Български спам

Напоследък блогът ми почва да получава нарастващо количество български коментарни спамове.

Спамовете обикновено са писани на ръка, без бот. Понякога даже имат най-примитивна връзка със записа, под който са (но си личи, че спамерът само го е погледнал отгоре-отгоре, за да не губи време). Може би някой е наел няколко бедни души да обхождат и спамят сайтове по списък, и предлага услугата “спамене на Интернет” срещу заплащане. А може би просто мнението, че “какво пък, нищо не губиш” е почнало да става популярно. На кой му пука, че да пуснеш коментарен спам в личен блог е все едно да си залепиш рекламния афиш на нечий чужд прозорец, без да питаш собственика съгласен ли е…

Обхватът на спамовете е доста сериозен:

– секс-сайтове
– курсови работи
– хотели в Пампорово
– доморасли социални мрежи

Последният подобен опит ми преля търпението. Става дума за спам от фирма на име АДА ЕООД, които учтиво са си оставили и координати за връзка – GSM 0878 468 701, Попова. Без дори каквато и да е връзка със записа, под който са пуснали коментара си… И реших, че единственият начин спамовете да намалеят е правилото “нищо не губиш” да престане да работи.

Като начало, предлагам на всички, които са получили в блоговете си спам от тази фирма, да поемат инициативата, която описвам. Ако не им харесва в моя вариант, нека предложат свой. Но нека направят нещо, което да бъде усетено от спамерите, и да не им хареса. Не е нужно да е някаква бурна реакция или агресивно действие – едно “тези спамят, не купувайте нищо от тях” вече не е малко. Много блогове имат рейтинг на търсене над въпросната фирма (моят също) – нека всеки, който чете Интернет, попада първо на последствията от нахалството им. Пък после да си реши сам дали да купува от тях.

Искам да помоля всички, които четат и харесват този блог, да НЕ купуват повече нищо от тази фирма. Надали това ще спре продажбите й напълно, нито пък ще я фалира. Не е и нужно. Достатъчно е да се знае, че масовата реакция на действието им е бойкот. Следващия път и те, а и други мераклии ще се замислят дали да цапат чуждите места онлайн с рекламите си.

Като продължение, ще се обадя на въпросния телефон, и ще обясня подробно и ясно какъв резултат е имал пуснатият спам. Ще обясня, с много учтивост и възпитание, че подобно действие е нахално, и търпимостта към него в Интернет е нулева. Ще ги помоля никога повече да не го вършат, нито в моя блог, нито в други чужди блогове. И ще ги предупредя, ако някой ги е излъгал, че това е ОК, да не му вярват, защото те отнасят последствията – и да предупреждават и колегите си да не му вярват, защото той е измамник. И, ако сметнат за необходимо, да поискат от излъгалия ги да им върне парите, и да им плати обезщетение за причинените загуби – защото те ще претърпят загуби, и виновен за тях ще е той. Ако е необходимо, да го дадат под съд за измама. Той го заслужава.

И искам да помоля и тези от вас, които не искат да четат тук спам, да направят същото. Да бъдат възпитани и добронамерени, защото човекът отсреща е напълно възможно да не е спец по Интернет етикет, и просто да е подведен от професионален спамер. Но да му кажат, че действията му му носят възмущението на другите, и финансови загуби. Каже ли му го един човек (аз), все едно не е казано. Кажат ли му го двама или трима, може и да се замисли. Кажат ли му го десет души, ЩЕ се замисли.

И ще си спестите четене на спамове и на други места, които искате да са чисти от рекламна мръсотия. Защото една такава “обратна връзка” ще е за поука и на други кандидат-спамери.

Защото Интернет го градим ние. Или поне шепичката любими ни сайтове. Какъвто си го направим, с действието или бездействието си, такъв ще бъде.

27 thoughts on “Български спам

 1. emo

  Някакви сциентолози ме спамят нон-стоп, писах им да спрат но не би. някакакви “курсове” за успех в бизнеса предлагат.
  Много са досадни. Веднъж им пратих стотина отговора че не ме интерсуват… следващият път като ме ядосат мисля направо по
  телефона да им звънна, и да не съм много учтив. Те и телефон са си дали…

  Reply
 2. Longanlon

  когато някой ми праща български спам, аз му връщам писмо с обяснение колко съмнителна търговска практика е това, как отблъсква клиентите си така, а накрая – предложение да рекламира в блога ми 🙂 до сега никой не се е възползвал, но съм получил 2-3 възмутени писма, обвиняващи ме в … липса на толерантност…

  Reply
 3. Шаркан

  подкрепям.

  (Гриша, все говориш, че анархизмът е нещо утопично, пък пишеш като анархист, подхващаш анархистки инициативи (премерен бойкот на натрапници), твърдо си убеден, че “свобода или сигурност” е лъжливо противопоставяне… хм!)
  😉

  Reply
 4. Илия

  В някои блогове почнаха да махат полето “Website”, точно заради такива спамове. 🙂

  Reply
 5. Григор Post author

  Веднага след като пуснах записа, звъннах. Първо въпросната Попова ми обясни да не съм се опитвал да я измамя по телефона, и ми затвори. След това се обади някакъв тип, който се опита да ми се прави на важен, и ме вбеси. Смятам като следваща стъпка да се свържа с отдел “Компютърни престъпления” в ГДБОП и да се оплача от кибертормоз. 🙂

  Reply
 6. ~!@#$%^&*()_+

  земи отдели, 3-4 реда на върха на блога си, озаглави ги “най-нови спамери” или нещо подобно и публикувай списък на спамерите
  даже може да го възприемат като реклама, нали единствената лоша реклама е да не те споменават

  Reply
 7. Виктор

  Вие се майтапите с Явор Колев, обаче той наистина каза, когато бяхме с Григор при него, че ще реагира на всяко такова нещо, та аз все пак това си го имам за съвсем сериозно. Май наистина е добре да се оплаче някой на Колев от нашенските спамери. Може обаче милицията да каже, че няма закон, както май има някъде по света такъв за спама. Хванали са се за някакво си там “непоискано търговско съобщение”, та ме дразнят през ден-два по и-мейла.
  На едни с някаква йога ли беше, самоусъвършенстване някакво ли, ще ви излъжа, ама им отговорих на писмото с въпрос защо ми го пращат. И да видите чудо, отговори ми някой с латиница набързо, че хубаво било това нещо, тяхното. Писах им да са живи и здрави и да не ми го пращат пак, ама си продължават. Такива, които отговарят някак се понасят по-леко, обаче има и такива нашенци, които са си направили труда да си позатрият истинския и-мейл и няма как и да им отговоря. Не знам какви са законите на Запад за спама, но според мене, когато изпращат и-мейл на който не може да се отговори, това си е чиста проба измама и злоупотреба.

  Reply
 8. Григор Post author

  Вие се майтапите, но аз днес наистина си имах приказка с Явор Колев. По погрешка – мислех, че се свързвам с рецепционист, но се оказа лично той. Даже, за мое изумление, веднага се сети кой съм – в момента, в който казах “Григор”, той добави “Гачев ли?”. 🙂

  Помежду другото му споменах и за този проблем (без да давам точна информация за спамерите – струва ми се някак несъразмерно чак да им пратя ГДБОП за един спам). Поговорихме си. Каза, че за негово искрено съжаление спамът за момента не се преследвал от закона, така че той не можел да се намеси. Но подхвърли идеята да се свържа с Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на правата на потребителя. Те си имали техни си инструменти, някои от които вършели прилична работа в случая.

  Аз обаче смятам, че инициативата ми за бойкот и за обаждане по телефона да им се каже, че идеята не е добра, за също вършеща прилична работа. 🙂

  Reply
 9. mutant

  Напротив преследва се – доста “хора” изгоряха с по 500 лева точно от линия на горните комисии.

  Reply
 10. Божо

  @Шаркан – така трябва, да се насочват силите в правилната посока, а да не се оставят да правят золуми

  Reply
 11. Петър Петров

  Аз обикновено се свързвам с хостинг провайдера на спамерите и им препращам спама с молба да направят нужното. Почти винаги им изтриват сайта. След един такъв случай дори спамерът ме заплаши в писмо: “внимавай, понеже вече знам къде работиш!” 🙂

  Reply
 12. Шаркан

  Божо,
  глупости. Днес ти ще насочиш “силите” в “правилна посока”, утре пак някой дебил ще ги насочи в друга, също “правилна”. И в края на тази посока можеш да се окажеш ти.
  За поддържане на реда обществото не се нуждае от полиция ИЗОБЩО.

  Reply
 13. Павел

  Относно СПАМА, вече има солени глоби, и то КЗП добре се справя! Очаквам да намалеят драстично наглите спам съобщения

  Reply
 14. MadWizard

  Аз обикновено им взимам каквото са оставили като данни и ги “хвърлям” на първите 10-20 спамъра мейла, които ми попаднат.
  Сега скоро имаше едни дето ме искаха за работник, желаеха само телефона ми….идеални са. 28 обаждания на китайски и английски (говорен от китайка) на ден реализира.
  🙂
  ….никой си няма още идея какво точно продават. Никой в офиса не можа да хване “английският”. По-якото е, че и те не хващат и твоя и няма спиране…..
  🙂

  Каквото повикало, това се обадило.

  Reply
 15. Валентин

  Гледам, че някои не са наясно как стоят нещата със спама в България. Включително и Явор Колев – “спамът за момента не се преследвал от закона, така че той не можел да се намеси”. В същност спамът се преследва от закона, но не е работа на Явор Колев, а на КЗП.

  Законът накратко:

  В случай, че електронната поща е на юридическо лице има два варианта:

  1) Юридическото лице е добавило електронния си адрес в списъка на КЗП, в който се добавят адресите на тези, които не желаят да получават спам. В този случай изпращането на спам е незаконно и този, който праща дължи глоба.
  2) Юридическото лице не е добавило електронния си адрес в списъка на КЗП. В този случай няма закон, който да забранява изпращането на спам на този адрес – всеки може да изпраща непоискани търговски съобщения там.

  В случай, че електронната поща е на физическо лице има само един вариант – пращането на непоискани търговски съобщения (спам) е забранено и изпращачът дължи глоба.

  Ето доказателства, че докладването на КЗП действа:

  http://www.ivoapostolov.eu/blog/item/139-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%80
  http://www.ivoapostolov.eu/blog/item/133-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B7%D0%BF
  http://www.ivoapostolov.eu/blog/item/119-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BC?

  Reply
 16. Григор Post author

  @mutant, Павел, Валентин: Уви, не във всички случаи. Когато се касае за е-майл спам, на теория има закон (ако спамерът не праща през ботмрежа съобщения, които рекламират хостнат в Русия порносайт). Когато обаче се касае за коментарен спам, той не се третира от закона, и дори въпросните комисии ще свършат работа, ако им кефне – ако не, не. Уви, не е толкова просто.

  @Шаркан: Време е да се опитаме да накараме и Явор Колев да свърши нещо полезно. До момента службата му оставя впечатление по-скоро за фирма за смазване на “конкуренцията” срещу заплащане (тоест спонсориране).

  @Петър Петров: Абе, има си някои “спамер френдли” хостери, които си пазят спамерите. Напоследък вече съм почнал да блокирам целите им сегменти за електронна поща. Кой знае защо, нямам оплакал се клиент – а имам клиенти, които направо се съдират от обмяна на поща с кого ли не.

  Reply
 17. Валентин

  След като прочетох внимателно тази част от закона, която се отнася за непоисканите търговски съобщения:
  ———————————————————————–
  Чл. 6. (1) Доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя.

  (2) (Изм. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 24.12.2006 г.) Комисията за защита на потребителите води електронен регистър на електронните адреси на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения, по ред, определен с наредба на Министерския съвет.

  (3) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на електронни адреси, вписани в регистъра по ал. 2.

  (4) Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие.
  ———————————————————————–

  стигнах до няколко извода:

  1) Само доставчиците на услуги са длъжни да осигуряват ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя. Доставчиците на стоки не са длъжни. Защо? Освен това законодателят не е предвидил, че съобщенията ще бъдат маркирани като непоискани по такъв начин, който не може да се автоматизира. Много по-удобно би било да се добавя в subject-а [spam] или някъде в заглавните части (хедърите) на писмото да се задава, че е спам по начин, по който го прави анти-спам софтуера (напр. X-Spam-Flag: Yes).

  2) Разрешава се изпращането на непоискани търговски съобщения на юридически лица, ако съответния електронен адрес не е вписан в цитирания по-горе регистър.

  3) “Забранява се изпращането на непоискани търговски съобщения на потребители без предварителното им съгласие.” Обърнете внимание, че не е уточнено каква е технологията на изпращаните непоискани търговски съобщения (които се изпращат на потребители). След като такава не е посочена това значи, че забраната за изпращане на непоискани търговски съобщения на потребители важи при всички случаи, независимо каква технология се използва – електронна поща, хартиена поща, пощенски гълъби, РАДИО, ТЕЛЕВИЗИЯ. Напомням, че рекламите по телевизията и радиото са търговски съобщения, които не са поискани от потребителя и зрителите не са юридически лица, а потребители по смисъла на закона (потребителите са поискали да гледат турския сериал, но въпреки това им се показват от време на време търговски съобщения, които не са поискани).

  Обаче дали това важи за коментарите в блогове не е много сигурно, защото коментарите в блоговете могат да се разглеждат като публичен форум. Но дори и да се разглеждат като публичен форум пак може да се твърди, че тези съобщения биха могли да бъдат прочетени от някой потребител без потребителят да е искал да ги прочете. Което обаче звучи абсурдно – по тази логика рекламата от типа “голям мигащ банер” трябва да се обяви за незаконна – потребителят я е видял без да я поиска. Мисля, че това не е правилно тълкуване.

  Reply
 18. Шapкан

  Я.К. (както и всички държавници) МОГАТ да свършат нещо наистина полезно – да си навлекат оловни обувки, да се натоварят на един шлеп с пробойна под ватерлинията и да се разходят по фарватера на Дунава с него.

  Не можеш да накараш системата да работи против себе си, Гриша.

  Reply
 19. Валентин

  По-горе направих груба грешка в тълкуването. Защото:

  ————————————————-
  Чл. 1. (1) Този закон урежда обществените отношения, свързани с осъществяване на електронни съобщения.

  (2) Електронните съобщения се осъществяват чрез пренасяне, излъчване, предаване или приемане на знаци, сигнали, писмен текст, изображения, звук или съобщения от всякакъв вид чрез проводник, радиовълни, оптична или друга електромагнитна среда.
  ————————————————-

  Защото този закон не се отнася до съобщения, които не са електронни – т.е. хартиения спам не може да се регулира от този закон.

  Reply
 20. Валентин

  Не мога да разбера защо прахосват толкова много хартия. Не ми е известно да е имало случай да си купя продукт или услуга заради хартиен спам.
  Цената на отпечатването и доставката на хартиения спам ми се струва твърде висока. Получавам често спам от магазини на хранителни стоки, които се намират близо до мястото, където живея и купувам от там, защото са близо. Защо си хабят хартията след като така или иначе пазарувам от там (заради близостта)?

  Reply
 21. Шаркан

  парадоксите на пазарната икономика са неизповедими – разбирането за печелене често няма нищо общо със здравия смисъл на крайна полезност.
  Най-лесното, но не единственото обяснение е пране на пари.

  Reply
 22. JJ

  Искам да обърна внимание и на още един тип спам телефонния- досадните маркетингови обаждания и по-специално тези които се повтарят след като изрично сте заявили нежелание за това. Кажете звъняли ли са ви досадниците от Глобал Маркетс с акциите и какво бих могъл да направя по въпроса да се защитя от тях че ми писна да звънят от различни телефони – не мога да различа важните обаждания от телефонния спам, при което с навика си да набирам обратно пропуснатите неприети обаждания си даже си платих да им слушам глупостите. Какво можем да направим и срещу сипещия се СМС спам – оказва се че всеки може да си купи някакъв огромен СМС пакет и да сее смс-игри докато ти скъса нервите. От операторите съдействие не съм получил. Вие имате ли такъв опит ?

  Reply
 23. пламен желязов

  Днес се обадих на въпросната госпожа, за да и пожелая весели празници и да споделя с нея, че подобни практики са извън интернет етикета. Получих от нея уверение, че е станала някаква грешка и че не познава въпросния господин (притежателяя на блога). Не знам, дали беше искрена, но поне ми пожела “весели празници” и на мен. Струва си…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *