Перлите на Мъдростта

Историята на тази колекция е следната:

През 1988 г. незнайно откъде ми попадна един текст - колекция ученически глупости. След като се опомних от смеха, реших да си я пазя и допълвам с глупостите, които срещам около себе си.

По това време следвах медицина, така че чувах доста. (Ако имате някъде час за преглед утре, това не съм го казвал.) Оттук и второто решение - да пазя само най-елитните шедьоври. А веднъж създаден, навикът да се вслушвам ми отвори очите колко глупост имало по този свят.

С времето колекцията порасна, стана популярна сред приятелите ми, техните приятели и т.н. Седем години беше свободно достъпна в BBS-а ми - SF&F BBS; само оттам е сваляна хиляди пъти. Беше публикувана десетина пъти в разни вестници и списания (два от тях - дори с мое разрешение), хвърчеше из България като "SMS-и на деня", беше цитирана изобилно в куп радио и телевизионни предавания, и даде начало на повечето колекции с глупости, които можете да намерите наоколо. Често зарязвах попълването й за години, след това обаче срещах някой ден по нещо, което ме връщаше отново към нея.

Много хора смятат, че не е възможно всички тези да са истинско, и смятат, че си ги измислям. Истината обаче е, че следя тук да влизат само натурални и самородни глупости. Възможно ли е според вас чак такива идиотизми да бъдат измислени нарочно, независимо от усилията?... Какво значи това "не може да е истина"? Бъдете оптимисти!

Какви е мъдрости раждала,
раждала, ражда и сега
българска глава юнашка...

Григор Гачев


Съдържание:

Ученически
Кандидат-студентски
Учителски
Ораторски и политически
Съдебни
Военни
Фирми, заведения и подобни
Табели, обяви, реклами и прочее
Журналистически
Лозунги
Компютърни
Детски
Разни

Страницата за весели неща


УЧЕНИЧЕСКИ

Нормално е да се очаква учениците да казват по нещо весело.
И вие вероятно или сте били ученици, или още сте.

ТРЕСАВИЩЕТО НА ГЛУПОСТТА

Това са оригиналните перли, от които тръгна цялата колекция.
Представляват ученически съчинения, мисля че от Франция,
обработени на принципа "от едно съчинение - един абзац, само глупостите".

...Нашите прадеди са живели в колиби. Те не са имали дрехи, ризи, нищо освен една дупка, за да излиза пушека. За да си създадат семейство те са разполагали само с един съвсем примитивен инструмент.

...По време на фараоните, живите са балсамирали мъртвите, за да не се отегчават. Мумиите са мъртъвци, на които са извадени вътрешностите, но те не са умрели от това. Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и множество коридори, за объркване на учените.

...Майката на Ахил го е потопила във водите на Стикс, за да го направи непромокаем за стрелите. Това обаче не му попречило да умре и тогава Одисей влязъл в Троя маскиран, като дървен кон (някои приписват това на Александър Македонски). Агамемнон и Менелай са били братя, но това се знае със сигурност само за първия.

...Докато спартанците ходели на война, жените им раждали деца. За тази цел те били тренирани от най-ранна възраст.

...Римляните трябвало да водят многобройни войни преди Италия да стане полуостров. По-късно римляните заменили войниците с гъски: те ядели по-малко, а вдигали повече шум.

...Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду който най-прочут е Млечния път.

...След смъртта на Цезар, Октавий и Антоний си разделили империята. Октавий получил задната част на Рим, Антоний източната и Клеопатра. В края на живота си Октавий се оттеглил в своя мавзолей.

...Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около вярната съпруга.

...Карл V е роден при леля си, защото майка му тогава не била там.

...При феодализма селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората се избивали за да не умрат.

...Първото околосветско пътуване било извършено от Магелан. За нещастие той бил убит на Филипините и екипажът се завърнал без него. Въпреки всичко покойният запазил добър спомен за пътешествието си.

...Людвик XIV бил на пет години, когато се родил баща му. Той живял до смъртта си в 1715 година. Людвик XIV бил заобиколен от благородници които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил винаги добре изметен и блестящ, поради което бил наречен Крал-слънце.

...През 1763 година Франция закупила Корсика, три години преди раждането на Наполеон за да може да се роди французин.

...Нощта на четвърти август е била най-светлия ден на революцията: тогава се отменили феодалните времена. Занапред вече хората се раждали живи и равноправни. Септемврийските кланета са станали вечерта на 10-ти август.

...Наполеон бил диктатор защото имал способността да диктува по няколко писма наведнъж. Той мразел англичаните - сърдел им се, защото го принудили да умре в прегръдките на св. Елена.

...Битката при Трафалгар се развила по море и затова била наречена Ватерло.

...Абрахам Линкълн е роден в дървена колиба, която построил собственоръчно.

...В 19 век се развило мисионерството. Нещастните мисионери, които отивали в Китай, се връщали обезглавени.

...Президентът на републиката се избира за седем години, като на три години се подновява с една трета. Разликата между царя и президента е тази, че царят е син на баща си, а президентът не е. През 1875 г. само мъжете влизали в урната. Днес за да бъдеш избирател е необходимо да принадлежиш на двата пола.

...След завземането на властта от Мусолини, населението на Италия се удвоило благодарение на личните му заслуги.

...През деня Земята се върти около Слънцето, а през нощта около луната. Като се върти Земята показва задницата отпред и предницата отзад. Земните меридиани разделят Земята на 24 парчета. Те служат за да въртят Земята около луната. Има два тропика: тропика на Рака и тропика на Проказата ...

...Ветровете духат от хората с ниско налягане към хората с високо налягане. Когато барометърът е променлив, времето не знае какво да прави.

...Най-известната река е Дунав. Тя е международна, защото всички народи пеят "На хубавият син Дунав".

...Реките понякога преливат, но с морето това не става, защото в него има много сюнгери.

...Морското дъно се изследва със сонди: ако сондата извлече тиня, значи дъното е тинесто, ако извлече кал, значи дъното е кално, а ако не извлече нищо, значи капацитетът и е нисък.

...На изток Франция граничи със Слънцето, когато изгрява, а на запад, когато залязва. Нормандия е плодородна област. Там се отглеждат волове, които дават много мляко и яйца. Тревата е тлъста, затова млякото е много концентрирано.

...Ню Йорк закъснява спрямо гринуичкото време, защото Америка е открита много по-късно.

...Климатът в Гвиана не е здрав, защото в нея изпращат каторжници. Там има гори от девственици, които доставят строителен материал.

...Кенгурото има на корема си джоб, за да се скрие в случай на опастност.

...Сахара заема винаги различна площ, тъй като пясъците й изменят непрекъснато мястото си. Главни животни са камилите и керваните. Населението й се състои от туареги и оазиси.

...В полярните земи има малко флора, само няколко фауни, но те са диви. Измежду живите същества ще споменем лишеите, пингвините и изследователите. На последните понякога им е така студено, че като се мият са принудени да си слагат ръкавици.

КРАТЪК РЕЧНИК

Тази част не помня вече откъде се взе.
(Което пък е бисер само по себе си.)

Вик на агония - вик, надаван от мъртвец.

Вдовец - мъж на вдовица.

Метис - дете на негри, които са яли бели хора.

Мулат - дете, на което родителите са от различни полове.

Мулатка - женската на мулето.

Конзола - жена на консул.

Наследственост - с нея се обяснява, че ако дядо ни и баща ни не са имали деца, то и ние можем да останем бездетни.

Полигон - мъж, който има много жени.

Преброяване - операция, която се състои от минаване от къща в къща с цел да се увеличи населението.

Псевдоним - състояние в което попадат поетите преди да пишат.

Твърда пшеница - пшеница от която се прави коравия хляб.

Четириного - което има четири крака, например масата.

Ароматизирано питие - питие в което е поставен ром.

ЛИТЕРАТУРА

Не зная защо, но тази учебна дисциплина е извънредно плодовита на бисери.
Може би защото ни кара да изразяваме в документален вид какво мислим.

Тема: "Ангелинка" на Елин Пелин, 2005г:

Леля Дъмша блестяла в стаята като икона на Света Богородица, а малката й щерка била като женски образ на Младенеца.

Лелята на лирическия герой, която била още старата майка на Ангелинка, стърчала в средата на стаята с двата си зеленясали зъби като пещера.

Леля Станка се гордеела заради градските проскубани пера на своята роднина Дъмша, защото те не можели по това време да се намерят в магазините на малкото село.

Службата на героя била по това време да пасе овцете и патките и да носи по някоя от тях на изгладнелите говедари, дето спели из планината. За благодарност те му позволявали да ляга в кошарите на топло.

Кравите тежко въздишали, докато мислели за главният герой, който дори не ги забелязвал в тъмнината.

Героят се страхуваше през нощта от дърветата, които простираха голите си клони като ръце на вещици, и виелицата, която духаше безспир като проститутка. Но ако видението за Ангелинка дойдеше навреме, то прогонваше първите видения.

Дъщеричката на леля Дъмша беше по-малка от момчето, но вече разбираше от дрехи и цялата се беше накичила с панделки и джунджурии.

Образът на Ангелинка е предвестник на еротичната литература в българското творчество.

Елин Пелин разказва за своята братовчедка, с която малко се познавали, но и до днес си спомня много ясно.

Една от отличителните черти на малката Ангелинка била нейната бяла рокля, която светела в тъмното.

Косата на момиченцето, което се оказало Ангелинка, била златна и светеща.

Момчето бързало да донесе цветя за гостите и се оплашило, че ще намокри скъпите им дрехи с росата.

В Елин Пелин всичко хубаво е положително.

Макар и гражданка, лелята изглежда не познавала съвременната козметика, понеже си ходела с космите по брадата, както я е майка родила.

Ако Ангелинка приличаше на майка си, щеше дни наред да стряска с вида си околностите.

За да стане богато, момчето не може да продължава в същия дух на срам и говедарство.

Тема: "Калиакра":

Когато им се скъса мрежата, жените ги зашивали с хубави песни.

Но един ден дошъл издъхнал конник и съобщил, че...

Там всички рибари ловели риба със скъсани мрежи, а жените им ги плели.

И си завързали панделките за планината...

Те се хвърлили в избата, белите им рокли се виждаха за момент, но после потънаха и никой не ги видя.

После те завързаха плитките си, за да не избяга някоя от тях.

Там хората ловели риба, а жените пеели и плели мрежите.

Тема: "Пази, боже, сляпо да прогледа":

Консулът седнал на една масичка да си пийне биричка.

Тогава един консул дошъл с една каюта.

Тогава майката на Христо го внесла във ваната.

А в това време пристигнал консулът във файтон с пушеци и прах...

Момчето хванало свинята с едната ръка за ухото, а с другата за кръста...

Дошли кметът, съдията и гражданите от селото...

Званецът вазвести вазбуждането на големеца...

(правописът запазен)

Бутнал дядо Петко и казал баща ви сър...

Тема: Руска класика (най-различни произведения)

Катерина се хвърлила в реката по лична работа.

Наташа била свързана с народа с червена нишка.

Небето на Аустерлиц пречупило Болконски на две.

На бойното поле се раздавали виковете и стоновете на мъртъвците.

Фамусов съдел за хората не по вътрешностите, а по външностите.

На пода лежал и едва дишал труп, редом седяла жената на трупа, а братът на трупа лежал в другата стая в безсъзнание.

Пушкин се движел във висшето общество и движел там и жена си.

Много ми харесва героинята на романа на Лев Толстой "Война и мир", особено когато танцува на бала с Щирлиц.

Анна се хвърлила под влака и той дълго влачил жалкото й съществувание.

Графинята пътувала в карета с надигната и сгъната на хармоника задна част.

Тургенев показал жената в по-разширен вид.

В отсъствието на Онегин Татяна често ходела в кабинета му, където постепенно се превръщала от девойка в жена.

На брега доячката дояла крава, а в реката всичко се отразявало наопаки.

Онегин излязъл през задния проход и си отишъл.

По брега на реката вървял Челкаш и през скъсаните му панталони се виждал пролетарският му произход.

Доячката слезе от трибуната и на нея веднага се качи председателят.

Гогол страдал от тройнственост, която се състояла в това, че с единия крак той стоял в миналото, с другия приветствувал бъдещето, а между краката му била страшната действителност.

Родителите на Иля Муромец били обикновени колхозници.

Наташа Ростова искала да каже нещо, но отварящата се врата й затворила устата.

Други:

Андромаха се пожертвала за сина си. Тя е образец за гръцка девица.

Отвратен от хората Молиер е написал Питекантропа.

Ламартин не е обичал Молиер, но Молиер е разбирал и ценял Ламартин.

(кога живял Молиер, кога Ламартин...)

Мюце в живота си много е страдал, но за щастие можел да се облекчава сред природата.

Понеже лодкарят отказал да я прекара, баба Илийца измъкнала кола и сама се прекарала.

Обичайте Родината, майката ви.

МАТЕМАТИКА

Паралелни прави са са две прави, които като релсите завиват едновременно.

Окръжността е кръгла линия, без ъгли и затворена, за да не се вижда от къде започва.

Осмоъгълникът е вид квадрат, който има осем страни.

КОСМОГРАФИЯ

Луната е обитаема, защото там свети.

Съставът на Слънцето е познат благодарение на пробите, които са вземали от него учените.

Галилей е успял да завърти Земята, но църквата го подложила на мъчения, защото искала да го накара да я спре.

ФИЗИКА

Има твърди, течни и грациозни тела. Под действието на топлината телата се разширяват. Пример за това : през лятото дните се удължават.

Законът на Архимед :
    (първи вариант):
    Всяко тяло потопено във вода, ако не се появи на повърхността до половин час, следва да се счита за загубено.
    (втори вариант):
    Всяко тяло потопено във вода, излиза мокро.

Гравитацията е открита от Нютон. Забелязва се есенно време, когато листата капят.

Вярна везна е тази, която показва винаги едно и също тегло.

Черните въглища са бели въглища, които дълго са горели.

ЗООЛОГИЯ

Селяните губят, ако карат воловете си да теглят тежки коли, защото те се уморяват и дават по-малко мляко.

Тия волове определено дават мляко!Виж по-горе...

Всяка година кравата си има по едно теле, благодарение на бика, който е крава без виме.

Изкуственото осеменяване е когато ветеринарят замества бика.

Между летящите млекопитаещи ще споменем прилепа и стюардесата.

Таралежите и лястовиците помагат на градинаря при изяждането на насекомите.

Охлювът е едновременно и мъжки и женски, но не може да се възползва от това.

Кукувицата е птица, която снася своите яйца в чужди гнезда и обратно.

Искам да го видя това второто!

Много грижи ни създава шимпанзето - не яде и изглежда страшно се отегчава. Явно му липсва другар. Какво да правим до вашето завръщане?

(писмо на пазача на зоологическа градина до директора й) 

МЕДИЦИНА И ХИГИЕНА

При кръвотечение от носа, застанете на главата си и стойте така, докато сърцето ви престане да бие.

Под действието на алкохола човек забравя и губи паметта си. Така той може да се самоубие вечерта, а на сутринта нищо да не си спомня.

Бременната жена е необходимо от време на време да изважда детето си, за да го почиства.

След майчиното мляко, най-добро е млякото на аптеката. Смесеното хранене е когато майката и бащата кърмят детето подред.

Преди кърменето на бебета, гърдите трябва да бъдат изварявани в продължение на десетина минути. При подготовка на един биберон трябва да се стерилизират шишето и млякото. Най-добре е да се стерилизира кравата.

РАЗНИ

Семейството ми се състои от мама, татко и аз. Аз съм най-младият ...

Трябва да обичаме родителите си и да им помагаме когато си изпълняват задълженията.

Когато мама е болна, татко служи за жена на всички в къщи.

Баба ми живее сама на село. Тя има едно куче и една кокошка. Качена върху някое столче, тя кудкудяка по цял ден.

Ернест е левак с дясната ръка.

Сутрин татко изпълнява мъжките си задължения и после мама му дава кафе.

Катедралата е величествена със своите аркади, огънати от вековете.

Скоро бойното поле се изпълнило с трупове, някои били недокоснати, а други още дишали.

На брега на реката рибарите поставяха червеи на въдиците си, а в реката се виждаше обратното.

Жените от племето пееха и танцуваха около огъня, а малките членове отмерваха ритмично такта.

Живея с майка си и баща си, който е починал.

Кокошките стават рано сутрин и започват да снасят. Добрите деца трябва да следват техния пример.

Добрите бъгтерии се хранят с трупове, а лошите причиняват болести по хората.

Едно време живеели големи животни, наречени динозаври, които поради смяна на сезона измрели.

Съдържание


КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ

Тази част май е естественото продължение на ученическите бисери.
Май обаче не съм й обръщал достатъчно внимание, и е доста мъничка.

Ботев е колът, на който се вее знамето на българската революция.

Ботев слязъл от Балкана с шмайзер в ръка...

От творбите на Вапцаров ни гледа озъбеното свирепо куче.

Свръхжените се отличават със слабоумие и безполовост.

Преди милиони години конят бил малко животно, наподобяващо вампир...

След дълго развитие конят се превърнал в сложно и добре устроено животно, напомнящо днешното магаре.

Заекът вижда идващата лисица, получава сърцебиене и кръвоносната му система започва да циркулира.

Съдържание


УЧИТЕЛСКИ

Чудите ли се вече откъде учениците се научават да ръсят такива глупости?...

Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си.

Вие се смеете и аз се смея, но утре ще си разменим ролите!

При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е обратното.

(учител по обществознание)

Номер осми ми дава жежко железо да си изгорим рацете!

(забележка в книжката от учител по трудово обучение)

След третия месец абортите са свързани с редица усложнения - тогава плодът е вече жив.

(учебник по акушерство)

Извънматочна бременност означава развитие на плода извън матката.

(пак там)

Нашите лекции нямат за цел да ви готвят за психиатрията...

(лекция по психиатрия)

На изчезване е бесът в островните държави (Англия, Дания)...

(Учебник по епидемиология)

Борбата срещу изкуственото хранене трябва да се пренесе към преодоляване на модното увлечение да се "пази линия" сред майките, чрез ... даване на личен пример, и др.

(Учебник по социална хигиена)

Столът трябва да се нагажда към естествените извивки на гръбначния мозък

(Учебник по хигиена)

Токсико-иритативните бронхити се срещат главно при хлебарки, текстилци и дърводелци...

(Учебник по хигиена)

Целта на къпането е чрез изтривалка, сапун и вода да се смъкнат нечистотиите от тялото...

(Учебник по хигиена)
(мерси, че ни осведомяват!)

Заслугата ... принадлежи на Громашевский, който предизвиква експериментално инфекции у хора, а по-късно и у животни...

(Учебник по инфекциозни болести)

Какво само прескачате от круша на круша?
Стига сте се замеряли с домати

(На бригада за бране на ябълки)

Тази ябълка е първо качество... дори второ!

(пак там)

Димитре, от пет минути те гледам - половин час нищо не си написал!

(в час)

Ти в кошчето и с дъвката навън!

Ти, с дъвката, веднага в кошчето!

Ти, плювай дъвката да я не плювам аз!

Последните два чина да излизат моментално, утре да си доведат и родителите!

Не съм казал, но ще повторя...

Слагате точка и изречението продължава...

Ето на тази картина ще видите как Исус Христос ще се приближи към еврейския народ, който няма да го изчака

Говорихме ли за Майстора миналата година?
- НЕ (целият клас)
- Ами сега ще го довършим, човека...

В българската възрожденска къща е имало три вида стаи - големи, малки и двор.

Колко минути остават до края на часа колеги - да или не ?!?

Стойността на тази константа не е константа...

Тази новата формула тука, изобщо не е нова формула, а е оная старата формула...

Съдържание


ОРАТОРСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ

И политиците, и ораторите ни си ги знаем. Хвани едните...

Вечерта преди пожара помпата трябва да бъде изпитана.

(кмет)

Скъпи ученици, аз смятам, че младостта е един период през който е добре да се мине преди да се достигне зряла възраст.

(депутат)

Моля след смъртта си да бъда аутопсиран, тъй като извънредно много държа да зная причината за моята смърт.

(завещание)

Любовта към земята е генитално заложена у българина.

(политик - БЗНС)

Аз имена няма да спомена, но на втория тур ще подкрепя по-добрата двойка - Велко Вълканов и Румен Воденичаров!

(кандидат-президент)

Съжалявам, господине, но Вашият член падна.

(из конгрес на КНСБ)

Госпожо, не разбрахте ли, че вече за осми път четем първи вариант на проекта?

(пак там)

Ето го и г-н Илко Ескенази с неговия великолепен член 23!

(Гиньо Ганев)

... Така че господин Велев е действувал напълно законосъобразно, и то само един-единствен път!

("защитна пледоария" в парламента)

През нощта времето ще бъде слънчево...

(метеорологична прогноза по телевизията)

Да заменим медните проводници в светопроводите със стъклени влакна

(Разговор по радиопрограма "Хоризонт")

Да създадем източник на светлина по-малък от точка

(Разговор по радиопрограма "Хоризонт")

Българското правителство трябва да вземе суверенно решение по въпроса след задълбочени консултации с нашата страна...

(Руският посланник Авдеев по въпроса за демонтирането на паметника на съветската армия в София)

Под въпрос е изобщо съществуването на етнически българи.

("Световен македонски конгрес" - в. "Нова Македония".)

Хората също са животни, но в по-напреднала възраст...

(санитарка в болница - по въпроса животни ли са хората)

Българският пазар е от изключителна важност за нашата фирма...

(представителят на "Мерцедес" у нас)

Тази година - завод за полупроводници. Догодина - за цели проводници!

(Т. Живков - при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)

Откривам новия завод за вело... за вело... Абе за колелета!

(пак той - при откриване на поредния завод)

Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица...

(същият)

Владее английски и руски език. 13 години е изучавал китайски език...

(из биография на министър на външните работи - в. "24 часа")

Филип Димитров - най-големият разбойник начело на българската държава от хан Аспарух насам!

(агитационен позив)

Ръководството на ДПС отива на преговори с цар Борис, а после не ме осведомява как са протекли!

(Димитър Сепетлиев - депутат от ДПС, пред БР.)
(любопитен съм как ръководството се е върнало от при цар Борис...)
Въпрос: Най-разпространения газ в атмосферата?

Отговор: "Кислород"

(Предаването 'Brainstorm' на БНТ - Канал 1, 19.03.1993 г.)

Централната служба за организираната престъпност...

(БНТ, Канал 1, предаването "Отзвук", 01.07.1993 год., 21.00 часа, изявление на г-н Бенбасад)

Ще се кооперираме с Македония в борбата срещу градушките. Те произдеждат отлични ракети, а ние сме добри в проследяването на облаците...

Георги Танев - министър на земеделието

- Чухте ли изявлението на президента по радиото? (журналист)
- Не можах, защото бях в провинцията...

Георги Танев - министър на земеделието

- Не само обществеността, но и всички останали разбраха, че...

Зам-министър на здравеопазването

- Ще гледаш ли довечера мача?
- Hе, аз тоя мач вече съм го гледал.

(По повод пряко излъчване на мач)

Правителствена болница вече ще обслужва само членове на правителството, с цел подобряване здравното обслужване на населението.

(правителствено решение)

Патриотичният съюз се обръща към всички етнически групи, и главно към българския народ...

(Из декларация на Патриотичния съюз)

Да си припомним Стогодишната война, която Англия и Франция водиха за Елзас и Лотарингия...

(Асен Агов - пред в-к "Стандарт")

- Министър Конакчиев, ще има ли промени в Министерския съвет?
- Промени на какво?

(Отговор на Дончо Конакчиев, вицепремиер, на въпрос на журналист.)

Презервативи за всеки вкус!

Реклама по телевизията

Основните ни приоритети за 1998 г. са борбата с престъпността, приватизацията и структурната реформа

Иван Костов, министър-председател на България

Причина за счупването - паднал от магаре... Фамилна анамнеза - необременена (баща и майка не са падали от магаре)...

Из анамнеза

На вечерна визитация болните прекараха нощта спокойно...

Из рапорт за нощно дежурство в клиника
Съдържание


СЪДЕБНИ

Какво по-подходящо място за съдебните бисери от това след политическите?

Доставените яйца са така дребни, че човек би казал, че са детски.

(обвинител)

Председателят на текезесето вършеше големи злоупотреби: раздаваше храна на партийните секретари, а ощетяваше другите животни.

- Към колко часа ви изнасилиха?
- Мен обикновено ме изнасилват към осем вечерта...

- Госпожо, правила ли сте секс с този мъж в Атланта?
- Отказвам да отговоря на въпроса!
- А правили ли сте секс с него в Ню Йорк?
- Отказвам да отговоря на въпроса!
- Добре, правили ли сте секс с него в Сиатъл?
- Не...

- Поради каква причина е бил прекъснат предишният ви брак?
- Поради смърт.
- И поради чия смърт?

- Господине, вие ли сте лицето, показано на снимка 16?
- Да, господин съдия.
- Присъствували ли сте, когато е била правена?

- Госпожо, тук пише, че имате три деца.
- Да, господин съдия.
- Колко от тях са момчета?
- Николко, господин съдия.
- А момичета има ли?

- Докторе, колко аутопсии сте правили на мъртъвци?
- Всичките си аутопсии съм ги правил на мъртъвци!

- Госпожо, по-малкият ви син, дето е на двайсет и една години, колко възрастен е?

- Уважаеми съдебни заседатели, ще ви помоля преди да обмислите решението си, да пропъдите всякакви предразсъдъци и предубеждения от умовете си, ако имате такива...

- Госпожо, знаете ли кога е било заченато детето ви?
- На 8 август, около 11 часа вечерта.
- Добреее... Вие с какво точно сте се занимавали по това време?

- Докторе, преди да почнете аутопсията, проверихте ли пациента за наличие на пулс?
- Не, господин прокурор.
- А премерихте ли кръвното му налягане?
- Не, господин прокурор.
- А преслушахте ли го за дишане?
- Не, господин прокурор.
- Значи е възможно той да е бил още жив, когато сте започнали аутопсията, нали така?
- Не, господин прокурор.
- И защо сте толкова уверен, докторе?
- Защото мозъкът му седеше в стъкленица в кабинета ми.
- Добре, и все пак, при цялото това неспазване на юридическите правила, не е ли възможно пациентът да е бил жив, когато сте започнали аутопсията?
- Като си помисля, напълно е възможно да е бил жив, и да е бил прокурор някъде!

Съдържание

ВОЕННИ

Както знаем, българската армия е елитът на българския народ.
Чудно ли е, че този раздел е елитът на колекцията?

Далеч съм от мисълта си.

(А това вероятно е самородното мото на раздела.)

Противогазът се поставя на лицевите части на лицето.

Основен поразяващ фактор на ядрения взрив е бактериологичното облъчване.

Ивайло вдигнал първото в света антифашистко въстание.

Константин IV Погонат натоварил конницата си на параходи и я стоварил във Варна.

Като няма вода, ще си пълните манерките и ще ги държите в шкафчетата. Една манерка мие едно лице и два крака. Който довечера няма вода в манерката, ще му я излея на главата! Ясно ли е?

Тази маса маса ли е? И... цял ден ли е маса?

(По адрес на маса за билярд)

Минавам, гледам - вътре свети. Чукам, влизам - заключено и те вътре карти цакат!

(Сутрешен рапорт за произшествия и нередности)

От половин час те гледам как ходиш по плаца с ръце в джобовете - в едната баничка, в другата цигара!

(старшина от Благоевград)

Ефрейтор Дончев здаде фсичко бес липси.

(служебна бележка)

Варосайте бордюра в черно!

Ще копаеш от мен до другото дърво, а не до дванайсет!

(Чувал съм го като виц, но само първата част.)

Проверете дали има дежурен по караула! Ако няма - изпратете още един!

На тази стена ще закачите петимата от РМС. Те са десетина души, ще се хванат...

Всеки да затвори всичките прозорци!

Не съм казал, но пак ще повторя:...

- Къде бяхте бе, редници?
- Ами до банята, взехме по един душ...
- Веднага да върнете душовете на мястото им!

(Българско радио)

- Старшина Антов, сам ли сте горе в канцеларията?
- Не, господин капитан! С личното си оръжие...

(Българско радио)

- Летят 100 изтребителя и 200 бомбардировача. Всичко 400 самолета...
- Не се получава, др. полковник!
- Аз така, приблизително...

(задача във военно училище)

Летят N самолета... Не, N е прекалено много! Летят K самолета. И двата са реактивни...

(задача във военно училище)

Представете си, че сте сред равно поле, наоколо ни хълмче, ни долчинка, и изведнъж иззад завоя излизат танковете на противника. Какво ще направите?

(задача във военно училище)

- И така, получаваме косинус алфа равен на 1.41.
- Ама др. подполковник, косинусът не може да бъде по-голям от единица!
- Абе какво знаете вие! По време на войната и до 3.5 е стигал!

(лекция във военно училище)

При това положение куршума пада по прав ъгъл 50-60 градуса...

(преподавател по НВО)

Партизаните газели 9 метра сняг до колене...

(преподавател по НВО)

Византийците нападнали Ахелой и почиващите се разбягали...

(преподавател по НВО)

Hищо не знаете вие. Знаете ли какъв менингит върлуваше през войната? Знаете ли какво е менингит? От него или се умира или се полудява. Аз съм го карал два пъти...

(преподавател по НВО)

Смеете се, смеете се, ама като падне атомната бомба аз ще се смея!

(преподавател по НВО)

- Радиоактивно обеззаразяване на сгради се извършва с воден разтвор на веро в съотношение 1 към 3, тоест 1% веро на 3% вода...
(Бурен смях)
- Какво се хилите бе, калпазани?
- А останалите 96%?
- ... ... ... Добре де, 10% веро на 30% вода...

(преподавател по НВО)

Тая ръжда да светне!

Танкът е силно противотанково средство

Температурата на кипене на водата в танка е 90 граду... не бе, 90 градуса беше правият ъгъл.

Hе палете машините преди да сте се качили в тях!

Който тръгне последен е педераст. Аз съм след вас.

Да не виждам вечер хора да се разхождат и да светят!

- Др. старшина, на чаршафа ми има дупка!
- Обърни го обратно и заспивай!

Някой ми е откраднал единия ботуш и ако видя утре някой с три ботуша да му мисли!

(Ако се чудите къде ще си сложи някой третия ботуш, вижте следващото.)

Ботушите се чистят вечер и се надяват сутрин на свежа глава.

Никой да не се качва на камионите, преди да са дошли!

Представете си, че противникът излива върху вас парчета газ...

- Атомът се състои от ядро, около което обикалят електрони...
- А между тях какво има? (глас от залата)
- Как какво? Въздух...

Бомбите падат не само по сушата, но и по островите...

Цар Иван Асен запушил прохода със задните си части и минал в атака с предните...

Вие там тримцата какво каре сте сформирали отзад?

На ти боя, на ти четка, и така си прецени времето, че да ти остане от боята...

Тук ще сложите бариера или кадърен майор.

Командирът на батальон не ходи пеша - той взима със себе си ГАЗ-69 или заместника по техническата част...

Сигнал за атака - три зелени изсвирвания!

Танкът има свойствата кал и смазка...

Танкът може да премине през гора, ако диаметърът на дърветата не превишава теглото на танка.

Отварям шкафчето на тоя редник, а там вътре шестима души мишки!

Или веднага ще престанете да пушите, или едно от двете!

Другарю курсант! Защо с едното ухо слушате мен, а с другото гледате през прозореца?

Съдържание


ФИРМИ, ЗАВЕДЕНИЯ И ПОДОБНИ

Коментар всеки тука оставете...

Пивница "Хан Крум"

Винарна "Волга-Волга"

(София, бул. "Дондуков" - вече закрита. За съжаление на поклонниците на Бакхус.)

Фирма "Водопад Ниагара" - водопровод и канализация

Фирма "Кондор-Кънев"

Фирма "Пешкиров инкорпорейтид"

Еднолична фирма "Генов и син"

(София, ул. "Раковски")

Фирма "Бетон-Интелект"

(Направо бетон!)

"Микроинтелект" ООД

(Не е ли... не знам. Не ми хрумва думата.)

Експресинтелект" ООД

(Колко интелект само има в този раздел!)

Фирма "Груев и ЗЛИ"

(София, ул. "Пиротска")

Фирма "ТАРАШ" - почистване на жилища и офиси

(Обява от "24 часа")

Магазин за домашни потреби "Сварог", София, ул. "Врабча"

(Сварог е славянският бог на вятъра и мъглата... или май само на вятъра? - б.с.)

РЕСТОРАНТ "АЛИ БАБА"

Търсим сервитьори

(фирма... и обява на вратата)

Ветеринарна лечебница "Златната рибка"

Частно погребално дружество "Нов живот"

(надпис върху черен джип "TOYOTA")

Тенекеджийница "Бетовен"

Шкембеджийница "Леонардо да Винчи"

Салон за лазерна епилация "Пикасо"

(Убеден съм, че клиентите му се познават отдалече!)

Дом за изоставени деца с частична олигофрения "Митко Палаузов"

Фирма "Двата щъркела - Цвятко Господинов и син"

Банков консорциум "Титаник"

(И още много горди съименници - обменни бюра, заложни къщи, адвокатски кантори...)
(Между другото, разбра ли някой какво стана с него?!)

31 гимназия за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов".

(посмъртна преквалификация...)

"Анонимно търговско и промишлено дружество за добив на мрамор от Дионисос-Пенделис и технически, хотелиерски, земеделски, транспортни и корабни фирми и представителство" АД

"Варварски минерални бани"

"16 Партизани" ООД

"Аце и Маце" ООД

"Благородство импекс" ООД

"Вечни ценности ИМПЕКС" ООД

"Гранитпожар" АД

"Джентелмен туризъм" ООД

"Дизел помпа енжектор Мотор"" ООД

"Издателска къща "Той не умира" ООД

"Кафе, чай, офисмрежи" ООД

"К-К-К-КО" ООД

"Мутров и Тенев" ООД

"Мъка - Къмпани" ООД

Фирма "Огън и вода - Предо Предов"

"Пет розови котки" ООД

"Петел - Агрокултуркомерсиал" ЕООД

"ППЕППИССА" ООД

"Работническо-мениджърско дружество Яйца и птици" АД

"Разяреният лъв - Веселин Несторов" ЕООД

"Сноб и син" ЕООД

(Че и ЕООД...)

"Сори Интернешънъл" ЕООД

"Тук е тъй" ООД

(Вярно е.)

Център за селски туризъм "Имението"

(Благородна работа!)

Сарачница "Драма"

(Издирват се обущарница "Трагедия" и железария "Комедия"...)

Съдържание


ТАБЕЛИ, ОБЯВИ, НАДПИСИ, РЕКЛАМИ И ПОДОБНИ

Приятелски съвет: четете този раздел по малко на ден, и с лекарство за сърце подръка.
Вече има поне един регистриран случай на нужда от спешна медицинска помощ.


ТАБЕЛИ

Институт по идеологически проблеми
Катедра по физическо възпитание

(МА - София)

Отделение стерилитет ин витро

(В "Тина Киркова" - София)

Интензивна женска консултация

(Пак там)

Завеждащ отделение "Изгаряния" - д-р Въгленова

(В "Пирогов")

Спри! Почукай!
Сестри

(в инфекциозна болница)

Погребална агенция (име:..... координати:.....).
За постоянни клиенти - отстъпка!

(Надпис върху катафалка... "извинявайте, работите ли с вампири?")

ЗЪБОЛЕКАР - ВАДИМ ЗЪБИ

(табела на ул. "Сердика" 1)

ЗЪБОЛЕКАР
ГИНЕКОЛОГ

(табела)

Кв. Филиповци
PHILIPS

(крайпътна табела... и лепенка на нея)

ВИДИОТЕКА

(На видеотека в ЖК "Толстой")

ВИС-2
МЕДИЦИНСКИ ЗАСТРАХОВКИ

(рекламна табела)

Улици "Извън чертите на психиатрията" и "Пътят към гробищата"

(доскоро реални имена в Търговище)

Спешно болните се приемат през задния вход

(Табела на вратата на поликлиниката на ИСУЛ)

ОЗЕЛЕНЯВАНЕ
ДЪРВА ЗА ОГРЕВ

(Табела на Околовръстния път)

НАДПИСИ

Правим обувки с кожа на клиента.

Пеньоарите се преместиха на ул. "Граф Игнатиев".

Вече бръснем отзад

(по повод преместването на бръснарница на гърба на блока)

Присъствието на всички желаещи е задължително.

Топлата вода ще се събира в понеделник в клуба.

(Бележка от инкасатора)
(Дописано отдолу с молив: "Носете си плавници!")

Който не си плати навреме тока ще бъде откачен!

(съобщение от инкасатора)

Вратата е заключена. Използувайте звънците.

(на вход)

Полусанитарен ден

(табелка на вратата на магазин)

Днес цял ден е санитарен полуден

(бележка на вратата на библиотека)

Двете хлебарки са в болнични

(надпис на заключена хлебарница)

Забранено изхвърлянето на боклук и други отпадъци!

(Табела - гр. Дряново)

ТПК "Свобода Шапкарска" произвежда пагони, шапки и други шивашки услуги.

(София, ул. "Сердика")

28 април - празник на улица "Първомайска"!

За Орлов мост - по моста

Моля, не пускайте чешмата, защото тече!

(бележка от водопроводчика)

Всички десетокласници, които желаят да ходят на бригада, да се прегледат при лекарката!

(в училище)

Асансьорът работи с монети по 10 стотинки.
Моля, не пускайте по две или криви, защото не работи!

Разрешено за МПС, посещаващи операта

(табела пред паркинга на операта във Варна)

Повече деца във всяко българско семейство - повече млади сили за Родината!

(плакат в детска градина (!) )

Целогодишно сезонно намаление на обувките!

(надпис в магазин за обувки)

Клуб на железничаря, пенсионера и здравето

(табела по бул. "Ситняково")

ЧАСОВHИЦИТЕ СА С ГАРАHЦИЯ 12 МЕСЕЦА
Гаранцията отпада в случай,че:
...
не се подменя гуменото уплътнение на гърба на часовника на 2-3 години

...
(Бележка на сергия за часовници в Минералсувенир)

НАЙ-НИЗКИ ЦЕНИ

(надпис над сергия)

'Консултирайте стоматолога си всеки 6 месеца'

(надпис върху паста за зъби 'Bright', производство на 'Ален Мак', Пловдив)

До служителите на Институт по физиология
До 31.12. пари няма да се изплащат.
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

(предколедно съобщение в БАН)

ПРОДАЖБА НА УНИКАТИ НА ЕДРО

(на базара в зала "Универсиада")

Стъкла на едро и дребно!

На витрината на стъкларски магазин

Френска баклава "Славянка"

(хотелско меню в "Албена")

Шопска салата по мексикански

(в софийски ресторант)

Турското кафе е виетнамско.

(Надпис в бар)

Днес баклавата с орехи е с фъстъци.

(Надпис в сладкарница)

Фирма "Нестинарка" набира танцьорки

Олио пластмасово - 73 лв.

(етикет на Женски пазар)

Ликвидация на обувки и пантофи

(надпис на вратата на магазин)

ОБЯВИ И РЕКЛАМИ

Ако обичате уникалната българска кухня, посетете ресторант "Цигански барон"!

(Реклама по радио FM+)

Мога да давам уроци по френски, аритметика, латински. Изпитана методика. Но не искам. Телефон 2-11-11.

(обява във вестник)

Давам стая под наем срещу отглеждане на две крави. Може и студенти.
ПП с. Мърчаево, Софийско.

Срещу 5 лева в плик - гарантирана печалба от 60 000 лева.
Адрес: ул. "Въдичарска" 2

(обява във в. "Куриер 5")

Басейн "Винпром" предоставя плувни коридори срещу заплащане.

(обява във в. "Куриер 5")

Конференция на Робъртс Лиардън - пророк с мощно изцерително служение.

(афиш)

Еднолична фирма "Вайкунта" лекува всички болести с гаранция.

(обява във в-к. "Лечител")

Създаден е уред за лекуване на безнадеждно болни.

(обява във в-к. "Лечител")

Ако имате проблеми с ръководената от вас частна поликлиника или аптека, посетете нашия склад в Орландовци!

(реклама)

Приемаме поръчки за конфекционно разкрояване на фирми.

(реклама)

Фирма "Делта-И-Ко" предлага:
- BMW 524TD, OPEL RECORD 2.0E;
- ботуши, галоши, цървули от PVC.

(реклама във в. "24 часа")

Търся съквартирантка - с ТЕЦ.

(Обява на Хим. факултет - София).

"Довиждане, и благодаря за рибата" - четвърта, последна книга от трилогията "Пътеводител на галактическия стопаджия".

(Реклама на гърба на книгата).

Предизвикайте шанса си - доверете ни се!

(Реклама на издателство "Абагар")

На 15.6. ще се състои концерт по творби на Моцарт и Салиери

(афиш)

Пътуването с експресните влакове на БДЖ е пестене на време и удоволствие

(рекламен плакат на гара Варна)

НАЛИВНИ ФРЕНСКИ ПАРФЮМИ
БЪЛГАРСКИ ОБУВКИ

(Рекламна табела - една обща за двата надписа)

КУПУВАМ РОЯЛ ИЛИ ПИЯНО

(обява)

Хормонално оголемяване на бюст - тел. ---------

(обява в "Куриер 5" - телефонът спестен, но правописът запазен)

Чешките авиолинии вече летят и до Прага...

(реклама на чешките авиолинии)
Търся жилище в района
(обява в автобус 213 - София)

И НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ...

И нека славата на мъдростта ни се носи сред всички народи!

LOWIM BRIMKI

(табелка на шивашко ателие)

10% Otstypka

(надпис на магазин в Пловдив)

Cafe "Nova Brasilia"

(Опаковка за кафе)

Topli Banici

(надпис на павилионче)

Parfiumeria, Kozmetika, Podaratzi

(Надпис на магазин в Карлово)

PLAJ JUG

(Плаж "Юг"...)

"Запечени картофи с бекон" - "Constipated potatoes with beacon"

(Из меню в ресторант в Созопол)

"Панирани рачешки ролца" - "Fried rolls of cancer"

(Из меню в друг ресторант в Созопол)

"Яйца на очи" - "Яйчекоми на глазами"

(Някъде по Черноморието, 1994-1995 г.)

"Супа" - "Soap"

(Пак някъде по Черноморието.)

"Бански старец на скара" - "Grilled old man from Bansko"

(в доста от менютата в ресторанти в Банско)

Списък на песните на трио "Зорница" на обложката на CD:
 1. Станко ле, мори хубава - Hey you, Pretty Stanka.
 2. Планинец ходи - A Tractor Driver is Walking
 3. Отдолу идат шарени колца - Motley Wheels Are Coming from Below
 4. Дъщерцо моя, майчина - Hey you, Mother's Daughter
 5. Йогряло ми ясно слънце - A Bright Sun Shone On
 6. Загукала е гулабка - Female Pigeon Began Crooning
 7. Пак поди, мале - Go again, Mother
 8. Изкара Димо жъртвари - Dimo Brought Out Harvesters
 9. Да зная, мамо, да зная - If I Knew, Mum, If I Knew
10. Провикна се мома руса - А Blond Lass Cried Out
11. Дядо делба делеше - An Old Man Was Partitioning Shares
12. Мър Тодорке, мънинка - I Say, Little Todorka
13. Дойне, бяла Дойне - Hey you, Doina, You, White Doina
14. Мури Тодоро - I Say, Todora
15. Седнала ми е Марийка - Mariika Seated Herself
16. Моме ле, мури мунинка - Hey You Lass, You Little Lass
17. Гергина цъфти, не вехне - A Dahlia Blooms, And Doesn't Fade
18. Петлите пеят - Cocks Are Crowing
19. Града са гради, Станьо льо - Hey Stana, A Town Is Under Construction
20. Зелен се орех развива - A Green Walnut-Tree Is Coming Into Leaf
21. Звездо льо, вечернице - Hey you Star, You Evening Star.
Made in Bulgaria

(Предупредих ли ви да четете този раздел с лекарство за сърце подръка?)


ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ

Журналистите винаги са били, са и вероятно ще бъдат сред флагманите на човешката мисъл.
Тук можете да се уверите в това.

ВЕСТНИЦИ

При чистота 99.9999 процента и относително тегло 20.20 "червеният живак" може да намери специфично военно приложение. Специалистите контрират и тази възможност, доколкото науката не познава вещество с такова високо относително тегло.

(ДУМА, 10 април, Статия: "ЧЕРВЕНИЯТ ЖИВАК" СЕ ОКАЗА ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ, редакционна статия)

Реакторът се завъртя на 3000 оборота и токът бавно потече по жиците към Родината

("Работническо дело" - 1974 година по повод откриването на 1 блок на АЕЦ " Козлодуй")

Служител в банка се самоуби с два изстрела в главата

(Заглавие във в-к "Континент")

При пожара в "Ален Мак" горяха 1300 елемента!

(Заглавие във в-к "Новинар")

- Ами да, той е голям химически завод...
- Да, ама как пък ги преброиха, че са точно 1300?

(Реакция на група стажант-лекари при прочитане на горното заглавие)

Подводницата има форма на кит-лястовица

(в-к "Отечествен фронт") (вероятно става дума за косатка?...)

Това означава, че електроните в проводника моментално се разпространяват настрани (със скоростта на светлината!)...

(COMPUTERWORLD/България, 2-10 март, стр. 14)

Появява се нов гигант в бързото хранене

(заглавие - в-к "Демокрация")

Монголски опозиционер обвинен в разкриване на държавна тайна по повод изявление, че председателят на Великия народен хурал е корумпиран.

(Статия в "24 часа")

ПЪРВО ВИСШЕ УЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ В ЛОВЕЧ
НАПЛИВ ОТ ДЕВОЙКИ

(Заглавие в местен вестник)

Централният нападател на "Хюстън" Хаким Олайджоун бе обявен за най-добър защитник на сезона в НБА...

(статия - в-к "Демокрация")

САЩ разработват нов безмоторен разузнавач... "Животно 2" ще стартира през юли и ще лети 60 часа... Изгорелите газове от четирицилиндровия двигател ще играят номера на противниковите ракети...

(в-к "24 часа")

Трима джебчии арестуват полицаи на централния пазар.

(в-к "Експрес)

Цената на техниката е паднала с 200% за 2 години...

(в-к "24 часа")

Бебе на година и половина участвува в престрелка

(заглавие във в-к "Нощен труд")

Държавният дефицит достигна $528...

(в-к "Стандарт")

Чета вестник "Земя", защото винаги представя истината такава, каквато е в действителност...

(в-к "Земя")

При 18 от общо 13 случая...
(в-к "24 гафа"... пардон, "24 часа")

Опростяват 30% от доходите...

(заглавие във вестник)

Най-големият слънчев часовник в света работи само от изгрев до залез слънце.

(заглавие във в-к "Новинар")

Свинаров закуси с Буш

(Заглавие във в-к "Труд", 5 февруари 2005 г.)


ТЕЛЕВИЗИЯ И РАДИО

Присъствуваха всички членове на светия синод, а така също и много хора...

(Новини - БТ, Канал 1)

При нападението са били ранени девет умиротворителни сили...

(Късни новини - БТ, Канал 1)

Разрухата в земеделието не отмина и птицевъдството...

(Новини - Канал 1)

Филмът е селекциониран за номинация на фестивала в Кан...

(Канал 1)

Нападателят Тото остана сам срещу вратаря като Полярната звезда на небето, и...

(Георги Попвасилев - коментар по БНТ)

Свети Патрик отишъл да проповядва християнството в Ирландия около 420 г. преди нашата ера...

(Радио "Вива")


ЛОЗУНГИ

Някои, хм, обществени устройства са по-благодатна почва за лозунгите от други.
Но където има възможност, има и лозунги, а където има лозунги...

О, МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО...

Ако по някаква причина не е незабравимо за вас, прочетете тези лозунги - и ще стане.

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен

(Надпис в обществена баня)

Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.

Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я.

Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка,
да постъпваш като мечка.

(агитационен плакат за чистотата)

Не слагай чужди тела в устата си!

Събличай се бързо, и други чакат след теб!

Планината е извор на прогресивни идеи.

Дръж маркуча си в изправност!

Обещаваме да намалим стойността на един човеколеглохраноден с 0.02 стотинки.

(Обещание в почивна станция)

Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв.

Теляшка бригада за комунистически труд "Н. В. Гогол"

Почин на моряците от кораба "Лом": "Закачи - откачи"

Да покрием навреме младите кобилки.

Във всеки дом добитък.

(Плакат, издаден от "Наука и изкуство")

Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинки.

Българско значи висококачествено, а тополовградско - отлично.

На партията - вярност, на народа - чиста вода.

(Надпис в служба "Водоснабдяване и канализация")

Човекът е главна фигура в животновъдството.

Да живее българо-съветската дружба между народите!

Да живее международното положение!

(?!?)

Дружбата между хората ражда криле на същите.

Всяка ръка на крак!

Да строим социализма с подръчни средства!

Всеки палет готова продукция - гвоздей в леглото на империалистите.

(Лозунг в консервен завод)

Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!

(Лозунг в птицеферма)

След глад и мизерия настъпи тежка индустриализация.

25 години народна власт - 25 години цирк.

(Светлинен надпис над купола на цирка)

Цехът за бързи услуги е дело на партията.

Комунизмът е неизбежен.

Повече камъни за народа.

(Надпис в каменна кариера)

Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас.

(Лозунг в студентски стол)

Граждани, гответе се за отпадъци!

(Лозунг на кампания за събиране на вторични суровини)

При директора се влиза само по голяма нужда!

(Надпис на вратата на директорски кабинет)

Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!

(Лозунг на входа на град Тутракан)

Да живее 10 септември, ден на народната милиция - единствена опора на народната власт!

(В участък)

С всички сили - пет за четири!

(Петилетката - за четири години)

Всеки кооператор - свиня! Всеки комунист - две!

(Животновъдна кампания)

Повече кожи за Партията!

(Лозунг на кожарска фабрика за 9 септември)

Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма!

(В консервния завод в Пазарджик)

Всяко кебапче - куршум в сражението срещу световния империализъм!

(В кебапчийница)

Да влезем в комунизма с лъснати обувки!

Да живее СССР - вечният строител на социализма!

Съветските болни - най-здравите болни в света!

Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!

(Лозунг от социалистическа болница)

Да не оставим неодрусана слива в нашето село!

Който не познава Сибир, не познава СССР!

(Лозунг от "Интурист")

Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.

Тодор Живков

Всички комунисти - под земята!

(Лозунг в мина)

Един допуснат брак - беда за целия колектив!

(Лозунг - 1985 година)

Мирният атом - във всеки дом

(в-к Работническо дело 1974 г., по повод откриването на 1 блок на АЕЦ " Козлодуй")
(уви, реализирано на практика единайсет години по-късно...)

Здрав дух в здраво комунистическо тяло!

(Лозунг на стадиона в гр. Несебър)

25 ПОБЕДНИ ГОДИНИ
обикновен локум

(Надпис на опаковки локум)

20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България!

(Лозунг в цирка)

Всички луди - на борба за мир!

(Агиттабло в лудница)

ВНОСНИ

В някои чужбини се произвеждат лозунги, които не отстъпват по качество на горните.
Всякакви анализи, аналогии и прочее задни мисли не съм ги подбуждал аз. Ваши са си.

Швейцария: Страна, близка до Либия, но по-неразвита.

Муамар Кадафи

Хамбургер: Смес от хлебарки, мишки, жаби и пр., с чиято помощ беше разрушен СССР.

Муамар Кадафи

Политика: Изостанала концепция, която прекрати съществуването си в Либия

Муамар Кадафи

Либийци: Кадри и специалисти на световно равнище, много търсени по целия свят и предпочитани пред всички други. Но като патриоти те отказват да се продадат като Марадона, дори за по 1000 долара на час.

Муамар Кадафи


КОМПЮТЪРНИ

Интернет е свят на компютри, и в него има и по-големи (а и по-весели) колекции от тази тук.
Въпреки това обаче, и малко принос също е принос...

ПРОЦЕСОР интел 386/СХ-25
ЧЕСТОТА НА ТАКТА 25 мхц, 0 уайт стейтс
ЗАПАМЕТЯВАНЕ 2 МВ
МЕСТА 6хАТ, 1хХТ
ВIО АМI
ВИДЕОКОНТРОЛЬОР 16-Вit VGА 256 КВ до 1024 768 точки разтваряне
ТВЪРДА ПЛАТКА 50 МВ/17 мс
ДИСКЕТНО УСТРОЙСТВО 3 1/2" 1.44 МВ, 5 1/2" 1.2 МВ
МРЕЖА 150 вата
РАЗМЕРИ 145х395х435 мм
КЛАВИАТУРА MFII, немски, 102 клавиша
САУНД 11-гласов FM-синтезатор
Саунд-дигитайзер с 22 кхц
ПРИНАДЛЕЖНОСТИ две стерео-колони, слушалки, свързващ кабел за стереоуредба
14" V А цветен монитор
ОПАКОВКА поносима от околната среда, може да бъде преработена
ГАРАНЦИЯ 12 месеца
СЕРТИФИКАТИ разрешение
СИСТЕМИ НА ДЕЙСТВИЕ проверен
ДОКУМЕНТАЦИЯ справочници на немски ез.
ЗОФТУЕР
диагноза на системата
преработка на текста
предпазване от вируси
ГЕЙМ ЗОФТУЕР

(оферта за компютър на щанд в ЦУМ, около 1992 г. Вярно с оригинала, нищо пропуснато, нищо дописано, оригиналният правопис и формат запазен: Григор Гачев.)

Хакерите са хора, които пишат вируси...

(Радио "Експрес" - шефът на фирма - представител на IBM у нас.)

Различни отговори на запитване към фирми за продажба на компютри и части за тях: "Имате ли Sound Blaster?"
"...ъъъ... кого търсите?..." (фирма "Daisy 69")
"Ами, не съм съвсем сигурен, чакайте един момент. Робърт, имаме ли само бластери?..." (фирма Risk Electronics)
"Ами няма го в момента" (фирма "КомАвто")
"Да, ние по принцип продаваме саунд бластер (обърнете внимание на числото, в което е думата бластер), но той в момента е на Пловдивския панаир, където сме го дали една фирма да си прави експерименти с него. Защо не вземете да се обадите там?" (фирма "Tradel")

(запитването е от времето, когато звуковите платки бяха още екзотика)

...Размерът и качеството на плейбека са ограничени от Video for Windows до 15 кадъра в секунда в прозорец с размери 160 x 120 инча."

(COMPUTERWORLD/БЪЛГАРИЯ 17-24 март, 1993 г., Статия: 'Платката на Focus за снемане на видео', стр. 8, Автор: InfoWorld)

...За разлика от DesqView/386 (среда базирана на текстообработка)...

(PC WORLD Септември 1/1992 г., Статия: 'Многозадачна работа между Windows, DOS и UNIX', редакционна информация)

...интерфейс в PCL (Post Script Language).

(ComputerWord/България, 27 май -2 юни 1993 г., статия: 'Microsoft и HP ускоряват печата', автор: Infoworld, страница 4)

Към сървъра на Netware може да се свърже устройство CD-ROM със SCSI интерфейс, в който да се зареждат дисковете на Macintosh

(ComputerWorld/България, бр31, 1993 г., статия: 'Лятото не е "мъртъв сезон" за Novell', автор: Веселин Дочев, стр. 1)

...Неговият сънародник Алан Тюринг тъкмо е бил формулирал принципите на съвременния компютър - машината на Тюринг, и разбил с машината "Енигма" кодовете на нацистките шифрограми.

(в-к "Капитал", бр. 47/23 ноември 2007 г., "www.ДЕМОКР@ЦИЯ" - статия от Соломон Паси)

Съдържание


ДЕТСКИ

- Мамо, откъде си ме купила?
- Не съм те купила, родила съм те.
- Хайде тогава да ми родиш и едно конче!

(Българско радио)

- На какво си се одраскал?
- На котката.

(Корней Чуковски - "От две до пет")

- В Анап е горещо, все едно седиш на примус...

(Корней Чуковски - "От две до пет")

- Иванчо, какво ядохте днес в детската градина на обяд?
- Супа топче!

(Този Иванчо не е онзи от вицовете, истински е. И долният бисер пак е негов.)

- Иванчо, с какво се топлите в детската градина?
- Ами... Със затворени прозорци!

Съдържание


РАЗНИ

В реалния живот винаги се намират такива, дето не се побират в никакви категории.
Ето ви малко.

САЩ. Баптистка столова. В началото на опашката, до тавата с ябълки, стои калиграфски изписана табела: "Взимайте си само по една ябълка. Бог вижда!". На края, до тавата със сладки, е забодена надраскана набързо бележка: "Вземете си колкото искате. Бог е зает да гледа ябълките."

Студентска столова. Над тавата за хляба - надпис: "Не взимайте прекалено много хляб!". Отдолу - дописано с молив: "има в кюфтетата".

Паркингът пред Икономическия институт - София. Табела "Само за служители!". Отдолу дописано: "по изключение - и за автомобили".

Прожектират в Добрич "Троянската война". По време на прожекцията зрител споделя в тъмното:
- Абе, жена, добре че дойдохме тука, да гледаме тоя филм! Какви неща били ставали в наш Троян, пък ние да не знаем!

(Българско радио)


Благодарности към събирачите (по неясно какъв ред, и сигурно има пропуснати):Андрей Власов Вени Марковски Живко Жеков Момчил Момчев Симеон Влахов
Анри Еринин Владимир Чакъров Ивайло Върбанов Николай Горчилов Стамен Стаменов
Атанас Банов Григор Нешев Иван Дончев Пламен Николаев Тодор Тодоров
Атанас Велков Димитър Кенаров Иван Крумов Радослав Канев Филип Димитров
Боян Бонев Димитър Козарев Косьо Спиров Ромео Нинов Юри Илков
Васил Карлуковски Емилия Енчева Красномир Крачунов Сергей Милушев Людмила Стаменова
Таня Жекова