Претоварено направление

Преди няколко месеца моя роднина сключи договор с Виваком за домашен телефон. Планът й включваше 1600 безплатни минути към повечето страни по света, което й беше много изгодно – тя има роднини в САЩ, и често си пише с тях. Сега можеше и да се чува.

Срещнах я преди няколко дни, и докато разговаряхме, тя ми се оплака:

– Нещо услугата май е станала прекалено популярна напоследък. Обикновено в началото на месеца водя по един-два разговора, и после все не мога да се свържа – казва ми “претоварено направление”.

– Тоест, в началото на месеца хората говорят по-малко, а после почват повече? Нещо не ми звучи убедително.

– И на мен, ама какво друго може да е?

После животът ме подгони, и забравих за разговора. Днес обаче говорих с моя позната, която директно ме попита:

– Абе да не би на БТК капацитетът за външни връзки да им е паднал напоследък? Забелязвам, че като се обаждам до САЩ, почти винаги получавам съобщение за претоварено направление.

– Де да знам, възможно е.

– А знаеш ли кое е най-странното? Има ден-два в месеца, точно когато започва поредният месец от договора ми, когато успявам да говоря. Но през другите дни винаги направлението е претоварено. Да не би аз да не правя нещо както не трябва?

– Хм… – Спомних си за роднината ми. – Да не си случайно на един план, дето включва хиляда и шестотин безплатни минути към кажи-речи целия свят?

– Точно така? Знаеш ли нещо по въпроса? Какво съм оплескала?

– Не, просто се чудех… Не ми се вярва вината да е твоя. Може просто да улучваш моменти, когато и други хора говорят. Знаеш, повечето хора звънят горе-долу по едни и същи времена на деня…

– Не е това. Днес се обадих в четири сутринта, специално да проверя тази възможност. Кой говори тогава? А пак ми даде претоварено направление…

… Най-лесно е да предположа, че Виваком просто пращат зарибените наивници за зелен хайвер. Възможно е обаче да греша, и проблемът да е другаде. Затова имам въпрос – случайно да сте на такъв план за домашен телефон? Ако да, сблъсквате ли се със същия проблем?

9 thoughts on “Претоварено направление

  1. Жилов

    Жена ми говори с Русия по телефона (върви в пакет с БТК ADSL интернет). Не сме имали никакви проблеми с връзката.

    Единственият проблем беше когато се преместихме на нов адрес: техниците дойдоха след близо месец и половина, за да направят нещо за 5 мин. (телефон тук е имало преди, т.е. не се изискваше особена работа от тяхна страна). Дотогава стоях на новия адрес без телефон и интернет сьответно. Разправях се доста с БТК, но договорът ми се беше преподновил вече за още 1 година… Уж уговорих с централата им някакво обезщетение, но не виждам все още да съм го получил.

    Извън това обаче услугата си е доста изгодна, както казах, не сме имали проблеми с връзката, а са включени повече минути, отколкото можем да изговорим. Не знам как стоят нещата с обаждания до САЩ, обаче.

    Reply
  2. Scroch

    Ние се отказахме от Виваком, преминахме на Глобул за домашния телефон, много по-изгодна за нас е услугата там

    Reply
  3. Petrof

    Мога да издам новела за сагата ми с БТК ….
    По отношение на домашния Интернет и телефон са най-големите наглеци в страната. Да не говорим пък за супер наглите им “Договори от разстояние”.
    Преди около 1 година бившият омбудсман организира пресконференция посветена на мобилните оператори. От тогава даже продажните електронн медии (корумпирани с много реклама) благоволиха да обърнат внимание на проблемите с тях.
    Но понеже са най-малкият мобилен оператор, БТК засега са най-малко нагли по отношение на мобилните услуги.
    Та най-вероятно гадовете са спретнали някакво софтуерно ограничение, че да не могат хората да си ползват минутите.
    Съветът ми е жената да ги скъса от жалби и оплаквания. Но да са официални жалби заведени с входящ номер. Освен това нека да ги изпрати с копие до Омбудсман, КРС, КЗП. И да иска компенсация и обезщетение за неизползваните си минути. Само тогава могат да и обърнт внимание от БТК!

    Reply
  4. ridiculous

    От години ползвам тази услуга, минутите са 3600 всъщност и никога не съм имала проблеми. И се надявам да нямам, че тези регулярни разговори, за които го ползвам са ми важни, дълги са и са всяка седмица.

    Reply
  5. Григор Post author

    @ridiculous: 3600? Да не става дума за друга услуга? (Може и аз да съм запомнил погрешно, разбира се.)

    Reply
  6. CTEHATA

    Майка ми ползва подобна услуга, като минутите наистина са 3600. Най-вероятно не помниш грешно, защото планът на майка ми е за разговори с Европа, а в твоят случай проблемите на твоите познати са със САЩ.

    Reply
  7. ss7

    Да бе , “претоварено” 🙂 .

    Интересно , ако по същото време вземе, че звънне през техния гсм , дали ще е “претоварено” направлението .

    Reply
  8. Pi4a

    Точно на такъв план сме – 3600 безплатни минути на месец. Досега не сме чували такова съобщение. И между другото, не е само за Европа, а за страни “1-ва категория”, както ги наричат – т.е. САЩ, Англия, Германия, Испания, Канада и др. (справка – в БТК/Виваком). Имам чувството, че някои хора не са си чели договора, затова не са наясно къде точно и колко минути могат да говорят. И аз имам една забележка – не може да се проверява на 123 колко минути остават от тези 3600. От GSM-а, който е в пакет с домашния може, но там са 1300 минути само, при това само в мрежата на Виваком, от които 1000 към 5 избрани номера и 300 към всички останали в мрежата. И още нещо – ако не ги изговорите, не се прехвърлят за следващия месец! Ето на това разчитат!

    Reply
  9. Sah War

    А случайно да сте се замисляли дали претоварването не е резултат от почти безкрайните ленти за тотално подслушване, запис и отчет пред „Партията-майка“?
    Ще предположа, че щом технически линията е претоварена, има май само 4-5 разумно-емпирични обяснения:

    1. Доставчикът на мобилни услуги лъже нагло за даваните услуги, в случая означава тотално разминаване с рекламираните спецификации на „офертата“ и реално получената услуга;
    2. Тотално подслушване и записване от безконечен брой групировки, „легални“ и „нелегални“, „държавни“ и „частни“… конкретните параметри на подслушванията варират;
    3. 1 + 2 в някаква качествено-количествена комбинация;
    4. нещо (или много неща, т.е. в мн. ч.) още по-зловещо, свръхсложно и многопластово като конспирация и дейност;
    5. !?! (безкрайни варианти, които оставям на въображението ви да осмисли).

    Както пишеше на една картинка, която мернах наскоро в Интернет:
    Orwell’s 1984 WASN”T MEANT TO BE USED AS AN INPIRATIONAL INSTRUCTION MANUAL… [for past/future/present ubertotalitarianism(s)].

    Честито Ви осъзнаването, че винаги сме били (полу-)роби… дано боли здраво, за да започнем лека-полека (или експоненциално ускорително хаотично) да деконструираме мисловните илюзии в съзнанията си и все повече практическо-експериментално-критически-скептично да решаваме и анализираме нещато от реалността със собствените си глави и съзнания. Вечното съмнение също трябва да е на линия.

    Тънките граници между фикцията и реалността тотално се срутиха в последните десетилетия (което е нож с две остриета, разбира се) и почти всичко, давано по всички видове масмедии (а и в Интернет) е съзнателно програмирано да звучи по начина, по който звучи, С ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕЛИ (това е валидно и за моя коментар дори; наричам го самоускоряващ се ефект на свръхрационализацията-емпиризацията).

    Осъзнаването, че това е немалко вероятно ВИНАГИ ДА Е БИЛО ТОЧНО ТАКА носи ескалация на страха у хората с по-мека/лабилна психика и ускорение на параноичността, но и на интелекта, у по-умните и хладнокръвни люде (за съжаление, и при двете „групи“ има съвестни и безсъвестни, добри и зли, и много по средата…).

    Sah War

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *