Рицарят на книгата

Става дума, естествено, за Явор Колев.

За такъв го провъзгласи любимата ми Асоциация Българска книга. Като се има предвид това, би следвало да се очаква той да е човек, способен за шепа жълти стотинки да затрие и последния читател. Още повече че покрай затварянето на “Моята библиотека” (известна също като Читанка.инфо) възмутените потребители на Интернет му създадоха и такъв имидж.

Само че аз не съм съгласен. С което сигурно ще вбеся доста народ. И сигурно ще си навлека куп обвинения в какво ли не… Не ми пука. Това е моят блог, и ще пиша в него каквото мисля. На който не му харесва, да не ме чете. Не съм част от задъжителната учебна програма.

Като начало, за разлика от почти всички, които ще ядосам, аз съм разговарял с Явор Колев. Повече от час. В условия на словесен дуел. Така че имам някаква представа какво представлява той, и най-вече колко акъл има.

Като начало, Явор Колев не е никак глупав. Не винаги е напълно компетентен технически, има си веселите издънки. Но извън това има много добра преценка за обстоятелства, действия и последствия от тях. Демонстрира го на няколко пъти по време на споменатия разговор. Така че не се съмнявам в способността му.

В същото време, много от действията му в защита на авторски права са комични и водещи до разпалване на огъня. Затварянето на библиотеката на слепите, която се помещаваше на bezmonitor.com, можеше да бъде извършено по много по-дискретен начин. Без много шум и без да привлече вниманието на Интернет общността. И без да стартира по този начин появата на един куп онлайн библиотеки, които направо съсипаха каузата на поръчалите затварянето на bezmonitor.com – КК “Труд”… Явор Колев обаче го изпълни показно каубойски. Точно както и изземването на сървърите на “Моята библиотека”, което не просто се оказа неефективно, а й направи реклама, която иначе би струвала милиони. Ако оценяваме обективно, Явор Колев най-вероятно има не по-малко принос към свободното разпространение на произведения на изкуството, отколкото Виктор Кирилов или Борислав Манолов.

Това някаква изначална некадърност за тази работа ли е? Сигурно много негови зложелатели биха подкрепили това мнение. Не и аз обаче. Когато действа срещу некомерсиални начинания, създадени “на ползу роду”, дори ако законността им е под съмнение, Явор Колев прави невероятни клоунади. В същото време обаче, когато действа срещу комерсиални начинания, и особено срещу такива, които се опитват да правят гуша от свободни неща, по грубия начин, той е съвсем друг. Без излишна патардия, без противопоказана показност, без глупави грешки. Провежданите операции са ефективни, без смешни издънки, които да позволят на атакуваните сайтове до ден-два да са отново на линия… В такива случаи “некадърният” Явор Колев се оказва много приличен професионалист.

Случайни съвпадения? Може би. Но може би и не. Струва ми се, че почти без изключение започва да се набелязва схема. И мисля, че Явор Колев всъщност никак не е заклетият враг на свободното разпространение на изкуство.

И че всъщност нарочно саботира инициативите срещу него. По единствения начин, който няма да доведе до уволнението му.

Каква ли може да е причината? Не бих повярвал да е идеализъм. Много по-вероятно ми се струва типът хора, които се хвърлят на мръсни действия срещу свободното изкуство, да са му дошли отгоре. Повечето от тях са, да го кажем най-меко, не особено приятни личности – на негово място всеки би се отвратил от тях, и би почнал да им прави сечено. А и той е човек. Странно би било, ако не го направи.

(Убеден съм, че и те са се досетили, че оплесква някои случаи нарочно. Само че какво могат да направят? Не е редови полицай, за да е лесно да бъде разкаран и заменен с протеже. Нито пък е толкова високо в йерархията, че да може да бъде заменен по политическа линия. И най-сетне, доста от нужната им работа той я върши добре. Типичното протеже би се справяло вероятно по-зле. Да не говорим пък, че и на него в един момент ще му писне да подскача по конците на кукловоди, и ситуацията ще се влоши, вместо да се подобри.)

Затова си мисля, че е възможно лапсуси като “Синът ми чете книги от моята библиотека” всъщност да не са недомислици. Че не е изключено Явор Колев да си прави остроумна шега със собствения си имидж, и да си отмъщава на наглите и безпардонни поръчители на скандални неща, които искат да се пробутват за приятели на книгите, и да си измиват ръцете с него.

Което пък означава, че може и наистина да заслужава титлата “рицар на книгата”.

За смайване и ужас на тези, които му я дадоха.

37 thoughts on “Рицарят на книгата

  1. Юлий

    Бутафорни кукловоди ще разкарат бутафорния си бушон, който си върши бутафорно работата и не пречи бутафорно мислещите защитници на свободата да бутафорят.

    Reply
  2. Габче

    КК “Труд” какво означава? 🙂

    (Корумпирана къща?…) 😛

    Страхотен пост! Не бях разглеждала този човек от тази гледна точка, то няма и как де, аз не съм говорила с него лично, не го познавам… Благодарско, че сподели, беше ми много интересно 🙂

    Reply
  3. Виктор

    Колкото до това, че махането на книгите от сайта ми получи много голяма популярност, това се дължи изцяло на тоя блог и на Григор Гачев. Ако Григор не беше написал в блога си за това, че му се оплаках едно време за тия книги, никой почти нямаше да разбере. Аз всъщност бях третиран по абсолютно един и същи начин заедно със slovo.bg, liternet.bg, litclub.com, а май имаше и още един сайт, ама вече не помня. Собствениците на тия сайтове не вдигаха шум около себе си тогава, защото те все пак имат нещо от рода на комерсиална цел и прецениха много правилно, че тоя шум може да им донесе почти само вреда, защото все още мнозинството българи смятат, че щом милицията се е занимавала с тебе, значи не ти е чиста работата. Иначе, съгласен съм, то всъщност е очевидно, че Явор Колев допринесе изключително много за това, щото да има повече безплатни книги на български в интернет, заслужил си е титлата.

    Reply
  4. Michel

    Я. К. като се намеси и… мога да кажа, че оттогава чета много повече неща от chitanka.info… 🙂

    Същото беше и с thepiratebay.org като се опитаха да го свалят — дотогава не бях чувал за този сайт…

    Спирам с примерите 😉

    Reply
  5. Иван

    Григор, защо разкриваш поверителна информация от оперативен характер!

    Иначе шегата настрана, в логиката ти има едно огромно слабо място а това е че “останалите” операции са ефективни, без издънки и глупави грешки. Виктор достатъчно добре обясни защо отстрани нещата могат да изглеждат по този начин. Както се казва – липсата на доказателство, не е доказателство за липса (на издънки). Потърси или поне внимавай за подобни “издънки” и при други мероприятия, и ще откриеш че те не са инцидентни. Просто минават “под радара”.

    Reply
  6. Дончо

    На мен лично този материал ми прилича на научно-фантастичен разказ :). Никак не лош, между другото :).

    Reply
  7. Johnnie

    Ами не си прав…. Когато твоят рицар действа срещу “комерсиалните начинания” както ги наричаш е абсолютно същия – некомпетентен (и от техническа, и от юридическа гледна точка), показен, самовлюбен и корумпиран. Като адвокат, част от делата ми са точно по чл. 72а от НК, нямам загубено дело по този член (6:0 срещу Я.К. ако трябва да съм точен)… И то не защото съм кадърен или пък много разбирам, просто “рицарят” е толкова зле в “акциите” си, че аз лично силно се съмнявам, че има някоя не заплатена операция. Ако ти е интересно – мога да ти пратя и документи – та те половината му дейности още прокурорите ги прекратяват – не стигат и до съд, но пък бизнесът на някой е съсипан…, за да се заеме неговото място още на другия ден.

    Reply
  8. Божо

    Григоре, цялата работа идва май от склонността ти да виждаш винаги положителното в хората. То не е лошо, ама към някои хора с полицейско мислене трябва да се подхожда с много неща наум.

    Иначе звучи много логично.

    Reply
  9. Itchy

    И на мен ми мина подобна идея през главата. Но не познавам нито самия Явор Колев, нито имам достатъчно информация за другите му професионални прояви.

    Споделям написаното от Божо. Би било твърде хубаво, ако е напълно вярно. Оставям се с леки резерви, за по-сигурно.

    Reply
  10. Марин

    Погледнато под такъв ъгъл изглежда е така.
    Не съм чувал обаче въобще за някакви успешни акции срещу корпорации. Чувал съм за взети при показни акции компютри от разни фирми и после (след доста време, БГ правосъдието е бавно) върнати без наказателни последстия.

    Reply
  11. Пешо

    не ми е много ясно какви са тия “другите” операции дето са ефективни и т.н. Може и да не съм разбрал за тях, но операции без шумотевица не са в стила на МВР.

    Както всичко с ограничен ресурс, и това звено в МВР не може да огрее навсякъде, т.е. трябва да има някакви приоритети. На първо място сред тях трябва да са престъпленията, от които може да пострада сериозно човек – това са детската порнография и измамите. Докато има такива, не би трябвало изобщо да се занимават с други неща с ниска и дори нулева степен на обществена опасност.
    Това, което наричаш “комерсиални начинания” , примерно предлагането на пиратско съдържание срещу СМС, са дреболии – не, че го одобрявам, но от това реално никой не може да пострада – нито потребителя на ‘услугата’, нито дори вечно цвърчащите праводържатели.

    Като цяло интересна теория, с 2-3% вероятност да е вярна 🙂

    Reply
  12. Григор Post author

    @Johnnie: А, ето го човекът, който ни трябва! 🙂 Би ли водил дело в защита на “Моята библиотека”? Ако се наложи, разбира се. Но подозирам, че ще се наложи – праводържателите са впрегнали бая хора и ресурси срещу нея, просто повечето от тях не посмяха да застанат открито, заради вълната от недоволство. Но вълната ще отшуми, и дърпачите на конци пак ще ги дръпнат… И сигурно тя няма да е последният атакуван проект.

    @Пешо: Напълно съм съгласен, че детската порнография и измамите са далеч по-приоритетни от “нарушенията на права”. Само че за тях никой не бута пачки и не оказва натиск да ги разследват, така че това се случва само при нужда от показност пред ЕС. Това е и причината да мисля, че може би на Явор Колев му е писнало, и им прави сечено. Колко хора, дори не кой знае какви идеалисти, биха издържали година след година непрекъснато да ги спират да разследват някой детски порносайт, понеже “праводържатели” бутнали една пачка да бъде спешно затворена тази или онази, иначе законна, онлайн библиотека?…

    Reply
  13. Пешо

    ами единия вариант е да си прав и да му е писнало. Другия е – че просто нищо полезно не прави.
    Защото аз до момента не знам за нито един действително важен и обществено значим резултат от работата на ‘Компютърни престъпления’ в МВР.

    Това, че резултатите от работата им по “нарушенията на права” са диаметрално противоположни на интересите на т.нар. праводържатели е най-вероятно резултат на обикновена некадърност, а не на някаква прикрита съпричастност към доброто.

    Reply
  14. Шapкан

    Я.К. – прикрит борец срещу системата?
    Стига бе, Гриша! То бива, бива оптимизъм, ама чак толкова БЯЛОгледство!… Май се нарича чиста наивност (неразредена и много ЯКа!).

    (Я.К. – МНОГО яко ченге, направо РОБОКОП, майна!)

    Институциите не съществуват, за да вършат някаква “работа” (на благо народу). Това, народного благо, им е странична дейност. Основното занимание на всяка една бюрокрация (включително и МВР барабар с патрулиращите ченгета) е да си осигурява заплати, да си пази щатните места под гъза, да създава делови (и други) връзки – за случай на уволнение и/или за страничен доход, както и за гарантиране, че награбеното няма да им бъде отнето…
    Сиреч “правят полезно” – за себе си. И това НЕ Е БЪГ, това си е системно и много логично поведение.

    Това прави и ландскнехтът на свитъка (рицарят на табула раза в тиквата си) – оправдава си заплатата, нищо друго не го вълнува. Гладът за слава и съзнание за несто НАИСТИНА полезно – постига се чрез автосугестия, особено при наличие на асоциации, които пускат дълги четки (да не кажа лижат задници… опа, казах го, какъв срам).

    Човек, комуто “е писнало”, или напуска, или изперква, алкохолизира се, при екстремни случаи пристига в офиса със зареден автомат, за да почерпи колегите и шефовете с оловни бонбонки…
    Типичен приспособленец е Я.К. Не се лъжи, че може да говори гладко и да свързва факти. Това го може всеки средно интелигентен тарикат.

    😉 след революцията Яворчо даже няма да го искат за мияч на кенефи.

    (впрочем, с понятието “детска порнография” също взе да се спекулира много яко. Особено след като не е дефинирано що е порнография всъщност)
    (а система която толерира измами, е скапана система и трябва да се подмени, а не да й се прикачват финтифлюшки, които уж “контролират” и “пазят” народа от злосторниците… Пак подвариант на темата “Свобода или сигурност”, Гриша…)

    Reply
  15. Michel

    Мдам, и да добавя само, че лично аз съм срещал Я.К. само веднъж — арогантен тип с димяща пура в устата, твърде самоуверен и наперен…

    Ако се сещаш, имаше една показна акция и срещу мен, преди доста време — е, тогава го мернах, в един прашасал “офис” на централното им полицейско управление, където все още тракаха на пишещи машини и разпитващия ме не знаеше, какво е URL, линк, блог (блок?), и уебсайт… И този Я.К. и неговите подчинени ще се борят срещу компютърните престъпления? Човече, не бяха виждали компютър!!

    Така че не ми говори — бива бива наивност, ама толкова… 🙁 Не знам, как е успял да ти пусне прах в очите… явно е добър поне в нещо.

    Reply
  16. Григор Post author

    @Шаркан: За да е борец срещу системата не е нужно да е велика личност и идеолог. Достатъчно е да му е писнало, и да я саботира – било умишлено, било като просто се измързеливя от време на време.

    @Michel: … Нито пък да е кой знае колко компетентен. 🙂

    @Селин: Знаеш ли кой е човекът, допринесъл най-много за свободния софтуер? Не, не е Ричард Столмън. Нито пък Линус Торвалдс. Това е Бил Гейтс. Без майтап.

    Първо, с това, че съобразяваше продуктите си, особено от една точка нататък, твърде малко с качеството, твърде много с пазара и още по-много с мераците си за монополизъм, и злоупотреба с него. (И така показа на много хора колко лошо нещо е собственическият софтуер.) И второ, че с рекламите си за удобство на работа накара куцо, сляпо и сакато да повярва, че може да работи с компютър, и че той не е нещо по-сложно и опасно от реактивния изтребител. (И по този начин създаде огромна база потенциални поддръжници на свободния софтуер.)

    Така че Явор Колев без никакво съмнение е допринесъл за книгоразпространението и книгочетенето в България (и по-точно в българския Нет) много повече от кой да е издател, или кой да е активист. А като прибавим и че вероятно претупването на тази или онази работа също е спомогнало, как да не кажеш добра дума за него?

    Give credit where credit is due. Първи принцип на истинския хакер. И да не съм чак от тази категория, поне се опитвам да й подражавам. 🙂

    Reply
  17. Шapкан

    от какво да му е писнало, Гриша? От привилегиите на служебното му положение? От заплатата, която направо залудо яде?
    ти още малко ще изкараш, че и как му беше името на президента на САЩ по времето на виетнамската война (дето се офлянка с Уотъргейт) има огромен принос в развитието на антивоенното движение…
    или че всеки мързеливец и некадърник е герой-саботьор на системата…

    принципът “всяко зло за добро” в един момент бие на конформизъм, на оправдателно примиренчество.

    освен ако всичко писано от теб не е горчива шега.

    Reply
  18. Иван

    Let’s invoke Godwin’s law.
    (Днес се навършват 65 години от окончателния край на Втората Световна Война.)

    По същата логика ще трябва да благодарим на Хитлер за това че е подтикнал Европа към обединение и е мотивирал създаването на Израел. Вероятно и той преднамерено е отворил война на два фронта и е издавал безумни заповеди за да загуби войната.

    Reply
  19. Пешо

    @Григор – за Бил Гейтс си прав, макар и с грешна аргументация. Именно той масовизира компютрите и ги направи достъпни за секретарки и домашни потребители. Дори да е било с някакви предполагаемо кофти намерения, факта си е факт. Ако това не беше станало, сега сигурно нямаше да си пишем тука, а понятието ‘свободен софтуер’ нямаше да го има. Колкото до колко лошо нещо е собственическият софтуер, на мен ми върши работа и хич не ми се струва лош. А огромната база потенциални поддръжници на свободния софтуер, между които съм и аз, си остават потенциални 🙂

    Аналогии между него и Явор Колев са доста фриволни, защото последния не е направил нещо повече от това да предизвиква от време на време присмех към МВР. Дори не недоволство, защото ефекта от действията му се върти около нулата. Вярно, в резултат на глупостите му чат-пат един или друг сайт получава порция неочаквана реклама. Но чак да е допринесъл нещо за книгоразпространението и книгочетенето в България – едва ли. Ако трябва да намерим в Явор Колев нещо положително – то е, че ни кара да се усмихваме 🙂 – нищо, че не му е влизало в намеренията.

    Reply
  20. ss7

    Някой спомена Hanlon‘s_razor

    т.е. – “Не търсете конспирация там, където нещата могат да бъдат обяснени с глупост (или некадърност) . ”

    Мой свободен превод. 🙂

    Малко извън темата – оня ден един познат разправя :

    ” Виждал съм да емигрират инженери, лекари, учители , бачкатори и какви ли не,
    ама емигрирал милиционер още не съм виждал. Даже и не съм чул за такъв” .

    Reply
  21. Григор Post author

    @Шаркан: Герой – не. Саботьор на системата – да.

    @Иван: Преднамерено или не, постигнал го е.

    @Пешо: Постави се на мястото на Явор Колев. Идват едни хора и ти нареждат по шефско-баджанашка линия да удариш една онлайн библиотека. Имаш ли какво да направиш, така, че да не е смешно?

    @ss7: Това за милиционера определено е добро! Обяснява до голяма степен положението в България…

    Reply
  22. Пешо

    @Григор – имаш, разбира се.
    Може примерно да излезеш по телевизиите и да кажеш – дойдоха тоя и тоя по шефско-баджанашка линия и ми нардиха да ударя онлайн библиотека Х. Обаче аз не съм съгласен. Считам, че е по-важно да се боря с детската порнография и интернет измамите, но те ме спират. Затова си подавам оставката, заедно със сигнал към прокуратурата.

    Това няма да е смешно.

    Reply
  23. Григор Post author

    @Пешо: Според мен ще е смешно до скъсване, поне за поне малко практичните хора. Човек трябва да е паднал ама съвсем току-що от Марс, за да не знае какво ще се случи в България при този вариант. Човекът ще гледа отсега нататък МВР през крив макарон до края на живота си (като изключим вероятно нееднократни опити да му вгорчат живота), сигналът до прокуратурата ще потъне където са потънали всички сигнали до прокуратурата за истински престъпници на едро, и т.н.

    Reply
  24. Johnnie

    @Григор – разбира се, няма проблем да помогна с нещо, ако мога.. За Моята библиотека – с удоволствие.

    Reply
  25. Пешо

    @Григор – ако всички действат така и са “практични” по тоя начин, то мисълта, че някога ще станем що-годе нормална държава също е смешна до скъсване.

    Reply
  26. Шapкан

    Не, Гриша, не е дори саботьор. Иска ти се да намериш капка позитивно, но едно е да го търсиш (както се търси оазис в пустиня), а друго е да си го измисляш на празно място.
    Колев не е незаменим, затова би се решил да саботира “мероприятията на народната власт” единствено ако е “герой”. Обаче е просто винтче от системата, загрижено за себе си, което знае, че уютното му местенце изстива, ако си позволи да играе сечено на системата. Бил е винтче още преди да се уреди като такова – с манталитет на винче, иначе не би направил кариера.
    Зарежи тия илюзии.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Пешо: В една нормална държава, в която политиците са загрижени за народа (евентуално защото той ги държи изкъсо), би бил абсолютно прав. Уви, не живеем в такава. А за да не се затрием като народ, култура и пр., докато се научим да си държим политиците изкъсо, на моменти е нужно някой да си претупва работата.

    @Шаркан: Според мен си позволява да саботира (или по-точно претупва) задачи, защото ги възлагат хора не от най-голямото добрутро. Разложението не е само във връзките държава – хора, то е и в корупционните структури. Държавата и съдът са техни – не им е нужна висока ефективност и координираност. Съответно, има къде този или онзи среден кадър да се поскатае.

    Reply
  28. Вени Марковски

    Григоре,
    аз самият съм писал също, че Явор трябва да се занимава със сериозните компютърни престъпления, с арестите на педофилите и т.н., а не със защита на лобистките интереси на БСА, а напоследък – и на няколко книгоиздателства. Проблемът е, че в Правилника за прилагане на Закона за МВР са разпоредили на ГДБОП да се занимава точно с такива глупости, каквито в другите страни са дело не на ГДБОП, а на самите носители на авторски права. Те трябва да идат в съда, да си внесат таксите (4 %) от претендираните суми, да си докажат, че са ограбени и т.н. Не го правят, защото е по-лесно да се купят депутатите (по-скоро конкретен министър), за да може да се явят като граждански съищци в наказателния процес (тогава не дължат 4 %).. Но да не се разпростирам 🙂

    Reply
  29. Александър

    Доста интересна гледна точка. И не е чак толкова наивна, колкото смятат някои коментиращи. Просто трябва да имаме предвид, че всяка бюрократична система е направена от хора и тези хора биха могли да се ръководят от принципи, различни от тези, които им се спускат отгоре. Едно време май на това явление се е казвало: “враг с партиен билет” 🙂

    Reply
  30. Митко Ганчев

    Аз обикновено се въздържам от персонални коментари, дори когато познавам достатъчно добре хората (а ако не ги познавам – съвсем). Но в случая бих добавил, понеже е важно, че Явор може да се представи в каквато си иска светлина. Решил е да се представи пред Григор като доброто ченге – направил го е. Ако е искал да бъде лошото – щеше да му остави такова впечатление. Ако е искал да го вземат за тъп | умен | зъл | whatever, щял е да изглежда тъп | умен | зъл | whatever. Той е много добър полицай и аз и друг път съм казвал, че според мен е загуба за МВР да го държи в този маловажен отдел. Щеше да е 100 пъти по-полезен, ако се занимаваше с “истинска” престъпност.

    Впрочем, целият отдел е загуба, защото той се използва (като изкл. детката порногафия) САМО за защита на частни ТЪРГОВСКИ интереси. Това, с което се занимават, би трябвало да е работа на Икономическа полиция, ако изобщо защитата на авторското право трябва да се прави по линия на наказателното, а не на гражданското право.

    Митко

    Reply
  31. basstoon

    И според мен, това е абсолютно наивна идея. Просто някои хора могат да са доста по-прости отколкото може да си представи Григор. Това, че ЯК изглежда смешен е само за околните. За потърпевшите изобщо не е така. Доколкото разбирам Виктор не се е почувствал особено развеселен от поканата за разговор. Не трябва да се бърка умението да преценяваш хората, (което е нужно в полицейската работа) с умението да отсъдиш кой заслужава наказание и кой не. Каквото и да си говорим, това да влязат няколко тежко въоръжени нинджи у вас си е наказание. Това е тежък репресивен апарат, който е безумно да се използва за трепане на мухи. Може да изглежда възпитателно, но всъщност те кара да си зададеш въпроси. Като видиш че са нахлули в апартамента на някой ученик и покажат шпинделите с „пиратско съдържание” и хакерската обстановка на местопрестъплението или разперят дискове за демонстрация и на тях прочетеш SUSE или debian (имаше такъв случай), какво може да си помисли човек, който знае за какво става дума. Особено като обяснят че този престъпник е нанесъл “незнам-си-колко-стотин-хиляди” лева вреди. Ами човек почва да се чуди дали тези педофили дето ги арестуваха миналата година са педофили, или тези, „крокодилите” всъщност не са нечии конкуренти. И дали всъщност има разлика между рекета на братя Галеви и действията на споменатия господин.
    Та крайният резултат от такива издънки, е че се подкопава имиджът, ако е останал изобщо някакъв положителен такъв на МВР.
    Струва ми се че в „Изкупление” или някой друг филм за сталинизма, имаше един герой, който си мислеше, че като клевети повече хора с абсурдни обвинения (например че копаят тунел за Америка), някак ще стане ясно, че не може това да е вярно. Да, ама не. Наклеветените ги арестуваха и си минаваха през месомелачката на системата. Григоре, според мен правиш грешката на този нещастник.
    Аз също се чудих на особеностите на тази публична личност, дето се занимава с компютърни престъпления, а не забелязва, че на Славейков се продават дискове. На някаква пресконференция преди време го попитали дали знае че на 500 метра от съдебната палата се продава музика и нелицензиран софтуер, и той отговорил, че тези на Славейков не били опасни. Опасни са торент сайтовете. Аха.
    За мен по-логичното обяснение е следното. Бюрократите не седят на някаква служба за едната заплата. Важни са лостовете, които държиш в ръцете си и облагите, които можеш да получиш от това. Например да контролираш келешите които продават на Славейков. В смисъл те ти плащат. Опаааа, те нещо не печелят, дърпат се да плащат — пречели им торентите, значи ще ударим торентсайтовете. Слепите пречели на приятел на приятел? Няма проблем! Едни други сериозни хора не са доволни, че не се продава музика и софтуер? Ще пребием един-двама и останалите ще се насерат. Еди-коя-си фирма пречи на някой? И нямат приятели? Хмм… ще им вземем компютрите защото знаем, че използват пиратски софтуер.
    Не твърдя, че ЯК е големия лапач. За простата ми конспирация е достатъчно да е просто маша. И това че прави мазило всеки път си е стил. На това може да се разчита. Сигурно сериозните хора си имат други специалисти за тихите мокри поръчки.

    Reply
  32. basstoon

    Извинявам се за грешката, имах предвид “Покаяние” (грузински)

    Reply
  33. Шapкан

    Впрочем, целият отдел е загуба, защото той се използва (като изкл. детката порногафия) САМО за защита на частни ТЪРГОВСКИ интереси.

    очевидно НЕ Е на загуба.
    ВСЪЩНОСТ, това прави държавата като такава – брани ОПРЕДЕЛЕНИ търговски интереси.
    Не го ли знаехте?
    По мое време това се учеше в пети клас (ама се подчертаваше, че това не важало за “социалистическата” държава. Да бе, да…).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *