Астрологична психоза

През последните години наблюдавам да се разрастват най-различни психози, повечето от които биват подценявани като тежест и ефект върху здравето и живота на болния. Това с особена сила важи за т.нар. масови психози. Тъй като са често срещани, те си извоюват статут на “обществено приемливи”, и започват да бъдат толерирани от повечето хора. Това обаче само подчертава важността на лечението им. Една от тях е астрологичната.

В повечето случаи увлечението по астрологията е безобидно – губене на времето с хороскопи и подобни. Те могат да бъдат поместени в рамките на обикновено увлечение, дори ако човекът искрено вярва в хороскопите. Ако ги ползва само като психотерапевтична опора, средство за добро настроение и тема за социални контакти, и ако не ги оставя да определят реално живота му, нещата са наред.

Понякога обаче наблюдавам случаи на същинска психоза. Най-често те са вземане на житейски или бизнес-решения според астрологични критерии (включително когато разумът и очите на вземащия ясно говорят, че решението не е правилно). Понякога тази психоза засяга дори изключително интелигиентни хора; сред жертвите й съм срещал блестящи в областта си учени. (Което говори, че тя е много сериозна болест с голям потенциал да увреди разсъдъка на човек.)

Наскоро например наблюдавах случай, когато мой познат отказа бизнес-сътрудничество на друг, въпреки очевадната изгода и за двамата. Критерият, който ми цитира за отказа си, беше комбинация от няколко различни зодиака. Не я помня точно, но според нея другият бил човек, вреден за себе си и опасен за околните. (В реалността другият е вреден за себе си единствено с добротата и жертвоготовността си за околните.)

Надали е нужно да пиша, че болните от тази психоза всъщност съответстват много точно на определението “вредни за себе си и опасни за околните”. И че имат нужда, понякога належаща и спешна, от подходящо лечение, въпреки че в повечето ситуации са привидно адекватни. Не става дума за странност или глупост – става дума за болест, точно както в случаите на депресия, мания или шизофрения. Необходимо е тя да бъде лекувана.

Да бъде убеден болният, че има нужда от лечение, обикновено е невъзможно. Болните от астрологична психоза като правило смятат себе си за нормални, а останалите за непросветени, глупави или дори луди. (Иначе казано, тя всъщност е по-болестно състояние, отколкото изглежда на пръв поглед. Дори при тежки заболявания като шизофрения или биполярно разстройство процентът болни, които смятат себе си за здрави, а околните за не наред, е много по-нисък.) Ако бъдат притиснати социално (например ако бъдат поставени в среда от психически здрави хора), астропсихотиците обикновено започват активно да се изолират от здравите и да си търсят за компания болни със същото или сходно заболяване. В тежки случаи това може да доведе до разрушаване на естествените социални връзки на болния (семейство, приятели, колеги). Като правило болните са ориентирани и адекватни в ситуации извън заболяването им (например са ориентирани за датата, месеца и годината дори по-добре от средния здрав човек). Също, за разлика от повечето типични психози те са склонни при преценка на здравето им от лекар или друго овластено лице да прикриват влиянието, което заболяването оказва върху живота им. Това затруднява и възможността за лечение без тяхно доброволно съгласие.

Друга тежка особеност на астрологичната психоза е, че повечето страдащи от нея активно я разпространяват сред околните – иначе казано, тя е високо заразна, далеч повече от класическите “тежки” психиатрични диагнози. Болните от нея обикновено са наизустили широк набор аргументи в нейна полза, някои от които могат да звучат доста убедително за неуверени в себе си и познанията си хора. Те често представят съвпадения на случайности за доказателства за реалността на астрологията (естествен “експлойт” на човешкото мислене е склонността му да открива схеми и връзки, които не съществуват, като отдава свръхмерно значение на някои случайности и игнорира или избутва на заден план други). Болните искрено вярват в реалността на “механизмите” зад съвпаденията, и искреността им придава убедителност. Някои са склонни да фалшифицират съвпаденията за повече убедителност, заради желанието си да “просветят” и “спасят” отсрещния. (Мошениците, които се занимават с астрология, всъщност не са болни – те не й вярват. Почти всички, които печелят пари от нея, спадат в тази категория – за да печелиш пари, трябва ориентираност към задоволяване на фантазиите на клиента, а тя липсва при истинската астрология.) Тази заразност е друга причина да е нужно страдащите от астрологична психоза да бъдат лекувани, по възможност спешно.

Като завършек, един брадатичък, но тематичен и демонстративен виц:

Влиза мъж в сексмагазин:
– Извинявайте, може ли онази секскукла?
– Разбира се, господине.
– Само че… Кога е произведена?
– Тази година, януари месец.
– Козирог?! А, не, благодаря. Отказвам се. Няма да си паснем…

65 thoughts on “Астрологична психоза

  1. Кирил Кирилов

    Всичко това е много обезпокоително, но напълно нормално при положение, че 47% от българите са склонни да вярват в психически и физически сили, които не са открити или доказани от науката. По 2% от българското население вярва в караконджули и върколаци. Малко повече са тези от българите, които вярват в зомбита (3,1%) и във вампири (3,5%) а 11% от всички пълнолетни българи вярват в съществуването на полтъргайсти и близо 20% в духове.

    http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html

    Reply
  2. Michel

    Принципно съм съгласен, с кавото казваш… 🙂

    Няма нужда да правим решения в живота “след консултация с астролог” или пък да пропуснем добра възможност, “защото звездите са против”. Най-важното е да слушаме вътрешното си “аз”, и да вървим в посоката, в която сърцето ни съветва да вървим…

    (Но все пак, не бих отрекъл 100% астрологията, поради редица причини… Най-малкото, невинаги ние знаем всичко. Не е възможно да знаем всичко…)

    Reply
  3. Michel

    PS не всичко, което не може да се пипне, или докаже с уред, не задължително не съществува… Пример — dark matter in the Universe. Твърди се, че я има, тази черна материя, обаче никой не я е пипнал досега или доказал с директно измерване с уред. Също и никой не е виждал извънземни, нито пък е получил сигнал от тях от дълбокия Космос, обаче бихме ли се обзаложили, че някъде Там, няма друг разумен живот и малки зелени човечета, които гледат към Млечния път с големи телескопи, от Андромеда, примерно?… 🙂

    Reply
  4. voland

    Винаги съм се радвал на хора, чиито основен довод е ‘Никога не знаем всичко’. Така е, но много често знаем достатъчно, което за съжаление е ирелевантно за хора които искат да вярват.

    Reply
  5. Alexander

    @Michel,

    За съществуването на тъмната материя предполагаме заради несъответствието между наблюдаваната и изчислената скорост на разширение на вселената. Т.е. не сме я измерили директно, но пък имаме достатъчно много емпирични данни, които ни водят към тази идея.

    А “вътрешното аз” или интуицията много често са решения, които са взети от разума, но работещ в background mode.

    Reply
  6. Pingback: … за теориите и астрологията. « Разпилени парченца…

  7. Жилов

    Григоре, изненадвам се от смелостта да заговориш в прав текст за астрологична психоза.

    Религията е болест – понякога изглежда сравнително безобидна, но всъщност просто чака своя час, дебне за удобен момент да убие разума ти и да те направи неадекватен. Ето Калин навремето как обясняваше на молекулярната биоложка бегем0т във връзка с ГМО спора, че не може да казва “истината е еди-каква си”, че “истината ще разберем едва когато умрем” и т.н.

    Религията не прощава на никого.

    Reply
  8. Мария

    хубав пост. отне ми повече време да проумея някои истини в него , но се радвам, че вече “знам” 🙂

    особено много ми хареса “… те често представят съвпадения на случайности за доказателства за реалността на астрологията”. сякаш понякога трябва да прочетеш нещо черно на бяло, за да успееш да го осъзнаеш.

    Reply
  9. ris

    There is only one good, knowledge, and one evil, ignorance. – Socrates
    Звучи малко пресилено, но пък и вярно. Остава лошия привкус, че 2500 години предимно тъпчем на едно място, само се сменят чародейките с врачки, господ, астролози и т.н.

    Reply
  10. CTEHATA

    Най-“забавното” е, че често болестта бива засилвана, ако не и насаждана умишлено. Има си пазар за всякакви жертви – от циганките, които предлагат да гледат на ръка, до екстрасенсите, които ежедневно съветват държавници.
    Разбира се съвременното общество е трудно защитимо от подобни измамници и разпространители на болестта. Поне докато разпространителите на религиозни доктрини са защитени от специални закони.

    Защото в крайна сметка, като изключим традицията, каква е принципната разлика между циганката, която иска 5 лева да развали магия и свещеникът, който иска 50 лева да попее на гроба на човек, за да му осигури нещо в отвъдното?

    Reply
  11. Lanzz

    @Michel “Но все пак, не бих отрекъл 100% астрологията, поради редица причини… Най-малкото, невинаги ние знаем всичко. Не е възможно да знаем всичко…”

    Тоест НИЕ не е възможно да знаем всичко, но льольовците които са изфантазирали астрологията може пък и да го знаят? Или имаш предвид, че ВСЯКА налудничава мисъл не може да бъде 100% отречена, защото нали, не е възможно да знаем дали е наистина малоумна?

    Reply
  12. Michel

    Между другото, астролозите са били едни от първите учени по време на Средновековието… 🙂

    Както и алхимиците са се занимавали често… с химия, така и астролозите са се занимавали със звездите. Шарлатани? Имало е немалко. (А днес има още повече.) Но е имало и будни умове, които са си задавали въпроси, гледайки към небето и небесните карти… 🙂

    Не вярвам, че някоя звезда, която е изгряла на небосклона в деня и часа на моето раждане, вероятно може да ме повлияе за целия ми жизнен път. Но напоследък избягвам да отричам всичко, което не разбирам, или което не знам.

    Между другото, ние хем сме готови да сме първите скептици в България, хем ще платим на същия този свещеник да попее на гроба на човек, в друга ситуация. А уж отричаме всичко, което не може да се пипне и докаже с уред… И църквите са ни пълни по празници (не че сме много религиозни)… И “коя зодия си” е от първите въпроси, които задаваме при нови запознанства… 🙂

    Обожавам науката, и ми е много интересно да научавам, какво правим в различни области, особено в изследването на звездите. Предполагам, обаче, преди няколко века, тогавашните астролози биха се присмяли на нашите теории за Големия взрив, ако можеха да надникнат в бъдещето и да видим, в какво вярваме ние през 21век… 😉

    Reply
  13. Божо

    ако можеха да надникнат в бъдещето и да видим, в какво вярваме ние през 21век…

    Какво общо има хипотезата за Големия взрив с вярата?
    Сегашните знания я подкрепят до някъде, като се натрупат нови наблюдения, може да се промени, или доразвие теорията.

    Обожавам науката,

    Науката няма нужда от обожание, а от осмисляне…

    Reply
  14. Michel

    Така е. Исках да кажа, че уважавам и обичам науката, но истината е че и там всичко се мени непрекъснато, след като получим нови и нови знания. 🙂

    Reply
  15. Божо

    но истината е че и там всичко се мени непрекъснато, след като получим нови и нови знания.

    Ами за това е наука, а не религия

    Reply
  16. Lanzz

    @Michel “Както и алхимиците са се занимавали често… с химия, така и астролозите са се занимавали със звездите”

    Тоест щом признаваме приноса на астролозите към астрономията, значи сме длъжни да признаем и средновековните им суеверия и предразсъдъци? Така не следва ли, че щом признаваме приноса на алхимиците към химията, значи трябва да признаем и уменията им да превръщат оловото в злато?

    Reply
  17. emo

    Астролозите не са били сред първите учени, защото астрологията не е наука. Някои от първите учени може да са били и астролози, но съм убеден, че нито един от тях не го уважаваме заради астрологичните му предсказания, както не споменаваме и алхимията на Нютон като негово велико постижение

    Reply
  18. Божо

    @emo – не може да се отрече, че съвременната наука е произлязла от постиженията на астолозите и алхимиците до голяма степен.
    Не е имало “чисти” астрономи, да не говорим за химици, физици и т.н.
    В мниалото нещата са били размити, а научният подход се изчиства едва може би чак през 19-и век.

    Reply
  19. emo

    Може да се каже че не е произлязла от постиженията на алхимията а при отделянето си от нея и разграничаването си:)
    Постижение на алхимията би било откриване на философски камък, еликсир за вечен живот, трансформиране на олово в злато чрез химични реакции 🙂
    Алхимията няма постижения според мен, само случайно открити химични реакции, които са обяснени по късно при напредъка в химията 🙂

    Reply
  20. Siff

    Преди доста години във в. “Стършел” публикуваха “хороскопи”. В кавички, защото бяха майтапчийски, а не защото бяха по-малко верни (т.е. също толкова верни), колкото в другите вестници. Та, чета си аз “Стършел” в трамвая и през рамото ми наднича някакъв господин, когото чувам да споделя на познат/приятел: “Я, “Стършел” бил сериозен вестник – има хороскоп!”. 🙂

    @Божо: Наричали са се “натурфилософи” защото са изследвали природата и са се занимавали с “всичкология” защото не е имало обособяване на отделните научни дисциплини както е сега (междудругото, висшата математика би била много по-лесна за обясняване и разбиране, ако се преподава във връзка с физиката, а не като студен и “изсмукан от пръстите” предмет без връзка с реалността).

    Поздрави.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Кирил Кирилов, Michel: Аз съм убеден, че науката не е открила всичко. Но да знаеш, че има неоткрити неща е едно, а да вярваш в неща, които се разминават с очевидната реалност е друго. И да, науката непрекъснато еволюира заедно с познанията ни – и това я прави наука, а не религия под маската на наука.

    @voland: Точно там е проблемът. Отстъплението на знаенето пред вярването за мен е повод за диагноза.

    @Мария: Уви, не звучи убедително. В скромните размери на запис в блог обаче е трудно да се побере нужното количество фактология, за да го докаже. (Има цели сайтове, посветени на това.)

    @СТЕНАТА: Свещеникът дава повече успокоение на живите, затова и взема повече пари. 🙂 Извън шегата, успокоението на живите е сериозна необходимост, която не бива да бъде пренебрегвана. В този смисъл нямам нищо против религията като средство за душевен мир. Имам нещо против нея, когато започне да вреди, което се случва нерядко. Но правя разлика между двете, и се опитвам да не изхвърлям с мръсната вода и бебето.

    @Lanzz: Кварталният ми обущар не знае всичко, но нямам проблем да призная, че разбира от обувки повече от мен. В случая с астрологията обаче се боя, че не е така. По мои наблюдения астрологията или е мошеничество, или е неуспешна. Търсил съм дълго и старателно, но не съм видял случай на неин не-мошенически успех. Продължавам да търся, но без особена надежда, че ще видя такъв.

    @Божо: Астролозите, както и алхимиците действително не само са направили много открития, но и са създали някои от принципите, които са в основите на науката. Това не пречи на факта, че астрологията е заблуда. Демокрит е философският откривател на атома, но е умрял с убеждението, че атомът е неделим. Анаксимандър стига до гениалната идея, че живото може да се самозароди от неживото, но представите му за механизмите на света са безумно наивни. Птолемей цял живот изповядва геоцентричната система, но в същото време е създател на един куп основополагащи принципи на астрономията… Нещата не винаги са черно-бели. Докато не го отчетем, ни е трудно да различаваме черното и бялото вътре в тях.

    @Петър Петров: Право в десятката. 🙂

    Reply
  22. Кал

    Аз се сетих за един друг виц – как би звучала молитвата на всяка една зодия.

    “Господи – казва Овенът, – моля Те, дари ме с търпение. И го искам ВЕДНАГА, разбра ли?!”

    “Господи – казва Девата, – моля Те, създай един свят, изпълнен с хармония. И гледай да не се осереш като предния път, м?”

    “Тате – казва Лъвът, – аз не те моля за нищо. Стига ми, дето съм ти любимото чедо…”

    (Има и за останалите, пък и не само молитви… Запомнил съм тези, понеже са ми най-“разпознаваеми”. 😀 )

    Григи – струва ми се, че ти повече целиш “предсказателната” астрология (каквито са седмичните хороскопи, бизнес прогнозите и т.н.) Има и “характероописателна” (термините си ги измислям, ако някой знае по-точни – и посмее да се обади ;), – моля да ме поправи). Лично на мен тя ми е била полезна – дотолкова, доколкото ми обръща внимание на слабости, към които съм склонен, та да се мъча да ги преодолявам (…канех се да напиша няколко, но някой ще ми познае знака – а аз предпочитам първо да опознае _мене_, човека, _съвкупността_ от фактори 🙂 ); и ме пази от нереалистични очаквания за другите, оттам – и разочарования. (Търпелив Овен? Не е невъзможно – май даже познавам един, – но не бива да го очаквам, или изисквам, от другарите си Овни.)

    Тия “характероописания” на мен ми служат като (още един) помощен инструмент – никога като “факторЪТ за вземане на решение/преценяване на човека отсреща”. (Примерът с твоя познат ме стресна доста.) Важното е – както с всяка научна теория – да се сверяват постоянно с практиката (реалността). И там, където се явят разминавания – да се дава превес на практиката.

    (Всъщност аз НИКОГА не питам новите си познати коя зодия са – именно за да мога първо да опозная тях, човеците, съвкупностите от фактори – без да се влияя от готови модели и обяснения. Моделите и обясненията могат до донесат (някаква) полза чак после. С _внимателно_ приложение – онова “едно наум”, че картата на територията никога не е тъждествена с територията.)

    Знам, че само одрасквам повърхността на темата с това си включване – и всеки, който иска, може да го разкости както иска… но нека го има и него. За плурализъм. 😉

    @Жилов: Веско, цитираш ме извън контекст, и се получава нещо различно от онова, което исках да кажа на Мария. (Впрочем точно тия коментари влязоха в “Приказки за Юнаци…”; който има железни нерви, може да си ги припомни оттам.)

    Reply
  23. Григор Post author

    @Кал: Характероописателната астрология няма как да не е полезна, независимо дали е вярна, или не. 🙂

    Reply
  24. Michel

    Право думаш, Григоре! 🙂

    Астролозите, както и алхимиците действително не само са направили много открития, но и са създали някои от принципите, които са в основите на науката. Това не пречи на факта, че астрологията е заблуда. Демокрит е философският откривател на атома, но е умрял с убеждението, че атомът е неделим. Анаксимандър стига до гениалната идея, че живото може да се самозароди от неживото, но представите му за механизмите на света са безумно наивни. Птолемей цял живот изповядва геоцентричната система, но в същото време е създател на един куп основополагащи принципи на астрономията… Нещата не винаги са черно-бели. Докато не го отчетем, ни е трудно да различаваме черното и бялото вътре в тях.

    Първите учени наистина са били често “всичкознаещи” — математика, химия, религия, физика, астрология, астрономия… Много неща са били смесени… 🙂

    Reply
  25. skoklyo

    Само спорите, а истинска наука се прави с изследвания, ето едно:

    http://www.elsevier.com/authored_subject_sections/S05/S05_361/misc/PAID_Hartmann.pdf

    Обхваща 15 000 човека и за съжаление резултатите отхвърлят връзка между характера и датата на раждане. Аз лично имам добро мнение за китайския зодиак, а и други по-малки изследвания, цитирани в статията, са потвърждавали наличието на някаква връзка, но с фактите трудно се спори.

    Reply
  26. Alexander

    @Кал,

    Тези описания на характера са толкова мъгляви и общи и са направени така, че всеки да се припознае в тях. Ако наистина имаше някаква връзка между часа/мястото на раждане и характера на човека, дали до сега нямаше някой да се сети да се прави по един такъв хороскоп на всеки при раждането му и например ако излезе, че ще стане престъпник да го опандизят предварително или поне да се наблюдава изкъсо?

    И кога се раждат смотаните идиоти, защото в нито един хороскоп не съм прочел никаква такава характеристика, а пък като се огледаш наоколо – доста хора са си такива.

    Съжалявам за reductio ad absurdum-а, но просто не издържах 😀

    Reply
  27. Пешо

    Преди десетина години приятел работеше във вестник, и ме светна как се ‘прогнозира’ астрологически. В база данни се пазят изречения на различна тематика, примерно “Краят на седмицата е подходящ да поискате повишение” или “Партньорът ви се нуждае от повече внимание”. После се сглобяват в прогноза с някакъв елементарен алгоритъм ползващ случайни числа.
    Естествено, вестникарската астрология е несериозна ! 🙂
    Но като точност на ‘прогнозите’ по нищо не отстъпва на сериозната 🙂

    Все пак за огромното мнозинство хора астрологията е развлекателна глупотевина. Тежките случаи, при които подобни дивотии влияят на поведението, връзките и решенията са много малко. Така си мисля де, щото в обкръжението ми тежки случаи няма. Като цяло, може и да не съм прав.

    Reply
  28. Григор Post author

    @Пешо: Моя позната също е работила преди петнайсетина години във вестник, и разказваше как е правила хороскопите – били ги поверили на нея, като на новобранка. Шест месеца се мъчила да си смуче от пръстите всяка седмица по нещо ново, докато гадовете се смилят и я светнат как става номера. А именно: взимаш брой от вестника преди няколко месеца и преписваш хороскопите оттам. Само внимаваш да не предречеш снеговалежи посред лято…

    Reply
  29. Жилов

    Някой, сериозно занимаващ се с астрология, би ти казал, че за разлика от вестниците, всеки хороскоп е индивидуален, и че се взима предвид дори минутата и секундата на раждането ти (+ географското местоположение), като и най-малкото отклонение би довело до драматични промени. (Това било причината близнаци да имат различен характер). Също би казал, че нещата може да се наредят така, че една зодия да не бъде “чиста” и да проявява по-скоро качествата на друга зодия…

    Reply
  30. Жилов

    …Също така би казал, че хороскопът не е предсказание, а просто сведение за наклонностите и дарбите ти, и от обществото зависи накъде ще ги реализираш… като престъпник или като гений. Изобщо, “измъквания” (така наричам този тип аргументи) много.

    Reply
  31. Кал

    @Жилов – благодаря! Моето обяснение-“измъкване” се доближава доста до това. 🙂 То отговаря и на reductio ad absurdum-a на Александър, впрочем.

    А близнаците и евентуалните различия в характерите им – примерно заради различни асценденти – са интересна тема за изследване. Стига да се събере достатъчно голяма тестова група. И да са им записали точно часовете на раждане.

    Което ме подсеща, че има едно нещо – да го наречем “реверсивна астрология”, – при което по качествата на човек можеш да отгатнеш дали датата му на раждане е вярно отбелязана…

    Идиоти – така де, _психотици_ – всякакви, с лопата да ги биеш… 😀

    Reply
  32. Григор Post author

    @Кал: Тук има един много интересен момент. От една страна, на хороскопа влияе времето на раждане с точност до секунда. От друга обаче, раждането е доста продължителен процес – в коя точно секунда се ражда човек? Най-сетне, при секцио близнаци се вадят на практика едновременно, но дори тогава са различни личности. Защото без секцио е трябвало да се родят с разлика ли? Въпреки че не са се родили така?…

    Reply
  33. emo

    Е, като почнат да използват датата и часа ана оплождане на яйцеклетката тогава чак ще стане точно.
    Очаквам хороскопите на децата родени със зачеване инвитро 🙂

    Reply
  34. Григор Post author

    @emo: Тогава ще стане ясно, че са от значение минутите, секундите и милисекундите. И точният размер на епруветката…

    Reply
  35. emo

    когато всичко е еднакво значимо, казваме че нищо няма значение 🙂

    Reply
  36. Жилов

    Нека един истински, професионален астролог да познае точната ми дата на раждане, нищо друго, като съм готов да му дам възможно най-пълната информация за себе си – това, че съм депресивен социофоб, това, че умът ми много рядко обитава настоящето, сексуалните ми странности, абсолютно всичко, което иска да знае, освен датата на раждането ми (и трябва да съм сигурен, че не я знае). ЕТО ТОВА вече е нещо. А иначе, това – “дай да уточним минутата, в която си се родил, та да закрепим хороскопа да отговаря на характера ти” – така и баба знае. Тук няма никакви неизвестни (освен някаква минута, която е недоказуема). Реверсивната астрология е типичен пример за измъкване. А работа с подобен тип измъквания съм си имал от най-ранна детска възраст и съм особено чувствителен към тях.

    Впрочем това, че се гледа именно раждането, а не моментът на оплождане, е типичен пример за очовечено “мислене”. Видиш ли, светът ще нареди нещата така, че точно това, което ни е удобно да го гледаме, точно то ще е определящото. Това като пияния, дето търсил изгубените ключове под уличната лампа, щото там, където реално ги изпуснал, било тъмно.

    Reply
  37. Кал

    Григи – “с точност до секундата” не е моя фраза; изискванията за точност би трябвало да са съизмерими с периода, за който най-бързо менящият се фактор (да речем – асцендентът) преминава от един зодиакален знак в следващия.

    Не знам:
    – как се определя точно часът на раждане – особено когато раждането продължи с часове
    – как се изчислява рожденият хороскоп на седмачетата или децата, родени със секцио – по теоретичния термин, същинския час на раждане, нещо друго?
    – колко време отнема на Слънцето, респ. Луната, респ. другите планети да “излязат” напълно от едно зодиакално съзвезие и да “влязат” в следващото
    – какво се прави при хора, родени в тези “гранични периоди” (знам понятието “медиум”, за човек, носещ черти и от двата знака, но не знам какво определя “разпределението” на чертите)
    – дали социофобията е повече вродено качество или придобито; ами депресивността? сексуалността?
    – ………

    Знам:
    – че знам много малко. Поради което внимавам да не се предоверявам на малкото, което знам. (Загатнах го и в първия си коментар.)

    Жилов – това за “реверсивната астрология” моля да се чете като закачка. 🙂 Лично на мен ми се струва, че неясните фактори (вродено срещу придобито, генетично срещу астрологично, целенасочено тренирано срещу оставено да се носи по течението, и т.н.) са твърде много, за да може да се постигне точност “дата”. Може би… знак?

    Та, за експеримента: ако се запознаеш с хора, които се занимават интензивно с астрология, и им оставиш време да те опознаят (без да им казваш дата на раждане), виж дали ще отгатнат зодията ти, и колко често. Препоръчвам ти да не им разказваш за качествата си – нека те наблюдават отстрани (и по възможност – без ти да им обръщаш внимание). Тоя експеримент няма научна стойност – не си “достатъчно голяма тестова група” :D, – но може да ти е забавен. 🙂

    (Съжалявам, ако предлагам нещо, което би те натоварило или въобще не е удачно. За протокола: аз самият имам биполярно разстройство, и леки подозрения, че в момента ме тресе хипоманийно безсъние… Освидетелстван луд съм, с думи прости. Не е особено разумно да ме приемат на сериозно. 😉

    … Григи, не скачай към лекарствата, лягам си, лягам си, ето сега, на мига!… :DDD )

    Reply
  38. Кал

    P.S. Понякога се чудя дали закачките ми не се получават твърде грубиянски… Дори да ги чете човек, който ме познава.

    Хммм… 🙁

    Reply
  39. Жилов

    Най-близкият ми приятел се занимава много сериозно с астрология, сигурно без да мигне би могъл да отговори и на въпросите ти от по-горе. За съжаление той ме познава отлично и освен това знае и рождената ми дата, час и пр., така че не става за експеримент. За хората от неговата среда пък се съмнявам, че могат да пазят тайна и че няма да разпостранят рождената ми дата между себе си, ако се стигне до експеримент.

    Същественият въпрос е мислиш ли, че звездите са живи и планират нещо за теб, мислиш ли като цяло, че светът е жив и е ръководен от някакъв по-голям, интелигентен план, от който се явяваш част. Защото ако отговорът е “да”, тогава няма значение дали социофобията / сексуалността и т.н. се придобиват или са вродени, тъй като всичко това ще е част от плана на звездите.

    Reply
  40. Жилов

    Може би… знак?

    Що се отнася до точността “знак”. Аз, като по чудо, покривам знака си почти на 100%, имам едва ли не всички характеристики, сякаш съм едва ли не негово олицетворение (което ме прави още по-неподходящ за експеримент, тъй като съм твърде лесен за разгадаване).

    Да предположим обаче, че не беше така – да предположим, че проявявах по-скоро качествата на друг знак (или някои от качествата на друг знак) – това е често срещан случай. Тогава просто няма как да познаят знака. Добре, нека да кажем, че поставям твърде сложна задача, за да ги улесня, съм навит дори на следното: “Ето ви месеца, ето ви личните ми качества, познайте датата”. Реверсивната астрология обаче не работи така. Тя казва: ОК, ти си тоя знак, проявяваш качествата и на другия, роден си на тая дата – оттам интерпретацията е достатъчно широка (както на качествата, така и на времето на раждане), за да нагласиш и нагодиш каквото си искаш. (А хората са склонни да нагаждат нещата според pattern-а, който ни се иска, така просто работи ума ни).

    Поне това са моите впечатления, сериозно практикуващите астрология със сигурност не биха се съгласили с мен. Те използват и компютърни програми, за да си спестят наистина сложните изчисления, които са необходими. Подобно на много религиозни хора, считат, че като за нещо има изписани много, много книги, и като то е много сложно, подробно и заплетено, значи е вярно. По донякъде подобен начин ти считаш, че след като има твърде много неща, които не знаеш, значи не може да си сигурен в каквото и да е (а след като не може да си сигурен в нищо, защо да не вярваш в това, което ти изнася).

    *Истината е, че* (не се притеснявам да кажа с гордост тези варварски слова, не се притеснявам да заявявам рязко и убедено каква е истината, въпреки сблъсъка си с необяснимото и непознатото) не ти трябва много, за да установиш дали нещо работи или не работи. Трябва ти всъщност много, много малко, колкото да видиш къде се засича и къде не, и къде има противоречия. Няколко ключови противоречия без адекватна защита, и сьответната религия / идеология е dead meat независимо от безбройните неизвестни.

    Reply
  41. Кал

    С последната ти истина съм – добре, да не се изхвърлям със 100 🙂 – 99% съгласен.

    За няколко дни ще заглъхна – нямам време, няма ме и мене…

    Reply
  42. Божо

    Ако изобщо характерът на човека зависеше от някакви дати (за съдбата няма смисъл изобщо да говорим), единствената смислена дата би била датата на зачеването.
    Раждането зависи от много случайни фактори.
    Примерно терминът е на 26 юли, ама се открие някакво усложнение и докторите направят цезарево сечение на 10-и? Кво стана със зодията?

    Или раждането прескочи термина, или в резултат на стрес настъпи по-рано. Ами седмачетата?

    Reply
  43. Валентин

    Вчера видях как в новините по Нова телевизия бяха сложили надпис “астролог” когато един астроном говореше за лунното затъмнение.

    Много хора не правят разлика между астрономия и астрология, между астроном и астролог, между наука и псевдонаука.

    Reply
  44. Григор Post author

    @Жилов: Ще пробвам да бъда лош астролог, и ще позная, че само се мислиш за депресивен социофоб. 🙂

    @Кал: Тъй като границите между съзвездията са чисто условни (както впрочем и съзвездията – различни народи конфигурират звездите по различен начин, и съответно границите и броят им са различни), би могло да се смята, че преминаването на Слънцето и Луната от един в друг знак е мигновено. С едно изключение: екваториалните съзвездия, известни още като зодиакални, са всъщност 13 – сред тях е и Змиеносец. Признавам си, не знам нито откога докога е тази зодия, нито с какво се отличава. 🙂 Както раждането, така и зачеването, така и оплождането на яйцеклетката имат някаква продължителност, и затова не е възможно да се каже точно в коя секунда си се появил, няма точна гранична такава. Как се изчислява рожденият хороскоп пък на седмачетата или родените със секцио, признавам си, понятие си нямам… Но знам принципа “Лудите, лудите… те да са живи”. 🙂 Ако ще се кахъриш за биполярното, аз и до момента съм с ADHD – не щя да мине през пубертета. Изобщо, както се казваше, “зимно време страдам от ексхибиционизъм – лятно време му се наслаждавам”…

    А дискусията в SD определено е сладурска. 🙂

    @Жилов: Не си лесен за разгадаване, тъй като съгласно различните хороскопници знаците имат различни качества. 🙂

    Иначе, веднъж карах моя братовчедка на селска врачка. С доста интерес. Когато почукахме на вратата отвън, бабата попита точно като във вица: “Кой е?”. Аз едва се удържах да не прихна. Братовчедка ми, иначе много интелигиентна жена, въобще не зацепи… В гадаенето врачката си беше пълна мошеничка. Но пък беше световен майстор на масажа и наместването на кокали, ако и да беше сигурно над 80. Година преди това беше наместила съсипания крак на стринка ми по-добре, отколкото хирурзите в местната болница. Така че не й вързах кусур за мошеническото гадаене.

    @Валентин: Има астрономи, дето са си чиста проба астролози… 😉

    Reply
  45. Петър Петров

    Някой замислял ли се е родените на Марс от кои зодии ще да са? 🙂

    Reply
  46. Шapкан

    2Петър Петров:
    замислял съм се, даже разработих нещо като марсианска астрология за нуждите на един разказ (още недовършен).
    Естествено, в леко подигравателен тон.
    За добро или лошо, човешката култура се състои не само от рационални и логични елементи, но и от митове, от заблуди, от мошеничества и манипулации.

    преболедувал съм от увлечението “астрология”. Но в нея пак мога да намеря накакъв, дори спекулативен смисъл (например за литературни нужди, но и наистина за оценка на характери, понеже явлението самовнушение и търсене на идентичност (фактически – нагаждане) не са нереални неща за човека), докато в нумерологията не виждам нищо логично, нищо смислено.

    (рационализиране на астрологията – може някому да потрябва за конструиране на сюжет за НФ-разказ: всъщност зодиите не играят роля. Фактор е векторното сумиране на енергийните потоци (магнитни полета, плазма, частици) от центъра на галактиката (намира се в съзвездие Стрелец) и от Слънцето. Планетите само внасят леки смущения в сумарното поле (но един Юпитер е голям смутител, както и Луната поради нейната близост), което въздейства върху мозъка на човешкото същество, когато то напуска “защитната екранировка” на майчината утроба. И това въздействие е като белег, който влияе върху характера, темперамента, наклонностите и др. Но тогава разделянето на 12 основни типа е огрубяване, промените на въздействието не са дискретни, а плавно променящи се.
    За един марсианец от “съществено” значение ще са положенията на неговата Земя и Юпитер, влиянието на Венера е слабо, а на Луната – никакво. Фобос и Деймос надали ще бъркат хороскопа, освен чисто психологически (пък и над определени ареографски широчини спътниците на Марс се намират под линията на хоризонта).
    Проблемът обаче е дали пътят на Слънцето на марсианския небосвод пресича същите съзвездия, както се вижда от Земята? Лесно е, ако имате глобус-карта на звездното небе и премаркирате еклиптиката, като вземете предвид, че полярна звезда за Марс е… празна точка точно между звездите Денеб от Лебед и Алфа Цефей…
    Иначе, рисунката на съзвездията, видими тук, ще е същата и на Марс)
    (успех със спекулациите)

    Reply
  47. Шapкан

    хм… съзвездие Лебед не попада в зодиакалните на Марс.
    Но така като гледам звездната карта на стената, в марсианския зодиакален пояс май влизат такива “зодии” като Микроскоп, Персей, Голяма Мечка, Южна Корона…
    за по-точно е добре да питаме в някой астрономически форум.

    във всеки случай зодиите не са същите като на Земята.
    Което буди недоумение, когато във фантастични романи се срещат марсиански месеци като “Овен” или “Дева”, а те нямат никакво основание да служат за имена на месеци, да не говорим, че самият период “месец” на Марс няма никакъв смисъл: http://sharkannht.blogspot.com/2008/12/blog-post_13.html

    Reply
  48. Астролог

    Мдаа, добре сте се забавлявали :)))) кефите, пичове!
    Нооо, има едно НО.

    Ако някой в нещо не вярва, от това не значи, че нещото не съществува. иначе дали не се получава като щрауса и пясъка:

    “Попитала мечката щраус:
    -Щраусе, защо вие щраусите си заравяте главата в пясъка?
    -Мецо, за другите не знам, аз търся НЕФТ!” :)))

    Благодаря на автора за постинга му във вебкафе, тъй като ме насочи към това да направя тюториал как един неастролог може да си направи хороскоп самостоятелно и безплатно и да провери има ли нещо вярно или не. И когато този опит се направи 100-1000-10000 пъти и даде над 70% процента резултат, може това нещо да значи.
    Иначе в 19 век в Германия май не вярвали че можело да съществува железопътен транспорт (как може да се вярва в такава ‘глупост”, като влаковете).

    Та опита бие всички авторитети – дори да са от Харвард и Уолстрийт :)))

    очаквайте включване с линк за наръчника!
    Пийс:)

    Reply
  49. Григор Post author

    @Астролог: Виж, ако смяташ да тролиш тук със заболяването си, въобще не очаквай да те търпя. Завършил съм медицина, държал съм изпит по психиатрия, стажувал съм в психиатрична клиника. Ако искам да слушам “Ако някой не вярва в съществуването на вечния двигател, това не значи, че той не съществува” още и още, ще ида там. В блога ми – моля, по-нормалните луди. Тези, чиято лудост носи нещо полезно на околните.

    Reply
  50. Астролог

    член 6. от Конституцията на Република България)

    “Чл. 6.
    (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” ММ?

    Reply
  51. Григор Post author

    @Астролог: Блогът ми не е Република България.

    Приятно прекарване някъде другаде.

    (Рекламните линкчета за сайт, разбира се, ги махнах от коментара. Сори, спамът не мина. Остава само излагането.)

    Reply
  52. Анонимен простак

    След известно време (и то не много) просто няма да има атеисти. Нещата загрубяват.

    Reply
  53. emo

    Марк Твен, беше казал, че интелектът е крайно количество, а хората стават все повече

    Reply
  54. Шapкан

    http://lurkmore.ru/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0_vs_%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F

    … В любой мировоззренческой системе (коими являются и религии, и различные науки) есть элементы, в которые можно только верить, и есть элементы, которые нужно (Я подчёркиваю! — нужно) подвергать сомнению и проверять.

    … наука, как и религия, основывается на неких принципах (аксиомах), которые предлагается принять на веру, бездоказательно. Так что отличие науки от религии не в том, на чём они основываются, а в подходах и методах познания, которыми эти основания развиваются. Принципиальное различие между наукой и религией заключается в том, что наука подвергает сомнению любые лежащие в её основе факты и аксиомы. Основным критерием научного знания является возможность его опровержения, то есть фальсифицируемость. В то время, как религия основана на принципиально непроверяемых аксиомах, осознание которых недоступно человеческому разуму, что находит своё отражение в известной фразе «неисповедимы пути Господни». В науке аксиомы — лишь метод построения теорий и признаются истинными настолько, насколько проверена построенная на них теория, религиозные аксиомы обладают свойством истинности изначально.

    В любом случае, религия в обществе наиболее популярна тогда, когда требуется сохранить традиции прошлых лет. Хотя не секрет, что науке в известной степени также присущ консерватизм[5]. Таков дуализм человеческой природы в целом. …

    http://lurkmore.ru/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF

    … Гороскоп (греч. рас. ὡρόσκοπος) — хуита, предназначенная для ебли мозгов в жопу. В изобретении астрологии подозреваются: древние эллины, египтяне, шумеро-аккадцы, майя, персы и даже славяне. Все, кто верят в гороскопы, обладают запущенным ФГМ.

    !!! Эта статья рассказывает о какой-то антинаучной хуйне.
    Если вы — физик, химик, биолог или просто слишком хорошо помните школьную программу соответствующего курса, вам лучше ее не читать. В противном случае вы рискуете умереть от смеха. Мы предупредили.

    Reply
  55. Дани

    Моето мнение е,че всеки,който не приема ,че човекът е създаден от Бог;че човекът е създаден по образ и подобие божие;че човекът има физическо тяло, душа и дух и седем тела, в някои от низшите човешки индивиди са три все още;че Вселената е хармония, КОЯТО НИТО ХАОСЪТ, НИТО ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО НИЩОТО ДА СЕ САМОСЪЗДАДЕ И ДА ИМАМЕ ТОВА, КОЕТО ДНЕС НАСЕЛЯВАМЕ И ОПОЗНАВАМЕ КАТО ПОСЛЕДНИ ГЛУПАВИ И БЕЗРАЗСЪДНИ СЪЩЕСТВА!!! всеки,който не приема това е ТЪП.АМА МНООООООООООООГО ТЪП И БЕЗНАДЕЖДЕН!
    Затова,уважаеми- занимавайте си се с глупостите от жалкия ви животец,самовлюбвайте се още повече във вашата “научност” и не пречете на останалите да бъдат СВОБОДНИ!!!
    ЗАЩО ЛИ ОНИЯ “ШИЗОФРЕНИЦИ” СПОРЕД ВАС В ЕВРОПА СЪБРАХА ЕЛИТЪТ СВЕТОВНИ УЧЕНИ (с които незнайно защо се приравнявате,а не ги приемате като факт- абе, шизофрения!!! Ама вашата!!!)- защо тези хора и правителства вложиха билиони средства,за да изследват една ИДЕЯ!!!!!!!- за частицата неутрино, която се движи със скорост по-бърза от скоростта на Светлината???!!! Тъпите ви мозъци чували ли са за квантова физика, квантова медицина и прочее???
    Т Ъ П А Н А РИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!
    Друсайте си чалгата,тъпчете се с отровна храна,вярвайте на манипулиращите ви идоли и ръководители и …оставете другите хора да бъдат свободни!!!

    Reply
  56. Григор Post author

    Не пречим на никого да бъде свободен, Дани.

    Просто лекуваме някои, за да не са опасни за себе си и/или околните.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *