Стари компютри

Получих наскоро линк към една похвална инициатива. И ми се иска да я оповестя.

Работя във фирма за поддръжка на компютрите на фирми, така че неведнъж ми се е случвало през ръцете ми да минават компютърни отпадъци, предназначени за изхвърляне. По-рядко, но се е случвало това да са цели компютри, които работят, но вече не отговарят на съвременните изисквания.

Обикновено разглабям такива машини и запазвам работещото за резервни части за съответния клиент. Понякога обаче се е случвало частите им да не са използваеми в останалата му техника. В такива случаи правя каквото мога, за да сглобя от наличното работеща машина, и й инсталирам Линукс. Винаги се намира в подкрепа на каква кауза да я даря. Незрящи. Желаещи да помагат на Уикипедия. Хора в неравностойно положение… Нуждаещите се от компютър, дори старичък и не много мощен, са много. И си струва, ако човек може, да направи нещо за тях.

Утре смятам да огледам купчинката стари части в офиса ми, и ако открия SDRAM памети, да ги предам на Данчо. Уви, към момента не разполагам с работещи машини, които да мога да даря. Но бих отправил призив към всеки, който има стари, работещи компютри, да подкрепи инициативата му. С удоволствие ще помогна за инсталирането на Линукс на тях – ще имат огромно богатство напълно легален софтуер напълно безплатно.

Благодаря предварително на всеки, който дори само се е замислил за миг дали няма нещо, с което да помогне за тази инициатива. Дори ако е установил, че няма такова нещо. Когато човек не забравя, че изоставените хора и благородните инициативи имат нужда от помощ, когато от време на време се замисля за това, рано или късно случайността му дава възможност да им окаже помощ.

И най-много благодаря на Данчо. Защото и аз като че ли бях забравил напоследък за нуждата от помощ, а той ми я напомни.

Че ми помогна да продължа да бъда какъвто искам да бъда. Човек.

17 thoughts on “Стари компютри

  1. yordan

    Аз ти благодаря за подкрепата. И най-добрата идея би си останала само идея, ако не получи гласност. Освен рс компоненти и/или стари компютри моля за предложения къде да ги пратим. Ако имате връзки в подобни домове или познавате хора, които имат нужда и биха имали полза…

    Reply
  2. Николай Василев

    Привет 🙂

    Инициативата е много добра! Исках само да добавя, че целевата група може да се разшири 🙂
    Могат да се проверят също така и библиотеките, дали имат нужда от стари компютри.

    Първите два компютъра, които имах, бяха настолни конфигурации, и след като спрях да ги ползвам ги дарих на регионалната библиотека в Стара Загора. След дарението ми казаха, че библиотеката има нещо като компютърна стая, в която се провежда (ако не се лъжа безплатно) обучение на желаещи да работят с компютри и комютрите, които им дарих, ще са чудесна добавка към стаята.

    Не съм проверявал в последствие дали това е истина, макар че може би трябваше, имайки в предвид, че библиотеката е публична отранизация, а както знаем в публичните организации доста често се злоупотребява, но все пак… мисля че тогавашния директор изглеждаше надежден.

    Reply
  3. yordan

    да, разбира се – идеята е да отидат там където биха полезни, където и да е това, като все пак говорим за места/хора/организации, които имат нужда, но нямат средства… аз мислех примерно за този прословут дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци например… но не е ясно дали там имат право на достъп до интернет… имали право да имат и ползват джиесеми… не знам.

    Reply
  4. Michel

    Windows XP (а някои стари машини си имат легална версия + MS стикер и сериен номер) е по-лесен за употреба от Линукс; поне според мен… (може и да греша)

    Колкото до инициативата (инициативите) да се правят/даряват стари компютри — подкрепям! Аз май имам някакви стари RAM памети, трябва да се поразровя… 🙂

    Reply
  5. Григор Post author

    @Michel: От познат, при който ГДБОП са правили тараш, знам, че е нужен не само MS стикер и сериен номер, а и фактура за закупуването. Ако я нямаш, значи нямаш легален Уиндоус.

    А и е спорно доколко XP е по-удобен от Линукс. За хора с опит от XP определено е по-удобен, няма как. За хора без компютърен опит обаче съм останал с впечатлението (може би предубедено), че Линукс е по-удобен.

    Reply
  6. Michel

    @Григор:

    Вероятно си прав, ама невинаги човек може да притежава фактура (въпреки това е възможно да притежава легален Win). Но в “държавата на абсурда” всичко е възможно, знам… 🙂 (Ето ти пример: лаптоп втора употреба, с легален Win + оригинален MS стикер върху лаптопа; най-вероятно, не може да имаш фактура за MS Windows за лаптопа, и въпреки това, най-вероятно, Win версията е легална, и не е крадена, ако е ползван същият сериен номер! някои лаптопи имат дори и инсталационен (pre-boot) специален дял на диска, където е записана оригиналната версия на Windows и откъдето тя може да се възстанови по всяко време, а после да се използва и ключът от лепенката. Очевидно е че в такива случаи, версията не е пиратска…)

    А иначе, XP като цяло е удобен (забелязваш ли как Vista/7 все още не може значително да измести тази операционна система?), също за хора без компютърен опит. Ако не се пипа много по него, може да е и също толкова стабилен, години наред да върви стабилно, без почти никаква поддръжка (updates, дефрагментация, такива дреболии само, плюс updates на антивирусната програма). Може би Линукс е напреднал много от последния път, когато съм имал по-близък досег с него, обаче, и вече да е поне толкова удобен, като XP? Възможно е… 🙂

    Reply
  7. yordan

    Въпроса не е само в удобството. А и в подръжката и обгрижването… Каква е вероятността *ware да скапе Линукс система? А ровейки из Интернет вече изобщо не е проблем да те удари нещо готино, дори и от чист сайт – последните случаи с компрометирани wordpress блогове, сеещи зарази, дори без собствениците им да подозират… Антивирусни и защитни стени – струват пари… не малко.

    Да не говорим, че съм си блъскал главата и с WinXP скапан от… Windows Update… Windows безспорно ще изисква повече намеса и грижи, за да върви безпроблемно. Не ми казвай – ама моя си върви ок от едиколкоси години и нищо му няма… твоя може и да е така, защото ти се грижиш за него… а в един старчески дом кой ще се грижи?!

    Иначе машините си имат стикерите, вероятно може и някакъв документ да се измисли при офомянето да дарението, който да е приемлив за ГДБОП… но не е там работата.

    Reply
  8. yordan

    както и не е работата в безмисления flame Windows vs. Linux – просто от практична гледна точка Линукс изисква по-малко подръжка. Да не говорим, че мога така да ти настроя Линукс, че да не разбереш изобщо, че това което ползваш не е Уиндоус. Факт.

    Reply
  9. Michel

    Войните “Linux vs Win” (чакай да не намесим и MacOS X тук) са си безсмислени. Факт! 🙂

    При десктопите/лаптопите, Win засега все пак е спечелил — ако не беше лесен за употреба, нямаше да има такова разпространение и такова силно пиратстване… 😉 За сървър, *NIX, спор няма. За десктоп, не съм сигурен…

    Така или иначе, всеки нека ползва каквото може и му е удобно. В случая, ако се даряват стари компютри, вероятно Linux е много по-добро решение. Съгласен съм! 🙂

    Reply
  10. Шаркан

    имам и аз един, ще видя кога ще ти го смъкна, само да ми свалиш пазените в него файлове на нещо (флаш? диск?)…
    ще ми се да се видя малко с пари, за да си взема преносим хард за складиране на неща, които хем не ми трябват, хем не мога да ги изтрия с чиста съвест…

    Reply
  11. Виктор

    Позволете да се вмъкна с малкото си опит в тая работа. Най-трудното е транспортът. Или поне едно от най-трудните неща… По едно време имаше някакви инициативи за подаряване на компютри на възрастни хора, примерно по старчески домове, виждах го това на ludimladi.bg. Когато става дума за такова място, няма спор, че трябва да е Линукс. 🙂
    Също бъдете готови и за разочарования. Например, едно време, един компютърджия чрез мене разбра за слепите, сглоби и подари компютър на един сляп човек, пък после се оказа, че на тоя човек компютърът му се видял слабичък и някакви игри не вървели на него, май децата нещо да играят.
    За старчески дом, пенсионерски клуб, е много хубаво, стига да има интернет. Аз имам един съвсем излишен CRT монитор, ако трябва, казвайте и идвайте да го взимате, ама едва ли трябва. Имам и компютър с изгоряло дъно, а може би процесор, но кутия, захранване, има… 1.7 мегахерца беше.

    Reply
  12. Григор Post author

    @yordan: Да си призная, според мен работата е точно в документа. Ако някой предпочита XP, и може да му се намери легален, къде е идеята да бъде каран насила на друго? Да предложиш може, но не и да заставяш…

    Но аргументът със стабилността е сериозен. В къщи работя на машина втора ръка, купена за дребна сума от мой клиент. Той я беше заизхвърлял, защото XP непрекъснато забиваше на нея (дори новоинсталиран). Докато се мъчех да открия проблема й (така и не успях), забелязах, че Линукс върви на нея ОК, и я купих. Беше преди 2 години. Оттогава тя продължи да се доскапва и почна да ми дава от време на време проблемчета и под Линукс. Но когато преди месец се опитах да инсталирам на вързан на нея диск XP (за да спестя на клиент идването да ми отключи офиса си в неделя), инсталацията просто не можа да тръгне. Направо излизах компютъра от прах, препоих два съмнителни кондензатора и т.н. – не можа и не можа. (Линукс после обаче престана да прави ядове. Засега. А интересното е, че ако инсталирам и пусна XP под virtualbox, също не дава ядове. Не искам да кажа нищо лошо за XP, на свястна машина то си върви ОК, но на стари машини, с каквито вероятно ще имаме работа, по мои наблюдения Линукс се държи по-стабилно.)

    Има го и аргументът с производителността. На всеки съвременен компютър големият лапач на ресурси е антивирусът. Линукс засега не се нуждае реално от подобно животно, така че машинки с него ще се държат по-пъргаво (човек трябва да е луд, за да търкаля XP, особено свързан към Нета, без антивирус).

    Reply
  13. Michel

    Windows XP може да върви адски стабилно и бързо на стари машини дори, на възраст над 6-7 години. Имам опит, затова казвам, а не че хваля XP чак пък толкова… 🙂 Спомняте ли си какъв беше хардуерът преди 6-7 години? P4 (или дори P III) при десктопите, Pentium-M при лаптопите (ако си късметлия), и я имате 512 или 1024 MB памет, я нямате чак пък толкова. На такива машини (ако нямат хардуерен проблем), XP върви много стабилно и добре… Не само това, но и може да осигури стабилна среда за сериозни работни приложения (все пак, една OS си е само среда за други програми реално, а не програма сама по себе си), включително MS Office и Adobe приложения за дизайн и код (пак говоря от личен опит).

    Антивирусът гълта много ресурси, но повечето антивирусни може да се пуснат в режим сканиране само при опасност (примерно, сваляне и пускане на файлове от мрежата), в останалото време може да са спрени или да са в някакъв тих background режим. Има и много безплатни хубави антивирусни програми, като MS Security Essentials. А при UNIX, MacOS X и Linux реално няма вируси (което е плюс, да), но иначе е спорно, дали една машина ще върви по-бързо под WinXP или под Linux определена дистрибуция…

    Пресен пример: Имах си работа веднъж с ACER netbook, много малък, с малко памет, слаб процесор и много слаб SSD диск. Фабрично дойде с Linux, но на практика, беше ужасно бавен и не можеше да се работи изобщо с него — отваряш Firefox, натискаш ctrl+T за нов таб и чакаш 1 минута, да се отвори един нов таб (??). Преинсталирах с WinXP, сложих програма FlashFire (безплатна), която ускори малко работата на SSD диска. Вярвайте или не, машината “хвръкна” — стана работоспособна, пъргава, Firefox заработи добре, дори се оказа, че може и други, по-тежки приложения да вървят на нея стабилно и бързо. Все неща, които под този Linux изобщо не бяха възможни…

    Така че си зависи много от конкретния случай… 🙂

    Reply
  14. yradunchev

    Не виждам смисъл от този спор, който Michel води… Нямам нищо против Windows, но не желая да се ангажирам с него в този случай. Моето лично убеждение е че Линукс е по-подходящ по изложените вече причини.

    Разбира се, ако някой е съгласен да отделя време за поддръжка на Windows XP – да го инсталира и преинсталира, когато го сбозят, да отговаря на обажданията на хората и да им решава текущите проблеми по експлоатацията му (защото няма съмнение, че при първия проблем, хората ще потърсят точно нас, дето сме им го дали) – при това положение не виждам никакъв проблем да се използва тази ОС. Кой е готов да се ангажира? MIchel?

    С това този спор се изчерпва и не смятам да го коментирам повече. Последно включване от мен 🙂 Поздрави!

    Reply
  15. Виктор

    Michel, ще се изкуша да кажа и аз нещо за операционните системи. Тук става въпрос за компютри, на които ще работят хора, които не са компютърджии, хора, които почти съвсем нищо не разбират от компютри. Хора, които евентуално ще ползват да речем най-вече браузър и Скайп. При тия хора няма да има поддръжка, няма да има компютърджия.
    Е тогава е ясно кое е най-добре като ОС за тях. 🙂
    Иначе аз работя с 98. Антивирус нямам и си ми е много добре. Само понякога някой блогер ми пуска в IE6 някакъв джам, че не мога да му гледам блога с тоя браузър. Сиреч, затръшнал ми е вратата. Ако ми е зор, пускам Lynx и му виждам блога. Хаха. Даже наскоро питах един такъв човек що е забранил да го гледаме с IE6, пък не е забранил да го гледаме с Lynx. Отговори ми, че тия с Lynx били много малко, затова не ги е забранил.

    Reply
  16. Michel

    Всъщност, аз се съгласих… За този случай — стари машини, които няма да има да поддържа — вероятно Linux е по-добро решение… 🙂

    Reply
  17. Виктор

    Ахааа, обаче вижте какъв прогрес. Едно време пишехме, че Линукс е за компютърджии, а пък Майкрософт казваха, че Уиндоус е за всяка домакиня… А сега аз съм писал, че Линукс е подходящата система за хора, които не са компютърджии, даже не съм написал Линукс, а то се подразбира. Може би нещата се промениха откак има графичен интерфейс за Линукс. Дано не се залита много в тая посока, че прехваленият Файърфокс под Линукс на щерка ми нещо взе да се мотае, да върти диска като центрофуга и тя се принуди да минава чат-пат на гугълския браузър.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *