Кандидатите за депутати

За последния месец поне петдесетина мои познати ме разпитваха какво мисля за кандидатите за депутати, и за кого смятам да гласувам.

Почти всички го правеха не от празно любопитство. Търсеха някаква, поне мъничка ориентация за кого да гласуват те. Някои направо казваха: “Виждаш ли поне минимална надеждица от някого? Поне искрица?…”

Което ме ужасява. Ако умни, свестни и зрели хора не могат (някои от тях – след часове четене и мислене) да открият дори искрица, за която да се хванат, в чиято и да било платформа, нещата са ужасни. Това означава, че държавността ни е унищожена без никакъв остатък. Че най-доброто, което държавата ни може да направи, е да се разпусне.

По-ужасни биха били единствено ако тези хора са загубили и последната капка доверие, която биха могли да имат на политик. Защото тогава дори да се яви приемлив политик, никой няма да му повярва. (Познайте дали всъщност вече не сме в точно това положение.)

Не искам да казвам на хората кого да подкрепят. Нямам правото да им отнемам свободата да изберат. Нито имам правото да ги лъжа, че моят избор може да им помогне да свалят отговорността от себе си. Но ситуацията изглежда е толкова извънредна, че нямам друг изход, освен да го направя. Поне не задължавам никого да ме слуша, и да ме приема безрезервно. Напротив – предупреждавам всеки, който чете това: дори ако бихте приели написаното от мен, преценете го за себе си! Да няма после “за Великден Гюро си капа купува, та требе да е имал глава”…

… Следващия запис смятам да посветя на мнението си за партиите и кандидатите. Може да е много нелицеприятно – такова е. На който не му харесва, да не ме чете.

14 thoughts on “Кандидатите за депутати

  1. Кръстю

    Г-н Гачев, напълно споделям мнението ви, че не можем да се налагаме на избора на никого. Просто тук споделяме мнения и виждания. Аз споделям крайната теза, че от 1949г партиите в България са ЕДНА…На времето ((1989г-1993г) активно се бях включил в “демократизацията”, но скоро след това се отдръпнах разочарован и отвратен и се отдадох на частен бизнес, който те съсипаха поради “голямата ми и мръсна уста”, както и да е пак си стъпих на краката.
    Положението мисля е такова, че сега трябва да се бойкотират тези избори до дупка, като технологията е всеки да отиде да гласува и да пусне задраскана ,т.е НЕВАЛИДНА бюлетина.Мисля ,че на човек като вас с познания в математиката ви е ясно защо. Ще се вдигне броят на гласувалите изобщо и ще лъснат гласовете ЗА. Тогава ще стане ясно какъв е ДЕЙСТВИТЕЛНИЯТ процент. Просто много хора не си дават сметка, че закона е така курвенски направен, че негласувайки, те гласуват по най -неподходящия начин.
    Да оставим философския казус, че въздържането от мнение също е вид мнение.
    Какъв ще е ефекта ли?-
    Ще стане ясно на всички, че повече не може така, трябва смяна не на СИСТЕМАТА- референдум, Велико народно събрание, защото вероятно ще се наложат промени в Конституцията , нова система на държавно управление, ако се налага….Въобще не презареждане, а НОВА матрица…Лично аз мисля, че парламентарната демокрация не е най-удачна за нашия манталитет и пр. Както видяхме за 20 г новото е че се подмени тоталитарната номенклатура с олигархическа и така жадуваната “средна” класа видя един среден пръст

    Reply
  2. yoalbo

    От моя Twitter: “В момента чета А аз подкрепям Богомил Шопов за евродепутат – http://bit.ly/Jk6cV (9 minutes ago from web)” и аз ще го подкрепя.
    Аз, лично, нямам начин да налагам мнението си, но се старая да го споделям всякакси; радвам се, когато срещам (реално и виртуално) хора, които мислят по подобен начин.

    Reply
  3. Иван

    @Кръстю,
    Гласуването с празна/невалидна бюлетина е напълно безсмислено. Дори всички негласуващи да направят това празно упражнение нищо няма да се промени. Тези гласове се игнорират, във всеки смисъл.
    НА ВСИЧКИ ВЕЧЕ НИ Е ЯСНО, няма какво повече да се доказва. Тези което досега не са го разбрали няма да го разберат, не и с такива завоалирани ходове. И да, има нужда от смяна на системата, но ги няма хората които могат да създадат по-добра система.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Кръстю: Както негласуването не променя нищо, така и гласуването с празни или пък задраскани бюлетини може да доведе най-много до това сегашното правителство да остане още на власт. Не, благодаря.

    @yoalbo: За евродепутат и аз ще подкрепя Бого Шопов. И смятам да го оповестя официално скоро.

    Reply
  5. Кръстю

    Интересно защо оставам неразбран. Очевадно е, че не е все едно..Ако гласувам с невалидна бюлетина, ВДИГАМ процента на гласувалите, като не давам глас…както и да е….
    Явно не сте чели закона ..не е лошо да го видите, преди да реагирате емоционално (имам предвид всички, не само г-н Гачев)
    И какво- ще изберем новия месия- Бойко, Костов, или и двамата ,както ни предлага БСП…
    “Уживем ,увидим” …..живот и здраве, пак ще говорим.
    А забравих, може да има някоя скрита бомба, някой честен частник, да се жертва на ползу роду, като влезе в Матрицата и я разруши отвътре….Ха, успех….
    Помните ли 1991- ,когато скандирахме””Времето е наше”, ОНИЯ се подсмиваха цинично и викаха :”Да, ама всичко останало е наше”…И още си е тяхно, …или на синовете и дъщерите им….а бая ВРЕМЕ изтече от тогава….

    Reply
  6. Григор Post author

    @Кръстю: Че вдигаш процента на гласувалите е вярно. Но какво следва от това? Ако изборите се провалят, правителството на БСП не пада от власт – то продължава да управлява, държавата не може без правителство. Нали уж не беше това целта?…

    Reply
  7. mdam

    И аз мисля да гласувам за него(Бого). При мене се получи малко по противоречиео ето как:
    1. В началото мислех да гласувам за Шопов понеже подкрепям идеите/вижданията(напълно) относно свободите(против подслушването, neutrality, патенти).
    2. После за малко имах леки съмнения, по скоро малки притеснения не двоумене дали въобще да гласувам за него поради някои мои виждания относно някое негово качество. Но, с времето утихнаха тези ми притеснения а и реших, че важни са ДЕЛАТА а не думите или някоя моя извратена хипотеза.
    3. После се появи Атанас Чобанов – http://yurukov.net/blog/2009/05/10/interview-s-atanas-chobanov/#comments който работи в същата посока и има сходни виждания, та поради това че се е кандидатирал от СДС и аз не искам евентуално гласа ми да се загуби реших да гласувам за него.
    4. Накрая прецених, че
    а) Делата са най-важните
    б) Направеното вече, заслужава признание
    в) Все пак това са евроизбори и минималната възможност да имамем точно такъв евродепутат ми е по привлекателна отколкото гласа ми за СДС(преференциално за Чобанов)
    г) Хубаво е да се преброим колко сме подкрепящите тези идеи
    д) Твоето и на Делян мнението уважавам като добре аргументирани коректни и достатъчно балнсирани
    P.S: По едно време ми беше тъпо че нямам избор, ама и да имаш не е чак толкова лесно, май 🙂

    Reply
  8. Любо Николов

    Драги Кръстю,
    Една голяма молба – цитирайте пасажа от закона, за който намеквате. Защото доколкото знам аз – макар че може и да греша – ако от цяла България гласува само един-единствен човек, съответната партия ще получи 240 депутатски места.
    По закон.

    Reply
  9. Кръстю

    Такъв е ..но нека да им дадем възможност да го направят и да видим каква ще бде легитимноста на този парламент и излъченото правителство. Трябва яростна борба за референдум и смяна както на изборния закон, така и много други работи…Другият вариант е да изчакаме още 50 г нещата да се наредят от самосебе си…то онова , за човека важи и за държавата- “Има България,има проблеми, няма България, няма ги и проблемите”- Какво ще стане с българите ли- техен си проблем, те са свободни и разкрепостени- свят широк, кой както се нареди…Никой не обича лузърите и бедните роднини.

    Reply
  10. Григор Post author

    @mdam: Чобанов просто не ми е попадал пред очите, за да мога да преценя от колко време и колко искрено работи за тази кауза. Богомил го познавам отдавна, така че се оказа естественият ми избор.

    @Кръстю: Ако ще се държат както докато са на власт, ще направят точно това. А да виждаш някаква причина да се държат иначе?

    Reply
  11. yan

    За кой тогава да гласуваме?Не виждам МОЯТА политическа сила!

    Reply
  12. Григор Post author

    @yan: Погледни тогава следващия ми запис – “Политика и аполитичност”. Ако и тогава не видиш за кого да гласуваш, надали има смисъл да ти се казва.

    (Съжалявам за острите думи. Просто… напоследък много ми дойде от хора, които чакат да слезе Безгрешният Господ и да се кандидатира. А ако това стане, ще кажат: “Ми то защо да гласуваме за него, той изборът е предрешен, нашият глас е без значение, и това ако е демокрация…”.) От мрънкала, които си търсят как да заслужат още повече от същото, в което киснат.

    Reply
  13. Lumiere

    Може ли да сложиш цитат от закона, наистина? Мисля е от ключова важност, при такава дискусия

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *