Истината за легендите

Преди две седмици в повествованието в блога на Любомир Николов се появиха няколко прекрасни легенди. Които, както всяка легенда, съдържаха доста измислица (дори в рамките на художествения свят). И ме засърбяха ръцете да разкажа истината зад тях – такава, каквато би могла да бъде в този свят.

Справих се посредствено, а в едната направо оплесках нещата – оказа се впоследствие, че истината е съвсем друга! Но крастата за разкриване на легендите остана. И си мисля – дали да не разкрия истината и основата и зад други популярни легенди? 😉

Ето я, каквато я видях:

Легендата за юнака, който като стиснел камък, вода пускал:

“Мили, може ли още съвсем мъничко масажче?”

Легендата за юнака, който чупел с ръце подкова:

Още тогава е имало Made in China.

Легендата за юнака, дето можел да яде до безкрай:

Бил е министър, или зам-министър.

Легендата за юнака, дето можел да пие до безкрай:

Не е легенда. Във всяко село и квартал ги има. Често по няколко.

Легендата за Али Баба и четиридесетте разбойници:

Не са били 40, а 240 – просто са запомнени само присъстващите в пленарната зала. Уви, Али Баба е измислен от бардовете, за да има и положителен герой.

Легендата за Аладин и вълшебната лампа:

Никаква лампа не е имало – прищевките на Аладин с танцьорките и дворците ги изпълнявал чичо му (който после Аладин набедил за злодей).

Легендата за Синдбад Мореплавателя:

Преразказ на последните месеци на Поли Пантев. По художествени съображения Синдбад оцелява.

Легендата за свирача от Хамелн:

Бил е спечелил конкурс за свирачи в България. Учтивите немци успели да го изтърпят (само децата избягали), но градските плъхове – не, и го подгонили да му вземат свирката.

Приказката за Златната рибка:

Разказана е най-напред от рибар, който си бил навехнал рамото и не можел да разпери ръце достатъчно широко. После Пушкин я обработил за повече художественост.

Приказката за кокошката, дето снасяла златни яйца:

Всъщност е съвсем скорошна – само една година след Чернобил. И не е вярно, че стопанинът заклал кокошката – само не й давал достатъчно желязо, за да има какво да трансмутира в злато.

Приказката за Кашчей Безсмертни:

Разказана на пияна глава история как се управлява мафията в България. Кутийката с душата на Кашчей, заключена през седем царства в осмо, през седем врати зад осма, и т.н., е метафора за досие.

Приказката за Хензел, Гретел и вещицата:

По начало е била пособие за родители – да не се поддават на капризите на децата. Но децата пораснали, и я преразказали както на тях им изнасяло.

Приказката за Малката русалка:

Веднъж на Андерсен му показали фетишистко порно. Било толкова бездарно, че той заявил: “Ако аз напиша сценария, ще стане по-добро! Даже ако махна всичкия секс!”

Приказката за лъжливото овчарче:

Измислена е от наивник, който си мечтаел как след достатъчно много пъти хората най-сетне ще се усетят, и ще престанат да се хващат на номера… Затова е и приказка.

Приказката за Пепеляшка:

Художествен преразказ на историята на семейство, което се чудело как да накара дъщеря си да се прибира навреме от купони, и бащата почнал да ходи да си взима колата след уречения час.

11 thoughts on “Истината за легендите

 1. CTEHATA

  Историята за ламята, на която като отсечеш главата изникват още две
  Опит на баща админ да разкаже на малкото си дете за борбата с китайски спамер

  🙂

  Reply
 2. V

  Тъй като не можах да намеря в блога опция за лично съобщение, нито имейл адрес, ще си позволя да ти наспамя топика с нещо, което може да ти бъде от интерес:

  Европейски конкурс за блогъри “TH!NK4: Изменението на климата”
  http://climatechange.thinkaboutit.eu/

  Краен срок: 1 ноември, 15 декември 2010 г.

  Журналисти, студенти и блогъри са поканени да споделят своите мисли чрез онлайн платформата на конкурса. Пишете на английски.

  Награда: Репортер на COP16, Канкун Трябва да се регистрирате и да представите поста си до 1 ноември 2010 год., за да можете да се състезавате за тази награда. (С подкрепата на Европейската комисия)

  Награда: Macbook и FLIP HD. Всички постове, представени от 4 октомври до 15 декември са допустими за тази награда.

  Reply
 3. Петър Петров

  @CTEHATA – реже се само до 65535 глави, след което ламята умира, защото е 16-битова.

  Reply
 4. Григор Post author

  @V: Адресът ми е на челната страница на сайта. 🙂

  Иначе се съмнявам дали ще ми е интересно. Едно, че пиша в блога си каквото ме вълнува в конкретния момент, и не знам дали ще музата ми ще иска да се занимава със зададена тема (знаеш какво казва Хуан Рамон Хименес – “дадат ли ти разчертана хартия, пиши накриво”). И второ, Macbook не ме вълнува – нямам как да пусна свободна операционна система върху него.

  Reply
 5. Шapкан

  !!!
  Приказката за Червената Шапчица:
  най-вероятно имаме работа с оплитане на три независими истории – социална реклама с призив да се помага на възрастните хора; авджийски небивалици; чернова на проект за природозащитно мероприятие.

  Приказка за Трите Прасенца:
  а това вече си е нагъл спам, поръчан от строителните предприемачи току преди сегашната криза

  Пинокио / Буратино:
  задълбочени изследвания стигнаха до източника на тази легенда – авторът й подочул следната начална фраза на дълга житейска жалба от съседната маса: “Синът ми е голямо дърво!”.
  За съжаление, на следващия ден авторът не успял да си припомни останалото. Ударил две бири за изтрезняване… и досъчинил легендата.
  Образът на Карабас Барабас очевидно му се е мярнал в огледалото по някое време – във вихъра на вдъхновението човек забравя да си купи самобръсначка.

  Тримата братя и златната ябълка:
  поетично оправдание за съсипаната реколта. Легендата явно има текезесарски корени – доказва го образът на империалистическата ламя, извършила подли идеологически диверсии и коварни саботажи срещу мероприятията на народната власт!

  Орел, рак и щука:
  не е легенда, а синтезирано формулирано концепция на космологична теория за стационарна Вселена.

  Легендата за Прометей:
  неубедителен опит да се потърси конструктивен аспект в пироманията, съпроводена с нарушаване на корпоративни авторски права.

  Древногръцката митология:
  “Кръстникът-0”

  Легендата за СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ:
  (материалите по това изследване се съхраняват в строго секретни архиви с крайно ограничен достъп. Там влиза само огнярят.)

  Reply
 6. gost

  Орел, рак и щука:
  Тристранният съвет;
  Грозното пате:
  Здравното министерство;
  Змята захапала опашката си:
  Житената питка, смъртно ранена (простете пладиатството);
  Малката кибритопродавачка:
  историята на Ана-Мария Борисова след уволнението;
  Вълкът към агнето: – Мътиш ми водата!:
  Пентагонът и Хилъри Клинтън критикуват уикилийгс;

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *