“Време е за митингова демокрация…”

Преди час-два чух реклама за някакво предаване по БТВ. На тема “20 години от промените”, или нещо подобно.

Беше ми минавала покрай съзнанието много пъти, но всеки път ме беше заварвала абсолютно зает. И този път чоплех някакъв код, но не бях чак толкова увлечен, и чух малко повече.

Подскочих, забравих програмирането и в главата ми се завъртя ураган. Чутото се примесваше с изводи и осъзнавания така бързо, че докато се усетя, вече беше пълна каша. Повечето от фактите изпаднаха от паметта ми, избутани от нахлулите на бесен спринт изводи, а и за останалото не съм напълно убеден, че го помня точно. Но докато правех изводите, фактите още бяха налице, и усещах изводите като верни.

Рекламата включваше отрязък от предаването. И в този отрязък се казваше приблизително следното:

На 9 ноември 1989 г. Тодор Живков кани журналисти от повечето медии в резиденция Бояна. Там казва много неласкави неща за… социализма. Казва, че той е един експеримент, който се е провалил. Заявява в прав текст: “Социализмът е едно недоносче”. И добавя: “Време е за митингова демокрация”.

На следващия ден вестниците изглеждат… точно както и преди. (Това и аз го помня много добре.) Нито дума за пресконференцията на бай Тошо – нещо непредставимо тогава. В един момент почвам да се колебая дали предаването на БТВ не е мистификация, и гласът Татов не е дело на някой от имитаторите му. Само че гласът е автентичният, и наистина казва тези думи. Вероятно предаването е истина.

Само че ако това е истина, то девет десети от това, което знаем за 10 ноември, е лъжа. И истината е… това, което чуваме засега само от вманиачените на тема конспирации.

Досега всички знаехме, че бай Тошо твърдо е държал курс срещу промените. Че се е наложило няколко по-прогресивни членове на Политбюро тайно да му организират преврат. Просълзявахме се на историите, че Луканов, когато излизал от къщи, за всеки случай се сбогувал със семейството си, и ги предупредил, че може и да не се върне. Че вътрешнопартийният преврат е успял на косъм, благодарение на организаторството на Луканов, на военната подкрепа на Добри Джуров и на поетата от Петър Младенов инициатива. И още какво ли не.

Оказва се обаче, че още предишния ден бай Тошо е бил на далеч по-прогресивни позиции от въпросните членове. Че е отхвърлял социализма далеч по-решително от тях, които месеци след преврата се пазаряха на кръглата маса за “социализъм с човешко лице”. И че охотно е приемал идеята за митингова демокрация, за участие на народа в прехода – идея, на която “прогресивните” превратаджии реагираха с “Най-добре да дойдат танковете”…

Дали е приемал тези идеи по душа, или под тежестта на падащата Берлинска стена, не е ясно, да го кажем евфемистично. Че беше един дърт хитрец, и че ако не беше станал превратът, щеше да си намери начин да остане начело, или поне “меко да се приземи”, не се съмнявам. Ужасното е друго.

Че превратът е бил извършен не за да бъде сменена пречката пред прехода към капитализъм. А за да бъде сменен преходът към поне малко свестен капитализъм, да кажем от испански или португалски тип, с преход към капитализъм от латиноамерикански бананов тип, смесен с руски мафиотско-ченгеджийски тип. За да бъде подменен капитализмът, от който върхушката щеше да има най-много изгода, но все пак щяха да имат всички, с капитализъм, в който изгода имат единствено мутри и политченгета, а всички останали страдат.

Че ако не беше станал превратът, щяхме да имаме ситуация с далеч повече и по-необезпокоявано участие на народа. Сигурно със също толкова неприязън по върховете към това участие, но скрита и потулена, а не напориста и нагла.

Че преходът щеше да бъде далеч по-мек, с установяване на далеч по-истински демократична система. Че щеше да съчетае вероятно и лоши, но вероятно далеч повече от добрите качества на капитализма (а защо не и на социализма – той не беше лош във всичко), вместо най-лошото и от двата строя. Че щяхме да имаме не идеален, но все пак капитализъм с човешко лице вместо най-лошия възможен, социалистически, мафиотски, ченгеджийски капитализъм.

Че икономиката нямаше да бъде съсипана така страшно, че индустрията нямаше да бъде чак така разграбена и разпродадена, че престъпността нямаше да бъде така старателно отгледана и поливана, докато израсте до зъл властник в държавата. (Бях писал вече за ролята на Андрей Луканов в създаването на мутренската върхушка в България.)

… Докато пиша, Ели гледа през рамото ми и ме пита защо мисля така. Надали ще мога да й обясня така, че да повярва – тя не познава нито бай Тошо, нито другите политбюровци така добре, както ги познавам аз. Инвестирала е времето си да изучава други неща, не тях… Но ако човек ги изучи наистина внимателно, и след това разсъди наистина логично, нямам никакво съмнение, че ще стигне до точно тези изводи.

Бай Тошо имаше купища недостатъци като управник, но не беше напълно безучастен към управляваните. Изискваше да бъдат послушни и кротки, но и не допускаше най-брутални несправедливости, мизерия, мутренско самовластие и подобни. Беше лаком за власт, хитър по селски и какъв ли не още. Но все пак имаше чувство за мярка, и смея да кажа, някакви остатъци от съвест. Подрязани почти до земята, но със здрави корени…

Опитвам се да си представя как би действал с тази си психология, ако превратът не се беше случил. От записа от 9 ноември личи, че той е бил готов да приеме и толерира митингова демокрация. А създаването от нея на политически партии беше неизбежно, и той го е знаел. Знаел е и че со кротце, со благо ще може да опази БКП като най-силна партия в държавата за един-два управленски мандата, но не повече. Че със заздравяването на позициите на другите партии, с изчистването им от случайните хора и лумпените и с израстването в тях на истински политически лидери до не повече от десетина години БСП ще срещне първото си падане от власт, и ще стане просто една от партиите.

При този вариант вероятно нямаше да има лустрация, а може би и реституция в такива мащаби. Но нека не забравяме, че тогава БКП хем включваше почти всички кадърни хора в държавата (просто всеки кадърен биваше канен настоятелно да стане неин член), хем още преди този момент беше узряла да разрешава частна инициатива в неголеми мащаби. Вероятно щеше да бъде охлабена още, но големите предприятия щяха да бъдат забранени за продажба още дълги години. В същото време престъпността щеше да бъде удържана с железен юмрук по социалистически (надали опозицията щеше да протестира). Всичко това щеше да даде време бизнесмените да израстат “отдолу”, от малкото, научили как трудно се правят и печелят пари с работа. Така че щеше да бъде създадена истинска бизнес-класа, а не мутренско-парашутистката ни сегашна.

(Не споря, щеше да има и такива, дето да инвестират едни “паднали отникъде” пари. Но щяха да са много по-малко отсега – бай Тошо никога не би допуснал Лукановото мероприятие всичките външни активи на България, на стойност около 10 милиарда долара, горе-долу колкото външния ни дълг, да бъдат за една нощ “приватизирани” и да “изчезнат”. Бизнес-класата ни щеше да изглежда като каца мед с лъжица катран в нея. Не е супер. Но сега е каца катран с обещание, че има и лъжица мед в нея.)

Други щяха да са и партиите ни (извън БКП). След 10 ноември те се създадоха набързо, за по-малко от година, и с малко изключения от хора от кол и въже. А и малкото изключения обикновено бяха добри интелектуалци, но лоши или никакви политици и мениджъри. Затова и бързо бяха изкушени от парите или влиянието на мафиотите, или изместени от изкушени. За десетина години в опозиция щяха да имат време да излъчат силни и кадърни лидери, които да са годни за държавници. (Не идеални, разбира се. Просто най-лошите тогава щяха да са на нивото на най-добрите сега. Не е много, но е нещо.) Управлението, което се надяваме да получим сега от Бойко Борисов, тогава щеше да ни се вижда под средното. Сега дори то е само надежда.

Не оспорвам, че системата ни тогава щеше да е вероятно по-социалистическа отсега. Разумни и правилни мерки, като плоския данък или намаляването на ДДС, които сега при смазана корупция направо биха превърнали страната ни в градина, тогава вероятно нямаше да са възможни. Но вероятно и потъването в мизерия, което преживяхме през тези години, също нямаше да се случи. Жизненият стандарт към сегашния момент вероятно щеше да е сравним с този на Унгария или Полша, и то при условия на отлична социална осигуреност. Наличните външни активи щяха да направят реално извършването на плавен преход, при който нещата да станат еволюционно, и много по-чисто.

В крайна сметка, оказва се, че 10 ноември не просто е бил най-обикновен преврат – а че именно този преврат е причината, лишила ни от малко по-нормално съществуване през изминалите години, и за още години напред. Че един много несъвършен, но принципно узрял за свестен тип промени управник е бил свален от власт и заменен с управници, дошли с единствената цел да разграбят и съсипят всичко.

Мисля, че ще е утре (тоест, вече днес), от 20 часа. Да видим правилно ли съм разбрал и запомнил рекламата, или се лъжа.

Дали нещата щяха да станат наистина както предполагам – нека всеки си преценява сам. Моята преценка е, че с голяма вероятност щяха да са такива.

58 thoughts on ““Време е за митингова демокрация…”

  1. ss7

    Хм, оптимист си ти. Всъщност “демокрация” имаше няколко години преди 1989. бай Тошо беше много отпуснал положението – разправяха се открито политически вицове, зараждаше се бъдещата върхушка.

    1985-89 бях ученик и беше супер разпасано , слаб контрол , политически вицове , почти никакъв страх. Аз дори не станах комсомолец, щото беше против убежденията ми, въпреки заплахите, че няма да имам право да уча висше. Е , приеха ме и некомсомолец и то точно лятото на 1989.

    10 ноември 1989 пръв чух новината (в 12 блок студентски град) и НИКОЙ не ми повярва. Едва след няколко часа започна веселието (на какво сме се радвали и аз не знам – ама бяхме много въодушевени).

    Някой трябваше да опере пешкира, но бай Тошо сигурно е бил доволен, че не му спретнаха румънския вариант . Как би било по добре да се развие историята не можем да кажем, но Луканов беше най големия мафиот в държавата и за всеобща радост , макар и късно си получи заслуженото. Но парите бяха раздадени и бизнесмените – назначени.

    Но ако погледнеш реално Лукановото време свърши около 1997 г . Следващите десет години краде и мародерствува дясната “опозицията” .

    А че сме на сегашното дередже, сме си виновни ние. Овчи народ сме и си заслужаваме стригането и доенето. Иначе досега трябваше да сме запалили РПУ-то в Долни Дъбник. Или обесили корумпирания доктор, заради който примерно е умрял наш близък.

    Reply
  2. Acnapyx

    Много бих се радвал, ако някой запише това предаване – за тези от нас, които нямаме от години телевизор. Мисля си, че в него ще научим все нещо, което не сме знаели дотогава.

    Аз си прегледах накратко спомените от последните 20 години… все пак това, за което говори Григор, ми се струва прекалено идеалистичен сценарий. Най-малкото защото това би предполагало известна независимост от външни фактори и стратегии за политическо развитие, които по-вероятно е да са били подготвени доста преди падането на Стената, и просто да са чакали момента да бъдат задействани. Превратът никога не ми е изглеждал дело само на вътрешни фигури, сигурно в мен работи параноята, но си мисля, че дългата ръка на Москва и КГБ е анализирала подобен вариант и е одобрила този, който в крайна сметка ни бе приложен.

    Отново повтарям – не съм сигурен, че така е мислено, и че е имало готовия сценарий години преди този момент. Но някак си гледам коя е единствената друга държава от соц-лагера, която през тези години се развиваше в изненадващ синхрон като социална политика, като престъпност, като действащи политически формули (с известни разлики), като механизми за разграбване на всичко работещо и съществуващо. Дори се дублира и манията по високото строителство, недвижимостта като основен фактор за растежа на цените… твърде много еднотипни развития, за да са случайни.

    Така че като кауза и перспектива звучи добре, но не съм сигурен, че от СССР щяха да оставят точно Бай Тошо да лавира и да се “снишава”, и да бъде относително независим фактор на местно, национално ниво. Дори да го биха оставили, вероятно щяха да измислят формула, където той да е само пионка. Примерно председател-президент… (някой помни ли още, че имахме и такова животно в началото?)

    Reply
  3. Atanas Boev

    “Строго секретно” имат статии във същия смисъл, даже от последния брой:
    http://www.strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=174&aid=1 (даже е достъпна пълната версия)
    Не знам какво ти е мнението за тях, понеже не си ги споменавал досега, може би хич не ги харесваш:) Аз лично нямам мнение за или против, но ми харесва да чета напълно алтернативни версии на световните новини.

    @ss7 – съгласен съм с повечето неща които си написал, но това, дето пишеш интервал преди запетайката съм категорично против 🙂

    Reply
  4. Светла (една от всичките)

    Щеше да беше…
    🙁
    А всъщност имаме 20 години гадост. Хич и не мога да си представя още колко по 20 години ще трябват, за да се позачисти поне малко тази грамада от гадост.

    Reply
  5. Кръстю

    @ Григор — Искренно се радвам ! Така и предполагах, малко ти е трябвало, една брънка само да ти се затвори веригата…Мисля, че вече ще погледнеш по-сериозно на някои мои твърдения …На 17 октомври 1987г – на срещата в Москва, Горбачов дава инструкции на Живков и сие… След срещата на четири очи с Горбачов Живков споделя с приближените си ,в това число и Луканов,в типичния си непринуден стил 🙂 : “Още един ,дето иска да учи баща си да прави деца”, което, както може да се предполага стига до ушите на Горбачов и оттогава на сетне, на останалите две срещи Горбачов демонстративно говори на “нашите”, като гледа Луканов, което в тези среди е доста красноречиво…Но работата е по-длбока, тази изцепка само долива масло в огъня…
    И още по-шокиращи работи,заиграките вв външнотрговските ни дружества.. като и прибежките на Луканов до САЩ още 1988г и спявките му с авторите на “ония” план за оправяне…по който още се оправяме…
    А иначе, чудесно си го написал…
    ————————————————–
    И още нещо – за конспирациите. Забелязваш ли, как това се превърна в мантра. “хайде, хайде, пак конспирации”- подхвърля някой с насмешка и това е….На времето ако си спомняш, мантрата беше ” хайде, буржоазно-интелигентски идеологии”.
    Нещо като – “Щастието не е в парите – казал джебчията, освобождавайки събеседника си от портфейла му ” 😀

    Reply
  6. Пешо

    На една английска морава и трябват 300 години за да стане… а вие очаквате, че може да се създаде нация за 20.
    Съжалявам, няма как да стане – и вие, и аз сме “загубеното поколение”, което ще трябва да изстрада негативите, без ( почти ) никакви позитиви, за да може след нас да има истинска Българска нация, а не просто лумпенизиран народ. Това е естествен процес, който изисква просто едни хора естествено или изкуствено да си измрат и да изчезнат. Типичен пример е родното МВР, което е задръстено със стари кадри, девоенизирани, треперещи си над местенцето и заплатката и блокиращи всякакъв опит за нормална работа – такива са примерно 40-50% от всичките 60000 човека.

    Reply
  7. alvin

    Григоре, целият ти постинг лежи на недочуване – Живков казва: “създават се условия за митингова демокрация.. Ужас”

    Reply
  8. Кръстю

    @alvin – Хрумна ми и още нещо комично (а може и трагикомично) – Като илюстрация на пародията ,наречена демокрация у нас е футбола ни… Много шум за нищо…Крясъци и боища на агитки по трибуните, а на терена- пълна скръб – и едни белоруски трактористи ни разказаха играта….А иначе, се въртят едни пари и то големи…И много пиене и чалга 🙂
    А серизно – това, тук е по скоро – “кратокрация”, (видях, че си четящ човек, явно разбираш какво е)… а демоса “духа супата” ….и има свободата да ходи аргатин по чужбина ,да се пеняви по форуми и коментари- НО ,без имена….Започне ли да конкретизира, заиграват чуковете и бухалките 🙂
    Иначе на анално-вагинални теми – пълна свобода 🙂

    Reply
  9. emo

    хехе това гледали ли сте го. аз понеже не гледам телевизия съм го изпуснал 🙂

    Веднага след промяната, Иванов е останал без работа, уволнен от Любен Гоцев и Луканов, без движимо и недвижимо имущество, със семейство с три деца.

    „Илия Павлов просто ми се обади пръв. Това е все едно, както самият Павлов, казваше по-късно, да намериш златна пара на улицата и да не я вдигнеш. Аз бях обучен, образован, възпитан и дисциплиниран.”, обясни Димитър Иванов.

    http://news.ibox.bg/news/id_1163488327

    не златна пара ми цяло съкровище 🙂

    Reply
  10. George

    Боже, божееее…. едни се радват, че убили Луканов, други се радват, че убили някаква мутра, трети просто убиват….Вие не разбрахте ли че и “леви” и “десни” извършват масов геноцид на тоя народ?
    Подарявам ви това!
    И е истина!
    А ти, Григоре, слушай по-внимателно – наистина бай ти Тошо казва “Ужас…” след репликата.
    И този ужас го преживяхме, нали?

    УБИЙСТВА

    Убиваме,
    убиваме децата си
    с ръцете на тринадесетгодишни…
    Убиваме,
    убиваме жената си,
    мъжа до нас –
    и сякаш сме всевишни…
    Убиваме и майките,
    бащите си
    жестоко –
    със ръцете на децата си…
    А вечерта отново в новините
    показват на убийците лицата…
    Убиваме…
    и от това не страдаме…
    Убили чувството
    да бъдем по-добри,
    участваме в миманса на Биг Брадър,
    за да дарим на слепите пари…
    Убиваме…
    И – без да проумеем,
    забравили,
    че Господ не прощава,
    тъй – неразбрали – мъртви си живеем
    в една самоубила се държава…

    10 май 2009

    Reply
  11. Божидар Спасов

    Аз на тази дата по това време бях в кабинета на командващия Първа армия (софийската) в София, тогава генерал Любен Петров. Бях в качеството на военен репортер. Там всичко беше спокойно.
    Б.Спасов
    0889432360

    Reply
  12. Кръстю

    @emo-(цитат)…..всъщност сценарии на случване на промяната не е имало.

    „Ако би имало – то нямаше да настъпи такъв хаос”, каза Димитър Иванов –Че то това бе сценария, ХАОС- “в мътна вода риба да ловим “…. голям веселяк … 🙂

    Reply
  13. ГР

    Цялата статия е според мен много манипулативна. Много от тезите в нея просто не са верни. Особено тезата, че БКП включвала почти всички кадърни хора в държавата, много ме разсмя. Кадърни за какво ? Да говорят едно, а да вършат точно обратното ? Проблемът с нововъзникналите партии не е, че там били влезли хора “от кол и въже”, а че там са били внедрени навсякъде агенти на ДС, които много умело ги съсипаха отвътре. И изобщо авторът непрекъснато се опитва да ни внуши това, което съм го чувал и преди 10 ноември, че виждате ли, той бай Тошо не е толкова лош, ама тия около него са лошите и все в тоя дух. Тоя номер просто не минава, аз съм живял в това време и все още помня какво беше. С всичките тези приказки пробвайте след 30 – 40 години, когато живелите през т.н. комунизъм вече ще са повечето измрели.

    Reply
  14. нееважхно

    @Светла: я прочети пак и ще разбереш: алвин е прав формално, има я тази дума “ужас”, но смисълът си е точно какъвто ГГ казва (цитатът е от този линк който си пуснала но май не си прочела):
    —-
    Да не се разпростирам, но социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина, недоносче. И много добри условия се създават сега за митингова демокрация, ужас. Жалко, че аз не съм млад да развея байрака на митинговата демокрация. Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал за митингова демонстрация, но вече съм в годините и нема да ми стигнат силите. А условия има тук прекрасни, прекрасни условия, но понеже почнахме на тая тема, дайте да ви кажа какво е положението.

    Reply
  15. нееважхно

    сама виждаш, “ужас” е вметната и едва ли е с буквален смисъл, в момента в който видиш следващите 3 изречения не е нужно да коментираме повече. нещо като ‘копеле’ в жаргонните обращения.

    Reply
  16. Гонзо

    Прочетох текста от сайта на Атака и ми се струва, че разсъжденията на Григор не са без основа.

    “И много добри условия се създават сега за митингова демокрация, ужас. Жалко, че аз не съм млад да развея байрака на митинговата демокрация. Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал за митингова демонстрация, но вече съм в годините и нема да ми стигнат силите.”

    Но Тато сам си казва, че вече няма сили, което е и според мен причината толкова лесно да го отстранят.

    Но според мен Григор тръгва в грешна посока. Не мисля, че щеше да е възможно да се получи по-плавен преход от нашия. Всъщност нашия проблем е плавния преход, за който комунистите толкова настояваха. Той им даде възможност да се окопаят навсякъде, където могат, и да превърнат политическата си влас в икономическа.

    @Atanas Boev – а така, и аз се дразня много на интервал пред запетайка.

    Reply
  17. Кръстю

    @Гонзо — Плавен ,не в количественно(като време) а в качественно отношение …:-)
    Има бая разлика. Нашият “преход” до сега бе умишлено проточен…Изредиха е на въртележка почти всички, като Доган бей и ядрото от БСП бяха винаги в играта…Няма гювеч вече…Сега ще стане весело, ще започнат да си зяпат в канчетата, и сценарият “прееби другарче” ще влезе в по-напреднала фаза….вервай ми 🙂
    У нас зрелищата винаги са повече от хляба..

    Reply
  18. Гонзо

    @Кръстьо, да де, ние си мислехме, че говорят за плавен, демек без икономически сътресения, а то друго са имали предвид се оказа…

    Reply
  19. Симеон В.

    Григоре, този път звучиш наивно. Твоето в момента е wishfull thinking.
    ПП. Вярвам, не ме разбираш погрешно за да се засегнеш.

    Reply
  20. златко

    Абе какъв Бай Тошо, какво политбюро…!? Че БКП ще строи капитализъм в България е ясно години преди 10 ноември, поне според официалните документи на партията. Мултигруп е основана е като “Мулти Арт” по силата на Указ 56 още в края на 80-те. Номерът е, че тези неща тогава са ги можели само правилните хора – това го знам донейде от личен опит, щото баща ми, който още вярва в комунизма, тръгна през 88-ма да прави частна инициатива :).

    Григоре, като редовен твой читател вместо подарък ще ти препоръчам книгата на Троянов „Кучешки времена“, мисля, че да прочетеш първите няколко глави ще е достатъчно, за да хванеш тезата.

    Reply
  21. Жилов

    Този клип с речта му отдавна го има в мрежата. Аз си го пазя и похабих малко време да го сведа до текст:

    Ето… ако не се изходи от тоя… тая база, ние нема да стигнем доникъде. Голема грешка ше напраиме. И затуй наш’то ръководство, по специално Политбюро, твърдо застана на тая позиция: че ние имаме работа със недоразвито общество.

    [срязано]

    или ако вземем – да не се разпростирам – ако вземем – социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина. Недоносче.

    [срязано]

    Решението, мисля, ше се публикува… утре не, а вдругиден ше се публикува.

    [срязано]

    ‘начи отива се на принципно ново, където държавата не е главния фактор, а главния фактор са хората.

    [срязано]

    Трябва да кажем, че онова съдържание, което се намира във западните фирми, концерни, напълно нас ни удовлетворява. И без него ние не можем да разгърнеме фирмената организация.

    [срязано]

    но без конверт’уемост на нашата валута, ние не можеме да вървим напред.

    [срязано]

    Отиваме на принципно нов данък

    [срязано]

    Освен това – частна практика на всички лекари – във свободното време. Отива се към деполитизиране на икономическите отношения и търговските отношения.

    [срязано]

    И оттука идването на народното събрание, на нова Конституция, на нов устав…

    [срязано]

    Обстановката е изключително тежка. Изключително тежка ше бъде, поне тука една година, година и половина, може би две години. Изключително тежка.

    [срязано]

    За една страна малка като България – едно разтърсване… – [жест, показващ какво следва след разтърсването…]

    [срязано]

    Това, което става в социалистическата общност, другари, вие имате информация, и ние имаме информация. Никъде положението не е добро.

    [срязано]

    Събитията и в Унгария, и в Полша се развиха по нашия сценарий.

    [срязано]

    И очевидно демократизъма и гласността, ше вземат широки размери.

    Но при други условия вече – когато хората разберат какво работат, какво получават – и така нататък. Когато ги поставиш при реални условия.

    Ако той … ако той само ше слуша лозунги – е той ше слуша, ше слуша, ше аплодира, па след това – ясно е какво ще направи.

    [срязано]

    И много добри условия се създават сега за митингова демокрация [усмихва се] Ужас [пак се смее] Жалко, че аз не съм млад да развея байрака на митинговата демокрация. Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат’риал за митингова демонстрация. Но вече съм годините и нема да ми стигнат силите [усмихва се и отпива от една чашка]

    Reply
  22. Жилов

    Помня, че някакъв човек, общувал с Живков (от бившите интелектуалци, май писател) беше споменал разговор с него през осемдесетте години (не съм сигурен за датата). Цитирам по памет разговора:

    Живков, в странно настроение, му казва “Историята ни отрече”. “Как така ни отрече, другарю Живков? Като какво?” -> и в общи линии Живков казва нещо в духа на това, че комунизмът като се е провалил като някакъв исторически експеримент (макар и не с толкова силни думи, той просто стеснява кръга на това “какво е отрекла историята”). “И какво може да се направи?” – пита събеседникът му. “Ние сме малка държава, засега нищо не можем да направим. Трябва нещо да се случи в Москва, за да предприемем и ние нещо.”
    Не знам дали не пазя и вестника с това интервю, този вестник беше отпреди 10 години някъде и сигурно ми стои в архива.

    Reply
  23. Григор Post author

    @ss7: Уви, да.

    @Аспарух: Към онзи момент беше в сила доктрината “Синатра”. Ако бяхме заявили недвусмислена воля за свой път, щяхме да го имаме. Но някои хора бяха твърде щастливи от идеята да са местните генерал-губернатори и капо ди тути капита в едно лице…

    @Atanas Boev: Да си призная, не ги чета. Нямам време.

    @Светла (една от всичките): Уви, да. За “ужас” – обаче, уви, не: не само чети транскрипта, но прослушай предаването с живия запис, и чуй как точно дъртата лисица го изрича.

    @Кръстю: На тези твърдения винаги съм гледал сериозно. Уви, това не променя наличното положение.

    @Пешо: То да беше само МВР, а то целият народ, както казваш, сме загубени поколения…

    @alvin: Не съм убеден, че има предвид това. И още по не съм убеден, че нямаше да извърти натам нещата, като види падането на Стената.

    @George: Чуй бай Тошо как го казва. Иначе, стихотворението ти е великолепно. Да смятам ли, че е под Криейтив Комънс? 🙂

    @ГР: Уви, точно тази теза е вярна. Кадърните хора тогава бяха под много сериозен натиск да станат партийни членове, и да откажеш беше много нездравословно. Някои отказваха, въпреки всичко, но бяха единици.

    @Гонзо: Проблемът ни според мен е не че имахме плавен преход, а че имахме плавен преход по лукановски. Задаваше се сериозна финансова криза, но България напълно имаше ресурсите да я омекоти и да направи прехода наистина плавен. Проблемът е, че новокръстената БСП имаше друг план – за плавна липса на преход.

    @Симеон В.: Проиграй внимателно сценария. Ще видиш, че при останал бай Тошо на власт е не само възможен, а почти единственият възможен. Да, определено нямаше да е розов и слънчев. Просто щеше да е по-добър от сегашния.

    @златко: Уви, чукча писател. Нямам време да чета. (Отделно от това, вече нямам време и да пиша даже. 🙁 )

    Reply
  24. полковника

    Виждали ли сте открит мръсен канал: мърсотията винаги плува най-отгоре…
    Умно момче е този Гачев, но какво от това – само се разлайваме един друг…

    Reply
  25. ГР

    До Г.Гачев – Тезата ви за кадърните хора изобщо не е вярна. Според мен има два варианта – или под кадърни хора разбирате нещо различно от това, което разбирам аз или не сте живял достатъчно в онова време, за да го разберете. Всъщност има и трети вариант – любопитно ми е дали сте бил партиен член.

    Reply
  26. Който Дръзва Знае

    Всички, без изключение, сте роби. Няма грешка, добре сте го прочели. Роби! Разликата между вас и робите от времето на Спартак се състои в това, че онези са го осъзнавали, а вие, за разлика от тях, с песен на уста работите за робовладелците си, без да си давате сметка за това. Защото сте невежи. Това, че ще го отречете няма да ви помогне и няма да повлияе по никакъв начин на обективната реалност.
    Реакцията на повечето, или на всички вас, е предвидима: “За какъв се мисли пък тоя, че да дава оценки!”
    Оценката си я давате сами. Тя се показва издайнически зад написаното от вас самите.

    Reply
  27. Иван

    Още в първите години след прехода се бяха появили откровения, че превратът на 10 Ноември е организиран с благословията на Москва. Проблемът бил че Живков е искал България да поеме по пътя на Китайския комунизъм, който по същество е икономически капитализъм, със социалистическо управление. Горбачов обачe изглежда е имал точно противоположното виждане за правилния път, и то е било да се прави изцяло политическа промяна (т.н. перестройка).

    Reply
  28. Веселин Вълев

    На мен възможността Живков да остане на власт след 9 ноември ми се струва почти пълна утопия, поради простата причина, че това никъде не се случи. Един бивш лидер дори го разстреляха …

    Reply
  29. Григор Post author

    @полковника: Да, така е, но какво от това? Уви…

    @ГР: Живял съм двайсет и три години в онова време – според мен достатъчно. И не съм бил партиен член.

    @Който Дръзва Знае: И коя точно секта ще ни дари светлината, мъдрецо, който вижда една обща оценка иззад всички нас самите?

    @Иван: И моите впечатления са точно такива. С две уточнения. Едното – че в България китайският комунизъм не се очертаваше да мине както в Китай, тук човешкият материал е различен, щеше с времето да се създаде реална силна опозиция, и според мен дъртият правешки хитрец го осъзнаваше, но не му пукаше, до десет-петнайсет години… Второто, че китайски тип комунизъм при Горбачова перестройка в СССР означаваше България да престане да бъде съветска колония, и да се лепне я към Китай, я към някаква ново-Югославия, я при по-сериозни промени дори към ЕС. Естествено, загубата на колонията нямаше как да бъде позволена така лесно…

    @Веселин Вълев: Да, руснаците не го допуснаха. Наясно са хората, че нов бардак със старите ***** не става. Е, не можаха да удържат бившите колонии да не се измъкнат, или поне да не поемат път, който с времето ще ги измъкне. Но поне ги разсипаха където колкото можаха.

    Reply
  30. Кръстю

    Да не забравяме, че т.нар. социализъм (защото той беше социален точно толкова ,колкото е демократична тази сегашна демокрация) беше принципно еднакъв като дефиниция в целия соц .лагер, но го има и националният мотив и трактовка.
    Една Полша ,например- в тях Руската империя се приема по начин сходен с този, какъвто е при нас случая с Турската. Докато у нас Съветските “освободители” легнаха на старите лаври на Цар освободител , то в Полша се пазеше освен старите спомени и новия от единомислието на Хитлер и Сталин по отношение на техния суверинитет.
    Чехия също! Унгария – и там ! 1956г – първият ритник дойде от там. А у нас грейна Априлският пленум с масови хора и манифестации и бай Тошо начело. Впрочем до тогава почти цялата реална опозиция бе смачкана в прекия смисъл в лагерите…(нямам предвид безобидните фенове)
    От там нататък всичко бе инцидентни случаи и то най-вече “врагове с партиен билет”(като Георги Марков, например)
    Във всички останали страни от соц-а – комунистическите партии бяха елитарни, считани за предателски -руски лизачи и не се радваха на народната любов. Не трябва да се омаловажава и ролята на католическата църква, която за разлика от Православната не е така дистанцирана от светските дела ….Да не забравяме къде пламна огъня- в католическа Полша, мразеща всичко руско . Може би малцина си спомнят за лавината, която откърти убийството на полският отец ,след това Гданските работници с Валенса, които съвсем не бяха безбожен пролетариат , и ми се струва повече от случаен избора на папа поляк, в точния момент на точното място…..
    Що се касае до перестройката на Горбачов….От него се искаше да “олаби халката” ,казано народному…(Нещо ми беднее речника напоследък 🙂 )
    Да не забравяме ,че и самият Рейгън ,а и американската админисрация не криеха средствата хвърлени за “тържеството на свободата и демокрацията” по цялото земно кълбо.
    Колкото и да се струва на някого нелогично дори шокиращо, но това, което стана бе мек вариант на трета световна война….И кои са победителите- това е въпросът с повишена трудност….Докато преди за победители се считаха страяни,или коалиции, то сега май иде реч за банки и тръстове…
    (Помислете малко преди да реагирате 🙂 )

    Reply
  31. emo

    @който дръзва знае
    давай оценки, няма проблеми. едва ли много хора тук имат нещо против да имаш собствено мнение.
    да даваш обидни квалификации не е точно мнение но да речем че имам по-толерантни разбирания.
    все пак, за какъв се мислиш? отговра ти би бил много любопитен

    Reply
  32. ГР

    До Григор – Както и предположих – Прекалено млад сте бил все още, за да си дадете ясна и точна сметка за нещата. Като правя сметка чак на сегашната си възраст бихте имали достатъчно жизнен опит за това. Поздрави.

    Reply
  33. Topsi

    Всичко, винаги е плод на ДЪЛГОСРОЧНИ СТРАТЕГИЧЕСКИ разработки на СПЕЦСЛУЖБИ ,на които е ВЪЗЛОЖЕНО!!! от УПРАВЛЯВА
    ЩИ на опредебен етап политически елити,т.е всичко е САМО един сценарий. Във всеки сценарий има ГЛАВНИ и второстепенни роли,МИЗАНСЦЕН/който в най-добрия случай сме самите НИЕ/,а хепи енд-а във всички случаи НЕ Е за добрите.ТОЙ е за идейните МОТОРИ и КУКЛОВОДИТЕ.Нас, обикновенно ни четат за ЕЛЕКТОРАЛНИ еденици, УТВЪРЖДАВАЩИ безпроблемното/или с по-малко проблеми/ движение и последващите действия по ПРАКТИЧЕСКАТА реализация на РАЗРАБОТКИТЕ.
    Казал или не Т.Живков,виждаме и чувстваме на собствен гръб последствията на т.нар. ДЕМОКРАТИЧЕН преход?Политически елит /върхушки/ и 10-на процента ДОСТАТЪЧНО??? богати и НИЕ останалите,отново излъгани.Но,както е казано:”Бой и е…е не се
    връщат”.Не ни остава нищо друго освен отново да ДЕРЗАЕМ и да строим “живота нов”!/За кой ли път???

    Reply
  34. Петър Петров

    @Topsi: Значи ти имаш проблем да напишеш думата “ебане”, но изобщо не се свениш да употребяваш ГЛАВНИ БУКВИ и натрапчива пунктуация ??? където ти падне? Мисля, че не си успял да ме предпазиш да не ми стане неприятно. Нещо като да излезеш от стаята, за да пръднеш отвън, при положение че не си се къпал от седмици.

    Reply
  35. Григор Post author

    @Кръстю: Православната църква, поне в България, хич даже не е дистанцирана от светските дела… и страсти… 🙁

    @ГР: Не всеки има нужда да изяде тенджерата до дъно, за да усети вкуса на супата. Някои се справят и само от чиния-две.

    @Topsi: Абстрактните теории на конспирацията не са ми по вкуса. Моля те, развивай ги пред по-подходяща аудитория. Тук ще пожънеш единствено подигравки. И… добра идея е да си направя плъгинче, което автоматично да трие коментарите с главни букви. Не се очаква да са от съществена стойност.

    Reply
  36. Кръстю

    @Григор – вероятно не си ме разбрал -:-)
    Не се явявам адвокат на Православната църква, и нямах предвид тия “дела” в съда в Страсбург ,за които вероятно намекваш и произтичащите от тях страсти, а за влиянието на църквата върху общественното съзнание…В нито една католическа и същевременно соц. страна комунистите не можаха да насадят така яко атеизма, както у нас и в СССР.
    Причините за това са друга и дълга тема, на която не и е тук мястото…
    А в крга на шегата, българинът като събирателен образ си е един православен атеист , както бе отбелязал един наш хуморист 🙂
    Но, според мен всеки сам изминава своя път до Бог …. Той сам ни е оставил свободата на избора…

    Reply
  37. emo

    чки изведнъж станаха вярващи и религиозни. Друг е въпроса дали спазват църковните правила на православната църква

    Reply
  38. Кръстю

    @emo – И може би си прав за израза …По точно май е “разпали”, а не “насади”.
    Но май нещо не ме разбирате, или сте забравили началото на края на соц. системата , това ми беше думата…Точно католическата църква бе основния лост.(Видимият :-)) Май си забравил за атентата срещу папата и за скалъпеното дело срещу Сергей Антонов и пр. Съвсем скоро излезе и една книжка по въпроса, и там няма абстрактни теории, каквито недолюбва Григор , пък и аз, а конкретни имена на хора от конкретни служби…. 🙂
    ————–
    Жалко за човека…Но както е казал поета : “Какво тук значи някаква си личност”

    Reply
  39. emo

    Като казах “друг е въпроса…”, имах предвид че той не ме вълнува особено, иначе
    от тези 10, половината нямат никакъв смисъл, освен за гарантиране разпространението на самата хр. религия и авторитета на бога.
    Те са тези дето обикновено се смятат за най-важни и са първи в списъка:
    1. Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя … да нямаш други богове, освен Мене.
    2. Не си прави кумир и никакво изображение…
    3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог…
    4. Помни съботния ден, за да го светиш…
    ….
    7. Не прелюбодействувай.

    К’во лошо има в свободния секс 🙂

    Reply
  40. emo

    аз те разбирам, просто се считам за атеист и това няма нищо общо с комунизма. да комунизма помогна малко, защото преди май църквата не е била отделена от образованието ( не съм сигурен ).
    Но комунизма не чак толкова силен, че да промени хората, това им беше основната грешка, че ще създадат “човека с комунистическо съзнание”. Веднага след изчезването на репрерсивния апарат на коумнизма всички станаха вярващи, в какво ли не, атеистите се оказаха доста малко 🙂

    Reply
  41. Кръстю

    Атеист не значи невярващ. Гръцки произход … А-теист, т.е А-приставка за отрицание, тео -бог.
    Или атеист = безбожник. Не е задължително вярата да е в Бог… може и в облагородяващата роля на свободния, груповия, виртуалния и пр.секс.. , но май излизаме съвсем от темата 🙂
    Или може би влизаме….:-)
    Виж,emo, аз съм само от година в блоговото пространство и нямам още необходимата блогова култура на общуване… При мен думата дума отваря, а като гледам, май започваме да спамим, а на това старите кучета не гледат с добро око…(Хайде сега трябва да обяснявам какво е “старо куче”. Вероятно четат и неслужили хора…)
    Впрочем, сетих се, че е време да препрочета една от любимите си книги “Швейк”. Не съм го правил от 3 години 🙂

    Reply
  42. Corektiv

    Kakvo shte kajete ,za 4oveka shil 4orapite na bivshia diktator-tozi “boiko”mislite 4e toi shte opravi mutrite li??? lujete se …toi popi mnogo ot ”BIVSHIA”

    Reply
  43. Шаркан

    ***ss7 Says:
    November 10th, 2009 at 4:38 am
    Хм, оптимист си ти. Всъщност “демокрация” имаше няколко години преди 1989. бай Тошо беше много отпуснал положението – разправяха се открито политически вицове, зараждаше се бъдещата върхушка.
    1985-89 бях ученик и беше супер разпасано***
    мнението ти е наивно.
    По същото време във ВХТИ дори най-малкият конфликт с комсомолските активисти можеше да ти излезе през носа:
    да не ти заверят семестъра; да те пратят на най-скапоното място за бригада (от която няма мърдане, без нея не записваш годината); да не ти признаят правото за настаняване в общежитие.
    Преподавателят ми по теоретична механика Димитър Панчовски ни разказваше през почивките за своите изследвания на живота на Левски, като доказваше, че Апостолът НЕ Е БИЛ ПРЕДАДЕН.
    Опитите му обаче да публикува книга за това се спираха категорично. Затова разправяше за това на студентите, изговаряше книгата си. А в същото време, май и досега, тезата, че сме народ от предатели, присъства в учебниците.
    Не намирам тук белези за “разхлабване на режима”.
    Още примери:
    Брат ми Мирослав (Мико), един от основателите на “Хиподил” (случваше се да репетират в лятната кухня, докато аз учех за изпити) пък в същото “лабаво” време заради прояви на “волнодумие” получи такава характеристика, че му отказаха УПК специалност програмист. И той, отличникът от СМГ, тръгна на УПК за зидаро-мазач. Което нататък, ако не му затвори някои врати, то поне ги направи мъчни за отваряне. И ако бай Тошо би останал (или бяха го гладко заместили с друг тато), надали щеше да успее да направи кариера като компютърджия, надали щеше да бъде допуснат да работи в БНТ. Щеше да си е зидаро-мазач. Понеже като гимназист питал за какво е нужен комсомол в час по математика.
    По същото това “разпасано” време нашенските турци от студентите бяха под почти неприкрито наблюдение – интересното е, че осведомители на службите бяха и някои чуждестранни студенти, някои от които чисто приятелски ми споделяха, че не са студенти, а полицейски служители на своята страна, пратени в България за обучение в своята си ченгеджийска специалност. Конкретно става дума за момчета от Судан. Та същият човек ми сподели да предупредя своя приятел и състудент Мехмед от Кърджали (тогава се казваше Марин по паспорт), да не си отваря много устата пред непознати… и някои наши определени познати. Каза ми и на мен да внимавам. Просто случих на свестен човек, впечатлен от тогавашната ми тайфа.
    Така че “разхлабването” си е било в реда на нещата. За режима това беше характерно – периодично настъпваше в тази или онази сфера едно контролирано “развиделяване” – с неизбежно затягане насетне и хващане на тясно на онези, които се бяха подлъгали по чаената лъжичка “свобода”.
    Такава практика е емало във всички тоталитарни държави – като почнеш от СССР, та през Италия на дучето и Германия на фюрерчето. Малко по-чудат подобен цикъл имаше в източните комунистически страни, но пак – същата логика.

    като цяло, лошото е, че когато системата даде сериозно на късо (и това стана след падането на Берлинската стена, където заради гаф на ръководството нещата се изтърваха от контрол), не си спомнихме за Лавски и Ботев, за техните визии за модела на обществена организация.
    Гледам, другаде Гришата е писал за САЩ добри думи. Има за какво. Там на местно ниво съществува САМООРГАНИЗАЦИЯ, пряко избиране на ключови фигури от администрацията. Чак на общощатско ниво нещата се люшват към империализъм.
    А да напомня – Левски е имал за образец Швейцария. Ботев пък даже е излизал извън тези рамки.
    Идеалът на прехода обаче станаха унитарните европейски държави с много бюрокрация. Както и Третото българско царство, специално управлението на Борис ІІІ.
    Забележете – не уникалния опит на Стамболийски, а най-вече личният режим на царя. Не че не постигна някои неща. Постигна. Но опирайки се на някои постижения на БЗНС. И при наличие на доста масивен СВОБОДЕН кооперативен сектор в икономиката. Стопански бяхме на крачка от Швейцария. Но административно и политически – твърде далеч от мечтите на Левски, да не говорим за Ботев.
    А сега – къде сме? Ами мелез между европейските бюрократични държави и руската силова държава. От съседите пак сме бая изолирани както и преди. Слугинаж към батковци. Бъркане на понятия “народ” и “държава”. Диктат на прекупвачи и обръчи от партийни фирми. Легализирана мафия. Практически безотговорни институции. Сменящи се лидерски режими. Смешно гражданско общество, което е закърмено с императива, че задължително трябва да бъде помощник на държавния апарат, а не негов опонент. Разруха в областта на науката и технологиите. Централизирани инфраструктури с неизбежния монополизъм.

    ПП. Една вметка:
    За момента – уж криза. УЖ. Нали е преди всичко финансова? Е, наскоро във влака слушах разговор, при който се изясни, че банките хич не бедстват, дори раздават втора премия на служителите си – от поряъка на 5-10 хиляди лева на калпак.
    Криза ли?

    Reply
  44. Шаркан

    ***като начало не е зле да започнат да спазват божите заповеди . Само 10 са …:-)***
    принципите на безвластието пък са само 5
    😉

    Reply
  45. нееважхно

    емо, вица за пънкаря в ада говори ли ти нещо? ще припомня края:

    -“а петъка, петъка кво ще правим”
    дяволът погледнал странно и попитал:
    -момче, ти педал ли си?
    -не
    -е, в петък ще ти е малко гадно

    толкоз за слободията.

    Reply
  46. Кръстю

    @Шаркан- Като каза зидаро-мазач, СВОБОДА, че ми дойде на ум за едни “свободни зидари”. Uiversi terrarum orbis summi architectonis.. Gloria ad ingenis….. говори ли ти нещо? 🙂
    Защото на мечтателите Ботев, Левски, както и на З.Стоянов, княз Батемберг , Ст.Стамболов (общо 17 са министър-председателите до 1944г, забравих Васил Коларов влизаше ли в този отбор). Симеон Радев -и той, -автора на “Строителите на съвременна Блгария”.
    Да, брат ти вероятно не се ориентирал към такъв вид “зидарство”,

    Reply
  47. Кръстю

    Пуснах коментара бързо, без да искам, прощавай. – А също съм строител-ingenis, но и аз не съм от ТАЗИ гилдия 🙂
    Та идеята ми е – тази пуста СВОБОДА бърза да си я напъха всеки в устата и от там в ушите на угнетените….Впрочем, вашият преподавател по класическа механика успя ли да ви обясни, че в една система говорим за степени за свобода …. 🙂
    —————-
    “Свободата ,Санчо е на върха на копието” -Дон Кихот

    Reply
  48. Мунчо

    (Не споря, щеше да има и такива, дето да инвестират едни “паднали отникъде” пари. Но щяха да са много по-малко отсега – бай Тошо никога не би допуснал Лукановото мероприятие всичките външни активи на България, на стойност около 10 милиарда долара, горе-долу колкото външния ни дълг, да бъдат за една нощ “приватизирани” и да “изчезнат”. Бизнес-класата ни щеше да изглежда като каца мед с лъжица катран в нея. Не е супер. Но сега е каца катран с обещание, че има и лъжица мед в нея.)

    Е, тук не си наясно мой човек. Луканов наложи мораториум на плащанията на 10-12 милиардния ни доларов външен дълг, които ние дължахме на Парижкия и Лондонски Клубове, а това не може да са активи,нали?. Та не можеш да “приватизираш” нещо , което дължиш, върху което нямаш контрол, нали така?
    А той опразни валутния резерв, който тогава беше около 2 милиарда.
    Жълти стотинки в сравнения 35 милиардия ни дълг в евро сега…..

    Reply
  49. Григор Post author

    @Мунчо: Към 10 ноември България имаше малко над 10 милиарда външен дълг, но в същото време имаше и около 10 милиарда външни активи. За една нощ тези активи изчезнаха, и остана само дългът.

    Не ми се сърди, ама… чукча не читател?

    Reply
  50. Ристьо

    “Но ако погледнеш реално Лукановото време свърши около 1997 г . Следващите десет години краде и мародерствува дясната “опозицията” .”

    — Коя е тая дясна опозиция 10 години??? Царят? Дето го избраха с мандат на ДПС с пълната подкрепа на БСП? Царят, дето го доведе левицата??? …има ли хора в България, които въобще могат да мислят???
    Освен това по-дясна партия от БСП – няма! Въобще наясно ли сте, какво е това дясно и ляво? Може ли социалистическа идея “ужким”, а всички висши социалисти да са най-богатите в страната? Всички членове на КРУПНИЯ КАПИТАЛ в страната произхождат и са членове на БКП/БСП? За какъв социализъм говорим?
    Това е същото като робовладелците да защитават правата на робите и да се борят срещу робството…. ахахахаха…. 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *