“Плесио”, Eee PC и Linux

Преди няколко дни отидох до “Плесио”. Поводът беше дребен дефект на Eee PC-то на моя позната, купено оттам. Проблеми около приемането на дефекта нямаше. Докато чаках да напишат документите обаче, се поразходих и поогледах щандовете. След това се обърнах към най-близкия продавач:

– Извинявайте, преди към година помня, че имахте доста модели Eee PC с Linux. Сега гледам, че моделите са още повече, има и други нетбуци, но всички са с Windows?

– Ами, да.

– Не продавате ли вече с Linux?

– Не, но… ако искате, можете да им сложите.

– Аха. А ще ми върне ли Майкрософт парите за Windows-а им, който няма да използвам?

Мълчание…

Философията “данъкът към Майкрософт е задължителен” не ми импонира. Нито пък ми импонират дистрибутори, които помагат тя да бъде наложена. Абсолютно съм убеден, че нетбуците с Linux се търсят достатъчно, за да си струва да поддържа фирма като “Плесио” поне няколко модела. Само че нямат нито един.

Затова предупреждавам – ако си търсите нетбук с Linux, не си давайте труда да посетите “Плесио”. Аз лично нямах никакъв проблем да поръчам преди месец-два от Лидер машинка с Linux. (Беше с Xandros, който не ми е по вкуса, и го смених с Debian, но това вече си е лично предпочитание – като правило, ако става с едно дистро, ще става и с друго.)

Мисля си и нещо друго – да престана да пазарувам от “Плесио”, било пряко, било като препращам хора. Защото ако днес номерът им с подкрепата за задължителния “данък Майкрософт” мине, утре ще ми бръкнат в джоба и с друго нещо, вдругиден с трето, а по-вдругиден и тези, които не прилагат този номер, ще видят, че минава, и ще започнат. И ще дойде прекрасният ден, когато ще трябва да плащам “данък едикойси монополист” върху всичко, което купувам. Идеята не ми харесва.

Свободата е ценна не защото е свежарски лаф, а защото пази джоба ти. (И реда наоколо, и чистотата на природата, и всичко друго свястно, за което се сетиш.)

А психолозите са доказали, че порутването на една кооперация тръгва от един неоправен счупен прозорец.

Смятам да се погрижа да оправя този прозорец.

17 thoughts on ““Плесио”, Eee PC и Linux

  1. Acnapyx

    Номерът е те самите да разберат защо хората няма да си купуват нетбуци с тях, не в простия бойкот. Така че най-добре да се изсипем всички, които недолюбваме Майкро$офт, на страницата им за контакти и да им кажем какво мислим за решението им да не продават нетбуци с Linux. По възможност, с цивилизовани изрази. Надявам се след няколко любезни писма да си направят съответните изводи.

    Reply
  2. go_fire

    Поредното, неизбоимо прекрасно четиво от Гачев. За нем той е най-добрия “бложер” по тази земя. Браво! И да май Аспарух е прав. С прост бойкот, няма да им отворим очите. Не сме чак толкова много и чак толкова силни свободомислещите. Но да с подобни културни публикации, възпитани забележки на място, мили писма на загрижени потребители, може да се вдигне малко шумотевица, която да достигне до ушите на управителите на магазина и тази грешка да бъде изправена.

    Ей сега запшочвам да композирам моето писмо. Идва тъкмо навреме, защото смятам да направя поръчка от тях. Така и въздействието е по-силно. Виждайки, че си добросъвестен клиент в същото време загрижен има по-голяма вероятност да ти обърнат внимание. С положителни действия можем да постигнем повече.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Аспарух: Подкрепям с две ръце. Наистина, възпитанието и доброто отношение е могъщ лост за въздействие. 🙂

    @go_fire: Абсолютно си прав, с едно изключение – суперлативите по мой адрес. Извини ме, но като ги чета, ми става някак кофти. Ще съм ти благодарен от сърце, и имаш една бира от мен, ако ми ги спестяваш за в бъдеще. 🙂

    Reply
  4. Bill

    “А ще ми върне ли Майкрософт парите за Windows-а им, който няма да използвам?” – супер се кефя на отворковци, който не могат една улица да пресекат без да се заяждат 😉 Да не говорим за разъжденията им, нямащи нищо общо с действителността. Само един въпрос – А ти ще си платиш ли на Microsoft за техния труд, който от години ползваш пиратски???

    Reply
  5. dans

    Още при разработването на лаптопчето Асус обявиха, че са избрали Xandros за партньори. Не случайно дистрибуцията е специално правена за еее. Мислиш ли, че не получават отчисления? Дали ти върнаха парите, след като си сменил ОС? Сигурно са ти върнали, иначе нямаше да питаш за МС. И не си мислете, че цените, по които МС си пазари софтуера с такива произвводители, имат нещо общо с цените, които ники министърчето плаща.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Bill: Нe ползвам труда на Майкрософт изобщо, вече от доста години. А ако го ползвах, щеше да е законно – имам 2 лиценза за Windows 98, един за 2000, поне 3 за XP, един за MS Office 2000 и един за Vista Home. Всичките купени като “данък Майкрософт”, и неизползвани. Хайде, един за 98 и един за 2000 съм ги използвал, преди да мина на Линукс, така че са оправдани, а пък този за Вистата го плати мой клиент, и ми го подари, след като си сложи Мандрива. Останалите обаче са просто рекет, който съм платил от джоба си (или този на фирмата си).

    Така че съм си платил правото да съм отворко, с бая пари. Ако това не ти харесва, можеш да ми платиш хиляда и петстотин лева за тези неизползвани лицензи. А ако не искаш, ще си позволя да не ти обръщам внимание.

    @dans: Xandros мога да си откопирам легално от дисковете на приятел, без да дължа никому нито стотинка – не виждам какви пари да искам обратно, понеже не го използвам. Още повече че не виждам и с какво дистрото е специално за Eee – стандартен Дебиан тръгна на машинката като слънце.

    А цената, на която МС си е спазарил софтуера с производителя, с гаранция е над нулевата. Не държа да ми върнат 134 долара без ДДС, но под поне 60 надали е. Всъщност, и за това даже не настоявам – просто искам да мога да си купя компютър без Уиндоус, било с Линукс, било без ОС, и да си му сложа каквото дистро ми хареса. В записа съм го написал абсолютно ясно – искам да не съм длъжен да плащам данък на МС, дори ако не ползвам продуктите им.

    Интересна е и причината да ми се налага да го искам. И тя е, че МС предлага на производители, които предлагат хардуера си И с Линукс, или предлагат драйвери за Линукс, или дори само дават достъп на линуксаджиите до хардуерните си спецификации, едни цени за Уиндоус. А на тези, които се кланят единствено на Майкрософт – други, по-ниски. Това е престъпление по всички закони за защита на конкуренцията на този свят, и се наказва къде с астрономически глоби, а къде и със затвор в добавка. Само че много трудно се доказва, защото от него и Майкрософт, и производителят печелят, а губим ти и аз, които нямаме копия от договорката им. Само че аз не съм съгласен да губя, така че учтиво и възпитано ще дам на “Плесио” да разберат, че ако участват в далаверата, ще са на загуба вместо на печалба. Нека си решат сами.

    Reply
  7. 111bits

    Преди година, когато си купих лаптоп от IBS, и аз не само попитах, но и поисках именно това – да ми върнат парите за Windows-a, които ми е ненужен.

    Консултантката им се изненада на явно налудничавата ми мисъл, но след като показах, въпреки учудването и, че това искане си е съвсем сериозно, се започна едно звънене на Майкрософт, колегите от по-висока инстанция и т.н.
    След като няколко пъти се разкарвах до офиса им по повода и след няколко дни интензивна телефонна комуникация, така и не се сбъдна простичката ми надежда – да ми върнат парите за продукт, който принудително платих, но не желая и не използвам. Най-забавната част беше, че когато настоятелно заявих това си желание, консултантката в мое присъствие се обади в представителството на Майкрософт. Там обаче се натъкнахме на още по-голямо учудване и се наложи прехвърляне на няколко нива нагоре, защото никой не знаеше как се процедира в такъв случай. 🙂

    Най-абсурдното в цялата история е, че това никак не е необоснована приумица – в споразумението, с което трябваше да се съглася при пускането на компютъра и автоматичното активиране на майкрософтската опрерационна система, се казва, че ако не съм съгласен с него мога да се обърна към търговеца, откъдето съм си купил машината и ще ми върнат парите за windows-a. Да… ама друг път. :-/

    Уви, в моя случай позволих на абсурда и некоректната търговска практика да победят, но съм убеден, че положих не малко усилия. Отсрещната страна се постара да ме убеди, че моята няма да мине и че могат да ме прехвърлят и мотаят много… Честно казано не ми стигнаха нито времето, нито силите да се разправям повече – чисто и просто затрих ненужния ми софтуер, изстъргах си лепенката на Майкрософт от долната страна на машината и си инсталирах операционната система, която предпочитам.

    Reply
  8. Acnapyx

    По света и най-вече в САЩ са предвидени съкратени съдебни процедури за получаване на компенсация за неизползван OEM Windows, инсталиран върху доставяни системи. Особено за лаптопи. У нас обаче не си спомням да съм чувал за такова нещо. Но пък у нас дори държавната администрация в публикации в пресата обяснява преимуществата на Windows пред Linux, така че не съм учуден, че няма механизми да си получиш обратно парите за нещо непотребно.

    @Bill: Тези дни си преглеждах списъка с умерено непотребни лицензи. Аз още не съм минал изцяло на Linux, така че са ми се понатрупали достатъчно. За Vista нямам и не ми трябва, но имам два за XP (Pro и Home – и двата от стари лаптопи, с единия още работя), един за 2000, плюс два служебни за Win98, който вече практически не използвам, и един за NT4. Плюс три лиценза за различни версии на M$ Office, който не ползвам от години, освен когато се намери някой отворко, който да ми прати документ в затворен формат (най обичам XLS файлове с парола!) и не ми се занимава да го пратя там, където заслужава. Възпитанието не ми позволява да кажа къде пращам такива, но любезно ти казвам да посетиш същото място, и ако можеш, да останеш задълго там.

    Reply
  9. Acnapyx

    Ето и развръзката, любезността рулира. Днес получих следния мейл от представител на “Плесио”:

    —–snip—–
    Утре в нашия магазин ще може да намерите Asus EEE PC 1000H с Linpus (Linux) операционна система на цена 699.00 лв с ДДС.
    —–/snip—–

    Да се надяваме, че ще продължат в същия дух.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Аспарух: Браво! Оттеглям си решението да не общувам с “Плесио”. Благодарности и към теб, и към тях! 🙂

    Reply
  11. go_fire

    Не че нещо, ам тия в Плезио леко са изперкали доста. Какъв ти Линпус. Линпус е китайски дериват на Федора (преди Ред Хад Десктоп), който досега се е разпространявал само и единствено с продукти на Ацер (дъна и компютри). Няма нито един друг производител (то Ацер отдели произвотственото си звено, нейсе) или асемлатор, който да доставя продукти с Линпус. Ако това в писмото е вярно, а не някаква невероятна глупост, то има само едно обяснение. Дистрото е качено от специалистите на Плезио. И ако е така е съвсем очевидно,, че данъка М$ не е отпаднал, защото Асус не разпространяват нито една линия компютри без ОС или подобие на такава.

    Reply
  12. Григор Post author

    @go_fire: Гледам, че по принцип Eee 1000H с Уиндоус при тях е на цена 799 лв. с ДДС, а с Линпус са го предложили на 699. Тоест, данъкът “Майкрософт” е отпаднал. (И има някаква гаранция, че Линпус ще върви, а това е сериозна гаранция, че и всеки Линукс ще върви, което е другата ми идея. 🙂 ) Give credit where credit is due.

    Reply
  13. Жоро

    Е какво толкова е станало. Целта на фирмите е да печелят пари, а не да са арбитър в един или друг спор. Масовият потребител не се интересува от Linux и затова чисто пазарно Плесио работят за него. Ако имаше търсене, щеше да има и предлагане. Дреме им на Плесио за Майкрософт и за това кой каква технология предлагал. Важно е какво клиентът търси.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Жоро: Където споровете се водят с пари (например в съвременния бизнес), фирмите винаги са арбитри. Ако ти си шеф на “Плесио”, и ти предложат пет долара по-ниска цена за лиценз за Уиндоус, но с условието да не разпространяваш хардуер с Линукс, дали няма да се замислиш?… В глобални мащаби употребата на свободен софтуер (далеч не само Линукс) често е била мачкана с подобни предложения. (И с рушвети, и със заплахи за патентни дела, и т.н. Уважавам производителите на свестни неща, които се борят с пазарни средства – те заслужават своя хляб. Но когато една фирма е станала прочута с принципа “монополът е, за да се злоупотребява с него”…)

    Reply
  15. James

    Абе Григоре, като не те кефи си го купуваш от другаде – къв данък Майкрософт, кви 5 лева! Имат модел в комплект с Windows – като си го купиш, ако ще Basic му сложи!

    Reply
  16. Григор Post author

    @James: “Данък Майкрософт” се нарича цената за задължително включения в комплекта лиценз за Уиндоус, който аз не ползвам, и съответно нямам никакво намерение да платя: проблемът ми е в нея, а не в “Плесио”. И е не 5, а 100 лева – за теб не знам, но аз не си изхвърлям парите така лесно. Ако държа да се отърва от пари, има достатъчно благотворителни инициативи, за които бих ги дал. Бюджетът на “Майкрософт” не е между тях.

    Същото, в автомобилни термини: ако фирмата Х ти продава определена кола само в комплект с непотребно ти ремарке, срещу няколко хиляди лева отгоре, ти ще ги платиш ли, и ще изхвърлиш ремаркето, или ще отидеш при конкуренцията, която продава тази кола без комплектовани добавки, на базовата цена, и няма да погледнеш фирмата Х повече?… Затова и несъгласните писахме как виждаме нещата, “Плесио” реагираха адекватно, и спечелиха адмирациите ми. Което изчерпва темата.

    Reply
  17. georgiev

    Здравейте, ето накратко и моята случка с Плесио: Октомври 2008 си закупих монитор LG 1982U за 579 лв с ДДС от Плесио. Февруари 2009 на монитора ми се появяват черни петна и на 26.02.09 го занасям в сервиза им – лично. Няколко дена след това ми се обаждат от сервиза на Плесио и ми казват, че не съм им оставил кабелите за монитора и искат от мен да им ги пратя. Пратих им въпросните кабели и чаках да видя какво ще стане. На 09.03.09 ми се обаждат отново от сервиза на Плесио и ми казват, че монитора не може да се оправи и трябва да си избера нов, като моят монитор LG 1982U към дата 09.03.09 се оценява за 279 лв. Отивам пак на София и ми казват да си избера монитор. Гледам аз какво предлагат, като търся да е на LG, 19″ инчов,черен и с подобни характеристики като 1982U. Повечето от предлаганите от тях модели са “широкоекранни”, а аз не харесвам такива. Видях един или два модела, които ми харесаха но стуваха повече от 279 лв и си мисля ” да не съм луд да ви дам и стотинка”. Предложиха ми модела LG 1942S-259лв и аз си викам по-добре с някакъв монитор отколкото с празни ръце, пък и едва ли щяха да ми дадат 279лв и да си тръгна. Казах им на тези от сервиза, че не съм доволен от въпросната замяна, а те ми отвърнаха “монитор за монитор”. Теглих им една на ум, взех монитора LG 1942S и си тръгнах. Надявам се този монитор да изкара по- дълго време от предния.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *