И пак за Фукушима


– Бе ти що се мажеш с лайна?
– За да прогонвам марсианците.
– Че къде си виждал наоколо марсианци?
– Ето, виждаш ли? Работи!

Положението в електроцентралата все още е далече от спокойно. Всеки ден може да донесе нови промени, включително нови опасности. (Поне за населението, което живее около нея. Ние сме на обратната страна на глобуса – можем спокойно да оставим тревогите за тези тук, които не излизат от къщи без каска срещу падащи керемиди и гръмоотвод срещу мълнии.) Но най-лошото вече е извън списъка на възможностите.

Повече ме тревожи нещо, което ни засяга тук, пряко и непосредствено – идиотизмът и паникьорството на идиотите и паникьорите. На практика не ми е известно бедствие в историята на човечеството, при което паниката и глупостта да не са взели повече жертви от самото бедствие. Така беше и с Чернобил, включително и в България. Иначе казано, пострадалата ядрена елекроцентрала е по-малка опасност от паникьора. А идиоти и паникьори в България имаме, уви, и в излишък. Бихме могли да ги изнасяме за Япония, ако не беше жалко за хубавата държава.

… Както и да е. Преди малко прочетох един стегнат и точен, ако и не твърде подробен преглед какво е положението във Фукушима Дайичи засега. Препоръчвам го на тези, които искат да знаят каква е реалната ситуация. Писнало ми е от “новини” от категорията “говорещи сини зеленчуци”.

Имам нахалството да препоръчам и нещо друго. Идиотите и паникьорите НЕ СА безвредни. Повтарям, те са по-опасни от пострадала ядрена централа. АЕЦ-ове не гърмят всеки ден и час, а идиотите и паникьорите ни бутат към вършене на глупотевици непрекъснато. Дали не е добре да направим един брейнсторминг – как да намалим вредното облъчване от тях? Напоследък дозите му станаха прекалено високи, и на моменти сериозно застрашават здравето и живота на този или онзи.

(Един пример – паниката около GSM клетките. Наскоро разговарях с иначе много интелигиентно момиче, наплашено, че клетката върху блока отсреща може би я облъчва, и може да й докара рак. По време на разговора ни тя поне два пъти води разговори по мобилен телефон – тоест, не я е страх дали той няма да я облъчи и да й докара рак. Причината? Клетката е много голяма и изглежда много страшно, а GSM-ът е дребна и симпатична джаджа, която не оставя усещане за заплаха… И това момиче е завършило средно, че и висше образование. Учило е в училище, че силата на въздействието намалява пропорционално на квадрата от разстоянието. Не й е никакъв проблем да сметне, че клетка, която е на 30 метра, те облъчва 9 000 000 пъти по-слабо от GSM, който е на 1 см от главата ти. Да не говорим, че не я е страх да излиза на слънце, което облъчва към един милион пъти по-силно от GSM-а. И го прави с видима светлина, която е поне десет пъти по-високоенергетична, и съответно по-канцерогенна от радиовълните. Нищо чудно даже да ходи на плаж, да се пече на това слънце. И то вероятно лятно време, когато слънцето е най-силно…)

Понякога се чудя – дали не е добра идея да направя магазин за предпазни средства? Примерно магически пирамиди, които се слагат под леглото, за да те пазят от вредното биоенергетично излъчване на Космоса. Или пояси, които защитават ключовите четвърта, пета и шеста чакра от психотронните атаки на зложелатели. Или добавка за салатното олио, която свежда до нула съдържанието в него на холестерол… С абсолютно чиста съвест ще мога да рекламирам, че магическите ми пирамиди свеждат вредните космически биоенергии до нулата. И че след добавяне на добавката ми към олиото всички изследвания на най-реномирани лаборатории показват нулево съдържание на естествения холестерол в него…

Ще се напечеля ли от тази работа? Съмнявам се. Пък и не ми пука. Ако гонех печалба, този блог нямаше да го има, като начало. Важното е друго. Почвам да си мисля, че хора с идиотизъм над едно определено ниво е опасно да разполагат с пари. (Както и с каквото и да е друго.) И че оставянето им с по-малко пари, или други начини да въздействат на околните, е активно и полезно благодеяние към човечеството…

31 thoughts on “И пак за Фукушима

 1. ivo_isa

  Някои аналогии не са много верни… Имам предвид микровълновото и видимото излъчване.
  На времето имаше идея домашното отопление да се направи по-ефективно, като се заменят лъчистите и конвекционални източници с микровълнови. Смисълът е в това, че ще бъде затопляно само човешкото тяло, а околната среда – не. Знаеш ли защо не се въведе?
  Защото микровълновото лъчение наистина е по-вредно за живия организъм. Дълбочината на проникване е по-голяма и е възможно влияние върху биохимичните реакции в клетката.

  Reply
 2. galarad

  Само та ти кажа – ще се напечелиш.

  Аз искам да те попитам друго. Защо се чудиш на някой, който се страхува от антената на 30 метра, а не се чудиш на този, който вярва в непорочното зачатие, възкресяването на мъртвите, превръщането на вино в кръвта на Създателя от селския поп и т.н.? Абстрактно погледнато, твърдението “отсрещната антена ще ми причини рак” и “преди 2000 години една жена заченала от Бога, създател на вселената и всичко в нея” са неотличими. Щом едното може да има милиони поддръжници, защо другото да няма?

  Reply
 3. Жилов

  Проблемът е, че повечето хора са невежи и/или с религиозно “мислене”. За невежеството специално – ако го нямаше училището (в сегашния си вид), резултатът щеше да бъде абсолютно същия или дори по-добър. Аз в момента се уча от безплатния сайт на този човек: http://bit.ly/hMekF1

  Reply
 4. Жилов

  Един tweet от Калоян Кирилов:

  Тайно общество с подривна дейност е заплаха за човечеството. Броят на членовете му нараства непрестанно. Името му? “The Illiterati”

  Reply
 5. Michel

  @ivo:

  То затова и не се топлим с вълни както в микровълнова печка… Ако се топлехме, вече нямаше да ни има… 😉

  Reply
 6. Данаил

  Нали наскоро намериха радиация от Фукушима в Румъния, Чудя се аз как стигна до тук без да изтреби половината свят… ама явно тя радиацията избирателно пътува, Япония-Европа. Другото го прескача. А колкото за антените на GSM операторите .. всеки занимавал се с подобна техника знае, че колкото повече са антените, толкова по-малки са мощностите на излъчване. Аз лично съм за много, но малки, от колкото малко но големи и мощни антени.

  Reply
 7. JJ

  Пак ще пробвам да си напиша коментарите защото май ме нарочи системата за спамър 🙂

  За който му се слуша http://www.bivol.bg/target/item/778-kaschiev-aec.html, човека умно и научно обяснява евентуалната ситуация около Фукушима и съм склонен да му вярвам повече от манипулираните съобщения на TEPCO препечатвани от агенциите. Има и интересни идеи относно как може да се разбере какво всъщност става в реакторите, както и защо според него първоначалните усилия да се запазят реакторите невредими за последваща експлоатация са усложнили положението. Предупреждава ни и за Белене – че сеизмичната обстановка там е повече от “сложна” и има приложени документи, потвърждаващи това.

  Reply
 8. JJ

  За клетките съм с особено мнение – защото там има много фактори. Освен разстоянието до източника така и усилването на антената и мощността на предаването. Неприятната комбинация от тези параметри по мое мнение може да окаже негативни последици върху човешкото здраве. Да не забравяме и друг параметър -времето за излагане на вредно електромагнитно лъчение. Т.е аз говоря по 30 мин на ден с ГСМ в зона на добро покритие – т.е да кажем че ме телефона ми ме “бие” в главата с около 100-200mW а ако антената е конструирана добре и с доста по-малко (20-50mW). От друга страна на 30-50м от дома ми в блока срещу мен имам секторна антена с усилване около 18-20dBi и мощност на предаване 16-40W (лош предполагаем сценарий). Поради финансови и други съображения мобилния оператор е “напънал” станцията и в моя дом се получава поле в недопустими граници – на което съм изложен около 12-14ч дневно (за лошия сценарий да кажем 2mW съгласно формулите). 2х14ч= 25mW не мисля че това е безвредно, както не е безвредно и говоренето по мобилния – но както казах всичко е въпрос на доза облъчване. Имах колега занимаващ се със замерване на силата на полето на базовите станции – след като е разбрал за проверките оператора чрез телеметрия е свалил нивата в допустими граници. Замислял съм се и върху още една особеност. Ако клетката е върху блока ни не би трябвало да има опасност защото антените сочат към околните сгради и малко вероятно в кръговата им диаграма на излъчване да има листи сочещи надолу към моя апартамент. Но какво става ако има лошо филтриране на захранващите и модули по ВЧ или по-лошо – недобро заземление на цялата система. Дали е възможно клетката да “върне” ВЧ по захранването и съответно да излъчва в дома ми посредством електрическата система. Тогава спейки до контакт аз пак ще “говоря” по GSM макар и на много по-малки нива на сигнала, но за сметка на това 8h в денонощието.
  Изхода според мен е стимулиране на операторите (било и с безплатни места или преференциални наеми) за разполагане на повече микро и пикоклетки (клетки с малка мощност) в районите с лошо покритие. По този начин те могат да намалят мощността на основните си предаватели и проблема с облъчването да изчезне или да се сведе до допустими нива. Защото аз мога да избера да си изключа ГСМ-а или да го ползвам по-рядко но е трудно да си сменя апартамента поради това че някой е решил да сложи ободудване не където трябва и не както трябва.
  Това са само размисли – не претендирам да съм капацитет по темата. Ще се радвам да чуя и вашето мнение

  Reply
 9. Григор Post author

  @ivo_isa: Мисля, че не е заради това. Действително микровълновото лъчение прониква по-дълбоко в организма. Причината обаче е, както сигурно сам се сещаш, че се поглъща по-малко от живите клетки, отколкото видимата светлина. (Преди да ми кажеш, че епидермисът поглъща цялата слънчева светлина, и пази клетките на организма на тъмно, те съветвам да погледнеш срещу слънцето гънката между палеца и показалеца си – там се вижда най-лесно как светлината прониква. Със специална тъмна камера, на входа на която можеш да поставиш добре уплътнен пръста си, ще забележиш, че пряка слънчева светлина минава и през него, през цялата му дебелина.) Съответно, тъй като се поглъща по-малко, и оказва по-малко влияние.

  Отделно, ефектът на електромагнитното поле върху биохимичните реакции има квантов характер: един фотон с енергия от синия спектър има милиарди пъти по-голям шанс да окаже биохимично влияние, отколкото имат 10 фотона с по една десета от енергията му. Класически пример: най-обикновена топлинна печка. Ако се топлиш с печка, ще погълнеш за живота си трилиони пъти повече енергия от нейното инфрачервено излъчване, отколкото от една-единствена рентгенова снимка. Само че шансът това облъчване да ти докара рак е много по-малък от този при рентгеновата снимка. Причината? Инфрачервените фотони не са достатъчно високоенергетични, за да повлияят биохимична реакция. (А проникват в тъканите още по-дълбоко от видимата светлина.) Радиовълните, с които работят GSM-ите, са още по-нискоенергетични от топлинното излъчване – смятай сам с колко още намалява шансът да хванеш рак от тях; иначе казано, колко трябва да бъдеш облъчен с тях, за да има реален шанс да хванеш рак. Мисля, че ако нужното количество облъчване се разпредели дори на продължителността на цял човешки живот, дозата му за една секунда ще опече човек, чрез топлинното си въздействие.

  Предполагам, че причината да не се въведе идеята е друга. Микровълново облъчване, което ще затопли човешко тяло, ще нажежи до червено всеки метален предмет в стаята – мебелите, бижутата на човека, пломбите му… Точно както микровълнова печка само загрява месо (и това й отнема доста минути), но мигновено изгаря от сложен в нея метален предмет (а ако е достатъчно мощна, за да не изгори, го нажежава до червено за една десета от времето за стопляне на месото).

  Reply
 10. Григор Post author

  @galarad: Думам ти, дъще, сещай се, снахо. 🙂

  @Жилов: Мисля, уви, че проблемът не е просто в неграмотността. Момичето, за което говоря, е всичко друго, но не и неграмотно – както и страшно много други хора, които са високообразовани, интелигиентни и свестни, но вярват на дивотии… Мисля, че проблемът е в неспособността (или ненаучеността) да разсъждаваш със собствената си глава. От неумението да подлагаш дори авторитетите на съмнение. Много пъти ми е правило впечатление как селски байчовци и стринки, които нямат завършено четвърто отделение, но използват главите си, не се хващат на измами, които впримчват като стой та гледай хора с по две висши образования, които обаче не са “автокефални” (да цитирам Иван Попов).

  @JJ: Просто си се бил подписал като “jj”, с малки букви, а за WordPress това е друг, още неодобрен потребител. 🙂

  За документите за Белене – любопитен съм да ги видя. Напоследък съм видял толкова абсолютно противоречащи си документи за сеизмичната обстановка там, че просто няма как и една трета от тях да са истина. Много ми се иска да зная каква всъщност е истината.

  Не зная какви са конкретните параметри за клетките, не съм успял да ги намеря никъде. Но ми се струва странно телефонът да има 20 миливата излъчване, а клетката – 20 вата. Така или иначе, връзката е възможна само ако и двете страни се чуват една друга – ако клетката може да чуе GSM с излъчване 20 миливата, според мен е безпредметно да предава с мощност 20 вата, той ще я чуе и при далеч по-малка. Също, съгласно формулите на 30 метра разстояние полето при максималното 40 вата излъчване ще е около 0.0044 миливата. Дори при 24 часа в денонощие това прави около 0.1 миливата денонощна доза. Докато GSM при 30 минути дневно на минималните 20 миливата прави 600 миливата денонощна доза – 6000 пъти повече, или дозата от клетката за около 16 години. Не че и това е сериозен проблем, но… хм.

  Reply
 11. Иван

  Слуховете, паниката и теориите на конспирацията се вихрят там където официалните власти и медии не казват цялата истина. Често властите прикриват (най-)страшните факти, заради своя имидж или да не всяват паника.

  Докато истината се украсява и прикрива хората ще вярват повече на слуховете, отколкото на официозите.

  По време на комунизма никой не вярваше на официалните медии. Затова и предаването на Ку-Ку за мнимия инцидент в Козлодуй вся такава паника, въпреки че вече уж бяхме свободни и информирани.

  За съжаление и Японците не можаха да избягат от тази порочна практика. По едно време дори самото правителство смъмри компанията че не ги държи в течение. А те определено не бързат да разкриват точните детайли на случващото се. Който следи нещата отблизо може да намери доста примери. За мен най-фрапантният е снимката на контролния център на втория от блок, която трябваше да успокои масите, но всеки експерт веднага би забелязал че освен осветлението в тази зала нищо друго не работи, нито монитори, нито скали, нито индикации, нито дори часовника на стената. Спете спокойно деца…
  А сега чета и за някакъв опит да се премахва “нелегална” информация относно централата, което си е направо Оруелски патент за coverup. За съжаление това май съвпада с виждането на Георги за решаване на проблема.

  Прекаленото опростяване на проблемите, също води до изпростяване.

  Reply
 12. JJ

  @Григор – пропускаш формулите за усилване на антената. Според ъгъла на излъчване една секторна антена усилва сигнала (насочва го) по определен начин 10-100 пъти повече от това на еквивалентен изотропен излъчвател , т.е тези 40 Вата – (да базовите станции могат да достигнат такива мощности на излъчване) стават еквивалентни на 400 до 4000 в зоната на излъчване на антената според това какъв е ъгъла и. Защо мобилния телефон работи на максимум 2вата (4W при 900МHz), а клетката на 40 – ами защото първо антената J-Pole и приемника на мобилния телефон са доста “дървени” и нечувствителни в сравнение с тези на базовата станция, освен това с цел пестене на енергия телефона излъчва с ниска мощност и оставя на клетката тежката задача да поеме комуникацията. Т.е тя излъчва с висока мощност, като същевременно има и изключително чувствителен приемник и антени. За да пести батерия и да не ти пече мозъка – мобилния апарат има способността да регулира мощността си спрямо нивото на сигнала от текущата клетка. Т.е ако си в зона на добро покритие – както сме ние в градовете и не си сложил ръка върху антената мощността е в пъти по-ниска от максималната – около 100-200мв а може и по-малка (изходната мощност на предавателя се саморегулира няколко пъти в секунда и варира от 1.6мВ до 2В като се дава в dbm върви през 2 единици (2,4,6 до 33) / 1800МHz – вижте на какво съответстват тези величини http://www.cpcstech.com/dbm-to-watt-conversion-information.htm. Антената на телефона има шанс да е добре оразмерена, и да намаля с 1/2 това което ви “бие” по посока на главата така че ако имаме 100мв да кажем в главата ни влизат 50, за 30 мин = 25мв. Какво идва у дома от клетката – тук идва и грешката ти с формулата – освен усилване на антена не отчита и дължината на вълната. Т.е една мощност пристига при теб на 900 и друга на 1800Mhz. Стигнахме до формулата за загубите в свободно пространство- нарича се формула на Фрийс и взима предвид усилването на антените и честотата на предаване/дължина на вълната. Съгласно http://www.learningmeasure.com/cgi-bin/calculators/friis.pl че ме мързи малко да смятам на хартия – при мощност на излъчване 40W/ 46dbm и усилване на антената от 18dB и разстояние 30м – в изотропен източник (АЗ) постъпват около 2mW/900Mhz и само 0.5mW/1800MHz. Т.е при 24ч – имаме 48mW/12mW което не знам дали е много или малко. Картината която изчислявам признавам може да е малко крайна като стойности (отчитам антена на 30м разстояние насочена директно към апартамента ти с огромно усилване и голяма мощност на базовата станция), и може би това което получаваме от клетката е нищо в сравнение с половинчасов разговор с шефа когато сме на разходка в гората с минимален обхват и апарата работи на 2W. Но се замислете за бебетата и малките деца – какъв е ефекта на вълните върху техните организми. Притеснява ме, че знаем малко за това – наречете ме параноик, луд или твърде предпазлив, но твърде много неща обявявани като безвредни се оказват не точно такива. Затова съм привърженик на мерките дадени в по-горните ми постове за ограничаване до максимум на тези ефекти за да не ставаме жертва на играчките си. Виждам че като цяло нещата вървят в тази посока – слагат се повече станции, обхватите се подобряват съответно мощностте спадат.
  За Белене – и аз не знам на кого да вярвам, но този човек ми прозвуча доста научно и логично, нещо което не ми се е случвало от доста време четейки и слушайки нашите медии по темата. Благодаря за линка към BBC, статията наистина е хубава.
  За Фукушима – знам че не е опасно поради това че е твърде далеч и че няма пожар. Но знам че ще спестят част или цялата истина за да ни успокоят или ще ни я разкриват на части. В началото нямаше нищо страшно – после активните зони били невредими , после май малко се били поразтопили. Това което каза г-н Касчиев е че това вече е станало – и го каза още в началото на инцидента. Каза че спокойно посредством детектори на неутрино анализирайки показанията може да се съди за това какво става в реакторите, че не могат да охладят изцяло вече стопеното на лава гориво и то ще тлее и грее много години – и много други интересни неща

  Reply
 13. Григор Post author

  @Иван: Уви, слуховете и паниката се вихрят не само там, където официалните власти и медии не казват истината. Да, криенето й е сериозна предпоставка. Но където има паникьори и идиоти, дори всички власти и медии да казват цялата истина, слуховете и паниката ще продължат да властват. “Атомното” Ку-Ку е чудесен пример. Имах удоволствието да го гледам лично, и се смях със сълзи. Когато срещнах първия човек, който му беше повярвал, помислих, че ме майтапи. Умът ми не побираше как човек може да повярва на толкова очевидна и хумористична мистификация. Уви, разумът е краен, а глупостта – безкрайна.

  Например, всички сериозни учени обясняват, че извънземни около Земята няма. Най-малкото защото ако дойдат, надали ще са с “летящи чинии”, точно както ако някой пристигне тук от Америка, надали ще е дошъл с каруца. Но… най-точно се е изказал по въпроса Тери Пратчет. Когато на една среща с читателите някой му прочел съобщение за извънземни, кацнали в Южна Америка, и го попитал какво мисли за извънземните, той отговорил (цитирам по памет):

  “По света има милиони хора, които искрено вярват, че малки зелени човечета обикалят около Земята в летящи чинии, отвреме-навреме кацат на нея (в затънтени места, които винаги са на обратната на вас страна на глобуса), отвличат земни жители, обучават ги на разни неща, ядат ги, оперират им мозъците, съвокупляват се с тях, и т.н. Повечето от въпросните вярващи имат шофьорски книжки и право да гласуват, а някои дори легално притежават оръжие…” Мисля, че е казано достатъчно точно, за да изчерпва нуждата от коментар.

  Останалото е връщане към темата от записа: един идиот, който крещи “ПАНИКААААА! Всички веднага да пият по един литър йод!” е по-опасен, отколкото повредена ядрена централа. По тази причина е редно да обърнем на изкореняването на идиотизма, и подлагането на идиотите-паникьори на навременно лечение, поне толкова усилия и внимание, колкото на обезопасяването на атомна електроцентрала. Резултатът (опазени човешки животи и здравета, без да броим нервите) оправдава инвестицията.

  Reply
 14. Любо Николов

  Григоре, има и една много тънка подробност. Понякога научното обяснение е елементарно, но в същото време много трудно за схващане.
  Да дам пример със себе си.
  Дълги години съм бил фен на идеята за изстрелване на космически апарати чрез електромагнитни катапулти.
  Когато споделих това с теб, ти моментално обори идеята, като ми обясни че в момента на излизане от катапултата ще се получи огромно отрицателно ускорение. Заради съпротивлението на въздуха.
  Просто и ясно. Но ако знаеш колко минути ми трябваха, за да си преобърна представата…

  Reply
 15. Bloodymirova

  За съжаление хората вече вярват в какви ли не простотии. Как иначе да си обясним широкото разпространение на “новинарски” вестници и сайтове от рода на Шок, Торнадо, Блитц и т.н.

  На мен пък любимци са ми даже не вярващите във всякакви “вредни вълни”, а анти-ваксърите и силно вярващите във “фармакомафията”, която има лекарство против рак, обаче не го дава, че да си продава поддържащите лекарства. Да се опиташ да обясниш на такива хора, че ако не бяха ваксините, епидемиите щяха да продължават да избиват хора на ред; или че на фармакомафията и е много по-изгодно да те излекува, че после до дълбоки старини да ти продава виагра, ибупрофен и всякакъв друг тип нужни и ненужни лекарства, си е загубена кауза.

  Спомням си една статия в Блитц, която твърдеше, че на ден 8 милиона (?!) човека умират от рак – а отдолу всичките 80 коментара бяха – как не ги е срам фармацевтичните компании – еми тогава вече ти става ясно, че хората не могат, или не искат да си използват най-горната част от тялото. В самата статия обясняваха за руски учен, който лекувал тумори с хомеопатия, между другото – а в тази тема дори не ми се навлиза.

  Reply
 16. JJ

  Григор, опитах се да напища едно по-дълго математическо обяснение за клетките ама контрольора пак го взе за спам, или се престарах в размера на разказа 🙂 Ако прецениш че е интересно можеш да го пуснеш.

  Reply
 17. Алекс

  Разбрах, че това е, което казват от “BBC News”, че се знае за ситуацията: “we cannot yet be sure”, “we still do not know for sure”. Ето клип, който показва, какво се е случило – http://vimeo.com/22209827 .

  Reply
 18. Григор Post author

  @JJ: Обяснението – извадено. 🙂 Ето и отговора:

  Изчисленията ти са верни. Но както и да гледам, дори в крайни случаи (освен ако не спиш до антената), облъчването от клетката на отсрещния блок пак е стотици пъти под това от телефона ти. А дори да беше десетки пъти, или дори равно на това от телефона, пак не би било повод за безпокойство. Включително за бебетата и малките деца – техните клетки и твоите клетки реагират на микровълново облъчване по точно еднакъв начин, клетката не става по-издръжлива на него с времето. Отделно от това, щом знаеш какво е формула на Фрийс, би трябвало въздействието на фотони с различна енергия върху веществото да ти е азбука. Пробвай да сметнеш вероятността фотон от честота 1800 MHz да повлияе биохимична реакция, в сравнение с фотон от спектъра на видимата светлина. (Подсказка: обикновен калкулатор няма да побере числото.) Единственият начин това да се случи реално е клетката да нагрее топлинно организма ти до степен да промени реакциите в него – иначе казано, да те опече. Не става дума за това да вярваш на някой от TEPCO или от правителството ни – вярвай на собствената си глава и изчисления.

  За Касчиев – не мога да отрека и че звучи спокойно и разумно, но ме алармира идеята за използването на неутринни детектори. Доколкото зная, детектор, който може да бъде превозен с тежък камион, надали би усетил нещо по-слабо от експлозия на свръхнова. Може би австралийският супердетектор да може да усети разликата в работата на реактора (а може и да не може), ако е до него, но превозването му в Япония се очаква да остане извън възможностите на човечеството в обозримото бъдеще. (Освен ако Касчиев не знае, че съществуват неутринни детектори, милиарди пъти по-чувствителни от тези, за които аз знам – но доколкото разбирам от физика, не ми се струва вероятно да съществуват.) Също, към момента на даване на интервюто много от информацията му е просто юнашки предположения – истината просто нямаше как да се знае, а някои от нещата дори още не се бяха случили. Ако нещата бяха тръгнали в друга посока, паникьорството щеше да стане очевидно, но щеше бързо да се забрави. (Огледай се, и ще видиш колко подобни най-различни “предсказания” все още дори не са свалени от Нета – а свалените, след като са се оказали фалшиви, са повече.) Само че понеже нещата тръгнаха натам, сега Касчиев е герой и шумно разобличава криещата информация мафия… Не че ТЕПКО не криха информация дори от правителството си, но според мен параноята е добре да е под контрол.

  Reply
 19. jw

  А когато идиотите дойдат на власт се случва нещо такова: Idiocracy, фантастичен филм, който показва какво би могло да се случи, ако човечеството оглупее. http://pukanka.com/comedy/15-idiokraciya-2006.html От друга страна, ако една група хора се обяви за умна и единствено имаща правото да решава и управлява, пак би станало страшно. Постепенно такава група ще реши, че останалите хора са по-малко ценни, ще започне да прави всякакви експерименти с тях и ще настъпи нещо, което можем да наречем комунизъм или фашизъм.

  Reply
 20. Григор Post author

  @jw: Ако такава група реши, че останалите хора са по-малко ценни, това ще е абсолютно сигурният белег, че всъщност се състои от идиоти.

  (А филмът е готин, ако и малко като за… 🙂 )

  Reply
 21. Петър Петров

  @Данаил: Това какво общо има с темата на разговора?

  Reply
 22. Данаил

  Просто още една причина да се развива атомната енергетика, а не да се вярва на паникьорите. Белене било в земетръсна зона, щяло да гръмне и т.н.
  Това е общото с темата.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Данаил: Ако Белене наистина е точно върху сеизмичен разлом, както твърдят някои, строителството на АЕЦ очевидно не е добра идея. Въпросът е дали това е истина, или не. Ако е, да се защитава АЕЦ там е точно толкова глупаво (и дори по-опасно), отколкото да се паникьорства срещу АЕЦ с глупости.

  Reply
 24. Божо

  Не съм чувал за сеизмичен разлом точно около Белене, но не твърдя със сигрност.
  Притесненията до колкото знам са за Вранча – най-близкото сериозно (и дълбоко) земетръсно огнище е там.
  А разломът май е измислен отскоро, за подсилване на паниката.

  Reply
 25. Филип Петров

  Адмирации за статията – практически нямам и не бих могъл да добавя каквото и да е към нея като съществено мнение. А думата “глупотевица” обещавам да запомня трайно и да я споменавам при всяко наличие на “сензация” в новинарските емисии!

  Reply
 26. begem0t

  Те в днешно време прилагат доста по-ефективен метод от умишленото укриване на истината – вместо да я крият я давят в океан от дезинформация.

  Reply
 27. Валентин

  Не видях да споменавате най-съществения недостатък на варианта “отопление на жилище с микровълни”. Това е затоплянето на вътрешността на тялото повече от повърхността. А тялото няма усещане за горещина под кожата. Друг недостатък е, че микровълновото излъчване няма как да е равномерно навсякъде и може да се фокусира в определени области като ги загрява повече от други.

  Познайте защо в инструкциите за употреба на микровълновите печки пише да не се ползват за сушене (след къпане) на живи домашни животни…

  Reply
 28. Валентин

  Освен това костите се загряват повече от микровълните (в сравнение с месото). Наблюдавал съм го експериментално когато си топля печено пиле. Костите са горещи, не се пипат, а месото не се затопля много.

  Reply
 29. Божо

  Радиовълните, с които работят GSM-ите, са още по-нискоенергетични от топлинното излъчване – смятай сам с колко още намалява шансът да хванеш рак от тях

  Абсолютно съм съгласен, както с целия коментар впрочем.
  Единствено ми идва едно на ум, като се размисля, че честотата на микровълните на gsm-a е май сравнително близка, като на микровълновите фурни (поне за стандарта 1800 MHz – 2450MHz за фурните)
  Така че, не знам дали не се явява резонанса за някои белтъчни молекули, а и за водните. Така може и при слаба мощност – 2 вата при макс. излъчване да се получи денатуриране на белтък в някоя клетка.
  Макар че говоря напълно наизуст де.

  Reply
 30. Григор Post author

  @Божо: С денатуриране на белтък трудно ще хванеш рак. С денатуриране на ДНК по става, но пак е доста трудно.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *