Девет милиона мишлета

Гледам напоследък какво става из страната ни. И се сещам за онази песничка:

Девет милиона мишлета
изкарват се взаимно ченгета,
а котараците подхвърлят досиета
и си пият кафето…

В съвременния вариант досиетата са заменени със стенограми на подслушвания. Иначе ситуацията ни е същата. Нещо като Уикилийкс, само че по български.

Какво ще рече по български ли? Нещо като стария виц: “не били 200 000 а 20 000, не били компютри а компоти, и не сме ги изнесли за Япония, а са ни ги върнали от Сомалия – останалото е вярно…”. Горещ привърженик съм на изнасянето на мръсните тайни на управниците на бял свят, и с две ръце бих подкрепил подобна инициатива.

Тази обаче няма да я подкрепя. Защото не е подобна.

Уикилийкс изнасят на бял свят информацията каквато е, без да я коментират (освен ако не бъдат запитани изрично). И й личи, че е истинска, не съчинена и не подбрана специално с цел определено внушение. Докато нашите “лийкъри” не е ясно дали изнасят старателно подбрана информация, или специално съчинена. Това, което й личи, е че не е истинска. Както пакистанските тайни служби пуснаха в близък до тях вестник антииндийска информация, дошла уж от Уикилийкс. Само че й личеше. Поне пакистанците направиха разликата – те понякога срещат в медиите си и истинска, несъчинена и неподбрана информация, така че са имали възможност да се научат да я разпознават.

Целта на нашия “лийкър” Яне Янев е не да каже на хората истината, за да правят те каквото решат, а да ги изманипулира както му е поръчано, за да направят за каквото си е платил поръчителят… Истината може да ми е приятна, или не. Но когато я знам, мога да работя в своя полза. Манипулацията винаги, без изключение цели да ме накара да работя в своя вреда. Ако нямаше да е в моя вреда, няма нужда да ме манипулират – могат просто да ми кажат истината, каквато е. Затова и манипулацията винаги трябва да бъде проваляна, независимо колко добре изглежда.

Какво иска да ни каже Яне Янев? Че Бат Бойко си подслушва министрите и функционерите? Всеки с IQ над стайна температура отдавна се е сетил за това и без “утечки”. И е донякъде благодарен. Ако има нещо свястно в ББ, то е, че понякога сменя некадърниците. Досегашните премиери ги държаха до последно. А системата в държавата ни към момента не поощрява установяването им. Уви, ако ще се върши работа, подслушването (при наличие на основания и строго спазване на закона) е трудно за избягване. Особено в държава, сраснала се с мафията до нашата степен.

Че подслушването се прави в пряко нарушение на законите, които го регламентират? Напълно е възможно, и е много страшно. Но и при предишните правителства беше така – просто за това предимно се мълчеше. А и ако се замислим внимателно, нямаме информация дали подслушването не е било в съответствие със закона, разрешено от съд и т.н. Към момента поне аз нямам разумна увереност, че е било незаконно. Нито пък ме впечатлява доводът, че събраните данни е трябвало да се унищожат до 10 дни (след като не са били използвани в дело), а са на месеци. Преспокойно може да са изнесени през тези 10 дни, и досега да са отлежавали в една картотека, известна с колко нещо отлежава в нея… Нищо. Шило в торба не стои. Рано или късно ще се разбере дали подслушванията са били законни.

Че ГЕРБ, ББ и прочее назначават шуробаджанаци? Добрутро. Пак, кое правителство не назначаваше? Разликата по-скоро е, че ББ понякога сбърква и назначава някой, дето да не е шуробаджанак, а върши работа (Танов е пример – според изнесеното от Яне Янев, той казва при опита за ходатайство “по линия на ГЕРБ”: “… тоя за мен е жив престъпник – няма да го назнача”). При предишните това беше доста по-рядко… Или че ги назначават с политически натиск? Пак същото и преди. Като за разлика от предишните, ББ има причина да го върши – нужни са му верни хора. Обективно. Защото, за разлика от предишните, политченгеджийската мафия стои не зад него, а зад противниците му. А тя достатъчно пъти е демонстрирала колко ресурси има… Да, не е ангелски чисто и перфектно. Но който подритва по-малко лошото, защото чака перфектните ангели, чака до Страшния съд.

На Яне Янев ще започна да вярвам, когато разкаже откъде взе милионите за предизборната си кампания. Не че не знам и кой му ги е дал, и по чие нареждане, и с каква цел. И по чие нареждане всъщност той си организира партия. Не е нужно човек да се вълнува особено от политика, и да е чувал изтърваните признания на Румен Овчаров по въпроса, за да се сети… Но въпреки това някои хора успяват да не се сетят. Специално за тях ще го кажа в прав, ако и уви, дълъг текст.

Парите, които стоят зад Яне Янев, са тези на Алексей Петров. Пак той е и източникът на всичката му информация. Просто Янев е публичното лице на Алексей Петров. Бушончето, което с времето ще се износи, и ще бъде сменено. За това му плащат, и той си го знае. Няма надежди, че ще е в политиката задълго. Не се бори да създаде и опази име и авторитет. Бори се да се опаричи, преди да е изчезнал от политическата сцена. Като изгори или се износи, ще бъде сменен, и толкова. Да му се обръща внимание е смислено колкото на бал с маски да вярваш, че срещу теб наистина стои Супермен…

Алексей Петров е по-интересният. Започнал е с мераци да стане едра мутра, точно както и ББ. Подобно на ББ, не е успял да се облажи особено от десетината милиарда активи на България, присвоени от политченгеджийската мафия, и станали основата на икономическия й възход. Само че, за разлика от него, е имал правилните връзки. И наклонности.

Още през 1996-7 Първанов го забелязва, и оценява афинитета му към едри престъпни изпълнения и политченгеджийската му пригодност. Само че за да се развива този талант, са нужни пари. Жертва на тази нужда падна един стар партиен член – Илия Божинов.

Познавах Божинов лично. Беше искрено вярващ, ако не комунист, то поне ляв. Тоест, в очите на Първанов и другите изпечени политченгета беше наивен идиот, който вярва на приказките, предназначени за масова консумация. Наследил сериозна част от позициите на баща си, члена на Политбюро Тодор Божинов, Илия беше получил и доста от “икономическия фундамент”. Само че се опитваше да прави с него в ония мутренски времена свестен, и сравнително честен бизнес – още един белег за Първанов, че е наивен идиот.

По това време Първанов беше “горещата връзка” на БСП с наследниците на родните съветски тайни служби. Чувал съм да се шепне, че никога не е простил на Путин, че го е оставил полковник, а не го е направил генерал – не знам дали е истина, а и няма значение. От значение е, че зад гърба му беше ударната мощ на тези служби, и по тази причина, както донякъде и досега, никой в БСП не смееше да оспорва думата му. Ако иска да не му се случи случка. Окончателна.

Та, през 1998 г. Първанов отне на Илия Божинов успешния му и позакрепил се бизнес – таксита 1280. За да го предаде на Алексей Петров. Божинов така и не можа да преглътне забития в гърба му нож. Не му помогнаха обясненията в прав текст колко много от “старта” е пропилял, и как е длъжен на тези, които са му дали този “старт”, и какво ще му се случи, ако не се “издължи”. Беше се почти поболял. Но беше много далече от това да се разболее и да умре от мъка. Вярно е, на неговата възраст мъжете си отиват често и от съдба. Но все си мисля, че му беше помогнато – знаеше твърде много, а беше “идиот, който не си знае интереса”. Надали ще разбера някога дали е истина, но… имам такова чувство. Все пак го познавах донякъде.

Алексей Петров получи именно бизнеса с такситата неслучайно – горещо одобри идеята, която Илия Божинов не прие. Возещите се в тях често говорят помежду си, или по мобифони. В колите бяха инсталирани подслушвателни апарати, а повечето места, където интересни хора поръчват такси, бяха предупредени да викат 1280. Тогава беше създадена прочутата картотека на Алексей Петров, и започна да се попълва.

Досиетата са атомната бомба на света, наречен пост-соц държава. Не може да се позволи на всеки Иран или Сирия да я има. Самият факт, че Първанов избра именно Алексей Петров, говори за доверието, което му е имал. Не зная с какво точно е било подплатено то, но демонстрацията му е недвусмислена. С факти трудно се спори. И не мога да отрека – картотеката свърши много работа за Първанов. И продължава да върши.

Междувременно апетитът на Алексей Петров растеше, и той бързо се превърна в един от капотата на българската организирана престъпност. Което по московската логика означаваше, че е идеалният високопоставен служител за тайните служби. (Погледнете Русия – тайни служби, престъпност, държава, църква и всички други центрове на власт са една и съща машина. Подчинена на, и често пряко управлявана от едни и същи хора.) Затова и под натиска на Първанов той беше направен офицер от тези служби. Едно, че се реализираше срастване на престъпност и служби по руски образец. И второ, че Петров получаваше полезна професионална школовка, която да му даде необходимите за задачите на Първанов умения…

Част от задачите на Алексей Петров, спуснати през 2007-8 г. от Първанов, беше да издигне политически организации, алтернативни на ГЕРБ, които да отнемат част от гласовете му. Двата задвижени варианта бяха РЗС и партията на Ковачки. Донякъде успя – РЗС влезе в парламента, и ГЕРБ се оказа без абсолютно мнозинство. Костов с амбициите му няма как да е надежден партньор, така че единствена опора за ББ остана лудият Волен Сидеров. А да уйдисваш на акъла на луд никога не е лесно, и съсипва имиджа. Както и следва да се очаква, ББ после разпартушини съдебно Ковачки и арестува Алексей Петров, но… след дъжд качулка.

Когато Алексей Петров влезе в ареста, сериозна част от едрата мафия в България отначало беше почти парализирана – Петров беше основната връзка между едрите кримки и Първанов. Нужно беше немалко време (а предполагам, че и активност на руските служби), за да бъде подготвен контраударът. Първанов чрез влиянието си в съдебната власт освободи Алексей Петров, за да може да пусне в действие картотеката му, без да се изложи пряко на удар. Петров на свой ред задейства марионетката си – Яне Янев. Резултата го виждаме.

Да се спре изтичането на информация от службите към Петров не е възможно – почти целият им персонал е назначен и подбран от него и други Първанови хора. Да бъдат разтурени и направени от изцяло нови хора не е реалистично, по куп причини. А и никога няма да е възможно да се спре създаването на дезинформация. Нито ще се налага – притиснатият да се бори срещу обединената и активирана политченгеджийска машина ББ неизбежно ще прави грешки. И без да е притиснат е склонен към тях…

Ударът, както и следва да се очаква, не е насочен пряко срещу ББ. ГЕРБ е ББ плюс произволен пълнеж, и в момента пълнежът е до немай-къде произволен. Бъде ли изваден ББ от ГЕРБ, например като бъде пратен да е президент, ГЕРБ бързо ще се разпадне. На “Верту”, “Армани”, “Порше”… Защо да отстраняват ББ, когато могат да го използват за поредния бушон? Бушонът “цар” вече изгоря, бушонът Станишев – също. Нужни са нови, а подходящи към момента няма. Създаването им консумира доста разходи…

Затова атаката е срещу вероятните други кандидати на ГЕРБ за президент. На първо място Цветан Цветанов – нали той засега е изборът за кандидат. От “изваденото” досега на практика всичко се оказа кьорфишеци – и “шестте му апартамента”, и “неплатените му данъци”… Нищо чудно да има и истински фалове, но те да са пазени за предизборния период, а засега само да се хвърля кал за създаване на фон. Което пък сочи, че фаловете му вероятно не са твърде големи или много – тоест, че като за български политик не е от най-осралите се. Иначе казано, е по-скоро човек с някое и друго петно, отколкото човек с някое и друго чисто място. Изводът, когато се стигне до избор между него и някой с някое и друго чисто място, си е за нас.

Срещу него се играе и по друга линия. Събраните от МВР доказателства срещу едри престъпни фигури не винаги са перфектни, но съм чувал, че един дори малко приличен съд би намерил в тях предостатъчно, за да вкара поредния капо в затвора. Далеч по-добре доказано от неплатените данъци на Ал Капоне. Съдебната система обаче е под брутален натиск да отхвърля тези доказателства, и да пуска заподозрените. Така свършеното от Цветанов се омаловажава, и се дава повод да бъде оплюван (а и се запазват изворчетата на куфарчета с пари). Бруталната му полицейщина (изискана, впрочем, от ББ) бива атакувана далеч по-малко. Просто хората на Първанов смятат да я запазят, когато дойдат на власт.

Друг сериозен кандидат за президент на ГЕРБ би могла да бъде Кристалина Георгиева, но тя надали ще бъде убедена лесно, а и не отговаря на формалните изисквания – не е живяла през последните 5 години в България. Затова и не е атакувана. Като трети засега се очертава Йорданка Фандъкова, но за нея още е рано да се говори. Ако обаче кандидатурата й започне да бъде обсъждана, и още повече ако бъде нарочена за официалният кандидат, очаквам порой “разкрития” от Яне Янев, в-к “Галерия” и/или други хора на Алексей Петров. Да предскажа ли какви неща ще бъдат “разкривани”, или можете да съберете две и две сами?

А и Цветанов не е за отписване. Хвърлиш ли достатъчно кал по някого, все нещо ще залепне. Но ако Цветанов продължи да работи и си оправя недостатъците, може и да не залепне достатъчно. Още повече, че ББ натисна здраво за създаване на “извънредни съдилища”, които да разглеждат делата за организираната престъпност (и беше подпомогнат за тях с натиск от ЕС, където знаят отлично какво, защо и на кого е нужно). Тези съдилища няма да са толкова зависими от Първанов и заработят ли, нищо чудно имиджът на Цветанов като борец с организираната престъпност да се пооправи. (А и куфарчетата с пари за хората на г-н президента ще понамалеят, а с това и възможностите на тези хора.)

Също, Първанов към момента няма добра кандидатура за президент. Румен Овчаров няма никакви шансове. Същото според мен важи за Недялко Йорданов или Велислава Дърева. Стефан Данаилов би имал, но не зная ще се съгласи ли – на екрана е бил мафиот, но в живота ролята може и да не му хареса… Не извади ли Първанов от ръкава си неподозиран коз, рискува да изгуби изборите. А това означава да изгуби доста от влиянието си върху съдебната система и медиите, в полза на човек на ББ. Което вероятно ще е началото на края на мафията му.

Дали мафията на ББ ще е по-добра? (Изобщо не се съмнявам, че той ще се опита и може би ще успее да установи такава.) Мисля, че да. Едно, че е обвързан предимно с по-нормалния бизнес в България, който има изгода хората да могат да купуват повече – иначе казано, да са по-богати. Докато Първанов е обвързан предимно с мафиотите и кримките – от тях идват повече куфарчета с пари, но дейността им не развива икономически страната. И второ, че ББ е обвързан с и разчита предимно на подкрепата на западноевропейските лидери, които имат изгода от България в прилично икономическо състояние. (Особено след гръцко-ирландско-португалския урок на тема икономически закъсали държави.) Докато Първанов е обвързан с руските тайни служби, които имат изгода България, като член на “потенциалните врагове” НАТО и ЕС, да е гниеща, корумпирана и разпадаща се държава… Като политически умения ББ не може и пешкира да държи на Първанов. Но като ефект върху страната няма как да не бъде по-благотворен. Просто ефектът зависи от кой от двамата ще е, а не толкова от колко умел ще е този някой, или дори какво ще му е по душа.

Има и друго. Опората на Първанов е българската политченгеджийско-криминално-корупционна мафия. Опората на ББ, и в момента и в обозримото бъдеще, е единствено популярността му сред избирателите. Ще не ще, Първанов е принуден да угажда на политченгета, кримки, мафиоти и корупционери. ББ, пак ще не ще, е принуден да угажда на избирателите. Колкото и да е лустросан Първанов, и да е тъп, палячо и самохвалко Бат Бойко, първият е обективно принуден да се грижи за интересите на мафията, а вторият – за тези на обикновените хора. Правилният ход на обикновените хора е да подкрепят втория, ако и с доста кисела и поизчервена физиономия.

Личи ли си вече тази разлика? Според мен – да. Дотук ББ кара по формулата “едно свършено – сто самохвалства”. И може би десет откраднати или разсипани… Но предишните управници, и най-вече патронираните от Първанов тройна коалиция и Станишево правителство, караха по формулата “нула самохвалства, но тихомълком сто откраднати и разсипани, и нула свършено”. ББ върши твърде малко и не дотам свястно. Дори като за в криза. Но Първановите хора свършваха далеч по-малко и по-зле и извън криза, и крадяха за месец повече, отколкото ББ и компания за цялото му управление до момента.

Вярно е, българите и на ангел небесен ще намерим кусури. Вярно е и че дори в сравнение с обикновен крадлив и лъжлив западноевропейски политик ББ е гола вода с кал в ушите, нещастен клоун, тъпа мутра, смотаняк, хвалипръцко, некадърник и позор за България. Но на фона на българските алтернативи, които имат шанс (а това към момента са единствено Първановите хора), ББ е направо велик държавник. Просто… ами, просто това е изборът. Друго на политическия ни пазар няма – или купуваш студен хляб, или и той свършва и оставаш гладен.

Затова не искам да танцувам по свирката на Уикилийксове, организирани от Яне Янев с материали, доставени от Алексей Петров, по задание на Първанов. Колкото и да са модерни, свободословесни и прочее. Знам достатъчно добре каква е целта им, и тя няма нищо общо нито със свобода, нито с модерни времена. Разликата между Уикилийкс и Яне Янев е като между Уикилийкс и пакистанските тайни служби, само че в многократен размер.

И затова и съм готов да подкрепя Бат Бойко и хората му. С кисела и изчервена физиономия, и със солидна доза погнуса от тях. Не знам какво очаква мен и децата ми, ако той спечели, може и да не е твърде добро. Но знам какво ни очаква, ако той загуби. Гледам го вече 20 години, до гуша ми е от него. Крайно време е да го разбера, за останалите мишлета – също.

… Не съм убеден, че е безопасно да изкрещя всичко това. Не защото не е публична тайна. Защото ако го кажат всички, които го знаят, вестникарските форумни психопати и платените Интернет клакьори ще се изгубят сред грохота на отприщената истина. И потопът й ще отнесе доста хора с амбиции доста далече от амбициите им. А те надали ще са съгласни, и ще оставят опитите да отприщят този потоп безнаказани.

И точно затова е толкова нужно да го напиша. Едно, че смелият умира веднъж, а страхливият – всеки миг. А и Интернет умее да превръща опитите да бъде угасена истината в пожар… И второ, така или иначе затриваме здравето си, за да осигурим по-добър живот за децата си. А по-добър живот в сегашната България те няма как да имат, точно както в свястна държава няма как да имат толкова лош. Така че просто затривам здравето си по по-ползотворния начин.

62 thoughts on “Девет милиона мишлета

  1. Любо Николов

    Григоре,
    Поклон за двата последни абзаца!
    Сега ще те налази интернетовският набор септември 2009. Но както съм казвал и друг път, българинът е по душа чорбаджия в добрия смисъл на думата. И има ли си къщичка (блог), умее да казва на такива: “Вашата мама, вън от МОЯТА къща!”.

    Reply
  2. Петър Петров

    Има една приказка “Може да заблудиш всички за малко, може и да заблудиш малко хора задълго, но не може да заблудиш всички завинаги”. Наскоро си мислех как 01.2011–10.1989=21 години прави почти половината на “45 години стигат”. И това без да броим контрола на СССР в България отпреди 1944 г.

    Reply
  3. nick

    Харесва ми така синтезирано и написано, и мисля, че всеки с IQ над “стайна температура” го знае и разбира.
    Проблема е, че доста народ ЗАБРАВЯТ какво е било само преди 2 години, и се вторачват в настоящето и в прясната клюка. Сещаш се, че след още 2 години Станишка и Доганчо ще са като мили ангели, в сравнение с ББ. И не за друго, ами защото са седяли отстрани, повдигали са рамене, и са казвали “при нас не беше толквоа зле”. Това, че през техните 8 години не се е работило, никой няма да забележи. Че когато се оправят чужди бакии се размирисва, също никой няма да забележи. Българския целокупен народ иска СЕГА ВЕДНАГА да му е евтино, да го оставят да си върти далаверката, и да не го закачат много много. Мишлета. Затова се страхувам, че след 2 години мафията ще се върне на власт, отпочинала, добре подготвена, и изгладняла; а народа ще се радва, че ‘тиквата” вече го няма.
    Това е и момента, в който аз ще избягам, без да поглеждам назад. За съжаление.
    Защото народ, който обича да бъде манипулиран, заслужава даму се случи.

    Reply
  4. Морфиус

    Само една забележка, Цв. Цветанов достатъчно си хвърли сам кал по гърба с артистичното четене на СРС та от парламентарната трибуна.
    От този момент нататък ползването на същия подход спрямо него си е просто – с неговите камъни по неговата глава.
    Което показва само, че с Ал. Петров са седяли на един чин в училище…
    А погрешното на твоя анализ е, че пропуска една подробност, тук не става дума за война държава – мафия, а за война между два клана от едрата олигархия у нас водещи началото си от хора около Т. Живков и Ан. Луканов.

    Ако Б. Борисов е единствения избор за управник на държавата, значи времето за бягство без да се поглежда назад е настъпил вече…

    Reply
  5. Божо

    Затова се страхувам, че след 2 години мафията ще се върне на власт,

    че тя кога си е тръгнала?

    Reply
  6. Григор Post author

    @Морфиус: Времето за бягство без да се поглежда назад е настъпило с момента на раждането ни сред такъв народ. Него и в Швейцария да го сложиш, след 10 години тя ще е на българското дередже.

    Проблемът е, че където и да избягаш, там ще бягат и други българи. Научили, че там се живее по-добре, но старателно пропуснали защо е така. Като хора, научили, че у съседа е чистичко, и отишли да живеят при него, заедно с навика си да хвърлят боклука на пода и да не чистят никога. И ще превръщат и най-красивите къщи в същите кочини… Затова и все още се мъча да се боря тук, вместо да избягам някъде. Колкото и както умея.

    А за войната – според мен все пак става дума за война между мафията и държава. Не защото ББ е по-малко мафиот по душа от Първанов или Алексей Петров, а защото обстоятелствата ги поставят в тези позиции. Когато си министър-председател, имаш зад гърба си държавата, поне донякъде. И ако мафията е не зад твоя гръб, а зад гърба на противника ти, и залогът вероятно е и животът ти, единственият ти изход е да се бориш с мафията чрез държавата, независимо дали си мъдър държавник, или не. А единственият изход на противника ти е да се бори чрез мафията срещу държавата, пак независимо дали му харесва, или не. Просто такова е положението.

    @Константин: Уви, хич не съм добър в стегнатото и ясно писане. Но се надявам въпреки това да е поне мъничко полезно…

    Reply
  7. Морфиус

    Война между мафия и държава може да има тогава когато населението на държавата му писне от мафията и започне да натиска държавата за целта.
    А у нас за съжаление на голяма част от хората мафиотите са им идоли…
    И до тук с борбата срещу мафията.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Морфиус: Нормално е на доста хора мафиотите да са идоли – доста хора се ориентират по по-успешния, а това в България досега е била винаги мафията. Но ако положението се промени, и държавата започне да жъне дори частични успехи, поклонниците на мафията може и да понамалеят…

    Както и да е. Да видим каква ще я оплескаме.

    Reply
  9. Любо Николов

    Признавам, че съм пределен идеалист.
    Но от време на време се сещам за любимия си филм “Кагемуша” на Куросава – филм за това как дори най-жалката личност може да се превърне във водач, ако има заложено в себе си нещо добро.

    Reply
  10. mdam

    А, според мен случката със подслушанато в записите е следната:
    В сила са следните “факти”:

    1. Цветанов настоява да бъдат назначени “наши” хора на някои позиции, защото:
    – тези хора трябва да пускат контрабанда на правилните фирми
    – правилните фирми трябва да се отчитат с куфарчета на ГЕРБ
    – горните две са нужни защото на ГЕРБ и трябват пари за партийно строителство.
    – със партийното строителство главно се занимава Цветанов

    2. Танов се дърпа зашото
    – той си гледа неговите цели да си направи работеща митница,
    – налаганите му “наши” хора с техните действия по овладяването на
    каналите му уронват авторитета.
    – авторитета му е нужен за пред всички, в това число и за пред “техните”
    хора(тези на миналата власт)
    – защото го е яд че не митниците обират лаврите

    3. МВР, Цветанов обират лаврите(Танов го е яд)
    – нужно е те да обират лаврите понеже Цветанов е 2-рата по важност личност
    в ГЕРБ лансирана от Борисов, а също така и в него е инвестиран много ПР

    Знам, че съм го написал много идиотски, но се наложи аз да го
    синтезирам понеже четейки коментари(не тук) никъде не видях засегната тезата
    за “партийното строителство”. Ако някой има сходни виждания нека го драсне по добре(и аргументирано)

    Reply
  11. Григор Post author

    @Любо Николов: Имаше един друг филм, в момента не се сещам заглавието му – за един млад, интелигиентен и амбициозен римлянин, натоварен със задачата да разследва слуховете за възкръсването на Христос. Въпреки че беше напълно безскрупулен и циничен манипулатор, той в един момент стигна дотам да го вземат за възкръсналия Христос, и да са готови да го следват. Едва се удържа от мисълта да не ги поведе…

    @mdam: Звучи напълно правдоподобно. Виждам обаче една важна грешка. Ако Танов беше човек, който ще се дърпа, при така описаните обстоятелства той по начало би видял митниците през крив макарон. (Реално той врътва основното партийно финансово кранче в държавата, и то в момент, в който ГЕРБ имат нужда от средства.) А дори да беше назначен по погрешка, би изхвърчал още при първия си отказ (от изнесените разговори се подразбира, че той е отказвал неведнъж, от доста време насам). Особено при положение, че с Бойко двамата не мелят добре още отпреди да застане начело на митниците – това назначение за мен беше изненада…

    Отделно, до този момент Цветанов на практика не е обрал лаври, идващи от добрата работа на Танов. Тоест, не ми се вижда логично Танов да го е яд. На всичкото отгоре, той е твърде по-долу в йерархията на ГЕРБ от Цветанов, за да е логично да се мери с него по принцип. Не е изключено, но не е и най-вероятното нещо.

    Най-сетне, към момента “партийното строителство” в ГЕРБ е до голяма степен зарязано. Шоутата в парламентарната им група са достатъчно показателни. И ББ, и ЦЦ са твърде претрупани с грижи по изпълнителната власт, за да имат време за партията. Освен това, според изнесеното досега натискът идва не от Цветанов, а от Менда Стоянова и Искра Фидосова. Напълно е възможно те да са натоварени в момента с партийното строителство, и да действат точно както описваш. Но атаката е не срещу тях, а срещу Цветанов – а той е намесен в нещата толкова странично и насила, че е смешно. (Което няма да ми попречи да внимавам какви ги вършат те двете за в бъдеще.)

    Може би бъркам. Но на първо четене ми се струва, че в логиката има достатъчно сериозна дупка, за да я опровергае. Ако някой може да ми посочи грешката ми, ще бъда искрено благодарен.

    Reply
  12. Petrof

    Г-н Гачев,
    Много точен и синтезиран анализ, браво. Разрешавате ли да копирам линк към блога Ви и текста в офроуд-форума?

    Reply
  13. Морфиус

    Грешката е, че си говорите за различни записи… първия беше за разговорите м/у Танов, Дянков и един зам. министър, а 2 и 3 за разговори на М. Стоянова и Ис. Фидосова

    А за контрабандата, и децата разбраха, че Б. Борисов в момента заграбва каналите които си работят от татово време…

    Reply
  14. Морфиус

    Уф, ако можеш вмъкни това по-горе… от навик да пиша в среди позволяващи редактиране понякога забравям какво пиша 🙂

    Първия компромат беше за разговори по адрес Цв. Цветанов (тоя м/у Танов, Дянков и зама).

    Reply
  15. Григор Post author

    @Petrof: Ако смятате, че може да е полезен с нещо в такъв форум – разбира се.

    @Морфиус: Според мен съчетаването на тези два компромата беше с цел единствено да намеси името на Цветанов, от първия компромат, в няакаква връзка с корупцията от втория. Недоразбрали, че са две различни случки, винаги ще има. Затова подхванах темата.

    Reply
  16. JKS

    Здравей,

    Отдавна те чета, но досега не съм писал. С повечето ти мнения съм съгласен, тук-таме имаме и някои разминавания.
    Но с този анализ сме на доста различни позиции.
    Няма как да приема, че Бойко е по-малкото зло, а Първанов, Алексей Петров или някой друг, са по-голямото. За мен те са абсолютно еднакви.
    Бойко работи изключително само за личния си интерес, като ефектът за обикновените хора е отрицателен или нулев.
    Ще дам само няколко примера, но всъщност те са безброй:
    – увеличи акциза на цигарите, за да стимулира по този начин контрабандата, която му плаща в брой
    – уреди практически той лично да получава процент от винетките
    – реже всякакви бюджети, от които не може да се изкара нещо (например БАН – много по-изгодно е да се продаде и да се вземе комисионна, отколкото да се реформира, за да върши нещо смислено)
    Отделно се “бори” срещу престъпността само и дотолкова, доколкото му трябва да си разчиства сметки с противниците.
    За мен няма как той да е по-малкото зло. Ако Алексей Петров стане министър-председател, той би действал точно по същия начин.
    Неприемливо е да ни управлява мутра и ние да смятаме, че е по-добре от досегашните ДС-та. Няма никаква разлика за нас.
    Докато ние сами не си вземем съдбата в ръце, положението ще е все същото, само имената на министрите ще са различни.

    Reply
  17. Григор Post author

    @JKS: Напълно съм съгласен с теб, че вероятно Бойко ще прилапа каквото може. И нямам особен проблем с идеята, че работи единствено за личния си интерес, и не е много различен от Алексей Петров. (За от Първанов не съм толкова съгласен: да си като него е наистина трудно постижение.)

    Номерът според мен иде от това, че Бойко е поставен в позиция, ако иска да може да се облажва, да трябва да набляга и на интереса на избирателите. Зависим е от тях, и почти само от тях. Докато Първанов е зависим почти единствено от руските служби и от криминалната мафия в България. Така че ще не ще, ще им угажда – точно както Бойко ще не ще, ще угажда на избирателите.

    Просто така са раздадени картите. Бойко може да е много по-голям боклук от Първанов, но е в позиция опората му да са избирателите. Първанов може да е много по-свестен, но е в позиция опората му да е мафията. И двамата нямат избор, така че какво представляват като хора, поне на този етап, е от по-малко значение. Който от тях не угажда на опората си, и загуби подкрепата й, ще изгуби влиянието си, а може би и живота си, от ръцете на другия… Затова смятам, че Бойко е по-добрата алтернатива.

    Всъщност, подсещаш ме, че съм пропуснал най-важното. Правилното действие за избирателите е не да си намерят за управник ангел небесен, лишен от пороци – такива и да ги има, надали ще искат да стават управници. Правилното действие е да уредят положението така, че и при хора с много и големи пороци личният им интерес да зависи от доколко се борят за интереса на избирателите. Тогава е реалистично страната им да потегли нагоре.

    Другото е, че “да вземем сами съдбата си в ръце” не го виждам как точно става технически. Освен по болшевишкия метод, но него сме го видели до какво води. Ако имаш по-добро предложение, дай го – проявявам горещ и добросъвестен интерес.

    Reply
  18. Божо

    Да, на първанов опората е мафията, а бойко е мафиот – т.е. опора на първанов.
    Григоре, и аз искам розов еднорог, ама вииждам само троли наоколо…

    Reply
  19. Морфиус

    Май стигнахме до там от където трябваше да почнем…
    Кучето скача според тоягата.
    Управниците ни безчинстват според позволението и преклонението ни.
    Та не ББ… Т. Живков да се върне, ако системата и обществото не му позволят, дереджето няма да е като през социализъмъ 😎
    И не алтернативи и ангели трябва да търсим, а промяна на манталитета и нагласите, към мутри, ченгета, доносници и управници!

    Reply
  20. Шapкан

    ако държавата тръгне да се бори с мафията, ще се самоизяде.

    в случая с подслушванията правят впечатление три неща:
    – вдига се скандал, сякаш държава и полицейщина са някакви несъвместими понятия;
    – вдига се скандал заради ФАКТА на подслушани ПУБЛИЧНИ личности (и това, което са говорили е публикувано), които и без това подлежат на ПЪЛНА прозрачност (освен може би момента, когато ходят до тоалетната);
    – не се обръща внимание на СЪДЪРЖАНИЕТО на публикуваното.
    А то е:
    1. правителството не е екип, който работи в някаква насока;
    2. правителството е сбирщина от интриганти;
    3. всеки министър и друг висш държавен служител е заел поста си с идеята да дърпа чергата към себе си и към своя приятелстко-бизнесменски кръг;
    4. изнесената информация НЯМА ПРИЧИНА да бъде класифицирана, но освен това НЕ ВЪЛНУВА хората.

    в момента хората ги вълнуват едни “приятни новини” като:
    — имаше ДОБРА РЕКОЛТА от зърно, но ще се наложи да се купува КАЧЕСТВЕНО хлебно зърно, понеже то е изнесено и продадено…
    (от търговци, не от производители; политиците клатят глава и казват: ами това е пазарът, няма нищо ненормално; крайните държавници биха дали “рецепта” за пълен контрол, но и по социалистическо време зърно се изнасяше В УЩЪРБ на населението, също както и ток се продаваше в чужбина, докато в страната имаше режим “тъмно/светло”)
    — олиото щяло да поскъпне до 5 кинта за литър…
    (пак прелестта на “пазарните закони”… напомням, че командна икономика също не е изход, защото тогава настъпва ПЪЛЕН произвол на върхушката. При пазара поне УЖ има някакво мърдане… като изключим картелните споразумения и негласния заговор на алчността, според който никаква конкуренция не смъква цените…)
    — остъклените балкони се обявяват за “незаконно строителство”;
    — “кражбата” на парно се криминализира;
    — растат данъци и такси;
    — налице са нови прицедури за получаване на животоспасяващи лекарства;
    — нови бюрократични измислици;
    — увеличен щат на контрольори, вместо подобряване на транснпорта;
    — съкращенията в БДЖ и закриването на Колетната служба там…
    … и много много други неща. Трудно е да се изброят.
    разправиите на дерибеи от правителството, на този фон – кого го вълнуват?
    на хората из изтрепаха стоката заради шап, който е могъл да се предотврати с ваксинации, но ветеринарната служба “не била задължена” да върши това. С неползваните отпуски – пак студена вода, понеже се оставиха на преценка на работодателите (профсъюзите ни са като едновремешните казионни)…

    изобщо, занимават ни с глупости.

    държавата е бита карта като идея. Обаче илюзията, че се иска само да “поставим правилни хора на правилно място” и всичко ще потръгне – тази илюзия е жива.
    Като илюзията, че “царят е добър, ама болярите го лъжат”.
    капитализмът се е изчерпал, при това отдавна. Обаче пак се се разперват ръце “ама по-добро няма”… Има!
    представителната демокрация буксува отдавна на едно място и само дава растеж на армията чиновници. И за нея разправят, че “по-добро не е измислено”. Лъжа!
    Най-опасната заблуда обаче е, че “някой ще дойде да оправи нещата”.
    Никой няма да дойде. Ни бог, ни господар, ни извънземен благодетел. Под ръка сме си само ние.

    Reply
  21. Шapкан

    между другото – свестен държавник НЯМА.
    Може да е супер свестен в личния си живот, но по служба е задържен да е гад. И щом се е съгласил с това, значи не е толкова свестен.
    (мнозина началници на концлагери са били в личния си живот направо душици… — факт)

    Reply
  22. Григор Post author

    @Божо: Бойко е мафиот, но с амбицията да измести Първанов – тоест, няма как да му е опора. Съжалявам, че се налага да казвам очевадното.

    @Морфиус: Именно. Трябва ни различен народ. И от мен и теб зависи дали ще го направим различен, или ще си остане същият.

    @Шаркан: Повечето от проблемите, които сочиш, са проблеми не на държавата, а на икономиката. Тя също ли е бита карта? Ако да, каква е алтернативата?

    Reply
  23. Морфиус

    А така, само дето теми като тая не помагат за това.
    На народа трябва да му се навира червеното хапче (да не се бърка със социализъм) при всеки удобен повод, а не да му се обясняват врели некипели.
    Пък който се престраши да го вземе, сам ще му стане интересно в един момент колко дълбоко отива заешката дупка.
    И колко миризлива е тя у нас.
    Но междувременно може да се усети, че се гласува не за ангели, а за по-малкото зло, че демокрация не се прави само на избори, че ако сам не си пази правата няма кой да му ги пази… който му го твърди, най-много да му ги отнеме барабар със свободата.

    Reply
  24. Пешо

    не знам защо смятате (JKS / Григор), че ББ върши едва ли не всичко в личен финансов интерес.
    А ако случайно направи нещо добро, то е просто страничен ефект от преследването на личен финансов интерес.

    Според мен това е много далеч от истината (а може и аз да съм много наивен 🙂 )
    ББ има достатъчно пари. Приятелката му пък да не говорим. За какво му е да има адски много предостатъчно пари ? Какво повече ще му донесат ? Та той дори няма деца.
    Бойко е голямо его. Според мен е мотивиран от това да бъде запомнен и обичан. Така да се каже, да влезе в историята. А не от първосигнални импулси за натрупване.

    Разбира се, и той не цвете И аз не го харесвам особено, и не гласувах за него.
    Има си минало, и сигурно е забъркан в разни кални истории с бивши дружки и принуден да прави компромиси. Но не мисля, че го движат лоши намерения.

    Reply
  25. skoklyo

    То Ходорковски пък имаше още по-достатъчно пари, ако може така да се каже 🙂
    Истината е, че пари без влияние са като самолет без двигател, особено в не съвсем сигурни държави, тоест в по-голямата част от света.
    Пък ако са били натрупани основно посредством влияние – забрави за безаварийното кацане 😀

    Григоре, откровено си признавам, че основно твоите писания ме навиха да гласувам за СДС, сега пък успяваш да ме убедиш за ГЕРБ. Това е защото очевидно си по-информиран от мен, считам мотивацията ти за безкористна, а разсъжденията ти са логични и смислени. В по-голямата си част.

    Много хора обаче биха казали същото и за Яне Янев, примерно. Други пък биха сметнали мен за умствено изостанал, щом се водя по глупостите ти. Какъв е изводът от цялата работа обаче – за да има информиран и интелигентен избор, първо трябва да има детайлна надеждна информация. Такова нещо обаче не съществува никъде на този свят, иначе “на запад” нямаше да има нужда от проекти като Уикилийкс. Истината все се крие, отрича, преиначава или направо се измисля.

    Значи, за да бъде човек изобщо в състояние да мисли и да избира с главата си, а не с “телевизиите”, той задължително трябва да рови за информация всеки ден, да си търси доверени източници, да ги съпоставя и преценява, да си развива теории и да си води документация, щото всичко това не се побира само в главата. На практика всеки съвестен “не-добитък” трябва да стане самоходна разузнавателна агенция, ако не иска просто да си мисли че е ебахти активния съвестен гражданин, а всъщност да го водят за носа, така ли излиза?

    Ок, тва го писах половин час, защото го замислях като насмешлива забележка, а сега го виждам като неизбежна истина. Знаем, че историята трябва да се помни, за да не се повтаря, но всъщност такова нещо като История няма – има само купчини от спомени, които хората тълкуват, доказват, издирват нови и прочие. След това пишат дебели книги, правят предавания или публикуват постове, а ние зяпаме и вярваме 😀

    Трудна работа е това, животът в общество, трудна …

    Reply
  26. Григор Post author

    @Пешо: Не го познавам достатъчно, за да преценя. Бих искал да е така, но ми се струва малко вероятно.

    @skoklyo: Не е задължително всеки да стане самоходна разузнавателна агенция. Ако гласоподавателите просто не са славейковски тип мърша и неспасяем добитък, това вече сериозно променя нещата. Когато кандидатите за манипулатори знаят, че една издънка означава политическа смърт завинаги, обикновено решават да не рискуват. Съотношението между истина и лъжа се подобрява сериозно, а и количеството материал за пресяване намалява рязко, така че задачата на гласоподавателите се облекчава още… Има го и ефектът на надпреварата между щита и меча, между мисленето на гласоподавателите и уменията на лъжците, но другият ефект е много по-силният, и в крайна сметка печели. Това е причината да има държави, в които политиците се държат много по-държавнически оттук, и животът съответно е много по-добър.

    Reply
  27. mdam

    @skoklyo: Точно такава идея ми се въртеше в главата(и сигурно в много други) по едно време – да се направи сайт в който да се описват политиците с техните позиции по различни въпроси и действията им. Виждам, че някой вече се е наел и го е направил: politikat.net. Сигурно има още какво да се желае относно организацията и вида на информацията в него, но така както е, е добро начало.

    Reply
  28. Любо Николов

    Скокльо,
    Мислим по еднакъв начин.
    Хубавото на честните и сравнително смели хора е в това, че карат по-малко смелите да се срамуват. И да следват примера им.

    Reply
  29. Валентин

    Сега по медиите казват, че щели да правят закон за езика. Добре дошли в 1984.

    Reply
  30. Пешо

    @Григор – хем не го познаваш достатъчно, хем явно го познаваш достатъчно, за да прецениш че е мафиот, ще прилапа каквото може, не е много различен от Алексей Петров и т.н.
    Не го пиша за да се заяждам, но изглежда и за теб всички са маскари.
    Аз не харесвам много от това което прави, но не мисля, че горните неща са верни.

    Може и всички да са маскари всъщност, но и там си има мащаби и скала. ББ според мен е в долния и край.
    А атаките към правителството в момента са организирани от тия в горния край – същата сган, която окраде България неколкократно, и заради която не можем да излезем от блатото вече 20 години. След като те явно са готови на всичко, за да го свалят, останалите би трябвало да го подкрепят. Нищо, че не е кристално чист.
    Най-малкото, друг просто няма. За съжаление, СДС/ДСБ на практика са без влияние. Вариантите са или ББ, или партньорите БСП/ДПС/ДС/АБВ/КГБ/КПСС. С някой и друг лумпен за цвят.

    Reply
  31. Григор Post author

    @mdam: Много полезен сайт. Все се сещам да напиша специален запис за него, и все изскача нещо, което ми е по по душа. 🙁

    @Любо Николов: Дано си прав.

    @Валентин: Доста зависи от какъв закон ще направят. Принципно, да се меси държавата в езика не е добра идея. Но в България, както навсякъде другаде, битието определя еволюцията на езика – съответно, приличен процент от младите хора говорят на някакъв език, който може да е циганско-хамалски, но определено не е български. Така че място за полза от закон, уви, има. А дали ще има полза или вреда, зависи от какъв ще бъде законът. Което пък зависи мъничко и от нас.

    @Пешо: Уви, до момента политиците са се показвали все като маскари. И на мен много ми се иска да вярвам, че ББ е малко по-малко маскара от такива като Алексей Петров, но ме е мъничко страх да не се разочаровам. А хубавото е, че дори да е същият мафиот по душа, ситуацията му в момента е такава, че му се налага да бъде държавник и демократ доста повече от досегашните политици. (Което и исках да кажа с всичко написано.)

    Кой организира атаките срещу него е ясно, и трябва да стигне до всеки. Затова и написах този запис. Доколко ще му помогнем да стигне до повече хора си зависи от нас.

    И знаеш ли, прави ми впечатление нещо (аз имам изключително рядкото качество да забелязвам очевидното). Другите хора виждат, че ББ (съгласно извадените компромати) също е склонен към протекция на свои хора и фирми. Аз обаче виждам и че срещу него се вадят компромати. На тон. Много повече, отколкото смееха да извадят срещу предишни управници – тоест, при ББ сме по-свободна и демократична държава, отколкото преди. На косъмче, но все пак по-. Забелязвам и че предишните управници реагираха на лоши истини за тях с никъде неоповестен, но брутален и безмилостен натиск срещу медиите, докато ББ не ги притиска чак толкова – още един признак, че се очертава като по-добра идея от досегашните. Така че може би си поне донякъде прав.

    Да, това не го прави нито идеален, нито дори приемлив по цивилизованите критерии. Но пак ще повторя – съгласен съм, че е най-малко лошото, с което разполагаме като реалистичен кандидат. Оттам нататък, няма значение колко съвсем точно е лош или добър. Това е положението – или той, или по-лоши. По-добре да е той. Пък с времето ще се види колко от компроматите срещу него са истина, и къде е по скалата за свястност.

    Reply
  32. pi314

    @Григор
    Съгласен съм с теб за анализа ти кой стои зад Яне, както и вероятните му цели. Изобщо, работата мирише много сериозно.

    Само че не съм съгласен, че Борисов и некадърната му клика е най-доброто което имаме в България, да не говорим абсурдната му политика по сравнимо всяка линия, което ме интересува. Като почнем от поредното свиване на финансирането за образование и наука без никакви реформи, хаосът в здравеопазването вече три министъра, включително кражбата на 1.5 милиарда лева от пенсионния фонд, пенсионната “реформа” като национализация на пенсионни фондове.

    Въобще не мога да си представя защо си мислиш, че г-н Борисов се съобразява с обикновените хора. Предполагам, че интересите зад издигането му са отчели повсеместността на поза на господина, на която той дори си вярва и направо с болнаво усилие се старае да поддържа. Така де, една лъжа минава най-добре когато говорещият си вярва.

    Ти защо си мислиш, че не се вадиха компромати преди?! Например така изхвърлиха Румен Петков. Напротив, това вадене на компромати сега означава само, че сме по-милиционерска държава от преди, защото голяма част от законовите възможности за тяхното осъществяване бяха направени в края на предното и началото на сегашното правителство. Някак си не хапя, че тези компромати са правени от мафията, или по-точно, че са правени от друга мафия, освен текущата полицейска такава. Вероятно дори са платени с наши пари, демек на данъкоплатеца.

    Направо ме боли да си призная, като бивш бесепар, че всичко смислено в тази скапана държава от 20 години беше направено или сме били засилени натам от Костов. И здравната реформа, и пенсионната реформа, и влизането в ЕС, и валутния борд … ако някога е имало нужда от твоите разяснения е било тогава, когато сте го свалили от власт. С поводи, разбира се, заради крадливата му клика, обаче неизмерно по-кадърна. Не случайно най-добрите министри в този кабинет са негови хора.

    Честността сред управляващите е химера. Няма такива. Обаче има кадърни и некадърни, и за мен един крадлив, който върши работа е по-ценен от сто честни, които не могат да си набарат задника с двете ръце.

    Reply
  33. Стефан

    Не съм много убеден в тъй чисто нарисуваната ти картинка, макар преди малко Гамизов да я повтори. ББ влезе в политиката и продължава да разчита на една не малка на брой група милиционери, не сме много наясно доколко е запазил и връзките си с не-руските кримки. Мисълта ми е, че ББ не разчита единствено на народонаселението на България. Нищо не навежда на мисълта, че ГЕРБ е траен проект. Това важи и за политиките на правителството – стихийност и липса на посока, като че ли най-точно ги характеризират. Пък и ББ се поддаде вече на руския натиск – погледни Южен Поток и историите около Белене. Страхувам се, че подкрепата за един мегаломан с откровена липса на визия и способности е точно толкова пагубна за страната, колкото и мафията на Първанов.

    Reply
  34. Григор Post author

    @pi134: Че политиката на ББ и хората му е в много отношения абсурдна – да, такава е. Но не мога да отрека, че е публична, и че се спазва. Например да, той създаде много възможности за подслушване. Но не мисля, че при него се подслушва повече, отколкото при предишните правителства. Просто те контролираха службите, и компромати излизаха само при вътрешни войни между техни функционери.

    Ваденето на СРС компромати не означава, че сме по-полицейска държава отпреди. Ако бяхме, те щяха съвсем да спрат да излизат (въпреки че щяха да се правят в по-големи количества – това е реалното положение при предишните правителства). Също, според мен полицейска мафия няма – полицията е орган на който държи контрола върху нея, тоест на мафията. (При сегашното правителство – в някаква малка част и на държавата, защото босовете на мафията играят срещу него, и то няма друг избор, освен да подсилва държавата, включително като контрол върху полицията.) А че и едното, и другото е платено с пари на данъкоплатеца – естествено. Мафиотите не дават пари, те вземат пари… Същото и със здравните министри – повечето предишни правителства също слагаха некадърници, и натискаха медиите да не огласяват некадърността им. ББ вместо да запушва устата на медиите сменя некадърниците. Най-често пак с некадърници, но в тези работи, уви, винаги има елемент на проба и грешка. По-добре смяна на некадърници, отколкото протекция на некадърници, нали?

    Хубавото на ББ е не че не прави втрещяващи издънки – прави ги, може би повече от кой да е досегашен премиер. Изброените от теб са само малка част… Хубавото му е, че ако бъде притиснат сериозно от недоволството на хората, се отказва от намерението за издънка. Което според мен е и единственият реален начин политик да работи свястно. Така че ББ с популизма си учи хората, че те имат силата да контролират политиците – урок, от който българите се нуждаем отчаяно. А тъй като мафията не е зад него, има нужда да е популист не само преди избори – тоест, имаме изгода да го подкрепяме. Колкото и голямо недоразумение да е (а поне според мен е наистина голямо недоразумение). Просто е принуден, ще не ще, да работи за гласоподавателите – няма друга опора. Първанов е сто нива над него като политик, само че зад него (всъщност, под него) е мафията, така че е принуден, пак ще не ще, да работи за нея. Оттук нататък изборът е ясен – който защитава моите интереси, него ще подкрепям. Ако ще да има едно око и три уши.

    Според мен правилният подход към него е да бъде подкрепян да остане на власт, но в същото време да бъде категорично натискан, когато се опита да направи поредната глупотевица. Така, че да разбере – или се отказва от нея, или си ритва стола… Така се постига това политик да работи за теб.

    Reply
  35. Пешо

    @pi134:

    >> “…всичко смислено в тази скапана държава от 20 години беше направено или сме били засилени натам от Костов”

    С това съм напълно съгласен.
    Но Костов, неясно защо, сигурно го мразят повече от Беров, Виденов, Станишев и Доган взети заедно.
    За мен това е необяснимо. Но е факт, че Синята коалиция с 20 годишна история и толкова направени неща, получи през 2009 само 2% повече от набързо сформираната партийка на креслив олигофрен, за която още тогава се знаеше, че е основана от доносник на ДС – Георги Марков, и финансирана от престъпник.

    Така че Борисов наистина е най-доброто, което имаме. В момента алтернативата е само една – Гоце, Алексей Петров и компания.
    Костов, за най-голямо съжаление, вече не го ‘имаме’ – може и да не влезе в следващия парламент. Дори СК през следващите 2 години да се обедини, да подмени старите муцуни и да развие някаква трескава дейност, според мен не може да прекочи 9-10%.

    Reply
  36. Морфиус

    Как няма да го мразят Костов, та нали от 2 та година на управлението му та до сега, всички механизми на медийно промиване овладени с шефове от ДС са насочени към това хората да мислят, че е виновен за всичко лошо от прехода.
    По същия начин по който създадоха Б. Борисов от нищото… сринаха и мнението за Ив. Костов до там, че на фона на абсолютния боклук около него, не може да вземе 5% гласове.
    И самия факт, че все още мине не мине мятат по някоя смрадобомба по него е показателен…. а никой не споменава Луканов, Беров, Виденов, “царчето” и късометражните премиери.
    Някак прави впечатление…

    Reply
  37. ss7

    Интересно , готов си да подкрепиш престъпник, четящ СРС пред НС ? Има член от НК по въпроса.

    И не си смятал достатъчно за апартаментите, щото сметките не излизат.

    Не правил издънки ? А промяната на КТ за отпуските какво е? Едва ли има смисъл да давам още примери, защото се съмнявам, че ще променя мнението ти.

    Reply
  38. Григор Post author

    @ss7: Има член от НК и за тези, които не изпълняват разпорежданията на охранители от НСО, примерно на охраната на министъра на вътрешните работи, но се съмнявам ЦЦ да има как в момента да попадне под него. 🙂 Точно същото касае СРС – доколкото знам, министърът на вътрешните работи има властта да вземе решение да ги разсекрети.

    За апартаментите – от това, което аз знам, наистина сметките не излизат. Тези на Яне. За тези на ЦЦ не съм сигурен, не съм ги проверил до стотинка. Нищо чудно и те да не излизат. Както вече писах, който чака ангели, ще чака до Страшния съд. Аз съм доволен и на малко по-свестни от хората на Първанов. Не държа да са кой знае колко свестни, или на каквото и да е друго, което ще доведе до избирането на по-лоши от тях.

    И не твърдя, че хората на ББ и той не правят издънки – напротив, твърдя, че ги правят. Често и големи. Разликата между тях и предишните правителства е, че техните издънки са официални, и се чуват, и ги плюят за тях до скъсване (заслужено), а издънките на другите са тайни и в нарушение на закона, но никоя от големите медии не смее да гъкне за тях. Също, твърдя, че ББ и хората му могат с малко обществена активост да бъдат принудени да си вземат обратно издънките, докато при хората на Първанов няма да стане.

    В крайна сметка: за мен ББ е по-малко лошият избор. Не с убийствена разлика от Първанов и марионетки, нито пък е особено близо до това да е добър. Но въпреки това е по-малко лошият. Да, срамота е човек да го подкрепи, осъзнавам това. Просто да подкрепи Първановите марионетки е още по-лошо.

    Reply
  39. Стефан

    Според мен, Григоре, ти не отчиташ промените между първите и вторите 10 години на прехода и особено качествените промени след влизането на България в ЕС и това се отразява на оценката ти. Членството на страната в ЕС осигури един санитарен минимум на прозрачност и възможност за критика и намали възможностите на управляващите да въздействат силово на медиите. Затова издънките на последните две правителства (да и на Тройната коалиция) са по-видими и по-критикуеми от онези на правителствата преди тях. Още повече , че често тонът на критиките се задава от европейските институции. Да се вменява като заслуга на ББ, че неговите издънки били “официални” и видими, е малко пресилено. Отпадна и факторът , че “маскаренето на управляващите” злепоставяло страната пред Брюксел и пречело на присъединителния процес. Промениха се и оценъчните критерии за подходиите към близки явления. Когато, на времето, Костов смени половината си правителство поради съмнения в корупция, това беше използвано срещу него. Днес, една голяма част от обществото не намира нищо лошо в това ББ да следи министрите си, които подозира в корупция, но да ги държи на постовете им.

    Reply
  40. JKS

    Тъй като живеем в мутренска държава, съмнявам се че има човек, сред пишещите тук, който да не се е сблъсквал пряко с мутри.
    Накратко: мутрите се занимават с търговия с наркотици, убийства и прочие дела. Те нямат морал, не мислят за нищо, освен за собствената си изгода и прочие.
    Дон Корлеоне може да е романтичен образ в книгата или филма, но в реалния живот той ще отреже главата на коня ти, защото не му играеш по свирката. Ако това не ти хареса, ще те убие. Ето, един такъв Дон имаме в момента начело на държавата. Той нито за секунда не мисли за нещо друго, освен за себе си. И му е през оная работа за избирателите. И алчността му няма граници. Преди се е занимавал с рекет, сега прави същото, но защитен от държавността.
    Много бих искал да видя нещо положително в цялата тази работа. Но единственото положително се случи с идването му на власт – махнаха се хора, които отдавна трябваше да са си тръгнали. Оттогава насам е един стръмен път надолу.
    Да подкрепиш тази мутра, да смяташ, че тя за момента е най-малкото зло е все едно да смяташ, че е ок в местното училище да се продават наркотици, да има проститутки през 100 метра на околовръстното и хората, които организират това да са ти симпатични.
    За мен лично борбата срещу мутрите е борба на живот и смърт. Никога няма да се примиря с това, което правят, никога няма да ги подкрепя.

    Reply
  41. Пешо

    @JKS

    ако ББ не е най-малкото зло, значи има по-малко. То кое е ?
    Не теоретично, кой от реалните алтернативи е по-малко зло?
    Ако правителството му падне, ти кое по-малко зло би предпочел да състави следващото правителство?

    БТВ всичките ти съждения се градят на това, че ББ е ‘мутра’. Или според собственото ти определение: занимава се с наркотици, убийства и прочие дела.
    Наистина ли смяташ така? Че ако не пряко, то косвено се занимава с такива неща? Аз не мисля. Виж само как са го подхванали в момента. Ако имаше нещо вярно, то достатъчен брой хора го знаят и досега щеше да известно. Все пак ББ е публична фигура на високи постове от 7+ години и до момента е настъпил достатъчно влиятелни престъпници.
    Аз не мисля, че е мутра. Имал е възможността да се развие като мутра, но не го е направил. Тръгнал е по друг път, който след камара от случайности го доведе до тук.

    Reply
  42. ss7

    Григор ,

    Никой не може да “разсекретява” СРС ,

    защото НК казва нещо от рода ” който използва СРС не по предназначение (съдебен процес, нац сигурност) , подлежи на ……

    В конституцията пък пише нещо за тайна на кореспонденцията. И никъде не пише, че министър може да чете публично чужда кореспонденция.

    Съжалява, но аз не бих подкрепял правителство, което публично нарушава законите (поне министъра на МВР), само защото били “най-малкото” зло.

    Reply
  43. ss7

    Григор ,

    Никой не може да “разсекретява” СРС ,

    защото НК казва нещо от рода ” който използва СРС не по предназначение (съдебен процес, нац сигурност) , подлежи на ……

    В конституцията пък пише нещо за тайна на кореспонденцията. И никъде не пише, че министър може да чете публично чужда кореспонденция.

    Съжалява, но аз не бих подкрепял правителство, което публично нарушава законите (поне министъра на МВР), само защо

    Reply
  44. JKS

    @Пешо

    Да, определено смятам, че ББ е мутра и че има очевидни доказателства за това:
    – съдружниците му във фирмите от бизнесменския му период. Не мисля, че нормален човек би се обвързал с такива хора.
    – всяка “охранителна” фирма навремето (пък и досега) се занимаваше с рекет
    – излишното повишаване на акциза на цигарите, за да се засили неимоверно контрабандата
    – прибирането на комисионна от винетките.
    Накратко от гореизброените: контакти с престъпници, рекет, контрабанда, корупция. Това ако не е мутра, не знам какво е.

    Освен това смятам, че концепцията за по-голямо и по-малко зло е тотално погрешна. Все едно да правиш избор между смърт чрез разстрел и смърт чрез обесване. Горе-долу това са алтернативите, ако ББ остане на власт и ако се върнат предишните ченгета от ДС.

    В личен план единствената алтернатива е емиграция, в обществен план – създаване на движение, което да доведе до появата на нова партия, необвързана с досегашните престъпници.

    Както има уравнения, които не могат да бъдат решени, така има и ситуации, в които всички варианти са неприемливи. Това е положението в България към момента.

    Reply
  45. Григор Post author

    @Стефан: Много ми се иска да беше така, но не е. Първо, ЕС не са ангели – техните политици са същата стока като нашите, просто народите им ги държат по-изкъсо. Където народът не държи изкъсо, какво очакваш да става? Второ, нещата в българските медии изобщо не зависят от ЕС (и затова и между тона на нашите и чуждите медии към нещо българско често има сериозна разлика). Ако примерно БТВ покаже нещо, което не харесва на Първанов, лицензът й може да хвръкне още днес. Ако покаже нещо, което не харесва на ЕС, те могат да се оплачат на арменския поп… Боя се, че в това отношение няма нито качествена, нито количествена разлика между първите и вторите десет години. Също, правителствата на Станишев и царя правеха не по-малко издънки, но при в порядъци по-малко публичност за тях. Почти единствената по-сериозна публикувана тяхна издънка, онези случаи във “Фрог нюз”, знаем как свършиха за главния редактор на “Фрог нюз”.

    Съгласен съм, че по-добрата публичност не е заслуга на ББ. Заслуга е на факта, че мафията, която контролира повечето медии и почти всички силови центрове в държавата, стои не зад него, а зад противника му – Първанов. Серията компромати от последния месец е очевадна демонстрация на точно това. Също, по мои впечатления “отвътре” корупцията в правителството на ББ е около порядък по-ниска (като прилапани суми), отколкото при предишните правителства, и причината е точно страха от ББ. Съмнявам се той да гони корупцията поради лична чистота. Но поради това какви карти му са се паднали от политическото раздаване, е принуден да го прави. Това е, за което пиша.

    @JKS: С две ръце съм за борбата срещу мутренството. Но за тази борба, която докарва по-добри властници, вместо по-лоши. А не вярвам на вътрешно по-добрите властници – според мен властта развращава, и може да разврати всеки или почти всеки. За мен по-добри властници означава властници, които са принудени да са по-добри, понеже зависят повече от избирателите си, и по-малко от мафията. При положение, че реалният избор е между ББ и Първанов, и при положение, че ББ е в ситуация да зависи от избирателите, а Първанов – от мафията (и всъщност й е капото в България), въпросът на кой му смърдели повече чорапите става безпредметен.

    Същото, казано иначе: в кого опира най-горе веригата, по която се отчитат и организаторите на училищните наркодилъри, и сутеньорите на шосейните проститутки? В ББ или в Първанов? Ами сори, ама е в Първанов. Така че, колкото и да ми е неприятен ББ, ще подкрепя него.

    Най-сетне, смятам, че позицията “всички са еднакви маскари” е непродуктивен. Никога маскарите не са напълно еднакви – просто в реалния свят не е реално. Това е позицията, изгодна за най-големия маскара. Затова и я смятам за априори недопустима – тя максимизира възможността да избереш най-лошото. Също, смятам че аналогията “да те разстрелят или да те обесят” е невалидна, до степен да ми изглежда умишлено подбрана. По-близка до истината ми се струва аналогията “да ядеш само сух хляб, или да ядеш хляб и сирене, при положение, че работиш като за луксозна трапеза”. И двете са лоши, но все пак едното е по-лошо.

    @ss7: Не само че СРС могат да се разсекретяват, а е задължително, освен в случаите, когато е заплашена националната сигурност, и подобни. Доколкото знам, съгласно закона и изискванията на ЕС СРС, които са се оказали негодни като съдебни доказателства, се разсекретяват в 10-дневен срок. Това се прави, за да могат следените чрез тях хора да знаят, че са били следени – в ЕС това се смята за основно гражданско право. (Че това не се прави винаги в България е една основна критика на ЕС.) Така че, ако обикновен чиновник има правото (и всъщност е длъжен) да разсекрети СРС, е нормално министърът също да има правото да го направи. Още повече, че ако министърът вземе съдебно разрешение, има правото да разсекрети дори СРС, използвани като доказателства по дело – съдът има безусловно право да го разреши. Не ми се сърди, но според мен тук грешиш.

    Също, когато един разговор дава доказателства за престъпление, записан е по законен ред, и този запис е разсекретен, той напълно спокойно може да бъде четен публично, или публикуван по друг начин. В противен случай Уикилийкс щяха да са престъпник номер едно на света, а също и тези, които разпространяват DeCSS. Да не говорим за Даниъл Елсбърг, който публикува военна кореспонденция (а пък “глупавите” американци го смятат за герой). И, разбира се, публикациите за Уотъргейт щяха да са най-обикновено престъпление… Пак не ми се сърди, но дали нещо не изкривява преценката ти?

    Reply
  46. JKS

    Гриша,

    Първанов е капо ди тути капи толкова, колкото навремето Иво Карамански беше Кръстник. Първанов е такъв пъзльо и смотльо, че няма как да е шеф на каквото и да е било. Хора, които го познават лично и са работили с него, са ми разправяли такива смешки за него, че не е истина направо. Не мога да разбера как можеш да си мислиш, че човек, който не може да вземе елементарно решение или да вземе страна в спор може да бъде глава на мафията у нас. Че той сигурно не може сам да си обуе гащите.

    От време на време медиите нарочват някой за Велик Главатар и почват да излагат аргументи в тази насока. Алексей Петров, Маджо, ген. Гоцев, Жоро Илиев, Карамански, кой ли не. Сега Първанов явно му е дошъл звездния миг да го изкарват много голям. Скоро няма да е президент, после ще се провали и на изборите и до година-две ще си спомняме за него, колкото и за Петър Стоянов или Жан Виденов.
    Докато ББ, въпреки че пак не е самостоятелен играч, все пак е в топ 10 на крадците, които ни ограбват в момента. Само като му видя устрема да строи магистрали – това е доста дългосрочен проект, от който пари ще се събират след 10 години или повече. И ББ си прави сметка да ги събира тези пари. Дано да съм лош пророк, но България е една от малкото държави, в които няма бариери с касички по магистралите. И си мисля, че като се появят, фирмата дето ще събира стотинките, някак си ще е обвързана с бате Бойко.

    А пък за това, че властта развращавала. Не е така. Просто при дирижирани избори се допускат до властта хора, които са си вече развратени.
    Историята познава достатъчно примери, когато е идвал на власт човек, който не е дошъл с мисълта само да краде. Така че аз ще чакам и ще се надявам да доживея мига, в който ще се появи такъв човек на хоризонта. И междувременно няма да се самозалъгвам, че има малко и голямо зло, когато те са еднакви. (Ако някой път ми се наложи да избирам между две различни злини, разбира се, че бих избрал по-малката, но случаят в момента според мен не е такъв, все си е четвъртит, откъдето и да го погледнеш).

    Reply
  47. Божо

    @JKS – то не проблемът самият първанов, колкото хората, които са зад него.
    Само че, аз за разлика от Григор смятам, че и зад батката, и зад първанката са едни и същи…

    Reply
  48. Григор Post author

    @JKS: Първанов има, да го кажем най-дипломатично, висок чин. И е облечен в доверие от тези, дето са го произвели в този чин. А пък те са, които дърпат, и искат да дърпат още много време напред конците у нас. България е член на потенциалния им враг, така че за тях е важно тя да е корумпирана и разкапана… Дали е пъзльо и смотльо – не зная, не съм успял да го оценя от достатъчно близки мнения. Но виждам, че е ошлайфан политик, може да лъже без да му трепне физиономията, и умее да плете интриги. ББ в първото не може да му сипе вода на малкия пръст, за второто може и да е същият, но за третото също е по-малко кадърен. Може би защото е по-тъп, това също не мога да го преценя.

    Първанов никоя медия не го изкарва много голям, в това отношение. Освен няколко блога, които СЕМ няма властта да забрани още същия ден… На изборите няма да се провали, защото няма да участва. Ще участва негов човек, поредният бушон… За магистралите – ако ББ е на власт към момента на поставянето на касичките, нищо чудно фирмата да се окаже обвързана с него. Ако падне от власт междувременно, ще е обвързана с друг… За развращаването от властта – прав си, у нас до нея се допускат само развратените вече. Но и да дойдеше чист човек, властта лесно би го развратила, тази констатация не е от вчера. Но човекът, който ще дойде у нас на власт не с мисълта да краде, няма да го дочакаш. Особено ако чакаш той сам да се появи от нищото, сам да се кандидатира, сам да си събере подкрепата, сам да сътвори силите, които ще се опънат на мафията и ще я победят, и т.н. А докато смяташ, че всички са точно еднакви маскари, ще чакаш точно това.

    За малкото и голямото зло – в реалния свят е технически невъзможно две злини да са съвършено точно еднакво големи, дори ако това е специално търсено. Ако в света на убежденията ни злините са съвършено точно еднакво големи, има разминаване между убежденията ни и реалния свят – тоест, повод за замисляне. А ако това разминаване е точно по начина, който играе в полза на най-голямата злина, поводът е за доста сериозно замисляне.

    @Божо: Ако бяха едни и същи, компроматната война в момента нямаше да се води. Едни и същи хора щяха да звъннат и на двете страни, и да им наредят да си затварят устата, понеже затрудняват плавната работа на машината… А компроматната война ври и кипи. Също повод за замисляне.

    Reply
  49. Пешо

    @JKS

    Като говориш за магистрали, смяташ ли, че престъпната сган около ‘царя’ и Станишев би имала нещо против да пооткрадне нещичко около тях? Със сигурност не. Къде е разликата? Че правителството на ББ реално започна да ги строи. И изглежда тези им обещания ще бъдат изпълнени, за разлика от много други. По добре магистрали с касички, отколкото без магистрали. БТВ касичките ми изглеждат по-справедливия вариант, защото плаща който ползва. Иначе плащат всички.
    Магистралите са държавна собственост, и с парите от касичките може да злоупотребява който е на власт, а не който ги е строил.

    И разбира се, има малко и голямо зло. При царя и Станишев имахме много голямо зло. Сега изобщо не е толкова голямо, така ти изглежда защото си станал по-черноглед.

    Reply
  50. Виктор

    Често си мисля за Алдо Моро и за Италия изобщо. Не съм чел за Алдо Моро, но имам спомен, че това е министър-председател на Италия, който бива отвлечен и убит от престъпниците. Също съм чувал и за италиански прокурори, също убити от мафията. И като се сещам за това, сещам се и за жертвоприношението, за кръвната дан, или както още там нещо го казват някъде. Мисля си, че ако в България един министър-председател хване да се бори както трябва с престъпниците, като нищо ще го убият. И може би това ще е индикатор дали тоя човек наистина се бори с престъпността. Не съм сигурен дали искам такава жертва, за да се пребори престъпността. Но ми се иска да има такъв българин, толкова голям мъж, който да се опита да направи това, да се бори истински с престъпността, пък да си рискува и живота. А може би всичко не е чак толкова драматично… Може би ако един министър-председател, когато дойде на власт, ясно и категорично каже и по телевизията, и навсякъде, че няма вече това и онова, че всичката престъпност е извън чадъра, тогава може би престъпниците сами ще поприклекнат и няма да се юрнат на убийство. Много жалко е, че това вече няма да вярваме за Бойко Борисов. Сигурно много хора досега вярваха, но колко са автентични записите и колко не са, няма значение, разбра се, че и Бойко прави компромиси. Аз от управление на държава не разбирам, не зная дали понякога е необходимо да направиш компромис, да речем в името на нещо по-голямо да отмениш някаква проверка на някаква фирма с нередни неща там. Дотам ни направиха на маймуни, както е казал Ганьо, че аз бих възприел Бойко утре да стане и да каже, че да, той се е застъпил за някакви престъпници, но понеже така и така, бил там нещо обещал, нали е мъж, нищо, че са престъпници, тия са от дребните, бира там някаква, не са убийци и не продават наркотици на деца. Тоест, да си признае, да каже, че отсега нататък нема вече. Това звучи абсурдно, но в Абсурдистан е така. Много народ ще му прости и ще му вярва пак. Аз не съм гласувал за Бойковата партия, няма и да гласувам, разбира се, но изтръпвам, като си помисля, че пак Партията ще е на власт, или например Доган. Не, че сега е някой друг на власт, ама някак така все пак ми е по-добре, че не е баш Партията. И наистина едно от разумните решения, особено за младите е да напуснат страната. Защото светлина в тунела се не види, даже и в тунел не сме. Обаче в чужбина човек си е все пак в чужбина. Жалко. Не зная как в Италия е станало това с Алдо Моро, дали наистина той е решил да не прави компромиси, не зная как е станал премиер. Не виждам обаче в обозримо бъдеще свестен чист човек в България да може да стане министър-председател чрез избори. На превратите не съм привърженик, но ако нямаш купища пари, май няма как да се явяваш на избори, освен в някоя от нашенските партии, които си ги знаем какви са.

    Reply
  51. Пешо

    @Виктор

    Алдо Моро е убит от комунистите (Червените бригади), не от мафията. За разлика от нас, в Италия комунистите и мафията са две отделни, независими една от друга престъпни организации. 🙂
    В България, Русия и няколко други страни, червените бригади и мафията се сливат и на практика не съществуват поотделно, а като едно цяло. Умен ход, който ги прави много по-силни.

    Reply
  52. Виктор

    Прощавайте, после прочетох за Алдо Моро, изказах се неподготвен, така да се каже. Мисля тия дни, не че преди не съм мислил, колкото ми стига акълът. Измислих, че трябва да гледаме на министрите си като на врагове, а не да им имаме доверие. То Григор е писал в тая посока. Трябва да ги гледаме и държим изкъсо, щото сме им началници, така да се каже, и ако не чувстват контрол, правят си глупостите. Но кой знае кога ще стане това в България. Слушам сега в Чили им вдигнали газа със 17 процента и бой, ужас, убити, разбити, а като вдигнат нещо в България, тишина и спокойствие. То такъв народ и баба знае да управлява.

    Reply
  53. Стефан

    За Първанов съм напълно съгласен с теб, както и за ЕС – на за ЕС мисля, че има прагове на приличието, което не се преминават. В България такива никога не са поставяни. Не ги поставя и ББ. Не виждам в ББ алтернатива на Първанов – обкръжението му от милиционери, хора от апарата на ДС , както и небивалия интерес към контрабанддните канали (което индиректно говори за обвързаност с криминални структури) , използването на полицията като регулатор в бизнес отношенията – всички тези неща ми пречат да видя в него “по-малко зло”. Струва ми се, че ситуацията в България е като в “умно село” – всяка една напаст е съпоставима с другите.

    Reply
  54. Григор Post author

    @Божо: Че е като всичко друго – независимо колко ясни са нещата, винаги ще има по някой не в час…

    Reply
  55. Шapкан

    JKS Says:
    January 13th, 2011 at 11:06 am
    … … …
    Неприемливо е да ни управлява мутра и ние да смятаме, че е по-добре от досегашните ДС-та. Няма никаква разлика за нас.
    Докато ние сами не си вземем съдбата в ръце, положението ще е все същото, само имената на министрите ще са различни.

    добре ти тръгна мисълта…

    JKS Says:
    January 16th, 2011 at 6:27 pm
    … … …
    В личен план единствената алтернатива е емиграция, в обществен план – създаване на движение, което да доведе до появата на нова партия, необвързана с досегашните престъпници.

    …и свърши в същото блато на партийно-държавническата система…

    Григор Says:
    January 13th, 2011 at 2:06 pm
    … … …
    Другото е, че “да вземем сами съдбата си в ръце” не го виждам как точно става технически. Освен по болшевишкия метод, но него сме го видели до какво води. Ако имаш по-добро предложение, дай го – проявявам горещ и добросъвестен интерес.

    хихик, освен болшевишкия (марксистки) метод има и още един (давам ти го редовно, на малки и големи хапки, Гриша), който обаче ти се струва утопия, докато тезисът за “нормална държава”, въпреки всички повтарящи се от векове доказателства, за утопия кой знае защо не го мислиш…

    мислите готино, мислите правилно… и в един момент стигате до психологическа бариера, която не дръзвате да прекрачите.
    А решението е тъкмо отвъд нея.

    Reply
  56. Григор Post author

    @Шаркан: Уви, не ми се спори за – колкото и да е тъжно – очевидни в този си вид неща.

    Първите опити за анархистична държава, които са ми известни, са отпреди малко повече от пет хиляди години. Не съм историк, така че оттогава насам са ми известни само няколкостотин такива опита. Най-близкият до анархизма модел, който е успял да изтрае повече от година-две, са САЩ (а от тях до анархизъм има доста разлика).

    Анархистичното общество е социално перпетуум мобиле. Би могло да работи единствено ако това общество се състои от идеални хора (при което условие ще работи всяко едно общество). Има купища много внимателни, много съвестни и изпълнени с много тъга проучвания, които показват точно защо в среда на реални хора това общество няма да работи.

    Едната голяма група причини е разчупването на Парето-неоптималните ситуации. Това са ситуации, в които свободният избор на всеки от участниците води до ситуация, в която цялото се проваля. Класическият пример е дилемата на затворника; има и много други. Държавите решават този тип проблеми, като налагат по-оптимална ситуация със сила (лишавайки от свободата на избор някои или всички от гражданите си). Примери:

    – всеки е съгласен, че е нужно обществото му да бъде защитено от нападнал го враг, но никой не иска да отиде на фронта
    – всеки е съгласен, че една атомна електроцентрала ще даде ток за всички закъсали, но никой не е съгласен тя да бъде построена в неговата община
    – всеки е съгласен, че хитруването на дребно трябва да спре, но никой не е съгласен да спре лично той да хитрува на дребно
    – всеки е съгласен, че е нужно по-добро здравеопазване / по-високи пенсии / …, но никой не иска да плаща по-високи данъци

    Разбира се, идеалният човек отива на фронта, съгласен е да се строи до къщата му каквото е полезно за всички, не хитрува на дребно, и т.н. Реалният човек, уви, далеч не винаги е съгласен. Тоест, в това общество хората се разделят на “хитреци” и “ахмаци”, без да има сериозен механизъм за поощряване на “ахмаците” и наказване на “хитреците”. Резултатът има как да е точно един…

    Друга голяма група е решаването на проблема с постепенното агрегиране. Става дума за създаване на групи, които малко по малко изтеглят “чергата” в обществото към себе си. Тъй като няма централна власт, която да ги ограничи, те лесно стигат с времето до абсолютно диктаторство. А тъй като не са подчинени на всички дори формално (например не ги избират на избори), те се оказват по-лош вариант от държавата. Към момента не ми е известен механизъм, който да може не само да спре, но дори да забави приемливо този процес.

    Има много схеми как анархистичното общество да преодолее тези проблеми. Всичките си приличат по трогателната наивност, позната ми така добре от различните схеми на вечни двигатели. И поклонниците им си приличат, по трогателния идеализъм и желанието да създадат едно по-добро общество… Много болшевики са започнали с точно същото желание. Резултата го знаем. Анархистичното общество вероятно ще се изроди не в авторитаризъм, а в икономически и социален разпад. Или в друг провал, без значение какъв. Перпетуум мобилета няма.

    Тъжничко ми е, когато добър приятел не просто е посветил силите и мечтите си на създаването на перпетуум мобиле, а търси и помощници. Но някои неща насила не стават. 🙁

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *