Въпроси и отговори-въпроси

Ето някои от отговорите, които ми се налага да давам честичко:

– Какъв размер на квотата ли? За какво и в коя програма?

– Не, не зная каква нова парола сте сложили преди малко на пощата си.

– Между кирилица и латиница се превключва с Alt и Shift. Левите. Задържате натиснат Shift, траквате Alt и пускате Shift. Не, не може с десните. Не, не е дискриминация, просто така е направено. Не, не мога да го преправя. Дори да ми скъсате договора.

– А за какво ви е да отворите форума? За да попитате защо може да са ви спрели Интернета?

– Принципно не се налага да уредим среща – мога да ви кажа цената за Windows и по телефона.

– Кафе с мляко? И две лъжички захар? Не, не поправям клавиатури. Нямам необходимите инструменти. Не, не зная денонощен сервиз, а и да има, надали ще се справят от девет вечерта до седем сутринта. И в чужбина също са редки такива.

– Всъщност още седем години не е малък живот за компютър втора ръка, купен на четири години. Не е задължително да сме го поддържали зле, за да издържи „толкова малко“.

– Принципно мога да дойда и в почивен ден, ама да не стане като миналия път? Дето звъннахте да дойда и запрашихте към Боровец да си починете?

– Не, госпожо, и това също е вирус. Всичко, което получавате по пощата с молба да си го инсталирате веднага, е вирус… Не, не пропускате пари, няма да си ги получите. Откъде знам – ами това ми е работата… Не, не ви лъжа. Не печеля нищо от това.

– Защото на диска ви няма повече място… Да, 500 гигабайта е сериозен диск, просто сте го напълнили целия. Може да се наложи да изтриете нещо, което вече сте гледали… Тогава нещо, което не ви е харесало… Евентуално да си купите външен диск? Или дори няколко?… Така е с „еротиката“ в Нета, днес я има, утре я няма…

– Не, няма как. Компютърът ви няма антена, така че не може да подслушва всички телефони на пет километра наоколо… Не, такива антени не съществуват. Потърсете си парите от тези, които са ви продали софтуера… Да, знам, че ги няма вече. Стар номер… Ооооох… Добре, щом искате, се оплачете в полицията…

– Не, в Интернет няма как да сте истински анонимен. Просто съседът ви не разбира достатъчно, за да го знае… Включително ако може да сваля филми…

17 thoughts on “Въпроси и отговори-въпроси

  1. Geo

    Забавно, но това за Alt+Shift не го разбрах. Аз съм си го настроил на Ctrl+Shift и така си цъкам от години, в момента съм с Win 7. Text Services & Input Languages -> Advanced Key Settings, оттам можеш Alt+Shift или Ctrl+Shift или (`), а отделно можеш да си сложиш специална комбинация за смяна към точно определен език.

    Reply
  2. Петър Петров

    > Не, не зная каква нова парола сте сложили преди малко на пощата си.

    Аз пък съм чувал как от съпорта на една българска банка обясняват по телефона на клиент:

    — Ааа, еми не можете да се логнете, защото в паролата ви накрая има запетайка. Не може да имате запетайка, само букви и цифри.

    Така че не е съвсем необосновано такова очакване…

    Reply
  3. dido

    @Петър Петров
    нямам думи … а коя е тази банка, за да знам да си закрия сметката в нея ?

    Reply
  4. dido

    @Виктор, във Windows XP може да се сменят клавиатурните подредби със
    CTRL+SHIFT, или със ляв ALT+SHIFT (http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/langbar_keystroke_shortcuts.mspx) . Нямам идея за Win7 и нагоре.

    В Линукс, в зависимост от средата, всичко може да се настройва (лесно и удобно … или пък не чак толкова). В KDE4 с kwin, е много лесна промяната, и аз например използвам за смяна на клавиатурната ми подредба десния Windows клавиш (така натискам само 1 копче, което иначе ми седи неизползвано).

    Reply
  5. Виктор

    @dido, аз съм с XP, защото преди година ми се наложи да заменя компютъра, а за него вече нямаше драйвери за 98. Щракам сега, всички комбинации с двата алта и двата шифта и все си превключва, а не съм гласил нищо специално, нито допълнителни програми, само съм казал, нали, че съм в България. Става и с ляв алт и десен шифт, с десен алт и ляв шифт и т. н. Специално даже махам скрийнрийдъра, пиша на сляпо в Нотпад и после проверявам.

    Reply
  6. Виктор

    А не знам колко е вярно, но едно време, когато само с ДОС работеха слепите, учат един от директорите на едно от предприятията на Съюза на слепите, пише той команди от промптаи по едно време компютърът казва Invalid directory. Брей, вика той, наистина са голяма работа това компютрите, откъде знае, че директорът е инвалид?

    Reply
  7. emo

    @dido, те повечето банки май искат и електронен подпис, а в моята банка си бях забравил паролата и трябваше хем да попълня оннлайн формата, но и да отида до офис на банката….

    Reply
  8. Григор Post author

    @Geo: На въпросната клиентка компютърът ѝ беше току-що инсталиран и без специални настройки.

    @Виктор: Това е бетер виц! 🙂

    Reply
  9. emo

    Who is “General Failure” and why is he reading my hard disk?

    И един истински случай, обажда ми се адвокат за и казва:
    – Аз съм си купил всичкия софтуер, всичко ми е легално, а защо програмата ви ми казва “Illegal operation”!

    Reply
  10. Христо Христов

    @Петър Петров

    това е изключително непрофесионално от тяхна страна. Всички пароли трябва да са криптирани и никой да няма достъп до тях. На мене ако ми кажеха такова нещо щях да вдигна олелия до папата.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Христо Христов: Паролата на един човек е ценна информация за него – може да се окаже същата и другаде, и т.н. Така че от банката всъщност са изключително професионални (само са забравили да инструктират ИТ-тата си да не го издават) – просто не по начина, който си представяш… 🙁 Затова и аз съм любопитен коя банка са.

    Reply
  12. Петър Петров

    Добре, разпитах колегата, дето му се случи, и трябва да призная, че аз съм запомнил накриво. Не е било банка, става дума за Интерлийз. Колегата искал да си види фактурите и не можел да се логне. Обадил се и услужливо му продиктували паролата. След което било онова със символите. Това му се е случвало няколко пъти досега, понеже той все си променял паролата на нещо идиотско, по обясними причини.

    Проблемът не е, че е банка или не е банка, проблемът е точно както Григор го написа: паролата може да се окаже използвана от потребителя и за други сайтове. А те вече да са банки, блогове, склад за файлове и всякакви други.

    Reply
  13. +o

    “– Ааа, еми не можете да се логнете, защото в паролата ви накрая има запетайка. Не може да имате запетайка, само букви и цифри.”
    Първо заслужават една малка сопа и докато се налагат по гърбетата да се питат защо валидатора на логина говори различни неща от валидатора при смяна на паролата ? Не съм програмист, но код който ще дублира фунционалност реално за едно и също нещо хич не ми вдъхва доверие, още повече написан с явни бъгове.
    После вече продължавам по точка 2 както е писал Григор и там ще изкарам голямата сопа. Ако е банка или финансова институция дори криптиране със сол ми се вижда недостатъчно.

    Reply
  14. Петър Петров

    Абе какво да ти кажа, и аз съм писал една програма преди 12 години, която си пази имената и паролите в чист вид в MySQL. Толкова си разбирах. Още я ползват, и то с пълна сила. Не знам дали са си направили труда да я променят и да кодират паролите, защото не работя там отдавна, но поне са я сложили да върви през https.

    Reply
  15. Иван

    – Ъпгрейд с пет нови модула, три от които ще трябва да бъдат разработени от нулата и ще изискват комплексен анализ от консултант не може да се определи като “един лек ъпдейт на нашия апп за през почивните дни”.

    – Тарифата от Х лв./час Ви се вижда много? Да, естествено че можете да хванете някой второкурсник за 200 лева да Ви накоди специалния Фейсбук-клонинг, която ще ви докара милиони.

    – Дали спешната работа е готова? Може би щеше да е, ако не беше изчезнал преди месец докато обсъждахме важните детайли.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *