Джимбо Уелс в България

Ако случайно не го знаете, Джимбо Уелс е основателят на Уикипедия.

Какво е Уикипедия съм сигурен, че знаете.

Отчасти. Защото Уикипедия далеч не е само голяма онлайн енциклопедия, която всеки може да редактира.

Уикипедия е доказателството, че ако дадете на милион маймуни пишещи машини, те ще напишат енциклопедия. Казано по-малко завоалирано, тя е доказателството, че много неща не са каквито сме свикнали да си ги представяме. И по-конкретно, че начини за творене, които сме смятали (и доста от нас все още смятат) за безнадеждно безсмислени, се оказват далеч по-продуктивни от начините, пред които сме свикнали да се кланяме.

Уикипедия също така е и доказателството, че свободата е страховит мотиватор. В нейния случай – свободата на познанието. Хора от цял свят, които щяха иначе да си останат разединени завинаги, се събраха и сътвориха най-голямата съкровищница на познания, създавана от човечеството. И което е вероятно дори по-ценно, много по-ценно – научиха, че го могат. Че открият ли идея, която си струва, и застанат ли зад нея, са по-могъщи от всеки, опитвал силите си.

Джимбо е човекът, който ни показа тези неща. Благодарение на него както имаме Уикипедия, така и знаем, че можем да сътворяваме такива невероятни проекти, без милиардни бюджети и хиляди експерти, единствено с желанието си да създаваме полезно и да творим добро. Струва си да го споменем с добро.

А още повече си струва да се поучим от него. И сега имаме тази възможност.

На 6 юни, в събота, от 18:00 ч., Джимбо ще изнесе лекция в сградата на Модерен театър в София. Тя се намира на ул. “Върбица” 12, бившия Дом на българо-съветската дружба, на стотина метра от пресечката на булевард “Янко Сакъзов” (след тази пресечка – “Мадрид”) и Перловската река. Удобно се стига с трамваи 20 и 22, и автобуси 213 и 72. На по 10 минути пеша е от Орлов мост, Университета, паметника на Левски и гара Подуене.

Не зная какво ще съдържа лекцията, но ще науча. 🙂 И смятам да бъда там дори малко предварително. Доколкото ми е известно за навиците на Джимбо, той вероятно ще бъде там петнайсетина минути предварително, и ще започне лекцията си точно по часовник. Надали ще бъде строг към закъснелите, но каквото изпуснете, си е за ваша сметка. 🙂

6 thoughts on “Джимбо Уелс в България

  1. Кръстю

    Е, като свърши, ще споделите вероятно в този блог…Те вероятно и медиите ще споменат, но ….

    Reply
  2. Michel

    Бях там, беше изключително интересно, ако успея, ще гледам да кача онлайн видео… 🙂

    Reply
  3. Michel

    ОК, отне ми малко повече време, но, най-накрая, ето го и видеото (100 минути, разделено на около 3 части):

    http://www.optimiced.com/en/2009/06/11/jimmy-wales-in-bulgaria-video/

    Пуснал съм го под CC-BY-SA, така че всеки е напълно свободен да го ре-публикува и в собствения си блог, стига да е под същия/подобен лиценз, или да му добави субтитри, да го редактира (примерно, да слее трите части в една), etc. 🙂

    Reply
  4. Григор Post author

    @Michel: Златен си! 🙂 При първа възможност ще пусна линк в отделен запис!

    Reply
  5. Michel

    @Григор:

    Е, бях обещал… 😉

    Също и може да публикуваш видеотата и при теб, ако решиш (и ако ти се занимава) — просто трябва да се качат .f4v файловете на сървъра, и да сложиш някакъв FLV player, с който да ги embed-неш:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *