.бг

(Внимание: Този запис представлява в някаква степен реклама. Ако решите да го четете по-нататък – предупредени сте.)

От много време наоколо се носят оплаквания от това как се администрира домейнът .bg. Неведнъж са правени опити да се говори с Регистър.бг (фирмата, която го администрира) по темата; някои – по-чистоплътни, някои – не толкова; всичките абсолютно безуспешни… Накрая няколко души се замислихме – дали не е възможно да си направим по-добра алтернатива?

Технически правенето й се оказа не толкова трудно. Няколко разговора със сингапурската фирма i-DNS, реализирала проектите за домейни на собствения език на Китай, Корея, Иран, арабските страни, Израел и прочее, уредиха помощта им, и пътят беше отворен. Ентусиастите направихме сдружение, пуснахме (основно с труда на неуморимия Илия Базлянков, прославил се с Тиликс) сайта www.uninet.bg, и се обявихме за потеглили.

По-трудно се оказа решението “като не ни харесва така, как да бъде”. Защото възможностите са много, и всяка има предимства и недостатъци. Строгата регулация на правилата (Регистър.бг са пример за нея) сериозно затруднява развитието на един домейн, но пък може да бъде великолепно лекарство срещу cybersquatting-а (купуването на домейни с цел последващо препродаване със стократна до хилядократна печалба; за чест на Регистър.бг, това явление е на практика непознато в домейна .bg). Свободната регулация пък дава буйно и бързо развитие на домейна, но в същото време той на практика кипи от мошеничества…

След известно обмисляне, решихме да пробваме модел на “разумно регулиране”. Целта му е да постигне развитие почти като в свободно регулиран домейн, а да дава сигурност срещу мошеничествата почти като на строго регулиран. В системата на регулиране има няколко елемента:

– да препродават домейни имат право единствено регистраторите им (които са длъжни да спазват тази система от правила). Купуването на домейн с цел последващо препродаване е забранено; ако то се наложи, цената на препродаване не трябва да е по-висока от покупната цена. (Тук регулирането е строгичко, но мисля, че си струва.)

– имената, които съвпадат с тези на обществени институции, или са популярни търговски марки, са запазени за определен срок (още не сме решили дали да е 1, или 2 години) за съответните институции или собственици на търговски марки. (Тъй като все още тръгваме, е твърде лесно някой да купи много популярни имена, и след това да изнудва и дере печалби.) След изтичането на този предпазен срок всеки ще може да ги купи. Дали сме достатъчно време – който се е интересувал, е взел. (Апропо, вече имахме опити да бъдат заявени домейни “кока-кола.бг” и прочее.)

– подадените заявки за домейни се преценяват от регистратора, и се решава дали някой друг няма очевидно по-големи права върху домейна от заявяващия го, или домейнът не е силно спорен. Такива случаи се решават според ситуацията. (Още първия ден имахме познайте колко заявки за “секс.бг”. Беше много съблазнително да го обявим на търг; като наивници и донкихотовци обаче, предложихме на заявителите да го закупят съвместно и да си направят общ портал. Друг заявител пък поръча още първия ден над 200 домейна – почти всички по-известни географски понятия в България. Отказахме му, също със съжаление – сделката щеше да е почти колкото всички закупени до този момент домейни заедно…)

Тези правила съдържат доста силен елемент на лична преценка, но не можахме да измислим нищо по-подходящо. Със сигурност ще има случаи, когато ще сме преценили погрешно, и някой с право ще ни ругае. Дано обаче успеем да направим нещата приемливо като цяло – да предложим добро развитие на домейна, без излишни ограничения. (Всъщност, забравих да спомена – правилата са пуснати за публично обсъждане; можете да дадете своето мнение по тях, и ако е разумно, ще бъде прието с удоволствие. 🙂 )

Технически нещата все още са експериментални. ICANN все още не са признали кирилските TLD официално (освен създадения пробен домейн на руски, но той според мен не се брои.) – действаме едно към едно на своя глава. Реализирали сме нещата чрез master root server-а на i-DNS, и няколко вторични резолвери, които сме аранжирали и наели както сме успели. Подали сме съответните документи пред ICANN, и мисля, че имаме добри шансове да успеем, и да направим нещата официални.

Всъщност сме заявили не само .бг домейна. В ICANN се оказа, че руснаците вече са заявили .ком, .нет, .орг, .имя и т.н. Нямахме проблем да поискаме и .име – мисля, че от пишещите с кирилица езици само ние използваме тази дума. За .инфо също засега сме се преборили. Така че всъщност предлагаме не един, а три кирилски домейна (.име е с малко по-особен статут – не предлага домейни от второ ниво, там трябва човек да заяви име и фамилия – аз например проучвам дали няма друг Григор Гачев в ЕСГРАОН, и ако не открия, ще си купя григор.гачев.име).

Някои провайдери (първите бяха Мегалан – хвала им) вече предоставят резолвинг към зоните ни. Други проявиха интерес, откакто започнахме да продаваме домейни. При трети ние ходим, и ги убеждаваме. Засега обаче все още не всички резолвират към .бг – ако искате да го ползвате, или помолете провайдера ви да добави някой от резолверите ни като неймсървър, или сами го добавете като втори неймсървър на компютъра си.

Финансовата страна на нещата е проста – домейнът струва 12 лева годишно с ДДС; почти цялата сума отива за i-DNS. Първоначално бяхме решили това да е цена “като за експериментално нещо” – и да се провалим, клиентите ни няма да загубят кой знае какво. Все повече обаче обмисляме възможността цената да се запази дори ако бъдем утвърдени официално; ако интересът към домейните е достатъчно голям, вероятно ще смогнем да издържаме необходимата инфраструктура и при тази цена. (Едно от възраженията, които имахме навремето срещу Регистър.бг, беше цената от 50 долара на домейн годишно – далеч над тази на базираните на американски труд .com, .net и .org домейни.)

Ядем ли от своята манджа? И аз си купих сердика-софтуер.бг. 🙂 (Ако пък смогна и да го пусна, грешка няма да имам. Че все не ми остава време…)

26 thoughts on “.бг

  1. Вени Марковски

    Григоре,
    с риск да си навлеча главоболия… но като пишеш “Подали сме съответните документи пред ICANN, и мисля, че имаме добри шансове да успеем, и да направим нещата официални. Всъщност сме заявили не само .бг домейна. В ICANN се оказа, че руснаците вече са заявили .ком, .нет, .орг, .имя и т.н. Нямахме проблем да поискаме и .име – мисля, че от пишещите с кирилица езици само ние използваме тази дума. “
    Можеш ли да уточниш какви са тези “съответни документи”, които сте “подали пред ICANN”? Защото аз не съм запознат в момента в ICANN да има открита политика за приемане на каквито и да са документи по въпросите на не-ascii домейни.
    Пак така да попитам къде по-точно видя в ICANN да се е оказало, че “руснаците вече са заявили .ком., .нет” и др.п., защото аз пак така не съм запознат в момента в ICANN да има такива заявки.
    Казвам го като човек, който е бил три години член на Борда на ICANN, но и като обикновен Интернет-потребител.
    Истината е, че Илия се появи на срещата в Лос Анджелис преди две седмици и може би е спестил информацията, че няма такива домейни, че все още няма приета политика за създаването на подобни gTLD (generic Top Level Domains) и че когато я има, може и да се появят домейни на кирилица, но не е задължително да са непременно български.
    Що се отнася до .инфо – тази дума много трудно би се появила в гТЛД, защото е една и съща на няколко езика. По същата причина няма да има и .ру (на кирилица), защото е същото като .ру (Парагвай на латиница).
    Заблуждавате хората да си дават парите за нещо, което не работи по целия свят, а само на определни компютри.

    Reply
  2. Вени Марковски

    Впрочем, на сайта на Унинет виждаме и това твърдение: “Сдружение УНИНЕТ кандидатства пред ICANN, за да получи правата на регистър за Интернет областите .бг, .инфо и .име.” Въпросът е дали е подвеждащо или е нещо като полу-нелегалните навремето – те се крили, но полицията не ги е търсила. Т.е. сдружението е кандидатствало, но всъщност не е, защото няма такава процедура, по която да кандидатства.

    Reply
  3. voxy

    като потребител не бих се занимавал с домейни на кирилица, китайница, джапаница или каквото и да е в подобен стил, нещата е добре да са унифицирани, само умствено изостанал може да не се справи с малко латиница, всъщност и те се справят май и изобщо не виждам алтернативата на Register.bg.
    Също по-горе Вени е дал един стандартен проблем – ру и py смесването на латиница и кирилица е неудобно, объркващо всъщност внасяте хаус и много прилича на това всички известни институции и компании да бъдат принудени да се бръкнат за още един ненужен им домейн

    Reply
  4. Pingback: Veni Markovski - The Blog » Blog Archive » Домейни на български? Да, но не сега.

  5. Георги

    > подадените заявки за домейни се преценяват от регистратора
    > собственици на търговски марки

    Как точно се различавата от РегистърБГ? Сега да не кажеш, че имате и патентен адвокат 🙂 Между другото цената за .bg е вече 30 EUR годишно, с което горе-долу нещата стават като в повечето европейски държави.

    Единственото нещо, което ме спира от закупуването на такъв домейн е, че търсачките въобще не ги кльопат, а следователно няма да има трафик. Иначе като идеята не е лоша…

    Reply
  6. Pingback: yovko in a nutshell » Домейни на български? Не, благодаря!

  7. Григор Post author

    @Вени Марковски: Не “признаваме” каквото и да било, защото нищо не сме крили. Апропо, конкретно за .инфо – няма проблем да се появи, тъй като изписването й не е същото като на вече приет домейн.

    (Изобщо, за новите имена съм малко възмутен. Откъде-накъде ще се забранява руски домейн .ру, защото се изписвал като парагвайския .py? Ако ще говорим за равенство на азбуките, няма основание. А ако ще обясняваме, че някои азбуки са по-равни, твърде много хора ще се запитат харесва ли им такъв Интернет… и някои може да стигнат до някои интересни идеи.)

    @voxy: Принудени? Би ли пояснил това?

    Според мен аргументите против кирилските домейни, понеже били не на латиница, са частен случай на аргументите против кирилицата (и в полза на шльокавицата). Което за мен е приключен спор.

    @Георги: Той и Internet Explorer почна внезапно да има нови и качествени версии, откакто се появи Firefox. А дали щеше да ги има, ако Firefox го нямаше, е въпрос с твърде занижена трудност. 🙂 Така че бих очаквал и още подобрения на услугите на РегистърБГ, ако напреднем още. Дори само това да постигнем, вече няма да е малко. 🙂

    Иначе, една от разликите ни с РегистърБГ е, че те ти дават домейна само ако докажеш, че си едва ли не единственият възможен претендент – а ние ти го даваме, ако няма някой ОЧЕВАДНО по-утвърден възможен претендент. (И това е само временно, за да не изкупи някой препродавач всички търговски марки още първия ден, и след това да тъпче гуша. След като мине един период от началото на инициативата, ще можеш преспокойно да си купиш кока-кола.бг, ако от “Кока-Кола България” са били толкова глупави да не си го купят през този период.)

    Reply
  8. Деян Стойков

    Значи продавате на хората домейни в несъществуващ все-още TLD и разчитате след време ICANN да го създаде и да го делегира точно на вас. Вероятно очаквате да си кажат: “Ама толкова хора вече са си регистрирали домейни при тия юнаци, сега ако го дадем на някой друг ще настане един хаос… А пък и ще се окаже, че клиентите им са си купили по един хвърчащ лист.”

    Малко ми напомня като замисъл на финансовите пирамиди.

    Това не е ли опит за поставяне на ICANN пред свършен факт, който да ги лиши от възможността да направят избор дали въобще да съществува този TLD и на кого да го делегират?

    Reply
  9. voxy

    “След като мине един период от началото на инициативата, ще можеш преспокойно да си купиш кока-кола.бг, ако от “Кока-Кола България” са били толкова глупави да не си го купят през този период.)”

    Ето това доказва че услугата ви трябва да се бойкотира, страхотно значи ако били глупави, ами ако просто не искат още един домейн? едва ли не искате да изнудвате компаниите да си вземат и домейн на кирилица, как може да се даде кока-кола.бг на някой друг освен на Coca-Cola, може ли да дадеш една причина, която ще е в полза на потребителя??? все пак няма ли да ми защитавате правата от това да не получа това което очаквам отваряйки кока-кола.бг, хубаво че едва ли ще получите голяма подкрепа иначе доста хляб очевидно сте готови да дадете на евтините хитреци в нета.

    PS: Няма нищо общо с кирилица срещу шльокавица, навсякъде си използвам кирилицата, но искам домейна да е латиница, да не започнете от утре и борба за ключови думи на кирилица в програмните езици

    Reply
  10. Данчо

    И аз като обикновен потребител, сблъсквайки се с домейна роро.ру трябва да се сетя дали това е на кирилица или на латиница ли?! Или да пробвам всички варианти докато нацеля?! Ти така като го гледаш това роро.ру можеш ли да определиш, само като го гледаш, на коя азбука е изписано? Дали е роро.ру или е popo.py?! Яко, а? Не ми казвай, че ако е линк трябва само да цъкна… а ако не е линк? Ако е изписан на визитка?! Или изобщо на печатна медия?

    Освен това с някакъв кеф съобщаваш, че ще можеш да си купиш кока-кола.бг ако те са били толкова глупави, че да не си го купят. А два реда по-нагоре отричаш да принуждаваш който и да било да прави каквото и да е. На мен обаче не ми звучи така. На мен ми звучи като да принуждаваш всички известни марки да се държат “умно” и да ти платят, за да си запазят домейна на кирилица. Е не на теб да ти платят, така както е за сега формулирано, но все пак – да платят на някого. Това ти изглежда добра идея ли? Изглежда ли ти добра идея за сайт григор-гачев.име на който да се пишат пълни глупости или да е натъпкан с детско порно? Едва ли, колкото и да се правиш на непукист.

    Регулацията на такива материи не е проста работа и не се прави на приятелски начала – събираме се трима човека и регулираме… Как ме защитаваш от iDNS? Ако видят, че домейна ми генерира яко трафик и решат, че името е добре разработено – какво ги спира да ми кажат “дай 10ххххххххх долара, за да не си го вземем обратно”… така както ми изглежда – нищо не ги спира. А ако съм Кока Кола България и ми откажат да ми продадат домейна кока-кола.бг – какво правим?

    Reply
  11. Данчо

    И още нещо… Твърдиш, че забраната на .ру нарушава равнопоставеността на азбуките… Извинявай, но понякога прекалявате с тия битки за свобода и равенство. Аз също съм за свобода и равенство. Обаче съм много далеч от мисълта да се боря за равнопоставеност на бройните системи, например… Дай да искаме въвеждане на изписване с римски цифри на цените на артикулите по касовите бонове… Равнопоставеност трябва да има! Или да изискваме всички часовници, освен нормален циферблат, да имат и дигитално представяне на времето, а също и представяне на времето не само в 60-чна бройна система, а и в двоична и десетична. А също така да искаме освен календара, който използваме всички, да е задължително да представяме дата и в юлиански календар, лунен календар, календара на маите и ацтеките… Понякога не става дума за равнопоставеност, а за удобство. Всички стандарти са изградени на тази основа – в 99% от случаите приетия стандарт с нищо не е по-добър от който и да е било от неприетите. Просто е по-удобен или е вече наложен и заложен в масовата практика.

    Reply
  12. Илия

    @Деян Стойков

    Колкото и странно да звучи, за Китай така се говори, че ще направят. Там има такива домейни от няколко години при 100% покритие от доставчиците.

    Ние няма да разчитаме основно на това, но продадените домейни ще са като допълнителен аргумент.

    @Данчо

    Ако Интернет беше създаден в Китай? Помисли си.

    Reply
  13. Victor

    Дааа, поне аз няма да имам проблеми с колебания кое на какво е. “Евро” и “Ebpo” веднага се чуват, едното като “евро”, другото като “ебпо”. 🙂
    А има го и момента, че за някои хора няма да се налага да превключват клавиатурата на латиница, за да напишат едикакво.бг.
    Някой наскоро каза, че да се изписва на банкнотите “Евро” било победа, ама така една наша буква не се вижда, а на “Еуро” барем едно наше “у” щеше да има.
    И все съм си мислил, че “у” не прилича много на някоя латинска буква, но явно не е така…
    Та това е моята “гледна” точка, може и като шега да го приемете. 🙂

    Reply
  14. Данчо

    а ако на сайта рау.ру е банката ми… а на сайта pay.py e подмолния скамър… красота, нали?

    Reply
  15. Данчо

    Ако Земята беше плоска и се рееше из Вселената на гърба на четири слона, стъпили на костенурка? Помисли си.

    /извинявам се за последователното писане – ако може слей двата коментара…

    Reply
  16. Григор Post author

    @Деян Стойков: TLD-то вече е съществуващо, точно както са вече съществуващи съответните китайски, руски, арабски, израелски, персийски и прочее. Просто не са утвърдени от ICANN – но това е съвсем друго нещо (и ние си казваме в прав текст, че е така).

    Дали въобще ще се създадат тези TLD е въпрос от групата “ще изгрее ли слънцето утре”. Нужни са, така че рано или късно ще се създадат. ICANN официално са декларирали, че при преценката на кого ще ги дадат основен фактор е дали някой вече няма разгърнат бизнес с тях (ICANN са американци, и одобряват личната инициатива, а не чакането на разрешение свише), така че работим точно в духа им. А за приликата с финансовите пирамиди – би ли изяснил по-подробно? Квалификацията е доста тежичка – изисква аргументация.

    @voxy: Аргументът, че някои не искат още един домейн, не би издържал изобщо срещу ICANN, при положение, че други го искат. Те са американци, просто ще ти кажат: “Като не го искаш, не го ползвай.” Оттам нататък, въпросът е дали новият TLDA ще запази отначало кока-кола.бг културно за известно време, или ще я продаде (може би на негово подставено лице) още първия ден. Мисля, че действахме по етичния и достоен начин. Кой предпочиташ да администрира бъдещия .бг – ние, или някой непознат?

    @Данчо: Проблемите “с каква азбука е изписан този домейн” са смешни на фона на проблемите от съдържание на различни езици. Дай да забраним в Интернет всички езици освен английския?

    Не принуждавам никого да купува нищо, точно както сегашните легални домейни. Когато си купувах домейн преди години, исках да е grigor.нещоси. Всички налични бяха заети, а един сочеше (като редиректор) към порносайт. Бях нахален, предложих им да го купя – първоначално ми отказаха, после ми поискаха $10 000. Така че наличната сега система ме направи непукист по тези въпроси.

    За отнемането на домейна, защото е доходоносен – имаш въображение, не мога да отрека. На мен не би ми хрумнало. А ме имат за писател на фантастика…

    За равнопоставеността – където няколко азбуки или езици се използват в значителна степен, се смята за нормално и редно всяка да има място. В Канада френският език е официален наред с английския, в много мюсюлмански страни със силно християнско присъствие има календари и по двете летоброения, в много арабски страни числата се изписват и с арабски, и с индийски цифри (парадокс, но факт – целият свят, включително Индия, пише с арабски цифри, само арабските страни пишат с индийски цифри!). Нещо нередно в това?

    За банката – и да набереш URL-а сам, и да си го дръпнеш от букмарковете, все ще стигнеш до правилния. (Отделно, всички по-големи браузери вече те предупреждават, ако сайтът съдържа и не-международни знаци.) А ако банката ти не работи със сертификати, бих те посъветвал да я зарежеш веднага, независимо от домейна й (защото с гаранция ще е скамър – това, че си набрал правилно URL-а, не те спасява от атаки чрез натравяне на DNS кешовете на доставчиците, и други подобни). Не бъди от лекомислено съдещите – мошеничествата правят най-много пари точно от тях.

    Като цяло – разбирам загрижеността ти, но помисли малко. Не е ли възможно идеята да не е лоша, а само твърде непривична?

    Reply
  17. Деян Стойков

    @Григор: DNS е глобална йерархична система и TLD, неописани в root зоната, са фантомни. Какво ще стане, ако още някой реши да си направи .бг и тръгне да убеждава едно по едно ISP-тата да го добавят в конфигурацията на сървърите си? Това ми се струва неизбежно за страна, видяла с 2 синода, 10 БЗНС-та и т.н. Ще си имаме .бг на Гошко, .бг на Пешко и т.н.

    Приликата с финансовите пирамиди е в това, че хората на практика си купуват едно нищо. То е възможно и да се превърне в нещо само ако достатъчно други също си го купят. Но и в този случай не е гарантирано.

    Имаш ли източник за твърдението, че ICANN одобряват съществуването на неделегирани от тях TLD и бизнеса с тях? И ще се съобразяват с тях “когато му дойде времето” да ги делегират.

    Reply
  18. Деян Стойков

    Илия, в Китай Интернет инфраструктурата се контролира от държавата и решенията смърдят на политика, та се не трае. За тях е съвсем в реда на нещата да се нацупят на Запада (и въобще на целия останал свят) и да действат самосиндикално.

    Reply
  19. Григор Post author

    @Деян Стойков: Написал съм в записа си в прав текст – домейните, които предлагаме, са експериментални, и не са утвърдени от ICANN.

    А че DNS е глобална йерархична система, не е докрай вярно. Йерархична е единствено по договорка между участниците. Ако те не са съгласни помежду си, това, че ICANN са утвърдили някого за .бг, не решава нищо – пак ще има различни. Причината е, че технологията (вероятно умишлено – знам нещичко за възгледите на Paul Vixie, създателя на DNS системата) позволява да си избираш каквито искаш главни неймсървъри за резолверите си. И това не е непременно лошо.

    Винаги, когато си купуват домейн, хората си купуват “едно нищо”. Въпросът е да са предупредени какво точно си купуват – тогава продажбата според мен е честна. Мисля, че съм предупредил в записа си напълно коректно.

    Източник за такова твърдение имам – реалността. Към 2002 г. имаше някои гласове против това, че Китай си прави собствен TLD, но напоследък не съм ги чувал. Нито пък съм забелязал ICANN да се муси или кара на Китай, или да го наказва – нещо повече, никой не се съмнява, че ще му дадат съответния TLD. Пък членовете на ICANN все пак живеят не в Китай, и не са принудени на такова поведение със страх от репресии…

    Нещата са въпрос на мислене. Българите мислим различно от свободните хора. Когато трябва да се направи пътечка през градинка, в България я прокарваме откъдето и когато нареди централното ръководство. И понеже всеки минава не по нея, а откъдето реално е удобно, я ограждаме с огради, слагаме пазачи, и т.н… В свободните държави оставят хората да утъпчат откъдето е удобно да се минава, и тогава правят там пътечката.

    @Данчо:

    > а ако на сайта рау.ру е банката ми… а на сайта pay.py e подмолния скамър… красота, нали?

    > Григор, “What If” не е довод в диспут…

    > Ако Земята беше плоска и се рееше из Вселената на гърба на четири слона, стъпили на костенурка? Помисли си.

    :-)))

    Извинен си охотно за последователното писане, но за непоследователното ще си позволя да се усмихна. 🙂

    Reply
  20. Калин

    Аз приветствам идеята, по причини, изтъкнати от Тома Белев другаде, и вече се замислям за Човешката.бг…

    (А Човешката.мрежа дали ще може някой ден? Понеже точно това е идеята на choveshkata.net. 😉

    Reply
  21. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » .бг (продължение)

  22. Гаро Пилибосян

    Не мога да разбера дребнавото злорадство на иначе, написалите гони мнения, интелигентни хора. Ако вярвате в убежденията си против навлизането на кирилски домейни, то поне се борете за това на едно по-високо (официално) ниво, а не ръфайки по блогове и форуми.

    Ще споделя моите виждания относно навлизането на кирилските домейни:

    1. Да, към днешна дата кирилския домейн не върши работа. Aко “Унинет”, обаче, работи упорито за утвърждаването му като “gTLD” до 1 или 2 години, надявам се, нещата ще придобият друг, реален вид. Например, фирма “Жабка”, стремяща се само и едиствено към българския пазар, има възможност да закупи домейн с име “жабка.бг”. Името е уникално по начин на писане на кирилица и буква от името му не може да бъде сбъркана. Ако същата фирма не разполага с опция за кирилски домейн, ами трябва да си избере такъв на латиница, както и да се изписва ще подлежи на коментар между лица в диалог относно начина на писане на “ж”-то във вариант на латиница. Това е най-същественото положително качество за официалното оторизиране на домейните на кирилица и само за себе си е достатъчно.

    2. Вече съществуват над 15 чуждоезикови форми на домейни – на арабски, китайки, турски, гръцки език… защо да не същесъвува и кирилския домейн?

    3. “.ру” на кирилица не съществува в момента, няма и да бъде приет. До края на 2008 г. Русия ще разполага с кирилски домейни “.рф“ (Руска Федерация) – поне така се очаква. Не съм сигурен дали вече експериментално продават домейните си обаче, както “Унинет” практикува. (Прочетете тази семпла, но съдържателна новина, например: http://eng.cnews.ru/news/top/indexEn.shtml?2007/12/24/280987)

    4. Навлизането на домейни на кирилица е в най-голяма полза за собственика му, след това за българските Интернет потребители и накрая за всички Интернет потребители по света.

    5. Рано или късно домейни на кирилица ще бъдат утвърдени в света като “gTLD” или някаква друга форма. Колкото по-рано се осъществи идеята, толкова по-добре, защото спомага за развитието на Интернет обществото, частния бизнес и други. Това е своевременна и необходима, макар и малка крачка, в еволюцията на Интернет технологиите, имащи взаимовръзка с България.

    6. В малко шеговит стил – мисля, че някой, иначе високо ерудирани Интернет познавачи, са твърде консервативно настроени към приемането на домейните на кирилица и се чудят какви причини да изтъкват пред и-обществото с цел разубеждение относно същинското раждане на кирилските домейни 🙂

    Желая успех на “Унинет”, както и на найните партниори-регистратори, в борбата за утвърждението на кирилския домейн. И ако броя на продадените кирилски домейни играе важна или основна роля в така известните “условия на ‘ICANN’ пред ‘Унинет'” , нека се продават стотици домейни ежемесечно! Аз вече съм допринесъл за това.

    Reply
  23. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Blog Archive » ввв точка бг

  24. Pingback: Mietserver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *