Бисери

Две неща ме върнаха наскоро към един стар мой проект – уикито за глупостите, които раждаме.

Едното беше дискусия в блога на Любомир Николов. В свой проект за произведение по мотиви на Толкин той в един момент описва джудже, решило да си поръча бира с пържена риба и картофи. Нищо, което да противоречи на Толкин. Нищо, което той самият да не би написал. Но нашето МакДоналдс-поколение (или поне аз) неизменно асоциира пържената риба и картофки със заведенията за бърза храна от американски тип. Резултатът е непредумишлен, но леко комичен момент.

Другото беше абсолютно натурален бисер, който срещнах преди десетина дни, на връщане от морето. Разбрах, че съм объркал пътя, чак когато стигнах до село, което не помнех да се намира на правилния път. Завъртях обратно. Но не преди да разбера, че съдбата ме е прекарала оттам, за да видя табела с надпис, какъвто не се вижда често:

ЦВЕТЯ В САКСИИ
POT PLANTS

Иди обяснявай, че в България не се гледа с добро око на марихуаната…

(Уикито, както и доста други уикита при мен, напоследък е здравата нападнато от спамботове. Надраскал съм си модулче за МедияУики бот, което разпознава спамерските редакции и ги чисти с доста прилична акуратност (а също и блокира спамерските IP-та). Преди време бях получил съвет да го реализирам като разширение за МедияУики – тогава не ми беше до това, сега разбирам колко добър е бил, но все не ми остава време. Вероятно е добра идея да публикувам модулчето, а може би и целия бот. Достатъчно съм си го стискал за себе си, повечето от най-лошите му бъгове вече са изчистени, става за бета статус. 🙂 )

12 Responses to 'Бисери'

 1. Любо Николов Says:

  А пък аз – честна дума – днес видях на пазара Борово зеленчук с етикетче “Пещерняк”.

 2. CTEHATA Says:

  Най-култовото село си е МОЕ!
  Заедно с приятелката ми водехме американец от корпуса на мира на кукерски събор в Широка Лъка.
  На връщане, по сериозна препоръка на приятел от Стара Загора се опитах да мина Хаинбулаз за първи път.
  След доста време лутане, връщане, псуване, ориентиране за посоката по Луната и т.н. установихме, че се движим успоредно на билото. Върнахме се до последното село, покрай което минахме. Спряхме и прочетохме табелата.
  Оказа се, че сме стигнали … кривата круша! 🙂
  http://www.bgmaps.com/link/B76C751CA436F9F47D50E944CD7B515C

 3. Милен Says:

  “Но нашето МакДоналдс-поколение (или поне аз) неизменно асоциира пържената риба и картофки със заведенията за бърза храна от американски тип. Резултатът е непредумишлен, но леко комичен момент.”
  Гриша, пържената риба с картофи си е типично британска храна за вкъщи, която се предлага от средата на 19в. Виж какво пише в Wikipedia по въпроса. Така че, може би не е чак толкова странно един хобит да направи такава поръчка.

 4. Григор Says:

  @Милен: Нямам проблем с идеята, че пържената риба с картофи е типична британска храна. Имам проблем с идеята, че е типична хобитска храна.

 5. Любо Николов Says:

  Ох, добре говориш за спам, но какво да правим, когато вече самият Уиндоус ни атакува при всяко влизане в мрежата?

 6. emo Says:

  хита на всички времена са Constipated potatoes and grilled old man from Bansko

 7. Любо Николов Says:

  Да, ама днес видях в нета снимка на надпис HOSTAGE HOUSE – ЗАЛОЖНА КЪЩА.

 8. Григор Says:

  О, не, не, не! Любо, моля те, кажи ми, че това е творческо въображение! Такова нещо просто не може да съществува! Чак пък такова…

 9. emo Says:

  http://engrishfunny.failblog.org/2008/10/30/engrish-hostage-house/

 10. ~!@#$%^&*()_+ Says:

  ЦВЕТЯ В САКСИИ
  POT PLANTS

  може да е шифър 🙂

 11. Силвина Says:

  При подобни дискусии обичам да показвам този превод на “партизански кюфтета”: http://www.silvina-bg.com/gallery/?level=picture&id=326. 🙂

 12. Григор Says:

  @Силвина: Ами агентурното сирене?

Leave a Reply