Малко монополизъм…

И пак на софтуерна вълна – но тази на монополизма и несвободата.

Windows Marketplace – условията за използване.

Windows Marketplace е електронният магазин на Microsoft, който предлага програмки и услуги за новата им ОС – Windows Phone. Дотук – нищо лошо. Няколко блог-записа, посветени на него, обаче ме накараха да обърна внимание на т.нар. Microsoft Application Provider Agreement – съглашението, което трябва да подпише всеки автор на програми, който иска да ги предлага в Windows Marketplace.

Интересна ми се стори част 5, точка E, която гласи:

e. The Application must not include software, documentation, or other materials that, in whole or in part, are governed by or subject to an Excluded License, or that would otherwise cause the Application to be subject to the terms of an Excluded License.

С други думи, има лицензи, на които е забранено да припарват до Windows Marketplace. Там нямате право да предлагате програми, лицензирани под тях. Или дори програми, които използват библиотеки, лицензирани под тях… Кои ли са тези лицензи?

Първата мисъл на заклетия поддръжник на свободния софтуер, естествено, е че това ще бъдат така наречените copyleft лицензи, примерно групата на GPL. С изискването си не само да ползваш гратис, но и да допринасяш в замяна, те винаги са били мразени от Майкрософт като чума… Я да видим какво ще рече Excluded License? Скролваме към дефинициите…

“Excluded License” means any license requiring, as a condition of use, modification and/or distribution of the software subject to the license, that the software or other software combined and/or distributed with it be (i) disclosed or distributed in source code form; (ii) licensed for the purpose of making derivative works; or (iii) redistributable at no charge. Excluded Licenses include, but are not limited to the GPLv3 Licenses. For the purpose of this definition, “GPLv3 Licenses” means the GNU General Public License version 3, the GNU Affero General Public License version 3, the GNU Lesser General Public License version 3, and any equivalents to the foregoing.

Хе-хе.

Къде обаче е логиката? Колкото повече приложения за Windows Phone, толкова повече тежест ще има той, и ще се налага повече. Толкова глупави ли са Microsoft, че заради една гола омраза да си намалят търговския успех и влиянието? Не ми се вярва… Я да видим, каква е причината за това изискване?

Обяснение не е дадено пряко никъде. Непряко обаче се налага една проста идея. Всяка програма, предлагана в Windows Marketplace, задължително се предлага с DRM, който да ограничава употребата й. Ако не желаете употребата на вашата програма да бъде ограничавана, нямате право да я предлагате в Windows Marketplace… Това е и най-вероятната причина. GPL забранява предлагането на програми, заключени в DRM. Освен това, той изисква публикуването на код, свързан с GPL-лицензиран код – тоест, Microsoft би трябвало да си публикуват кода на DRM-а, ако допуснат GPL програма. Не върви, нали?

Обяснението е намерено, но поражда нов въпрос. Защо за Microsoft е толкова важно да предлагат единствено програми, заключени с електронни белезници? Ако позволят някои чудесни свободни програми (списъкът е огромен), ще печелят добри пари от това. Защо това да държат заключена в DRM всяка без изключение програмка в Windows Marketplace им е по-важно от парите?

Microsoft не са единствените, които подхождат така към електронните си магазини. Кори Доктороу описва как е бил предупреден, че ако аудиокнигите му не са заключени в DRM, iTunes ще откаже да ги продава. Въпреки че той, авторът, охотно разрешава да са свободни…

Apple iTunes и jailbreak-а

Операционната система на iPhone е по същество BSD Unix. Свободен софтуер с тъничък несвободен гланц отгоре му. По-любознателните често минават своите iPhone през процедура, наречена jailbreak. За който не знае какво е това, простичко казано, тя им дава възможност да си регистрират телефона с който мобилен провайдер поискат, и да контролират какво Apple правят с него през ъпдейтите на операционната система.

Jailbreak-ването прави iPhone много по-привлекателен за тези по-любознателни потребители. Немалко от тях не биха си купили iPhone, ако не могат да го освободят – тоест, тази процедура е един чудесен канал за продажба на iPhone. Би било мъдро от страна на Apple да я направят по-леснодостъпна за желаещите… Те обаче направиха точно обратното – започнаха да съдят тези, които си jailbreak-ват телефоните.

Съденето се оказа неуспешно – законите в САЩ са единодушни, че след като си е купил стоката, потребителят може да прави с нея каквото пожелае. Apple се опитаха да пробутат в съда защитата, че така освободеният телефон вече не е под техен контрол, и съответно те не могат да отговарят за него – иначе казано, анулират гаранцията му. Съдът постанови, че те имат право да анулират гаранцията, но нямат право да забранят на потребителите да си освободят телефона.

С това беше логично и последните възражения на Apple да отпаднат. Това обаче не стана. Започнаха да пускат ъпдейтове, които следят за jailbreak, и ако го открият, изтриват фирмуера на телефона, превръщайки го в безполезна тухла. Намериха се обаче потребители, които си знаеха правата, и ги предупредиха, че ще ги съдят за увреждане на имущество. Apple престанаха с тази тактика (защото тя е точно това). Наскоро обаче пробваха друга. Поредният им ъпдейт следи за jailbreak, и ако открие, блокира достъпа ви до закупените от вас от iBooks електронни книги…

Сигурно и за това ще се намери противодействие. Било техническо, било юридическо. Отново обаче се материализира същият въпрос, както и при Microsoft. Защо Apple са готови да се простят с прилични печалби в името на това да имат абсолютен контрол върху потребителя си? Контрол, който по логиката на нормалните хора им е абсолютно ненужен и безсмислен. От който не печелят абсолютно нищо (напротив, той им създава разходи).

Един Стив Джобс, или Стив Балмър може и да е луд. Малко вероятно е, но принципно е възможно. Да са луди и двамата, по точно един и същи начин, обаче е на практика изключено. А те не са единствените. Повечето достатъчно големи корпорации, които препродават някакъв вид информация, започват напоследък да се държат по същия начин… Зад това с гаранция стои нещо.

Какво? Не зная.

Но мога да се опитам да предположа, и да го напиша някой път.

20 thoughts on “Малко монополизъм…

  1. Димитър Тупаров

    И аз съм си задавал същите въпроси. Според мен Apple много разчитат на чисто човешката психологическа потребност да се бориш, да извоюваш нещо, което после в очите на хората ще те направи готин, модерен и прочие. Просто Айфоните са по-интересни с проблемите, за които споменаваш по-горе. Сякаш Стийв Джобс стои някъде там горе, и със строг поглед казва на повърхностните американци нещо в смисъл: “Ще ти дам лъскава и много специална джаджа, която ще те издигне в очите на другите, но тя е толкова специална, че няма да ти позволя да я променяш по свой вкус, защото ще я оскверниш!”.

    Какъв е смисълът на живота на младото поколение, таргета на Епъл? Те не са имали щастието да се борят срещу войната във Виетнам, нито да бъдат част от някоя друга инициатива, опитваща се да промени света. Животът им е скучен, безсмислен, уреден, изпълнен с тъжна баналност. Те няма към какво да се стремят. За тях 600 долара за един Айфон не са някакво постижение. Карайки ги да се редят на опашка пред магазина на Епъл, и създавайки всичките тези пречки, Стийв Джобс добавя малко смисъл в живота на младите американци. Представете си колко би бил щастлив някой потребител на Епъл, успял най-накрая да постигне целите си, напук на всичко! Той се привързва емоционално към марката! И вече е способен да я оцени!

    Reply
  2. Zeridon

    Нека аз да се опитам да предположа.

    Както каза контролът и информацията са основната цел (поне според мен). От известно време се знае че информацията е новото злато в този свят. И колкото по добре е контролирана и ограничавана толкова по скъпа става. Също така има една серия филмчета Zeitgeist които развиват по темата че информацията е сила и контролирането и е начинът да се контролира света. За момента дадените 2 примера MS & Apple са първите нахалници, но смятам че ще имат доста последователи (Motorolla някак си изниква). Не би ме учудило изобщо ако и google-ци се накатерят на вагона.

    За елементарен пример:
    Гугъл наскоро имплементираха instant search но има филтриране в него. Един интересен филтър е banking fr*. В момента правя едно малко изследване за банковите измами и странно но доста малко линкове изкачат.

    Reply
  3. Данаил

    Според мен, google се правят на добрия самарянин. За момента са на страната на свободата. И всички които виждаме опасността в apple и microsoft бягат към тях. В даден момент google ще имат в ръцете си повече информация от всички останали взети заедно. Дори и да не ограничават достъпа до нея, те пак ще печелят милиони, ако не и милиарди повече от конкурентите си.

    Reply
  4. Tonev

    Google всъщност са създадени основно с тази цел и те самите не крият, че мисията им е да съберата цялата информация. :).

    Но според мен го правят най-умно от всички.

    Reply
  5. Zeridon

    “В даден момент google ще имат в …” късно петров късно. Те и сега имат огромни количества информация в техни ръце.

    Имат adsense, doubleclick, search, books, reader, gmail, analytics. За теб не знам но за мен информацията е в огромни количества …

    PS: Не не се заяждам

    Reply
  6. doni

    “По-любознателните често минават своите iPhone през процедура, наречена jailbreak. За който не знае какво е това, простичко казано, тя им дава възможност да си регистрират телефона с който мобилен провайдер поискат, и да контролират какво Apple правят с него през ъпдейтите на операционната система.”

    Пишеш квалитентно, но много си се объркал относно ролята на jailbreak-ването.

    Reply
  7. CTEHATA

    А може би усещат, колко скоро ще е трудно да заобиколят свободния софтуер. При което инстинктивно решават да го мачкат, докато още имат някакъв шанс.
    В момента ми е лесно да убедя някого да ползва Firefox + Open Office + Thunderbird. След като се убеди в качествата им, мога да му помогна да пробва Линукс.
    Ако Microsoft се бяха “усетили” да забранят подобни програми, щяха да затруднят много повече миграцията.
    Да се радваме че не посмяха да го направят на Десктоп-а. А за магазините за софтуер – забраната за продажба на софтуер през техният магазин не може да спре потребителя да си набави нужното от друго място…

    Reply
  8. к

    Отговорът на въпроса е 30% – толкова взема Aplle от продажбата на софтуер, книги, вестници и музика на притежателите на iPhone и iPad. И тъй като те контролират достъпа до потребителите (единствения начин за покупка на тези продукти, ако нямате jailbreak е AppStore i и iTunes) няма спасение. Печалбите от това имат потенциала да надвишат многократно печалбата от производството и продажбата на самите у-ва. Джобс и Гейтс въобще не са луди, че ядат баницата..

    Reply
  9. ~!@#$%^&*()_+

    не знам от кога е тая клауза в мс магазина, ама vlc плейъра беше махнат от ифонския магазин заради проблеми с лиценза.
    специално микрософтците имам чуство че не знаят какво да правят с телефоните и в момента са на вълна копиране на епъл

    10 години преди ифона и андроида имат ос за мобилни устройства, която в никакво отношение не отстъпва на иос или андроид, нещо повече, по отношение на начина си на ползване от усерите и разработчиците е много по-отворена и от двете, но въпреки това почти не оказват влияние на пазара

    от лани пуснаха пхоне 7, която копира епълците по всички възможни начини, всъщност взема най-смотаното от епълските практики и пак не продават много телефони

    по отношение на мобилните устройства мс просто нямат лице и се мятат като риба на сухо от една крайност в друга

    Reply
  10. Христо

    Здравей Григоре,
    Имаш много технически грешки в тази статия, като дългогодишен потребител на епъл “продукти” искам да ти обърна внимание на някой от тях:
    – jailbreak-ването има за цел да отключи файловата система за достъп от приложенията(можеш ли да си представиш всичко тук е chroot-нато)
    както и операционната система да инсталира и стартира не подписани приложения, т.е. без DRM…. и редица удобства произтичащи от това.
    – Отключването за различни мобилни оператори е съвсем различен филм, и е свързан с хакването на фирмуера на байсбанда, който е отделна под система.
    (Десктоп операционната система наистена е базирана на unix и ядрото все още е отворено, поне част от него защото има и Mach микро ядро което е затворено. Ядрото на iOS обаче не е отворено, макар и да изпълнява POSIX стандартите, подозирам че разчита повече на епълското микро ядро.)

    Относно политиката на двете компании, наистина е странна и чакам с нетърпение да прочета разсъжденията ти върху нея.
    Но бизнеса винаги се е стремял към монопол и максимални печалби, това което правят е напълно нормално и старо колкото света. Аз смятам че тази посъвместната политика само ще доведе до още по голямо затваряне и стегнация до достъпа на информация, което в един момент ще доведе до малка/или по голяма/ революция. Дори до пълна промяна на света, или поне до преразглеждане на авторското право и свързания с него монопол…
    Та света се върти и историята повтаря, чакат ни интересни времена 🙂

    Reply
  11. Григор Post author

    @Димитър Тупаров: Така е. Apple продават престиж.

    @Zeridon: Google са много интересни в това отношение. От една страна, са от най-големите горили в тая джунгла. От друга, имат купища изумителни прояви на коректност и пазене от злото. Предполагам, че малко по малко коректността ще умира, но нищо чудно да издържи доста.

    @Данаил: Не виждам нищо лошо в печеленето на милиарди. Виждам лошо в закрепостяването на потребителя, и другите форми на ограничаването му.

    @doni: Благодаря за комплимента. А за jailbreak-ването – по-долу в коментарите има още обяснения, технически много грамотни, но напълно неразбираеми за обикновения читател. А който може да разбера jailbreak-ването правилно, няма нужда от просто обяснение защо то е полезно.

    @k: И да, и не. Малцината, които си jalibreak-ват телефоните, всъщност са opinion maker-ите на ИТ света. Обикновените юзери гледат от журналистите и модните фигури, но те пък гледат от тези. Така че влиянието им е огромно, и Apple и MS знаят това. При положение, че имат конкурент като Android, да гонят ключови потребители в името на контрола ми изглежда върховна глупост. Вместо да получат големите печалби, ще получат големите загуби. Така че въпросът остава отворен.

    @~!@#$%^&*()_+: Моделът на MS е такъв, а той се налага от най-отгоре. Надали има мениджър продажби, който да не разбира глупостта на спазването му в условията на “джаджи” като мобилните телефони, но как да скъсаш утвърдената корпоративна политика? Битката за добре платени бюра вътре във фирмата е жестока – моментално конкурентът ще те топне и изрита.

    @Христо: Имал съм си ядове с това chroot-ване на всичко в iPhone. Обяснението ти е технически много грамотно и вярно, но по-нетехнически читател вероятно не би разбрал и дума от него. Затова написах обяснение, което е ужасно мъгляво и неграмотно, но е разбираемо.

    @ivo_isa: Ей, признаха ни за хакери! 😉

    Reply
  12. ~!@#$%^&*()_+

    @григор
    всъщност модела с който мс завладяха света беше съвсем друг, пуснаха програмистите и потребителите да правят каквото си искат и както си искат
    по някаква причина този модел не проработи при мобилните устройства и там те са аутсайдери

    а лошите момчета са много, едни от най-лошите са епъл, но може би най-лоши са сони

    Reply
  13. Пешо

    наистина Джобс и Балмър едва ли са луди, значи затворения модел носи печалби. Въпреки, че обикновено Майкрософт отнасят критиките по тая линия, Епъл винаги са били много по затворени. Доколко това влияе на продажбите им не знам.
    Изобщо потребителите на джаджи са 2 основни групи. Едната смята, че джаджата ги прави куул, или изобщо им придава някакъв по особен статус. Тук попадат главно децата и някои специфични категории по-възрастни. Потребителите на Епъл са основно в тази група, и тя едва ли се вълнува от отворено/затворено – критериите за избор са други. Виж, ако още нещо започне да се сдобива с такъв статут, примерно джаджите с Андроид, Епъл ще има сериозен проблем.
    Другата група използва джаджите за работа – там отворено/затворено по има значение, и бързият възход на Андроид го показва. Но не съм сигурен дали това не е просто заради по-ниска цена. По принцип джаджите се продават с достатъчен за повечето хора набор от приложения, и ако нямаш нужда от притурки не те интересува как са лицензирани.

    Reply
  14. Морфиус

    Вече задаох тоя въпрос веднъж на друго място и смислен отговор не получих… как си го представяте да работи тоя “магазин” като сорсфордж например… с кодове, стабилни и алфа, бета версии, разработчици които се сменят из него и сие?
    Защото този сайт е чудесен пример за работа в свободни проекти…

    Дори Гугъл въвеждат 10% такса за препродаване през техните магазини, Ейпъл праскат 30% … ще видим колко и как ще струва кефа през М$ стора и Зюне 🙂

    И не са луди, услуга искат да продават… а такива продажби минават през маркетинг и реклама отделите.
    Едни гурута в областта обясняват едни неща, как се манипулират мозъци… като знаеш вкусове.
    Ей тука става веселото… ДРМ а го споменаваш, много голяма част от натиска за ДРМ е в графа маркетинг, а не анти-“пиратство”.
    Та като как да махнат ДРМ а … ?

    Мтел свиват същия номер в момента с новата си система… клиентите псуват, ама ние нали ще си събираме данни за маркетинговите фокуси.

    Reply
  15. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Нормално. От джаджата не се очаква да е променяема, освен ако не си хакер. Нормалният човек иска от гаечния ключ да е не швейцарско ножче, а гаечен ключ. Идеята за използването му като нещо друго го затормозява и причинява нежелани бръчки по мозъка му…

    @Пешо: Струва ми се, че печалбите тук вече не са в пари. Очевидно затворническият (не просто затворен) модел носи по-малко пари от отворения, но въпреки това се налага. Следователно печалбата е в нещо друго…

    @Морфиус: Че къде е проблемът магазинът да си събира някаква такса? Нали и той трябва да се издържа. 10% според мен е чудесна такса. 30% за приложения вече е живо дране, особено в държава с така добре развити електронни плащания като САЩ.

    Иначе си напълно прав, че голямата част от натиска за ДРМ е маркетингът. Пазарни сегменти, и прочее глупости. Което ми се струва друг път към пак същата идея – че истинската печалба в затворническия модел е не в пари, а в нещо друго.

    А за МТел – чудя се кога ли ще ги дам под съд, че ме спамят с SMS-и, най-често без да ми предложат възможност за прекратяването им…

    Reply
  16. Любо Николов

    Григоре,
    Сетих се за един абсолютен произвол в мрежата. Съобщението: Търсената от вас страница не съществува или не може да бъде отворена.
    Всъщност е груба реклама на някакъв уиндоус продукт – не съм и поглеждал какъв точно.
    Като цъкнеш повторно, всичко се отваря нормално.

    Reply
  17. Морфиус

    Аналогията с Мтел продължава… гони се предсказуемост на приходите, а не случайни но по-високи такива.
    И маркетинговите мозъчни трикове се водят един от най-силните методи в тая сфера… за съжаление си е чиста манипулация, от тая дето в политиката пищим от нея, но това е положението… Гугъл правят същото по заобиколни начини, за това още не са стъпили на ДРМ.
    Бизнеса стана прекалено голям и прекалено тромав в тия сфери, ако не се опитва да предсказва поне година напред, лошо…
    Простичък пример – Палм и Блекбъри, все за бизнес решения се имат, ама кой драпа нагоре и кой стана част от НР 🙂
    Григоре, не е нужно да ги съдиш за СМС те… просто иди в някой техен офис и им връчи писмен отказ, ние така направихме и сега е една тишина и спокойствие на тоя фронт 8)

    Reply
  18. go_fire

    Да и аз съм на мнение, че съсденето не помага, а когато помага е бавно и неефективно. Специално в случая има техническо решение. За всеки “умен” (в кавички, защото реално са тъпи) телефон има поне по една програмка, която ограничава SMS-и от определени номера и те никога не стигат до теб.

    Печалбата в какво е? Ами както няколко пъти се каза и според мен, просто използват последните си шансове да смачкат СС и да остане техния модел. Според мен е кауза пердута. Няма начин да успеят, всяко човешко същество подсъзнателно поне, се бори за свобода.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *