Енергично срещу престъпността

МВР напоследък не си поплюва. Никак.

Наскоро арестували рецидивист в Плевен. Тъй като той оказвал съпротива, един от полицаите произвел изстрел във въздуха. Куршумът рикоширал и ранил рецидивиста в главата.

(Ако се чудите от какво куршумът е рикоширал във въздуха – възможности много. Небесният свод. Международната космическа станция. Ниско прелитащ изтребител. Тежко брониран гълъб… Ама сте недосетливи!)

Пак наскоро в Кърджали бяха проведени действия за арестуване на сводник. В хода на операцията е пострадало семейство, имащо контакти със сводника. Извършителите са неизвестни (отказали са да се легитимират). След повикването на полицията казали, че са от полицията. Може и да не е вярно – кой престъпник не претендира, че е от полицията?

Не се и съмнявам, че с такива мерки престъпността скоро ще бъде унищожена. При такава полиция на кого му трябва престъпност?

12 thoughts on “Енергично срещу престъпността

 1. Gabo

  Отговора е лесен, сам си го дал в новината
  “Около 11,30 часа днес, във вход на жилищна кооперация”. Съвсем естествено е, при изстрел във въздуха (когато си в жилищна сграда) да се получи рикошет.
  Не знам в закона дали е написано, че изстрел във въздуха се дава само на открити помещения, а и надали полицаят, преследващ престъпника (който сигурно не е седял да чопли семки) е мислил точно за буквата от закона.
  От друга страна, се сетих за този виц:
  Из полицейски доклад:
  “Заподозряният се качи в асансьора и изчезна в неизвестна посока”.
  🙂

  Reply
 2. Божо

  Бе не били открити следи от рикошет…
  Макар че, май единственият начин за намаляване на бандитите е отстрелът. Иначе затвор не ги лови.

  Reply
 3. юлий

  Не че не откривам разлики, но бих искал да доловиш приликите. http://www.gatchev.info/blog/?p=1004

  п.с. тона и начина ми на изразяване не целят да обидят никой… просто така съм възпитан.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Gabo: Някак си тези рикошети все улучват заподозрените, и все в главата (освен ако не е в сърцето). Навява ми спомени около демонстрациите покрай “възродителния процес” – тогава пак имаше изстрели във въздуха, и пак имаше умрели с куршуми в главите…

  @Божо: Почне ли полицията да отстрелва, подозирам, че единствените, които ще останат здрави, ще са… бандитите.

  @юлий: Аз не съм полицай, така че мога да си позволя да ступам някого. Те са, които не могат, без ситуацията да го налага реално. Именно защото са полицаи. Точно както аз мога да ходя цивилен, а те не могат (поне докато са на дежурство), и аз мога да не се представя на когото заговарям по работа, но те не могат. С властта идват и отговорностите. Странно би било обратното.

  И смятам, че ступването на някой мошеник и спирането на полицейските своеволия представляват едно и също – борба срещу престъпността. И че са не противоположности, а че вървят ръка за ръка.

  Reply
 5. Пешо

  Ами МВР и не трябва да си поплюва. В много страни при съпротива на полицай те отстрелват без формалности.
  Колкото до Кърджали, това е просто грешка. Колкото и да е неприятно, такива неща се случват. Показва непрофесионализъм, но при текущите условия и заплати в МВР не може да имаш на щат само безгрешни супермени.

  Reply
 6. Божо

  @Пешо – нещо не ми се вижда нормално, полицаи да нахълтат в къща и да започнат да бият наред. Съпротива или противопоставяне, до колкото разбирам не е имало, така че не е имало и основания за силови действия.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Пешо: Грешка и бандитизъм не са едно и също нещо. Грешка може да е да объркаш адреса. Но полицай, който не знае, че се действа униформен, че най-първо се легитимираш като полицай и с името си, и че задачата ти е да обезвредиш подозирания за престъпник, а не да го пребиеш, дори ако не се съпротивлява, не е полицай. Той е бандит.

  Такъв “полицай” в страните, които имаш предвид, бива отстрелван без формалности. И после отстрелялият го води (и печели) дело срещу местното МВР да му плати нервите и куршума.

  Reply
 8. Itilon

  Да, и аз имам какво да кажа (по-скоро какво да попитам) по темата с акцията в Кърджали: http://e-lect.net/?p=1533.

  Ще се цитирам вкратце и в светлината на днешното нелепо оправдателно изказване на министър Цветанов:

  “Ако грешката наистина е вярна, каква е причината за поднесеното от най-високо ниво извинение? МВР е длъжно да се извинява на престъпността, така ли? В допълнение, ако грешката е вярна, защо за прикриването на акцията са предложени пари? Не е ли това леееко непоследователна практика в светлината на ежедневните опити всяка полицейска операция да ни се навира пред очите от всяка възможна медия?”

  Reply
 9. Виктор

  А според мен най-голямата издънка в тоя случай е това, че са били цивилни. Ако е имало там човек с оръжие, колко му е да ги помисли за разбойници, противникова банда, крадци, да гръмне и стана тя каквато стана. Не, че бандити не ползват униформи, ама все пак.

  Reply
 10. Шаркан

  оставете гражданите да се въоръжат, откажете се да гледате дела за убити бандити (освен ако няма пострадали трети, незамесени лица) – няма нужда от полиция (която стреля по заповед отгоре, а горе решават че престъпници били даже читателите, които не кихат на праводържатели и на държавата).
  Ако толкова ви ужасява “хаосът” и “анархията” – избирайте си шерифи по места, които да разчитат на съдействие от въоръженото население.

  (не стреляйте по сводници! Бесете ги. Или ги вържете и ги дайте на “служителките” им – анонимно и без последици за момичетата. Покрай другото това ще спомогне за производството на ЕСТЕСТВЕНИ торове за селското стопанство…)

  Reply
 11. Шаркан

  полицейщината си е форма на легален бандитизъм – защото е в интерес на държавата, а в името на този интерес често (не само у нас, навсякъде по света) се газят хора, без да се пробира – виновен, невинен…
  То нали за това един от любимите лафове на привържениците на полицейщината е, че “няма невинни” или “всички сме грешни” или “няма някой някъде да не е в нарушение”.
  Читави полицаи май има само по филмите – и то обикновено когато те тръгват да ритат срещу самата система.

  Също както продажбата на алкохол и цигари – легални са, защото имат бандероли за платен акциз.
  При все, че пристрастяването към алкохола е по-силно от пристрастяването към хероина. Ама едното е позволено, другото – не. До голяма степен произволно.

  тъй че… ясно.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *