Зона, свободна от чалга

Преди няколко дни Ели скалъпи емблемка, за която отдавна си мечтая:

Ще рече “Зона, свободна от чалга”.

През последните десетина години чалгата претърпя доста еволюция. Започнала като музика за най-пропадналата утайка, тя бързо се издига и чисти. Ако използваме американски сравнения, тя вече като цяло е на нивото на рапа; ако продължава така, след още десетина години нищо чудно да настигне дори по-простоватичките и пошлички кънтрита. Засега обаче, пак като при рапа, една много малка част от нея става за слушане. Особено ако можете да прочетете едносрична дума от първи опит, и ви вълнува и каквото и да е друго освен парите, секса и пиенето.

Характерните качества на чалгата обаче бързо я превърнаха в нарицателно не просто за стил музика, а за определен манталитет – съчетание от ограниченост, простотия и простащина. Типът манталитет, на който му е по силите да харесва определени неща на Азис (в интерес на истината Азис има и нелоши песни, но те просто не са чалга, въпреки че ги изпълнява той), и да смята повечето чалга-певици за нещо различно от тема за вицове. На всеки му се е случвало стотици пъти на улицата да го подмине кола, от която гърми надута до дупка музика – от моя опит, в 90% от случаите това е чалга (в останалите 10% – рап, тоест американска чалга). Такъв манталитет, естествено, нито мога, нито искам да се науча да понасям.

(Често се твърди, че мнозинството от българския народ предпочита чалга, и се дават за пример продажбите й. Надявам се това да не е вярно, иначе бих потънал в земята от срам. Според мен чалгата се продава по същата причина, по която западна книгоиздаването – както веднъж каза с горчилка един мой познат издател, “у нас имат пари да си купят книга почти само тези, които не знаят да четат”.)

Та, въпросната емблема вече е налице. Пусната е от Ели като обществено достояние. И в първия момент, в който ми остане половин час свободен, ще почопля да видя как да си я сложа на блога. Или дори на сайта като цяло. 🙂

62 thoughts on “Зона, свободна от чалга

  1. opexume

    За съжаление народа предпочита чалга,както и турски сериали в комбинация с риалити формати.Нацията затъпява,но това не пречи на фолк изпълнителките да взимат по 10 000 на час,сметни сега тези пари ти за колко време и с какви усилия ги изкарваш и ще откриеш поговорката за зелника.

    Reply
  2. Longanlon

    според мен тая статия е закъсняла със десетина години. съветвам те да се поогледаш. чалгата в момента е на нивото на мейнстрийм поп и аренби и е нарицателно за ограниченост и простащина само за доста ограничен кръг хора…

    Reply
  3. Виктор

    Едни младежи, почти деца, са се хванали и правят някакво интернетско радио, без зрение са, та по тоя повод в последните дни послушах и аз малко чалга… и прав е Лонган, наистина, чалгата става малко… не мога на 24 май да намеря думи, но някак си личи, че участват добри музиканти, звукозаписът е перфектен… Текстът още е твърде трудно понасящ се, ама какво да се прави. Децата с такъв мерак го правят, че не мога да им кажа нищо… Гледам съвсем дискретно да им намекна да отбягват съвсем просташките неща и това е…
    http://radiofreshhits.com
    А, имаше сайт, бяха си написали имената, диджей, предавания имаше, интервюта, но нещо го бъзикат сега гледам… 🙂 Други познати направо им написаха, че каква е тая чалга, каква е тая простотия… обаче аз не мога. Не мога да слушам чалга, ама не мога и да кажа на тия младежи направо, че слушат простащини… Даже по едно време си поръчах да ми пуснат Рамщайн и Камен Кацата, та ги пуснаха. 🙂

    Reply
  4. Божо

    Курдисах си картинката, ама дай линк към авторката да сложа. Нищо че я е пуснала свободно.

    Reply
  5. gost

    Това, което забелязах последния път, когато слушах чалга за по-дълго време беше, че сексът продължаваше да е в центъра на екзистенциалните търсения на лирическия герой, а получаването му се търси от обект, а не субект. Нищо ново, като изключим отпадането на магистралното търсене и на пари към секса. Но нямам достатъчно емпирични данни, за да смятам мнението си за компетентно. В интерес на истината и не ми се задълбава в темата. Всеки си има нужди, а чалгата не отговаря на моите нито като текст, нито като звучене.

    Reply
  6. CTEHATA

    НЕ мога да понасям чалга! Но знам, че всякакви по-масови отричания на нещо, което създателите му наричат “изкуство” не може да не е вредно.
    Защото същото отвращение, което аз изпитвам към чалгата, някой “родолюбец” ще изпитва към Металика, към Рамщайн. Или към Led Zeppelin. Виждъл съм реакциите на представители на поколението на сегашните 60-тина годишни към My Wild Love на The Doors. Всеки знае как са били посрещнати The Bеatles от поколенията 16-25 и съответно 40-50 в края на 1960-те. Примерите могат да са безброй.
    Последното, което ми се иска да се случи е някое поколение да заобича чалгата, само заради това че друго я отрича. Нали знаеш, как може да подейства подобна кампания на пубертет? Така или иначе не можеш да излекуваш тубверколоза със сироп за кашлица …
    А и остава интересната задача да дефинираш кое е чалга и кое не е 😉

    П.П.@Григор:Имаш един дълъг draft в outbox- ми, казано на чист български.

    Reply
  7. Божо

    @CTEHATA – ами в случая не говорим за разлика във вкусовете на поколенията, щото чалгията я слушат както много дърти, така и млади и не може да се каже, че чалгата е музиката на младото поколение.

    Reply
  8. Краси

    Здравейте, Григор.

    Блогът ми, неговата странична лента, току що се сдоби с тази малка, но описателна емблемка. Все пак, за да не стават недоразумения, посочих този Ваш блог запис, тъй като не знаех как да посоча източник, въпреки свободата, която ми дава лицензът. Позволих си да кача емблемата на дисковото пространство, което WordPress ми предоставят.

    Благодаря Ви. 🙂

    Reply
  9. Григор Post author

    @opexume: Според мен турските сериали са доста различно нещо. Едно, че те са просто вид сапунки – тоест продукт, ориентиран към емоционално незадоволени дами, а не към най-долните 5% от обществото. Второ, че в тях много често освен сапунения морал има има и истински, от който човек си струва да се поучи – тоест, не са без абсолютно никаква стойност. И трето, те научиха масовия българин, че турците са хора като него, а не плашила – нещо, от което имахме крещяща нужда.

    Че изпълнителките на чалга взимат луди пари, е факт. Че това говори особено зле за нацията – също. Но механизмът според мен е косвен. Мисля, че лудите пари им се плащат от джобовете на една доста малка част от нацията. Зле говори за тази нация, че една много малка част от нея има луди пари, а останалите бъхтят денонощно за хляба. И особено, че луди пари има точно тази част.

    @Longanlon: Ако слушаш само най-горния 1% от чалгата – да. Иди обаче в коя да е провинциална кръчма, и ми кажи дали това от високоговорителите е на въпросното ниво.

    @Божо: Към момента авторката няма собствен сайт. Предимно нейни рожби са http://www.speshno.info и http://www.tvto.info; до месец-два-три се надявам да се присъедини и http://www.kulturno.info, ако има сили и време. Ако искаш, слагай линк към някое от тях. Ако не – като проима сайт, ще го напиша. 🙂

    @gost: Бих бил любопитен за анализа ти на екзистенциалните търсения на лирическата героиня. Ако в тях се намери какво да се анализира, де. 🙂

    @СТЕНАТА: Има обективна разлика между чалгата и Металика или Рамщайн. И да, обективен факт е, че поколението между 12 и 16 няма как да не харесва по-простички неща, точно както няма как поколението между 2 и 6 да не харесва още по-простички.

    @Краси: Честито. 🙂

    Reply
  10. CTEHATA

    @Григор: Определено има разлика и то голяма. Ужасно мразя чалгата. Тезата ми е друга. Борба с чалгата не може да има чрез банер “Без чалга”. Ако се разпространи, ще помогне, колкото и сиропа на туберколозата. Смятам че по-скоро ще даде (вътрешно усещане за) статут на бунтари на слушащите я.
    @Божо: За съжаление не си прав. Естествено има слушащи от всички възрасти, но в момента расте поколение, в което е социално неприемливо да не слушаш чалга. Във вечерните заведения с по-обща аудитория е нормално да се смеси чалгата с други стилове, т.е. това се пуска и извън специализираните клубове. Познати зрелостници споделят, че или трябва да се откажат от абитуриентска вечер, или да се примирят с шума…

    Reply
  11. Pingback: Ново 20

  12. turin

    Супер, и аз ще си я закача тая табелка. И хич не се връзвам на приказките, че вече чалгата не била каквото беше, че била поп, аренби, каквото там. Чалгата се превърна в нарицателно за манталитет, който лично аз не мога да понасям. Не е само до музиката, не е само до техническото качество на звукозаписа и клиповете (то с пари всичко става лъскавко). За друго иде реч и табелата пасва идеално.

    Reply
  13. Ели

    Тъкмо да дръпна едно широко обяснение и стигнах до коментара на turin. Мисля, че казва точно това, което съм имала предвид. Уви, чалгата стана вид култура. Аз просто исках да отбележа, че там, където стои емблемката хората няма да четат за Златки и Николети, колко са им големи бюстовете и дали са истински. Уви, отвсякъде ни заливат само подобни глупости. Вижте топ 40 на vbox7… а май е най-посещаваният сайт за БГ. В tvto.info, например, едва ли ще прочетете инфо какво станало в предаването на двамата опосуми. Просто не се споменават. Игнорирала съм даже водещия-магаре – и при него акцентът е все в нещо жълто, скандално… Та, иска ми се да има една зона, която ясно и открито казва – тук няма да прочетете за това. Който не харесва – да си ходи във vbox 🙂

    Reply
  14. Григор Post author

    @СТЕНАТА: Ако в момента наистина расте такова поколение, то банерът “Без чалга” е единственото, което може да помогне. Защото дори бунтарят има нужда да знае, че не е сам.

    @turin: Именно.

    @Ели: Чалгата не е вид култура, а вид липса на култура – това е, което ме кара да не я понасям. Ако беше вид култура, бих я таксувал като инаквомислие, и бих я подкрепил, дори ако не ми харесва… С останалото съм съгласен.

    Reply
  15. Виктор

    Да сте живи и здрави, но аз, както така съм на 46 години, и съм слушал сръбско едно време, и прочее и прочее, съм на мнението на CTEHATA. А сигурно и знаете по-добре от мене, че лоша реклама няма… И с тоя банер, картинка, каквото и да е там, разбрах, че на него присъства думата “чалга”, направо си рекламирате чалгата. Та така… Съжалявам, че тоя път не съм на едно мнение с Григор. 🙂

    Reply
  16. ivo_isa

    Хареса ми късото обяснение на Ели… Особено в декларативната част 🙂
    В този смисъл Викторе, това е антиреклама

    Reply
  17. JJ

    От моята кола гърми NightWish – явно съм в тези 0.01 процента. А чалгата поне доколкото ми се налага да се сблъсквам с неяя не е това което беше – нито са старите кръчмарско-ресторантски песни, нито е модерно звучене – ни рак, ни риба. Копира се и се краде отвсякъде – има рап чалга, рок чалга, диско чалга и всякакви други глупости. Според мен този стил залязва и въпреки, че си има своите поклонници едва ли се радва на успеха, който имаше през 90-те.

    Reply
  18. gost

    @Григор, сега се сещам за две песни, изпълнявани от жени. В едната се пееше нещо от рода на: “малка черна рокля, а под нея – голо топло тяло”. В другата беше “това коте чака сериозен господин”… Не ми изглежда толкова като екзистенциално търсене, колкото като екзистенциално предлагане. 🙂

    Reply
  19. Случайна

    Аз пък съм достатъчно интелигентна, за да членувам в МЕНСА, нямам силиконови цици, гримирам се само за Нова година и нося маратонки и кецове с карго панталони. И ми омръзна да се налага да се извинявам на целия свят, че харесвам ориенталска музика и в частност – чалга.

    То не било музиката, то било стил на живот, не знам си какво. Ами направете банери против курвите, против силиконовите циц, против яркото червило, против тигровите дрешки, пртив изкуствените мигли.

    Не мисля, че Рамщайн правят много позитиивна музика, но не обиждам никого само затова, че ги харесва. Да не назовавам също групи като Упсурт, за рапърски клипове с въртящи се голи задници да не говоря.

    Внаги, когато някой се гордее с нещо което НЕ Е, вместо с нещо, което е, ми намирисва на фашизъм.

    Reply
  20. tonywoolf

    Аз също не обичам чалга културата. И да, култура е. Не е само музиката, то е начин на поведение, начин на живот, който малко или много е повлиян от самата музика. Между другото, търсачките не се интересуват от това дали на сайта има чалга, достатъчно е, че сте сложили думата “чалга” в “Зона, свободна от чалга”, за да ви индексира и изведе в резултатите с чалгата… Както каза Виктор, лоша реклама няма, а вие правите точно това.

    Reply
  21. ivo_isa

    Случайна, мисля че става въпрос не за музиката, а за чалга манталитет. Което вече си е нарицателно. Когато казвам чалгаджийница, имам предвид простащина и много хора ме разбират. Но това си има обяснение – много простотии се изляха в поп-фолка. Иначе и в този музикален стил има попадения (като текст и музика), колкото и да са редки.

    Reply
  22. gost

    @Случайна,
    1 за Менса: погледнах ти блога и единственото, по което можех да съдя за интелигентността ти, беше правописа, а за него можеш да направиш още много. Не искам да те обиждам, но не харесвам неподкрепените претенции.
    2 за чалгата: по блед и недостоверен спомен “чалга” значеше музика. Но както и да е. Ориенталската музика е красива форма на фолклорно изкуство. Чалгата, тук вече значението на думата се изменя и става равно на “поп-фолк”, постепенно от маргинално изкуство се превръща в забавление за елита. Не и все още не е проблем, защото всеки търси различни неща в музиката (едни – различни емоционални изживявания, други – сексуални). Проблемът идва, когато чалга моделът на мислене и поведение напусне нощните заведения и се пренесе в реалния живот. Първосигналното желание за удовлетворяване на физиологичните нужди е форма на слабост. Слабост, защото показва на всеки, който се заинтересува, че на практически ниска цена (чукане или негов еквивалент, парцалки, силикон, червило, или илюзията за тях) може вече да спечели на своя страна вниманието и симпатиите на чалга публиката. В замяна желаещият няма нужда да удовлетворява другите нужди на своята аудитория, понеже самата аудитория не осъзнава, че има такива. Прекрасно е, че не си от горепосоченият масов случай, но други са.
    3 за фашизма: Мразиш. Аз лично не откривам такава необходимост. Имам достатъчно познати, които слушат чалга просто за забавление, понеже не търсят друго от музиката. Ето защо няма да подкрепя банерът (няма да бъде винаги правилно разбиран, а и е проява на елитаризъм). Само че винаги ще бъда за това хората да внимават какво си пожелават.
    Пак казвам – не искам да те обидя, но ако съм – моите извинения.

    Reply
  23. Григор Post author

    @Виктор: Има сериозна разлика между “сръбското” и българската чалга. Като цяло, най-интелектуалните текстове в българската чалга са на нивото на най-просташките в сръбската. Във визията на изпълнителите разликата е същата: в българската чалга задължително героят е тип мутра, със съответната визия и интелект, а героинята – луксозна силиконка, дори ако текстът предполага съвсем друго. Точно това е всъщност, което прави българския поп-фолк ЧАЛГА. Не е стилът музика, а излъчването на самодоволна и самоуверена простащина.

    И да, лоша реклама няма – но на всеки, приел от това като от реклама чалгата, ще има десет или сто, които са се убедили, че не са сами в отвращението си. Така че смятам, че е нужно.

    @JJ: Иска ми се да чуя как от колата ти гърми NightWish – ама така, че цялата улица да слуша. 😉

    @gost: 🙂

    @Случайна: Нямаш силиконови цици, защото твоите са си хубави. 🙂

    Чалгата е много повече манталитет, отколкото музика. Всъщност, музиката, която наричаме “чалга”, бе намразена от повечето нормални хора именно защото синтезира и прокламира този манталитет, поне в повечето си парчета. (Има и изключения.) Ако в друг жанр навлезе такова количество нагла простащина, ще развия същото отношение и към него, без значение колко добър е като музика. Защото цялото става отвратително.

    Да, чалгата може да бъде слушана като музика, и дори харесвана. Но не ми казвай, че я харесваш като манталитет – ще си разваля здравата мнението за теб.

    За гордеенето с нещо, което не си – очевидно ти се гордееш, че не си фашист. Но пък твърде лесно си готова да лепнеш този етикет на други. На твое място бих се замислил.

    Една аналогия с твой скорошен запис: ако не можеш да понасяш това, в което се е превърнала православната ни черква (аз мога да ти пратя снимки и преживявания, на фона на които твоят монах ще ти се види жив светец), значи ли това, че оплюваш възвишеното и духовното? Има християни, които ще те обвинят в това, точно както ти обвиняваш някои хора тук. А някоите хора просто са изпитвали от чалгата с десетилетия това, което ти си изпитала в онзи манастир за час-два… Така че сигурно след замислянето бих се и извинил.

    @tonywoolf: Именно затова думата е на картинка – за да не я индексират търсачките.

    Reply
  24. Случайна

    gost, член съм на МЕНСА – България не помня точно, може би 2000 година. Коефициентът ми на интелигентност е 152, според теста на който се явих пред тях. Това подкрепена претенция ли е?
    Споменах МЕНСА, защото наистина се уморих в момента в който кажа, че слушам чалга да ме слагат в графа “едноклетъчно”.
    Ако ще си говорим за правопис – ти също можеш да направиш много за твоя. Убедена съм, че ако бях наплюла чалгата нямаше да гледаш под лупа за несъвършенства в блога ми. Но сега само трябва да търсим достатъчно, за да докажем, че съм тъпа и дива селянка, нали така?

    Хората знаят, че за да минат за възпитани и културни, трябва да заявяват че мразят чалгата. Не че аз си лягам и ставам с чалга, и не че нямам други музикални пристрастия, но полудавам, когато някой ми каже, че ако слушам това и това, автоматично ще ми порастнат силиконови цици и ноктопластика и ще започна да правя свирки в тоалетните.

    Вместо да се хаби време да се казва не на чалгата,по-добре показвайте на хората красотата на музиката, която вие обичате. А кой какво ще си хареса , оставете да реши сам.

    Reply
  25. Краси

    @Случайна, след като прокламираш колко си интелигентна, т.е. колко си рамкирана от т.нар. “интелигентност”, то това говори достатъчно за интелекта, с който разполагаш. Чалга манталитетът предизвиква тази показност. Впрочем, между интелигентност и култура има съществена разлика.

    Прочее, кучето твърди, че всичко е въпрос на вкус. Говорейки за музиката “чалга”, текстовете не са позитивни, а деструктивни, понеже се свеждат до опит за възвишаване на най-низшите удоволствия. Разбира се, мнението ми е крайно субективно, понеже живея само и единственото с музиката на една група с инициали pf. Ама…къде съм тръгнал да сравнявам тяхната музика с плоските, просташко-тираджийски текстове на музиката, която ти харесваш…

    Reply
  26. Григор Post author

    @Краси: Не бъди и ти категоричен, без да знаеш нещата. Познавам Случайна лично – тя няма нищо общо с образа, който си си изградил за нея. Харесва ориенталска музика, понеже е чувствен и нежен човек. И доколкото чалгата като музика е донякъде подобна на ориенталската, харесва и нея. Уверявам те, че няма нищо общо с чалга-манталитета.

    @Случайна: Хората, които знаят, че за да минат за възпитани и културни трябва да заявяват че мразят чалгата, са малко. Много повече са тези, които съвсем искрено се гнусят от нея. Не заради музикалния й стил, в него няма нищо лошо. Заради манталитета, който се е пропил в типичните й, знакови парчета. Ти предпочиташ да приемаш от нея музиката и да си затваряш очите за манталитета, за да имаш музикална радост в живота си. Други хора обаче са се натъкнали първо и основно на манталитета в нея, и той е оставил в тях много по-дълбок отпечатък, отколкото музиката в нея. Не мисля, че можеш да им се сърдиш за негативната реакция. Нито пък да ги обвиняваш във фашизъм.

    Reply
  27. gost

    @Случайна, погледни отвъд собственото си разбиране на нещата и се опитай да възприемеш какво ти казвам. Избираш си ролята на жертва, а аз и останалите сме мъчители – мъ яз ни щъ, ма жина!!! И саа кво? Ако искаш действително хората да те възприемат сериозно, не се определяй чрез това каква не си, а каква си. Който не му харесва – да си оди у дома! Другото само ще ти създава дертове, докато се мъчиш да се пребориш със предразсъдъците си, които откриваш у другите.
    Поздрави, един идиот 🙂

    Reply
  28. Ели

    @Случайна: мерси за квалификацията. Само фашист не бяха ме изкарвали. Ще те разочаровам, но и ти не си истинска чалгарка. Истинските чалгари не казват “чалга”, а поп фолк 😉
    Пак ще подчертая – не говоря за музика. Решила съм да направя едно място в безкрайния нет и имам сладката, но и трудна задача сама да му създам облик. Колкото и малко посетители да имам, аз все пак създавам някаква информационна среда. И съм решила много да внимавам каква ще е тя. Да, с пълното съзнание колко бройки посетители ще изгубя аз реших, че имена като Азис, Андреи и Николети няма да бъдат споменавани в тази среда. Достатъчно ги бълват ежедневно всички медии – вече и национални, и ефирни… Не искам те да са героите на нашето време. И го казвам! И го показвам! И ще продължавам да го показвам!

    Reply
  29. Божо

    @gost – като гледаш блога на Случайна, погледни по-старите й постове, тя напоследък не пише много и не можеш да добиеш представа за нея.
    Колкото за правописа, може и да има грешки, но де да бяха повечето писания в Нет-а, а и не само там с такъв процент на грешки, колкото в блога на Случайна.

    @Случайна – тук става въпрос за чалгата именно като вид (анти)култура, а не като музикален стил.
    Има много стилове, които не харесвам, но около тях няма формирана такава сфера от, да го кажем табиети и салтанати…

    Иначе и аз познавам интелигентни хора, които слушат такава музика, но не могат да бъдат причислени към субектите (мутри, кифли и прочие), които се асоциират с понятието “чалга”.
    Та както ти според думите ти няма да кажеш, че съм прост, дето сушам Рамщайн (а по други причини :P), така и аз няма да кажа същото за тебе, щото слушаш да речем Преслава. 🙂

    Reply
  30. gost

    @Божо, езиковата култура е важна за мен, защото показва способност да се мисли задълбочено и с усет към нюансите и пр. Още тогава прегледах някои от категориите в блога й и харесах някои от нещата, други – можеха да бъдат без толкова отрицателни емоции, по задълбочени и аналитични… Но моето мнение си е субективно. 🙂 Ако не е станало ясно досега, въпреки че го казах не знам колко пъти:
    Чалгата не е моят стил музика. Не ми дава това, което търся от музиката. Признавам правото на всеки да я слуша. Не ми харесва, когато от слушане се превърне и в живеене.
    Колко по-бавно да го напиша, че да стигне до широката публика?
    ПП: Сравнението с други, които са по-зле, не ми се струва като начин на самооценка, който има смисъл.

    Reply
  31. случайна

    Ще се опитам да обобщя позицията си:

    Не музиката налага стил на живот, а господстващият стил на живот се отразява в музиката. Лейди Га-Га не пее чалга, но е отражение на същия стил на живот. В такъв смисъл е добре да се използват правилните термини и да се назовава коректно това, срещу което човек се бори. Чалга означава музика. Пошлост не е равнозначно на чалга.

    Да се осъждат по презумпция хора, защото имали някакви музикални предпочитания ми се вижда неправилно.

    Ориенталската и етно музика не е враг, тя е богатство. Тя е пълна с багри и емоции. Далеч съм от мисълта, че трябва да се харесва на всички, но когато се линчува всеки, докоснал се до нея, тя остава в обсега на лишени от талант и усещане автори. Ако Шакира, Ищар, Горан Брегович и Джипси Кингс живееха в България, щяха да бъдат обявени за долни чалгари и да им се отнеме всякаква възможност за развитие извън кошмарната “Планета” . А там наистина е царство на пошлостта. Ако карнавалът в Рио беше в България, това пак щеше да бъде чалга.

    П.С. gost, може да ми пишеш на пощата, за да ти кажа аз какви правописни грешки виждам в коментарите ти тук, а ти да ми посочиш моите. Така вероятно и давмата ще имаме възможност за подобряване на правописа си. По отношение на литературния анализ на постовете в моя блог – струва ми се неуместен.

    Reply
  32. Шapкан

    хайде уточнете си терминологията тогава и по-малко намесвайте засегнатото его.

    Reply
  33. Григор Post author

    @Случайна: Няма музика освен чалгата, поне в България, която да е попила от мутренския стил на живот толкова, че да се идентифицира с него. Няма друга музика, която дори да се доближава до това. Рапът е попил много от престъпния и мизерен начин на живот на негърските гета в САЩ (и на пиянско-мизерническите в България), но дори той не е такова безогледно отричане на всякакви духовни и морални ценности като чалгата… Да, има и свестни парчета чалга. Да, ако човек се напъне достатъчно, е възможно да я слуша като музика, и да се абстрахира от простащината в нея. Но изключенията не отменят правилото. На повечето хора им прави впечатление слонът в стаята, а не врабчето. Не можеш да ги обвиниш за това, нали?

    Ще използвам твърде краен, но илюстративен пример: разнасящият чума плъх е нещо много различно от чумния бацил, но повечето хора не биха правили особена разлика, и ще са прави. Така е и пошлостта – чалгата я разнася из България, и дави хората в нея. Нормално е някои да не са щастливи от това, и да си го казват както решат.

    Ориенталската и етно музика няма нищо общо с чалгата. Почти всеки в България е слушал Шакира, Ищар, Горан Брегович или Джипси Кингс. Попитай няколко твои познати, които са ги слушали, дали те са чалга. Ако мислиш, че са предубедени заради имената, пусни на някого някое по-неизвестно парче на Ищар и го питай какво е това – ще ти каже, че е някаква ориенталщина, но ще е категоричен, че не е чалга. И ако карнавалът в Рио се проведе в България, вероятно ще бъде чалга защото ще бъде превърнат в чалга, и няма въобще да прилича на този в Рио.

    Колкото до лейди ГаГа – да, тя е отражение на господстващия в САЩ стил на живот. Но той не е същият като господстващия в България. Не че и тя си няма просташки тенденции (и ми се повръща, като я слушам), но когато българската чалга си намали простащината до нейното ниво, аз ще трябва да дам банкет. Сигурно не само аз. (Подозирам, че и ти. 🙂 )

    Reply
  34. Данаил

    В момента в който видях картинката и я “пожелах”. Поставих я на видно място в сайта ми, надявам се нямаш нищо против.
    П.П. в Пазарджик има един който е “надул до дупка”в колата си Павароти, Карерас и Доминго

    Reply
  35. Григор Post author

    @Данаил: Ей това искам да го видя – кола с надути тримата тенори! 🙂

    @бай Стамат: Тази гледна точка е причината да напиша своята.

    Нямам нищо против това, че чалгата е циганска музика (не е турска – просто я изпълняват и турци, както и българи). За разлика от повечето подкрепящи чалгата, нямам нищо против и циганите. И имам доста против лейди Гага, защото и нейните неща са плитки като чалгата (ако и да не са чак толкова просташки).

    Имам всичко против простащината, която е почти неизменната основа на чалгата.Да, има парчета в този стил, в които няма простащина, но те просто не са чалга. Не зная как да ги нарека – поп-фолк е невярно определение, и плюс това на практика означава чалга. Но не са чалга, и нямам нищо против тях.

    Имам нещо против да ме хранят с помия. Знам, че някои я предпочитат пред всичко друго. Аз – не. И ще продължа да казвам, че не я харесвам. Мое право е, както е право на поддръжниците на чалгата да я защитават.

    Reply
  36. Black Wolf

    Не принадлежа към доста ограничения кръг хора, за които чалгата е “нарицателно за ограниченост и простащина”. Не мисля, че става въпрос просто за ограниченост и простащина. Ограничеността и простащината са присъщи на определен род хора, наистина недоразвити, но все пак хора.

    Почитателите та чалгата все още не са достигнали човешкото ниво на развитие, оставайки си някъде между Хомо еректус и неандерталците (които май са били вече хора). Този род двукрати (да ги наречем Хомо чалгикус) са все още твърде примитивни същества, на които им предстои да извървят дълъг път по стълбата на еволюцията за да достигнат нивото на кроманьонеца. 😉

    Ако говорим малко по-сериозно, чалгата е отвратително, долно и крайно отблъскващо нещо. Чалгата като музика, като начин на мислене, като вид поведение. Но много българи я харесват. Пореден симптом, който трябва да ни накара да се замислим за качествата на нацията ни. Да не забравяме, че това е нация, търпяла 650 години чужди владичества… Това също говори много.

    Reply
  37. бай Стамат

    Всъщност, тъй като досега четох твоя запис (впрочем, според мене „статия“ би било по-удачно — всичките ти писания имат и дължината, и дълбочината на това, което иначе наричаме статия, а не виждам защо трябва да робуваме на „post“ до вечни времена, още повече, че за утвърден автор като тебе „статия“ не би звучало претенциозно или арогантно-нафукано) за неолиберализма, смея да твърдя, че ширещите се у нас неолиберални политики са изначалната причина за подивяването, а оттам и опростачването на населението. Или както казва Карбовски, и аз съм съгласен с това негово мнение: „Чалгата не прави една нация да изглежда проста. Простата нация по естествен път ражда чалга!“. Тоест, да кажем, че чалгата е пошла и вредна е да поставим каруцата пред коня. Аз бих търсил причината в липсващите бюджети за култура, осакатените общности в малките населени места, бурното урбанизиране в големите ни градове, криворазбран патриотизъм („чалгата е българска музика, а аз обичам България и ще слушам българска музика“) или дори ксенофобски изказвания, че българите са кофти материал. При никое положение обаче чалгата не е първа.
    Нещо повече, да се твърди, че чалгарите са някакви неандерталци а) игнорантно, б) е същото като да се обясняват светкавиците с гнева на Зевс, тоест търсене на някакво интуитивно обяснение, без да се търси разбиране на течащите под повърхността процеси.

    Reply
  38. Григор Post author

    @бай Стамат: Връзката е двустранна. От една страна, чалгата действително е следствие, а не причина. От друга обаче, много хора не харесват простащината й, но и не искат да се конфронтират с нея пряко, заради натиска на околните. Този запис (чак пък статия… нямам такова самочувствие) е за тях – да знаят, че има и други, които не я понасят. И то не заради музикалния й облик, а заради простащината й.

    Reply
  39. Longanlon

    бай стамат, за да кажеш че простащината, която поражда чалгата е продукт на неолиберализма (каквото и да е това животно), трябва да не си чувал 90% от автентичните български народни и песни, които се състоят предимно от доста груби сексуални намеци, малки моми и дърти дедовци които ги заглеждат, рипащи в пазвата прасенца, съвкупяващи се животни и т.н.

    Reply
  40. бай Стамат

    Лонги, цитираните „90% от автентичните български народни и песни“ са всъщност няколко мръсни песни (ала Калугерско право хоро или Ко’й туй нещо), написани от съвременни автори, но които разни палави цигани насложиха върху съвременно аранжирани народни мотиви, създавайки по този начин илюзията за народно творчество, плюс разни пиянски песни събрани и изпълнени от Черно Фередже. Съпостави тези общо не повече от 50-100 песни със събраното само от Дико Илиев и Филип Кутев, възлизащо на хиляди произведения — тоест, облагороденото, записаното, донесеното от незнайни чукари и нивя до ушите на гражданина, а след това прибави към това и безчетните песни, които се предават само от уста на уста и се пеят по разните селца със сто бабички — мисля че се получава доста ясна картинка на някогашната морална картина на българина, която е всичко друго, но не и разложена.

    @Григор, както пише един незнаен олигофрен в нюз.бг — КАЗАХ!!! Статии са и толкоз! 🙂

    Reply
  41. Анонимен простак

    Изпадам в недоумение защо все разни мислещи и разумни хора, които не един и два пъти са доказали че са такива, имат нужда от това да мразят чалгата и да правят разни рационализации тип “Тая песен на Азис ме кефи, ама не е чалга”! Чалгата се явява като “нужният враг” – всеки достолепен рицар в лъскава броня я мрази, макар и сам да не знае защо. Всеки “мислещ” човек не обича да си върти задните части на приятни ориентало-балкански ритми, но “се изкъртва” да слуша Рамщайн, Тупак или Айрън Мейдън, които по простащина и глупави текстове избиват рибата В ПЪТИ ПОВЕЧЕ от някой хит на Андреа или Емануела, които простодушно искат да се забавляват. Не ме карайте да привеждам примери, защото много добре си ги знаем – и аз, и вие.

    Във всеки стил си има и пошлото и хубавото, има красиви чалга текстове, има и ужасни такива, но нима в метъла няма групи като Anal cunt или Cradle of Filth?! Пък и ако гледаме музикално на нещата чалгата си е супер – нещо като нашенски вариант на ска с поп примеси. Дори и от див национализъм да е – нека изберем родната простотия пред чуждата. И да, именно РОДНАТА – защото ако някой смее да твърди, че след 500 години турско робство има разлика между българи, гърци, сърби и турци, значи не живее в България, нито има хал хабер от останалите балкански държави. Всички ядем шкембе чорбалъ и кебабчъ, всички пием таратор, а за десерт хапваме татлии, баклава и локуми.

    Завършвам с евентуалните думи на днешният малко по-глобализиран Паисий – “Поради що се срамиш, да се наречеш балканец, ами вместо това се американееш и англичееш с разни нетипични за сърцето ти мелодии?”

    Reply
  42. Анонимен простак

    Само да допълня, че забравих:

    Напълно подкрепям Лонганлон в това за народните песни. Имам доста познати, дето се занимават със сабиране на народни песни и етнология като цяло и съм чувал такива неща, пред които “Калугерско право хоро” и “Ко’й туй нещо” определено бледнеят и със сигурност не са писани от “съвременни автори, но които разни палави цигани насложиха върху съвременно аранжирани народни мотиви, създавайки по този начин илюзията за народно творчество, плюс разни пиянски песни събрани и изпълнени от Черно Фередже”. Хайде със здраве, и врътнете по един гюбек, може и да вземе да ви хареса. 🙂

    Reply
  43. Григор Post author

    @Анонимен простак: Мненията не са изтрити – просто трябва да одобря ръчно първото, за да се покажат. Съжалявам за неудобството, но иначе блогът ще се удави в спам.

    И проблемът не е в балканските или небалкански мелодии. Аз с удоволствие слушам “Притури се планината”, както в оригиналния, така и в модернизирания аранжимент. Същото важи за много други народни песни, хора и прочее. (Кючека принципно не го понасям, но “Тайсън кючек” ми харесва, не защото става дума за Тайсън, а заради веселата и не-просташка закачка.) И да, в метъла, рапа и повечето други съвременни стилове има и ужасно просташки текстове – но се съмнявам някой от критиците на чалгата тук да им е поклонник.

    Проблемът с чалгата е, че там простотията е структуроопределящ елемент. Ще ме прощаваш, но ако една песен не е просташка, тя просто не може да се впише в картината за чалга. Твърде малко вероятно е да я чуеш там, където се слуша само чалга, като начало. Чалгата не е музика, тя е отношение към света, себе си и прочее – отношението, което повечето хора тук не харесват. Простотията.

    И абсолютно не искам да избирам родната простотия пред чуждата, просто защото не искам да избирам простотията. Нямам нищо против околните нации – и аз мисля, че след толкова съжителство разлики реално няма, че сме едно и също. Мисля го дори – о, ужас – за циганите. (Да, между тях има немалко престъпници. Все едно ги няма сред българите. И все едно не сме същите цигани, като се опре до муфтене, скатаване от работа и келепирене.) Но това не ме прави поклонник на простащината, българска или не. По-скоро обратното.

    Reply
  44. Анонимен простак

    @Григор, усетих го това за ръчното одобряване на мненията, ама късно, извинявай.

    Съжалявам, ако съм проявил агресивност в коментарите си, просто ми омръзна чалгата да е виновна за всичко. Да, има простащина. Но има и стойностни неща. Примерно не виждам какво чак толкова скандално и неморално има в актуалните летни хитове като “Моля за внимание” на Ивена или “Той не е за мен” на Алисия. Като последната певица дори, напук на всички митове за чалгаджийките се държи изключително на ниво, не коментира личният си живот, няма “издънки” и “забежки”, както и не се съблича, което не пречи да прави хитове и хубави клипове. А ако гледаме чуждите чалга изпълнители, там положението е много по-добро. От сръбските няма текст почти, който да е слаб в поетично отношение, също и от гръцките, а турски не съм слушал, честно казано. Проблемът според мен е, че интелектуалците наричате “чалга” всяка простащина, а не конкретно музикалният стил.

    Иначе и мен не ме кефи педерастията на Азис, ама не ме кефи и мачовщината на Джои Ди Майо например. А “интелигентната” музика като Пинк Флойд освен към депресия и асоциалност, не виждам до какво може да доведе, така че чалгата побеждава и нея.

    Простотията… Да, отвратителна е. Не отричам. Но един млад човек има нужда да се забавлява, а при нас изборът е между по-малката простащина и по-голямата. Дали да е сатанизма на Мейдън, депресарщината на Пинк Флойд скритите послания в музиката на Гага или простодушната глупост на Ивана.

    За останалите видове музика да кажа, че не намерих къде да го вмъкна – ами историята на музиката е като цяло помия. Моцарт е бил идиот, 80% от останалите величия са правили музика не каквато им харесва, а каквато им поръчат, при това за заплащане. Обслужвайки прищевките на някой местен феодал. После някой отново да нарече чалгаджийките меркантилни и мутренски певици – еми то феодалите са аналога на мутрите горе-долу… Народната музика (на всеки народ) е хубава, но и там се редуват епопея с простащина, както и да го погледнеш. А ориенталщината си е супер красивата като звук, поне за мен. Примерно половината неща на Дед кен денс са си чиста ориенталщина и пак ме къртят.

    Reply
  45. Longanlon

    леле григоре какъв познавач на чалгата и местата където тя се слуша се извъди… на какви достатъчно пространни наблюдения базираш тия свои тъй дъбокомислени изводи какво може и не може “да се чуе” в “местата където пускат чалга”, които и да са те?

    Reply
  46. Анонимен простак

    Абе, сори че ви се намесвам в диалога, ама след като чух ПантерА в една селска кръчма, пълна предимно с циганета и озвучена предимно с маанета, мисля че съм готов да приема много неща…

    Reply
  47. Григор Post author

    @Анонимен простак: Азис има някои от най-приятните текстове в българския, да го наречем поп-фолк. Песни с такива текстове обаче почти няма да ги чуеш в чалгатека или кръчма, където се събират поклонници на чалгата – било богати мутри и подобни, било по-безпарични видове обществена утайка. Случва се да ги пуснат, но много рядко – не са по интелектуалния капацитет на публиката там. Същото важи за свестните текстове на кои да е други изпълнители. Гръцките и турски текстове не мога да ги разбера, за сръбските съм 100% съгласен – това определено е чудесна музика, и фолк-основата й е плюс, а не минус. Чалгата за мен е именно специфичната простащина на публиката, която слуша само чалга (и по-точно тези песни от, да го кажем, музикалния жанр, които са с просташки текстове – другите в повечето случаи не ги интересуват). Интелигиентната като текстове (а и като музика – музиката често е чудесна илюстрация на текста) песен за мен може да е примерно поп-фолк, но няма да е чалга.

    За Пинк Флойд се разминаваме в оценките: тяхната музика е доста интелектуална, и според мен приканва не към депресия, а към размисъл и изводи (които пък приканват към действия). Но това разминаване вече е въпрос на вкусове, а не на простащина срещу интелектуалност. И да, много музики са поръчкови, но дори от тях далеч не всички са просташки, а това е, което дразни лично мен. Най-сетне, има сериозна разлика между простащина и весела хитрост и жизнерадост. Пример от литературата: “Декамерон” е хитра и жизнерадостна книга, но според мен не е просташка.

    @Longanlon: На случаите, когато ми се е налагало да слушам какво се пуска в чалгатеки или “елитни” чалга-клубове. Уви, почти всеки месец ми се налага, всеки път по различна причина.

    Между другото, онзи ден оправях домашния компютър на една служителка на мои клиенти. Използван основно от дъщеря й – абитуриентка в момента. Съдържаше над 50 гигабайта чалга, и нищо друго. Подбирана на принципа “модното и рекламираното”. Поговорих си с момичето – не беше тъпо или лошаво, но господи колко малко умствен багаж имаше. Като начало, то можеше като на шега да изреди поне 50 изпълнители на чалга, но нито едно друго име в музиката. Думи като “Битълс”, “Щурците”, “Моцарт”, “Верди”, “Еминем” и прочее не й говореха абсолютно нищо. Единствено за Мадона се сети, че “тая май пее некви бабешки песни, не ги слушам, не ми пука за такива”. И във всичко друго познанията й бяха на същото ниво – ако съдя по чатовете в Skype, които по нейна молба мъчих да спасявам, знаеше правописа единствено на нецензурните думи. За каквото и да било от училищния материал ме достраша да я попитам…

    Reply
  48. Анонимен простак

    @Григор – мисля, че под понятието “чалга” разбираме различни неща. Аз просто музиката, а ти – простащината. За мен не е нужно простащината да е облечена в друг израз, който да мразя. Не ме разбирай погрешно, аз самият дълги години съм бил анти-чалга и т.н., но в последствие осъзнах нещата в малко по-различна светлина. Това, което не харесвам повече от простащината е измамата – груба или тънка. Всичко, различно от истината ме отблъсква повече от простащина или възпитаност. Но това е вече въпрос на предпочитания, както се знае.

    Иначе, че онова момиче не е знаело нищо за Мадона – еми мога само да й завиждам, защото по простащина въпросната жена надминава доста от родните певици и певачки, по разголване – също. Да, ограничеността понякога дразни, но конкретно в случая няма смисъл – все едно някой да обича да яде синьо сирене, а друг да му натяква, че е гадно. Добре, но аз не карам никой да ми яде синьото сирене, сам си го ям. 100% въпрос на вкус. Поради това са и смешни “изследвания” и изказвания от типа на това, че рок феновете са по-мислещи, по-умни, че чалгарите пък съответно по-повърхностни, рапърите – тях така и не ги разбрах какво са всъщност и така… То ако само от едната музика зависеше…

    Reply
  49. Анонимен простак

    Като за финал на дискусията (надявам се е било такава, а не спор) искам да поздравя всички мислещи хора, както и авторът в този блог, г-н Григор Гачев с един сръбски хит, който размива границите и разчупва табутата:

    http://vbox7.com/play:641cc93a

    Reply
  50. Borko

    Г-н Гачев, извинявам се ако повтарям наблюдението на някой от вече отговорилите, но леката забележка която искам да вмъкна е, че е най-удачно, когато говорим за американската чалга, да се уточни че говорим за съвременен крайно комерсиален рап – Lil Wayne, Flo Rida etc. etc. Аз никога не съм бил фен, но покрай различните ми познати се намират такива които изледват и високо ценят културният принос на братята west of the Atlantic. Това е друг интересен феномен, който се наблюдава при хората – покварата. Идеята тръгва добре, чиста е, неподправена, ideal-driven, без задни помисли. Рапа не е изключение, и той тръгва от емоционално богати личности. Това че в последствие съвременните му представители го покварват и комерсиализират е съвсем друга тема.

    Reply
  51. Григор Post author

    @Borko: Така е, но това не променя нещата. Помня първите албуми български поп-фолк, изпълнение на Демир Чаушев. Бяха разкошни, и с хубава музика, и с чудесен текст. Простичък, обикновен, става за слушане на маса, но без никаква простащина. И до момента, ако ги чуя някъде (уви, нямам ги), ги слушам с удоволствие. И ако някой ги нарече чалга, бих подскочил… Същото е и с рапа, а и с много други неща. Идеята не е лоша, но комерсиализирането й за задоволяване на утайката на обществото я съсипва.

    Reply
  52. Григор Post author

    @Божо: Защото на сайта няма абсолютно нищо – в процес на правене е. (И не знам колко още време ще е така. 🙁 )

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *