Как да направим bug report системата си безполезна

Всеки свободен софтуер, развиван от повечко хора, рано или късно си прави система за рапортуване на бъговете. В някои случаи идеята е тя да бъде удобна за ползване, и хората да са улеснени да съобщават за какъвто проблем намерят. В други, изглежда, идеята е обратната.

Тук описвам подробно как да направите системата си за рапортуване на бъгове колкото се може по-безполезна. Как да прогоните всеки, който би имал желание да рапортува бъг.

Преди всичко, поставете ултимативно изискване бъгове да се рапортуват само през тази система. Обяснете на тестерите някъде в открит текст, че да се опитват да ги пращат по е-майл, да ги пишат по беседи и всякакви други начини са все едно да ги напишат с тебешир на тротоара. Че ако искат някой някога евентуално да обърне внимание на бъга, трябва да го пуснат през системата. Така ще ограничите креативността и ще попарите надеждите на тези, които по-нататък ще отблъснете.

Оттам нататък, изисквайте бъгове да не се рапортуват по повече от веднъж. Ако това не прогони достатъчно хора, може дори да сложите предупреждение, че ако някой рапортува вече съобщен бъг, повече няма да приемате рапорти от него. Разни инати може да продължат да се опитват да рапортуват, но повечето нормални хора ще се почувстват обидени от мързела ви, и ще престанат.

За който пита как да разбере какви бъгове вече са рапортувани, поставете максимално проста и тъпа търсачка. Избягвайте улеснения от типа на дропдаун с модулите на програмата, или типични кодове или съобщения за грешка. Ако търсачката минава през Google, или е ограничена по брой думи за търсене, е просто чудесно.

Срещу нахалниците, които това не е прогонило, ще се наложи да вземете допълнителни мерки. Наборът е много широк – могат да се измислят предостатъчно, които да изглеждат оправдани.

Като начало, изискайте им задължителна регистрация, без която да не могат да рапортуват бъгове. Задължителната регистрация отблъсква значителен процент хора, и с пълно право – в голям процент от случаите с данните, събрани от тези регистрации, се злоупотребява. (Не е нужно вие да злоупотребявате. Просто разчитайте на лошото впечатление от изисканата регистрация, и ще гоните хората успешно.)

Възможно е това да не помогне – понякога човешкото желание за креативност и полезност е наистина ужасно. Помислете задължително да изисквате лични данни при регистрацията. Можете да започнете с е-майл адрес – почти всеки, който е в течение на спамерските трикове, ще бъде отказан от това условие. За наивници, които са решили на всяка цена да ви вярват, пуснете допълнително обяснение, че адресът ще бъде пряко видим за всички – те сами ще се сетят кой ще го намери, и за какво ще го използва. За да не е твърде очевадно желанието да изгоните хората, ги посъветвайте да си направят отделен, специален е-майл за този бъг. Никой не обича да си прави отделни адреси за всеки бъгрепорт, и всеки ще се сети, че стане ли този адрес публичен, до седмица-две потокът спам в него ще удави всяка възможност за координация. Така че всеки бързо ще прецени, че е безсмислено да опитва.

За тези, които и това няма да спре, включете задължителен масивен въпросник с всякакви лични данни вътре – име, пол, възраст и т.н. (Не забравяйте да направите полетата за тях задължителни.) Впишете, че си запазвате правото да използвате тези данни както намерите за добре. За да няма буйни протести, вземете privacy policy от някое спамерско капанче за е-майл адреси, сменете имената и пр., сложете я и дайте линк към нея. Така хората ще се махнат тихо и без шум, и ще ви осигурят желаното спокойствие.

Могат да се приложат още мерки, но за тях ще пиша някой друг път.

(Като вдъхновение за този запис е използвана основно политиката за бъгрепорти на MediaWiki; има обаче идеи, взети и отдругаде.)

2 thoughts on “Как да направим bug report системата си безполезна

  1. Atanas Boev

    Trac системата която ползва Пиджин, задължително те абонира за всички отговори по въпроса, без право на отписване. Веднъж бях рапортувал един усукан бъг свързан с ICQ и кирилица, и поне година получавах поща от mail-list-a в който разни хора питаха “абе, писна ни да получаваме поща от вас, как да се отпишем от този списък?”.
    А, между другото, този бъг още не са го оправили.

    Reply
  2. Пешо

    LOL, колекция от добри идеи 🙂

    Още една – да не се приема регистрация с фрее мейл адреси – разни там Яху, Гмаил и пр. Много хора просто нямат друг, само това ще намали потенциалните досадници наполовина 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *