Комарови стратегии

Неведнъж съм се чудил – защо е нужно да те сърби, когато те ужили комар?

Сърбежът се причинява от вещества, които се съдържат в слюнката на комара, и които реално не са му нужни. Ако ги няма там, шансът ти да усетиш лакомника клони към нулата. Защо му е да се излага на риск? Еволюцията би трябвало да е фаворизирала много отдавна комарите, чието жилене не се усеща.

Възможните отговори са много. Без да претендирам, че непременно съм открил верния, една от възможностите е такава:

Наблюдавал съм, от любопитство, как жили комар. В повечето случаи ужилването се усеща в момента, в който комарът си извади хоботчето и тръгне да отлита. Когато вече обикновено е късно да го убиеш. Тоест, ако не е имал каръка да улучи нервен рецептор при бодването, комарът вече е в относителна безопасност, когато го усетиш.

А защо тогава все пак да се усеща? Ако не се усещаше, комарът щеше да е в още по-голяма безопасност. За достатъчно време (а комарите са около хората откакто има хора) би трябвало такива комари да бъдат утвърдени от еволюцията.

Според мен причината е проста и логична, ако и неочаквана.

Комарите по принцип се хранят с растителни сокове. Прие кръв единствено оплодената женска, преди да снесе яйцата си – кръвта е необходима за развитието им. Тоест, пиенето на кръв е свързано с оставянето на потомство.

Оттам нататък предположението е очевидно. След като усетиш гадното сърбене, започваш да внимаваш за други комари, и да ги гониш или убиваш. По този начин преварилият комар осигурява по-малка конкуренция за потомството си.

Да, еволюцията е способна и на такива трикове.

(И по тази причина е любима на писателите-фантасти. В един от разказите в цикъла “Гуслярски истории” Кир Буличов описва гениалния изобретател професор Минц, който покрай всичко друго изобретява и хуманно средство срещу комари: то не ги убива, а само ги отпъжда на два метра разстояние. Вследствие на еволюцията обаче се появяват комари с двуметрови хоботчета, които достигат професора от извън недостъпната зона…)

31 thoughts on “Комарови стратегии

  1. MadWizard

    Аз имам малко по-различна теория. Пак е свързана с неприятното усещане и идеята да ги гониш и да се предпазваш от тях, но според мен еволюцията е от страна на хората – за да се предпазват от болести. Освен малария, възможно е комарите да пренесат и други зарази.

    Два интересни експеримента: ако успееш да се сдържиш и да не “шляпнеш” комара като смуче кръвта – опъваш кожата си с ръка, порите се затварят и комара не може да си извади “носа”…..забавно е.

    И един, за който съм чувал само: комара е лаком и пие кръв, докато не го прогониш….разказвали са ми, че ако го оставиш се надува, “дупето” му се надува и става тежък – не може да отлети. Не знам дали е вярно.

    Reply
  2. skoklyo

    Защо веществата в слюнката на комара да не са му нужни, откъде стигна до такъв извод?

    Reply
  3. Иво

    Чувал съм, че веществата в слюнката имат обезболяващ ефект – така не можеш да го усетиш.

    Reply
  4. Григор Post author

    @MadWizard: Комарите имат много по-бърз оборот на поколенията – тоест, хората на практика не еволюират в сравнение с тях. Би трябвало човешката еволюция към усещане на сърбеж да не насмогва на комарската за бягане от него…

    Иначе, че комарът пиел кръв, докато не може да отлети, не е вярно. Правил съм си експерименти – напива се, отлита си и т.н. Този с опъването на кожата – също съм го правил няколко пъти… не знам, може да не съм опъвал достатъчно. 🙂

    @skoklyo: Тези вещества, които причиняват сърбежа (алергените в слюнката на комара) реално не са му нужни.

    @Иво: Нямат. Просто хоботчето е толкова тънко, че ако не чукне директно болков рецептор, не го усещаш.

    @Прасунсен: Това хубаво, ама нищо по въпроса.

    Reply
  5. Anonymous

    при еволюцията се развиват качества които подпомагат оцеляването на вида, а не на отделния екземпляр във вреда на другите. Така че тая теория малко куца – ако веществото цели да почнеш да пъдиш и трепеш целия вид с изключение на отделен екземпляр, вида няма да оцелее дълго 🙂
    Иначе доколкото помня, веществото пречи на кръвта да се съсирва.

    Reply
  6. Пешо

    при еволюцията се развиват качества които подпомагат оцеляването на вида, а не на отделния екземпляр във вреда на другите. Така че тая теория малко куца – ако веществото цели да почнеш да пъдиш и трепеш целия вид с изключение на отделен екземпляр, вида няма да оцелее дълго 🙂
    Иначе доколкото помня, веществото пречи на кръвта да се съсирва.

    Reply
  7. Божо

    >”ако веществото цели да почнеш да пъдиш и трепеш целия вид с изключение на отделен екземпляр, вида няма да оцелее дълго ”

    Грешиш
    Много животни, ако не всичките, убиват малките на другите мъжки, до които се докопат, за да оцелеят техните.
    Включително “домашните” котки.

    Reply
  8. Прасунсен

    @Григор, може би искаше да кажеш “Това хубаво, ама нищо по въпроса, което да потвърждава моята теория” 😀

    Странната ти теория се базира на следният постулат “Сърбежът се причинява от вещества, които се съдържат в слюнката на комара, и които реално не са му нужни”. И как разбра, че не са му нужни?

    Имунната система на човека реагира на всякакви чужди тела и вещества и затова е съвсем нормално да има реакция срещу слюнката на комара. Комарът няма за цел да те сърби, а само да не усетиш ухапването. Най-вероятно той просто няма избор дали да те сърби или не.

    Reply
  9. Марин

    Малко е офтопик, ама да си кажа. От известно време започнах да се съмнявам, че еволюционната теория (на Дарвин) е вярна (но не съм религиозен). Със сигурност в сърбежа от комара няма нищо еволюционно, просто това е нещо като алергична реакция на организма на човека.
    Според мен сърбежът при ужилване на комарите е измислен от творец, който е бил в шеговито настроение 🙂

    По темата има и други интересни аспекти:
    1. Някои хора комарите въобще не ги хапят.
    2. Предразположеността към ужилване от комар се променя с възрастта.
    3. При употреба на някои вещества (напитки и храни) желанието на комарите да те жилят намалява.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Пешо: Нищо подобно за еволюцията. Много видове направо се избиват вътрешно, за да оцелеят най-силните представители. Това е форма на същото. И да, в слюнката на комара има и антикоагулант, но доколкото знам, не той е алергенът, който предизвиква сърбежа.

    @Прасунсен: Не – нищо, което да има каквото и да било отношение, позитивно или негативно. “Постулатът” е просто факт, установен при проучване кое точно в слюнката на комара е алергенът (тя съдържа доста неща). Също, имунната система на човека не реагира на всякакви чужди вещества и тела, а само на каквито вече познава (плюс на доста малък брой вродени). И да, комарът определено няма избор дали да ме сърби, или не – еволюцията му има избор.

    @Марин: Еволюционната теория не е замесена никъде, в това отношение – например фактът, че човек е по-малко окосмен от маймуните, се определя от различното количество космени фоликули в кожата му… А че при употреба на различни неща желанието на комарите да те хапят се променя, е факт. Преди години купих някакъв репелент, преди да идем на почивка с приятелката ми. На нея й помогна много – като се намазах, всички комари в околността дойдоха при мен, и я зарязаха…

    @Божо: Не всички. Забелязал съм например, че при домашните котки много мъжки не убиват малките на други мъжки, ако двата мъжкаря живеят заедно. (Някои обаче убиват.)

    Reply
  11. Прасунсен

    “Също, имунната система на човека не реагира на всякакви чужди вещества и тела, а само на каквито вече познава”

    Напротив, имунната система реагира на чужди вещества и тела, затова и е толкова трудно да се присадят органи.

    И пак не разбрах откъде знаеш, че въпросният алерген на комара не му е нужен (и е там само за да предизвиква сърбеж)

    Reply
  12. Longanlon

    тъй като няма друго същество, освен човека, което да напада и убива комарите целенасочено, защото знае че хапят, а времето, за което съществува човека не е достатъчно за еволюцията на подобен механизъм, не мисля, че теорията ти е вярна 🙂

    Reply
  13. Григор Post author

    @Прасунсен: Имунната система реагира на чужди вещества и тела, които може да разпознае като чужди. Достатъчно сложните неща, като например клетките на други организми, се разпознават лесно. По-простите – по-трудно. Иначе всяка инжекция на каквото и да било лекарство щеше да води до тежка имунна реакция.

    Съдържимото в слюнката на комара са все доста простички, по критериите на имунната система, неща. С едно изключение – алергенният фактор. Към момента не е известно той да играе каквато и да е роля в слюнката, която да е полезна за комара (освен тази, която описах).

    @Longanlon: Комарите смучат кръв от доста малко други животни, освен човека – почти само и от едрия добитък. Който пък разполага с опашки за познай каква цел. Също, комарите смучат кръв от хората от поне 3 милиона години (намирани са кости на хоминиди отпреди толкова време със следи от малария, а тя се пренася от комарите). При честотата на поколенията на комарите това е стотици, може би хиляди пъти над нужното да еволюира механизъм с подобна сложност.

    Reply
  14. ~!@#$%^&*()_+

    това за убиването го знам за лъвовете, когато нов лъв стане шеф на прайда

    а на котките ще им е малко трудно
    първо една котка може да има едновременно котета от различни бащи
    второ котките не живеят на семейства и майката не допуска бащата/бащите при котетата

    Reply
  15. Божо

    ~!@#$%^&*()_+
    Гледах двусериен филм на NG преди време за котките.
    Ако мъжки докопа котетата ги убива. Но както Григор казва, може и да има изключения.

    Reply
  16. Пешо

    @Григор – наистина много видове се избиват вътрешно. В рамките на някаква група, от която така или иначе не могат да оцелеят всички. Не знам обаче да има видове, които ‘умишлено’ да насочват срещу себе си агресията на друг много по-силен вид. Примерно си най-силния лъв, убиваш малките на другите. Но ако накараш хората да убиват малките, може да пострада и твоето потомство, и ти самият.
    Така че избиват се вътрешно – да. Но да се избиват с посредник – не ми се вярва. То дори венеца на еволюцията се е сетил за това съвсем наскоро 🙂

    Reply
  17. Longanlon

    смяташ, че добитъкът избива целенасочено комари с опашката си, преди да усети ужилване? защото “знае” че комар значи сърбеж? и защото вижда или усеща комарите със задницата си? и избитите по тоя целенасочен добитъкски начин комари са достатъчни за да предизвика такова еволюционно изменение?

    Reply
  18. skoklyo

    Когато женската котка загуби малките си, скоро се разгонва. Убиването им от мъжките не цели директно заличаване на чуждото потомство, а шанс да създадат собствено. Разликата от гледна точка на мотива е голяма. Точно това се случи на една, която храня в градината. При един съсед също мъжки унищожи цяло котило наскоро. Женските могат да си бранят малките, ако живеят в колония и си помагат, иначе рано или късно майката трябва да се запилее в търсене на храна.
    Относно комарите – чета, че ползва антикоагуланти, за да пие кръв по-бързо и съответно да бъде изложен на риск за по-кратко време. Антикоагулантите май няма как да ги вкара, освен през хобота, а оттам нататък дали точно те ще предизвикат реакция или някое от другите вещества в слюнката, няма значение. Аз също бих предпочел да нямам болезнени мъдреци, или кожички край ноктите, или косми в задника, но освен, че еволюцията не е завършен процес, нещата обикновено си вървят в комплект по технически причини :/

    Reply
  19. Григор Post author

    @Пешо: Не се сещат те. “Сеща се” еволюцията. Не единствената еволюционна хитрост, за която “венецът на природата” се е сетил още по-наскоро (да не говорим, че има и такива, които още не е разбрал как работят).

    @Longanlon: Ако някога си се грижил за коне или крави, ще знаеш, че в момента, в който усетят насекомо да каца по тях, опашката плясва. (И е неприятно, ако не се усетиш да се махнеш навреме от пътя й.) А кожата на добитъка е дебела – стават за дупчене от комар само нежните зони по муцуната, където обаче са и очите и ушите. Огромният процент от комарите, опитали се да пият кръв, пада жертва. А единственият начин женският комар да снесе пълноценни яйца е да се напие с кръв. Така че бих очаквал механизмът да е повече от достатъчен, за да предизвика изменението.

    @skoklyo: Наистина ползват антикоагуланти, и ги вкарват през хобота, със слюнката. Антикоагулантите обаче не са алергенни – иначе всеки път, като ти боцнат инжекция антикоагулант, ще се обриваш жестоко (тя вкарва хиляди пъти повече антикоагулант от комара). Алергените в слюнката обаче към момента не е известно да играят каквато и да е роля, освен каквато предположих.

    Reply
  20. Longanlon

    Опашките на добитъка плясват заради конските мухи, чието ухапване е ужасно болезнено, не заради комарите.

    Reply
  21. skoklyo

    Имах предвид, че вкарвайки антикоагулантите през хобота си, комарът няма как да не вкара и слюнка. Както е и при кърлежите, бълхите и прочие, сърбежът е технологична неизбежност, не преднамерена цел. Освен това изглежда комаровата слюнка е далеч по-многофункционална:

    “In order for the mosquito to obtain a blood meal it must circumvent the vertebrate physiological responses. The mosquito, as with all blood-feeding arthropods, has mechanisms to effectively block the hemostasis system with their saliva, which contains a mixture of secreted proteins. Mosquito saliva negatively affects vascular constriction, blood clotting, platelet aggregation, angiogenesis and immunity and creates inflammation.[17] Universally, hematophagous arthropod saliva contains at least one anticlotting, one anti-platelet, and one vasodilatory substance. Mosquito saliva also contains enzymes that aid in sugar feeding[18] and antimicrobial agents to control bacterial growth in the sugar meal.[19] The composition of mosquito saliva is relatively simple as it usually contains fewer than 20 dominant proteins.[20] Despite the great strides in knowledge of these molecules and their role in bloodfeeding achieved recently, scientists still cannot ascribe functions to more than half of the molecules found in arthropod saliva.”

    Със сигурност еволюцията все още работи по въпроса и след милиони години ще се наслаждаваме на безболезнени ухапвания от комари. Ако преди това не почнат да ни отхапват главите 😀

    Reply
  22. skoklyo

    Хрумна ми и нещо друго, като четох статията – възпалението всъщност представлява увеличен приток на кръв, при това наситена с едри сочни клетки като белите телца. Може би това е една от целите на комара – да направи бърз и богат улов, като офейка в последния възможен момент. Тоест сърбежът си е напълно преднамерено предизвикан, само че от съвсем други мотиви. Ех, ако можеше да има възпаление без сърбеж, това сигурно занимава комарите-фантасти от край време 😀

    Reply
  23. Григор Post author

    @skoklyo: Определено няма как да не вкара и слюнка – антикоагулантът е в нея, като начало, без нея има риск кръвта да се съсири в тънкото му хоботче, и тогава става много лошо. 🙂

    Въпросът е дали има нужда тя да съдържа и веществата, които предизвикват възпаление. То (и увеличеният приток на кръв заради него) настъпват значително след като вече комарът е отлетял – организмът на човека има нужда от време, за да реагира. Тоест, надали играят роля в храненето на комара.

    А ако ролята им е именно да подсигурят комфорт на поколението на преварилия, то и след милиони години може би ухапването на комарите няма да е безболезнено.

    Reply
  24. Иван

    @Григор,
    Нека да приемем горното ти твърдение, че реакцията не е мигновена и при първото “хранене” областта не се зачервява (насища с кръв). Комарите обаче жилят повече от веднъж. Тоест могат да те ужилят, да вкарат слюнка, да покръжат малко, да те ужилят отново, и отново… Те избират най-топлите области, а алергичната реакция ще предизвика допълнително затопляне.
    Така дори в стаята да има един женски комар, можеш да бъдеш жестоко изпохапан, докато комарката засмуче кръв по неин вкус.

    Нещо повече, тази стратегия не само не пречи на останалите комари, а активно им помага, предоставяйки им сочни кръвни пасища.

    Да не забравяме и че хората нямат особено добри инстинкти за борба с комари, в повечето случаи реакцията е отпъждане. Смъртността от директно размазване е незначителна, а индивидуалните химическите средства (които наистина работят) са по-скоро изключение отколкото правило.

    Reply
  25. Григор Post author

    @Иван: Звучи убедително, но не ми се струва вероятно. Ако беше така, щеше да има сериозен брой ужилвания от комар едно върху друго, и след първото ужилване почти нямаше да има други на нови места. На мен лично обаче още не ми се е случвало да видя следи от две ужилвания едно върху друго (ако не са съвършено точно в една точка, няма да е трудно да бъдат различени), а съм виждал много случаи на многократни изпохапвания. Всеки път жилят на друго място.

    Не ми се вярва и да избират най-топлите области. Винаги ме е смайвало колко точно комарите се ориентират към вените – доста над 50% от ужилванията, които съм виждал, са точно върху вена. Значителен процент са върху място, където се събират две вени. Ако се ориентират по температура (не зная дали е така), логиката е да избират места, по-хладни от околното – вената носи периферна, изстудена кръв. Но може би подбират по нещо друго, разликата в температурата не вярвам да е и хилядни от градуса…

    Reply
  26. Петър Петров

    Един самолет тръгнал да каца аварийно в океана, а стюардесата раздавала спрейове да се напръскат против акули. Един пътник попитал:
    – И сега какво, акулите няма да ни ядат ли?
    – Не, те ще ви ядат, ама ще им е мноооого гадно!

    Reply
  27. Божо

    На мен лично обаче още не ми се е случвало да видя следи от две ужилвания едно върху друго

    Аз съм виждал многократно.

    Всъщност наистина комарите действат точно както го описва Иван. Накрая стават толкова тежки, че е лесно да ги натиснеш с пръст, преди да са излетели, а знае се, докато не са “заредили”, колко бързо бягат.

    Reply
  28. Валентин

    Намерих една печатна грешка:

    “Прие кръв единствено оплодената женска” -> “Прие кръв единствено оплодената женска”

    А за невярващите в еволюцията давам този линк:

    http://mayamarkov.wordpress.com/2008/05/17/defending_science_part_1/

    В поредицата от статиите се критикува креационизма и в частност книгата на Джон Ленокс “Погребала ли е науката Бога?: Критичен анализ на съвременни мисловни схеми”: http://books.google.com/books?id=KGKt2uRwyvoC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

    Ако някой не знае, креационизма е псевдонаука. Който иска да разбере защо може да прочете какво пишат по въпроса и от двете страни и да помисли.

    Reply
  29. Валентин

    Исках да напиша:

    “Прие кръв единствено оплодената женска” -> “Пие кръв единствено оплодената женска”

    Reply
  30. Фладо

    В интерес на истината, човешката еволюция го е добутала до там, че абсолютно всякаква намеса на външни субстанции (изключваме малки дози физиологичен разтвор) предизвиква някаква реакция. Към комаровите ухапвания е тази и е много подобна на реакцията при ухапване от всевъзможни пълзящи/летящи насекоми. Аз си мисля, че приликата идва от прилика във веществата, съдържащи се в слюнката на повечето насекоми, поради която и тялото ти реагира горе-долу идентично. Мисля си, че реакцията е продукт на човешка еволюция, а не на комарова:) При всяко положение не е щото комарите злобно си лигавят манджата, преди да я изядат 🙂
    Прочее, от комар до комар също има разлика – точно към момента имам приятел, който кара вече седмица на легло, след ухапване от комар, по крака (представяш ли си?) и картинката никак не е красива. Крака му от глезен до коляно е супер подут. Комарът-виновник е от Малта. А пък ако някой се е шматкал из старата част на Милано нощем, ще да е забелязал мизерните пъпчици, които ти правят миниатюрните комарчета (в сравнение с дунавска превъзходна) и уникалните буци, в които се превръщат ако сглупиш да ги чешеш.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *