“Безупречна репутация”

Никога не е късно човек да стане за резил.

Става дума за Васа Ганчева. Колкото и да твърди, че е имала предвид да иска хонорар за статията си (абе от “Уикенд” не й ли плащат хонорари на горката жена, та ги търси от околните?). Ако показаното видео не е много изкусно и обширно манипулирано (не вярвам да е, най-малкото защото тя щеше да изпищи първо за това), то е абсолютно очевадно, че тя си поиска пари именно за да напише поръчкова статия.

Това не е особено странно. Вероятно повече от половината материали в традиционните медии са поръчкови. (Мога да изброя поне десетина издания, в които от първия им брой досега няма излязъл нито един не-поръчков ред: там статия се пише единствено след заплащане от обекта й, или конкуренцията му.) Което е част от корупцията в България. Медиите са очите на обществото – ако те представят изкривена картина, обществото е неадекватно. А неадекватните общества не живеят нито богато, нито щастливо. Надали е нужно да обяснявам как точно този ефект вади сума ти пари от джобовете на всеки от нас без изключение… Но това е друга тема.

Много от пишещите поръчкови неща го правят не за да богатеят, а за да оцелеят. Като гледам сумата, поискана от Васа Ганчева, тя определено е в тази категория. Трудно ми е да не проявя разбиране към подобен човек, колкото и да не одобрявам действията му. Да, ще го накарам да се извини, за да бере мъничко срам и да потърси как да се справя и без да продава очите ми. Но извини ли се и обещае ли, че занапред ще се опита да се държи по-достойно, съм напълно склонен да му простя.

Тук обаче Васа Ганчева сгафи катастрофално. Наскоро след случката тя коментира, че не се притеснявала за своя имидж, понеже имала “безупречна репутация”. Което ми говори, че за нея очевидно в това да пише поръчкови статии за пари няма нищо, което да уврежда репутацията. Че за нея то не е корупция и не е недостойно или неморално, а е обикновена работа… Оттук идват два много тъжни извода. Единият – че тя по начало е човек без достойнство и усет какво е морално и какво не е. Другият – че вероятно сериозна част, може би всичко или почти всичко, писано от нея, е поръчково, и е разумно да не му се вярва. (На теория може и да не е такава, но се показа като такава. А аз не я познавам лично, така че съдя по каквото виждам.)

И това кой я е изложил според мен не променя изводите. Да, Иван и Андрей определено не могат да са критерий за каквото и да е свястно, поне за мен. Но ако в точно същата постъпка я беше хванал някой друг, дали постъпката щеше да стане от това по-достойна или по-недостойна? Ако я бяха записали примерно от “Господари на ефира”? Или ако го беше направил безгрешен ангел? Вярно е, че нечитавите хора много обичат да провокират и излагат читавите. Но читавите не се хващат на провокациите. Не приемат да пишат поръчкови статии срещу пари, независимо кой им ги предлага. Затова мнението ми за Васа Ганчева, уви, вече е това от горния абзац.

… Какво бих направил аз ли? Писал съм неведнъж тук неща, които касаят мои познати, или проекти, в които участвам или с които съм свързан. Но винаги съм писал черно на бяло, че имам връзка с темата на записа, и каква е. И винаги съм писал искреното си мнение, точно каквото е. Възможно е да съм се заблуждавал понякога, но винаги съм бил честен. И много се надявам да остана такъв завинаги.

Да, ако ми предложат огромна сума, вероятно бих написал хвалебствена статия за нещо – за да мога да даря сумата за нещо свястно, за деца без родители, или гладуващи, или пострадали… Но до момента това не се е случвало, и надали ще се случи – надали някой ще ми предложи толкова пари, че да сметна, че ползата за получателите на дарението е повече от цената на достойнството ми. Ще ме прощават, ама ценя достойнството си много. Уменията и заложбите ми може нищо да не струват, но достойнството ми е скъпо.

… Колкото до Иван и Андрей – преди два месеца в компания един познат зададе въпроса: “Какво според вас е еталонът за чалга?” Повечето присъстващи споменаха парчета от зората на чалгата, от сорта на “Радка-пиратка” и “Тигре, Тигре”. Аз казах, без да се замисля: “Шоуто на Иван и Андрей”. Останалите се смяха, все едно съм казал нещо остроумно. А просто за мен в това шоу има повече чалга (без да има дори една нота), отколкото в сто песни като “Радка-пиратка”. Толкова простащина и бездуховност, и толкова надуване с тях не съм виждал другаде. Шоуто на Слави последните няколко години също е просташко, но на фона на това на Иван и Андрей е интелектуално до снобизъм и духовно до църковност. По дяволите, на техен фон дори порой ругатни от пиян хамалин е интелектуален до снобизъм и духовен до църковност…

Но въпреки това смятам, че имаха право да подложат на изпитание Васа Ганчева. Изобщо не се съмнявам, че си беше чисто и злобно отмъщение. Нито че ако тя не беше приела, опитът да я изложат нямаше да види бял свят, за да не разберат околните, че тя е свестен човек. Само че тя се изложи. Ако бяха я осмели примерно, че я е страх от мишки или че страда от артрит, щях да съм възмутен от постъпката им. Но Ганчева се изложи със собствена липса на морал и достойнство. Затова и няма значение нито какви са тези, които са я “разконспирирали”, нито с какви намерения и цели са го направили.

Уви.

6 thoughts on ““Безупречна репутация”

  1. Божо

    В случая наистина не става дума за корупция. Правилният термин е проституция. А проститутките, поне повечето смятат труда си за достоен за уважение.

    Reply
  2. nick

    Тъпото е, че въобще се налага “медийни звезди” да плащат на “медийни звезди” да им лъскат имиджа. Сещай се какво им е нивото и на двете съсловия. Не мога да си представя някой да лъска имиджа на Опра, Кронкайт или Ан Робъртсън. Както всичко в тая задръстена от боклуци държава и медийните образи са псевдо.

    Reply
  3. юлий

    Докато четох записа си мислех няколко неща, с които не съм съгласен. Моето мнение е че Ганчева се наложи като лице (поне в моите очи), чрез медиите, а не чрез работата си в тях. Помня я още в разни тв игри, или с това че използваше името котарака Шошо и това беше повод за актьорски скечове в Шоуто на Слави. Както и да е с това искам да кажа, че отлично знам въпросната дама (по точно неиния медиен образ), но не съм прочел и един ред от нея. На върховете на тази публицистична пирамида седят хора, които аз познавам като лица от медиите (тук се сещам и за Патрашкова примерно), част от нонстоп шоуто, но не и като публицисти (тук изключвам ролята на Ганчева като водещ на предаването “Вкусът на живота” което беше ориентирано за третата възраст. Мисля че там си вършеше работата. Но изключвам тази нейна роля, защото тя е по-скоро изключение от правилото). Същото важи и за политиците ни. Няма политик, който да познавам с това, че е следвал и изпълнил дадена политика. Та несъгласието ми със записа идваше от там, че няма как да се сърдя на такива хора. Те са продукт на един модел, който се опитва да прави някаква социална алхимия. Този модел ползва медията като завод за легитимация. Ако медията те ти каже публицист, ставаш публицист, ако каже политик, ставаш политик. Не ставаш журналист, като правиш журналистика, а като участваш в шоута. Щях да се сърдя на Васа Ганчева, ако бях прочел един ред и бях повярвал в него. Щях да бъда много сърдит, ако на нейното място беше Тома Томов.

    Reply
  4. JJ

    Тази е за съжаление – изоставена, забравена , нереализирана, не особено приятна и най-вероятно не в особено цветущо финансово положение. Остава и да се прави на екстравагантна – да критикува, съди и пише глупости за да поддържа начина си на съществуване. Всъщност какъв избор има – да се прави на шут и да се моли на някакви телевизионери да и бутнат хилядарка за 2-3 статийки или да живее в мизерия като повечето ни бивши кинаджии. Да в прегрешение е, но това е като да те хванат с 10км/ч над ограничението с Лада, докато покрай КАТаджията фучат Мерцедеси. Да сте слушали журналисти да хвалят този и онзи дето хич не е за хвалене? Да сте чели грамите в Уикилийкс, че Бойко Рапона плащал на журналисти за правилно проведено интервю? Ами да знаете че всички разни измислени звезди – чалгаджийки, псевдо модели и актриси – също са плод на платени хвалебствени статии написани от платени ПР-и и публикувани от подкупени журналисти. Някои са токова нагли и добре финансирани, че успяват да си вкарат публикациите в уважавани от мен и сериозни издания – просто нямам думи. За това си прав Гриша дето пишеш: “Медиите са очите на обществото – ако те представят изкривена картина, обществото е неадекватно”. Ей затова не ги чета и не им вярвам на тъпите ни медии – събирам информация от блогове, независими анализатори и чуждестранни източници, сверявам я и от там си правя изводи.

    Reply
  5. Григор Post author

    @JJ: Много важно е чистенето на поръчковите журналисти да почне отнякъде. Да, и аз не съм убеден, че точно Васа Ганчева е най-виновна, най-поръчкова и т.н. Но по-добре да се почне от такива като нея, отколкото да си стоим в сегашното положение завинаги.

    Reply
  6. satansho

    преди доста време, малко след като избухна демокрацията имаше един глупав филм, за някакви генерали мутри али-бали.там Васа играеше подобна противна роля, като гледам това каква репутация защитава сега разбирам че май е играла себе си.нищо лошо освен, че е противен допира..
    според мен това си е прозрение, много се кефя когато някой, каже нещо което бих казал ако можех да се сетя “Шоуто на Иван и Андрей – еталон за чалга” хедшот д’ет се вика 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *