Кражба на… новини

Наскоро забелязах, че в логовете на Спешно.Инфо се появява нещо интересно. Проверката показа, че сайтът bgnews4.me всеки ден оглежда всички новинарски страници, и събира новините, за да ги покаже като свое съдържание.

Наглед нещата не са особено черни. В bgnews4.me Спешно.Инфо е изрично указан като източник на новини, и към всяка новина там е даден линк към оригинала. Тоест, хората зад сайта са проявили някаква коректност. Уви, тя свършва дотук.

Като начало, новините в Спешно.Инфо идват отвън, по договор. Сайтът няма право да ги преразпространява – само да ги показва. Така че от bgnews4.me потенциално могат да ни вкарат в неприятни проблеми с доставчика ни. Един прост въпрос би могъл да избегне тази неприятност, но те не са го задали, а това също е въпрос на коректност. Не може просто да смъкваш нечии новини, без да предупредиш източника, дори ако слагаш после линк към него.

Като добавка, вместо да товарят сървъра с генериране на HTML, те биха могли да свалят новините през RSS – има цял сайт, rss.speshno.info, където могат да получат каквито новини Спешно.Инфо има право да разпространява. Някои други неща са платени, но новините са безплатни. Предпочели са обаче да се мъчат да скрапват уеб страниците. И, за да не бъдат забелязани, са се опитали да маскират бота си като Firefox 4.0. (Преди това е бил маскиран като Internet Explorer, и т.н.)

Реших, че ще е добра идея да се свържа с тях, и да им обясня, че така не е хубаво да се прави. Както обаче и следваше да се очаква от хора с подобен подход, страницата “Контакти” на сайта е “в процес на разработка”. В HTML сорса намерих контакт на автора на софтуера, но нямам представа дали той е и зад сайта.

При това положение просто блокирах достъпа им. Съжалявам, колеги, ама да се опитвате тайно да крадете новини – не става. Аман от гощавки с чужда баница. При положение, че давам безплатно каквото имам право да дам, да се опитвате да ошушкате тайничко другото е кражба.

Случката ме подсети да огледам логовете и за други подобни “хитреци”. До момента съм отрязал също достъпа на radar.bg, по същата причина. Нищо чудно да открия и други – ако това стане, с удоволствие ще ги “прославя”.

Интернет е какъвто си го направим ние, неговите “граждани”. С толкова коректност, колкото носим, и колкото толерираме.

Точно както всяка държава.

24 thoughts on “Кражба на… новини

  1. Gabo

    Ми той собственика на домейна си е дал и адреси и телефони в регистрацията му 😉 При това е-майла е същия като в сорса на сайта.
    Аз лично бих му се обадил или бих му писал е-майл, след като го блокирам като теб, разбира се.
    Както казваш и ти – аман от дребни тарикатчета, дето си мислят че целия свят работи заради тях.

    Reply
  2. Васил Колев

    Хрумна ми забавен въпрос 🙂 Аз например събирам по rss много неща в swamp.ludost.net, щото на мен ми е по-удобно да имам публично достъпен RSS агрегатор, вместо да ползвам някакво приложение (понеже повечето не струват, и са ми вързани за машината). Ако аз събирах новините ти през rss-а и ги сипвах заедно с останалото в swamp-а, пак ли би го филтрирал?

    Т.е. проблемът в кое е, че ги има на друг сайт, че някой друг ги показва като свои, че някой вади пари от тях, или?

    Reply
  3. Виктор

    🙂 По тоя повод да споделя, че днеска чета тая новина, харесвам Нюза, лесно се ползва без монитор. Ето кусок (рус.) 🙂 из гугъла:
    “News.bg – Руски учени установили аномалии в йоносферата преди …
    5 май 2011… но не са могли да кажат дали измененията са индикатор за приближаваща катастрофа или не, пише електронното издание Нюз.Ру. …
    news.ibox.bg/news/id_101994…
    И так далее. И точно поради това аз веднага търча на news.ru, ама пък там гледам дори и в момента
    news.ru
    demos.top.l
    Сайт в разработке. Under construction.
    Тюх, да му се не види… 🙂 Оставам пак на lenta.ru.

    Reply
  4. Григор Post author

    @Longanlon: Нито знам чий е, нито ме интересува. Каквото имат право да получат, могат да го получат по удобен начин, и безплатно. Каквото нямат право, нямат право. Точка.

    @Gabo: Не ми е проблем да му издиря и адреса, и какво ли не. Но след като не си дава координатите, значи не заслужава осведомяване. Особено след като е крал тайно.

    @Васил Колев: През rss-а е достъпно само това, което може да бъде преразпространявано, така че не бих го филтрирал. И, разбира се, не филтрирам и ползването за лични цели, дори през rss. Проблемът в случая е, че:

    – нямам право да преразпространявам тези новини, и съответно не мога да позволя да ги взимат от мен за показване на друг сайт
    – каквото имам право да разпространявам, има начин да го взимат, без да товарят толкова сървъра ми
    – не ми се нрави идеята да се опитват да ме правят на будала (да ми крадат новините с опит да прикрият как го правят)

    Reply
  5. Totto

    @Longanlon: Radar.bg е собственост на Mail.bg от март 2009 г., иначе преди това беше на Икономедиа.

    Reply
  6. A

    а не трябва ли по същата логика да блокираш достъпа и на гугъл? Те също ти индексират сайта, после публикуват заглавието и кратък цитат от него в резултатите си от търсене. Защо това не е кражба и “гощавка с чужда баница” 😉

    Reply
  7. Григор Post author

    @A: Ако нямаш какво да кажеш, иди моля те да го кажеш другаде.

    Reply
  8. Someone else

    Не мога да разбера, проблема в показването на “чужди” новините ли е или в начина им на събиране ?

    Reply
  9. Григор Post author

    @Someone else: Като начало, проблемът е в показването на “чужди” новини. Новините са обект на авторско право, и не може да се разпространяват без съответно разрешение. В добавка, за разлика от книгите, музиката, филмите, софтуера и прочее, да си направиш свои новини е страшно лесно – като просто преразкажеш наличните. Авторското право не се простира върху изложените в новината факти, само върху изказа им. При това положение да крадеш новини от някой, който си плаща за тях, е абсолютна кражба и в юридическо, и в морално отношение.

    Като продължение, начинът им на събиране също е проблемен. Едно, че товари сървъра ми – той генерира динамично HTML страниците, и хаби ресурси за това. Много по-лесно е да вземат новините през RSS (и той се генерира динамично, но гълта далеч по-малко обработка). И второ, че опитът да ми ги крадат скрито ми говори, че срещу мен има непочтени хора. А непочтените хора не бива да успяват в живота, иначе всички ще имат стимул да бъдат непочтени, и свестните ще се удавят сред мошениците и крадците.

    Надявам се да съм достатъчно ясен.

    Reply
  10. Lawyer

    Евала на тоя пич дето се е сетил да го прави! Искам да отбележа, че на първо място една новина по никакъв начин не може да бъде окачествена като произведение на литературата, изкуството или науката – чл. 3, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права. Нещо повече, в чл. 4, т. 4 от Закона за авторското право и сродните му права изрично е регламентирано, че новините не са обект на авторско право. Цитираната разпоредба е императивна, ако изобщо знаеш какво значи това. Тоест разпоредбата не може да се тълкува разширително, което от своя страна означава, че една новина не може да бъде обект на авторско право, независимо по какъв начин същата се възпроизвежда. Тя си е новина – факт от действителността и никой не би могъл да забрани нейното свободно разпространяване, както това би могъл да стори авторът с неговото произведение. Законът придава първостепенно значение на същността на новината като такава и на това, че тя по своя характер не би могла да бъде обект на авторско право, като изрично я изключва от кръга на тези обекти, без да държи сметка за начина на възпроизвеждането й. Бих могъл и повече да ти говоря на тази тема, но считам, че тези основни щрихи са ти достатъчни.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Lawyer: Пичовете, които са се сетили да го правят, са много и не от вчера. Има даже навестени от ГДБОП по повод тази им активност, и затворени. Точно както навсякъде. Основните щрихи наистина са ми достатъчно, за да преценя… теб.

    На първо място, има разлика между съдържание и форма на новината. Фактите, изложени в нея, не са. Изказът на новината обаче е. Той е интелектуален продукт, представлява интелектуална собственост и не може да се възпроизвежда без разрешение на праводържателя. Казусът е разглеждан неведнъж, и заключението винаги е било това. Точно както е книга с народни приказки: самите приказки не са изобщо обект на авторското право, но оформлението на книгата е интелектуална собственост, и ако го откраднеш, те осъждат като добрутро.

    Затова и пиша по-горе, че е лесно и просто да направиш легална новина, като просто преразкажеш друга. Ама чукча не читател, чукча “юрист”. Не е достатъчно да си попрочел отгоре-отгоре закона, драги юристе, трябва и да го разбираш. Не ставай силов електротехник, моля те.

    Ако си твърдо убеден в правотата си, открадни мои новини. Аз ще се оплача на ГДБОП или ще те дам под съд, и да видим какво ще реши съдът. Става ли? Само че не се сърди после на мен, че си се сдобил с присъда. Никой не е длъжен да пази другите от глупостта им. Особено ако имат към нея и самочувствие (което, уви, е често).

    Reply
  12. Longanlon

    аре бе григоре, ше направим една Читанка за новини и ше ги качваме сичките там, после ше протестираме що гдбоп й свалят сървъра 🙂

    Reply
  13. Laweyr

    Явно Григор е доста многословен, а освен всичко и обича да отправя заплахи, но това си е негов проблем. Ще си позволя да ти напиша още няколко думи и повече няма да коментирам тази тема. Дано ме разбереш. Първо не е хубаво да се изказваш по въпроси, от които не разбираш. Това с книжките с приказки също е изрично записано в закона и няма нищо общо с настоящия случай, правиш сериозни грешки като смесваш нещата. Аз обаче ще ти дам един наистина уместен пример – телевизионна водеща чете дадена новина по телевизията, след половин час друга водеща по друга програма прочита същата новина с абсолютно същите думи – нима първата може да претендира нещо от втората?! Да, друго щеше да е ако бяха излъчили директно по втората телевизия първата водеща, а не ги прочиташе тяхната, но настоящия случай изобщо не е такъв, а по – скоро се доближава до първата хипотеза. Няма нищо особено в твоите нови, освен едни думи, което да ги направи обект на авторско право. За да предаваш една новина няма значение от къде си я чул. Както и да е, не мисля че някога ще “излезем на глава” и съм сигурен, че пак ще почнеш да ми пишеш едни фермани и ще продължиш със сарказма, но не разчитай аз повече да продължа тази дискусия. Някой ден може наистина да ме срещнеш в съда, ако наистина си стъпвал там, но не ти го препоръчвам. Пожелавам ти успех за всичко останало.

    Reply
  14. Someone else

    Има информационни агенции които правят същото с години, пък незнам да има осъдени. Новините се представят под формата на информационен бюлетин към съответния потребител като изрично има указано източника, датата и линка. Агенцията все още работи и се води за една от големите 🙂

    Reply
  15. Григор Post author

    @Laweyr: Просто ти давам пример какво би направил, ако стоеше зад приказките си. Ако си вярваше, щеше да застанеш зад тях. Не заставаш – значи не си вярваш, и просто хабиш тук времето на околните. Ако има кой да ти се връзва, ще продължиш дискусията. Само че няма да има.

    В съда не вярвам да те срещна – твърде страхлив си, за да направиш нещо противозаконно, а друг допир с правото не ми се вярва да имаш. Пожелавам ти да научиш, че законът значи не каквото ти изнася, а каквото значи.

    @Someone else: Една от тези информационни агенции е сайтът, в чиито логове хванах кражбите. Няма да бъде осъден, тъй като си плаща за новините, които представя. Същото в някаква степен правят всички по-големи новинарски агенции – използват си новините взаимно, и си заплащат това под един или друг начин. Някои дават право да използваш безплатно новините им, при едни или други условия. Доста дават право да публикуваш бюлетини със заглавията, немалко – и с откъси от новините, които представят. Това е реклама за тях, така че имат изгода.

    В случая със Спешно.Инфо, ние просто нямаме право да преразпространяваме новините, които получаваме от основния си източник. Той може да реши да ги предоставя на който иска, безплатно или както му скимне – ние сме длъжни да спазваме договорката си, и да не ги преразпространяваме. Това включва и да следим да не ни ги крадат баламски. Имаме новини, които имаме право да преразпространяваме – писаните от нас, или от правителствени източници. Те могат да бъдат сваляни безплатно през RSS от rss.speshno.info. Който иска да е коректен, има лесен и удобен начин да получи от нас безплатно новините, които имаме право да преразпространяваме. Останалите – сори, не може.

    Reply
  16. Someone else

    Незнам до колко ти си запознат с правото, но ето ти няколко дискусии на хора на които това им е работата (http://prnew.info/tag/krajba-na-novini/) . И още един случай в който Асошиейтед прес осъди интернет сайт за кражба на новини защото не са сложили линк към статията а към източника (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=177939). Разбирам защо се палиш толкова, влагаш усилие да потдържаш сайта и се справяш добре. Но погледни и от друга страна, ако такъв бот се разспространяваше безплатно и всички могат да теглят новините от вся

    Reply
  17. Longanlon

    май се налага да повторя та дано ми обясниш разликата:

    “аре бе григоре, ше направим една Читанка за новини и ше ги качваме сичките там, после ше протестираме що гдбоп й свалят сървъра :)”

    Reply
  18. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » И още кражби на новини

  19. Григор Post author

    @Someone else: Виждал съм места, където предлагат такива ботове (заедно с купища екстри) срещу десет-двайсет-петдесет лева еднократна сума. Което си е живо дране – написването на що-годе приличен бот е един ден работа. Ботът, с който свалям правителствените новини, заобикаля един куп гадорийки из страницата, предназначени да затруднят свалянето им – справих се за 2 часа. А не съм велик програмист. Не е трудно, нали?

    Работата е в разрешението. Правителствените новини е редно да са обществено достояние, защото съставителите им се издържат от данъците ни – затова и нямам проблем да ги смъкна. Да бъдат смъкнати данните на някоя агенция за новини ще е дори по-лесно, но вместо това Спешно.Инфо си ги плаща. Не защото ще го осъдят – не е сайт от калибъра на dir.bg, надали някой ще си даде труда да го преследва. А защото така е редно и морално, освен че така е законно.

    @Longanlon: Нарочно не ти отговорих първия път, за да ти дам време да осъзнаеш що за глупост си написал. Очевидно без обяснение няма да стане.

    “Читанка” към настоящия момент предлага почти само неща, които не са достъпни през търговската мрежа. Нещата се предлагат изцяло некомерсиално; никога не съм забелязал на сайта платена реклама. Освен това, много приличен брой от нещата там са с изрично разрешение за разпространение. Сайта го преследват хора, които го виждат не като кражба, и дори не като конкуренция (както мислех по-рано), а като средство, което разрушава техния контрол върху пазара. Дори ако и последното произведение в него получи изрично разрешение за разпространение, преследването няма да престане.

    Сайтовете, които крадат новини, без изключение ги предлагат комерсиално (като минимум съдържат платена реклама). Предлагат точно същите новини, които се предлагат на потребителя безплатно и от сайтовете, които ги получават легално. Нямат разрешение за нито една новина, която публикуват (освен правителствените и случайно някоя, обявена за обществено достояние). Преследват ги хора, за които краденето създава реални проблеми пред нормалната им, зачитаща потребителя работа, и които въобще не се вълнуват от идеята за контрол над пазара или монопол. Често хората, които преследват сайтовете-крадци, предлагат безплатно за преразпространение всичко или почти всичко, за което имат право.

    Има дребна разлика, нали?

    Reply
  20. Someone else

    Доколкото разбрах, не можеш да чететеш и тълкуваш закона, не си програмист и dir.bg не краде новини, а сайтовете си плащат за да бъдат публикувани новините им там.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Someone else: Я ходи да тролиш другаде. Тук ти стига.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *