И пак за бебето от Горна Оряховица

Напоследък се нагледахме на чудеса.

Отначало бебето беше било починало при раждането. Тъжно състояние. Слава богу, остана в него за съвсем кратко.

После версиите се разделиха. Едната, на лекарите, беше че бебето е починало още в утробата на майката. Другата, на полицията – че бебето е родено живо, и е оставено да умре, понеже лекарите вече били казали на майката, че е родено мъртво… Разминаването в двете беше впечатляващо, така че възбуди любопитството ми. Още повече, че ненавиждам полицейщината и никога не пропускам възможност да я оплюя открай докрай.

Прослушах много внимателно пресконференцията на МВР, на която пускаха репликите на лекарите, записани при подслушването на шефа на болницата. Чутото ме втрещи. Не че не съм чувал как говорят скъпите ми колеги, или колко загриженост проявяват за пациентите си – да не съм лекар, да не съм го виждал това повече пъти, отколкото бих искал. Но когато става дума за новородено… бррр…

Значително повече ме втрещи обаче нахалството да се твърди, че “тези реплики значат съвсем друго”, че “те са извадени от контекста”, и т.н. Абе хора, на вас ли да вярвам или на ушите и разсъдъка си?! Не искам да цитирам пак репликите тук, има ги на достатъчно места из Нета. До такава степен ми е писнало вече от принципа “гьонсуратлъкът побеждава всичко”, че ми иде да извия няколко шии. И да ги лежа доживот, но да знам, че останалите гьонсурати се поколебават за миг, преди да продължат както сега.

Последва петорна медицинска експертиза. Какъв ще е резултатът й се знаеше в мига на назначаването. Не ми е известен случай медицинска експертиза да не е оправдала лекар, независимо колко очевадно е престъплението му. Гарван гарвану, хей ръчички хей ги две, и т.н. Ама иначе звучи така авторитетно, че направо почваш да се питаш – бе наистина ли чу с ушите си как лекарите обсъждаха какво да го правят това бебе, дето не ще да мре, пък са казали на майката, че е родено умряло, или си го сънувал…

Капакът на нещата беше вчерашното изявление по БТВ на доцент Станислав Христов, “директор на Съдебна медицина”. Екипът не бил компетентен, но не че бил оставил бебето да умре. То си било умряло още вътре в утробата на майката. Некомпетентността на лекарите им била попречила да разберат, че бебето е умряло, и те го били сметнали по погрешка за живо.

Дотук е Нобелът в областта на литературата. Не се безпокойте, ще има и за медицина. Часове след смъртта на новороденото действали така наречените спинални импулси. Благодарение на тях бебето потрепвало, и объркало лекарите…

Че съществуват такива импулси е вярно. Че могат да предизвикат потрепвания след смъртта – също. Първите няколко минути. Десетина, при много неразвити новородени петнайсет до двайсет, при тях наистина е по-дълго… Но ако това бебе е продължавало да кара лекарите да го мислят за живо повече от 12 часа след мъртвото си раждане, в никакъв случай не бива да го погребваме. В него е скрита тайната на хилядолетния живот. Какво ти на хилядолетния, на хилядовековния… А във въпросните лекари, ако ще вярваме на доцента, трябва да е скрита тайната на хилядовековния идиотизъм. Акушер-гинеколози с десетки години стаж да не знаят за спиналните импулси е все едно шлосер да не знае, че като режеш метал с флекс, хвърчат искри…

В крайна сметка, отново опираме до простичката тъжна истина, която толкова обичам да повтарям. Че не е луд който яде чуждия зелник, а който си му го дава.

И ми е трудно да си представя количество петорни експертизи, което да може да промени това.

26 thoughts on “И пак за бебето от Горна Оряховица

  1. CTEHATA

    И аз първо бях на твоето мнение, приблизително. Все пак не съм лекар.
    После обаче се позамислих – защо министерство, което обожава да публикува ВИДЕО на арестувани по бели гащи хора, организира четене на стенограми.
    Защо не пуснаха оригиналните гласове на злодеите, а организират литературно четене?
    Какво толкова има в интонацията, паузите, подбора на откъсите?

    Reply
  2. Сашо

    @СТЕНАТА: защото единственият, който чува “оригиналните гласове на злодеите” са операторите от СОТИ, които пишат стенограмата. Ако са претоварени, може и няколко дни след проведения разговор. Нито оперативните работници, които са ги поръчали, нито министърът, нито дори самият Той имат достъп. Чак ако станат доказателство в съдебен процес, а дори и тогава често ги обявятат за секретни (има един прецедент досега). А видео записите от арести са дело на Пресцентъра на МВР и са отвсякъде незаконни, но хората ги е страх да съдят МВР (и с право).

    Reply
  3. Стефан

    Скоро не съм се радвал толкова на нечий пост – връщате надеждата ми, че има спасение за лекарската професия. Аз също не очаквах различен резултат от петорната експертиза (петорна звучи авторитетно!), но все пак бях потресен от дебелоочието на Чернев и Христов и от начина, по който със сериозен тон се пробутват идиотски обяснения, които биха могли с лекота да станат реплики на герои от Перла, Копърка, или какъвто там турски сериал върви в момента. Също мисля, че Милан Миланов, председателят на – ха-ха-ха – централната комисия по професионална етика към БЛС страшно навреди на гилдията като взе страна без дори да изчака псевдо-, пардон, петорната експертиза.

    Както и да е, поздравления за доблестта.

    Reply
  4. Шapкан

    чудя се кога някой ще превърти, след като некадърни лекари убият детето му или негов близък, и вместо да чака очевидно неспособната да вземе мерки система, ще пристъпи към преки действия.

    Гриша, благодаря ти че се отзова на въпроса ми по този кошмарен случай.
    Мога да изброя поне десет подобни, без да си напрягам паметта.
    Включително лични мои загуби… от които обаче не превъртях достатъчно навремето.
    А дали не трябваше?

    може ли да пусна твоята статия като дописка във вестника (знаеш кой)?

    Reply
  5. Иван

    Григор,
    ще те помоля, когато експертизата стане публично достъпна, провери я внимателно и дори да няма идиотизми в нея, я преведи и обясни на нормален човешки език. Така че да знаем за какво става дума в нея.

    Иначе сега могат да ни бъркат понятията както си искат. Смърт, мозъчна смърт, спинални импулси…

    Reply
  6. Григор Post author

    @СТЕНАТА: Ако прочетеното има каквото и да е общо с подслушаното, за мое огромно съжаление няма как нещата да не са ясни. Репликите не оставят място за никакво различно тълкуване, независимо от интонация, паузи и контекст. Много ми се иска да не беше така – мразя полицейщината, а подслушването в български стил, без разрешения на съд и прочее, ме кара да побеснявам. Но в случая, уви, не виждам и най-малко място за съмнение.

    @Сашо: Дано тези записи не ги обявят за секретни. Едно, че ще може да се разбере официално и без съмнение какво е станало. И второ, че ще има прецедент и за незасекретяване. 🙂

    @Стефан: “Доблестта” не ми струва нищо. Какво ще ми направят, понеже съм написал горното? Ще ме арестуват?… В такива случаи е срамно лесно да си “доблестен” (и затова е и толкова срамно да не си). Други са трудните…

    @Шаркан: Нищо чудно вече да има превъртели, но да няма публичност. Защото чуе ли се, че един е събрал смелост…

    Наскоро говорих с един английски лекар, шеф на тамошна болница. Той ми спомена, че често при тях кандидатстват за работа български лекари, и когато види българско име, той автоматично изхвърля молбата. После ми обясни защо – не помня вече при какви точно обстоятелства се е сблъсквал с българската здравеопазна система, и е видял как се отнасят лекарите към пациентите. Каза, че ако назначи лекар, способен да е свидетел на подобно отношение, не би заложил пукнато пени на това, че на края на седмицата още ще е жив. Че когато хората от градчето му запалят болницата, няма да са затворили и него вътре заедно с другите лекари…

    @Иван: Ако успея да я намеря, с удоволствие. (Ако не, прати ми я – ще се постарая.)

    Reply
  7. Морфиус

    А за станалото иззад тоя случай да обелиш 2 думи… или то няма значение?
    – 1.5 млрд от вноските ни за здраве извадени от касата и дадени на ЦЦ да ни подслушва, на батко и братко уж да строят инфраструктура, на всички що бъркат в общия бюджет.
    – Бюджета на МВР по-голям от тоя за здраве и култура взети заедно.
    – Имотите на ЦЦ
    – Неутрализиране с артистично четене на СРС та на лекарските протести.

    Само като погледнем какво става зад тая димна завеса с това бебе… и почва да става по-сложна ситуацията.
    Ако намесим и политическите кавги м/у шефа на тая болница, кмета на Г. Оряховица и местните и централните структури на ГЕРБ и нещата добиват крайно помиен вид.

    Не съм лекар, но не съм и глупав… минимум четирима лекари с такъв стаж (защото в това отделение е имало и други все пак), как могат да не разберат живо ли е или не… и то едва ли не 2 дни не знаят. Един да е тотален некадърник, двама да са… цялото отделение едва ли… и то при положение, че отзивите за това отделение от преди случая не са негативни.
    Майката и по-скоро родата и не искат и да чуят нито за бебето нито за баща му…
    Чу се за конфликт м/у отделенията в Г. Оряховица и В. Търново.
    И в същото време съдебна медицина която е на подчинение на МВР все пак, изкарва експертиза с която прави собствения си шеф (министъра на МВР) за резил и смях.
    Дали пък гарвана не извади око в тоя случай… и защо?
    А и защо след всичките напъни ЦЦ не поиска международна експертиза… и не я използва ако е сигурен, че го пързалят собствените му подчинени, да си разчисти терена?

    За съжаление не мога да намеря никой от Г. Оряховица да ми даде информация от извора и от предисторията на тоя случай… и за това не искам да съдя само на база на активно мероприятие в стил ДС мутро-барок.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Шаркан: Естествено.

    @Морфиус: Защо майката и родата не щат да чуят за бебето – защото бебето е било нежелано. (Не ми се вадят подробности, гнусни са. Не са тайна, има ги из нета.)

    Конфликтите между отделенията, отзивите за отделението и разликата в размерите на бюджетите са много интересни неща, точно както петролът в Сибир, генезата на свръхновите и набезите на житния бегач. И точно както тях нямат абсолютно никакво значение по темата. Значение има точно един прост факт: оставили ли са лекарите едно живородено бебе да умре без грижа, или не.

    Записаните реплики говорят абсолютно неоспоримо, че са го направили. Даже доцентът от Съдебната медицина предпочете да се нагърби с Нобелите по литература и медицина, отколкото директно да отрече фактите. Каквито и предистории да има случаят, те няма да променят факта. И каквито и информации да излязат.

    Дотук аргументите ти говорят само докъде е стигнало разложението в българското общество. И колко важно е лекари, сгазили лука чак дотам и чак толкова неопровержимо, да бъдат наказани. Защото иначе утре друга такава петорна експертиза ще свидетелства, че мой роднина си е умрял сам, а не са го убили лекарите, при положение, че обратното е очевадно. И ще се наложи да лежа в затвора като за хора… Не ми се иска да ти пожелавам подобно нещо. Но може би би имало полза.

    Reply
  9. Вени Марковски

    Григоре,
    проблемът е, че каквото и да се е случило, лекарите не могат да бъдат осъдени само въз основа на разговора помежду си. А с изкарването на показ на СРС-тата, с арестуването им (напълно безсмислнено) и т.н. само се постигна това, че ако някога бъдат осъдени (в което се съмнявам при тази немощ на милицията), то най-вероятно ще спечелят поредица дела в Страсбург.

    Reply
  10. Григор Post author

    @Вени Марковски: Определено не могат да бъдат осъдени само въз основа на разговора. Но пък направилите петорната експертиза вече могат да бъдат арестувани и осъдени, за съставяне на документ с невярно съдържание (медицинска експертиза на достоверността на твърденията им, направена в чужбина, моментално ще го докаже; проблемът е колко ще е доказателна съгласно българското право, но това е друга песен). И могат да бъдат пратени където им е мястото… След което може да бъде направена повторна експертиза, и вече на нейна основа лекарите от Горна Оряховица да бъдат осъдени. Ако има кой да се занимава с всичко това – особено при положение, че бебето е било нежелано, и родителите ще свидетелстват в полза на лекарите, понеже са ги отървали…

    Да спечелят дело в Страсбург обаче хич не ми се вижда вероятно. Полицията законово има право при висок обществен интерес да разкрие детайли по дело, включително да разсекрети. По-вероятно е повдигането на въпроса до Европейския съд да повдигне и свързания въпрос за вината на лекарите. А медицинските комисии към съда няма да ги оправдаят като “колеги”. Така че бих хванал бас, че въпросните лекари ще треперят дори само от мисълта за Страсбург. И че те, а не полицията ще се молят делата да не стигнат дотам.

    Reply
  11. Иван

    Като се повдигна въпросът че бебето е било нежелано.
    В самото начало на скандала, когато информацията беше оскъдна и разпокъсана, моето лично съмнение беше че болницата се подслушва защото в нея се правят нелегални аборти. Съответно майката се е възползвала от този вид услуга.
    (Доколкото знам в България законно аборт може да се направи до 3-тия месец. След този срок се прави само при живото-застрашаващи ситуации).

    Иначе за нашите съдебни лекари… Спомнете си Чората, сестрите Белнейски, Ахмед Емин. Имаше един патолог който се бореше за истината, лека му пръст, дано някой ден изчистят и името му.

    Reply
  12. Шapкан

    “Съдебна медицина” нима е подчинена на МВР?

    картинката наистина е ясна: на лекарите им е казано, че детето е нежелано, затова са го оставили да умре.
    Че се въртят разни политически и неполитически игрички – ясно е. Случката е използвана.
    Е и?
    Оравдава ли това фактическото убийство?
    От ГОДИНИ в болниците стават подобни “инциденти” – както с новородени, така и с деца и възрастни.

    знаете ли какъв е първият въпрос към жена в началото на 6-ти месец, прокървила, който й отправя в “Шейново” дежурният?
    Пита как се чувства?
    Пита дали си знае кръвната група?
    Не. Пита за “семейно положение”.
    После иска пари.
    Дали опряна в този момент в главата му ловджийска пушка няма да го подсети, че е лекар, а не бакалин или служител от кметство?

    колкото до лекарските протести – беше ЖАЛКА работа. Отвсякъде.

    Reply
  13. Морфиус

    За съдебната медицина, грешката е моя… имат само психолози и психиатри на подчинение в МВР, катедрите по съдебна беше планирано да минат под обща шапка, но явно не е станало.
    Но пак остава въпроса, ако ЦЦ искаше реално да бори престъпност, защо не поиска външна експертиза и не я използва за да разчисти проблемите в съдебна медицина?
    А после и който е виновен за случая с бебето да си понесе отговорността (лекаря израждал ли е, лекарката дето е правила рехабилитацията ли е, шефа им който може да е спуснал указания кога да се вика неонатолог ли е – в 1 от тия СРС та точно за това иде реч, за викането му и парите за това, шефа на болницата ли е, родата ли е, майката ли е, бащата ли е … или всичките на куп).
    С посочването на другите факти около случая не искам да оневинявам лекарите, ако са виновни (не сме били там не знаем), а да покажа, какво общество ги е създало тия лекари!
    Общество което праща смс и за кувьози (защото подобни бебета ослепяват в тях), но не реагира когато 1.5 млрд. вместо за такива неща, отиват за връщане на тоталитарни приоми, общество което реве с/у парите които лекарите искат, но с радост бута на катаджиите, общество което иска да го лекуват като английски лорд, но да плаща като андрешковец.
    ЦЦ и целата милиция иска само да си прави ПР с тях… ако искаха да ги съдят наистина, нямаше да правят показни арести със спец части, като да арестуват терористи, да превишават права при разпити, да обвиняват в предумишлено убийство и да четат артистично СРС та.
    И ако лекарите са виновни, дали тия дето по тоя начин ги използват за ПР вместо да изпипат всичко около случая така, че да мине пред съда… не са двойно и тройно по-виновни?
    Дали обществото което търпи извращенията по домове и институции не е още по-виновно за случая (нежелано недоносено – хиляди левове за да го направят способно да живее само, за да свърши в някой дом като тоя в Могилино???), изобщо като човек с медицинско образование, ще обясниш ли какво се предполага да направят с него, ако родата (майката е непълнолетна) им е теглила отказа?
    И акция в стил – цялото отделение са кретени, дали се връзва с факта, че от В. Търново ходят да раждат жените в Г. Оряховица?

    Изобщо клоаката е голяма и смрадлива… и не е само в медицината, ако беше само в медицината, да си внесем лекари…
    Но преди това май трябва да си внесем мислещо население, нови полицаи, нови учители, нови бачкатори, нови съдии, нови журналисти.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Морфиус: Външните експертизи са със съмнителна доказателност по българското законодателство. А в момента ЦЦ си има много по-сериозен проблем на главата от убийство на бебе. И това определено не са жилищата му (в момента, в който въпросът за тях повдигна Яне Янев, за мен беше ясно какъв е реалният отговор – няма нищо нередно, просто ЦЦ е настъпил интересите на Алексей Петров). Не ми се разпростира по въпроса, не че ме е страх, просто е дълго – не става за коментар. Може би някой път за запис.

    За съжаление си напълно прав, че престъпниците ги създава обществото, и че обществото ни е криво до немай-къде. Но все трябва да се почне отнякъде. И откъдето и да се почне, ще има протести (“защо точно от катаджиите бе, погледни ги лекарите какви ги правят…”). И какво да се прави с нежеланото новородено е част пак от въпроса за кривото общество. Но… нали все пак трябва да се почне отнякъде? Да, много често който почва ще оплесква нещата, защото и той е част от това, срещу което се бори. Но… все пак трябва да се почне някак. И отнякъде.

    Внасянето на ново население е чудесна идея, но уви, надали ще се случи. Така че единственото, което ни остава, е или ние да се изнесем, или да почнем отнякъде. Всъщност, първото не е вариант – където и да идем, ще занесем със себе си и манталитета, от който бягаме. Така че остава само вторият.

    За това защо жени от В. Търново ходят да раждат в Г. Оряховица – защото, както се написа, бебето е нежелано. (Пробвай да познаеш поради съмнения за каква точно корупция е било подслушването.)

    Reply
  15. Морфиус

    Не говоря за нежелани бебета и аборти… а за нормални раждания, че се ходи от Търново в Горна.
    А подслушването дали е заради аборти или заради политическа смрад… това никой няма да ни каже.
    Като оплеска нещата тоя дето трябва да ги оправи, почвам да се сещам за максимата – превенция на нарушения не се постига с други нарушения, едно престъпление не оправдава следващо такова.
    Така и не каза какво трябва да направят с това бебе, ако са получили отказ?
    Точно в това криво общество, дали не е по-жестоко да го бяха спасили това бебе… по-жестоко и за него и за нас?
    По-жестоко към следващите родилки и бебета в отделението в условията на делегиран бюджет?
    Ама хайде да оставим тая насока, че ще стигнем до евтаназията и границата аборт/раждане и до кога трябва да е позволен… и отидохме във философията.
    Конкретния случай смърди от всякъде, не само от лекарска страна … но всички се вторачихме в лекарите.
    Дали пък първо не трябва да създадем условия които да не превръщат следващите медици в нещо което не харесваме, а тогава да ревем, че жънем каквото сме си посадили?
    В други държави са го правили това… с катаджии, единия от резултатите бил, че докато нямало реално катаджии по улиците броя ПТП не се увеличил измеримо.
    Като гледам – от никъде няма да почнем, не и по този начин (пак максимата горе), ще видите, че вместо съд и присъди случая ще потъне… той просто си изигра ролята.
    А в условия на криза броя емигрирали лекари се е увеличил с 40% …

    Скоро май само такива като на змея от поста ще ни останат.
    И ще сме си ги заслужили.

    Reply
  16. Вени Марковски

    Григоре,
    напомни ми кой текст от кой закон гласи, че полицията може да разсекретява СРС-та, че нещо не си спомням такава законова възможност. И бързам да уточня – ако прокуратурата го е разрешила, това не значи, че е законно. Все едно да ти разреши да откраднеш:-(
    За Страсбург не си мисли, че това е като в Софийския районен съд (случайно ли е, че съвпадат абривиатурите “срс”?); кърджалийският Роко, осъден у нас, ако не се лъжа, спечели делото си в Страсбург. По същия начин – до този момент май няма загубил дело в Страсбург, защото там се водят дела за нарушени човешки права, а не за престъпления по НК. Т.е. лекарите може и да бъдат обявени за виновни – с влязла в сила присъда – у нас, но това няма да спаси държавата в Страсбург. Изобщо, тезата, която цари у нас, е погрешна: те са виновни, затова няма да им спазваме правата. От тази теза до Абу Грейб има една крачка. И нищо чудно в нашите затвори да стават издевателства като в Ирак, но надзирателите не се снимат и не си пускат снимките в Интернет…

    Reply
  17. Григор Post author

    @Морфиус: За нормални раждания, доколкото съм чувал, не се ходи от В. Търново в Г. Оряховица. Ходи се за такива, при които се оправят проблеми с пачки под масата. Затова именно бил подслушван директорът (не акушерите) на болницата – по подозрение, че взима рушвети. (Затова и са записани само водените в директорския кабинет разговори. Случаят с бебето е хванат случайно – защото акушерите се съветвали с директора в кабинета му какво да правят в тази ситуация.)

    Иначе, съгласен съм, че едни нарушения не оправят други. Но лекарите НЯМАТ правото да решават дали да спасят нечий живот, или не, понеже после животът му щял да бъде тежък. Твоят и моят живот леки ли са? Не са. Дай тогава някой лекар да ни направи услугата, докато ни лекува… И конкретният случай, и животът ни изобщо смърдят отвсякъде, прав си. Но все трябва да се започне отнякъде. И ако този случай не стигне доникъде, няма да е защото “си е изиграл ролята”. Ще е защото едни “лекари” са написали експертиза, съгласно която бебето си е било мъртвородено, а пък специалистите там не са могли да го разберат, и цяло денонощие са го мислели за живо. А те са написали такава експертиза, защото знаят, че няма да има всенародно възмущение, и съответно системата няма да се види принудена вместо да пусне виновните, да вкара в затвора и тях в добавка. Иначе казано, пак стигнахме до това, че ни трябва друг народ (да не се самоцитирам от предишния ми коментар по-нататък).

    В условията на криза броят лекари, които се опитват да емигрират, наистина се е увеличил. Броят на успелите обаче не се е увеличил – дори е спаднал. (В смисъл, на успелите да работят другаде като лекари – вече далеч не само моят познат автоматично къса молбите за работа на български лекари.) Но да оставяме престъпленията ненаказани няма да ни оборудва с повече лекари. Ще ни оборудва с повече престъпници с бели престилки – не е същото. Лекарите ще останат още по-малко. Познай защо.

    @Вени Марковски: Напомни ми кой текст от кой закон забранява на министъра на вътрешните работи да разсекретява СРС-та. Любопитен съм, ако на него му е забранено, на кого е разрешено.

    За Страсбург – не забравяй, че оставянето на новородено без лекарска грижа, довело до смърт, също е нарушаване на човешки права. Далеч по-драстично от арестуването на лекари. Така че е точно от компетенцията на този съд, за разлика от случаи като кърджалийския Роко. И лекарите няма да искат да повдигат въпроса.

    Иначе си прав: прекалено е застъпен у нас принципът “обвинен ли е, няма да му спазваме правата”. Част от полицейщината, която не мога да понасям е. В някои от нашите затвори стават издевателства, пред които тези в Ирак едва ли не бледнеят… Но конкретно в случая с лекарите не мисля, че има някакво драстично нарушаване на правата им от полицията. Може би не знам всичко от случилото се с тях, но това, което знам, принципно е оправдаемо юридически, като се има предвид тежестта на подозираното (и прекалено добре подплатено със СРС-тата) престъпление.

    Reply
  18. Божо

    Не, именно за нормални раждания става въпрос. В Горна Оряховица твърдят хората, че и условията и лекарите били по-добри(?!?)
    Но явно и пачките играят.
    Но аз пак да попитам – след като подслушвачите са чули, че се готви престъпление и не са се намесили да го предотвратят, не носят ли и те отговорност?

    Reply
  19. Григор Post author

    @Божо: За намесата – там проблемът е в един друг момент на полицейщината. Подслушва се масово, далеч повече, отколкото е капацитетът на спецовете по обработка. Доколкото знам, само по най-ключови следствия се подслушва в реално време; при повечето подслушвания разчитането закъснява с няколко дни, а един значителен брой никога не биват разчитани – просто не смогват… Ако се подслушваше по-малко, но по-целенасочено, този проблем щеше да е доста по-малък. Уви, полицейщината е твърде изкусителна за властниците…

    Reply
  20. mdam

    Най – гадно ми е от това, че лекарите в случая действат все едно някоя фирма се опитва да минимизира щети в кризисна ситуация. Сякаш не става дума за живот и за бъдещ човек. Защото във всеки един момент са можели да го спасят и после евентуално да потулват случилото се дотогава. Това ли са нещата от живота? Така ли с времето лекарите претръпват към факта че работят с живи хора и именно от това произтича голямата им отговорност. Ако е така да им вдигаме заплатите и да ги пенсионираме след 10 г стаж – явно не е това решението и явно проблема е в липсата на морал произтичащ от липсата на контрол и отчетност в системата. Представете си, че примерно пилоти на самолет или по-добре диспечери, действат по подобен начин. Но доколкото знам там има сертифициране на кратки периоди, което освен всичко друго би направило разпростирането на непрофесионализма м/у групичката доктори много по-трудно.

    Reply
  21. Виктор

    Григор вече писа достатъчно за това, но да кажа и аз. Мой приятел, с пари, не е беден човекът, притеснява го нещо със стомаха, отива в частна болница, може би най-известната в София, оплаква се, преглеждат го, изследват го, и му казват, че трябва да го оперират по спешност. Една година по-късно говоря с него по телефона и го питам как е. Ми имам си го това притеснение, рефлукс ли му викат, не знам, но като ям по-малко, добре съм си. Някакви клетки имало, нещо там да ми сложат искаха.
    Аз си мисля, че ако беше необходима спешна операция, да е умрял човекът една година по-късно. Аз тия дни също се оказах в “Пирогов”, като ме заболя корем вдясно, уплаших се. Изследваха ми всичко, рентген, кръв, ехография, натискаха ме по корема два-три пъти, плюс още едни работи с термометри. Отървах кожата, разтегнал съм си някак мускул, без да разбера, но имах чувството, че за една бройка щяха да ме турят на масата да ме оперират. Не мога нищо да кажа повече, но у мене някакво съмнение такова леко имаше, че гледат да ме оперират. Вярно, спешно, Бъдни вечер, обаче лекарите някак… Всъщност не всички… На следващия ден отидох пак, щото предишния ме накараха да се подпиша, че ще дойда на контролен преглед. Та на тоя следващ ден, Рождество Христово, попаднах на лекар, нормален, говори с мене, отдели ми само 5 минути, но ми обясни като на човек.
    А между другото, понеже чаках два-три часа предишния ден в коридора, чуха се много притеснителни неща. Една лекарка пускаше някакви разсъждения, 92-годишен човек, докарали ми го тука… Че какво, мисля си аз, да го оставят вкъщи ли, да умре или какво?… Друга лекарка, със заешки ушички на главата, (срещу ушичките нямам нищо против), обаче по телефона в коридора си говори за едни такива лични много притеснителни работи с мъж си или с друг мъж нещо…
    Тази, която ми гледа с ехограф корема обаче, много нормална жена, съвестна лекарка. Видя ми и камъните в бъбреците, и киста два сантиметра, (кистичка я нарече), и говори с мене като с човек. Лекарят от рентгена също нормален беше. Е, като ми взимаха кръв малко лекичко така ми спукаха вената, ама аз съм с такива, трудни вени. Затриха ми и бележката със становището на рентгенолога, ама нищо. На утре ден, гледаме го същия рентгенолог, пак на работа. По колко време работи без прекъсване, не знам. Дано подремва, ако няма пациенти, че да не му се мержелее изображението.

    Reply
  22. Морфиус

    Викторе, спешно може и апандисит да се оперира… а от това след една година не се мре.
    Ако не се оперира обаче, от перитонит се мре… ако не се добереш овреме до операционна.

    Примера може да не е релевантен, ама всеки пример там е такъв – просто ситуациите са различни.

    Хирурзите обичат за щяло и нещяло да тръшкат на масата вярно е… но дали имат възможност да следят неоперативните методи за лечение?
    Според мен в тая среда нашата, просто нямат… имах случка на скоро… добре, че знам английски и мога да мисля 🙂

    В Пирогов специално имах информация от преди 5 години, че преработването е перманентно… едва ли много са се подобрили условията от тогава.

    За приказките … който е безгрешен пръв да хвърли камък, аз като знам ние сисадмините как сипваме на потребителите с повод и без повод… някак не смея.

    Та и при лекарите като при всички нас хора всякакви… там не е ангелски хор, а болница.

    Проблема изобщо тръгва от едно отношение към лекаря, не като към скъпоплатен и високооценен специалист, а като крепостен който е длъжен дори без пари да прави всичко по силите си да спасява и угажда, да е и господ и ангел едновременно и да е 101% безгрешен.
    Някак не ми се връзва всичко това в човешко същество…
    А да очаква различно отношение от това което дава не ми се връзва от народ имащ поговорка – каквото повикало, такова се обадило!

    Всеки бил в мола, в сервиз за електроника или коли, имал вземане даване с майстори по ремонти домашни и т.н. може да каже с чиста съвест дали дава толкова пари за здраве реално, колкото за лъскави дрешки, гъзарски телефон или за 10 годишна купчина ламарина да се вози.
    Е като не даваш, какво очакваш да получиш (дори да няма паразити в системата, а то ги има … много при това)?

    И понеже се повдига въпроса, защо не са го спасили първо, а после да замитат следите… отговори бол, можело е и да няма какво да се спасява вече, можело е и спасяването на нежелано бебе да ги вкара в друго следствие – за финансови нарушения (а там май санкциите са по-жестоки от колкото за човешки животи), можело е и това замитане да води до по-сериозни нарушения. И преди да почнете отново – ама то живота безценен, замислете се за обществото дали е по-ценен живота от парите, дали за вас е така докато не стане дума за лично вашия или на близките ви?
    Да казвам ли отново за безгрешните и камъните?

    Естествено, че болницата ще действа като фирма… когато са я принудили да бъде фирма.
    Интересно ми е хората предлагащи лекарите да станат бакшиши или да напуснат като не им изнася, те колко пъти направиха нещо подобно?
    Не всички са бизнесмени да зарежат длъжността си и да хукнат на свободния пазар… ама ние всъщност за финансисти или за лекари си говорим…?

    Та дали пак не впрягаме каручката пред коня се питам…

    И ще го играя адвокат на дявола, не просто заради 4 та лекари, а заради останалите и заради жените дето раждат там… имам пряко потвържение от хора от В. Търново, че отделението в Г. Оряховица е и по-добре като материална база и като специалисти и като достъпност (някой бил ли е в старата болница в В. Търново?) и в него раждат жени от Търново, Горна, Лясковец, П. Тръмбеш и изобщо целия район там.

    А за абортите, дали е по-добре да ги правят циганките или разни врачки…?

    Reply
  23. Петър Петров

    Малко неща са така категорични като смъртта. И някакси има хора, които обясняват “да, но…”

    Има значение дали, няма значение защо.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *