.бг: Кръгла маса

В понеделник в Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии ще се състои кръгла маса около бъдещия кирилски домейн от първо ниво за България. Ще бъде обсъждано, предполагам, всичко около него – не ми е известно да има определен точен кръг от теми.

Към момента предвиденият за срещата дневен ред е:

09:00 – 09:20 – Откриване – Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии
09:20 – 09:40 – Държавна политика – Нели Стоянова, началник-отдел “Политика и развитие на ИО” в дирекция “Информационни технологии”, МТИТС
09:40 – 10:00 – Технически аспекти на предстоящото кандидатстване за име и процедурата за регистрация – Вени Марковски, представител на ICANN
10:00 – 10:30 – Представяне на участниците и техните позиции по темата
10:30 – 11:30 – Дискусия

Съставът на поканените, по първоначален списък, е следният:

1. Вени Марковски
2. Георги Димитров
3. Десислава Кръстева
4. Димитър Ганчев
5. Теодор Захов
7. Кирил Боянов
8. Румен Николов
9. Красимир Симонски
10. Маргарита Николова
11. неназован представител на Регистър.БГ
12. Илия Базлянков

След разговор в “Унинет” решихме, че по толкова важен за българския Интернет въпрос е добре да бъдат чути повече мнения. За съжаление, имахме твърде малко време за обмисляне кой друг би бил най-ценен, и за консултации с потенциалните поканени. Много хора, чиито мнения щяха да бъдат според нас много ценни, не могат поради твърде късното предупреждение да включат срещата в програмата си. Предложенията ни за добавяне към списъка към момента са:

Методи Дреновски – член на УС на Българска Уеб Асоциация
Ангел Джамбазки – заместник-председател на ВМРО
Николай Кискинов – адвокат в адвокатска кантора “Пенков, Марков и партньори”
Светослав Димитров – адвокат в адвокатска кантора “Пенков, Марков и партньори”
ст.н.с. I ст. дмн. Евгений Николов – заместник-председател на БАН

Вече от към три години чопля тази материя, и имам някаква представа от нея. Далеч към обаче от идеята, че знам всичко или дори повечето от това, което е полезно да се знае – и най-вече съм далеч от идеята, че съм се сетил за всичко, което е добре да се обсъди на една такава среща. А смятам също да се промъкна на нея, ако не ме изгонят с тояги. 🙂

Затова въпросът ми към всички е – кажете какво според вас е важно и нужно да се спомене, каже, обсъди или обмисли на тази кръгла маса! Всяка една добра идея, която бъде пропусната, е загуба не само за “абстрактната” България, или за бъдещия домейн, а за всички, които ползваме Интернет тук. Обещавам да не си присвоявам авторството на идеите, и да ги изложа по най-добрия начин, който успея. (С изключение на идеи от типа на “е**** си майката” или “кирилицата и българският език трябва да се забранят”.)

Благодаря предварително за всички добронамерени предложения!

25 thoughts on “.бг: Кръгла маса

  1. Калин

    Аз съм твърде тъпичко още, за да предлагам идеи, но пък да питам:

    Ще ви дадат ли пълна стенограма от срещата? Да четем кой какво е приказвал?

    Reply
  2. Деян

    Имам едно чудене във връзка с простотията, че .br прилича на .бг

    Обсъждано ли е алтернативно име като резерва?

    Reply
  3. Григор Post author

    @Калин: Дълбоко се съмнявам. Като начало, не вярвам да има кой да води стенограма.

    @Деян: Да. Имаше анкета на сайта на Министерството, в която специално бяха изключили .бг като възможност. Предполагам, че на срещата ще обявят резултатите… Всъщност, допреди една среща между Русинов и Унинет въобще не смятаха и да пробват с .бг – наложи се да обясняваме, че има как да се подаде домейн, и ако той бъде преценен от комитета по съответствие, че е твърде подобен на нещо, да бъде подаден друг, на практика без да бъде загубено време. Така че алтернативни варианти има – основният доскоро го нямаше. 🙂

    Reply
  4. Васил Колев

    Има ли кой да защити гледната точка, че това с домейните на кирилица е лоша идея и води освен всичките технически гадости и до едно разделяне на internet-а по държави?

    Иначе – това ще е една силно политическа дискусия с участници, от които повечето имат някаква пряка или косвена облага да има още един domain. Може някой, който да счита идеята за лоша по начало да ви се окаже полезен 🙂
    (не си предлагам услугите, нямам време и ми се вижда адски рано сутринта)

    Reply
  5. Николай Филипов

    Към Васил Колев: Василе, не се познаваме, но знам твоята позиция. И въпреки, че стоя на противоположната я уважавам, но държа да подчертая, че към днешна дата това няма да допринесе с нищо. Към днешна дата ВЕЧЕ въпросът дали да има, или да няма български национален домейн от първо ниво ВЕЧЕ НЕ СТОИ. Такъв ще има. С какво ще допренест поддръжници на твоето схващане, че не трябва да има .бг на една такава среща? малко ли са другите ВМЕНЕНИ от кръга Марковски и сие подводни камъни пред .БГ, че сега да почнат и полемики ЗА/ПРОТИВ?

    Към Григор Гачев: Григоре, сред липсващите специалисти аз мисля, че остро се чувства липсата на хора графици от Художествената академия, специалисти по графика и шрифт, които веднъж завинаги да поставят на място др. Марковски за неговите про-руски и ненаучни тези за някава си прилика м/у българската буква „г“ и латинската буква „r“. Само такива професионалсти са в състояние да поставят на мястото му (в миша дупка) този специалист по всичко.

    Други такива специалсти могат да бъдат от няколко института по проблемите на българския език и на старобългарския, както и преподаватели от СУ, НБУ и др. по компютърна лингвистика, по български език; Също така хора от Народната библиотека и т.н.

    Reply
  6. gat3way

    Абсолютно лоша идея е и мога да дам един много елементарен пример:

    debian:/download# traceroute прасе.бг
    Cannot handle “host” cmdline arg `прасе.бг’ on position 1 (argc 1)

    Мрън!

    Reply
  7. Григор Post author

    @Васил Колев: Маниакс, свалям ти шапка за твърде дълъг списък неща, за да мога да го изброя за мислимо време и в мислим обем. Но мисля, че тук не си прав. Спорът дали да има кирилица в домейните (и изобщо в Интернет), или не, е част от спора дали да има изобщо кирилица (и всъщност изобщо български език), или не. Този спор е на повече от хиляда години, и според мен е решен.

    @Николай Филипов: Липсата на график от Художествената академия наистина ще се чувства остро, когато се обсъждат шрифтове и букви. Илия Базлянков се беше сетил за тази нужда, но мисля, че не успя да намери кой да вмести това в програмата си за толкова малко време напред. Ако може да се намери човек с достатъчно сериозно име и тежест, за да имаме шанс да убедим министерството, че си струва да бъде поканен, и с възможност да си задели понеделник сутринта, можем да се опитаме да го включим.

    @gat3way: Това просто показва, че в host има бъг. Да спреш кирилицата в Нета, за да не трябва да се оправи host, ще е безрезултатно – бъгът ще го има и с други азбуки, а е непосилно да спрем всички. Така че ще трябва да се принудим, колкото и да ни е неприятно, да отстраним бъга…

    (Което за мен показва, че кирилицата в Нета е чудесна идея. След като помага да чистим бъгове в програмите…)

    Reply
  8. Николай Филипов

    Към гат3уей: Нали не мислиш, че това ще заработи ей така? Веднага! Естествено е, че промените в софтуера предстоят и това, което описваш няма да е меродавно тогава, когато .бг бъде одобрена и се задвижат промените в програмните среди. За пример си спомни тъпите ни кодировки преди навлизането на utf-8, която невинно си ползваме в момента.

    Към Григор: Да, би било много добре да има на срещата такъв човек. Дано се намери. Имал съм щастието да присъствам на лекции на няколко души от ХА, които според мен, не ангажирам никого, са ерудити от световна величина. Особени хора. Всъщност с моите скромни познания в областта на няколко пъти се опитах да изложа наученото от мен по въпроса в няколко форумни и др. полемики в мрежата… Причината: скудоумното твърдение, повтаряно от правителствените чиновници, че има: 1) сходство м/у нашата буква „г“ и латинската „r“ и 2) че нашият случай с „.бг“ в противоборство с латинското „br“ БИЛ, моля ви се!, ИДЕНТИЧЕН със случая на ОНД и руското „ру“ и парагвайското „ру“. ВСЕ НЕЩА, за които много добре бях информиран, че идват директно от нашия кафевар и фотограф в ИКАНН, представител на интересите на ОНД в ИКАНН (а отскоро, пак моля ви се!, и на Източна Европа!): всеизвестният и всезабъркан др. Вени Марковски. Мисля, че някой скромен, ерудиран и цял живот изследвал старите български палеографски паметници би могъл само с едно кихване да измете този червен саботьор, когото със зяпнали уста втренчено гледат т.нар. правителствени „експерти“…
    Мисля, че ще намерите. Желая ви успех и да защитите .бг!

    Reply
  9. Николай Филипов

    Понеже препрочитам и виждам, че постът ти всъщност е за идеи, които всеки има и е готов да даде, ето някои, които съм мислил и предлагам. Нямам никакви претенции за признание, нито че трябва да ги въприемете като ваши, но държа да отстоявате т. 1, в противен случай оттеглям подкрепата си:
    1. Само „бг“ е еманация на общото усещане на българи за самите тях и за държавата, като цяло, а от години в латински вариант се ползва и от чужденци. Подкрепата за „бг“ не подлежи на търговия, замяна и компромис. При отказ да бъде направен опит от г-жа Нели Стоянова, която ни представлява пред ИКАНН, Унинет трябва да напусне срещата и да не участва. Специално основен въпрос към г-жа Стоянова трябва да бъде не ДАЛИ, не МОЖЕ ЛИ, а КАК и с КАКВИ аргументи ще тръгне да защитава „бг“ пред ИКАНН.

    2. Да се включат всички исторически букви и диакритични знаци, часто от историческия блок на кирилицата по Unicode 5.1 и разработваните нови издания на стандарта. Това е изключително важно с оглед именната топология на дигитализирани ресурси с български, а и не само български, писмени паметници! Това е важно с оглед на осигуряване още от начало на поддръжка за последващи научни и изследователски нужди.

    3. Да се предложат единни класификатори за именуване на национално и административно ниво, така че бъдещото сдружение регистратор да може да запази и задели достатъчно имена за национални и административни имена на: градове, общини, служби, училища (начални, средни и висши), институти с национално и местно значение, които трябва да бъдат насърчени от държавата да топологизират по стандартен начин своите имена в зоната .бг.

    4. Да се предоставят (това да се обмисли) за всички непълнолетни ученици и за всички редовни студенти право на 5-годишна безплатна регистрация на име в българската зона „бг“, като правителството да поеме ангажимент за начините на финансиране на начален етап до постигане на достатъчен ресурс, който да позволи след определен срок тази система да продължи да съществува и да се самоиздържа.

    5. Да се предоставят сходни възможности за организации на българи зад граница при горните условия за определен период да регистрират такива имена в зоната „бг“ по списък от ресорния министър (Божидар Димитров).

    6. Да се започне отсега да се готви процедура по регистриране и запазване на търговски имена и запазени търговски марки, които за този период да имат предимство при запазване, регистриране и получаване на имена в зоната „бг“. В тази връзка привличане на Патентно ведомство и свързване на мрежата на ведомството с тази на бъдещия регистратор на зоната „бг“ е повече от наложително. Правителтвото се задължава да предприеме в кратък срок законодателни инициативи в областта, които: първо да хармонизират нашето законодателство с това на страните от ЕС в частта за признаване напълно у нас на CTM (Community Trade Mark) [за да се сложи край на абсурдните дела, които се водят у нас, ще дам пример с вече 12-годишното дело водено от мой познат от името на eBay, Inc, с/у жена едноличен търговец, която е узурпирала http://ebay.bg — не се чудете, че eBay няма присъствие в България] и други общекчения на тромавото ни законодателство, така щото да има ясно процедури и периоди и да е ясно кой и кога може, ако е спазил съответни патентни процедури, да претендира и да регистрира дадено име. От този момент нататък хората от Патентното ведомство влизат в групата и работят по изчистване на реалните пречки и по ясни и кратки процедури.

    7. В никакъв случай няма да се допуска АБСУРДНО изискване за съдържане на някакви си т.нар. „УНИКАЛНИ“ (пълна глупост, защото с оглед на нашата азбука всяка буква е уникална) български букви (да не ги изреждам), защото това е ДИКСРИМИНАЦИОННО с/мо фирми и организации, които не са виновни, че ползват обикновени бъгларски букви! В този смисъл държавата поема ангажимент в разумен и обозрим срок ДА ПРЕКРАТИ самоинициативата на РегистърБГ да регистрира имена в зоната bg като смесица от кирилица + bg. На РегистърБГ им се слага един краен срок (примерно 1 юли 2010 година) да прекратят и да възмездят евентуални свои клиенти.

    8. Във всички ТУ и други приложни факултети с пряко отношение към ИКТ се пускат правителствени програми за разработване на решения за въвеждане на услуги и ПО, което да подпомогне навлизането на българската зона „бг“ в софтуерните приложения, среди и т.н. Създават се и се обявяват конкурси, но и точни бакалавърски, магистърски и докторски програми с ясни цели и ясни резултати. Мисля, че университетите ще прегърнат идеята, а и хората от БАН могат да предложат много. Държавата плаща за конкретни цели, а университетите и учените обучават кадри и намират решения.

    Спирам дотук.

    Reply
  10. gat3way

    Да де, сигурно ще се оправят някога, но според мен в това е проблема. Хората, които натискат за такива промени не са (или са много малка част от) хората, които пишат и подържат софтуера. Тези дето го пишат и подържат, никой не ги задължава да добавят такава функционалност, а и да решат от добро чувство – никой не знае кога и как ще го направят. Дотогава, хората, които се занимават с администрация, трябва да правят разни дребни гимнастики, за да си превърнат прасе.бг в xn--80ak2aeg.xn--90ae. Не че е сложно, но е неудобно и създава главоболия. А има и други проблеми. Примерно никой не може да оцени потенциалните секюрити проблеми с бъгливо написани функции за превръщане на UTF8 в punycode. Ако регистраторът се окаже мързелив и либерален, ще настанат големи забави, примерно някоя банка си регистрира банка.бг (xn--80aab1bo.xn--90ae), аз си регистрирам бaнkа.бг – a и k са латински (xn--ak-8kcb5d.xn--90ae) и почвам да правя тъпи изпълнения. Ама айде и за това си има решения.

    Но според мен най-големият проблем е не в това какви проблеми ще създадат IDN домейните, те така или иначе щом са одобрени, ще трябва да се решават. Проблемът поне според мен е че няма особена полза от цялото упражнение. Това дали има или няма домейни на кирилица няма никакво отношение към използването на кирилицата като азбука (кирилицата не е изчезнала преди да се появят тези домейни, нали?). Както и не улеснява по никакъв начин потребителите, чиято азбука е кирилицата – това да напишеш в адресбар-а един домейн на кирилица или на латиница изисква горе-долу същите усилия.

    Остават единствено разните патриотични аргументи. И както вече казах, патриотите са малка част от хората, които пачват софтуера и администрират системи.

    Не бе не че съм нещо ужасно против, просто от прагматична гледна точка, като сложа на кантар евентуалните ползи и евентуалните проблеми, проблемите натежават. Поне според мене. Разбира се, гледната ми точка далеч не е меродавна, просто си изказвам мнението.

    Reply
  11. Георги Чорбаджийски

    “4. Да се предоставят (това да се обмисли) за всички непълнолетни ученици и за всички редовни студенти право на 5-годишна безплатна регистрация на име в българската зона „бг“, ***като правителството да поеме ангажимент за начините на финансиране на начален етап до постигане на достатъчен ресурс***, който да позволи след определен срок тази система да продължи да съществува и да се самоиздържа.”

    *** Маркировката е моя, вие си правете изводите.

    А, че няма да има .бг, а ще ни дадът .бъ или нещо подобно, лично за мен е супер забавно, особено на фона на напъните на унинет или кои смешници бяха там да продават .бг “домейни” от няколко години.

    Целят напън по TLD на “родните ни азбуки” е идиотщина. От както не технически хора започнаха да се месят из мрежата само подобни хубави неща се измислят. Ама нали ще има “правителствена финансова помощ” глей к’ви усти всички са отворили.

    Reply
  12. Морфиус

    До защитниците на тезата, че кирилица в домейните е проблем… помните ли кога един мейл не можеше да напишем на кирилица, кога нямаше чат или приложение работещо с кирилица… помните надявам се и как заобикаляхме проблема – 4 и 6 с тонове.
    Е сега не се чудете, че виждате цифри вместо букви в ученически творби и автобиографии.
    Писането е 90% навик.

    За идеите… само една е – не допускайте .бг да свърши като .bg … и да се наложи мишмаш от рода на нещоситам-бг.com

    Reply
  13. Деян

    Единствената поща, която съм ползвал и при която наистина не можех да ползвам кирилица беше lycos (RIP).
    Всички останали проблеми идват единствено от мийтуера.

    Reply
  14. Морфиус

    @Георги Чорбаджийски – никой не се е родил научен.
    Какво е PEBKAC?

    Reply
  15. Николай Филипов

    Към гат3уей: 10 примерът ти с банка/банka е ирелевантен (за незабелязалите е заместено кирилско к с латинско k): това за бг няма да е възможно, иначе сам си го написал „ щом са одобрени, ще трябва да се решават“ [проблемите]… Другото, че кирилицата била мъртва и прочее… го отдавам на някакви твои ти настроения.. Аз едно не разбирам: не одобрявате да има български домейн, добре – уважавам, но защо все армагедони ви си привиждат“ Кирилицата не е мъртва и бг е един от начините да бъде равноправна там [по местата], където се ползва най-често.

    Към Георги Чорбаджийски: Благодаря, Георги, чел съм ви задочно и ви уважавам. Вие сте сложили едни ограничители в точка 4. Аз съм посочил срок, но не той е важен и е дискусионен. С: „като правителството да поеме ангажимент за начините на финансиране на начален етап до постигане на достатъчен ресурс“ искам да подчертая, че трябва да се даде възможност на бъдещите фирми, които ще регистрират имена пред един регистратор на бг да заделят и натрупват средства, които да им позволят с времето сами да поемат този начален ангажимент на държавата. Целта мисля е ясна. Да се работи за младите и сред младите. Другото, което си написал е пълна шитня без извинение и една мазна подигравка с предложението ми. Аз не визирам унинет, регистърбг или друга компания, а само ГРИЖАТА, която държавата, според мен, България трябва да има към насърчаване на ползването на имена в българската зона бг сред младите българи. Много моля да не търсиш други контексти и телета…
    Иначе с уважение!

    Към Морфиус: подкрепям. Точно това съм си мислел и съм имал предвид. Помнeйки какви проблеми имахме преди с доста неща. И да те допълня: „Rome ne s’est pas construite en un jour“; надявам се да ме разберат повечето, затова не го акронимирам…

    Reply
  16. gat3way

    Ъм, съжалявам, грешно си ме разбрал, не съм твърдял, че кирилицата е мъртва. Тезата ми беше, че кирилицата не е умряла до момента до който са измислили IDN домейните, значи дали с тях или без тях, тя ще продължи да си съществува – имената на домейните не са заплаха за кирилицата като азбука.

    Reply
  17. Григор

    @Николай Филипов: Познанията ви в областта на графиката и шрифтовете ме възхищават. Имам обаче молбата да бъдем тук възпитани и учтиви. Дори ако Вени Марковски е самият дявол, пак не бих си позволил подобни изрази по негов адрес, дори насаме със себе си. Въпрос е не толкова на уважение към другия, колкото на самоуважение.

    За предложенията съм искрено благодарен:
    – Подкрепям 100% идеята, че българският домейн трябва да е именно и точно .бг.
    – Включването на историческите букви може да не е много полезно, защото повечето хора не биха могли да ги наберат на клавиатурите си, и домейн, който ги съдържа, ще бъде недостъпен за тях – но може би на по-късен етап ще го направим.
    – Схема за единен класификатор – Унинет се мъчим да предложим такава на държавата вече от 2 години (има негови части, които не могат без мнението на държавен представител), досега срещнахме нулев интерес, но ще се опитаме да го предложим на кръглата маса отново.
    – Право на ученици и студенти на безплатни домейни – домейни от трето ниво в подходящи от второ, поддържани от Унинет, са възможни веднага; за домейни от второ ще трябва да се пазарим с партньорите ни от I-DNS, и охотно ще пробвам. И да са безплатни не само за 5 години, а изобщо докато човекът учи. (Ако правителството ги плаща, няма проблем и сега – говоря за домейни изцяло на наш гръб.)
    – Регистриране на домейни на български организации зад граница в .бг – и през ум не ни е минавало да ги ограничаваме; можем да допълним класификатора с тях, ако намерим подходящ списък, било от БД, било от кой да е друг държавен представител
    – процедура за регистриране на домейни, които са търговски марки – имаме я в правилата за регистриране от създаването им, включително категорични правила срещу киберскуотинга
    – За уникалните български букви – за съжаление, към момента това е изискване на ICANN, нямаме как да го заобиколим. Ако стане възможно, с удоволствие ще го отменим.
    – За програмите – ще го предложим на правителството, но тук можем да помогнем и ние. Ако създадем наистина удобна и несъздаваща проблеми система, ще е изгодно да се създават такива програми, и няма да има кой знае каква нужда някой специално да ги промотира. Обещавам да си “напишем домашното” в това отношение.

    @gat3way: Разбирам добре аргумента. Но не е по силите дори на обединена България да премахне IDN домейните. Към една трета от света би ги ползвала, а с такава популярност всеки ще си съобрази софтуера. Така че очаквам този проблем да бъде решен.

    @Георги Чорбаджийски: Понякога наистина се чудя как е възможно човек от всички аспекти на IDN домейните да вижда единствено и само възможността да се изкелепири. С тази гледна точка би трябвало да забраним въобще прогреса (и особено Интернет).

    За PEBKAC – спомням си как някой от “гурутата”, мисля че Кен Томпсън, си беше махнал таблото с индикаторите на колата, и беше сложил само един въпросителен знак, който да светва при всякакви проблеми. С обяснението, че който разбира от коли, ще му е ясно какъв е проблемът, а който не разбира, не бива да кара кола… Дали случайно не сте пропуснали с него един и същи урок от извънкомпютърния свят?

    @Морфиус: Политиката на Регистър.БГ има недостатъци, но и предимства. Нашата също има недостатъци и предимства. Хубавото е, че е различна (повечето от проблемите, за които плюеха Регистър.БГ, при нас не се предвиждат). Така всеки ще може да си избира коя от двете зони е по-подходяща за него.

    Reply
  18. Николай Филипов

    Благодаря, за отговора! Не се смятам чак с такива познания, а с минимални. Колкото до изразената ми позиция към др. Марковски: това си е лично мое мнение. Не ангажирам никого. Вземам си бележка. Зад думите си стоя. Не искам по никакъв начин изразеното от мен лично отношение да се смята, като подкрепяно и споделяно от вас, или от другиго свързан с Унинет. с РегистърБГ или с трета страна, която се е почуствала замесена от мен. Аз обаче като личност смятам точно това, което съм написал по-горе.
    1. ясно; 2. има възможности за историческите букви: аз лично съм публикувал две подредби за Макинтош (могат да се намерят на форума на Apple-bg), наречени Екстрафонетична и Екстрамашинописна (т.е. класически фонетика и БДС), които съдържат всички знаци по Unicode 5.1 плюс всички диакритики и гръцки знаци. Разпространявам идентична Екстрафонетична за Windows, а съм направил и две подредби за глаголица за Мак и за Уин (по Екстрафонетична), които заедно с няколко шрифта с глаголица, които съм си направил, пишат и в двете ОС на глаголица. Все още не ги разпространявам, тъй като усъвършенствам шрифтовете… Има и много други хора, които са добавили тези изторически знаци към техни си подредби и храня надежда това да залегне, като подвид на бъдеща единна БДС. Примерно БДС-историческа. Това е необходимо на специалисти, предвид новите възможности за дигитализиране на писмени паметници. А това също трябва да се отчита още днес.
    3. държавата трябва да ви подкрепи за класификатора. 4. браво!!! моята идея е държавата начално да ви подпомогне, докато се създаде интерес и развие култура на ползване, мисля, че ме разбирате какво имам предвид, а не както някои заподозряха: „държавата да даде едни пари, а други – да ги прибират няколко години“. благодаря ви за услията в тази насока! 4. това е свързано с т. 3, а и в известна степен с декларираните политики за интегриране на българите зад граница; наред с другите инициативи, това може да стане част от приобщаването им. 5. Патентното ведомство трябва да влезе + законодателни промени, за да е ясно какъв е арбитражът и какви са правилата; регистраторът, а и фирмите, продаващи имена не бива да се затормозяват, но и не бива регистраторът да влиза в ролята на колегата си, управляващ латинската BG (да не споменавам). 6. КАКВО е това изискване на ИКАНН и искам да знам кой от нашите там е гласувал ЗА и КОЙ не е възразил? Това е дискриминация. Принципът трябва да е: една зона (ТЛД), една азбука. Проявявам разбиране, но не и примирение, защото какво е виновен притежателят на марка ТЕМА, че ще го накарат да сложи едно Щ за по-лесна отлика: ТЕМАщ.бг, така ли? Не е ли по-лесно да се забрани смесването на азбуки, които не са от един корен с/мо избрания тип ТЛД? Пример: разрешават се разширените западноевропейски знаци, но само с латиница, не с кирилица и тогава недоразумения от типа: http://вигенин.eu и от типа http://вигенин.bg да не са възможни, ако се иска: вигенин.бг или wigenin.bg, моля, но не и пъвите две… 7. Дано създадете добра приложна програма и тя да подобри общата среда на приложенията!
    Благодаря, Григоре, за възможността! Извинявам се, лично към теб, ако съм те поставил в неудобно положение, другиму – не, освен моите най-искрени почитания!

    Reply
  19. Григор Post author

    @Николай Филипов:

    – Изискването за поне една визуално различна буква е, за да се избегне създаването на подвеждащи домейни, които са визуално подобни на истинските. Може би не е най-справедливият или дори най-добрият начин. Но в това създаване има огромен потенциал за изключително неприятни злоупотреби, така че е добре да има бърз и лесен начин за предотвратяването му. Ако се създаде друг добър начин, аз с удоволствие бих участвал в подписка за отмяна на изискването.
    – Историческите букви – уви, тук е добре да се изчака докато начини за въвеждането им не бъдат включени в официалните дистрибуции на най-разпространените операционни системи. Хубавото е, че никога не е късно да разширим знаковия обхват до тях. А създадените от вас подредби биха могли да са чудесно начало.
    – Класификаторът според мен е изключително важен. Заради липсата на подобен класификатор (и на правила за защита на търговските марки) в Русия се наложи да спрат продажбата на кирилски домейни почти веднага след като я стартираха.
    – За арбитражите: добре е да се решават от съответно ведомство, но докато няма ангажирало се, и ние имаме готовност да се справяме според силите си. По-добре неперфектен арбитраж, отколкото никакъв – особено ако, надявам се, е временно положение.
    – Смесването на азбуки: съгласно правилата на Унинет, в .бг на този етап е допустима само кирилицата. За .bg – тъй като с Регистър.БГ сме конкуренти в момента, не искам да обсъждам тяхната политика в тяхната зона. Не е коректно.
    – Идеята за домейните като начин да бъдат изцицани от държавата едни пари – и на мен ми е противна. Затова и гледам да вземам от държавата акъл как да се разпределят домейни, но да не търся пари за нищо. Включително и за безплатните домейни за учещите се мисля как Унинет да ги финансира за своя сметка, а не как да получи за тях пари от правителството.

    Вече е късно да ви включим в списъка на официално поканените (ние можем да изпратим предложение до министерството, но оттам решават дали да го приемат; вече е петък вечер, и няма да имат физическото време да реагират). Но, ако желаете, заповядайте. Ако пуснат мен да вляза, ще направя каквото е по силите ми да пуснат и вас. Повече хора винаги значи повече прозрачност. (С молба да не използвате срещата за оплюване на никого. Нека използваме краткото време на такива срещи за конструктивност и градивност – тези неща ни липсват отчаяно.)

    Reply
  20. Николай Филипов

    Към Григор:
    1. Една идея за разпознаване на ползваната писменост, която не съм обмислял добре обаче, а само така предлагам, е, да се ползва изцяло уникалността на уникод, където всеки знак, дори и тези изградени от две и повече съставки (пример ѝ и ѝ; пример ҃ с 0 ширина, което прави: а҃ тоест 1 по нашата азбука) имат точни уникални индекси. Тези уникални индекси могат да се ползват от модули за установяване на принадлежността на всеки знак към определени предварително дефинирани по Уникод множества и подмножества на блокове от дадена писменост.
    2. Казвам само, че трябва да се помисли и да се предвиди място за тях в общите правила. Невъзможността им за въвеждане сега, не значи че вечно ще е така. И да не са тези подредби, да, ще има и трябва да има такива. Аз искам да видя най-сетне БСИ да се размърда и да почне да действа в тази насока. Това също е въпрос към зам. министъра П. Русинов.
    3. Има такъв класификатор. След регистриране там човек може да прави справки за всяка търговска марка. Има приятел специалист, който ползва техния сайт за това. Допълнително в ЛС или по е-поща мога да дам точни обяснения, а по бих могъл да съдействам да си размените координати за връзка. Човекът е много наясно и би могъл да обясни много добре и да ви даде насоки. Трябва да знам и да го помоля за съдействие.
    4. Точно. Аз виждам едно облекчено законодателство, изчистено от многото витиевати соц-условности, хармонизирано с най-добрите практики на водещи в областта правни практики и правила в ключови страни от ЕС (за което си трябва законодатна инициатива на Правителството и на Народното събрание) и специално за интернет да е ясно, че който се е погрижил да се регистрира в патетното ведомство и да си защити правата ползва късата писта по възстановяване на евентуално накърнена ТМ, който обаче е бил дебил и си е спестил рег. такси – духа супата, ако е изтекъл определен задължителен период на закрила на дадена ТМ, или си води нескончаеми дела в съда (административни), без да занимава регистратора и свързани с регистратора трети страни. А от своя страна регистраторът и свързаните към него трети страни не затормозяват процедурите си с тъпи, видиотени правила.
    5. За РегистърБГ (Циврови системи – Варна) – ясно. Аз си стоя на моите определения за тях. Благодаря ви, че вие от Унинет сте взели мъдро решение да не допускате смесването на азбуките. Благодаря ви, в тове лице, Григоре! 🙂
    6. О, това ще е чудесно! Да. Смятам, че ако го направите и сте в състояние да го поддържате ще е много мотивиращо, възпитаващо и отговорно. Мисля, че всички биха ви подкрепили!
    7. Не. Аз не съм преподавател и учен. Трябва такива хора да са там. Но благодаря. Не бих искал крайните ми на моменти възгледи (и непремирими, защото поне досега доказателства за неверността им няма) с/мо някои от преките действащи лица да попречат да се защити добре обществения интерес от възприемане на .бг и от това държавните чиновници да престанат да умуват, подклаждани от вън. Но мислете как на бъдещи турове от тази комисия да привлечете такива хора, за които ви говорих по-горе. Стикам палци на Унинет и на РегистърБГ (други аз на хоризонта не виждам; ако има – мишкуват в момента), та стискам ви палци да ги убедите зоната да е .бг и никоя друга! Успех!

    Reply
  21. Николай Филипов

    Извинявам се за тоновете правиписни в предния си отговор до Григор, ама много бързах и ползвах устройство с малък екран. Много неудобно.
    Към гат3уей: друже, извинявай, грешно съм те прочел. Наистина съм съгласен с това, което казваш, имаш предвид. И мисля, като теб. Българската писменост (не обичам да я наричам „кирилица“) няма да умре, нито ще загуби нещо от невъвеждането на български многоезиков домейн. Но може само да спечели. Причината е, че ние, за разлика от англоезичните и от французи, датчани, норвежци и германци и т.н. народи сме принудени да държим 2 подредби и да превключваме. Аз да речем съм си сложил българската по подразбиране и превключвам, само когато пиша на чужд език. Много бих искал да си спестя превключването и да пиша адреси и е-пощи направо на български, а отделно всякакви смехотворни произношения на разни сайтове, за които се чудим как да си счупим езика, за да ги произнесем, сега ще си бъдат, повечето, на човешки език. Това хич не е малко. Да не говорим, че всички имена на подресурси в даден сайт също могат да се дадат на български така че да имаме човешки адреси на български, които по-лесно да ориентират ползващите нашия език.

    Reply
  22. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » .бг: Кръгла маса - Резултатите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *