И пак Спешно.Инфо

(Този запис е най-безсъвестна реклама. Даже не ме е срам заради нея. 🙂 )

От доста време Ели прави този сайт. И с упорство и постоянство, от нищо нещо, го направи богат, (в моите очи) хубав, и най-важното, полезен. 🙂 Преди месец завърши новия му дизайн, но аз се разсеях и пропуснах да напиша за него. А си струваше. Така че сега компенсирам.

Нещото, което най-много се разрасна в него напоследък, са новините. Заменихме БГНЕС като източник с КРОСС (но прекатегоризираме новините им по наша класификация). Агрегираме също така информация от government.bg; отделно от това генерираме и собствени новини. Собствените засега са малко, но се надяваме с времето да станат повече.

Новините от КРОСС нямаме право да преразпространяваме, но тези от government.bg по дефиниция са свободни, а нашите са си наши, и можем да правим с тях каквото искаме. Като първа стъпка, решихме с Ели да се опитаме да вдъхнем малко живот на позабравеното българско Уикиновини. Поиграх си известно време, докато напиша бот-екстенжън, който автоматично да качва там нашите и правителствените новини. Лицензирахме пуснатите там наши новини под Криейтив Комънс лиценз. Може да не е най-пазарната стъпка, особено в момент на криза, но свободното съдържание заслужава да бъде подкрепяно. Човек живее не само за пари.

Друго нещо, което стана истински пълноценно и добро напоследък, са телевизионните програми. Грижим се да имаме непрекъснато пълната програма на над 50 телевизионни канала, за текущата седмица, а когато я получим навреме – и за следващата. И е достъпна чрез търсачка, удобна колкото сме могли да я направим. Мои познати казват, че е прилична. (Апропо, търсачката може да бъде използвана и от външни сайтове чрез iframe – имаме готов скрипт. И това също е безплатно. 🙂 )

Всъщност, телевизионната част на портала е цяло порталче сама по себе си. Освен програма за телевизиите, в нея има секция и за анонси за предстоящи телевизионни предавания и филми. Събираме си ги най-старателно и съвестно, с официално разрешение, от телевизиите. (И обикновено ги попреработваме сериозно, за да изчистим свръх-славословенето. А известна част изобщо и не ги пускаме, ако са неспасяеми. Примерно не пуснахме анонсите за Биг Брадър. И не смятам, че читателите ни са загубили. Спамът трябва да се чисти.)

Освен анонсите също така имаме и телевизионни новини. Засега са само от десетина-петнайсет канала, но и там работим усилено да станат повече – за телеманите са интересни. Нищо чудно вече да имаме повече телевизионни новини от всеки друг български портал. Към момента още чистим юридически правото да качваме и тях в Уикиновини; в момента, в който го изчистим докрай, ще започнем.

Всъщност, най-голямата гордост, поне за мен, е че в портала няма нито една новина или публикация, която да е съмнителна като легалност на разпространението. Всичко, до последния ред, е абсолютно официално и легално, до вманиачаване… Впрочем не, излъгах. Още по-голяма гордост е, че качваме колкото можем от съдържанието в Уикиновини, и го пускаме под свободен лиценз. Щастливи сме, че даваме тази подкрепа за свободното съдържание. Въпрос е не на търсене на реклама или изгода, а на убеждения, принципи и възгледи за света и своето място в него.

Изобщо, Спешно.Инфо стана един наистина странен проект. Уж рекламата при нас е платена, а към момента слагаме почти само безплатна реклама. На приятели, или на хора или каузи, които сме решили, че заслужават подкрепа. И въпреки, че сайтът не ни носи пари, а гълта пари и страшно много труд, не съжаляваме. Имаме си информационен портал, какъвто ни харесва и ни носи удовлетворение. А ако съдя по логовете, носи удовлетворение и на хиляди други хора. Струва си.

Под натиска на кризата в един момент решихме да пуснем и допълнителна платена услуга – да предлагаме информацията, която можем да разпространяваме, чрез RSS. Много труд е, за да бъде подготвена, така че си струва да поискаме нещичко за нея. А и не е лесна за намиране. Телевизионните програми например могат да бъдат получени в удобен вид от само още едно друго място, ако не се лъжа. Телевизионните анонси и новини, в тази си пълнота – доколкото зная, отникъде. Нашите новини, естествено, също. А RSS форматът е удобен не само за четене през четци, но и за автоматична обработка и включване в сайтове, които търсят източници на информация. Така че срещу съвсем дребна сума могат да имат доста сериозен, абсолютно легален поток.

Пуснахме сайта rss.speshno.info, откъдето тя може да бъде получавана, и където могат да се прочетат условията. И, типично в наш стил, в процеса на пускането някак така стана, че повечето от нея е достъпна по един или друг начин и безплатно. 🙂 Нашите и правителствените новини, например, така или иначе са достъпни и през Уикиновини – къде е логиката да не ги пуснем свободно? Така и така плащаме хостинг… Телевизионните анонси и новини пък уж искаме да им взимаме пари, но защо да не пуснем безплатно поне заглавията, с линкове към пълните новини, да си ги чете удобно който иска? Всъщност, като говорим за заглавия с линкове, защо да не ги пуснем безплатно и за всички новини?… 🙂

И така. Не знам дали някога ще се “оправим”, и ще почнем да дерем кожи, като повечето успяващи бизнеси. Вероятно никога. Надявам се, никога.

Предпочитам да правя нещо, което смятам за полезно и нужно, отколкото да имам много пари. И се надявам хората, които мислят така, да са повече.

2 thoughts on “И пак Спешно.Инфо

  1. Боян

    Браво, обаче едно изречение ме смути: “Лицензирахме пуснатите там наши новини под Криейтив Комънс лиценз.” Естествено, можете да си слагате каквито лицензи искате. Но като отворих Закона за авторското право, видях, че правилно съм запомнил:
    “Чл. 4. Не са обект на авторското право:
    1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;
    2. идеи и концепции;
    3. фолклорни творби;
    4. новини, факти, сведения и данни.”

    Reply
  2. Григор Post author

    @Боян: Съдържанието на новината не е обект на авторско право. Съществува обаче двояко тълкуване дали конкретният текст на новината е. Затова, за да сме подсигурили потребителя на новината напълно, сложихме и свободен лиценз. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *