Да помогнем на Слави Трифонов да спре да ни забавлява

Помните ли страничката във Фейсбук “Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее”? Не съм му фен, но посланието ми се стори някак тъжно… Затова и се развеселих на умишлената иронична двусмислица в името на една друга, наскоро създадена там страница – “Да помогнем на Слави Трифонов да спре да ни забавлява“.

Мен Слави отдавна е спрял да ме забавлява, защото съм спрял да го гледам. Понякога мятам по един поглед на актьорските изпълнения в шоуто му. Понякога го слушам, ако пее нещо, особено ако не е хептен чалга (доста от неговите “чалги” за мен не спадат към този жанр – приятни и одухотворени песни са). Но не мога да понасям екранното му присъствие. Нямам представа дали извън екрана не е съвсем различен, може би много приятен и свестен човек. Но такъв, какъвто го виждам в шоуто му, не ми харесва.

Не мога да понасям простащината му – понякога приглушена, но понякога демонстративна. (И най-много не мога да я понасям, защото помня – преди време я нямаше. По-тъжна гледка от развален човек е единствено развален човек, който някога е бил свестен.) Не мога да понасям и злобата и злопаметността му към несъгласните с него (комбинирани с нарастващо беззъбие към силните на деня, дори ако са сгафили тежко). Още повече не мога да понасям удоволствието, което изпитва да се подиграва с външността или имената на хората: хубавите момичета най-често се отървават с не особено бонтон закачки, но за другите обикновено няма милост. А най ми е противно комплексарството му, и меракът да унижава другите. (Ако някой е забравил отношението към повечето чужденци в “Добре дошли в България”, да каже – аз не съм.)

Често казват: “Като не ти харесва, не го гледай”. Хубав възглед, принципно, но не винаги верен. Ако трябва да дам един много краен, но илюстративен пример – представете си преди 80 години да кажеш на германците: “Ако не ти харесва Хитлер, не слушай речите му”. Факт е, че колкото и противно и античовешко предаване да се направи, все ще има хора, които ще го гледат, защото е лъскаво и в някакъв праймтайм, без да са боклуци по душа. Но гледането му постепенно би ги направило… Така е и със Слави Трифонов – екранният му образ учи зрителите си на простащина и комплексарство. Не ми е приятно да го кажа толкова директно, но така мисля. И ако някой ми каже, че не е вярно, от една-две вечери гледане на шоуто вероятно ще му извадя достатъчно примери за правотата си.

(Този типаж на Слави се отразява и на цялото шоу. Вероятно не случайно от основния сценарен екип на Ку-Ку и Каналето остана само Иво Сиромахов – единственият, когото съм забелязал да изпитва неподправено удоволствие, когато се подиграва с името или физическите недостатъци на някого. Така да се каже, търкулнатото гърне си намери похлупака, и форма и съдържание се напаснаха…)

До момента никога не съм съжалявал, че нямам Фейсбук акаунт. Сега обаче, ако имах, сигурно щях да подкрепя инициативата. Не държа Слави да се махне от екрана – според мен той има потенциал. Но ми се иска да вземе под контрол амбициите и комплексите си, и да престане да сее смрад. Защото когато някой я сее от популярен телевизионен екран, я жънем всички.

29 thoughts on “Да помогнем на Слави Трифонов да спре да ни забавлява

  1. Pipi

    Здравей! Не мога да се съглася с думите ти. Бих предпочела да гледам Слави пред Иван и Андрей,които прекаляват с простотията. Смятам,че Слави е пич!

    Reply
  2. Иван

    За съжаление от доста време насам всичките вицове и шеги които разказва са в категорията на клозетния хумор. Такова е и цялото предаване.

    Reply
  3. mick

    Супер си е предаването. Но се поизтърка. Доста години минаха, трябва промяна – вярно, че попресоляват шегите. А хората го мразят заради негативния PR от страна на другите медии – няма друго предаване което да е издържало толкова време.. то не бяха какви ле опити за други шоута и програми.

    Да не говорим за измисленото противопоставяне чалга – “интелектуална” музика.. Ама снобизмът в България си има благодатна почва сред интелектуалците – не може да си интелектуалец и да слушаш чалга .. а ако гледаш и Шоуто на Слави.. – ужас 😉 А виж, ако кажеш, че не слушаш чалга и не гледаш Слави – току виж те объркат за “интелектуалец” 😀

    Reply
  4. Nadia

    Много правилно, когато не ти харесва нещо, просто не го гледай и слушай! А сравнението с Хитлер е неуместно.. не сме онова време.. Аз като съм в БГ го гледам от време на време, още повече го предпочитам пред предаването на Иван и Андрей.. и това, че го гледам не мисля че съм станала простачка или съм започнала да гледам лошо, или да критикувам като него останалите.. тази черта е присъща на елементарните хора, които имат нужда да копират някои за да имат самочувствието, че представляват нещо.. Така че това кой какъв ще стане зависи само от самия него и от собствената си самооценка. Ако не е Слави Трифонов, ще е някой друг на негово място.. както се казва “Кервана си върви и кучетата си каят”. Ако не ти харесват предаванията, вземи и чети книги. Това в 10000000 пъти по добро от гледането на телевизия. Даже аз лично мися, че гледането само на телевизия е вредно (затъпяващо) и загуба на време.. А това с групите от facebook не мисля, че е ефективно. Спомням си преди време една майка, която търсеше детето си, което се беше загубило, а и беше аутист, как в имаше подкрема на хиляди хора и когато е помолила да се съберат и дапотърсият с нея детето и, дошли само 10-15 човека.. Лесно е да седиш зад компютъра и само да цъкаш с мишката “да” или “не” за нещо, но на действия всеки се покрива или казва.. “е не е чак толкова зле” 🙂 А това да се каже “да се махне защото на мен не ми харесва и не искам и други да го гледат, виждаш ли защото е вредно според мен” е като да казваш на останалите какво да харесват и гледат или по скоро да харесват нещатата, които ти харесваш :-))

    Reply
  5. Branimer

    Вече се присъединих към фейсбук групата. Между другото, има и подобна, наречена “Да помогнем на Иво Сиромахов да спре да пише”, където също съм член и там наближаваме 900 души…

    Reply
  6. Делян

    @mick: “А хората го мразят заради негативния PR от страна на другите медии”.
    Глупости. Коя друга медия ще се занимава с тая смрад? И мислиш, че ще гледам ‘други медии’ какво говорят за него? И те ще ми формират мнение и ще ме накарат да го мразя?
    Мики, хич не си в час..

    Аз даже не съм сигурен по коя ‘медия’ го дават, че да гледам ‘другите’ и да ги оставя да мажат в главата ми…

    И не го ‘мразя’ Слави. То е все едно да мразиш говно.. Просто не искаш да го виждаш, помирисваш или слушаш за него, а искаш да се окажеш по-далеч от него..

    Reply
  7. Пешо

    не съм гледал Слави за повече от няколко минути от години, но и няколко минути стигат. То да беше само Слави, да го преглътнеш. Но той е само една капка в пълноводната река от простащина, плиткоумие и тъпотии, която се излива от родните телевизии – бигбрадъри, сървайвъри, танцувай с тоя и оня, турски сериали и дебилни шоу програми с гостуващи фолк звезди. Лошото е, че изглежда рекламните приходи са правопропорционални на избълваната простащина, и телевизиите просто се задъхват в стремежа си да избълват още повече, за да отхапят от рейтинга на конкуренцията.
    Според мен СЕМ трябва официално да въведе рейтинг на простащината, и всяко предаване да се оцени с една до десет звезди (повечето предавания ще останат извън традиционната скала с пет звезди). После тези с рейтинг 5 и нагоре да се излъчват след полунощ, за да не тровят поне децата.

    Reply
  8. Itilon

    Стивън Кинг беше казал нещо от типа на (цитирам по памет): “Животът не е отражение на изкуството. Точно обратното е!” Шоуто на Слави (както и това на Иван и Андрей, ако там е въпросът, и това на… който сложиш в общия случай все ще си прав) е такова, каквото е, защото българите сме такива. И не е съвпадение, че – поне последния път, когато се интересувах от рейтинги – все още беше най-гледаното предаване. Аз бтв имам един-двама приятели там и сме си говорили, че – както навсякъде предполагам – всичко е подчинено на рейтинга. Което няма как да е другояче в предаване в частна телевизия. Сиреч, всичко, което хората гледат, остава и се повтаря, докато спрат да го гледат. Всичко, което ги кара да сменят канала, отпада. Познай кои елементи от Шоуто… са карали българите да сменят канала в последните десетина година и ще разбереш защо е такова :).

    Впрочем, ако някой ми каже, че оценката ми за сънародниците ми не е вярна, ще ми трябват 20-ина минути на улицата, за да събера достатъчно примери. (Какви ги говоря, събирам с тонове всеки ден!)

    Reply
  9. Виктор

    На мен пък ми е любопитно платил ли е Слави Трифонов на AC/DC, на други световноизвестни музиканти, че оркестърът му всеки ден им изпълнява музиката.
    Иначе, попадал съм случайно и на БНТ, май е веднъж в седмицата, ако не се лъжа, казва се все още шоуто на канала, не е по-малко просташко от това на Трифонов.

    Reply
  10. Божо

    @Виктор – едва ли.
    Което не му пречи да се опитва да осъди “Господари на ефира”, защото го показвали в тяхното предаване.
    Той и съветниците му за цитиране да са чували?

    Но за съжаление неговото шоу е единственото, в което има и неща, които си струва да се видят.

    А иначе едиснтвеният български шоумен, който е на ниво май остана само Робин Кафалиев, ама той прави само развлекателни предавания. Не рискува със сатира и критика.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Pipi: Иван и Андрей наистина са просто безкоментарни. Слави е доста над тях, но уви, според мен пак е далеч под границата на свястното.

    @Иван: Уви.

    @mick: Според мен чалгата на Слави е най-поносимата от “чалгите”. Доста от песните му за мен са вкарани насила в този жанр, за да се продават повече – иначе са чудесни, слагам ги за себе си наравно с добри рок-парчета от “едното време”. Но предаването му… 🙁

    @Nadia: Наистина не сме времето на Хитлер (а и примерът с него, вече писах, е много краен). Но погледни кого взимат за пример децата, когато говорят или вършат простащини – често е именно Слави. Пък после ела ми кажи, че децата имат правото да израстат простаци, с какво право им се бъркам. Или (пак доста краен, но илюстративен пример) хулигани, които утре ще ме пребият – с какво право им се бъркам какви да стават…

    @Branimer: Не бях чувал за групата срещу Иво Сиромахов. (А и, честно казано, според мен човекът е кадърен писател – не ми харесва смрадта в нещата му, а не литературното им качество. Ако пишеше с малко повече топлина и симпатия към хората, щеше да е супер. Поне така мисля.)

    @Longanlon: За ББ, уви, най-прав се оказа онзи немски дипломат – а именно, че ББ е тъп, прост, хитър, популист и всичко друго най-лошо, а най-лошото е, че е най-доброто, което българската политика може да предложи на избирателите си… 🙁 Уви, виждам това на дело – не мога да понасям простотиите му, но и в условия на криза прави повече, отколкото другите правеха извън криза. (Или по-точно те правеха още по-малко от него.) Направо ми се плаче за България.

    @foo: Не е прав Годуин. Нашата дискусия я започнахме с Хитлер, вместо да стигнем до него. 😉

    @Пешо: Ако се въведе рейтинг на простащината, няма да има какво да се излъчва преди полунощ. 🙁 Мислел съм си за вариант да се направи новинарска телевизия, културна и възпитана – отначало само в Нета, после извън. В най-евтиния вариант ще струва не повече от десетина-петнайсет хиляди месечно, и до година-година и половина ще започне да се самоиздържа. За съжаление, не мога да отделя тези средства. Но доста хора биха могли… Проблемът е, че почти всички, които ги имат в България, също не харесват Слави, защото ценят повече Иван и Андрей…

    @Itilon: За Щатите не знам, може там Стивън Кинг да е прав. Ако медиите там не се държат от единна мафия. За тук се боя, че съм прав аз… Обсъждал съм го и преди: интелигиентните хора са, които определят масовото мнение в една държава. Който “продаде” на тях идея, или реклама, я продава на поне 90% от хората. При това положение предавания за интелигиентни хора би трябвало да са много по-търсени от всеки рекламодател с над 1 грам мозък. Как така се оказва, че такива в България няма?! Нещо не се връзва много яко…

    @Виктор: И това също. Смайва ме почти пълната липса на свестни предавания (засичал съм 3-4, може да има още някое, но са капка в морето), при положението, което описах на Itilon. Нещо не е наред.

    Reply
  12. Вени Г.

    ЗАКЪСНЯЛ КОМЕНТАР

    Твой пост ми породи много мисли, но… не знам защо… ги оставих в драфта и ги публикувах доста по-късно. Сигурно не съм била доузряла да те разбера. И затова не ти дадох беклинк.

    Сега доузрях не само за мислите, изказани от теб, но и за много други, и написах нещо, половината от което е пак за теб и оня ти постинг:

    http://semkiibonbonki.blogspot.com/2011/01/blog-post_942.html

    Ще се радвам, ако кажеш какво мислиш (без значение негативно или позитивно), заящото за мен си един от хората, които откриха пред мен ново пространство, или нов свят.

    Поздрави,
    Венри

    Reply
  13. Nadia

    @Григор: Да, прав си за това, за копирането, но тия деца не живеят сами.. а и това предаване е късно все пак.. от което си мисля, че зависи от родителите какво да гледат тия деца и да наблюдават тяхното възпитание и развитие.. Защото ако родителите са едни, децата няма как да са други, те първо от тях копират.. За съжаление и аз не виждам добри неща около себе си за повечето хора.. Получава се нещо като криворазбрана цивилизация.. и наистина телевизията е една от причините, но не е само Слави, а и останалите тъпи програми и филми, както и новините..

    Reply
  14. Виктор

    kathryn, здрасти. От известно време насам, гледам, чудя се, дзверя се, обикновено това правят по-новите хора в интернет, сиреч, питат може ли да направят линк към някъде. Заражда се някаква нова интернетска етика може би, която аз не разбирам. Ето ти сега казваш, че така и така, ще поставиш някъде линк към това тука, и се надяваш Григор да няма нищо против. Аз поне винаги съм смятал, че човек като публикува нещо, после всеки отвсякъде може да си прави линк, и така… Например Гугъл прави линкове и не пита… Та не знам, нещо не ми е ясно и може би остарявам и пропускам новостите… И мене чат-пат ме питат може ли да поставят линк към сайта ми… Ми поставяйте, казвам, хората за такива линкове плащат, вие ме питате…

    Reply
  15. Григор Post author

    @Божо: И той, и съветниците му са чували предостатъчно за цитиране. Но от обкръжението си са чували предостатъчно и за златното правило, и за приказката кой на кого мъти водата, и т.н. Друг случай на проява на същия манталитет, който тече от предаването – мутренският.

    @Nadia: За съжаление родителите също попиват от Слави. Учат се колко безнаказано е да се подиграваш гадно със свестни хора, дори по телевизията. И да, той не е единствен, нито дори е най-отблъскващият – аз примерно просто не мога да си представя какво може да открие свестен човек в шоуто на Иван и Андрей… И аз мисля, че е време да си измислим някакви по-свестни предавания, или дори масмедии. Няма да е лесно – мой приятел, издател по неволя, понякога казва: “В България имат пари да си купят книга тези, които не знаят да четат”. Но все трябва да се тръгне отнякъде. И мисля, че изразяването на глас на неудовлетвореност от повечето сегашни предавания е първата стъпка.

    @kathryn: Разбира се.

    @Виктор: А ти си за дърпане на ушите, човече. Такава съкровищница си, а не си тръгнал да пишеш блог. Ако го правеше, може би няколко души повече щяха да те четат, вместо да гледат пошли предавания. Не е малко, нали?

    Reply
  16. Виктор

    хаха, ха, ха, съкровищница. 🙂 Мога само да разказвам за едно време, като всеки човек на моята възрасти това е.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Виктор: Ами разказвай за едно време тогава! 🙂

    И спри да говориш за твоята възраст, че като си помисля за моята, срам ме хваща…

    Reply
  18. komatа

    Григоре, това, че Слави Трифонов имал свестни песни, ми прозвуча интересно. Я ми кажи някоя, щото аз на свестни не съм попадала – само на досадно сантиментални. И, честно, предпочитам откровената простащина пред досадния сантимент, ако изборът е единствено между тези двете.
    Вярно, че хич не съм в час с материала – на песни на Трифонов попадам инцидентно само в таксита примерно, а телевизията съм я отказала някъде 92-ра.
    Та, сподели някое заглавие, че любопитство ме тормози.

    Reply
  19. Виктор

    Григор явно не е наясно, и аз не съм много, но да речем, може би Григор смята някоя чужда песен, изпята от баш шоумена за негова. Не зная тая за комбайнанайна найна дали е негова, но не ми се вярва пък Григор да има предвид нея. Изобщо, Кома, здраво го засече Григор. :-)) Направо го насмете.

    Reply
  20. Mandor

    komata, прослушай например „Звездице“ и „Балканско болеро“ (да не се бърка с инструментала на произведението на Равел; май беше издадена в „Жълта книжка“), може и „Сватба“ — могат да се намерят по YouTube и подобни — и си кажи мнението. Интересно ми е да чуя личното ти впечатление.

    Reply
  21. komatа

    Mandor – Благодаря, намерих, прослушах. За съжаление според мен и тези не стават… ИМХО де, все пак.

    Reply
  22. komatа

    Виктор – комбанайна е друг случай, в първите албуми на Куку яко се рециклираше студентският фолклор от началото на 90те, това бяха песните, ревани на купони по стачките…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *