Писането и времето

Напоследък почти не пиша. Нямам време.

За щастие, други (които също нямат време) все пак пишат. Така че поне мога в издебнати моменти да чета, и да се радвам. (Благодаря ти от сърце, Любо!) На фона на ужасяващия духовен глад и мизерия напоследък и най-дребната хапка е пиршество. А тази хапка не е дребна, и е вкусна.

Възхищавам се на Любо Николов. Смазан е от количеството работа. А сигурно и от безпаричието – преводаческият труд напоследък не е добре платен, дори този на най-добрите… И въпреки това продължава да пише. По дочутото от него, съвсем скоро ще видим и последната глава от първата част на “Елесар”. А после ще има и втора. И много се надявам да има и трета. 🙂

Преди време подхвърлих идеята – стане ли готова поне част от книгата му, да я направим на аудиокнига. Да се намерим мераклии, да разпределим гласовите роли, и да запишем репликите. (Да, да, знам. И аз не съм актьор, и гласът ми става най-вече за плашене на гарги. Но ще направя каквото мога. По-добре не съвсем пипнато, но да направя нещо. Все ще се намери кой да му се радва.) Ако се намери и кой да даде малко звукови ефекти, и да помогне за монтажа, ще е просто супер. За музика… дори не се надявам. Мисля си за Глориан – той може да направи истинска музика, като за такова нещо. Но познанството ми с него е един-два разговора по телефона, преди доста години, а и той сигурно също е претоварен, и няма да има нужното време. Така че дано успеем да се съберем достатъчно ентусиасти, за да направим поне ролев запис. (Добре де, признавам си – с удоволствие бих изчел цялата книга и сам, просто за да я има на аудио. Но ролевият запис ще е по-хубав.)

Идеята е тази аудиокнига да се разпространява свободно, точно както са достъпни за всекиго и записите с главите от “Елесар”. Много ми се иска, когато Любо Николов ги обедини в книга (той смята и да ги доизпипа), тази книга също да е достъпна свободно. Не зная дали ще е възможно – интелектуалците днес живеят полугладно. (Не ги бъркайте с културтрегерите, те са обратното на интелектуалец!) Но много ми се иска. И зная, че и той се разкъсва между задължението да храни семейството си и желанието творбите му да са свободни като птици, за всеки, който поиска да ги чете.

В тази връзка, един момък, когото уважавам от сърце и душа – Митко Стефанов – преди няколко дни подхвърли наново една стара идея. И ми се иска да я споделя с всички, които още надникват понякога тук.

Идеята е да съберем пари, и да “откупим” правата върху тази книга на Любо Николов. Ако успеем да съберем достатъчно, и върху други – той има немалко чудесни творби. Схемата на откупуването е проста: получава определена сума срещу ангажимента да лицензира дадена творба под Криейтив Комънс лиценз.

Ще се съгласи ли? Ако съдя по опита на Николай Теллалов, свободното пускане на произведение не само не подяжда продажбите му като книга, но дори ги стимулира. Но за да има продажби, трябва да има отпечатана книга, а доста от българските издатели за нищо на света няма да отпечатат свободно произведение – противоречи на модата за интелектуална собственост с цел власт, контрол и “арестуване” на потребителите. Дори тези издатели, които са хора на книгите, а не хора на парите, може би няма да посмеят да издадат тези свободни книги. Затова Любо трябва да има с какво да се издържа, за да може да пише, и евентуално с какво да издаде написаното. (Възвращаемост сигурно ще има, но ще е след като се вложат парите за издаването.)

Затова предполагам, че съгласието му би било въпрос на цена. Досега не съм посмял да го попитам колко ли ще струва освобождаването на това му произведение, или което и да е друго. Не зная дали ще му е приятно да прочете този въпрос в блога ми – той понякога чете тук. Не зная дали ще му е лесно да отговори. Но… това е към него.

Към всички останали е въпросът ми: бихте ли дали колкото ви е по силите, за да откупим права на добри произведения, и да ги освободим за четене? Тези на Любо Николов вероятно ще са сред първите, както защото са истински добри, така и защото той горещо симпатизира на идеята за свободното творчество. 🙂 Струва ли си да пробваме?

25 thoughts on “Писането и времето

 1. Branimer

  Аз имам и друго предложение, Гриша – помисли и върху него. Защо не се направи едно малко организиране и да се съберат пари за издаването на Елесар като печатно издание в бутиков тираж? Няма да е чак толкова скъпо, максимум по десетина лева на участник. Може да се пробва схемата, по която Човешката събра предварително пари за Слънцето на Ники Теллалов и после даде бройки на всеки, участвал в начинанието. При добро желание мога да разпространя новината на набиращият все повече сила сайт knigi-igri.net, където се събираме все повече фенове на жанра. Любчо има МНОГО почитатели като автор на книги-игри и съм сигурен, че там ще има отзвук.

  Reply
 2. Michel

  За музикална редакция/тонрежисура и монтаж, се сещам за Шмидт… 😉

  За пускането на книга под свободен лиценз — звучи супер, и не виждам и защо да не може да се отпечата? Нека първо я напише Любо обаче, една хубава редакция, и защо не да се отпечата след това?… 🙂

  Reply
 3. Григор Post author

  @Branimer: Едното на другото не пречи – напротив, помага. Само че по десетина лева надали ще стигнат, бутиковите издания излизат по-скъпо. Затова ми се струва много по-разумно да се издаде в нормален тираж. Само че пък той трудно ще се продаде, впредвид разпространителската мафия. Затова пък е нужна рекламата, вдигната от освобождаването на книгата. 🙂

  @Michel: Уви, не го познавам и нямам представа как ще се отнесе към идеята. А отпечатването е много желателно, и не пречи на свободния лиценз. 🙂

  Reply
 4. алекс

  Григи, давам ти гласа си за аудиокнигата, ако въобще решиш, че би ти вършил работа 🙂 Мисля, че няма да има никакъв проблем да уговоря и Евелина Павлова да направи същото, хем нейният глас е наистина прекрасен 🙂

  Reply
 5. Григор Post author

  @алекс: Гласът ти е разкошен, и ще бъде страхотна придобивка за книгата! 🙂 Ако пък и Евелина се присъедини към тима, ще бъде просто супер. Направо го виждам как се оформя!

  Reply
 6. Petrof

  Добра идея, а може и да ‘и се даде популярност с Фейсбук-а също ….

  Reply
 7. Cliff_Burton

  Първо подкрепям с двете ръце идеята да се събират пари, за да се пуснат наистина стойностни неща под свободен лиценз. И тъй като тук стана въпрос конкретно за нещата на Любо Николов да ги разделим условно на две части:
  1. Книги-игри. Доколкото разбрах към Любо Николов е имало някакакво предварително предложение да се откупят правата му върху книгите-игри, за да могат да се преиздават и т.н… Ако това е така, може би е по-добра идея първо да се съберат пари за пускане на книгите-игри под СС. Това не знам дали би могло да стане лесно, но все още има доста по-стари фенове, които си спомнят книгите-игри от 90-те години и предполагам повечето от тях биха събрали някакви пари за пускането им под СС. Мен лично малко ме притеснява това, че част от книгите-игри на Любо Николов могат да се намерят на читанката и е възможно хората, които искат да откупят правата да го правят не толкова с цел преиздаване, колкото да атакуват читанката.

  2. Елесар. Тук събирането на пари за пускането на Елесар под СС и издаването и на хартия не би било проблем. Особено предвид на това колко много фенове има Толкин в България и колко уважаван и обичан е Любо Николов сред феновете на Толкин 🙂 Обаче тук имам един въпрос – е знам как стоят въпроса с правата за създаване на произведение във вселената на Толкин и дали отново няма да се намесят праводържатели. Т.е. докато всичко е само на неговия сайт и некомерсиално всичко е ок, но ако книгата се издаде на хартия може да възникнат някои проблеми.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Petrof: Аз нямам акаунт във Фейсбук, така че оставям това на вас. 🙂

  @Божо: “Ъхъ” ми се струва доста неангажиращо. Имаш ли нещо по-конкретно наум? 🙂

  @Cliff_Burton: За книгите-игри – и аз подозирам, че една от целите може да е тази.

  За Елесар – праводържателите на Толкин са известни с лошото си отношение към “грабеж на права” на Толкин ;-), но не зная доколко успешно могат да претендират за права върху всяко произведение, което използва герои и елементи от вселената му. А дори да могат, Любо може просто да смени по една буква в имената, и юридически вече ще е извън обхвата им. Вярно е, в България имаме най-добрия съд, който може да се купи с пари. Но за Любо няма да е проблем да преработи нещата и мъничко повече, така че да ги извади изцяло от вселената на Толкин, и пак произведението да си е чудесно. А тогава вече опитите да бъде съден ще бъдат скандални до степен малко светлина върху тях да рикошира зле върху съдещите – надали ще посмеят… Много по-голям проблем ми се вижда това, което “не е проблем” – събирането на парите.

  Reply
 9. Божо

  🙂
  Ще позаделвам парички на месец, а ако има някой герой със запушен нос, мога одма да го озвуча 😀

  Reply
 10. Григор Post author

  @~!@#$$%^&*()_+: Беше притиснат от издателя. Подробностите са много неприятни, така че няма да ги напиша. Но не говорят никак зле за Любо.

  Reply
 11. Виктор

  Предполагам, че “Моята библиотека” ще прояви разбиране към такива работи и ще свали каквото трябва. Дори съм сигурен. Позволете само да се похваля, че едно време, по времето на BBS, гледам в един BBS, различен от тоя на Григор, 🙂 на някакъв младеж сигурно, една книга – Тайната на свещения мъх. Та му пиша в чата със сисопа, че така и така, не е свещен, светещ е. Та оправи май младежът заглавието. 🙂 Сиреч, повече от десетилетие се четат тия книги безплатно, та и да се свалят сега от Читанката, няма да е беда.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Виктор: От “Моята библиотека” тогава проявиха пълно разбиране, и веднага свалиха книгата. Без изобщо да питат защо и по какъв повод издателят иска сваляне – просто получиха молбата, и я изпълниха.

  Reply
 13. ~!@#$%^&*()_+

  обикновено моята библиотека не се съобразява с какво иска издателя
  съобразява се с авторите и преводачите

  още повече, издателя не може да има претенции към издание на друго издателство, издадено преди почти 20 години

  Reply
 14. Григор Post author

  @~!@#$%^&*()_+: Законовата материя по въпроса е омотана. Накратко, ако издателят е откупил правата за издаване на книгата в електронен вид, също има право да иска тя да бъде свалена. Реално почти никой български издател не ги откупува, но изглежда, че от екипа на “Моята библиотека” проявяват разбиране, без да са длъжни. В крайна сметка, и те, и издателите (нормалните – не маниаците с апетити да станат информационни феодали) са все хора на книгите, тоест съмишленици. Нормално е да проявяват колегиалност и извън изискваното от закона.

  Reply
 15. Виктор

  Гражданинът Григор Гачев е засечен от наши хора в съответното ВУЗ unibit.bg със следната прочее проява:
  “19 април 2011 г. (вторник), 11.45-12.00 ч., “Свободни лицензи”, Презентация: Григор Гачев, програмист”
  Малка поправка от мене, е да речем, че Григор е по-добре да беше представен като създател на първата българска библиотека с електронни книги, SF&f BBs

  Reply
 16. Siff

  Аз в аудиокнигата не мога да се влкюча, но съм “за” събирането на пари (в разумни граници) за издаването на Елесар под СС. Преди години така издадохме една книга (мисля, че беше по 10 лв. на човек) в скромен тираж. Не беше под CC, но въпреки това беше трудно да се намери издател, но в крайна сметка книгата излезе и мисля, че всички екземплчри се продадоха.

  Reply
 17. Ermand

  Григоре, и аз давам пари за за/откупуване на привилегията 😉 за разпространение на книги на Любо.

  Reply
 18. Borko

  Аз имам хубав глас и за мене ще бъде чест да го даря на аудио книгата

  Reply
 19. Borko

  @Григор: Най-сигурно на email falstad в gmail.com имам и facebook но Вие нямате така че мейла е най-добре. Също така съм навит да направя дарение за освобождаването на книгата, до 50 лева. В София съм, така че ако някой сметне че е добре да се видим и така съм навит.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Borko: Изредактирах мъничко е-майла в коментара, за да не е толкова удобен за спамерските харвестъри. 🙂

  Reply
 21. Borko

  @Григор мерси :), аз мислех и номер и адрес да си дам, щото на тебе ти имам вяра ама не и на спамерите 😀

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *