Ламборджинитата и Камен Воденичаров

Каква е връзката между двете? Не, Камен не кара ламборджини – поне доколкото зная. Връзката е по-косвена. Но още по-дебела.

Преди няколко дни в медиите излезе фрапиращ случай. В София луксозно ламборджини паркира върху пешеходна пътека – грубо нарушение на правилника за движение. На няколко метра от него полицай усилено се прави, че не вижда. Възмутени граждани му обърнали внимание върху нарушението – той ги отпратил с празни приказки. И продължил да лапа мухите, докато луксозното возило не отпрашило надругаде.

Нищо необичайно. Но този път някой заснел гледката, и предоставил снимките на медиите. (Фотографи, схванахте ли намека ми?) Вдигна се шум, и МВР се принуди да излезе с декларация, че нарушителят се издирва.

Декларациите са хубаво нещо. Може ли и аз да изляза с една?

Като начало, декларирам, че нарушителят няма да бъде намерен. Както знаете, в София има милиони ламборджинита. Всичките в същия цвят и със същия номер. Как да го намериш, пустия?

Като продължение, декларирам, че въпросният полицай няма да бъде намерен, или изобщо търсен. Първо, в МВР не се пази информация кой кога къде е бил дежурен, кои са им изобщо служителите, и т.н. И второ, полицаят е спазил закона и правилника. Там пише, че ламборджинитата имат право да паркират по пешеходни пътеки. Всякакви други мнения са заблуди на неосведомени граждани…

Колкото до Камен Воденичаров, той пък вчера напусна предаването “Шоуто на Канала”, излъчвано по Канал 1 в БНТ. Причината е, че е бил цензуриран в изява на политическо мнение.

За какво ли? Ето част от писмото му:

Напускам “Шоуто на Канала” на БНТ, след като бях цензуриран за първи път в 17-годишната си екранна кариера. Рубриката ми “Минутката на водещия” беше заснета, след което изрязана от предаването.

В нея изказах мнението си във връзка с учителските стачки, което определено е на страната на преподавателите. Нарекох твърденията на правителството, че няма пари за заплати голяма лъжа и посочих огромния бюджетен излишък.

Казах също, че според мен е достатъчно обръчите от фирми около тройната управляваща коалиция да пренасочат част от комисионните си, за да съберат нужните средства за учителите. Критикувах и някои медии, които тенденциозно неглижират и унижават протестиращите хора.

С неясни намеци екипът на “Шоуто на Канала” се опита да ми обясни, че позицията ми в “Минутката на водещия” не е правилна. Нямам намерение да търся и посочвам виновници за оказаната ми цензура. Предпочитам да се оттегля, запазвайки непроменени принципите си.

Колкото до стачката, аз съм на точно обратната позиция. Смятам, че при качеството на образованието, което дават, учителите не заслужават дори колкото получават сега. Да, има брилянтни изключения – но масовото правило е това… И нека не се оправдават със заплатите си – първо работата, после парите. При “социализЪма” заплатите им бяха още по-ниски, а качеството на образованието – многократно по-високо. (А децата бяха същите калпазани като сега, и материалната база на училищата беше дори по-лоша.) Имаха достатъчно години от промяната насам, за да докажат, че получават незаслужено малко. А доказаха, че получават незаслужено много. Съжалявам – така не става.

Смятам, че би било редно да се въведе задължителна годишна матура на края на всеки клас, с анонимно оценяване, и последваща професионална преценка на преподавателите, водили съответните класове. Преподавателите, постигнали добри резултати, да получават многоцифрени заплати – а тези, които дават образование като средното сега, да получават заплати, които ще ги стимулират да си потърсят по-подходяща работа.

Историята с Камен обаче ме възмути. Може да сме на противоположни мнения – при демокрация е нормално. Ненормално е при социализъм. А при демокрация е ненормално цензурирането. Защото журналистите са очите и ушите на избирателите. Когато очите и ушите ти поднасят лъжи, няма как да си адекватен, и да избираш държавниците измежду политиканите. И демокрацията се превръща в плутокрация, мутрокрация, ченгекрация или друга някаква олигокрация. В която единици може и да живеят добре, но обикновените хора като мен заживяват добре, след като прогласуват с краката си.

Горе главата, Камене! Не се предавай – това означава да предадеш и нас. Тези, които не сме съгласни да бъдем добитък… Моят блог няма аудиторията на Канал 1 – но си винаги добре дошъл в него. Дори когато мнението ти е противоположно на моето. Може да вляза в спор с теб, но няма да те цензурирам.

А – още по-добре – направи си блог! Сигурно няма да съм единственият, който ще ти помогне с удоволствие. И ще те чете с удоволствие… Пък ако помислиш за предаване, което да се излъчва в Мрежата, ще помагам с две ръце и два крака. Не се ли продаваш, свестните хора ще са с теб.

… А къде е връзката все пак ли? Дебелата?

Връзката е управлението ни. Правителство, президент, съдебна власт. Правителство, в което седи МВР-истърът Румен Петков, нарицателното за корупция, лобизъм и поощряване на мутрафонството. Президентът, който непрекъснато чрез хората си в Медийния съвет упражнява натиск върху СМИ, за да цензурират журналистите си. И съдебна власт, която… какво да пиша за нея, то всичко е ясно.

Някой да попита защо тази връзка е дебела?

31 thoughts on “Ламборджинитата и Камен Воденичаров

  1. Майк Рам

    Само една малка забележка имам: марката на колата се произнася “ЛамборГини” на български. В оригинал се пише “Lamborghini”.

    Reply
  2. Николай Колев

    някой уточнения:
    1. това с ламборджинито беше юли
    2. показаха полицая по bTV
    3. след 3-4 дена РДВР излезе със съобщение, че на собственика на ламборджинито (беше споменато и името му) е съставен акт за нарушение, дали полицая е наказан не знам

    Reply
  3. Zoran

    ЦЕНЗУРА! Всяка форма на цензура е брутално неадекватна. Затова трябва да се пише за всеки подобен случай. Има ли въобще свободно изказани мнения. В телевизиите и вестниците – едва ли. Така че, Камен трябва да направи свой блог – това е.
    Колкото до стачката – подкрепям я. Едва ли в нея участват некадърните учители. Учителите и лекарите трябва да получат 100% от исканията си. Защо? Защото докато мируват тези два сектора никога няма да се оправят. Затова трябва да си отстояват исканията, да ангажират и обществото с протеста си. Ако не ги подкрепяш значи сигурно предпочиташ сегашното положение? Всички искаме по-добро здравеопазване и образование. Как да стане иначе?

    Reply
  4. Христо Христов

    до Майк Рам: Уважаеми господине. Лошо няма в позитивната критика, само че забележката която правите не е много правилна. По-правилно би било да споделите как би трябвало да се пише и произнаса посочената марка коли. Пиша ви това защото много наименования в българския език се пишат и произнасят по различен начин. Примери: Spain [Спейн] != Испания; Europe [Юръп] != Европа; Barcelona [Барцелона] != Барселона;
    Примери има стотици.

    Reply
  5. Marfa

    Да, наистина начина на прозинасяне на Ламборгинито е най-важното в статията на Григор. Цензурата, дето и по виденово време я намаше (не знам помните ли политическите шаржове на Каналето) е само фон за този правописен проблем.

    Reply
  6. Жилов

    В моето училище (което е училище и на сестра ми) имаше една учителка по география, която изобщо не знаеше предмета си. За сметка на това караше децата да зубрят учебника дума по дума с всичките цифри и детайли (и най-важното: ако едно изречение е перефразирано, но със същия смисъл, това значи грешка). Дори словоредът от учебника трябваше да бъде спазен.

    Учебникът по история на 20-ти век, по който учих, беше наистина емоционален и ме накара да се вживея в това време (на двете световни войни) – благодарение на разкази и картини. Учебникът на сестра ми е натъпкан със сухарска статистика и подписани договори за същото време, които така поднесени, нищо не значат.

    Тези тестове, за които говориш, трябва да тестват децата и за разбиране, което няма да се получи толкова лесно.

    Reply
  7. Marfa

    Григоре, така, както аз виждам нещата, голям праз, че сме си завъдили цензура и никому не дават в ефир да кихне срещу правителството. И к’во? Гледах в неделя “На 4 очи” с Ризова и Станишев. Никога досега не я бях виждала тази жена толкова вбесена. През цялото време беше очевидно, че едва се сдържа да не го удуши тоя, нещо, което просто заслужава похвала. Аз на нейно място вероятно вече щях да съм в затвора. То такова нагло поведение наистина не помня скоро да съм наблюдавала. А това, че тя постоянно си хапеше устните и се въздържаше, ми говори единствено, че по някаква причина не смее да го разкости. Но да речеш, че греша, стига да не беше случката с Камен де.

    Но тези неща са маловажни, много по-важно е, че научихме как е правилно да му се вика на ламборгинито, нещо, което по принцип никак дори не е лошо, и аз не знаех, както и разбрахме, че някакви родители търпят безропотно бездарна даскалица да кара детето им да си декламира уроците, вместо да вдигнат патардия и да си отстоят правата. Впрочем, разбираемо е. У нас на остстояването на права се гледа с лошо око, протестът се характеризира като мрънкане, а почтителното мълчание е основание за уважение. Така че какво от туй, че на Камен му отрязали минутката?

    Reply
  8. Marfa

    Имам предвид, че заслужава похвала това, че Ризова все пак удържа и не удуши Станишев. А коментарът ми е инспириран от предходните. Извини ме за острия тон, ако счетеш за нужно изтрий мнението ми, нито ще се обидя, нито нищо.

    Reply
  9. skoklyo

    Преди малко четох една новина, после попаднах и на този текст, така че да цитирам:

    “Римсевич посъветва правителството да състави бюджет за 2008г. с излишък от поне 2% от БВП, за да може да се обере по този начин паричната маса от бързо растящата балтийска икономика.”

    http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=382481

    Така че може би бюджетният излишък има своя смисъл? Също така четох, че над 100 000 учители вече стачкували ефективно, значи общо са може би над 120 000, ако гледаме статистиката на синдикатите? Всички говорят за прочутите ватмани, но те едва ли са дори хиляда. Добре, интересно ми е какво ще се случи, ако в икономиката изведнъж се налее масирано количество свежа хартия. Понеже парите ни са именно това – хартия, която се гарантира единствено от произведен продукт.

    И ако от нечия филантропия накрая се окаже, че без да съм виновен, инфлацията ми е изяла доходите и ми е смъкнала заплатата още повече, няма ли да ми се иска аз да удуша някого, а? Примерно Камен с неговия популизъм, него едва ли го касаят сметките за храна в края на месеца, да си говорим сериозно. И защо не рече – изхвърлете незабавно поне 10 000 чиновници на улицата, хем всички сме съгласни за нуждата от това? Ами нямаше да е толкова ефектно, нали, пък и веднага би си спечелил омразата на, колко, поне двеста хиляди души сред народа, защото и чиновниците имат съпрузи и деца, най-малкото.

    Пък и едва ли актьорският умствен капацитет му позволява да сгрее, че дори златото се обезценява при свръхпредлагане, камо ли хартията, била тя и с водни знаци и шарени рисунки. Що пък един единствен икономист не се изказа положително за тия увеличения? Може би защото ще е все едно монтьор да ти каже: Пич, само карай по-бързо и ще пестиш от бензин. Щото, нали, изминаваш за същото време повечко път, а разходът е фиксиран на километър, хех …

    Reply
  10. dzver

    Скокльо, сега остава и още 2 милиона учители да се включат в стачката и я закъсваме 😉

    Reply
  11. Божо

    Може и един единствен ватман да има, но ако той получава 1000 лева, средната учителска заплата трябва да е поне двойна. Не изкам да кажа, че трудът на ватмана е лесен и не залужава адекватно възнаграждение, но тук сатегориите са съвсем различни.
    Политиката на правителството към учителите, образованието и науката показва ясно отношението му към бъдещето на страната.

    Reply
  12. Жилов

    Marfa, мрънкане е човек да си пише по блога и да казва, че държавата е зле.

    Протестиращите правят друго.
    Поправящите счупеното също правят друго.

    И преди да кажеш, че по тази дефиниция написаното в блога на Григор също е “мрънкане”, ще забележа, че при него има целенасоченост и логичност.
    Той е организирал протест, знае добре за какво пише. И от прочетеното научавам нещо, някакви закономерности, затова ми е интересно, а не се дразня. Една идея по-конструктивно е. Това е “малката” разлика.

    Що се отнася до личния пример, който съм дал, в едно училище, в което всички учители се покриват един друг, не можеш да постигнеш много.
    Добрите Учители в живота ми се броят на пръстите на едната ми ръка. За лошите учители в живота ми не биха стигнали и 4 ръце. Ако изобщо съм добил някакви знания, това е било чрез самообучение, въпреки училището, а не заради него.
    Презирам невежите посредствени душици с психически отклонения и душевна мизерия, които се зоват “учители” и отвращават децата от всякакво мислене и знание. Да мрат в кофите. Ако искат пари, трудът им трябва да подлежи на оценка, така че само тези, които носят вдъхновение и огън да ги получават. Най-лошото, което може да се случи сега, е тези нещастници да си получат увеличението, което НЕ ЗАСЛУЖАВАТ и всичко да продължи по старому.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Майк Рам: Моя грешка. Не зная как се пише на български със сигурност – написах го, както ми дойде. (И да, имаш пълното право да ми посочиш грешката, и съм благодарен за това. Може да е маловажна – няма значение, благодаря ти, че ми помогна да си одялам една треска. 🙂 )

    @Николай Колев: Полезни уточнения, но надали променят същността на нещата 🙁

    @Zoran: Според мен в стачката участват и кадърни, и некадърни учители. А колкото до кога тези два бранша ще се оправят – когато ние, потребителите им, започнем да ги контролираме активно. Идеята, че по-доброто заплащане автоматично води до по-качествен труд дори при липса на контрол, не ми вдъхва доверие. (Казвам го като лекар по образование.)

    @Христо Христов, Marfa: Майк Рам просто искаше да посочи моя грешка – предполагам, с най-добро намерение. Благодаря му, че го направи. Нека не го съдим за това: което е право, е право.

    @Marfa: Да, има медии и предавания, които се опъват. Но не следим ли непрекъснато за свободата си, и не скачаме ли и при най-малкия признак за нарушаването й, може един ден постепенно да се окажем без нея. Като жабата, която седи в постепенно подгряваната вода, докато не се свари…

    Такива сме. Имаме образование (и здравеопазване, и държава, и политици, и управление, улици, икономика, заплати…), каквито заслужаваме. И е много важно това да се промени – да се научим да се борим за правата си. Вчера успях да постоя малко на митинга на учителите, точно затова. Не одобрявам исканията им, и нямам време за празно стърчене и викане. Но смятам за много важно да се научим да се борим за това, което искаме. Затова ми се иска да успеят, и всички да ги видят, и да разберат, че има смисъл да се борят… Иначе ще сме добитък, докато не ни изколят до крак.

    @skoklyo: Логично, но невярно: обущарю, не по-горе от обущата! За разлика от балтийските държави, България е във валутен борд, и обемът на паричната маса е фиксиран. Няма какво да се обира, няма как да има свръхотпечатване на пари. Реализираният бюджетен излишък просто е основание за предвиждане на разходи, пълнещи гушата на братовчедски фирми – същите, които Камен изрично поиска да си понамалят малко комисионите (подкупите, които плащат на политиците срещу услугата).

    Икономически основният проблем на България в момента е слабото производство, а то е пряко следствие от претоварената с разрешително-забранителни режими икономика, и липсата на средна класа. (Забранителната свръхрегулация спира основно производството, и много по-малко търговията. Средната класа е основният инвеститор в производство: едрата класа в България инвестира основно в банковия сектор и в монополните разпределения на услуги, силно регулирани от държавата, с която тази едра класа се е сраснала, и по тази причина носещи монополни печалби, а дребната класа инвестира предимно в търговия и локални услуги, защото това й е по силите.) Те пък са следствие от това, че властта я държи мафия от ограничен брой хора, която не иска много, а всичко.

    Изместването на тази мафия от властта би довело до намаляване на държавната забранителна регулация (когато едрата мафия не е опора на един политик, той търси други опори, а всички те имат изгода да намалят свръхрегулацията), и възможностите на мафията да мачка с непазарни средства създаването на средна класа (от която израства едра класа, необвързана с тази мафия, и по-жизнеспособна и кадърна от нея). Резултатът, в малко по-дългосрочен план, е нарастване на производството.

    @Божо: Според мен трябва да се използват пазарните механизми, когато и където и възможно. Предполагам, че дори при изцяло държавно образование, има как да се намерят и приложат подходящи.

    @Жилов: Учителите са колеги – нормално е да се покриват един друг. Работата на нас, родителите, пък е да измислим как тези учители да бъдат оценявани безпристрастно и реално, без да могат да се покрият от оценката. Оттам нататък, всеки сам ще си преценява при кои учители иска да учат децата му.

    Reply
  14. Marfa

    Жилов, виж сега. Хм… Първо малко отклонение. Чувствам се като старшина, обръщащ се към новобранците с “Ти, Стоянов”, “Мирно, Петров” и пр. Така ми е неловко. Според мен фамилното име предполага говорене на учтива форма, но пък тази форма предполага поне малко взаимност… Та така, Жилов, вероятно е много умно да прочетеш в някой блог ентри, посветено на мрънкането, след което да го приемеш за свой път в живота. Ентрито де. И неговата философия. Много по-лесно е, отколкото да разсъдиш. “Мрънкам” е една изключително неблагозвучна дума, носеща отрицателно значение, а в конкретния случай – никакъв смисъл. В твоя случай, Жилов, забелязвам някакво такова подмазване към Григор, което може да се перефразира като “ето, виж, аз по принцип не смятам, че има смисъл да се протестира срещу безобразията, които ни заобикалят, щото това означава да мрънкам, понеже съм прочел така някъде и ми се е сторило вярно, но пък от друга страна това означава, че ти, Григоре, също мрънкаш, защото също пишеш в блога си за безобразията, които ни заобикалят. Това е в противоречие обаче с мнението ми за теб, още повече, че си един изключително уважаван български блогър, затова дай да си стиснем ръцете – аз ще казвам на хората, които простестират, че мрънкат, а за тебе ще направя изключение, като твърдя, че мрънкаш, но затова пък целенасочено и логично. Става ли?”

    Що се отнася до Григор – не мога да говоря от негово име. Затова пък мога да говоря от свое.

    Аз презирам невежите посредствени душици единствено в случаите, че въпреки своята посредственост и бездуховност успяват да увлекат подире си достатъчно голяма група хора, която, кой знае защо, им уйдисва на посредствения акъл. В тази връзка все още не мога да проумея явлението Сакскобургготски, но то си е мой проблем. Презирам въпросните душици, когато не мога да им противодействам, а това се случва само когато са кацнали толкова нависоко, че единствения начин да обърна вниманието към тях е като пиша в блога си. Може да е малко, но е по-достойно от кротко и мрачно мълчание. Толкова ми позволяват средствата. На един посредствен учител мога да противодействам обаче, а ако оставя детето си в ръцете на подобно нещо, независимо дали е учител или градинар, значи не съм нищо друго освен безотговорен морален изрод. Слушам телевизиите и се дивя. Ако човек припише характеристиките, които се дават на българския учител тези дни, на един сърдечен хирург, примерно да го нарече невежа с посредствена душица и психически отклонения, но въпреки това изисква от него да се върне на работа там на операционната маса и да извърши операцията на детето му, как следва да наречем подобен човек? Не би ли трябвало на такъв “родител” на мига да му бъдат отнети всякакви права и да бъде тикнат в най-дълбоката килия заедно с лекаря? Какрай да върви, да мрат в кофите.

    Все пак, аз мога да изброя посредствените псевдодаскали, които съм имала, но за щастие са ми преподавали през годините и достатъчно много нормални хора. Някои от тях са били едва ли не гении в областта си, други – просто добри професионалисти. Нормалните хора са преобладавали в пъти, а посредствените лесно си ги спомням, малко бяха. Разбира се, може като смекчаващо вината обстоятелство да се посочи, че тези хора не трябваше всяка година да се лутат между поредната доза псевдоучебници излязла изпод перата на поредната доза приятелски псевдоавторски колективи, но да не гадаем. Все пак беше отдавна. Учебната система беше друга, учителската професия не беше толкова девалвирала, така че в редиците й хората, станали учители щото не са успели да се класират за чистачи дори и на пръсти не се брояха, но може би една от причините за това се корени и във факта, че тогавашните чистачи не получаваха с десетина лева по-малко от един дипломиран преподавател. Това, кой знае защо, отблъсква потенциалните желаещи да упражняват тази професия. Схващаш ли, Жилов? Майната му на образованието днес, да мре в кофите. Кому е притрябвало?!

    Да се върнем обаче на това, което мен лично много ме притесни в това ентри. Не учителите. Честно казано, смятам, че вместо да ги гледаме сърдито трябва да излезем и да изметем тройната коалиция. Пардон, ще се опитам да не ти мрънкам, Жилов. Притесни ме друго и то е в началото. Преди точно десет години, по виденово време в Канал 1 всяка сряда стояхме и чакахме да почне Каналето. Въпреки управляващото тогава правителство правеха такива скечове, в каквито днес Слави дори не смее да си спомня, че е участвал. После дойде Костов. Махна Слави от Канал 1, той се върна скоро след това по бтв и на Костов му се дощя да не го е махал. Днес обаче, десет години след Виденов, тези времена изглеждат безвъзвратно забравени. Единствените критики към властта човек може да прочете в блоговете. Във вестниците излизат на найста страница, по телевизиите – хич. А това вече плаши. И то много. Не харесвам Камен, нито като водещ, нито като артист. Той обаче има мнение и има правото да го каже. А някой, в България, дето била членка, па макар и на хартия, на ЕС, му пречи. Някаква невежа, посредствена душица, която толкова си е повярвала, че се присмива и се лези на Дядо Боже, си мисли, че може да предприема подобни рестрикции. И като гледам, май го мисли с основание.

    Григоре, наистина, ако смяташ това за твърде грубо или е прекалено дълго за блога ти, моля те, изтрий го. Съжалявам за тона си, но не и за думите си.

    Reply
  15. Marfa

    Извинявам се и на Майк Рам за ламборгинито, сега като си чета мнението, си е чиста проба overreacting. Нямам оправдание, че не съм успяла да си сдържа нервите и да подходя с по-нормален тон, още повече, че и по тоя начин показвам неуважение и към любезния домакин. Григоре, моля те и ти да ме извиниш. Признавам обаче, че всеки път щом прочета след думите на даден човек, който си е позволил да пише по наболелите днес въпроси вълшебното и станало напоследък модерно изречение “стига си мрънкал” и нервите ме хващат. Нямам навик да се бия в гърдите като разгонен орангутан и да афиширам кога и какво съм направила, така че който иска, да приеме на доверие думите ми, че нямам навика само да пиша, но и да действам. Но дори и само да пишех, мисля че пак постъпвам по-достойно от тези, дето и това не смеят да правят, че да не би някой да им кажел, че се оплаквали, което, разбираш ли, било непростимо. Правилно, по-добре да си траем. С траене далеч се стига.

    Reply
  16. skoklyo

    Григор, те май също имат валутен борд:

    “Държавите от ЕС с валутен борд, обвързан с еврото, в Централна и Източна Европа са България, Латвия, Литва и Естония.”

    “… нажежените от растеж балтийски икономики са най-застрашени от внезапно спиране и срив, тъй като бързо увеличаващите се заплати, инвестиции и внос причиняват дефицит по текущата сметка, надуване на размера на кредитите и скок на инфлацията.”

    “Недостигът на работна ръка води до повишаване на заплатите, ръстът на кредитите е бърз, цените на имотите експлодираха и потребителското търсене раздува дефицита по текущата сметка.”

    “Страните с гъвкав обменен механизъм са склонни към създаване на изключително голям бюджетен дефицит и са изправени пред риска от ускоряваща се инфлация в процеса на догонване на по-развитите икономики.”

    http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=382595

    Звучи доста познато.

    Reply
  17. Майк Рам

    Марфа, написах забележката за ламборгинито съвсем целенасочено. Първо, думата е написана в самото заглавие, а и на няколко места в текста и това прави впечатление. Второ, от 100 000 блогъра, които пишат на български език съм сигурно единственият, който не пише и не коментира стачката на учителите и не искам да се включвам в този хор. Ако някой се интерсува от моето мнение, то е че нито учителите са прави да мъчат децата ни и да изнудват правителството и респективно нас – данъкоплатците да им плащаме за тяхната некадърност и безхаберие, нито пък правителството, за това, че толкова години спа и не усети каква бомба със закъснител се изгражда в нашето образование и докара нещата до там, че нашите учители да бъдат най-бедните и мизерно живеещи в Европа.

    Този проблем няма решение днес. Той може да се реши след 20 години може би. В момента това е lose-lose situation. Каквото и да се случи – всички губим. Затова и не приказвам. Само стискам зъби и си гледам децата вкъщи. Защото всички приказки са безполезни. Тук не става въпрос за демокрация и цензура – тук става въпрос за катастрофа. И спасението ще е болезнено за всички.

    Колкото до батко Кацко – не разбирам защо толкова много хора се вживяват от неговите глезотии. Той е от 15 години в телевизията и непрекъснато е бил цензуриран. Как така реши да се изненада точно сега? И защо целокупния български народ трябва да се терзае от неговатя лична драма? Нито в България, нито в света съществуват свободата на словото и независимите медии. Всички са зависими – дали от политическите сили, които са на власт, дали от икономически структури – все едно е. Винаги има едни хора, които плащат на журналистите, за да прокарват техните идеи. Който пък е неудобен, бива цензуруран. С какво точно Камен Воденичаров е по-различен, та и него го превърнахме в жертва на системата, репресиран, и активен борец против не-знам-какво-си? Той така и не разбра, че това, което прави, е жалка имитация на онова, което правеше в миналото и сега иска да се изкара политическа жертва, вместо да си признае творческата некадърност.

    Извинявам се за малко острия тон – просот много се възмущавам, когато интелигентните хора в България си губят времето и енергията с глупости. Съжалявам, Григоре, че точно в твоя блог се случи да напиша тези неща, но така ми дойде музата. По принцип не пиша за политика и смятам да продължавам да се придържам към това.

    Не се чувствам обиден от другите коментатори и се надявам, че никого не съм обидил с това. Специално за господин Христов едно пояснение: Lamborghini е италианско име, а в италианския език буквосъчетанието “ghi” се чете “ги”.

    Желая ви всичко най-хубаво!

    Reply
  18. Григор Post author

    @Marfa: Може би вече наистина е време не само да говорим, но и да действаме. Не че тогава няма да има пък друга вълшебна дума, но… ще действаме.

    @skoklyo: От балтийските държави поне две (вече) не са във валутен борд, но не помня кои. Също, при валутен борд може да има дефицит по текущата сметка (тоест, недостатъчно производство и износ – писах за тях), и той е страшен проблем за България. Няма как обаче да има голям бюджетен дефицит, ако правителството не е наистина за моментален разстрел. (България има огромен бюджетен излишък.) Обменният ни механизъм не е гъвкав – чрез валутния борд сме обвързани към еврото.

    @Майк Рам: Камен Воденичаров е по-различен с това, което описах по-горе – че протестира срещу действия на овластените, и бива цензуриран. А разликата се изразява в това, че или го подкрепяме и му помагаме, или той става бачкатор някъде или пък се научава да се самоцензурира, а пък ние получаваме бетер бай Тошовски медии и информиране какво става около нас. Затова дадох глас в негова подкрепа, и ще го дам за всеки цензуриран, независимо дали не е на обратното на моето мнение, или дори на гнусно и безчовечно мнение.

    Reply
  19. Marfa

    Майк Рам, отново те моля да ме извиниш. Тонът ми беше излишно остър и с нищо непровокиран. 😐

    Григоре, мдам, днес като гледах вестниците, единствено “Дневник” извежда стачката на заглавната страница, всички останали големи ежедневници са си я гушнали някъде навътре. Сутринта при Коритаров на гости беше наша журналистка, току-що завърнала се от Мианмар. Донесе два вестника – единият – някакъв бирмански официоз, а другият – тайландски. Та официозът не беше забелязал протестите и кръвопролитията, дето от толкова време ни махат от телевизионните екрани и беше пълен с някакви такива ленински фрази тип “обединен народ за стремителен възход” и пр. глупости, за него бунтове нямаше и всичко беше цъфнало, та вързало. Да не би столицата ни вече да се казва Мианмар, а да не сме разбрали? 😕

    Reply
  20. skoklyo

    Григор, Латвия има най-малкото “нещо” като валутен борд, въпреки това инфлацията там е сериозна, а причините й изглежда са същите, като при нас. Затова се безпокоя от всичките тези искания за увеличаване и “адекватност” на заплатите – това си е живо наливане на масло в огъня. Може да е гадно, но последствията ще са още по-гадни. Любопитно ми беше и едно изречение, за това как тамошното правителство е овладяло инфлацията в началото на 90-те – буквално е “устояло” на натиска на опозицията за увеличение на заплатите и компенсиране на гражданите. Лично аз съм готов да давам 5% допълнително от доходите си за образованието, вместо да ме халоса двойно и тройно инфлацията, както се очертава. Разликата в принципа е огромна, а и средствата биха били огромни, когато се обложи така доходът на всеки. Правителството очевидно носи вина, но не защото не дава с пълни шепи, а защото изглежда не е в състояние да наложи конструктивно волята си и един прецедент с учителите сега би я погазил напълно. Получат ли 120 000 работещи в публичния сектор 100% увеличение, останалите над половин милион да не би да блеят? Имат си достатъчно фигури като Янка Такева и те, я колко вдъхновяващи са шепата ватмани. Затова и обществото е “разделено” ужким по темата – защото всички искат да правят с чужда пита помен, без да дават от своето си парче, и хич не мислят за евентуалните последствия. Никакво разделение не е това, защото ни обединява свещеният егоизъм.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Marfa: Уви, не – много по-лошо. Народът ни се казва български.

    @skoklyo: Ако имат инфлация, значи нямат валутен борд, и обратното. При валутен борд инфлация може да има единствено при инфлация на основната валута, към която е обвързана местната. Двете инфлации може да не съвпадат точно във времето, но положението е това. Има ли сериозна инфлация при дълготрайна липса на инфлация в основната валута, значи имат не валутен борд, а “нещо като”.

    Иначе, идеята на Камен беше да им се увеличат заплатите не като се печатат пари, а като се впрегне бюджетният излишък, или бъдат посвити рушветите от братовчедските фирми. Никое от двете не нарушава икономическия баланс, и няма ефект върху инфлацията.

    Reply
  22. Marfa

    Е, принципно от догодина би могъл да се намали процента от БВП, който отива за отбрана, за сметка на образованието, хазартът да се обложи с данъци, юридическите услуги – и те, да се подобри държавната политика по събираемост на данъци и такси, да се проследи и отчете откъде идва тази разлика, която се получава от широко рекламирания икономически бум, който ни заливал на талази и липсата на средства за каквото се сетиш и пр. За печатане на пари много обича да говори Станишев, за да не говори за нормалните мерки, които биха могли да се вземат.

    Reply
  23. skoklyo

    Григор, ние имаме ли валутен борд и висока инфлация едновременно или нямаме? И то при същевременно поскъпване на “основната валута”? Нямам представа какъв всъщност е механизмът на тая идея с обвързването, но изглежда не е вездесъщ. Нямам и идея как всъщност се изчислява инфлацията, но нея очевидно я има. Вероятно цялата работа се заключава в това, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да даде за него. И тук ролята на печатницата е само косвена.

    Когато някой иска повече пари, той очевидно иска да може да купува повече, не просто да има повече нули в джоба за престиж. Но когато всички се окажат с повече пари и могат да купуват повече, точно това ще се случи, ако изобилието от стоки за потребление не се е повишило правопропорционално, задоволявайки повишеното търсене. Реално нещата сигурно са доста по-сложни, но това не променя основните положения, предполагам, поне емпиричният опит и здравият разум го показват.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Marfa: При наличния бюджетен излишък процентът за отбрана може дори да се увеличи, и пак ще остане за увеличаването на образованието, без да сме на минус. Дори без да се облъжат с данъци хазартът, юридическите услуги и прочее – а няма причина те, особено хазартът, да не са обложени. (Освен личните интереси на Черепа и на върховете на съдебната власт.)

    @skoklyo: Валутен борд имаме, висока инфлация – единствено за 2 месеца, сметнато на годишна база. По този начин можеш да имаш трицифрена “инфлация” при валутен борд, и външната пазарна стабилност на основната валута няма нищо общо.

    А това колко някой е готов да даде за едно нещо се определя от това колко има как да даде. Ако кило домати струва един лев, значи един лев струва кило домати. На пазара има еди-колко си домати (и други стоки и услуги), и в обръщение има еди-колко си лева. Докато съотношението им не се промени (или от спадане на производството, или от отпечатване на нови пари), инфлация просто няма как да има. Както количеството вода няма как да се промени от това дали е сипано във висока чаша, или в широка чиния. Ако имаме реална и дълготрайна инфлация, значи просто печатницата за пари работи, и съответно нямаме валутен борд (или пък резервите ни в чужда валута са скочили главоломно, но това не ми се струва правдоподобно при текущия търговски дефицит с чужбина).

    Изобщо, не е зле да попрегледаш някой учебник по пазарна икономика. Всички тези връзки, и още други (които сега те карат да недоумяваш, защото не всички са очевидни или логични) са обяснени.

    Reply
  25. Жилов

    @Marfa:

    1) За сравнението ти за хирурзите и учителите.

    Ако инженер не си върши работата, ще падат мостове.
    Ако хирург не си върши работата, ще умират хора.
    Ако учител не си върши работата… какво ще се случи? Нещо невидимо. Никой няма да го види.

    Ето защо в Педагогическия факултет я караха най-леко и мързеливо, и нищо не правеха цяла година, докато мой приятел, учещ медицина, колкото и мързелив да беше в училище, се скъса от учене. Миналата година ме оперираха и ако хирурзите бяха на нивото на учителите, щях да съм мъртъв сега.

    Така че сравнението ти не е вярно. Хирурзите трябва да работят добре, вижда се. Учителите – не, с тях човек може да си затвори очите, ако желае.

    2) За “мрънкането”.

    Дразнението ми не е породено от прочетени наскоро неща. Това мрънкане ме дразни от повече от десет години, просмукало се е в пресата и досега стои. “О, колко сме зле, как агонизираме, и кога ще ни оправят”. Глупости.

    Нямам навика да се подмазвам на Григор и дори съм влизал в някои грозни (от моя страна) спорове с него. За сравнението ми за Григор – мога да направя същото за Longanlon. Когато той пише за нуждата от намаляване на данъците, той не мрънка. Той анализира, обяснява и там му е акцента. Акцента не му е в “Гадна държава, всички други са по-добре, искам да съм клошар в Щатите пред това да съм обикновен човек тук”.

    Reply
  26. skoklyo

    Григор, може би аз не разбирам, или може би ти пропускаш нещо, но парите са постоянно в обръщение. И доколкото нямат собствена себестойност, ускореното им движение при една нарастваща консумация спокойно би могло да доведе до инфлация. И именно в такава светлина виждам онази идея на Римсевич за излишъка – не че са отпечатани повече пари, а просто консумацията трябва по някакъв начин да бъде ограничена, да бъде забавено движението на наличния обем средства. Затова и приказките за изразходване на бюджетния излишък са малко странни. Какви ще са последиците? Не знам, не съм икономист, но те казват, че не е добра идея. Вероятно имат основание? Аз лично не давам акъл на хирурга как да ме оперира …

    Reply
  27. Григор Post author

    @skoklyo: Парите могат да са в движение единствено когато има продукти или услуги в движение – тоест, когато паричната маса е покрита от съответното производство. Няма смисъл да купуваш и продаваш левове срещу левове… А има ли покритие, скоростта на въртене е без значение.

    Колкото до оперирането – ако хирургът е добросъвестен и загрижен за мен като политиците ни, ще му взривя клиниката. За да е сигурно, че ако ме блъсне кола и ме остави в безсъзнание, няма да ме закарат при него… А ако нямам никакъв друг избор, ще настоявам да ме оперира без упойка, за да мога да го контролирам какво точно върши. Предпочитам да изтърпя едно рязане на живо, отколкото да оставя _такъв_ специалист без контрол. Болката отминава, последствията остават.

    Reply
  28. Ружа

    Не мисля,че трябва да се обсъжда личността на Камен Во,нито транскрипцията на дума от чужд произход,макар че и това за някого може да бъде полезно.Цензурата в демократичната ни държава,членка на ЕС.За това иде реч.Кому е нужна цензура,защо се прилага и кой има полза или вреда от това?И нашата реакция срещу всяка недемократична проява от страна на управляващите.Не на цензурата.И най-нелицеприятната истина е по-прелестна от най-красивата лъжа.Само истината може да ни отрезви от илюзиите ни.За мен Демокрацията е дума с ясно значение,но в мой личен превод означава-справедливост,ред,законност,които едно развито гражданско общество създава за себе си.Не ме интересува кой и какъв е Камен,а какво казва и защо го казва?И искам да го чуя,защото той е член на нашето общество също като мен и Вас.В личният си живот сме различни и опазил ни Бог да си приличаме като Барбита,но в общественият живот всички се стремим да създадем модел на начин на живот не само за себе си,а и за бъдещите поколения.И когато си загрял двойственият стандарт на управляващите ни,не може и не бива да мълчиш.Не може и не бива да бъдеш сам.Трябва да бъдеш чут,разбран,подкрепен или оборен,но задължително чут.
    У нас законите се творят от хора,с качества,които създават умишлено некачествени и неефективни закони,поради липсата им на морал и двоен стандарт.Това всички го знаем и искаме да променим,нали?Та ставаше дума за ЦЕНЗУРАТА
    Ако съм тъпа,извинете ме,даже може и една майна да ми теглите,барем ще Ви олекне и нека е хубав денят Ви 🙂

    Reply
  29. Григор Post author

    @Ружа: Именно. (Но все пак, моля за малко по-културен език. 🙂 )

    Reply
  30. Николай Колев

    Вчера Тончо Токмакчиев каза че той и Жоро Торнев са решили да не се излючва минутата на Камен Во. Няма политическа намеса, нито дългата ръка на КГБ. Мотива им е че темата твърде често присъства в предаванията и освен това те не са достатчно компетентни да кажат има ли пари и откъде да се вземат.
    Няма драма, няма заговор срещу демокрацията.

    Reply
  31. Григор Post author

    @Николай Колев: Без дори да сметнат за необходимо да го предупредят, че ще го отрежат, да му кажат защо, ала-бала?

    Да не говорим за това да му кажат дълго преди заснемането на тази минутка, че темата “твърде често присъства в предаванията”, и да му предложат да си избере друга. Освен ако случайно продуцентът Тончо и режисьорът Жоро не са били в неведение за какво ще говори Камен, и са го разбрали чак впоследствие. И “твърде честото присъствие на темата”, точно в раздел “Минутката на водещия” се е оказало толкова фатално, че е нямало как да не се резне, дори на цената на скандал с Камен, и възможното му напускане?…

    Това ако го покажат на филм, ще замерям екрана с яйца още преди епизодът да е приключил, в смисъл двамата да са заявили, че “политическа намеса няма”. Сори, ама или ги слагам в графа “политически слагачи”, или слагам себе си в графа “тревопасно”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *