Грамотността на нацията

Афтобиография:

Образование: визше

Патувал в: Германиа, Англиа, Франциа, Италиа

Представете си, че сте работодател, и това е автобиографията на кандидат за работа при вас. На длъжност, която предполага, че той ще комуникира писмено с други хора. Какви шансове му давате да получи длъжността?

Аз въобще не бих го викнал на интервю. Други работодатели може и да са по-либерални. Но не мога да си представя фирма, която би назначила такъв кандидат на длъжност, изискваща завършено средно образование. (За висше изобщо не коментирам.)

На по-възрастните може горният цитат да изглежда смешен. И аз едно време не можех да повярвам, когато ми казваха, че има завършили колеж американци, които не могат да намерят държавата си на картата. Само че като погледна съвременните български ученици, и ми е трудно да повярвам, че средният завършил колеж американец ще може да намери държавата си на картата.

А истината е, че средният завършил колеж американец обикновено не само се справя с карти, но и бие като култура и познания повечето завършващи към момента български висшисти. За правописа изобщо не говоря – тук вече са редки абсолвентите, които могат да напишат по-дълго изречение без правописна грешка. И съвсем не говоря за уменията за писане на есе, за логически и рационален анализ, за способност за изложение… Към момента дори ВУЗ-овете ни произвеждат, средностатистически погледнато, занаятчии с основно образование. А по-ниските степени училища – неквалифицирани общи работници.

За бой тук са основно родителите. Те са, които разхайтват децата си в ученето, но натискат учителите да им пишат отлични оценки. Без да се и замислят, че като се явят децата им после на интервю за по-свястна работа, ще излетят с шут. И че след няколко десетки такива излитания може и да се сетят каква е работата, ама каквото не е научил навремето Иванчо, Иван няма да го научи лесно. Ще са направили на децата си мечешка услуга за чудо и приказ… Вместо да идат в училище и да кажат на учителя: “Не слуша ли моят маскара, смъквайте му гащите и му нашарвайте задника пред всички. Да му е за поука. Ако някой ви каже нещо, аз съм ви помолил – и в съда ще дойда да ви подкрепя, ако е нужно!”. И да си държат “Мамино детенце” на Каравелов за настолна книга. Че да не възпитат поредния Николчо.

За бой са и учителите. Или, по-точно, за бой са всички правителства за последните 20 години. Ако всеки етап от образованието завършваше със задължителна матура, оценявана централно и анонимно от учители от следващия етап (за ВУЗ – според процента възпитаници, намерил си работа по специалността в тримесечен срок), и ако училищата получаваха бюджети за заплати съобразно показаните от учениците резултати, нещата щяха да изглеждат иначе. Вместо да пищят, че законът не им позволявал да се скарат на децата, учителите щяха да носят в час дряновици. Като едновремешните килийни учители, обучили възрожденците ни. И щяха да обясняват право в очите на родителите, че ако искат да възпитат тъпанар, да си потърсят друго училище. Че те няма да си хабят името и авторитета с нечий принц или принцеса… Ама изглежда някой има изгода децата ни да са тъпи и безграмотни. Или не му се кара със свикналото вече на смрадливо блатно съществуване учителство и родителство.

Не вярвам скоро да дойде правителство, което да почне да плаща на учителите според резултатите от работата им. Най-малкото защото три четвърти от учителите у нас ще стигнат до гладна смърт, преди да им дойде акълът в главата. Но който е родител няма накъде да мърда – чадото си е негово доживот. Затова бих посъветвал всеки да не мисли за грамотността по принцип, а за грамотността на конкретното си, собствено дете. Да не се налага вместо то да го храни и гледа на стари години, той да трябва да се напъва да го храни и тогава.

Тук е една от причините да уважавам американците. Основата на обществото им е, че длъжни да се погрижат за теб няма. Не се ли напъваш и бориш сам и с всички сили, мястото ти е на дъното.

Че учителите ще ти обучават децата добре само ако непрекъснато ги контролираш – било чрез парите, които плащаш за обучение, било чрез гражданска активност, ако плащаш чрез данъците си. И че ако децата ти не се напъват да вземат и последната сричка информация от учителите си, позорът си е лично твой, и си го заслужил отвсякъде.

Че точно същото важи за лекарите, политиците, полицията, военните и абсолютно всички други обществени служби. Те получават заплатата си от твоите данъци – значи са твои служители. Който чака на съда, прокуратурата и “общественото мнение” да ги сложи на място, е идиот, който сигурно чака и Дядо Коледа да донесе подаръци на децата му. Какво мнение за него и отношение към него може да има нормалният човек?

Всичко това създава култура, в която се цени активността и борбата за своето. Там никой не пише по блогове, че хора, които си дават зелника да го яде друг, са добитъци – точно както никой тук не пише по блогове, че водата е мокра. В същото време, всеки знае колко трудно е да постигнеш каквото и да е, и колко сам си, когато си закъсал. Точно по тази причина там да спукаш гума на магистралата значи до пет-десет минути да са спрели поне няколко желаещи да ти помогнат, просто защото имаш проблем. И ако си инвалид, всеки ще си отдели от времето и силите, за да ти помогне.

Да, и хората, и системата там си имат купища недостатъци. Но ако трябва да избирам къде бих искал да се родя, няма да се поколебая и секунда. Дори ако там е бедна държава, а тук – богата: при тези условия ролите много бързо ще се разменят.

Уви, човек не избира къде да се роди. Може да отиде другаде – като гледам мнозинството тук, не мога въобще да се сърдя на избягалите по-далече. Но още повече според мен може да се опита да се пребори за това-онова.

Пък дори само да научи децата си (а често и себе си) на малко повече грамотност. Защото тя е добра илюстрация за всичко останало.

31 thoughts on “Грамотността на нацията

  1. tom

    Предполагам знаеш за промяната от преди 1-2 години – ако учителят се скара или опъне ушите на ученик в класа, ученикът има право да го съди за ‘ уронване на престижа’ / злепоставяне пред съучениците му.
    И знаеш как ако му опънат ушите веднага ще дотърчи тати с джипа и ще се разкрещи или ошамари учителя… Пред целия клас или етаж или в двора на училището… На практитка учениците имат повече права от учителя.

    А за непрекъснатите промени е учебната програма – те са замислени преди десетилетия – просто сега се разгърнаха в пълен мащаб. И като резултат поколението е тотално деградирало, което беше и целта.

    Reply
  2. Гонзо

    По тношение на проблемите на нашето образование споделям напълно мнението ти. Да видим как ще се справям след няколко години, като синът тръгне на училище… Но що се отнася до мнението ти за американското общество, ми се струва, че прекалено много го идеализираш. И там голям процент от иначе образованите хора правят елементарни правописни грешки (вчера четох за бъркането на its и it’s например).

    Reply
  3. Виктор

    Прочее, аз като гледам доста сайтове, новинарски, пък и не само, бая от тия хора, които са с висше образование и не могат да пишат са си намерили работа. Наскоро такъв човек спореше с мен съвсем убедено, че вече е отпаднало правилото да се слагат кавички например на бул. “България” или бул. “Васил Левски”. Не трябвало вече кавички в тия случаи. Дори за момент да повярвам… 🙂 Освен това много шефове вече са не особено грамотни и правилният правопис вече не е предимство. Важното е колко пари можеш да докараш на фирмата, па ако ще и хич да не можеш да пишеш.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Kaloyan Borisov: Нямаме нужда от обединение, Калояне. Имаме нужда от дебела и яка тояга. Вече не вярвам в падналото от небето добро – вярвам в изстраданото с триста мъки, защото само то е ценено и пазено. И да ни наложиш обединение, само ще продължим да преживяме. Ще го приемем и използваме единствено ако сме го изборили с триста пота и изстрадали с триста мъки. Иначе не.

    @tom: Значи бащата е за тояга (по-точно бухалка). А ако си е позволил да се разкрещи на учителя, недай боже да го ошамари, ако аз съм учителят, жална му и скръбна майка. Ще излезе от болницата трийсет килограма с инвалидната количка… Да видиш как класът ми ще запращи по шевовете. От децата на тези родители, които искат децата им да научат нещо.

    @Гонзо: Its вместо it’s е популярна грешка, но доста по-малко популярна от “незнам” и “немога”. Броят на популярните грешки сред американците също е поне един порядък под този сред българските ученици. Горе-долу същото важи за броя на случайните, при еднакво ниво на образование. Честите елементарни правописни грешки в английския са от сорта на “teh” вместо “the” (техническа грешка, допускана при бързо набиране по клавиатура). Така че в правописа вече са много пред нас. Мина времето, когато ние бяхме много напред…

    @Виктор: Вярно е. Доста шефове са достатъчно неграмотни, за да не могат да си преценят персонала. А грамотните служители са толкова малко, че просто не достигат за навсякъде. Това не значи, че неграмотните се наемат лесно – просто недостигът на грамотни е такъв, че дори неграмотни успяват да пробият… А за докарването на парите – точно там е работата. Човек, който не може да пише много грамотно, напоследък все по-трудно докарва пари на фирмата, в която работи (ако работата му включва писане, и особено ако това писане го гледат и клиенти).

    Reply
  5. mom

    Някой от вас бил ли е учител във времена, когато законът за народната просвета и правилниците са сътворени сякаш с главната цел да не допуснат качествено образование? Така да теоретизира отстрани всеки може. Ами влезте в клас поне за един учебен срок – и после да си говорим.

    Reply
  6. Кръстю

    @Григор — Мисля, че това ,до колко американците владеят правописа не е нещо, имащо отношение към УМИШЛЕНОТО , законово подкрепено съсипване на образователнаата система у нас…Прав е mom, ,че ако влезеш в клас, ще ти се прииска да пердашиш наред и ученици и даскал , а и министри и депутати.( Не знам защо, но от Петрова насам, физическият метод на превъзпитание се радва на една особена симпатия от твоя страна 🙂
    А за примера – трябва да намерим себе си..То по тая логика американците трябва да си дават пример с евреите…Защото едни от най-добрите във финансово ,а и не само отношение американци са по някаква случайност от еврейски произход 😉
    Даже един такъв “крупен капиталист с човешко лице” и алтруист – Шорош (пардон, Сорос) е нячуртял тук разни комитети и организациики , защитаващи “унизените и оскърбените” по време на разграбването, наречено преход в това число и на “пострадалите” ученици от изстъпленията на разни учители -диваци 🙂

    Reply
  7. Atanas Boev

    Според мен, боят е глупава възпитателна мярка. Не възпитава на правопис, а на бой. Гледай каква картинка се получава. Учителят, който като малък са го възпитавали с бой, му се вижда съвсем нормално да удари шамар на ученик. Бащата, който също са го възпитавали с бой, идва (джипа няма нищо общо, може и с автобус да дойде), и удря шамар на учителя. Учителя обаче, понеже владее бойни изкуства и граждански свободи пребива бащата и го вкарва в болница. Бащата после идваа с пистолет, а учителя със автомат. По-силния печели. В тарапаната, ученика се е научил на правопис.

    На какво може да те научи шамар в час? На послушание? На мен в трети клас учителката ми издърпа ухото пред съученици и аз и ударих шамар. Намалиха ми поведението. О да, правописа ми е страхотен.

    Reply
  8. Кръстю

    @Atanas Boev –Не е само до боя ,като крайна мярка ,а и до наистина умишленото съсипване на образованието. Като на някой келеш не му се слуша в час, учителят трябва да има право да го изгони, а не заедно с останалите ,желаещи да се обучават ученици да му търпи и слуша лигавните…А що се касае до “човешкия фактор”,аз бях свидетел на следния диалог :
    – Тате, класния каза да дойдеш в сряда, или четвъртък в училище..
    – Бе, кво иска пак тоз педерас, бе ! Не му ли каза ,че съм зает..Накрая ще дойда там и ще го сбръчкам !
    ——————
    “Родна реч, омайна, сладка ….” 🙂

    Reply
  9. Д-р Косьо

    …Живеем в “безценна” система.. в смисъл няма общопризнати ценности.Няма респект към знаещите, можещите,стараещите се и т.н.Даже има някакво парадоксално надсмиване над “баламите”.
    Това важи с пълна сила и за “онова” време. (Колкото и да е странно). Имах възможността да се сблъскам със системата по най-прозаичният повод. Исках да си върша работата съвестно.Причината бе проста .Ако не решиш здравословният проблем – той няма да изчезне от самосебе си и пак ще ти е на главата. Но системата не понася решенията докрай. Тя иска да има процес.Провеждане на лечение, провеждане на диагностика.. и т.н. Все неща ,които предполагат лавиране,неяснота и най-вече безкраен повод за ново ,било финансиране , било отчитане на дейност. Излекуван пациент – не се вписва в системата!Системата винаги има общи правилни решения ,но те никога не се отнасят за отделния кокретен случай! Сега пак е така.Малката разлика е, че Светът продължава да върви на пред, а ние си тъпчем не на едно място, а откровено си вървим назад.Девалвацията е във всичко. Споделяме с колеги как върви обучението в момента.Трагедия.Некомпетентност и безотговорност.Всичко се прави по типа”Да не ми е на главата” и ” Има ли някаква далавера”. И обществото ни търпи.Нещо повече.С мълчанието си стимулира избуяването именно на тези за които правилното писане е несъществена подробност. Обратно на съществената ни агресията, но после /!/от несвършената работа от някой друг, когато се отнася именно до нас!
    Все си мисля ,че промяната ще дойде ако се започне от начало. От къщи пък после от всичко останало.

    Reply
  10. Allisa

    “Не слуша ли моят маскара, смъквайте му гащите и му нашарвайте задника пред всички. Да му е за поука. Ако някой ви каже нещо, аз съм ви помолил – и в съда ще дойда да ви подкрепя, ако е нужно!”.
    Пробвайте да изкажете подобни еретични мисли в някой женски форум, а може и направо в сърцето на българската родителска “мисъл” – сайта бгмама. Невъзможно е дори да си представим с колко точно плюнки ще бъде обсипан автор, осмелил се да препоръча шамар като средство за възпитание. А и “пред всички”…Простак! Първобитен идиот! Това ще са най-меките определения за него. Ще има истерични кризи, може да има и припаднали.

    Reply
  11. Предварително се извинявам за правописа...

    За да се променят нещата в българското образование е необходимо учителите да получават заплата 2-3 хиляди лева на месец, за да имат стимул кадърните хора да стават учители, а не само адвокати, лекари, летци и други по-виско заплатени професии.

    Reply
  12. Raymond

    При цялата си алчност,малките работодатели /до 10-15 наемници/ изпитват страх да назначават хора,чиито интелект ги респектира.Защото стремежа за бизнес има същия корен,какъвто има властолюбието.А корена на властолюбието се нарича комплекс за малоценност.Поради тази причина държавите не се ръководят от своите академии на науките /или аналогични структури/ а от лица с паталогична нужда да надделяват над останалите.Талантливите хора не се нуждаят от власт и пари,защото човешкото общество се нуждае от техните качества и способности.Всички ние,все още,оцеляваме защото се возим
    на гърба на можещите и знаещите свои съграждани.За това политиците и властниците декларират с охота,че главен приоритет им било образованието и науката.Проблемът е,че в същност те не разбират какво обещават,а така простотията се утвърждава като институция.

    Reply
  13. Григор Post author

    @emo: Право в десятката!

    @mom: Който иска да си върши работата добре, намира как. Но е вярно и че законите и правилниците наистина са като специално направени да съсипят образованието.

    @Кръстю: Ползва се с особените ми симпатии, защото е единственият ефективен в тежки случаи. Не случайно са казали “дървен господ”.

    @Atanas Boev: И според мен боят е глупава възпитателна мярка – просто в тежки случаи е единствената работеща. Сърдечните операции са далеч по-драстична мярка, но разни глупави хора ги смятат за спасяващи, нали?

    @Д-р Косьо: Надсмиването над знаещите е продукт на системата, в която биячите правеха повече пари от професорите. Тази система обаче залязва, и с нея ще залезе и това надсмиване. Само че ще останат две-три поколения с осакатена грамотност, на които мирогледът е наистина точно описаният от Иво Сиромахов.

    @Allisa: Убеден съм, че ще е така. И ще ми е мъничко жал за тези майки, осъдени от глупостта си да гледат на стари години пораснали Николчовци. Но не твърде много – ще са си го заработили сами, с труд, пот и безкрайна глупост. Кой съм аз, че да ги лишавам от него?

    @Предварително се извинявам за правописа…: За да се променят нещата в българското образование, е нужно учителите да започнат да получават според колкото добре са научили учениците си. Тогава и ще се появят учители и с повече от 2-3 хиляди лева заплата. А девет десети от сегашните ще се наложи да си потърсят работа в браншове, за които стават (ако има такива), или да мрат от глад. Уравновиловъчните подходи “накуп на всички” не са обвързани с резултатите, така че само много наивен човек би очаквал някакво подобряване на резултатите.

    @Raymond: Повечето малки работодатели не изпитват никакъв страх да назначават интелигиентни хора, поне по мое наблюдение. Проблемът е откъде да намерят тези интелигиентни хора. Проблемът е, че масовият продукт на българското образование днес не за свирка, а за подпиране даже не става. Ако го “стимулираш” с тежката гьостерица, работи. Докато не се обърнеш за момент надругаде. Иначе не работи, дори ако резултатите в работата са финансово обвързани със заплатата му… Аз съм невероятен късметлия, защото нямам подобни колеги. Но ми е много трудно да намирам поне малко кадърни и знаещи хора.

    Reply
  14. Кръстю

    @Григор — Значи, щом няма умисъл в съсипването на образователната система (а и други) ,то образователния закон и училищните правилници са писани от идиоти, или клинични случаи.
    Не може нормален човек да не знае, че за детето и юношата образователния процес , по обясними причини не може да протича независимо от възпитателния …
    Чел съм всякакви тъпи определения и псевдоинтелектуални упражнения на тема демокрация, но никъде не е ставало дума, че законодателството е приоритет на идиотите в държавата…
    Защото в такава държава официалната религия наистина би следвало да е “дървен господ” 🙂

    Reply
  15. код

    И морално, и интелектуално, и емоциоволно сме в агония…..Грешна ни е всяка стъпка. Учим се от чужди провали. Нация ли сме, племе ли сме, що ли!
    Бил съм и учител, сега съм адвокат- но уви! Неграмотността и всички нейни следствия са във всички слоеве на обществото и във всякъкви форми.
    Чета много и непрекъснато на 7 годишната си дъщеря, откакто се е родила. Намерих снощи стара книжка с приказки на Елин Пелин и й зачетох……Ужасих се, че съм забравила класиката, но и си зададох въпроса “защо” и “винаги ли”? Винаги ли българина е проповядвал насилие? Винаги ли е трябвало зад актовете на сила и агресия да крием метафорично добро! Ето как звучи една приказка на класик. Цитирам: ” ако ми дадеш да ти извадя едното око, ще ти дам вода” или ” Той заповядал да вържат царицата за опашката на един луд кон, да му ударят сто камшика и да го напъдят в гората”………….Как да обясниш, че да пребиеш “луд” кон и да го напъдиш в гората, заради чуждо провинение е нормално? Как да обясниш, че да ” извадиш очи”, не значи ” да изпишеш вежди”????? ……………………..Какво друго да му четеш на детето си? Winx ли?

    Reply
  16. Цеков

    Преди много години американците вдигнаха хубав девиз – “Не питай какво Америка е направила за теб, запитай се какво ти си направил за Америка. ” Много модерно сега е да се критикува всичко в България, но сега е времето да се направи нещо за тази държава, а не да се говори и критикува. Срам ме е за такива “Българи”, които искат дори да са се родили в чужбина, а плюят България, за да си получат жалък (или не толкова) журналистически хонорар. Благодарение на братския американски двоен стандарт нашата образователна система е на това ниво. Имам поглед и върху двете системи на образование, имам и житейски опит да ги сравня и мога да кажа отговорно, че нашата образователна система е умишлено унищожавана (а по принцип не само нашата). Прочетете Богат татко, Беден татко на Р. Кийосаки и той по-добре от мен ще ви го докаже. За автора – върни се в България и помогни със своя опит и борбеност… иначе най-мразя въшкав да ме пощи….

    Reply
  17. Григор Post author

    @Цеков: Никога не съм живял в чужбина, и непрекъснато съм се борил за оправянето на системата. Затова мисля така. Просто тези, които пеят тази песен, не е зле също да се опитат да правят това, което ми препоръчват – да се борят, за да я оправят. Да видим дали няма бързо-бързо да дойдат на моя хал, след като почнат да пият от лекарството, което предписват.

    А въпросният девиз е демагогия на кубчета. Има два типа държави: които съществуват, за да правят нещо за гражданите си, и в които поданиците им съществуват, за да правят нещо за тях. Едно от много неща, които не правят чест на американците (а у нас би трябвало да се наказват, ако искаме да се оправим).

    Reply
  18. Григор Post author

    @Кръстю: Хубаво. Забравено вече. Актуално въпреки (а може би поради) това. Забравено въпреки (а може би поради) това.

    Reply
  19. Кръстю

    Просто търсех нещо друго и се натъкнах на това…Въпросът е доста серизен , впреки ,че се усмивам 🙂
    “Който сее вятър, жъне бури…”

    Reply
  20. ВАНЯ -СОФИЯ

    Случайно съм тук.Паставената тема ме вълнува постоянно,затова ще изразя мнение.
    УЧИТЕЛИТЕ имат едно единственно ЗАДЪЛЖЕНИЕ- ДА ОБРАЗОВАТ ДЕЦАТА НИ, които ходят на училище!
    Те не го правят!Дали не успяват или не искат не зная- но това е факт!Децата били лоши, родителите били незаинтересовани?! Ами учителите не им се влиза в час по-вече от учениците?Почти всеки ден имат свободни часове, по незнайни причини.Смятам, че щом някой получава пари за свършена работа, трябва да научи децата поне за ТРОЙКА?!АКО НЕ ИМ ХАРЕСВАТ ПРАВАТА И ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ,ДА СИ СМЕНЯТ ПРОФЕСИЯТА!НО ,ДА СЕ ВОДЯТ НА РАБОТА,И ДА НЕ ХАЯТ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НЕЯ В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е РАВНО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?ЧЕ НИЕ РОДИТЕЛИТЕ ЗАТОВА ПРАЩАМЕ ДЕЦАТА НА УЧИЛИЩЕ ЗА ДА СЕ ОБРАЗОВАТ ПО-ВЕЧЕ ОТ НАС, А НЕ ДА ГИ ДОУЧАВАМЕ В КЪЩИ, НАЛИ?!зА ДА ИМА ПРОГРЕС ,ДЕЦАТА ДНЕС ТРЯБВА ДА ПОУЧАВАТ НАС РОДИТЕЛИТЕ,А НЕ НИЕ ДА ЗАМЕСТИМ И УЧИТЕЛИТЕ ,ЕДВА ЛИ НЕ?!
    аЗ СЪМ ЕДИН ОТ МАЛЦИНАТА ,КОИТО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРЕКЛЯНЯТ ПРЕД ИСТИНСКИТЕ УЧИТЕЛИ!

    Reply
  21. Динко

    Лошото е, че такива блогове и коментари се четат от по-изучилите се хора, от тези, които в час по граматика и литература не са рисували обеци и мустаци по лицата на българските писатели и поети в учебниците. А тези, които си останаха в каменната епоха в областа на “родна реч омайна сладка…” днес станаха политици, бизнесмени, телевизионни водещи и т. н. . Демек (ех, че хубава “BG” думичка)- те определят и формират начина на общественото мислене, те наложиха (например) израза “НА 100% (откъде го взеха това “НА”?… не се ли сещате? спомнете си по гарите как се обявяваше разсписанието на влаковете: тръгва НА 14:15 от 3-ти коловоз”… кои бяха тези, които четяха разсписанието? Най-неграмотните… А селянчето, дошло в града да си купи нови чепици “попиваше” тази “култура” на речта и те така днес и от ектрана на TV и от народното събрание: “Ще дадем всичко от себе си, на 100 %) УЖАС!!! ТРябва обществена дискусия по въпроса за правилното говорене и писане. Но… едва ли нещо ще се промени. Интелигенцията е свряна в миша дупка, бедна и гладна… Кой ще ти мисли за родния език? Питам ви и отговор не искам! ваш Д. Иванов
    P. S. това е само един щрих от действителноста (навремето ни учеха да го пишем с две “т”- действителността). Безпросветна и неука нация е обречена рано или късно на изчезване, асимилиране, поробване… Д. И

    Reply
  22. Григор Post author

    @Кръстю: Линкът. 🙂

    @Ваня: И аз мисля така. Затова и предложих след всеки образователен етап да има матури, проверявани от учители от по-горното ниво, и бюджетът на училището за заплати за следващата година да се определя от резултатите на матурите. Направо ще се неначудим как ще се появят училища с чудесно преподаване, без да се дава нито лев отгоре от бюджета за заплати. И какво чудесно образование може да дават българските училища, и колко кадърни и всеотдайни могат да бъдат българските учители, и какво (заслужено) уважение ще започнат да получават в обществото…

    @Динко: Абе, да си призная, аз съм от рисувалите мустаци в учебниците. (С молив, че да мога после да ги изтрия – дядо ми свято изповядваше принципа, че който жали пръчката, не жали детето си.) Като се гледам, има и по-неграмотни от мен… Но останалото е абсолютно вярно. Ще се оправи с времето, като се усети тежката нужда от образовани хора. Но уви, две-три поколения ще са загубени.

    Reply
  23. Geo

    Отдавна не се бях смял така на идеята, че някой е ДЛЪЖЕН да ти ВЪЗПИТАВА детето в училище. Ми никой не е. Учителят е длъжен да ПРЕПОДАВА материала и да проверя ДОКОЛКО той е УСВОЕН, демек НАУЧЕН от учениците му. НАУЧАВАНЕТО на материала НЕ СТАВА в училище или в университета.И това не е ОБРАЗОВАНЕ. То става когато ученика си седне на Д-то ВКЪЩИ и учи! Което е ТВОЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ, РОДИТЕЛЮ! ТИ СИ ТОЗИ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРОВЕРИ УЧИ ЛИ ДЕТЕТО В КЪЩИ и КАК. И ТИ СИ ТОЗИ КОЙТО Е ОТГОВОРЕН ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО и ОБРАЗОВАНЕТО НА ДЕТЕТО ТИ. НЕ УЛИЦАТА, НЕ УЧИЛИЩЕТО, И НЕ УЧИТЕЛЯ. УЧИТЕЛЯТ ДРАГИ МИ РОДИТЕЛЮ В най-добрият случай може евентуално да служи за ПРИМЕР на детето ти.
    И понеже е пълно с недоучили родители навсякъде, с това си обяснявам и факта за откровените глупости, които ражда министерството – в стил учение на 6! годишна възраст или дори целодневните интернати – лишавайки децата от детството им и от ОТГОВОРНОСТ “родителите”. Което е най-лошото, което може да им се случи на същите тези родители – просто практиката е показала, че примерно интернатите раждат трактористи/в най добрият случай/, а 6годишните ученици имат сериозни проблеми впоследствие. НО това ама точно на вас не може да ви се случи нали така?

    Reply
  24. Григор Post author

    @Geo: Единственото вярно тук е, че учителят не е длъжен да възпитава децата – длъжен е да изисква от родителя те да са възпитани, и да налага мерки (изключване, глоби на родителя), ако не са.

    Оттам нататък, би могло да е така, ако учителят беше доброволец, който работи безплатно, а училищата ги строи, оборудва и издържа Дядо Коледа. Към настоящия момент всичко това го плащам аз, чрез данъците си. Така че не ще изисквам учителите да ми учат децата, а и направо ще ги строявам. Или поне децата ми ще имат шанс да научат нещо единствено ако го правя. След като си плащам децата ми да бъдат образовани, имам цялото право на света да изисквам това да става качествено.

    Повесели ме доста идеята, че 6-годишните ученици имат проблеми. Проблеми имат всички хора на всяка възраст. Иначе, възрастта за първи клас в повечето бели държави е 6, в най-успелите даже 5 години. Изводите са за който умее да си ги прави.

    Reply
  25. Анна

    Когато давате за пример образованието в САЩ според мен следва да уточните кое точно имате предвид. Частните училища се различават много от обществените; обществените в Мериленд, да кажем, се различават от тези в Пенсилвания; разлики има и между обществените училищат в един и същи щат, но в различни училищни райони. Отделно от това са университетите/колежите. Това означава, че някой може да има само или предимно положително мнение за американската система за обучение, а друг – само или предимно отрицателно.

    В България подобни разлики, ако ги има, те са само между частните и държавните учебни заведения. Това е лошо, защото дори родителите да искат детето им да получи нормално образование, нямат избор. Няма рейтинг на училищата, нито пък на учителите. Родителите трудно могат да имат обратна връзка с учителя.

    Това е моят опит с обществената образователна система в САЩ:
    – Купихме къща в училищен район, който предварително проучихме и одобрихме заради високите показатели от ежегодните тестове и заради строгите принципи по отношение поведението на учениците;
    – Данъците на недвижимото имущество в този район включват и т.нар. “училищен данък”, който се налага на всички, без значение дали имат деца или не, и е доста висок. В резултат на това училищата са отлично оборудвани и поддържани, а учителите получават достатъчно добри заплати, за да живеят в къщи с обща жизнена площ от по 190 квадратни метра и прилежаща земя от по 8000 квадратни метра, като всичките разходи се покриват само от една учителска заплата на преподавател по физическо в средно училище;
    – Класовете са с по 15 ученици, което дава отлично съотношение учител:ученик
    – Учителите имат собствени уеб сайтове и имейли, което дава на родителите възможност при нужда или желание да се свържат много лесно с преподавателя, както и да го контролират;
    – Всички ръководители в училището имат публикувани телефони и имейли, на които отговарят в рамките на 24 часа
    – Всяко дете се познава по име от целия персонал на училището (това не спира да ме изумява!)
    – Ежеседмично и училището, и учителя, и столовата публикуват листовка с информация за предстоящите програми/менюто.
    – Присъствието по време на занятия се счита за критично важно и всяко отсъствие трябва да бъде извинено от родителя, след което извинението трябва да се одобри от учителя, директора на училището и училищния район;
    – В учебната програма е залегнало правилото за ползване на библиотеката поне веднъж седмично. Децата се водят организирано да заемат книги, които трябва да бъдат върнати следващата седмица;
    – Изпълнението на домашните се следи стриктно и пропуск да се предаде домашно бива незабавно известяван на родителя;
    – Родителските срещи се провеждат 1:1, което дава възможност и на родителя, и на учителя да се съсредоточат върху конкретното дете;
    – Цялата програма за обучение е съставена на принципа “ученето е забавно, наслаждавайте се” и резултатите са впечатляващи

    Ще спра тук, за да не ставам отегчителна. Просто исках да покажа, че ако има воля, има и начин.

    Reply
  26. Шapкан

    @Цеков (в отговор на: ***Преди много години американците вдигнаха хубав девиз – “Не питай какво Америка е направила за теб, запитай се какво ти си направил за Америка. ” Много модерно сега е да се критикува всичко в България, но сега е времето да се направи нещо за тази държава, а не да се говори и критикува.***)
    За тази държава наистина има какво да се направи – да се събори.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *