Уикипедия и ЗКН: Какво свършихме

Днес беше последният срок за подаване на препоръки и съображения около промените в Закона за културното наследство. И тъй като промените засягаха доста сериозно Уикипедия и екипа й, се налагаше да действаме.

Вчера и днес бяха здравата претоварени дни за двама от екипа на Уикипедия – Спирития и Лъчезар Илиев. На базата на юридическа консултация с експерт Спири формулира чудесно становището ни част от предвижданите промени да бъде отменена. Лъчо пък изрови една купчина европейски инициативи, директиви и постановления, на които предлаганата промяна също противоречи, и даде огромен принос към обосновката и формулирането на становището.

Безценна в съставянето на становището беше експертната помощ на д-р Емил Марков, преподавател по авторско и патентно право в Софийския университет. Неговият анализ на недомислената корекция (част от чл. 226а) беше колкото брилянтен като аргументация, толкова и унищожителен като заключение – а именно, че промяната противоречи не само на наличното законодателство, а потенциално и на конституцията. Нещо повече (който си знае материята, си я знае) – той посочи, че подобна клауза има дори в сегашния вариант на закона, за ужас на законодателите. Мисля, че беше чл. 172 – дано да не греша (добавка, грешал съм: чл. 179 е; благодаря, Спири! 🙂 ) – така че и той ще трябва да се оправи. Надявам се д-р Марков да ни помогне за намирането на точна законова формулировка.

(Между другото, Лъчо се натъкна на изключително интересен момент. Оказа се, че има изискване на съответната Европейска комисия всякакви административни и регулационни пречки пред разпространението на изображения и пр. на културни ценности да се премахват – фиксирани са именно неща от типа на предвижданите и налични сега, посочени по-горе. И че в изпълнение на това изискване нашето правителство е изпратило годишен въпросник до въпросната комисия, в който изрично е посочило, че в България към момента няма такива пречки. Това при положение, че въпросният чл. 179 е бил валидна част от законодателството ни. Тоест, измамили сме Еврокомисията право в очите… Ако корекциите ни бъдат приети, ще бъда патриот и ще си премълча за тази измама. Ако обаче някой “политик” или “експерт” реши да ги отхвърли, аз лично ще инициирам писмо до Еврокомисията, в която да опиша случая с неверните подадени данни, и със затвърждаването на нарушението на техните разпореждания. Да видим дали няма много бързо да захвърчат наоколо пух и перушина…)

Цъфнахме с готовите документи в Министерството на културата буквално пет минути преди крайния срок на подаване. Зам-министър Чобанов (естествено) нямаше възможност да ни приеме, но едно небрежно споменаване на “екипът на Уикипедия” и “становище пред медиите” в едно изречение свърши чудеса. 🙂 Бяхме насочени към директорката на дирекцията по културни ценности, Уляна Малеева.

Жената изглеждаше направо смачкана от задачи, но се опита да не парадира с това и да бъде гостоприемна въпреки заетостта и умората. Повика експертка по тези въпроси, и имахме пълната възможност да мотивираме пред тях становището, което внесохме. Дори успяхме да издействаме (строго неофициално) ден-два отсрочка за възможност да предложим конкретен текст, който да замени сегашния. Така че, поне на този етап, според мен получихме необходимия минимум за шанс да оправим недомислицата в проектозакона.

Какво ще стане, ако не се съобразят с нас ли? Лично моите намерения са да се погрижа: 1) в Народното събрание да се видят принудени да се съобразят, и 2) това да стане по такъв начин, че следващия път с нас да се съобразяват още в министерствата. Звучи нахално, но според мен е напълно постижимо. Едно, че ако извадя на бял свят лъжата към ЕК, ще настане корида. И второ, че екипът на Уикипедия вероятно има рейтинг, по-положителен от този на която и да е друга по-сериозна обществена група в България, и че който и да тръгне да се кара с него, вероятно ще загуби доста популярност – а в момента правителството ни е принудено да събира всяка капка популярност, която може да получи.

… Както и да е. Какво ще стане – ще видим.

Важното е да сме готови при нужда да се преборим, за да я има Уикипедия.

И изобщо свободата на познанието – в Интернет и извън него.

(Добавка: Спири беше страшно възмутена, че съм й отдал толкова много роля в този запис, след като тя почти нищо не била свършила, и нямало значение кой точно какво точно е направил. Не искам да се карам с нея, твърде свестен човек е, за да заслужава да й създавам ядове. Така че да знаете – почти две денонощия тя нищо не е вършила, не се е скъсала да пише версии, да уточнява, да работят с Лъчо, да угажда и на моите прищевки, и не беше едва жива от умора, когато донесе готовото становище! А и преди това, откакто проблемът беше забелязан, не се е скъсала да търчи, да пусне в Уикипедия инициативата да се преборим, и изобщо да се погрижи цялото нещо да стане! Няма такива работи! 😉 )

9 thoughts on “Уикипедия и ЗКН: Какво свършихме

  1. Galarad

    Поздравления за добрата работа. Но това – “Ако корекциите ни бъдат приети, ще бъда патриот и ще си премълча за тази измама” – си е изнудване, пък и не мога да разбера какъв патриотизъм е да замажеш нечия грешка, така че някой некадърник или група такива да продължи да твори?

    Reply
  2. Виктор

    Излиза, че зам. министърът е знаел какво е това Уикипедия. Браво, това е една обнадеждаваща за мене изненада.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Galarad: Точно така, изнудване е. Или ще си свършат работата в интереса на хората, които са ги избрали и им плащат заплатите, или това, че не са я свършили, и така са излъгали ЕК, ще го оповестя точно където трябва. Политиците трябва да бъдат контролирани със здрава ръка (българските – с желязна), иначе почват да служат на себе си за твоя сметка. Писнало ми е от това. Време е да се промени.

    @Виктор: Малко хора ползват Интернет и не знаят какво е Уикипедия. 🙂

    Reply
  4. Шapкан

    И тук ти свалям шапка, Гриша.
    Без да добавям “но” – ти си знаеш какво е то.
    Свалям шапка и на споменатите от теб хора, с които сте вършели тази работа.

    Reply
  5. Galarad

    @Григор – защо въобще е нужно да изнудваш някой? Няма “Или, или” – явно някой не си е свършил работата, съответно се сезира ЕК и толкова.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Galarad: На теория – да. Но все пак ми се иска да бъда патриот, и ако има как лъжата на правителството да бъде оправена тихомълком, да помогна да бъде оправена и да си премълча за нея… Но само ако има такова желание. Иначе, точно както казваш, се сезира ЕК и толкова.

    Reply
  7. Красимир Гаджоков

    Поздравления за усилията – за Григор и за всички помагащи в това начинание!

    Натиск “му е майката”, бой по главите на некадърни, небрежни или нахални администратори и власт-представляващи.

    И не спирайте – ръчкайте ги до дупка! Така се постигат неща. А не с виртуален рев по форумите, и нищо в реалния свят.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *