GSM модеми от Виваком

Наскоро една моя позната ми се оплака покрай GSM модемите на Виваком. (Така наречената мобилна Интернет връзка.) Всъщност, не от самите модеми, а от отношението.

При подписването на договора тя изрично попитала върви ли модемът под Линукс, и ще може ли да го настрои. И била изрично уверена, че върви чудесно, и че няма да има никакви проблеми.

Уверението траяло, докато не се опитала да го свърже. Въпреки че не е компютърно неграмотна, не успяла. Когато потърсила помощ в магазина, откъдето го е закупила (и където е получила уверенията и обещанията), управителят студено й отговорил, че те не предлагат помощ за свързване под Линукс. Причината? Линукс бил операционна система, в която всеки си прави сам всичко. Така че не било тяхна работа, и ако може, тя да не му губи времето повече…

… Не зная дали ще успея да й го пусна. Може би да. Може би не – кой знае дали не са я излъгали както за помощта, така и за вървенето въобще?

Знам обаче какво да очаквам от Вивател на тема мобилна свързаност. И предупреждавам всичките си читатели да очакват същото. Не само за Линукс. Който служител има желание да помогне, ще го има и за Линукс. Който няма, няма да го има и за нищо друго.

Затова, ако имате нужда от мобилна свързаност, потърсете друг мобилен оператор. С Виваком имате шанс да се натъкнете на такова “съдействие”… Предупредени сте.

27 thoughts on “GSM модеми от Виваком

  1. Acnapyx

    Е, сега… то все едно от останалите оператори са се завтекли да помагат. Повечето оператори са “хвани единия, та удари другия” 😀

    Пусни малко инфо за модемчето – производител, модел, такива неща, и им виж на сайта, поне за някои от модемите има и Linux поддръжка (поне за този на Alcatel – със сигурност). Поне да си знаем какво си заслужава да вземем, ако се излъжем да вземем от тях – или пък ако не си заслужава, съответно.

    Reply
  2. Пешо

    е ми то Линукс …. ама айде да не почвам 🙂
    Може да си сигурен, че нивото на обслужване при другите мобилни оператори не е по-високо. И че пича не е помогнал просто щото не е имал и грам идея какво да направи. Сигурно ако беше питала за Уиндоус пак нямаше да и помогнат, само че с друг аргумент. Въобще едва ли ще намериш човек който да ти помогне за това в магазин. Питай съпорта им или виж на сайта за подробно упътване, или в някой форум.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Аспарух: Налагало ми се е да търся съдействието на останалите оператори за неща под Линукс. Далеч не винаги помощта им е била на добро ниво, но чак такъв директен и нагъл отказ за помощ не бях срещал. Призивът ми да не се ползва тази услуга на Виваком е заради него.

    С модемчето вероятно ще се справя, поне ако не е случайно повредено. Като го видях, беше в режим флашка, и се рапортуваше като Alkatel Data Storage, иначе е май някакво 3G. Утре ще го боря, ако ми остане време, и ще имам по-подробно инфо. Но при подобно отношение на персонала не съм сигурен, че ще взема от тях нещо, дори ако съм сигурен, че ще успея да го пусна.

    @Пешо: Сигурно ще пробвам да питам съпорта им, ако не се справя и сам. Ако успея да се добера до второ ниво, нищо чудно и да получа кадърна поддръжка. Но ще купя повече от тях нещо, когато се уверя, че въпросният “персонал” е изхвръкнал от магазина им дисциплинарно. Нямам желание и аз да попадам на него.

    Reply
  4. Виктор

    Много търговци правят така. На мен ми се е случвало и за MP3-плейър, и за кабел за GSM апарат и за други работи. Казват че става, аз ги питам втори път, с други думи, променям словореда, говоря ясно и бавно, за да съм сигурен, че са ме разбрали, и пак същото. Може да не ви се вярва, но преди година-две в големия магазин Мосю Бриколаж, купувам една луминесцентна лампа, и понеже не знаех, че вече се продават и такива без стартери и дросели, питам един от … как се казваха продавачите консултанти, мъж беше. Та значи, питам го аз за дросел и стартер, той ми казва, че няма нужда, лампата и така ще работи. От едната страна има два щифта за контакт, и от другата още два. Едно време на два срещуположни се връзваше стартер, ама както и да е. Та питам го аз консултанта къде да свържа тока от мрежата, той ми казва че на двата щифта от едната страна на тръбата. Питам го другите два щифта какво, на късо ли да ги свържа, той казва “да”. Аз нещо се така малко поусъмних, та вдигнах пред мене тръбата и му показвам и едновременно говоря. Значи, казвам, на тия два щифта 220 волта, от контакта вкъщи, а тия, другите, на късо, нали така? Да, вика, точно така.
    Като се прибрах, нещо пак взех да се съмнявам, пък си рекох: “Виктореее, ти свързваше такива лампи преди 20-30 години, сега нещата са се променили дотолкова, че се съмняваш в консултанта на Бриколажа…”
    Но все пак, преди да монтирам тръбата където трябваше, сложих я на пода и реших да я свържа само така, за проба. Вързах на късо от едната страна, мушнах в контакта от другата и прас, нещо изгоря. Рекох си, че с много тъничка жичка съм вързал двата щифта на късо, щото съм прекалено предпазлив, и ги вързах с по-дебела жичка. Включих и прас, изгоря ми бушонът 20 ампера. После смених бушона, нищо не давах на късо и се оказа, че лампата свети, въпреки че два пъти я давах на късо. Китайска лампа, трепач. Български консултант-продавач, трепач. 🙂

    Reply
  5. Jack

    И хубаво гледайте какви договори подписвате с бтк, така де – виваком, че си умират да цакат на дребно. След като 2 години ползвах интернет от тях (признавам, добър) се оказа, че не мога да го прекратя, тъй като договора (първоначално подписан за 1 година) автоматично се подновявал всяка година за нови 12 месеца. При това още не беше дошла датата за подновяване, нооо имало клауза за предизвесттие от 1 месец. И така, бтк предпочете да ме цака с един годишен абонамент за услуга която не ползвам, вместо в дългосрочен план да запази лоялен клиент с 2 телефонни поста. Нищо чудно, че в последно време не им излизат сметките.

    Reply
  6. Божо

    Аз друго се чудя.
    Линукс вече достатъчно масово се ползва, не е както до преди няколко години.
    Как на разните шефове на подобни фирми не им идва на ума, да проведат някакво обучение на персонала, или поне да назначават по един-двама човека с познания по Линукс, да могат поне най-основни насоки да дават.

    Reply
  7. Gabo

    Григоре, не ви прав във случая. Твоята позната каккво ти е казала е едно на ръка, но продавачите в магазините за телефони не са длъжни да познават операционните системи или начина за настройване.
    Като си купиш печка, да не идва момата от магазина да ти готви печено пиле с картофи? Като си купиш хладилник, да не идва момата да ти реди продуктите в съответните рафтове, като си купиш телевизор, да не идват пак да ти гласят каналите?
    Проблема е, че хората ( а па най-вече женурята) купуват какви ли не джунджурии само защото имат пари, като се почне от лаптопи, телефони и какво ли още не, а не умеят и телевизора да си пуснат с дистанционното, и после другите им виновни.
    И ти като лековерен – приемаш казаното за чиста монета и бързаш да мрънкаш.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Божо: Проблемът в случая е не в Линукса, а в желанието на персонала да помогне. Пешо отбеляза по-горе – и за Уиндоус да ставаше дума, пак щяха да отсвирят момичето. Просто ги е мързяло да си мръднат задниците…

    @Gabo: Познавам момичето достатъчно добре – не е от хората, които купуват, без да питат по два пъти ясно и разбрано. И да, персоналът може да не е длъжен да разбира от всяка операционна система. Но след като е уверил два пъти клиента, че стоката му работи с операционната система Х, е длъжен или да потърси съдействието на централната поддръжка, и да му пусне стоката, или да се извини и да си я вземе обратно. В противен случай се получава или това, което в белите държави се нарича продажба чрез измама, или това, което пак там се нарича отказ на поддръжка. И в двата случая означава, че тези търговци трябва да бъдат избягвани отдалече. Затова и предупреждавам всички – ако искате, имайте си нещо общо с Виваком след тази случка. Преценката си е ваша.

    Reply
  9. Божо

    @Gabo – настройка на GSM модем не е елементарна операция и би трябвало пордажбата да се прави от квалифициран персонал.
    Както и при продажба на телевизори, може работата с дистанционното и контролите на телевизора да е проста работа, но кадърните продавачи провеждат кратък инструктаж на клиента. Или поне до преди няколко години беше така.

    Когато ти монтират климатик, техниците също обясняват как се ползва.

    Какво остава за много по-сложно устройство, като модем със специфични настройки.

    Reply
  10. max

    Ако модемът е Alcatel X220L, мога да ви уверя, че работи безпроблемно с помощта на usb_modeswitch (виж на http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/#hardware). Ако пък не е в списъка с поддържания хардуер, сравнително лесно могат да се съберат данни, които да осигурят работата му (във форума лично разработчикът отговаря на запитвания и помага).

    Reply
  11. Bogdanov

    Всъщност не сте прави.
    Инсталирането на този модем /аз има глобулския вариант, ама надали има голяма разлика/ става за 10 сек и с един клик под уиндовс.
    Научава се за 15 мин обучение, в което основното се състои в това да се покаже на клиента откъде да си сложи чавка да не въвежда всеки път пина.
    Броя на клиенти, желаещи да ползват такъв модем под Линукс надали са 10% /според мен под 5/, а заплатата на специалист ще е доста над реалната печалба.
    Всъщност би трябвало да имат един подоготвен човек в централния офис и от другите да препащат натам.
    Виж държането на продавача е отчайващао, но това е друга тема. В БТК винаги е било така, фирмана политика е /имаше нещо за киселата усмивка тренирана с лимон в “Пощоряване”/.

    Reply
  12. Hristo

    При другите оператори не е по различно. Истината е, че те са монополен картел и ни цакат както си искат. Всеки клиент трябва да си търси правата, мобилните оператори съдени, иначе няма да се събудят.

    На мен ми се наложи да платя ~100лв неустойка към Глобул за това че те закъсняха да ми доставят новия телефон с нов тарифен план. Стария договор бе автоматично подновен за още 1 година, за да премина към новия тарифен план, трябваше да прекъсна стария и да платя неустойка. Но това ще им е последната година, ще преместя цялата фамилия към друг оператор.

    Друг случай от преди година: Майка ми си купи подобно USB 3G модемче, отново от Глобул(ние много ги обичаме). След като не успяла да го пусне сама(по принцип е plug-and-pray) отишла в магазина за помощ, там някакво хлапе е почовъркало 5 минути и след като модема не тръгнал той й дал блестящото предложение да си преинсталира windows и да дойде пак…
    Оправих го за 15 минути след като намерих фирмуеър ъпдейт и допълнителен контролен панел от фирмата производител(повечето време отиде да разбера кой е производителя), болката му беше 64бит уин.

    Reply
  13. Шаркан

    доставчиците на мобилен интернет по принцип лъжат за Линукс. Дори си позволяват да продават заедно с GPRS-модемите малки лаптопи, на които Е КАЧЕНА някоя от линуксовите ОС… към който лаптоп после не можеш да вържеш въпросния модем.
    Бойкот на тия уроди не винаги е възможен (ако нямате как да си купите например 3 км кабел), затова при всеки сгоден случай, можете ли да ги прецакате – не се колебайте.

    наглостта не бива да остава ненаказана.

    Reply
  14. Шаркан

    вметка за “Бриколаж” (информация от вътрешен източник): на служителите в това заведение пряко им е наредено да търсят начини да отказват точна и изчерпваща информация на клиентите. Наредено им е също така да не признават гаранционни ремонти повече от 17% от случаите (иначе им режат от заплатите).
    Мислех, че това е майтап, но ми го доказаха.
    Предвид привилегированото положения на търговците у нас (и по света) няма защо да се учудвате.

    Reply
  15. Григор Post author

    @Шаркан: Ще е интересно, ако лаптопът, който дават към ТЕХНИЯ модем, не може да комуникира с него. Направо ще е скандал.

    А ако това за “Бриколаж” е истина, си струва да се раздуха по форуми. Можеш ли да го провериш още веднъж? Или познаваш ли някой, който ще знае със сигурност дали е така?

    Reply
  16. Senji

    Какво очакваш от БТК хм? Това е същото бтк което раздава на хората модеми и забравя да им направи първото PC DMZ за NAT-а, до известно време трябваше ако искаш препращане на портове да им се молиш по телефона или сам да си ги настроиш с пароли за модемите им отскубнати от произволни форуми.

    И такава наглост имаха, един път ми казаха че портове не ми трябват отворени и да спра да се правя на хакер…. ффффффф

    Reply
  17. Петър Петров

    Каквито в трамвая такива и зад щанда. Вбесяват се при настойчиви въпроси, съчетани с пълен отказ да покажеш поне малко емоция. Досега не съм получавал устно отговора “не зная”, въпреки че лицата им са красноречиви. Изобщо не се свенят да лъжат, дори сами да си противоречат, само и само да не би да покажат немощ. Зер, той/тя продавач-консултант ли е там или лукова глава? Няма назад, само кръгом и пак напред!

    Еволюционно тези би трябвало да умрат от глад заради липса на хора, които да им дават пари. Обаче това не се случва, защото има хора, които дават защото “ми то така правят другите”. Слиза от таксито бясна, шофьорът анекдотичен, ама все пак и 0.20 лв бакшиш, щото тя “не е за 20 ст.” и “не и се разправя с тоя”. Вместо да му иска и фактура.

    Естествено е продавачът да е пристрастен, има интерес продуктът да бъде рекламиран дори агресивно (някой да си спомня M$ с белезниците?). Но пълната власт е в купувача, понеже парите са у него.

    http://www.kzp.bg/index.php?mode=sendComplaint&document_id_header=48&document_id_office=26

    Reply
  18. Ivan Petrov

    ne e samo tam , navsqkade po sveta Lunux podrujka ne se predlaga poradi 1 prichina – hiladi distribucii

    Reply
  19. Григор Post author

    @Ivan Petrov: Да, ама не. Ядрото с драйверите е едно. Библиотеките, които управляват на практика всичко са пак едни и същи. Така че да се извиняваш с хилядите дистрибуции е все едно да не предлагаш поддръжка за този модем за Уиндоус, защото на различните компютри е с различен тапет…

    Апропо, 9/10 от десктопите под Линукс са 4 дистрота – Федора, Сузе, Убунту, Мандрива. Основните разлики между тях са в оформлението на екрана; сериозна рядкост е две да ползват различна програма за едно и също. Имаш 2 десктопа – GNOME и KDE; другите ги търкалят основно тежка категория профита. Така че не ми се сърди, ама оправданието не се приема. 🙂

    Reply
  20. Шapкан

    ами, Гриша, въпросното лаптопче още е при теб (дадох го на Петър да ми възстанови линукса). Модемът с линукс НЕ работи.

    как да е, ще го ползвам просто като четец и за други странични работи.
    (апропо, ще трябва да мина да го прибера някой ден)

    За Бриколаж информацията е от техен служител, който в края на миналата година напусна. Той не е съгласен да има неприятности, като открито заяви тези неща (подписвал е декларация за поверителност).
    Мислех обаче, че тези сведения са обществена тайна.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Шаркан: При мен се оказа, като начало, че модемът изобщо не работи – просто е дефектен. След като го подменят с работещ, ще пробвам да го пусна пак.

    За Бриколаж – уви, тези сведения не са известни на повечето хора. Трудно ми е да си представя начин човекът да се подсигури по-добре срещу неприятности, отколкото като заяви нещата открито. Опитат ли се да му създават проблеми, трудно е да се опише какъв ад ще си стоварят на главата, ако е публичен. Ще е далеч по-разумно да се извинят и да си прекратят практиката.

    Reply
  22. Шapкан

    моят модем дори не се разпознава като такъв от линукса, даже като флашка не ще да го отвори.

    ами, не мога да убедя един човек да не се страхува, нали?
    И после – неговата дума срещу уверенията на “уважавани бизнесмени”. След като дори по очевидния “казус” Читанка се намериха олигофрени да твърдят врели-некипели…
    А и клиентите на Бриколаж вече са се убедили, че имат проблем с гаранционните ремонти и с услугите на “консултантите”. След като не вдигат пара по този повод – значи си го заслужават.

    Ти зарежи Бриколаж, за Макдоналдс толкова може да се разкаже – ум да ти зайде… Само че всичко това са подробности от пейзажа. Няма смисъл да се целим по гнилите листенца – те не са инциденти, те са системни симптоми, че отровата иде от корена, а тъкмо към него все още няма масова нагласа да му се посегне.
    Като се видим, ще ти разкага какво стана със злополучния ни блок в Люлин – още един типичен пример как хората предпочитат да преглътнат лайната, вместо да ги натикат в гърлото на ония които са им ги сервирали. Овчето (пред)убеждение “че такъв е животът и срещу ръжен не се рита” още не е изтъняло достатъчно. Факт.

    Reply
  23. Ljube

    Григоре, благодаря за този пост. Току що, реши двоуменията ми. Не харесвам Мтел, но ми е необходима връзка от този тип. Няма да е Виваком… Жалко, там имаме няколко фирмени карти. 🙁

    Reply
  24. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » GSM модеми от Виваком – 2

  25. Григор Post author

    @Borislav Georgiev: Ако и повредени модеми работят с тоя скрипт без проблем, не можеш да си представиш каква почерпка ще направя за автора му! 🙂

    Reply
  26. Марио Пешев

    Аз се опитах да подкарам моята модемка от линка, който пусна @max по-горе, но при мен не се получи поради разни грешки. След това се насочих към водафонския manual – http://www.betavine.net/bvportal/resources/datacards/os/fedora , там имах проблеми с библиотеки, но накрая поради грешки с версиите пак не се получи.

    Сигурен съм, че има начин, но наличието на 10-тина популярни дистрота с по 5-6 версии всяко прави поддръжката абсолютно невъзможна.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *