Писмо до Бойко Борисов

Уважаеми г-н министър-председател,

Днес видях новина, че държавата ни се е изправила пред още един разход. А именно, че е необходимо на фирмата Майкрософт да се доплатят около 20 милиона долара за лицензи за Windows.

Като загрижен за джоба на държавата човек, бързам да ви уведомя за следното:

Закупените от Майкрософт лицензи за Windows превишават възможностите на държавната администрация да ги използва между 2 и 3 пъти. (Закупени са общо около 40 000 лиценза, докато компютрите в държавната администрация, на които закупеният Windows XP би могъл въобще да тръгне, са по различни оценки между 12 и 18 000.) Излишъкът от лицензи към момента няма как да бъде използван от държавата, още повече, че това е вече стара версия на продукта.

В тази връзка, бих предложил идеята излишните лицензи да бъдат върнати на Майкрософт. Впредвид кризисните обстоятелства, в които се налага да се отказваме от сделки, които биха защитили сигурността на държавата ни, е редно, разбираемо и логично закупените излишъци от софтуерни лицензи да бъдат върнати. (Тъй като производствената стойност на отделния лиценз клони към нулата, Майкрософт пък нямат защитимо основание да претендират, че такава сделка им нанася щети.)

С пожелания за успех в овладяването на кризата,

Григор Гачев.

29 thoughts on “Писмо до Бойко Борисов

  1. Ангел Стоянов

    Здравей Гриша,

    Приветствам инициативата ти да напишеш писмо до премиера Бойко Борисов относно лицензите на Windows за държавната администрация. Следя темата отдавна и тя има следната предистория. Първоначалният договор с Microsoft беше сключен от министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Това, което правеше договорът неизгоден беше, че вместо да бъдат закупени лицензи за Windows и Microsoft Office, те бяха взети под наем. Това доведе до значително оскъпяване на сделката. След като изтече срока на наема сделката беше подновена от Николай Василев.
    Темата изгоден ли е за нашата държавна администрация договорът е обсъждан многократно както в Народното събрание, така и по форуми и блогове. Като алтернатива на Windows е предлагана операционната система с отворен код Linux, а като алтернатива на Microsoft Office – Open Office. За съжаление лобито в парламента винаги е било по-силно от останалата общност, която защитава инициативата за използване на софтуер с отворен код. Процедурата е добре отработена и ни е до болка позната – рушвети, подкупи, проценти от сделката и т.н.
    Искрено се надявам да има полза от твоето отворено писмо.

    Reply
  2. Иван Аргиров

    Г-н Гачев,
    Напълно съм съгласен с изказаното от Вас мнение във въпросното писмо до министър-председателя. Бих желал да Ви помоля, да разясните, дали то само е отпечатано тук, или действително сте го изпратил по някакъв друг начин до адресата? Питам, защото ми е интересно, дали следва да очакваме някакво развитие и евентуален отговор от канцеларията на г-н Борисов. Чета редовно блога Ви (вероятно защото спорелям болшинството от гражданските Ви позиции изразени в него), и се надявам, че ако има такова, ще ни осведомите своевременно…
    Бъдете здрав! България има нужда от хора като Вас.

    Reply
  3. Пешо

    ще ми е май за първи път да се съглася с тебе по такава тема, но ако наистина инсталациите са в пъти по-малко от закупените лицензи това трябва да се направи.
    И тоя който е обосновал бройката заедно с подписалия договора (вероятно Никито Василев) да отидат на топло. Това естествено е по-скоро в сферата на мечтите .. цялата работа най-много да мине за безстопанственост или небрежност или каквото там наскоро амнистираха, но поне може да се спестят пари.
    Разбира се нямам представа от подробности по сделката, нито пък от нуждите на администрацията. По добре би било компютрите им да станат 40 000, отколкото да връщаме лицензи. Наскоро ходих в общината и направо се втрещих, в стая с 4 човека имаше един компютър и сигурно петстотин папки с разни бумаги, които се ‘съхраняваха’ къде ли не, включително и на камари по пода. Представям си как става намирането на нещо в тях.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Ангел Стоянов: Замяната на несвободния софтуер със свободен е съвсем различна тема, която също си заслужава засягането. Но тук не става дума за нея.

    @Иван Аргиров: Уви, не съм смогнал да го пратя до канцеларията на премиера. Но съм убеден, че той е наясно с тази идея. Въпросът е той да е наясно и с това, че и другите са наясно, и че ще му преценяват имиджа по това какво ще предприеме.

    @Пешо: Към момента на закупуването лицензите бяха два пъти и малко над всички компютри в администрацията и над три пъти компютрите, на които XP би тръгнало (без значение колко зле ще работи). Предполагам, че оттогава доста компютри са подновени, но по мои наблюдения, надали съотношението е слязло под два пъти (а най-вероятно все още е около три пъти).

    Иначе, имаме нужда не от повече компютри за администрацията, а от по-малко администрация. Една прилична информационна система би могла да замени батальони чиновници. А една по-свободна администрация (по-малко разрешителни режими, и по-малко дори регистрационнни) би съкратила доста сериозно броя на персонала. Проблемът тук обаче е не последващата безработица, а каква златна корупционна мина са тези разрешителни режими…

    Reply
  5. Сашо

    Григоре,
    Ако този договор е подобен на стандартния Enterprise Agreement, такава опция съществува. Въпросът е дали администрацията наистина има “по-малко” компютри и дали е склонна на съответния одит по въпроса. Цифри хвърчат нагоре-надолу, но истината е, че никой не знае и това всъщност е страшното. Най-малко цялата съдебна система (съдилища, прокуратури, ВСС и НСС) също използва тези лицензи, за 60 000-ното МВР да не говорим (като махнем 10тина хиляди полицаи, които висят по улиците, останалите със сигурност цъкат пасианси пред служебното PC).
    А за “старата” версия не си прав – подобни ЕА дават право на използване на последната версия до края на договора.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Сашо: Доколкото си спомням, лицензът беше специфичен за XP. (Което е добре – компютрите в администрацията, които биха тръгнали на Win7, вероятно са под 10 000.) Но е възможно и да греша.

    Reply
  7. Сашо

    Няма “специфичен за XP” лиценз. По ЕА могат да се ползват до последните версии (http://www.microsoft.com/licensing/software-assurance/default.aspx), а също така и Windows FLP (http://www.microsoft.com/licensing/software-assurance/fundamentals.aspx), който вече върви и на 300MHz Celeron с 64MB. Аз по-стари от такива не съм виждал в администрацията – IBM PC 300 GL от 1999г. при данъчните. Друг е въпроса за желанието и мисленето..

    Reply
  8. исмаилов

    здравеи и от мне и аз съм съгласен с това няма никакъв смисъл да се дават сума ти пари на вятъра а компютрите в администрацията едвам едвам да кретата тала че
    минаването към опен сорс би било наи добре за нашата страна която така или иначе едвам едвам вързва двата края

    Reply
  9. |

    Не че се съмнявам в числата, но какъв е източника според който 18 хиляди компютъра в администрацията могат да работят с Windows XP?
    Използването на разни факти без цитиране на източници е несериозно.

    Reply
  10. Григор Post author

    @исмаилов: Да, би било добре. Но като начало би било добре просто да си имат мярка на рушветите, извадени от нашия джоб. Ще е по-голяма икономия от въвеждането на свободен софтуер.

    @|: Имаше някакви статистики в администрацията – колко компютри с какви параметри са. Беше обаче преди време, като се разсмърдя около сделката, и не помня кой точно ги беше правил – мисля, че някакъв вътрешен източник на администрацията. И на тяхна база беше сметнато на колко компютъра ще може да върви XP, на колко Виста и пр.

    Reply
  11. George Gerov

    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    З.Стоянов

    http://www.extremecentrepoint.com/?p=335

    Reply
  12. Тенйо

    До премиера на тази скапана дарйава ПОМОЩ!!! Ние младите се давим !!! Кажете ни какво да правим!!!

    Reply
  13. tanq

    Iskamda napi6a pismo do gospodin BOIKO BORISOV,otnosno poboq nad policai v samokov,horata koito sa prebili slujitelite na reda sa na kosam da se izmaknat i mqrkata pod doma6en arest da im bade premahnata,za6toto sa dali malko pove4e pari v na6ia podkupen grad,tezi cigani koito ne se saobraziavat i ma4kat nared li sa na vlast sega?,Tezi cigani koito iznasilvat i tormoziat naselenieto na samokov si pozvoliavat da prebivat dori slujitelite na zakona kak da jiveem spokoino.Ako nqkoga se pro4ete moeto pismo se nadqvam da se vzemat merki i vinovnicite da badat nakazani pone vednaj v tazi darjava…

    Reply
  14. kirschman

    Не трябва да се безпокоите как друг харчи твоите (чуждите)пари. Това е най-лесното нещо на света. Накарай ги да изкарат един лев с левите си ръчички, нито един от парламент или правителство не знае как (с честен труд обаче). Ако Бойко прочете това, искам да му дам няколко преложения:
    1. Да забрани на циганите да имат коне и каруци и кражбите ще спрат.
    2. Да постави на всеки пункт за старо желязо полицаи и да търсят сметка от къде идва принесеният скрап. Който не каже – затвор.
    3. Полицаите да работят само след 12,00 часа вечерта и като се пенсионират да не се правят на интересни и да стават охранители тук-там (нали са уморени и затова ги пенсионират рано?).
    4. Относно съдиите – да докара от Германия съдии, както за мачонете. Тези тук не ни трябват, щом няма нито един осъден. За НУЛА РАБОТА – НУЛА ПАРИ! Щом са независими – да отиват на Марс и там да им плащат.
    5. Да направи както е в Турция – полицаите са засекретени – истамбулските работят в Аанадола и обратно. Нямат имена, а са със стикери. Никой не познава никого от колегите си -така могат да бият яко и никой да не може да ги разконспирира. Богаташ, който е ял бой няма да може да разбере как се казва полицая, който го е дънил, защото последния няма име, а стикер, който и началника му не знае. Имена в Турция полицаите нямат. Само кютека е явен.
    6. Наказателния кодекс в България е търговски закон – за едно и също престъпление – ОТ…ДО…. Ако глобата е от 1000 до 10000 лева искам сега да познаете от първия път: ако дам рушвет колко ще е глобата? Сега разбрахте защо съдиите и адвокатите са “добре платени”.
    7. Искам да знам едно нещо – защо няма безработен съдия и защо няма съдия емигрант?
    8. Не ка Бойко да основе клуб за генериране на идеи за оправяне на държавата – ние ще му ги даваме. Ахмед Доган много лесно може да бъде насаден на пачи яйца – просто вика лицето “Х” и го пита: Как искаш да се казваш? Хасан? Добре. Пишем Хасан. Какъв искаш да те пишем? Турчин? Добре. Ха сега си дай личната карта и я късам – отивай в Турция или в Афганистан и ела тук и ставаш чужденец. Плащаш 10000 лева такса и нямаш право да гласуваш, да купуваш имоти и работа ще си намериш, ако първо назначим тези дето са българи. Анадънму?
    Давайте младите нататък.

    Reply
  15. Григор Post author

    @kirschman: Едни предложения, които много се надявам да ги прочетат единствено лекарите.

    Reply
  16. nikolina.atanasova

    ade stiga kradox te az sam ot plovdiv utre imam rojden den stavam na 30 imam 3 deca glasovax za vas na izborite.znam sega bilo uj kriza pari nqma decki sa6to nqma mai4enstvo pak nqma.DO KOGA MAMKA MU I JIVOT.utre daje za torta 6te nqma to za xlqb nqma az iskam torta gluposti.

    Reply
  17. лиляна

    здравеите господин борисов питам се всеки божи ден какво едеми ние и какво произвежда българия нашата страна се разпадна първо всички хранителни стоки на пазара се повишиха второ тока и парното се увеличават а и след това вноз на контрабандни цигари ако отидем в друга страна това го няма защо ами защото хората си избират правилта и депутатите и министрите а те всичко им го връщат тъпкано от горе като няма такива видове които във българия се превърнаха пример в понеделник на 10.05.2010г. отивам даси закупя един хлебец и два три килограма домати а какво се оказа че за два килограма домати платих 6,90 това го няма никаде из другите държави
    ако може поне тази криза да с поправи дано бог дани помогне. с уважение лиляна………………………………………..

    Reply
  18. лиляна

    господин борисов всеки ден се питам защо българия пропада все повече в дългове ами хаиде да я стъбилизираме на 10.05.2010г.отидох да си закупя хлебец и два килограма домати общо 6,93 дадох е това за 2 килограма къртофи неможе да дадеш никаде в друга държава второ поскъпна гъстъ парното тока а и с тази криза за никаде не е българия даваите дая стъбилизираме давам ви съвет да напривите ревизия според мен ако го имате за добро с уважение лиляна…………………………………..

    Reply
  19. Григор Post author

    @лиляна: Съмнявам се дали Бойко Борисов чете блога ми. Всъщност, съмнявам се дали изобщо знае за съществуването му. 🙂

    Reply
  20. Велислава Василева 2 клас

    Уважаеми господин Борисов аз по вина на Българските полинеци от вече 4 години аз и семеиствотоми живеем в Кипър.В Кипър има Българско училище но и много деца които не ходят там.За жалост училището е само в Събота и Неделя.Молбата ми към вас е ясна и надявам се лесна за изпълняване . ПОМОГНЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ПО СВЕТА МОЛЯ

    Reply
  21. Велислава Василева 2 клас

    За жалост на вас се пада да поправити грешките на хората приде вас

    Reply
  22. Георги Лупанов

    Здравейте,загрижени българи. бих искал да знам,ка да пиша на ПРЕМИЕРА лично?

    Reply
  23. Георги Лупанов

    добре. ще пиша тук. Здравей Бойко, Здравей наборе. Фен съм ти, и комплименти,че искаш да направиш неща,който никой преди теб,не посмя да ги започне.Искренно се надявам, да се получи нещо, защото реалноста не е ,такава, каквато трябва да бъде. През 1995 г. си мислех, че ситуацията е невъзможна,и бях готов да тръгна на революция , ако някой я поведе, и крбан да стана,защото аз нямам лидерски качества,за да я поведа. Бих скочил тогава,защото не ми харесваше. не знаех как трябва да е, но не ми харесваше. По онова време студентите свършиха работата вместо нас. Разминахме се без курбани. През тези години съм живял на запад, и съм видял, какъв трябва да е живота . Нека и в България стане така, защото сега изобщо не ми харесва.Желая ти здрве и сили, за да направиш живота ни по-добър. И нека това стане по- бързо.

    Reply
  24. Григор Post author

    @Георги Лупанов: Надявам се Бойко Борисов да чете блога ми, за да може да прочете писмото ви. 🙂

    Всъщност, надявам се да не го чете. Защото ако чете всички глупости, които всеки решава да напише в блога си, няма да има време да се занимава с държавата. А все пак за това му плащаме заплата…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *