Боклуци

Не ми се искаше да пиша на тази тема. Но се натъкнах на един запис в един блог, който не можах да се сдържа да не коментирам.

И понеже смятам, че темата е важна, ще прехвърля коментара си и тук. Заедно с цитат от друг коментар там (позакъсняло уточнение – от посетителка на онзи блог, а не от авторката му):

Не исках да ставам толкова цинична, но ми писна куцо и сакато да коментира – особено хората, които не живеят в София и не са се движили под купчини смет напоследък. Писна ми и да мирише. В крайна сметка обаче, София скоро ще е чиста, а в Суходол ще продължава да вони, щото там миризмата е не от сметището, а от хората.

Да, има хора, които не са от София и не са се движили под купчини боклук напоследък.

А има и хора, които са от София, и като поживяха до купчини боклук три дни, започнаха да пищят. Ако бяха от Суходол, щяха да са живели до купчините боклук с години, и да пищят от съвсем друго. Щяха да са на живи вериги, и прочее. Само че не живеят там, така че всичко е наред.

Всъщност суходолци просто поставиха софиянци в положението, в което те самите са от години. Заради което и следва да бъдат пребити и прочее. Как смеят? Дечицата ни ще се разболеят! Техните… кучета ги яли, проблемът си е техен.

Та си мисля, че София и да се изчисти, ще продължава да вони. Защото именно и точно тук вонята е не от боклука, а от хората. Които смятат, че те не са длъжни да търпят боклуците си, а другите са длъжни да им ги търпят.

Какви решения предлагам ли?

1. Всички, които са за това суходолци да бъдат пребити и прочее, да бъдат изселени в Суходол, а суходолците да получат техните жилища в София. Ще ми е интересно да проследя промяната на позициите. Но още отсега си мисля, че повечето суходолци ще продължат да ги е грижа за тези край сметището, а повечето негови поддръжници много бързо ще се обърнат на 180 градуса, и ще почнат да правят живи вериги.

2. Когато се случи такова нещо пак (сега вече е късно), софиянци да започнат да изхвърлят боклука там, където му е мястото при такива случаи – пред общината. А ако случайно общината нареди да бъдат спряни, прогонени или пребити, да си направят изводите – ако могат. То много акъл не иска, ама…

3. Да бъде предложено на общинарите, които не са си свършили работата, да поемат конкретен ангажимент в конкретен срок, И ДА ГО ГАРАНТИРАТ С ЛИЧНОТО СИ ИМУЩЕСТВО. Бас държа, че суходолци ще повярват на такава гаранция, и ще освободят доброволно пътя на сметта. Няма да има купчини боклук, няма да има ексцесии, всичко ще е по европейски. Всички искаме точно това, нали? (Въпросът защо стана иначе, след като така е и културното, и справедливото, оставям на вас.)

А след като има хора, които поддържат мнението “на мнозинството е изгодно – значи трябва да го има, за сметка на малцинството”, значи имаме чудесно решение къде трябва да се прави сметището. Край техните домове. Защото тази тяхна позиция струва пукнат грош само ако те са малцинството.

За целта може и да им се предложи да се заселят на едно място, по-далече от другите хора. Справедливо е, нали? Ако имат нещо против, може да им се обещае да се използва технология за пакетиране. И че ще се построи завод за преработка, пещи за изгаряне, и каквото щете още. Знаем колко лесно се обещава в България.

А ако все пак не искат, значи толкова по-необходимо е да се постъпи точно така. Защото мястото на боклуците е на сметището.

7 thoughts on “Боклуци

 1. Дончо

  @Григор: 110% съм съгласен с теб! Сега вече няма нужда и аз да пиша същото. И само някой да посмее да каже “ама на тебе ти е лесно да говориш <от там>” – веднага ще го насоча към твоя блог. Благодаря ти!

  @случайна: срамота е, засрами се 🙁 !

  Reply
 2. anonym

  до колкото знам от стари софиянци в суходол има сметище още преди там да живеят хора, те впоследствие са отишли там. не знам дали е вярно, а и не мисля, че някой човек заслужава да живее в такава мизерия. може би всички трябва да се засрамим, че правим толкова боклуци.

  Reply
 3. borj

  Това което се случва е просто велико. Най-накрая някой да се реши да каже на държавата (в лицето на общината) “майната ви, ние не искаме така, носете си отговорност за приказките” и някакви идиоти по телевизията започват да дрънкат за “гражданско неподчинение”. И подобни малоумни коментари като този на vanina. Ама какво значи София затъвала в боклуци, ами има си отговорни за това хора, да си носят отговорностите. По избори всичките са раздавали чудеса и са се натискали за постовете, а като опря до отговорност – “Аууу, какви лоши Суходолци, ще се изпозарази София”. Софиянски тариката даже и депутат стана за да отърве зор-а. Ами тези хора там са граждани на държавата България. Държавната администрация е там, за да обслужва хората, а не за да бъде обслужвана от тях. Като не могат да се оправят – ами да ги сменят. Как пък тия сметища все до населени места трйабва да са. Ами толкова пустеещи земи има. Нямало инфраструктура там. Ами изградете. И на мен ми писна да гледам купчините боклук, ама по ми е гадно да видя, че хора които си търсят обещаното и искат да защитят правото си да живеят на чисто място ги разбутжат полицаи с каски ПОСРЕД НОЩ! Уф, не ми се коментира повече, кучетата си лаят…

  Reply
 4. Григор

  Дончо: Цитатът е от блога на Случайна, но не от нея, а от коментар на записа й. Нейният запис застъпва същата позиция като моята. Вероятно съм те подвел със съвпадението – вината е моя, и дължа на Случайна извинение. Веднага ще редактирам записа, така че да е по-ясно.

  Аноним: В Суходол живеят хора отпреди Освобождението – а по това време София е била 3000 души, и градското сметище е бил градският мегдан, ако щете го вярвайте. Така че и да е имало там сметище тогава, си е било само местното селско.

  А иначе, официалното софийско сметище е там наистина не от вчера. Обещанията, че ще бъде изграден завод за преработка, или пещи за изгаряне – също. Отпускането на пари за тях, и изграждането с тези пари на нечии хотели в Бразилия или Южна Африка – също…

  borj: Докато вярваме на тарикати, които се опитват да ни скарат със съседите ни, много има да се караме със съседите, и и те, и ние да бъдем мачкани с полиция в името на “благото на мнозинството”… Чудя се, ще дойде ли ден да разберем кой всъщност е виновният? Защото прост народ – беден народ…

  Глупостта винаги се наказва – но, уви, бидейки глупост, никога не си взима поука.

  Reply
 5. случайна

  Григоре, благодаря ти за това което си написал. Определено ми допаднаха идеите ти за мерки:) Радвам се, че въпреки че си потърпевш, като всички в София, намираш думи с които да застанеш на неутрална позиция и въпреки досадата и озлоблението от смрадта, да видиш и другата страна. Това наистина е достойно.

  Reply
 6. Pingback: yovko in a nutshell » Blog Archive » Едно време на юг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *