Apibot 0.40

Обявата

Най-сетне дългоочакваната „стабилна“ версия 0.40 на Apibot е готова.

Ако съвсем случайно някой не знае за какво става дума – Apibot е MediaWiki бот софтуер.

Ако съвсем случайно и след това пояснение някой не знае за какво става дума, значи прекарва пред компютъра прекалено малко (под 24 часа на денонощие)…

Извън шегите:

Що е Apibot

Ако някой не знае какво е Уикипедия, значи наистина прекарва пред компютъра прекалено малко… Та, прословутата енциклопедия номер едно на света работи благодарение на някакъв софтуер, нали? Този софтуер се нарича MediaWiki.

По поддръжката на подобна енциклопедия има огромно количество повтаряща се, елементарна, досадна и скучна работа. Отблъскваща хората, но подходяща за компютри. Само че и за това е нужен някакъв софтуер, нали?

Софтуерът MediaWiki е направен така, че позволява към него да се свързват софтуери, специализирани за вършене на работа на уикито. Тези софтуери се наричат MediaWiki бот софтуери. Apibot е такъв бот софтуер.

С много гордост смея да заявя – написан на практика изцяло от мен. Нещо към 50 000 реда код на PHP. И не бих се учудил да е най-мощният съществуващ MediaWiki бот софтуер, написан на PHP. Изобщо сред бот софтуерите мисля, че с подобна мощност може да се похвали единствено pywikibot.

Какво може

Какво ще кажете за идеята да проверите за правописни грешки всичките над 150 000 статии в българоезичната Уикипедия? (Или над четирите милиона в англоезичната?) Заредете в бота правописен речник и го пуснете да работи.

Или пък да преместите няколкостотин страници от една категория в друга? Или да следите за оплетени структури като двойни пренасочвания или некатегоризирани страници, и да ги оправяте където не иска много мислене? Настройте бота да го прави периодично и забравете – той ще си се грижи.

Или пък някой особено продуктивен вандал е съсипал през нощта няколкостотин страници? Просто пуснете бота да премахне всички негови редакции за деня. (Или за три месеца назад. Или изобщо откакто се е появил…)

Уикито ви е било нападнато от спамботове и за последните два дни, откакто не сте го поглеждали, е попило няколко десетки хиляди спама? Няма проблем, ботът ще ги изчисти. Че и ще проверява периодично дали няма нови за чистене, ако го нагласите. (Но все пак е по-добра идея да си сложите качествена капча.)

Някоя държава се прекръстила, както преди години Камбоджа на Кампучия, или Бирма на Мианмар, и името трябва да бъде сменено навсякъде из хилядите страници? Никакъв проблем.

Имате база данни с богата информация за създаването и историята примерно на всички училища в България, и искате на нейна база да създадете еннайсе хиляди статии, по една за всяко училище? Ботът само ще ви благодари за подобна задача.

Искате да си изкопирате цялата Уикипедия (било българската, било дори английската) в свое уики, за учебни или други благородни цели? Ботът е вашият човек. Възложете му работата и той няма да се посрами.

Изобщо, каквато и скучна, еднообразна и в особено големи количества работа да се появи из Уикипедия или кое да е друго уики, базирано на MediaWiki (аз стопанисвам десетина), не ѝ се плашете. Ботът е вашият послушен Голем – наметнете мантията на Йехуда бен Бецалел и го пратете на работа! (И после кажете, че фантастика и реалност са различни неща…)

Най-сетне, ботът е невероятно модулен. Ако искате да си направите свой собствен бот, е много лесно да го сглобите с минимален труд от частите на Apibot. (И да, напълно легално е да го направите – под свободен лиценз е.)

Какво е нужно, за да работите с него

Дори най-мощните и добре написани бот софтуери изискват прилични познания по програмиране, за да можете да ги използвате за конкретни задачи. Apibot не е изключение. Смея обаче да отбележа, че изисква по-малко познания от кой да е друг бот софтуер, който съм виждал. Най-основни познания по PHP са предостатъчни, за да работите с него.

В добавка, той предлага два различни интерфейса за използване. Единият, който кръстих Bridge, е по-традиционен и прилича на интерфейсите на повечето други ботове. Другият, наречен Assembly Line, е подобна на Лего система, с която можете да „сглобявате“ задачи елементарно. Освен това той е предвиден да е много лесно на негова база да бъде изграден уеб интерфейс, така че да могат да го използват дори хора без абсолютно никакви познания по програмиране. (Засега такъв интерфейс няма, но се надявам някой да се запали и да го напише един ден. Или на мен да ми остане нужното време.)

На сайта, от който можете да го свалите, има сравнително прилична документация и примери как се работи с него. Тръгнете ли от тях, няма да ви е трудно да продължите и нататък.

За да работи той на компютъра ви, трябва да имате инсталиран PHP. (Съществува за всички разпространени операционни системи, сваля се от Интернет и е безплатен и свободен.)

И, разбира се, самият Apibot също е безплатен и свободен – лицензиран е под лиценза GNU Affero Public License 3.0 или коя да е по-късна версия.

И накрая

Ако някой би искал да се научи да работи с Apibot, но има нужда от помощ, ще помогна с удоволствие. Ще се радвам да видя чадото ми да намери мястото си в живота и смисъла на съществуването си.

(И се чудя дали да не почна да оказвам платени услуги. Като гледам, немалко уикита по света имат нужда от масивно обезспамяване, или пък от огромни количества работа по тях. Току-виж си намеря бизнес-ниша. 🙂 )

Абе… Честита нова версия! 🙂

8 thoughts on “Apibot 0.40

  1. aquilax

    Поздравления за новата версия.
    Мисля че търсим още софтуерни инжинери за Wikia в Полша, ако имаш желание, пиши ми.

    Reply
  2. dido

    “Ботът е вашият човек.” 😀 … е, ще си имам обица на ухото, да не пия течности в бъдеще, докато чета блога ти …

    Reply
  3. +o

    Забавно ми е да си играя с такива багерчета, особено ако насреща имам зомбита с лопати и лъжици. Бях гледал старите версии на бота, там беше стъпал на един php-броузер, ще е интересно да се види как си се поразгърнал тук. Поздравления и дано добичето си намери мястото 🙂

    Reply
  4. Григор Post author

    @aquillax: Ще е трудно човек да ме намери в Полша, но принципно се интересувам от идеята. Е-майлът ми го има на челната страница на сайта.

    @dido: 🙂

    @+o: И в момента е стъпил на подопълнен php браузер, върху него има стандартен набор главни модули (колекцията Mains), но интересното е оттам нагоре. Реализиран е по слоеве, сходни с устройството на достъпа на MediaWiki. На първите три слоя api и web достъпите се поддържат отделно, оттам нагоре са обединени в достъп-агностични таскове. Над тях са сложени двата интерфейса. Надявам се да ти е интересен.

    Reply
  5. Виктор

    А и що бели могат да се направят… “Някоя държава се прекръстила, както преди години Камбоджа на Кампучия, или Бирма на Мианмар, и името трябва да бъде сменено навсякъде из хилядите страници?
    Никакъв проблем…” Например някъде пише: “Мианмар, в миналото Бирма” и ще стане Мианмар, в миналото Мианмар”… Е, сигурно има опция и да пита преди заместването…

    Reply
  6. Григор Post author

    @Петър Петров: 😀

    @Виктор: Това с белите винаги го има. 🙂 Но дори така, ще е по-лесно да върнеш десет редакции, отколкото да направиш десет хиляди.

    Reply
  7. Петър Петров

    @Виктор: Сещам се за един случай в САЩ, където имало две кръщенета едно след друго, на Мария и на Ана. Пасторът раздал на присъстващите листове с текста за кръщенето на Мария. После направил заместването с Ана, отпечатал следващите листове и там роднините прочели за Дева Ана 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *