Осама бин Ладен – убит или…?

Днес една новина обиколи света – новината за убийството на Осама бин Ладен.

Дотук добре. Един терорист, фанатик и (според мен) психопат по-малко. Не одобрявам убийството като метод, но все пак е някаква форма на справяне с проблема, да кажем.

Дяволът обаче се крие в подробностите. И понякога е страшен.

Ели ми обърна днес внимание на снимката, която придружаваше новината. Снимка на застреляния бин Ладен. Лицето му е съсипано, така че е невъзможно да се установи с пълна сигурност той ли е, или не. Вижда се ясно единствено характерната брада. Свалихме от Нета една популярна снимка на Осама, и я сравнихме – доколкото може да се различи на снимките, брадата е абсолютно същата. Тук-там буквално могат да се различат белите и черни косъмчета.

Само че популярната снимка на Осама е от 1997 г. Той за последните 14 години изобщо ли не е побелял? При положение, че го преследва целият свят, и че е бъбречно болен?… Нещо не е наред. Ама никак.

Защото ако този Осама е фалшив, значи САЩ имат 110% сигурност, че истинският няма да се покаже отнякъде и да каже: “Ехо, глупаци, пак убихте невинен човек!”. Как е възможно това? Ако е в техни ръце, или пък е бил вече убит, как така не е било обявено веднага? Този вариант твърдо не го вярвам… Има само един начин Осама да е жив, но да не проговори – да е в комбина с правителството на САЩ. Да е бил в комбина с него през цялото време… А това вече е от най-абсурдните конспиративни теории, които съществуват. Не бих й обърнал капка внимание, ако двете снимки не бяха пред очите ми. А колкото и да вярвам на CNN, BBC и всички други световни агенции, все пак на очите си вярвам повече.

А ако Осама е бил в комбина с правителството на САЩ през цялото време, това вече означава много, и много черни неща. Означава, че това правителство се нуждае спешно и остро от начини да лъже и плаши юнашки собственото си население. Подобно нещо може да е нужно, ако икономическото положение в САЩ е много, много по-лошо от това, което е известно. Ако нещата се държат само на видимост, тънка като косъмче. И, между другото, за подобно нещо започват да говорят все повече случки и събития.

(Апропо, случайно ли е, че Осама беше убит точно в момент, в който САЩ и доларът имат отчаяна нужда от подкрепа? Да, спокойно може да е случайно съвпадение. Да, нищо чудно и нуждата да е активирала допълнително търсенето, и да е качила вероятността да се случи точно сега. Но все пак е още едно наум.)

Означава обаче и още нещо. Ако е вярно, то САЩ са загубили и последната искрица морален авторитет. Което е ужасно. Почти всички човешки и граждански права в почти всички съвременни държави са приети по примера на, и нерядко под натиска на САЩ. Да, напълно е възможно борбата на САЩ за човешки права и свобода да е била лъжа за глупаци – но реално доведе до един много по-свободен и реално демократичен живот за стотици милиони, може би за милиарди хора. По-хубав ли ще е светът, ако водещата сила в него, която налага своите правила и възгледи за свободата, е Китай? А това лесно може да стане реалност, и изчезването на моралния авторитет на САЩ е сигурен начин тази реалност да бъде доближена.

(Спомням си и един друг случай, който ме накара да вдигна вежди. Гледах внимателно видеото, на което американски военен лекар оглежда с фенерче устата на заловения Саддам Хюсеин. Направиха ми впечатление зъбите на диктатора – черни, изгнили остатъци. Нищо общо с бляскавата, супер-Холивудска металокерамика от репортажите за него отпреди войната. Вярно, че се беше крил една година, но камъни да беше ял през това време, пак не би могъл да съсипе така труда на най-добрите иракски зъболекари. А и ми се стори (тук може и да греша), че лицето като да е същото, но формата на ушите се разминава с тази на физиономията от предвоенните репортажи. Дори да съм прав, на тях може да е сниман някой от прословутите двойници, примерно. Но да са оправили идеално зъбите на двойника, а да са оставили развалени тези на диктатора? Определено няма как…)

Много ми се иска да не съм прав, и нещата да са точно каквито ги съобщават медиите. Животът ми ще е по-спокоен, и ще имам повече надежда за бъдещето. Уви, очите ми казват друго. Може и да се лъжат, далеч съм от идеята, че преценката ми е безгрешна. Но ако греша, нека някой ми посочи къде и в какво. Дотогава ще продължа да отдавам сериозна вероятност на идеята, че нещата всъщност не са това, което ни се представя.

(Допълнение от 3 май, 1:01 ч.: Намерих добри версии на снимката от новината, и на някогашна снимка на бин Ладен. Като се сложат една до друга, става очевидно, че вероятно снимката от новината е фалшификат, направен от някогашната с графична обработка. Искрено се радвам, че съмненията ми вероятно са погрешни. 🙂 )

35 thoughts on “Осама бин Ладен – убит или…?

  1. Божо

    Е не, чак такава конспирация
    По-скоро са го гръмнали някога, пък сега умните глави са решили, че трябва да обявят случая.

    Reply
  2. Виктор

    А пък на мене най-голямо впечатление, лошо впечатление, ми направи това, че хората се били радвали. Даже чух някакви такива викове, радостни, от мястото, където били небостъргачите в Ню Йорк. Някак имах тия нюйоркчани за по-цивилизовани малко, че да се радват на това, че някой си бил застрелян, та ако ще и Осама да е. Не зная, ако мои роднини бяха загинали там, може би щях другояче да мисля, но едва ли щях да викам от радост.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Божо: Не ми се вярва. Някак твърде изкусително би било да обявят нещата веднага. Твърде много точки носи…

    @Виктор: И аз мисля така. Не бих се радвал на ничия смърт, независимо на колко голям злодей. Той може да е убиец на милиони, но аз не съм убиец, дори морален. Има си съд и затвор. За мен това е достатъчна справедливост. Смъртта ми се струва оправдан вариант единствено ако убиец, който продължава да е опасен, няма никакъв шанс да получи арест, съд и затвор. Примерно в България… 🙁

    Reply
  4. Сашо

    Снимките са фалшиви и, най-вероятно, тези които са ги правили са ползвали за база същите снмки на Осама от 97ма. Принципът на Окам – фалшификаторът не е заговорник от тайните служби, а някой, който е искал да изкара някой долар от медиите по случая.

    Reply
  5. Григор Post author

    @mdam: Имах предвид, че ушите на Саддам са различни на репортажите отпреди войната и на репортажа за залавянето му. Извинявам се за подвеждането.

    @Сашо: И аз намирам информация из Нета, че снимките са фалшиви. Едно от обясненията – че брадата и долната челюст на бин Ладен са монтирани на снимка на друг труп – ми се струва доста вероятно, като сравня двете снимки. Загадка ми е обаче как са се оказали прикрепени към новината почти навсякъде.

    (Добавка: Намерих добри версии и на двете снимки, показани една до друга. Става доста очевидно как от някогашната снимка е направена сегашната. Уффф… за щастие съмненията ми се оказват неверни.)

    Reply
  6. CTEHATA

    Тъкмо щях да обясня как е направена манипулацията, ама късно. Обработката си личи и на ниските резолюции.
    Иначе първото, което ми хрумна, като видях снимката беше : “Тия командоси с юмруци ли са го убивали”.
    После прочетох новината и … какво да видя – те скочили от хеликоптери, убили го и излетели с трупа. Кой и кога да направи снимката?

    За зъбите на Саддам има лесно обяснение. Водата. Познавам моряци, които след един рейс на стара гемия с ръждясали цистерни имаха нужда от много, много сериозни интервенции. Нито възрастни като Саддам, нито рейсовете бяха по цяла година.
    Добро обяснение е, без да изобщо да гарантира че е вярно.

    Reply
  7. lammoth

    аз мога да си видя кофата за боклук пред нас чрез безплатната версия на Google Earth, а те не могат да намерят Осама вече 10-15 години 🙂
    Може да си седим и да теглим локуми с теории на конспирациите, но истината е, че никога няма да разберем нищо, а ще трябва да попием това което ни (по)казват медиите. Кой както иска да си го попива, де 🙂 Появи се Карлос Чакала, хванаха го. После дойде Осама. Гръмнаха го. Ще се появи друг, не се притеснявайте 🙂 Сблъсък на интереси винаги ще има.

    Reply
  8. gost

    Добре де, а защо не си зададете въпроса:
    – Щом аз се имам за достатъчно печен/а, за да изловя калпавия монтаж, то толкова ли са тъпи пресслужбите, че да направят нещо, което е толкова изловимо?
    Не казвам, че не са фалшиви. Но мисля, че отговорите на горния въпрос би трябвало да ни накарат да се замислим още малко отвъд първосигналната реакция.
    А ето и евентуалният отговор на вече не дотам Белия дом:
    – Трупът на Осама беше толкова увреден от куршумите, че ние решихме да поставим един детайл, който от пръв поглед да убеждава хората, че това наистина е той.
    Нещо като веещото се американско знаме на Луната. :Д

    Reply
  9. Краси

    Впрочем, има нещо гнило в залавянето на Саддам Хюсеин. Брадата му, поне в репортажите от залавянето, сякаш беше на много повече от една година.

    Не съм убеден, че Осама е бил убит. Военните на САЩ са известни с любовта си към фотографирането на монументални събития. За да не ви подвеждам, върнете лентата до “Абу Гариб”…или както правилно се казва затвора в Афганистан(?!). В 2011 година пък американските военни да нямат някаква, дори любителска камерка, която да не печати exif информация в jpg-а, който се представя на нас – простосмъртните…е, не ми се вярва. Ако бяха предоставили снимка, в която да си ги има тези мета данни – съгласен съм. Да, знам, че биха могли да бъдат манипулирани, но…

    Както и да е. Има редица неща, които ме притесняват около Осама. Надявам се, че САЩ си дават сметка за влиянието на една такава новина.

    Reply
  10. WTF

    Отново е нужен “шум”, за да се отклони вниманието от нещо по-важно … и се намери най-добрият начин това да стане, най-добрата дата, а вече започна и пропаганда за това Папа Йоан Павел втори, как по-този начин помага от отвъдното .. За мен само че най-важният въпрос е следният:
    – Как може, “най-добрите” служби в целият свят, извършили толкова много военни операции, измъкнали, поне на хартия, Садам от някаква дупка, заловили и осъдили и в момента съдят едни от най-големите терористи и диктатори в света след тях.., да следят и знаят всяко движение на Осама от миналият август до сега (поне такава е официалната информация) и да се провалят по толкова жесток начин, че да не направят дори опит да го заловят ЖИВ ? За мен това е най-странното .. А Жив Осама си е доста по-добра реклама……., или пък може би още по-голяма опасност .. ?!?
    Някак си не мога да приема, че може да следят всяка моя крачка в продължение на почти година и в крайна сметка да не могат да ме заловят жив .. ? Продължавам да се отвръщавам.. Наглостта, заслепяването и “услужливите” медии завладяват все по-големи територии .. Доживях да видя свят, в който най-голямата сила са медиите, по-силни и безотказно работещи дори и от куршумите .. Така и ще си умрем .. Докато свят светува … ще гледаме и ще знаем каквото “трябва” .., “услужливите” необразовани, без собствено мнение ще стават все повече, а нуждаещите се “гладуващи” ще “играят по всяка свирка”… Благодаря на “право разбраната демокрация”…

    Reply
  11. WTF

    И още нещо, което изникна като гатанка в главата ми ..
    Каква е възможността и кой разполага с такива комуникации, достъп до Осама и възможности в “Ал-Кайда”, такова затворено общество, че да може да се свърже със службите на САЩ (поне такава е официалната информация за това как е получен сигнала за местонахождението му) и да не бъде заподозрян 1 година от организацията .. Едно е да се свържеш със жена си .. друго е…. 😉 Мисля, че става малко по-сложно .. Освен това са били дълги преговори, за да се договорят с доносника за 25млн долара награда .. Ехххх, че малшанс има Осама, за да не заподозре нещо, в толкова искрящо ясно и затворено общество, в което се броят на пръсти хората способни и имащи достъп до комуникации, апък и едва ли някой ще си прави труда да ги следи …, все пак в такава малка организация, всички го карат на доверие .. (нод)

    Reply
  12. emo

    според мен са го направили на кайма и са решили че ще е лош ход да пуснат снимка.
    това дето го даваха е пакистански фотошоп

    Reply
  13. npocm

    http://imgur.com/FCVQs
    Ами… тази снимка доколкото знам не е официално разпространявана от ЮСА а просто се появи в нета и всички взеха да я ползват.
    И не е новина ,че е фалшива.

    Reply
  14. Касчийски

    Я кажи сега първо от къде е изнесена снимката на Осама? Всичките ти заключения идват от снимки разпространени от пакистански медии. Защо пък наистина снимката да е фалшификат, но направен от тях?

    Не обичам конспирациите.

    Reply
  15. Григор Post author

    @СТЕНАТА: Според мен това с ръждясалите цистерни и моряците е по-скоро съвпадение. Почти няма хранителен (или питеен) агент, който да разяжда зъбите с такава скорост. Още повече, че тези на Саддам вероятно са били металокерамика, и то качествена – нея на практика нищо не може да я разяде, много по-неуязвима е от истински зъб. Ако и беше жива и се държеше за костта като истинския зъб, цена нямаше да има…

    @lammoth: Спътниците още не са стигнали дотам да могат да идентифицират хора по лицата. А дори да можеха, малко грим или една галабия – и толкова.

    @gost: Предполагам, че монтажът е дело не на пресслужби, а на случаен шегаджия. Като гледам оригиналната и истинската снимки, се сещам за десетки неща, които бих могъл да направя, за да изглежда монтажът по-достоверно – и това аз, дето не съм специалист по графична обработка.

    @Краси: Брадата расте бързо – каквато я помня от репортажа за залавянето на Саддам, спокойно може да е и на по-малко от година. За Осама – убеден съм, че са го снимали неведнъж, но с гаранция контролът върху тези снимки е изключително строг – Джулиан Асанж още не е застрелян. 🙂 Военните и политиците имат силна тенденция към knee-jerk reaction… Въпросът е дали ще покажат снимките. А за EXIF данните – те не са безкрайно много, нито са трудни за фалшифициране.

    @WTF: Медиите са каквито хората ги оставят да бъдат. Ако след слугинажна новина 95% от аудиторията на медията обяви, че престава да я гледа / слуша, познай дали медиите няма да са най-честните измежду честните. Проблемът обаче е, че не само българинът много обича свободата, но чака някой друг да му я поднесе на тепсия. И да му я опазва после…

    @Касчийски: Като сравниш монтажа с оригиналната снимка, си личи чудесно, че е фалшификат. Кой го е направил – нямам понятие. Въпросът е, че повечето медии започнаха да я използват, и в първия момент се подлъгах, че е с официален произход (имаше я към първите няколко новини за убийството, които прочетох).

    Reply
  16. ~!@#$%^&*()_+

    според мен, издънката е, че не е убит при опит за залавяне, а направо е издадена заповед за убийство
    къде отиде “всеки има право на справедлив съдебен процес”
    още повече, така директно го правят мъченик и го пращат при хуриите, пример за подражание на бъдещи мераклии

    Reply
  17. Verena

    Уф, домързя ме да изчета всички постове, но тая идея за голямата конспирация ми звучи прекалено параноично. Не вярвам да съм единствената, на която е хрумнало, че то туй “гръмване” на Осама си беше чиста проба политическа угода.

    Все пак, САЩ сума време го експлоатираха човека като оправдание да си разиграват коня из близкия изток, и неговото съществуване си беше много удобно… само дето заплата и вредни не му плащаха 🙂

    Това, че вероятно са го озаптили още преди години ми се струва по-вярната версия. Бих казала по-скоро, че вече просто не е необходим, при положение че Либия така услужливо пое този отговорния пост. 🙂

    Тая снимка си е чисто и просто посмъртно пенсиониране на човека, това е…

    Reply
  18. ss7

    Че той Осамата си е доказано американско творение. Дали по някое време е станал независим от създателите си е доста спорен въпрос.

    Тази снимка навярно сте я виждали вече :

    http://farm1.static.flickr.com/18/68772733_a94c2aafa2_m.jpg

    А иначе много набързо го “погребаха” в морето, изненадващо загрижени за ислямската религия 🙂 И някак си изобщо не положиха усилия да го хванат жив…. Не е да не може.

    Reply
  19. 6666

    мхъхъхъ а пък щото съдилищата едни независими и безпристрастни, да не говорим пък за обективни… я си погледнете в копанката да видите само в БГ колко доказани престъпници (от по-едрите, сред които 2 педерастенти и поне 2 министър-пръцедатели) са осъдени – че осъдените са по-малко от застреляните от колеги… съвсем като в случая, май.

    що се отнася до картинката за света – преди 5 години разправях “купувайте злато” за последните две години златото скочи >2х. От година-две разправям “купувайте зърно, захар и други трайни припаси, земя за ферми и оръжие, с което да ги браните” а, да – и стойте по-далеч от горещите точки на планетата, аз съм се насочил към Уругвай или Аржентина, ама испанския ич не го обичам, та се туткам. По-добър вариант са Австалия и НЗ, ама не се зане дали и тях няма да ги цапардоса нещо (освен природните стихии), оситата се бутат де не им трябва зорлем и накрая най-тежко могат си го откарат.

    за Осама – той винаги изскачаше по повод (само да ви пропимня как много уместно няма и две седмици преди изборите за 2-рия му мандат на ЮЮ Буш, когато той губеше според прогнозите, Осама се появи и подкрепата за “силната ръка” (както го играеше ЮЮ) скочи с 5-9 %) – каква ти конспирация, то си е очизваден факт, че Осама е бил и до последно до сега си остава в комбина с някои в УСА.
    Въпросът е колко е зле дереджето на УСА, щом двата (или трите, щото в републиканците се делят на два лагера сами по себе си) основни лагера в УСА са се споразумели да действат заедно след толкова жестоки дранета последните 10-15 години… значи наистина тотално са осрали всичко и се чудят как да пробият поне до повърхността на лайната да вземат глътка въздух (за излизане от тях въобще не става дума)

    Reply
  20. ivo_isa

    Както забеляза Божо, най-важното е, че хората повече от 2000 години не са се променили. И то не е радостно. Всичко друго е суета.
    А американците наистина нямат никакво морално право да насаждат морал…

    Reply
  21. ss7

    То снимката, че е фалшификат е ясно, ама хамериканците казаха, че ДНК анализа “потвърдил” на 99.9% че това бил Осамата.

    И радостно подскачащия хамерикански (па и български) мат’рял изобщо не се запитва, аджеба с какво е сравнен този ДНК материал ?
    И ако хамериканците са имали (за сравнение) ДНК на Осамата , от кога и от къде го имат ?

    В цялата случка въпросителните са прекалено много, а народа се весели за това, че хамериканците са :

    1. Направили въоръжено нападение в суверенна държава.
    2. Убили са 5-6 човека . Дори някой да оправдава убийството на Осама, то останалите хора ? Между които и жени.

    Само като чета коментарите в Дневник се отвращавам от идиотизма на повечето (щото има и мислещи) българи.

    Reply
  22. Григор Post author

    @~!@#$%^&*()_+: Два много основни въпроса. Всъщност, двата, които бих искал да си зададе всеки.

    @Verena: Мисля, че ако го бяха хванали или очистили преди години, щяха моментално да си кажат. Резилът, че толкова дълго не могат да го заловят, беше голям. Поражданите съмнения, че всъщност не искат да го заловят, също бяха все повече.

    @ss7: Погребването в строго съответствие с исляма го разбирам напълно. И аз да бях, и аз щях да направя точно същото. Не само от морална гледна точка – чисто пропагандната изисква същото. А иначе, и аз съм учуден защо не го хванаха жив – мисля, че нямаше да им е трудно. Което пък ме навежда пак на някои съмнения. За щастие, леки.

    За ДНК-то – доколкото зная, разполагат с ДНК от хора от семейството на бин Ладен (някои от това семейство не са фанатици ислямисти, и поддържат добри връзки със САЩ). За веселието – тук нямам думи. Вярно е, че не мои роднини и близки загинаха в двете кули, ама все пак… А за коментарите в Дневник, по който и да е повод, имам само един коментар – там изглежда психопатите си устройват дежурства. Пък после се чудим защо толкова много иначе тъй свестни блогери се обявяват срещу анонимността в Интернет…

    @6666: Австралия аз очаквам да я цапардоса Китай. Прекалено много хубави ресурси, и прекалено малко военна сила зад тях. Надали цапардосването ще стане скоро, де – първо трябва Щатите реално да рухнат, че тогава китайците да се осмелят. Но в един момент нищо чудно да стане.

    @ivo_isa: Наистина това е страшното. Докато не се научим да сме по-мъдри, може да изобретим всичко, но няма да заживеем по-щастливо. Нито пък по-мирно.

    Reply
  23. lammoth

    г-н Гачев, аз нямах предвид това за сателитите. Да не могат да намерят човек вече 10-15 години и в същото време той да управлява огромна мрежа от хора и да ги обучава, това е смешно.

    В момента и най-рационалната версия изглежда толкова вярна, колкото и най-невероятната конспиративна теория. Както казват англичаните: So what’s the fuss? . 10 човека да се изкажат, 20 версии ще изскочат.

    Всеки сам може да отвори една карта, да види огромните залежи на природен газ и петрол в бившите съветски републики, като почнем от Казахстан и Узбекистан, и че най-прекия път да се изведат в открито море чрез газопроводи е през Афганистан и Ирак, през Персийския залив и оттам към Индийски океан. Всичко останало са истории за масите.

    Добри и лоши няма, има лоши и по-лоши, или по-точно – по-удобни. За нас по-удобното е, да се придържаме към по-силните (и по-интелигентните съответно)

    Reply
  24. lammoth

    Пакистан имах предвид, не Ирак разбира се, леле. От Ирак точат черно злато

    Reply
  25. Божо

    За веселието – тук нямам думи.

    В случая веселието е разбираемо. Става въпрос за човек, причинил ужасни страдания на много хора.
    Да не забравяме, че и двама българи бяха заклани като пилета от последователи на въпросния терорист.

    Виж тук:
    http://komitata.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html

    се виждат едни мили хора, които ликуват при новината за убийството на няколко хиляди невинни.
    Това вече не мога да го приема.

    Reply
  26. Григор Post author

    @lammoth: Така е, идеално добри няма, добро и лошо са относителни понятия. Но в момента, в който подменим “по-добри” с “по-удобни”, става страшно. Истинското зло е не това, което търси да твори зло заради злото – то е това, което твори каквото е изгодно за него, без да се интересува от другите.

    Знаеш ли къде е границата между Средновековието и съвременността? Определя я промяната в принципа, в името на който се причиняват най-много злини, примерно годишно. През Средновековието това е “В името на Бога”. През съвременността – “Нищо лично, просто бизнес”.

    @Божо: Тези хора са “мили хора” именно защото ликуват при новина за убийство. В момента, в който ние ликуваме при новина за убийство, ние ставаме същата категория. Не съм съгласен да бъда морален убиец, и не оправдавам хора, които са съгласни. Защото и най-страшните геноциди ги вършат шепичка психопати, каквито винаги има във всяко общество. Разликата е, че не всяко общество е съгласно да бъде морални убийци – тоест, вината е твоя и моя много повече, отколкото ни е приятно да признаем.

    Не приемам нито едните “мили хора”, нито другите. Разликата е единствено с какво оправдават действията си, не и в действията. Не мога да си представя човек с ум и съвест, който не приема едните, но приема другите. Или ще е без ум, или без съвест, или няма да приема нито едните, нито другите.

    Reply
  27. lammoth

    Г-н Гачев, напълно споделям мнението и разбиранията ви, но за съжаление такъв е света. Дано се промени 🙂

    Reply
  28. Пешо

    абе най-вероятно наистина са го убили, и то сега.

    Защо не е хванат жив е пределно ясно – тогава трябваше да го съдят, да се точат дела с години и т.н., при което щяха да изплуват много неприятни факти от миналото. Ама наистина неприятни, пред които Уикилийкс щеше да изглежда като скандал между фолк звезди за авторски права.
    Отделно, една камара психопати щяха да решат да го освобождават, примерно като вземат заложници срещу които да искат да го разменят. Според мен друг вариант освен ликвидиране изобщо не е бил обсъждан.

    Да е жив е абсурд. Риска това да се разбере е толкова голям, че никой не би го поел – и най сигурния начин да се премахне такъв риск е да се премахне човека. А и никой няма полза от тайно жив Осама (освен разбира се той самият 🙂 ). Явно жив поне ставаше за плашило.

    Да е бил убит преди време и да го огласяват сега също не ми изглежда вероятно, по същата причина – риска това да се разбере е прекалено голям. В така операция са замесени много хора – военни, технически персонал около сателитите, местни агенти и техни свръзки и информатори, резиденти и какви ли не. Много от последните са разнородна паплач, и най-меко казано ненадеждни пазители на тайни.
    Такъв риск може да се поеме само ако насреща стои някаква сериозна полза. А кой знае каква полза от това да криеш, че някой е убит, просто няма. Много по-лесно и сигурно е да кажеш, че е убит, и да му намериш заместник – просто избираш и демонизираш някой друг.

    Или като се позамислим, конспиративните теории са изкушаващи, но нелогични. Полза от конспирацията няма, така че няма и конспирация.

    Reply
  29. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » И пак покрай Осама и Обама

  30. Slavo

    Според мен да базираш една теория за световна конспирация на 2 снимки съвсем не е редно. Може ли да дадеш линк къде е статията, която казва, че това е официално разпространена снимка на мъртвия Осама, че не намерих такава?

    Според мен дупките във всички конспиративни теории са далеч повече от тези в медиите и информацията разпространявана от американското правителство. Не съм човек, който вярва на масовата информация. Не съм обаче и склонен да вярвам, че има толкова добре пазени тайни колкото би била тази, че Осама е съмишленик на американците. Когато става въпрос за толкова значими събития винаги се появява по един скандал който разкрива всичко ала Уотъргейт да речем. Иначе достигаме то теориите в стил Дан Браун, Илюминати и тайни общества които управляват света от видиш ли Римско време (демек детски приказки).

    Общо взето цялата информация в медиите носи пари на някого. В единия случай правителството, в другия личности като Глен Бек и Алекс Джоунс. Истината е някъде по средата.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *