Viva Romania!

Да живеят румънците!!!

Ето какво са сътворили…

(Някой да има съмнения какво ще рече “gypsy music” в български контекст?)

Няма ли кой да пусне изходния код на вируса? Бас държа, че до не повече от седмица ще има български вариант. Не бих се учудил, ако го има и без готов изходен код, само с идеята…

Шегата настрана, възхитен съм от новаторския тип социално инженерство на този вирус. Досега под “социално инженерство” на вирус се разбираше как по-хитро потребителят да бъде накаран да си го инсталира, без да подозира какво прави. Това е първият известен ми вирус, който милиони хора биха си инсталирали с пълното и ясно съзнание какво той прави. И точно заради това. Вероятно биха го търсили специално, за да се заразят с него като начин за подпомагане на разпространяването му.

Безусловно, човек няма как да има доверие на подобно нещо. Не знаеш какво още има вътре, нали? (Но пък е абсолютно сигурно, че спамерите и кракерите ще използват идеята, колкото се може по-бързо.) И въпреки това, хората са готови да заразяват личните си компютри, за да продължава това. Готови са да подкупват от личните си средства авторите на антивируси, за да продължава разпространението му.

А това означава, че разпространението на “компютърна фауна” е преминало в нова, извънредно ключова фаза.

Първо то разчиташе на дупки в софтуера. Дупките малко по малко бяха запушени. С известни изключения, авторите на софтуер вече успяват да се държат една крачка пред кракерите. Вече има и цели операционни системи, които са на практика недостъпни за пробиване – OpenBSD e сериозен кандидат за тази категория. Така че този вектор на разпространение става неефективен.

След това разпространението започна да разчита на дупки в уетуера – софтуера на “задклавиатурните устройства”. Това е една огромна и изключително зле защитена сфера, която вероятно ще има слаби звена завинаги. Но епидемиологията е непоколебима – спадне ли броят на възприемчивите под един определен процент, епидемията спира сама. А еволюцията бавно, но сигурно работи в тази насока – хората, възприемчиви на експлойтване на глупостта им, намаляват. Някои от тях поумняват след понасянето на последствията за пореден път. Други се принуждават да се откажат да използват компютри (или биват принудени от околните). Така че нещата и тук вървят.

Да, но какво става, когато като вектор се използват възгледите и вкусовете на хората? Чистенето на malware е тази част от работата ми, която върша с най-голямо удоволствие. Но ако става дума за вирус, който унищожава чалга… хм. Почвам да изпитвам смесени чувства. 🙂 А какво бих могъл да направя срещу стотици хиляди хора, които умишлено държат да са заразени с него, за да го пръскат?

Безспорно тези хора извършват посегателство срещу правата на другите. Ако някой харесва чалга, с какво право ще го лишавам от възможността да я слуша? Утре някой ще ме лиши от възможността да чета Достоевски и Шекспир, по тази логика. А вдругиден – от това да пиша на определени теми в блога си. Това надали е преувеличение! Тръгне ли се по тази пътека, лесно се стига далече.

А как да спрем? Не можем да се откажем от вкусовете и възгледите си, това значи да престанем да бъдем хора… Има ли рецепта?

Мисля, че има.

Да, право на всеки е да слуша каквото си иска. Но е негово право само докато не ме задължава и аз да слушам същото, дори ако не го харесвам. Отрече ли моето право да не слушам неговия избор, аз отричам неговото право да го слуша… Ако не бях принуден да слушам надута до дупка чалга откъде ли не, надали щях изобщо да съм изработил неприязън към нея. При положение, че на Х не му пука дали чалгата му не ми пречи, или дори я надува още повече точно затова, на мен не ми пука дали моят вирус няма да му забърше чалгата от компютъра – или дори ще го сея навсякъде нарочно. Нещо странно?

Така че начинът да слезем от пътеката, която води лесно и бързо твърде далече, е да се уважаваме и зачитаме взаимно. И да знаем, че ако някой не зачита околните, дори ако е твой поддръжник, околните ще се защитят, и то така, че и ти ще пострадаш.

И затова да удряме през пръстите всеки, който си мисли, че е сам на света. Харесваме го или не, живеем в общество. И то в такова, в което е твърде лесно заради един прехвърлил мярката да пострадат и много невинни.

Така че, дори ако сте поддръжник на Нещо Си, видите ли, че друг негов поддръжник прекалява, го спрете така, че да не го прави повече – каквото и да значи това в конкретния случай. Иначе рискувате да отнесете отговора покрай него.

Ето как можем да се преборим дори с начини да се експлойтва човешкото у нас – като помъдреем мъничко. Обикновено не е нужно кой знае колко много. 🙂

(Тъкмо получих съобщение и от Пейо, че е отразил новината в cilaw.org)

14 thoughts on “Viva Romania!

  1. Pingback: Компютърно и интернет право

  2. Таня

    Хубаво си го написал, но аз лично не знам, дали бих могла единствено със силата на убеждението да накарам някой, да не нарушава моите права, когато не искам да слушам принудително чалга. Аз все още имам проблем с много хора, които се опитвам да убедя, да не си хвърлят фасовете и другите боклуци по земята, а да си ги занесат до кошчето и продължавам да не успявам. Въпреки че ще продължавам да го правя…, защото си спомням много добре срама, който изпитах, когато едно 6-годишно хлапе дойде и ми вдигна фаса от земята и с усмивка ми каза, че така не се прави и фасовете се изхвърлят в колата на тати /което и направи/. А пък за чалгата – съвсем ще го закърша… 🙁

    Според мен тези хора не подлежат на такова убеждаване, а не знам какъв вирус може да се измисли наистина да се изтрият дисковете и касетите с чалга, която се чува от колите ив градския транпорт и как да се спре /може би с вируса/ радио Веселина и още едно имаше там… такова радио. Ами, хайде вие компютърните хора сте на ход.. 🙂

    Reply
  3. случайна

    Не ми е приятно да противореча на човек когото уважавам, но не мога да си замълча.

    Не знам откъде да започна, направо се задавих от възмущение.
    Първо, да бъде приветствана идеята да се изтрие музиката на друг човек, ‘щото някого не го кефела, е меко казано грозно. Това е като да влезеш в къщата на някого и да му запалиш пердетата, понеже като погледнеш сутрин през прозореца ти развалят настроението. Това е толкова безумно, нагло и самодоволно, че би могло да хрумне само на пъпчив тийнейджър, който е заобиколил много отдалеч и Шекспир и Достоевски.
    Второ, тези дето най-страстно се обявяват тотално против чалгата не знам защо ми приличат на Ку-клукс-клановците, онези, както знаем от историята диви комплексари, намерили начин да изживеят своя миг на усещане за величие, палейки негри.
    Трето, да бъдат обявявани хората които слушат чалга, за простаци и селяни е все едно да кажеш, че на всики които слушат метал им миришат краката(нали се сещате за традиционната металска униформа), или че всички които слушат черна музика са наркопласьори. Това е допустимо само в ранния пубертет, когато хората толкова не знаят кои са, че търсят идентификация с някаква музика.
    Аз ОПРЕДЕЛЕНО слушам чалга. И това не означава че харесвам всичко, изпято под този знак. Както слушам и метал и пак не харесвма всичко, слушам и латино и пак не харесвам всичко, и на Вивалди не харесвам всичко.. и т.н. Идеята да се дели музиката на чалга и всичко друго е твърде елементарна.
    Последно. Не бих казала че се злоупотребява с децибелите само на чалгата. Нормално е да ти направи впечатление силна музика, ако не е твой тип. На мен пък навсякъде ми гърми черна музика. И изобщо не виждам знак за равенство между силна дразнеща музика и чалга. Силната дразнеща музика може да е всякаква. Освен това, доколкото разбрах сладкият вирус изтрива не СИЛНО СЛУШАНАТА чалга, даже не СЛУШАНАТА чалга, а чалгата изобщо. Щото е чалга. Ами, логично. Бой!

    Това което ме ужаси в този пост беше не толкова новината. Ясно е че вируси се правят всеки ден, какви ли не. А фактът че хора, които смятам за принципни(а и те се смятат за такива), съвсем спокойно оставят личните им пристрастия да ги направят поддръжници на идеи, с които, при други обстоятелства биха се сражавали безкомпромисно(ако се отнасяше за спама, например, като вид вмешателство в личната територия).

    Надявам се още веднъж, да не съм засегнала никого лично.

    Reply
  4. Григор

    Не бих спрял радио Веселина и подобните – не виждам нищо лошо в това да ги има. Виждам лошо в това някой нахал да си надуе чалгата (или каквото слуша), без да му пука за мен. Защото надали има музика, която да харесва на всички.

    Проблемът е, че в 90% от случаите, когато нещо гърми и дразни околните, това е чалга. Просто така се случва, че хората, на които не им пука за околните, най-често са поклонници на тази музика. И заради тях страдат и тези, които също са й поклонници, но им пука за околните.

    В един идеален свят би си струвало човек да се бори не срещу чалгата, а срещу тези, които злоупотребяват с нея. Така е редно. В реалния обаче не виждам надежда такава борба да успее, респективно и смисъл от воденето й.

    Точно както е със спама – в идеалния свят един списък на нежелаещите спам би бил магическото избавление от него. В реалния свят обаче 99% от спамерите използват този списък като спамлист, и да се запишеш в него е най-сигурният начин да бъдеш заринат от спам. Съответно, поддръжниците на този списък са две групи: малка и служеща за прикритие – идеалисти, и голяма и влиятелна – спамери.

    Да, подкрепата ми за подобен вирус е абсолютно неидеална! Но този свят също не е идеален. И понякога това той да стане по-добър, уви, минава и през вандалски методи.

    Reply
  5. случайна

    Аз пък твърдя че в 90% от случаите когато нещо гърми това е черна музика, понеже тя по дефиниция се слуша така. Не си спомням откога не съм чула надута до дупка чалга. А редовно по кръстовищата и пред салона ми спират коли, които гърмят с негърски речитативи. Не мисля че доводът ти е обективен, нито пък убедителен.

    Reply
  6. Aлекс

    Ако наистина е така, както казваш, Жоржи, направо се местя във Варна. Защото тук, в София – уви! – ако нещо дъни, то наистина е чалга. Факт!

    Разбирам доводите ти, но по отношение на чалгата (и пушачите ;-)) просто ми падат задръжките. И грозно или не (но поне честно), бих подкрепила една “вандалщина” спрямо тях от подобно естество (всъщност какво значи подкрепила… да кажем, че не бих се терзала това да им се случва). Просто самата аз съм толкова репресирана (и от двете групи), че няма да изпитам нито жал, нито съчувствие.

    Най-вече, и ми се ще да обърнеш внимание на този факт, далеч не всички фенове са селективни. И най-често слушаме турбогнус, от която могат да ти паднат зъбите. Е, не знам за теб, но аз не искам от всякъде да ми дъни подобна бълвоч. Няма друга дума за … песните, които визирам. И свободата на всеки свършва там, където почва тази на другарчето. И ако аз не мога да спя заради Дочо Прашката (фен на оная с едноименното бельо), то това Е посегателство на моята свобода.

    Не ти се е налагало да учиш за изпит по история на философията, докато умствено увреденият ти съсед си пуска всеки ден по 3 пъти последователно целия албум на Глория (“Дванайсет диаманта” и до днес гопомня почти целия, о Боже) – истински случай! Всеки ден, по 3 пъти поне. Минимум. И какво сега? Да стоя на затворени прозорци (през ЮЛИ!!!), но и те пропускат. Да се караме? Той е недиалогичен, както много от феновете. (Не всички. И аз имам приятели, които слушат чалга. Но това не мени общата картина). Не му пука. Той си купонясва. Е, ще се радвам и аз да покупонясвам. По повод чистката на диска му…

    Има хора, чието възпитание е отишло някъде на по-уютно, но не се показва в поведението им. Е, казал е народът “Според кучето, и тоягата”. На крути действия се отговаря с крути мерки. Това е.. Исках да коментирам, макар да мога да си представя разочарованието ти от позицията ми… Но какво да се прави, истината си е истина…

    Reply
  7. Таня

    Според мен добронамерената идея на Григор беше, ако си привърженик на нещо и твой приятел – също привърженик на това нещо /независимо какво е – чалга или черна музика/ изпада в крайности, някак си да го убедиш, че не би трябвало да затормозявате другите около вас, налагайки им да се съобразяват с вас и волю-неволю да слушат вашия избор.

    Случайна, вие когато се събирате и слушате чалга, в 22ч. вечерта би ли накарала всички, с които си в момента, да слушат по-тихо музика, за да не се пречи на съседите? Защото аз го правя, когато съм в къщи и имам гости. Аз например слушам електронна музика – много често техно, която някои хора също не понасят и аз се съобразявам с тях. И ако нашият блок като цяло е тих и всички явно се съобразяваме един с друг, как обаче да понеса спрелите отвън коли с модерни уредби, които стоят запалени и от тях дъни музика и имам чувството, че ще получа разрив на сърцето, защото думкането право там го усещам? И как невероятните текстове на тези песни ща не ща ги слушам … Много съжалявам, че мненията ни се разминават, но наистина смятам, че в момента в България има чалгаджийски терор, който ако не доброволно, то тогава насила – трябва да бъде ограничен.

    Reply
  8. случайна

    Момичета, не сте прочели внимателно какво написах. Спорът тук не е за и против чалгата или кой как слуша силно музика. Нямам нищо против да ви се гади от музика която не харесвате. Става дума обаче за начина за саморазправа, за ефективността му, дори, и най-вече за това как когато нещо ни засяга лично принципите ни отиват на кино.
    Ще си позволя да дам един пример който използвах снощи в личния си спор в чата с Григор. Не е тайна че в Западна Европа българите имат по-лошо име и от циганите. Ако някой от вас бъде пребит от пъпчив германски неонацист, само защото е българин? И онзи младеж има пълното право да е озверен, понеже българи са го крали, мамили и какво ли не. Българите са лайна. Пребийте ги всчиките. Да не стъпват повече тук. Ефективно нали? И почти справедливо. Само зависи на коя страна си. Едно наказание е толкова по-справедливо, колкто по-точно е насочено към истинския виновник. Иначе се првръща във безконтролно вилнеене.
    И тая простотия, че като ми изтрие някой музиката с вирус, аз ще се сепна и ще тръгна да намалявам уредбите от които звучи ТОЧНО чалга, нали се сещате, че е просто абсурдна. Ако някой си позволи да влезе в дома ми и изгори книгите ми, ‘щото не го кефят, той е престъпник и аз лично бих му откъснала главата. Ако някой влезе в компютъра ми и ми изтрие музиката, ‘щото не го кефела, не мисля че има за какво да му се ръкопляска. И също по-скоро бих му откъснала главата.
    И, както вече споменах, този вирус не се саморазправя с уредби, които са над определени децибели. Няма нищо общо със силата на звука.
    Имате право да харесвате каквато музика искате. Имате право да се борите срещу простаци, които ви тровят в неподходящи часове от денонощието. Но тази точно мярка е много далеч от целта.
    И , както вече сто пъти казах, спорът е за принципи а не за чалгата.
    Защо никой не ми обясни с какво спамерът, който ми пълни пощата и определено трябва да бъде наказван, както знаем, се различава от този който ми влиза в компютъра и ми трие записите. Излиза че принципите, логиката и големите идеали са просто добро оправдание, когато ни изнася.
    И единственият аргумент който чух беше че чалгата била музика която се слуша силно. Много спорен. Аз си спомням последното си пребиваване в София за три дни. Не чух нито веднъж надута чалга. А доста се разхождах. Само сутринта ме събуди много силно пиано с лунната соната. Да вземем да я изтрием и нея, а?

    P.S. Алекс, на мен ми се е налагало да уча за изпит на фона на див ремонт в съседен апартамент. Просто си купих тапи за уши и стана поносимо. Струва ми се проблемът не е дори в прословутите децибели, а в прекрасната възможност всички да се изпишат ужасно интектуални и изтънчени, като наплюят за пореден път набедената за “просташка” музика. Което винаги ме е вбесявало.

    Reply
  9. Таня

    Случайна – убеди ме, съгласих се с теб на 99%. 🙂 Останалият 1% все пак е свързан с принудителното налагане на чужд вкус. Тапите в ушите не биха могли да ме спасят от онзи резонанс, който може да срути блока ни и от което бучене от уредбите започва главата ми да бучи и да ми се повдига и аз нищо не мога да направя срещу това. Защото ако не харесвам на някой пердетата или книгите, не съм принудена нито да ги гледам, нито чета. Не е въпросът, каква е музиката. Всеки има право да харесва, каквото си иска. Не слушам чалга, но съм чувала някои песни, които ми харесват, независимо че е така оплюваната ЧАЛГА. Просто това явление стана толкова масово и принудително, че те кара в някои моменти да избеснееш от безсилие.
    И за тези три дни явно си извадила късмет или не си го забелязала. Права си за саморазправата, но тогава излиза, че от това няма спасение. Аз поне не се сещам…
    🙂

    Reply
  10. Алекс

    Случайна, we see your point, so why don’t you see ours? ;-)))
    А и неприязънта ми към този жанр няма общо с интелекта и изтънчеността ми. Ако изобщо би било нужно да ги доказвам, чалгата ще е последното, чрез което ще го направя… [Коментирам изрично, не защото съм себеотносна, а защото името ми е в същия абзац 😉 А иначе чалгата няма защо да бъде набедена за каквото и да е. Самото й звучене я изобличава ;-Р]

    Пък и това е въпрос не на интелектуална, а на музикална култура. No offence, просто лично мнение 😉 Имам право на такова, без то да бъде сметнато като косвена обида към когото и да било, нали?

    Това е реторичен въпрос… 🙂

    Reply
  11. Григор

    Момичета, въпросът тук не е за или срещу чалгата. Въпросът е за или срещу правото на простаците да те тормозят, понеже не било културно ти да тормозиш тях – било с музика, било с каквото и да е.

    Що ли не драсна аз един запис по въпроса? 🙂

    Reply
  12. Фолк деец

    Всеки има право да слуша каквато музика иска.Не знам колко хора в Румъния са подкрепили тази идея, като и там най-масовият жанр е чалгата, позната при тях като манеле.

    Reply
  13. Григор

    Напълно съм съгласен, че всеки има право да слуша каквато музика иска. Точно както всеки има право да бъде свободен.

    Но и всеки има право да не слуша каквато музика не иска. А когато някой отнема това право на другите, следва да разбере защо понякога правото на свобода бива нарушавано – било официално, чрез арести и затвори, или неофициално, чрез някакъв вид самозащита.

    (Подсетка: В 9 от 10 случая, когато нещо гърми наоколо до дупка, това е чалга. Защо никой не пише вируси, които трият неща на Емил Димитров или Лили Иванова? Познавам хора, които не ги харесват. Физически е невъзможно да има нещо, което да харесва всекиму. Но защо се появи вирус точно срещу чалгата?)

    Reply
  14. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Captcha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *