Патриотизъм

Днес водих следния разговор:

– Ама го загазиха гърците, а? ЕС направо им смаза фасона. Оправянето с осраната им икономическа позиция си било тяхна вътрешна работа, ха-хаааа! Вместо пари – камшик! Това заслужават, мръсниците! Ще ми се дуят, а? Кирливанци…
– Наистина са го загазили здраво. Само че, да си призная, аз хич не съм толкова щастлив. Тяхното закъсване ще излезе и на нас през носа.
– Ще излезе, друг път! Сто пъти по-читав народ сме от тях. Посвиха им сармите, и веднага стачкуват и пищят. Ние в такива ситуации си налягаме парцала и работим. Така че ние ще се оправим, пък те ще идат на дъното. Там им е мястото!
– Не съм съгласен, че са нечитав народ. Не можеш да слагаш цял народ под един знаменател. А и закъсат ли те, ще закъсаме и ние.
– Ще закъсаме, глупости! Заради няколкото им кирливи фабрики из България ли? Да си ги заврат (цензурирано)! Ще изгазим и без тях.
– Няма да е толкова лесно. Като начало, над една четвърт от банковата ни система я държат гръцки банки. Натисне ли ги правителството им, ще изтеглят до стотинка каквото могат оттук. В такава криза познай какво значи една четвърт от банките да престанат да оперират пълноценно. Останалите ще си вдигнат печалбата, заради изчезването на конкуренция, и икономиката ни ще хлътне. А и в момента е на границата.
– Ще хлътне, друг път! Като се махнат техните банки, ще дойдат други.
– Ще дойдат, ама няма да стане за година или две. Пък дотогава трябва да оцелеем някак… Също, към момента над двеста хиляди българи гастарбайтерстват в Гърция, и вкарват в България пари. Срине ли се там икономиката, тези хора ще се върнат тук, на пазара на работна ръка. Към един милион души ще останат частично или изцяло без издръжка, а страната ни – без един основен източник на валута. Да, ще престанат да създават гръцки национален продукт, но няма и да започнат да създават български. Крайният ефект ще е, че и гърците, и ние ще обеднеем, ама те имат накъде, а ние – не.
– … Абе свиркай си! Ние все ще изкараме някак. Винаги сме изкарвали. А пък гърците ще го (цензурирано)! Време е да престанат да ми се пишат европейци. Ега ти наглеците! Пък ние ще се оправим някак…
– Оооооох… 🙁

13 thoughts on “Патриотизъм

  1. Хари

    Пичът, който явно има някакъв зъб на всички гърци и не иска да чуе и най-простата логика (с извинение) да си го (цензурирано)!

    Накрая МВФ ще ги *оправи* гърците, дано ние тогава не изпатим.

    Reply
  2. Кръстю

    Явно диалозите с хора ,които казват за гърците : /цитирам/”Време е да престанат да ми се пишат европейци”не ти се отразяват добре .
    Знам, че си доста по-тактичен, от мен, но мисля, че нямаше да е лошо да припомниш а по-вероятно да открехнеш събеседника си коя е Европа, а защо не и кой я онодил 😀
    А вероятно е да не знае и произхода и превода на “демокрация”. Друг и не по темата е въпросът за моето мнение..:)

    Reply
  3. asktisho

    Криворазбран патриотизъм. Но, ако оставим ниския интелектуален праг настрана, никой няма интерес в съседните му държави да цари нестабилност. Не само заради банките, икономиката, инвестициите, работните места – просто в района се създава нестабилност, ние също го (цензурирано) от това 🙂

    Да не говорим, че гръцките граждани си знаят правата много по-добре от нас и не ги е страх да протестират с всички средства, когато властта им се издъни.

    Reply
  4. Божо

    >”Да не говорим, че гръцките граждани си знаят правата много по-добре от нас и не ги е страх да протестират с всички средства, когато властта им се издъни.”

    И за това са по-читав народ от нас, уви.

    Reply
  5. Вени Марковски

    О, вече се е стигнало до самооправяне, съдейки по последната реплика на човека, с който си говорил? Преди чакаха някой да дойде и да ги оправи – Симеон, Бойко, сега явно са разбрали, че сами ще се “оправят”. Именно в онзи, нецензурния смисъл на думата.
    Тъжна работа, тъжни хора, тъжна гледка.

    Reply
  6. Дончо

    Да генерализирам и аз, за нас: “Прост народ, слаба държава”. Виден представител на “народа” – събеседника ти от по-горе.

    Reply
  7. paschalis

    a3 sam gruk i ne moga da povqrvam 4e nqkoi sused ot durzava v koqto sam zivql nqkolko godini i poznavam mnogo dobre moje po takuv na4in da govori 3a nas vse edno sme my napravili ne6to.tova e tvoeto mnenie ra3birase i ne na bulgarski narod s koito sme prqteli i sasedi.6tom se radvas da gledas kak saseda ti koito ni6to ne ti e napravil se i3laga 3na4i si mnogo golqm selqnin i tup.koi si ti da govoris taka i da manipyliras xorata. i nali 3naes-kato se 3animavas s nqkoi i pozelavas da my se sly4i ne6to lo6o 3na4i go revnyvas ina4e nqmase da se 3animavas s nego…

    Reply
  8. mick

    “Като начало, над една четвърт от банковата ни система я държат гръцки банки. Натисне ли ги правителството им, ще изтеглят до стотинка каквото могат оттук.” – според мен те отдавна са изтеглили каквото могат. Те и заради това лихвите са високи.. щото се събират пари от вътрешния пазар. Всъщност някой запознат може ли да каже по какъв начин гръцките банки може да ни създадат проблеми?

    Reply
  9. Григор Post author

    @pashalis: Всеки народ си има отрепките. Уви, и гръцкият също – огледай се около себе си, ще откриеш. Неизбежно е.

    Хубавото е, че във всеки народ най-многото са свестните хора. За българския народ можеш да се увериш от коментарите му тук. 🙂

    Reply
  10. emo

    хех Григор, мисля че гръка Пасчалис е объркал кои от репликите са твои и кои на човека с когото си говорил 🙂

    Reply
  11. Шаркан

    патриотизмът, ако не е от десена на патриотизма на Левски и Ботев (такъв, който не предполага враждебност към етноси, и който не е равнозначен на вярност към държава, партия, вожд или “свещенната” идея за “земя”), в крайна сметка е бая грозно нещо, защото е байганьовщина, и то само само нейната отвратителна страна (защото, нека си признаем, Алеко не е изкарал персонажа си изцяло черен, има проблязъци; лошото е когато байганьовщината се “практикува” без тези проблясъци).
    Отделно пък патриотизмът е онази стръв, която слагат на кукичката си разни политически манипулатори.
    Още по-идиотски става патриотизмът, когато се сяда да се одумат съседните народи, да се позлорадства за техни дертове. Едва ли не от позицията, че “ние” сме ама толкова идеални, толкова сияйни, че трябва да се гледаме през маска на електроженист.
    В този смисъл диалогът, който привеждаш, Гриша, е показателен.

    Reply
  12. Морфиус

    @Шаркан, това последното не е никакъв патриотизъм, а чисто избиване на комплекси за чужда сметка (било на съседа отсреща, било на съседа по държава).
    Най-лесния начин да се почувстваш значим, е да принизиш околните… а масата винаги избира пътя на по-малкото съпротивление.

    Reply
  13. Шаркан

    да, ама върху това се гради патриотизмът-за-масите – върху големеенето пред другите.
    Всяко едно чувство, идея, социално явление, си имат вулгарна и възвишена съставки. Ха сега познай какво е съотношението им… ами като съотношението на интелигентните и простаците (макар че интелектът общо взето не изключва простотията де).
    Това е се ля ви-то…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *