Протест пред Народното събрание,

Мразя шаблони от типа на “зимата на нашето недоволство”. Само че в момента май се очертава нещо подобно.

За последната година срещу това управление протестира кой ли не. Еколози, фермери, учители, работници от какви ли не отрасли, дори полицаи. И с право, на пръв поглед.

Продължаваме да сме най-бедната страна в Европа, въпреки че вече повечето българи работят здраво. Наскоро след промените не беше така, но сега е, а богатството не се вижда. Вижда се обаче как националното ни богатство бива разпределяно от управниците щедро в джобовете на техни баджанаци, и въпреки натиска от ЕС (който ЕС не е длъжен да упражнява), няма нито един осъден за тази корупция. Нито един. Има ли как това да е възможно, ако корупцията не се протектира и защитава от най-високо ниво, с желязна решителност и непоколебимост?

Бандитите продължават да се стрелят по улиците, а бивши и бъдещи политикани ни обясняват как това било, понеже държавата ги притискала. Личното ми впечатление е, че държавата, в лицето на политиците, притиска чрез духане някои техни телесни части – съжалявам за израза, ама не ми хрумва по-културен за реалното положение.

… Безсмислено е да изброявам. Положението с несретите ни е като във вица – няма нужда да пише нещо по позивите, то всичко е ясно. Само че има едно монументално неясно за повечето българи нещо – откъде идват тези несрети.

Правилно, пак ще се повтарям. Само че има неща, които ако не бъдат повтаряни, докато ги разбере и последното двукрако добиче в България, няма да можем всички ние да живеем като нормални хора.

Тези политици сме ги избрали ние. Не ни ги е назначило нито ЦРУ, нито КГБ, нито Мосад, нито марсианците. И ние сме, които не ги контролираме, когато си разиграват коня. Когато лапат милиони, творят простотии за милиарди, и се опитват да ни сплашват, ако им кажем истината в очите.

Ще повторя отново: Пирински с нищо не е по-лош политик от примерно Митеран. Или Костов – от Кол. Разликата е в народа, който управляват. Ако Пирински или Костов отидат да управляват във Франция или Германия, ще са образцови държавници, защото ще знаят – за най-дребната простъпка европеецът ще излезе на улиците, и ще се прибере чак след като види оставката им, и започнатия срещу тях съдебен процес. А ако Митеран или Кол дойдат тук, видят ли какви търпеливи и страхливи добитъци имат под себе си, до месец-два ще си позволяват същите простотии. За положението ни не са виновни политиците ни – не е луд който яде чуждия зелник. Виновни сме си открай докрай ние, обикновените хора.

Това, което на Запад имат, а ние нямаме, се нарича “гражданско общество”. Представлява система от социални и други механизми, които да контролират безпощадно политиците, и да образоват добитъците, докато не ги направят хора. Една от причините да го нямаме е тъпият егоизъм на българина, който все чака друг да му измие чиниите и оправи бушоните. Друга е, че политиците ни знаят как то ще ги вкара в пътя, и вземат активни мерки то да не се образува – купуват медии, сплашват протестиращи и каквото още се сетят. Има и още причини, и много хора са ги казвали. Но проблемът е не само да бъдат те изброени, а най-вече гражданското общество да бъде създадено.

Как точно да бъде създадено? Както може. Протестът утре от 11 часа пред Народното събрание може да бъде една от стъпките. Присъединявам се към призива да отидем там. Например тези, които не можем, защото виждате ли, на работа сме. Ако държите да продължавате да взимате няколко пъти по-малко от словенците, чехите и всички други, които са създали гражданско общество… ами, стойте си на работа. Бандитите от властта има да пият за здравето на вашата “зрялост” и “трудолюбие”… И аз съм на работа, но ще изляза, и ще отида.

А, и още нещо. Ако очаквате, че на този протест всичко ще е идеално, забравете идеята. И на мен не ми се иска да виждам там политически мутри, опитали се да трупат кредит, но сигурно ще ги има. Или пък, ако той успее, ще ми е тъжно да видя някогашни протестиращи да се кипрят в луксозни костюми и луксозни коли, купени с парите на обикновените хора, и да се правят, че не ги познават вече. Само че сигурно и това ще стане. Каквото и да направим, няма да е идеално. Просто, ако сме мъдри и решителни, може да е малко по-добро от сегашното. Политиците, които ще изберем, да ни имат мъничко повече страх и уважение, а може би дори срам. Което и се иска. Заради което е и този протест.

Идеални неща върши само Господ. Ние, обикновените смъртни, вършим несъвършени неща. Някой беше казал, че по-доброто е враг на доброто. А най-злият, смъртният враг на доброто е съвършеното. Защото който иска да направи нещо само ако ще е съвършено, го прави, ако не е Господ, никога. Всъщност това е и сигурният начин да провалите нещо завинаги – да поискате то да бъде направено, но съвършено.

Още по въпроса – тук.

15 thoughts on “Протест пред Народното събрание,

  1. Victor

    Mama mu stara! Bqh prigotvil aparata i se bqh zasilil za ploshtada, no mi tresnaha tochno togva durjaven izpit. Do koko chas gore-dolu shte produlji protestut? Toku vij sum hvanal chast ot nego…

    Izvinqvam se za shlyokavitzata, no tova metalno dobiche v universiteta ne znae shto e Kirilitza

    Reply
  2. Калин

    Това ще си го препрочета и утре сутрин, преди да потегля към Парламата. За да потегля с усмивка. 😉

    Reply
  3. Делибалтова

    Оповестих си намеренията, уредих си отсъствието, намерих си старото бойно другарче. Кой ли е предполагал, че след 20 години пак ще започваме отначало?

    Reply
  4. Григор Post author

    @Делибалтова: Един мъдър човек – Роналд Рейгън – е казал (или по-точно е цитирал едни други мъдри хора): “Свобода завинаги няма. Всяко поколение трябва да извовюва свободата си наново”.

    Аз бих добавил – и слава богу. Защото иначе ще има поколения, които имат свобода, без да я заслужават. А това е точно толкова безчовечно и пагубно, колкото да има поколения, които заслужават свобода, но я нямат.

    И нека не се крием зад изрази като “нашето поколение такова, нашето поколение онакова”. Докато сме живи, това е нашето поколение. Останалото е мучене.

    Reply
  5. Pingback: optimiced | bg » Протест, 14-ти януари 2008, София

  6. Селин

    Виктор, протестът е до 18 ч. обявен. 😉 Ако не успееш да минеш, не се ядосвай, май ще има и през следващите дни.
    Григоре, ужасно много ми харесва начина ти на мислене. Този блог ми е извор на оптимизъм. Прав си, ние трябва да сме промяната и ако не стъпим на врата на управляващите, ще си правят с нас каквото си искат.
    До утре на площада^^

    Reply
  7. Александър

    Аз тръгвам след малко към народното събрание, но искам да споделя какво ми се случи през последните дни. Казвайки на много хора че аз отивам на протест и питайки ги дали ще ходят те ми отговаряха ” с какво ще променим нещата всички са един дол”. Аз отивам не да подкрепям някоя партия, а отивам да видят, че вече не може да се търпи безочието на нашите родни политици. Докато нямат страх от общественото мнение ще си правят каквото поискат. Стига са ни тъпкали, подтискали време е нещата да се променят и политиците да ги е страх от гражданите на България за да мислят какво правят следващия път преди да направят поредната простотия. Надявам се да се видим там и да се подкрепяме взаимно.

    Reply
  8. reel

    И какво, доволни ли сте от това, което се получи?
    До къде ще ни доведат собствените ни съграждани?
    И най-вече до къде ще ги оставим да ни отведат?

    Reply
  9. Григор Post author

    @reel: Аз съм доволен.

    Да, не беше идеално. Имаше провокации, които още от вчера се знаеше, че са поръчани. (Знаеше се и от кого са поръчани, и на кого – но не е мястото тук да го кажа.) Имаше “съобщение за бомба”, за което също някои МВР-шефове чудотворно знаеха още от вчера, а някои хора предполагахме, че ще го има (ако и да не знаехме). Имаше и брутален побой от страна на полицията (при който пострадаха почти без изключение мирните протестиращи, а провокаторите, кой знае защо, не бяха пипнати и с пръст), за който само идиотите не се сещаха още от момента на идеята.

    Това е, което ще бъде всеки протест срещу подобни управляващи. Защото те винаги ще подсигуряват и провокаторите, и съобщенията за бомбите (а може би и истински бомби), и полицейското насилие. И точно затова тези протести са толкова нужни – такива, каквито има как да бъдат.

    Reply
  10. RoujkaBG

    Клишето “Зимата на нашето недоволство” може да се замени със “Зимите на тяхното доволство”.

    Reply
  11. миранда

    Абсолютно съгласна.Много мъдри слова, но според мен народът трябва да контролира политицити, и политици трябват защото някой трябва да държи кормилото.Какви механизми на контрол ще се изградят-то ги има при тия с 200 годишна демокрация , няма да откриваме тепърва топлата вода.Ние сме си виновни за съдбата и за корупцията.Предпочитаме да платим, вместо да си търсим правата.Полицията и съдебната система ние не можем да оправим, може правителството.Ако същите не спазват правилата има Европейска правна комисия.Тя не е корумпирана.Смело българи.Търсете си правата има и над нашето правителство.Не се примирявайте и не си мислете ,че няма да оправите света и да изправите кривите краставици.Другите защитници и будна съвест трябва да са журналистите.Журналисит не се продавайте, защото утре може и на вас да се случи това , от което хората са пострадали.Всички сме смъртни и няма богопомазани.

    Reply
  12. Румен Иванов

    Аз съм по площадите от 1989г – това е достатъчно да кажа,за да знаете що за човек съм.. Първо ще кажа, че винаги протестиращите (организаторите) са ПОДЦЕНЯВАЛИ интелекта и съпротивата на властта – социалисти,комунисти – както искате ги наричайте,и това е една от причините за немалко провали! Властта има инструменти за въздействие – един от тях – полицията. Управляваха я умно и разумно – след като дори най-отговорни фактори от нея признаха,че знаят предварително за присъствие на “ултраси”,бяха идентифицирани и локализирани,студентите потвърдиха присъствието,полицията не направи очевидното – да раздели тях от останалите и да ги държи под контрол. А ги остави да се случи неизбежното – конфронтацията – съвсем целенасочено. След това полицията насочи усилията си към основната си цел – да прекърши нормалния протест още в зародиш,като атакува мирните демонстранти,без да им остави време да разберат дори за какво става дума и да имат време да се изтеглят. 1:0 за властта – повечето от Вас го разбират..,но сега за ръководството на протеста…..
    Не може да постъпвате така наивно с добре работеща машина на власт. Не може да очаквате властите да стоят като прасе на заколение,което очаква съдбата си! Защо нямахте контрамерки,варианти??? Защо сами не неутрализирахте ултрасите??? Или друго – имате щаб,хора,които да помислят??….Това е едно,но има второ – по-важно:
    След като сте за оставка,рестарт и пр. – не предлагате КОЙ И КАК да ги извърши!!! Няма държава в света без правителства и партии (почти), и те са призвани да извършат промените,още повече,сме член на НАТО и Европейски съюз? Не харесвате сегашните,нито опозицията и сте прави,но политиката е постигане на ВЪЗМОЖНОТО,а не на желаното,затова сте просто длъжни да ИЗБЕРЕТЕ най-малко “неприятната” Ви политическа формация – дали СДС,ДСБ,ГЕРБ или друг,който да Ви подкрепи,а Вие от своя страна ще поискате Вашите условия и основания от тях,за да могат и те да разчитат на Вашата подкрепа… Моето разбиране за нещата е такова,а иначе Ви желая успех!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *