Хелоуин и родното българско

Днес един патриот ме наруга, че говоря за Хелоуин. И заяви, че когато види американец да се закичи с мартеница, тогава той ще празнува Хелоуин. Така било справедливо.

Аз редовно виждам американци (родени там и без нито капка българска кръв) закичени с мартеница. Съответно, нямам право да не празнувам Хелоуин. Но като също патриот се чувствам длъжен да добавя към комфортната за патриотите атмосфера:

– Няма да се бърша с онова американско изобретение, тоалетната хартия, докато не видя американец да се бърше с лапад!
– Няма да пия изобретените от Запада антибиотици, докато не видя западняци да си лекуват пневмонията с кравешки тор и урина от бременна!
– Няма да си ваксинирам децата с изобретени от англичани и французи ваксини! Докато не им видя децата да боледуват от наши, родни туберкулоза, коклюш и детски паралич!
– Няма да се интересувам от измислена от Съветския съюз космическа техника! Докато не видя руснак да окопава с мотика червен пипер!
– Няма да слушам оная японска измишльотина – уокмен! Докато не видя японец да върви по улицата и да бие тъпан в ритъм на Дунавско хоро!
– Няма да ям оная унгарска измишльотина, торта гараш! Докато не видя унгарец да нагъва шкембе чорба с чесънче!
– И банани също няма да ям! Докато не видя разните латиноамериканци да нагъват български ябълки!… Какво, ядели ли? Малко е! Първо те да ги проядат до един, после аз бананите!
– И разните му Битълси, Пинк Флойдове, Луис Армстронгове и подобни ще им ги слушам само след като видя западняци да плачат от умиление по Азис и Кондьо!
– Няма да чета и Шекспир, Лермонтов и Верхарн! Докато не видя господата чужденци да се прехласват по Кръстьо Пишурката!
– И валсове няма да танцувам! Докато австрийците не почнат да играят ръченица!
– Нито пък ще гледам и руски балет или италианска опера, докато руснаци и италианци не си ги зарежат заради българските народни песни!… Какво, харесвали ли ги? Малко е! Трябва повече!
– Няма да им погледна египетските пирамиди и древногръцките храмове! Докато целият свят не признае, че още маймуните са произлезли от древните българи! Само да ни гледат некрополите не е достатъчно!
– Няма да нося френските измишльотини панталони, ризи, костюми и прочее! Първо французите да облекат сетрета и потури! От овча вълна и лен, не от памук и синтетика!
– И кола няма да карам! Нито пък ще ползвам електричество! Докато западняците не започнат да се возят на каруци и да си светят със свещи!
– Също, няма да живея на тая византийска територия тук! Докато не видя византийците да се преселят на исконната българска родина – Памир!

Всички са поканени да добавят своите приноси, в коментари или където и да е.

И накрая, но най-първо по важност: няма повече да използвам проектирания от американци Интернет, докато не видя американец да пише с паче перо на глаголица по пергамент! Каня всички патриоти да се присъединят към този призив и да зарежат Интернет, докато това не се случи!

9 thoughts on “Хелоуин и родното българско

  1. Петър Петров

    Григор, превъзбудил си се нещо. Иди да те тричат и кукерувай два пъти да ти мине. И мартеницата — само от био-вълна, иначе не е православно.

    Reply
  2. Георгиев

    Родните традиции, история, литература, култура трябва да се познават и възпитават, но е излишно да се противоставяме един на друг заради тях.

    И защо да не Ви сурвакат? Срещал съм американци, които играят чудесно право хоро, например. Японците с удоволствие и любопитство години наред присъстваха на съборите “Пирин пее”, заснемаха всякакви изпълнения, известно е също, че хапват с радост българско кисело мляко… Мога още примери да дам, но не виждам смисъл, защото, ако се огледате около Вас ще ги видите сам.

    Факт е, че българите сме податливи на всякакво чуждо влияние и с готовност отричаме своето поради неясни за мене причини, което се забелязва особено силно в езика – сякаш ни е срам да използваме български думи, а това води до личностно обедняване, непознаване, отчуждение от словото. А без него закъде сме?

    Хората по света ценят винаги истинското, неподправеността. Общувал съм с много чужденци и винаги са проявявали любопитство именно към традициите, културата ни.

    Reply
  3. теллалов

    Моето определение за патриот е “човек, който ако не се бори, то поне има готовност за борба срещу потисниците на народа, с който се самоидентифицира”.
    Тоест нормален патриот не ще да се занимава да хули хелуини или светивалентини или други поводи за ВЕСЕЛИЕ И РАДОСТ.

    Reply
  4. теллалов

    Георгиев, срамът от използване на български думи лъщи като въшка на чело на примера на медиите.
    Само послушайте един час БНР да речем. Ако наброите по-малко от 50-100 екземпляра на словоблудие, ще се изненадам.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *