Вируси, антивируси, Фейсбук…

От няколко дни на ползващите Фейсбук се случва нещо интересно.

Получават чрез чата му съобщение от познат им приятел, което ги кани да видят в YouTube видео. (Под предлог, че показва тях, или какъв да е друг.) При опита за отварянето на видеото получават съобщение, че Flash Player-а им е вече стар, и покана да си свалят най-новата версия. За щастие или съжаление, на видеото ги няма.

Но още на следващия ден започват да получават от Фейсбук приятелите си съобщения в стил “Абе няма ме на това видео, защо реши, че съм на него?”. Включително от хора, на които не са писали нищо от месеци. По същото време може и да забележат, че компютърът им се държи смътно странно, въпреки че всички антивируси са налице, ъпдейтнати и не откриват нищо. Ако имат някой наистина грамотен компютърно приятел, може и да им се обади с: “Какъв е този вирус, който ми прати във фейсбука?”, и да не вярва, когато му обясняват, че компютърът им не е заразен.

И с право. Защото компютърът им наистина е заразен.

Въпросният вирус е наистина качествено постижение. Изследователите още не са се спрели на общо име за него; като че ли за момента се налага Trojan.FakeAV.LVT. Заразява всички версии на Windows. Засега потребителите на Linux са в безопасност (вирусът използва уиндоуското API и е безпомощен без него). Тъй като обаче прониква на компютъра не чрез технически експлойт, а чрез социално инженерство, никоя операционна система не е защитена – дупката в сигурността всъщност е “задклавиатурното устройство”.

Както се сещате, съобщението “Flash Player-а ви е стар, свалете си нова версия” всъщност ще ви свали и инсталира вируса, ако имате глупостта да се съгласите. При инсталирането си вирусът мигновено убива антивирусните програми на компютъра ви. След това ги подменя с идентично изглеждащи копия, които наглед правят всичко (сканират компютъра, свалят ъпдейтове и т.н.), но ефектът им е само психотерапевтичен. После разпраща от ваше име на всичките ви приятели във Фейсбук съобщението с линка. Накрая започва да сваля и инсталира допълнителни модули, които разширяват функционалността му с какво ли не.

За момента пълен списък на модулите му няма (и вероятно няма как да има – сигурно киберпрестъпниците зад него непрекъснато пишат нови). Ако съдя по какво съм намирал в предишни вируси, сред модулите вероятно ще има:

– сеене на пощенски и уики спам (ако съдя по какво става последните 2 дни в уикитата и блоговете, които стопанисвам, този модул вече е активен)
– дистрибутиран C&C (command and control): вместо да има централен сървър, от който вирусът на компютъра ви да бъде командван, това ще става чрез peer-to-peer мрежа, подобно на някои програми за споделяне на файлове
– записване на натиснатите клавиши и анализ за откриване на пароли за банкови сметки, онлайн игри и всичко друго, от което могат да бъдат изцедени пари
– сканиране на машината за контакти (е-майл акаунти, ИМ акаунти и пр.), и открадването им с цел разпращане от тях на спам, вируси и/или измами, и събиране на информацията от тях за бази данни на престъпниците или на разузнавания, които ги покровителстват
– сканиране на машината за лична информация (поща, документи, лични снимки с висок процент голота по тях) и изпращането й за съставяне на бази данни
– шифроване на всички документи и пр. на машината, и предлагане на разшифроването им срещу заплащане
– атакуване на “твърди” цели (компютри и мрежи на разузнавания, военни, големи и непоплюващи си корпорации и т.н.)
– съхранение и прехвърляне на открадната информация
– уеб-сервиране на фалшиви сайтове на банки и други финансови институции (с цел крадене на пароли за сметки в тях)
– използване на машината при координиране на престъпления и/или за имитиране на съучастничество в тях (за отклоняване на вниманието от истинските извършители)
– разпространяване (чрез спам или пряк запис на документи по машината), или хостване на призиви към нетолерантност и/или тероризъм

Наскоро от непредпазливостта си пострада мой потребител. Забелязах, че уеб сървърът ми е започнал да бълва спам – нещо сравнително нетипично за мой сървър. Огледът показа, че от овирусена машина в Бразилия някой се е логнал с неговите FTP юзер и парола и е инсталирал spam relay в сайта му. “Добавката” бе изчистена, паролата – сменена. След това се сетих да отида до потребителя и да погледна компютъра му – естествено, също овирусен с вирус, записващ набраните юзери и пароли. Оказа се, че той знае за вируса, но не си е мръднал пръста да го изчисти – “какво толкова може да ми направи?”… Той вече няма FTP парола при мен, колкото и да му е неприятно. По-добре евентуално да загубя един потребител, отколкото да ми блеклистнат целия сървър. Или да ми се изтърсят командоси и с месеци да лежа в ареста и да давам обяснения защо хоствам финансови измами. Вероятно в компанията на въпросния ми потребител.

Накратко – моля ви, бъдете предупредени.

45 thoughts on “Вируси, антивируси, Фейсбук…

 1. CTEHATA

  Добави и последното, за което чух – вече стандартният опит за POP3 и IMAP логване към MX адресите на всички контакти. Плюс речникова атака, включваща останалите контакти И ВЕЧЕ РАЗГАДАНИТЕ ПАРОЛИ!
  Брррр!

  Reply
 2. Longanlon

  винаги в такива случаи се чудя що за кретен трябва да си за да се хванеш на това

  все едно да отговориш на нигерийски скам и да им пращаш пари

  Reply
 3. Galarad

  Красавец (за троянеца говоря)! Решението на проблема е просто и би трябвало повечето сериозни фирми са го направили – а именно, на потребителите са махнати правата да инсталират софтуер по компютрите си.

  Вчера попаднах на много хубава нигерийска измама – получих писмо от ФБР, заглавието беше нещо от вида “моля спазвайте инструкциите в писмото” :).

  Reply
 4. Tonev

  Невежество + безхаберие навсякъде водят до един исъщ резултат…

  Reply
 5. Eneya

  Лонги, има достатъчно лековерни хора. Както и такива, които не работят по цял ден в мрежата, не е занимават с компютри, а ги използват в свободното си време или за чат и подобни.
  Да не говорим, че common sense ain’t that common.

  Reply
 6. Григор Post author

  @ivo_isa: Не знам какво да препоръчам, но вероятно до няколко дни антивирусаджиите ще излязат с чистачки (ако не са излезли вече).

  @Galarad: А домашните компютри? На тях няма как да махнеш правата за инсталиране. Централни репозитории за софтуер? Apple Store и гугълския магазин за Андроид приложения преливат от маскирани като полезни програми троянци. Единствено репозиториите на големите Линукс дистрибуции засега са що-годе чисти. Антивируси? Да не откриват троянеца ти е въпрос единствено на пари. Без хората да бъдат научени да се пазят (а в немалко случаи това ще изисква принуда), няма да стане.

  @Eneya: Чувала ли си за тифната Мери? Била е карантинирана насила, в брутално нарушение на правата й. И това е спасило неизвестно колко човешки животи и здравета. Ако се съди по времето, през което не е била карантинирана – стотици, може би хиляди… Така че горещо подкрепям идеята на хора, които са имали глупостта да се заразят с вирус, да им се спира нета, докато не го изчистят. А ако имат тенденцията да се заразяват често, очевидно не си взимат поука, и може да се мисли и за постоянното им лишаване от Интернет за някакъв поучителен период. Ще е брутално нарушаване на правата им, но ще е спасително за хиляди други. А може би и за тях самите. Нито наркодилърите, нито разузнаванията, нито амбициозните корпоративни секюрити шефове се спират пред нещо в търсенето на подходящи жертви.

  Reply
 7. ivo_isa

  Какво стана със “свободата” ? 🙂
  Нещо не мога да схвана – “леката дрога” да я разрешим, обратните да си правят паради, от минаретата да вият по всяко време, а личните компютри да лишим от достъп до мрежата…

  Reply
 8. Григор Post author

  @ivo_isa: Свободата ти да си размахваш юмруците не е безгранична – тя свършва там, където започва физиономията на някой друг. От това, че обратните си правели парад, ти няма да пострадаш. Ако обаче заразеният ти съсед зарази и теб, ще пострадаш и още как. Затова той няма свободата да заразява околните, и респективно няма никаква свобода, която би му позволила да го прави. Това е причината Мери Малон да я карантинират насила в САЩ, където личните свободи са били тогава светая светих. Именно защото личните свободи са били светая светих. Непонятно ми е как някой може да не го разбира.

  Същото и за заразените компютри. В момента, в който не искаш да престанеш да заразяваш околните, губиш правото на връзка с тях. След като съсипваш свободата от гадости на другите, нямаш право на своята. Не знам как да го кажа по-просто и ясно.

  Reply
 9. Пешо

  хитро измислено, не може да се отрече 🙂

  @Longanlon – чудиш се, защото виждаш нещата от гледната точка на компютърно грамотен (което включва и здравословно параноичен) юзър.
  Повечето юзъри са отчайващо компютърно неграмотни и доверчиви, и без всякакви притеснения свалят и инсталират каквото им падне. Иначе интелигентни хора. Правил съм си глупавата шега да изтрия иконите на ИЕ & ФФ от десктопа – в общия случай, реакцията е “няма ми(спря) интернета” 🙂
  А в случая нещата са замаскирани добре, кой ще се усъмни в линк от приятел да види клип?

  @Galarad – фирмите са го направили, от тия неща страдат домашните потребители. Мисля си, че решението е просто – ОС просто трябва да отказва да стартира неподписани изпълними файлове, или най-малкото да го прави в някакъв сендбокс.

  Reply
 10. ivo_isa

  @Григор: Гей-парадът може да накърнява нечии чужди права 🙂 тук, тук, тук и тук.
  Религиозният фанатизъм също.
  Ти усети как чуждата свобода навлезе в твоето лично пространство и реши да я отнемеш абсолютно. Аз също не обичам някой да навлиза в моето без съгласието ми… Предполагам, че с повечето хора е така. Затова се организират в общности и приемат определени правила за поведение. И създават закони с които да се ограничи свободата на всеки, така, че да не накърнява правата на останалите.
  Това исках да кажа.

  Reply
 11. Григор Post author

  @ivo_isa: Чуждата свобода не може да навлиза в моето лично пространство, защото там е моята свобода. Това е и единственото ограничение на свободата, което приемам – никой няма свободата да нарушава свободата на другите, иначе се получава абсурд.

  Да си призная, не виждам на тези снимки нарушаване на нечия свобода. Ако съм пропуснал нещо (средата на нощта е и ми се спи зверски), кажи.

  Reply
 12. Taniiak

  Така да споделя как се случи сблъсъка ми с този вирус. Една приятелка (фейсбук манячка) ми пише, че неин абонат и праща линк с нейно видео(мръснишко) страницата е имитация на тубето и заглавие на клипа е името на приятелката ми и описание за мръснишкия клип под клипа достаъчен брой коментари на английски с възмущение от това което са видели.Тя е в шок при положение, че не се е снимала в такива клипове и цъка ли цъка да си ъпдейтни плеара да види за кво иде реч. Прати ми линк да го отворят тъй аз се усъмних но го отворих за да съм абсолютно сигурна антивирусната ми го хвана и това беше. Та въпросът ми е дали имам някакъв вирус в компа си ?

  Reply
 13. Григор Post author

  @Taniiak: Ако антивирусът не е хванал нищо, на практика 100% имате вирус. Ако е хванал нещо, вероятността намалява много, но все пак не е напълно изключена. Проверете си компютъра изцяло, моят съвет е с поне две антивирусни програми (истински – ментета, които всъщност са вируси, напоследък също има предостатъчно).

  Проблемът по-скоро е във вас. Антивирусите пазят компютъра, те са безпомощни пред дупки в сигурността на “задклавиатурното устройство”. “Аз се усъмних, но го отворих” е точен еквивалент на “аз се усъмних, ама му дадох парите” – късно е, чадо, човекът хвана самолета… Шокът от описанието и коментарите са част от трика, който преодолява “защитата” ви. Колко сте се съмнявали няма нито капка значение – значение има единствено дали сте се хванали, или не. Във вашия случай сте се хванали. Дори ако антивирусът е успял да ви опази, това не е ваша заслуга – направил го е ВЪПРЕКИ вас.

  Горещо съветвам да се научите НИКОГА да не се хващате на подобни номера. В противен случай има да ви доят и по телефона, и пред чейнчбюрата, и където още се сетите (и най-вече където не смогнете да се сетите). Погрижете се за себе си – отучете се от хващане на номера. Отучете се така, че да не се хващате дори в шок, независимо колко тежък.

  И още повече се погрижете да отучите приятелката си – тя определено има нужда. Ако успеете, ще й спасите като минимум немалко пари. Ако не и нещо по-лошо – вече чувам, че по разни по-бедни държави така наивници дават я кръв, я бъбрек, я дете, я всичките си органи барабар с живота. Който не се пази сам, и Господ не може да го опази. Да не говорим за недоразумения като полицията или съда.

  Reply
 14. Taniiak

  @Григор От близо половин година съм в борба с нейните разбирания(на приятелката ми) за сигурност, това вече и е 2,3 вирус (двата са от фейса със сигурност) и след тази случка може би има проблясък в отношението и към сигурността. А това че отворих линка не беше наивност, а любопитство колкото и страннно да звучи 🙂

  Reply
 15. tonywoolf

  @Taniiak: Винаги съм изпитвал болезнено любопитство, какво ще се случи, ако насоча дулото на пистолета към слепоочието си и дръпна слусъка. В общи линии ми е ясно какво ще стане, но все така ми е любопитно. Та, викаш,

  Reply
 16. Григор Post author

  @Taniiak: Каква е причината да отворите линка също е без абсолютно никакво значение. От значение е единствено дали сте го отворили, или не. Съжалявам за суровия подход, но вирусите отдавна вече не са “ама какво толкова ще ми направи”.

  Още една поучителна история на тема киберпрестъпност. Мой познат от Англия преди няколко месеца получил е-майл, в който му предлагат да бъде регионален финансов мениджър на покупките на неизвестна китайска фирма. Всичко, което било нужно, било да си прати сметката (без никакви пароли за достъп и прочее!), за да превеждат дилърите на фирмата парите по нея. Той веднъж месечно трябвало да ги превежда на дадена му от фирмата банкова сметка, като си задържа 20% за услугата. Изглеждало примамливо, и човекът се навил (като за целта специално си направил сметка без нито пени по нея и без право на кредит). За негово учудване, парите наистина заприиждали. Два месеца съвестно превеждал 80% от тях на сметката на фирмата (някъде в някаква банка в Малайзия). На третия месец обаче го арестуваха. Оказало се, че парите, които идват по сметката му, са от банкови сметки, източени чрез откраднати от вируси пароли. Човекът изкара два месеца в ареста. Пуснаха го под гаранция заради безупречната му репутация (и връзките на баща му), но продължава да е подследствен, и нищо чудно да го осъдят…

  Съветът ми е да съставите няколко подобни “задачки” за приятелката ви, и на края на всяка да й обяснявате на какво всъщност е щяла да се хване, и какви са щели да бъдат последствията за нея. Може и да не помогне – някои хора са наистина безнадеждни. Може обаче и да помогне.

  Reply
 17. Данаил

  Най-уязвимия компонет от Човеко-компютърната система е задклавиатурното устройство.
  Няма достатъчно дуракоустойчива система и това се доказва всекидневно.

  Reply
 18. Taniiak

  @tonywoolf Пробвай, но виртуално! 🙂
  @Григор Всичко което казваш е вярно разбира се, осъзната грешка 🙂 А за приятелката ми не съм се отказала и ще продължавам докато влезе нещо в главата 🙂

  Reply
 19. JJ

  @Григор – това с превеждането на пари в чужда банкова сметка срещу 20% го бяха изиграли и на човек в България. Доколкото си спомням беше руска схемата – и там парите се превеждаха по Western Union . Накрая освен него дървото отнесе и още един съвсем невинен потребител, чийто компютър е бил използван за прокси в измамната схема. Нашите полицаи съвсем рутинно си ги задърпаха двамата и им направиха живота “интересен”. Така че и моят призив е – внимавайте къде цъкате и какво правите. И използвайте истински пароли навсякъде – 123456 1234 qwerty и т.н може да ги налучка и хлапето в махалата да не говорим за една елементарна речникова атака. И както каза в подкаста си уважавания от мен Иван Ванков – най-добрата антивирусна програма е самият потребител.

  Reply
 20. ivo_isa

  @Григор, личната ти свобода просто може да бъде прегазена. За някои това не е проблем.
  Както например аз и много други считаме, че имаме правото да живеем извън порнографията на гей-парада, но предполагам не всички го разбират. Те не се интересуват от това и прегазват моето право, без дори да “сложат червена точка”.

  Reply
 21. Григор Post author

  @ivo_isa: Да, личната ти свобода може да бъде прегазена. Но в твоя пример въпросът е докъде се простира тя. Както вече писах по-нагоре, личната ти свобода има граници – тя свършва там, където започва личната свобода на другите. Ако искаш да живееш извън порнографията на гей-парада, просто не ходи на гей-паради – не е трудно. Но да искаш да забраниш на гейовете да си правят паради е все едно те да искат да забранят на хетеросексуалните същото, или друго. Нямат тази свобода, защото тя отнема свободата на другите. Точно както ти нямаш свободата да забраниш на тях да го правят, понеже отнемаш тяхната.

  Свободата е начин за споделяне на ресурс. Или има съгласие как той да бъде разпределен, или всичко отива за най-силния, а обикновено това не си ти. Така че или зачиташ свободата на другите (т.е. спазваш съгласието как ресурсът да бъде разпределен), или нямаш право на своята свобода (по-силният идва и ти я взима). Съвсем простичко е.

  Reply
 22. taniiak

  @Иван За потокола интернет щита ми го хвана и ми изписа съобщение да не инсталирам плъгина. Не съм инсталирала НИЩО в компа си и не ми е заразен компютъра вярно след прочетената статия се шашнах и се усъмних затова и зададох въпроса си тук Нямам вирус и във фейсбука след това не са заприиждали съобщения към моята приятелка вероятната причина може да е също, че и казах да блокира абоната от който е получила вируса. Тук намирам прилика по начина ти на действие и вирусописачите всичките целите да всявате смут! И за финал щях да се радвам да ми публикуваш коментара,НО след като ме беше попитал! Сега се чувствам използвана!

  Reply
 23. Григор Post author

  @taniiak: Вирусописачите не целят да всяват смут. Те целят да те изцедят до последната стотинка много тихо, незабележимо и без никаква паника. “Всяват паника” тези, които предупреждават околните да внимават… А за публикуването на коментара – ами всеки може да го прочете и тук. Плюс това, там човекът го е публикувал напълно анонимно, няма как да го свържат с теб. Не се бой, наистина е постъпил коректно.

  Reply
 24. Taniiak

  Не се притеснявам от думите си!!! Притеснява ме коректния човек, че ми публикува думите анонимно и на фона на стряскащото заглавие придобиват абсурден отчайващ характер!!! НЯМАМ ВИРУС БЕ ХОРА !!! антивирусните са за това и си вършат работата добре. Проблемът не е в затклавиатурното устройство проблемът е в изперкалите лоши и алчни програмисти, моля останалите да не се обиждат(добрите програмисти имам предвид). То при положение, че знаем че има терористи например дайте да се разхождаме с какси и бронежилетки тогава постоянно.Или да ходим на курсове за обезоръжаване на терорист!

  Reply
 25. Стоян

  @Taniiak – В случая по-скоро може да се направи аналогия с шофьорските курсове и курса по оказване на първа помощ, който задължително се минават преди да получиш шофьорска книжка. Може никога да не попаднеш в рискова ситуация на пътя, но е добре да си подготвен, ако се случи. При включването си към интернет човек също попада в една потенциално рискова ситуация и е добре да знае за възможните опасности и как да ги избегне.

  Reply
 26. Григор Post author

  @Taniiak: Всички искаме светът да е хубав и добър. Да можеш да се разхождаш нощем сама из гетата с кило злато по себе си, и никой да не те пипва с пръст. Уви, светът не е такъв. Ако много държиш да се разхождаш нощем из гето с кило злато по себе си, никоя полиция на света няма да успее да те опази. Точно както и ако се държиш безразсъдно в Нета (примерно кликаш където не трябва, без значение защо), никой антивирус няма да успее да те опази. Проблемът ти в случая, уви, е открай докрай в задклавиатурното устройство.

  Въпросът е единствено дали то осъзнава това, или не. Ако не го осъзнава, очевидно проблемът е по-тежък, а не по-лек… Съжалявам още веднъж, че подхождам толкова грубо. Но да се накараш на момиче, което ходи из гета нощем с кило злато по себе си, не е нито престъпление, нито грях. Това е най-добрата услуга на света, която можеш да му направиш. Дори ако то не разбира това.

  Всъщност, особено ако не го разбира.

  Reply
 27. taniiak

  Абе хора аз проблеми нямам с вирусите, за период от 5год. антивирусната ми е хванала 2-3 вируса и то благодарение на брата и братчеда стига сте ме поучавали! От година и осем месеца съм с лаптоп който никой друг не баря и не е имало вирус в него, като изключим едни фаилове от замунда дърпани които ме подведоха и не проверих предварително но антивирусната естествено ги хвана! ИМАМ СИ ОПРЕДЕЛЕНИ ДОКАЗАНИ САЙТОВЕ В КОИТО СЕ РОВЯ. Не свалям мръсни картинки и видеа прeоверявам exe, bat, html файловете. Но понякога ми харесва да пипна огъня за да видя дали пари 🙂 Мисълта ми беше абсолютно в друга посока насочена и сега ви питам директно: Кой е виновен този които стреля с картечницата или този който не е успял да залегне навреме?

  Reply
 28. Григор Post author

  @taniiak: На война виновен си е който не е успял да залегне навреме – а Интернет в момента е именно война.

  Иначе е естествено да не знаеш дали имаш вируси, защото ако антивирусът ти ги е изпуснал, просто няма да знаеш за съществуването им. Не е изключено не ти да нямаш проблеми с вирусите, а вирусите да нямат проблеми с теб. Не е едно и също.

  И ако ти харесва да пипаш огъня, в един момент ще установиш, че пари. (Което може да ти е от полза – към момента в България няма вируси, които тихомълком ще ти продадат органите на черно и ще насочат “събирачите” им към дома ти. Няма и вируси, които ще ти включат камерата на лаптопа и ще пратят снимки на къщата ти отвътре, да знаят обирджиите какво има за отмъкване. Или пък твои снимки – да знаят педофилите кого да търсят… Но за в бъдеще ще има и такива. По-добре да се опариш сега, за да ти дойде акълът.)

  @Longanlon: Да не разбираш нищо от компютри не е грях. Просто иска малко повече предпазливост.

  Reply
 29. taniiak

  @Longanlon Щото съм художник !!! А ти разбираш ли от картини??? Ейййй ама че сте нагли аз да ви обяснявам, че изкуството развива обогатява и трябва в годината по 1-2 картини да си купувате, да ви казвам че тез дето пишат вирусите са културно изхабени, комплексари и отхвърлени от обществото и са по-долни от терористи. Защо е война в интернет кой я предизвикава ??? А ти защо не си на първата линия (на войната) ами си седнал да си го мериш тука? Хайде освободи ни от тираните в нета. Аман от начешиезици !!! Аз спирам до тук то е ясно, че немога да спора с компетенции като вас. Зададох въпрос автора на блога ми отговори, не беше нужно да атакуваш и обиждашѝ(“не всички сме с твоят коефициент на интелигентност”), ако можеш да помогнеш със ъвет давай ако ли пък не не се прави на мъж тука!

  Reply
 30. Longanlon

  taniiak, не разбирам от картини, но не съм седнал да ти обяснявам на тебе за изобразителното изкуство, сещаш ли се

  Reply
 31. Taniiak

  Аз на теб кво съм ти обяснявала пък? Първият коментар пуснах с цел да получа съвети, но разбрах само колко съм невежа ай сиктир …..

  П.П. Антивирусната ми стартира руутркит проверка ето и резултата
  08/04/2011 10:32
  Proveriava vsichki lokalni diskove

  Broi provereni papki: 30131
  Broi provereni failove: 170074
  Broi zarazeni failove: 0

  Reply
 32. Петър Петров

  Нахълтва един наркоман в заведение, държи спринцовка и крещи: “Това тука е СПИН! Бързо всички давайте парите и бижутата!” Става една мутра, отива до него, взима спринцовката и си я забива в ръката: “Мен от СПИН не ме е страх, аз ползвам презервативи!”

  Reply
 33. Виктор

  Брей, какво чудо доживях да видя, антивирус с български с латиница. 🙂 “Broi zarazeni failove: 0”
  Иначе го има тоя момент понякога да искаш да пипнеш огъня да пробваш как пари. Едно време работех на ексцентър преси и щанцовах ламарина. Гледам как горната част на матрицата пада да речем с 40 тона на квадратен милиметър… Има място да си сложиш пръста… и наистина, няколко пъти ми е минавала мисълта да бръкна. Не съм луд уж, естествено, не бръкнах, но … някак си ми минава през ум, че е лесно и така… Разбирам я жената с една дума. 🙂

  Reply
 34. наркоман

  Петър Петров от къде е взел вируса(спина) от собственната си кръв ли?

  Reply
 35. Rumen

  Колко тъп трябва да си за не се усетиш, колко!? 🙂

  Чудно ми е защо аз не съм сред заразените, може би защото ползвам Linux, или пък защото в youtube не ползвам flash, а алтернативния му html 5 player + cosmic panda (в момента са в бета тест) и ако flash все пак ми поиска да се обнови ще го направя през конзолата от официалното хранилище и определено никога няма да кликна yes на някакъв съмнителен диалог.. но вероятно не е заради това, предполагам най-важната причина е, че просто мисля какво правя. 🙂 Защото в този случай дори и да си с най-лошия уиндолс и най-лошият флаш, ако не кликнеш на съмнителен линк и не си инсталираш сам вируса, няма как да се заразиш..

  Reply
 36. Григор Post author

  @Taniiak: Не ни се сърди, Танче. Не сме лоши хора. Понякога може да сме груби (или уморени, или отчаяни от човешката наивност), но не обичаме да се подиграваме на никого. Иначе щяхме да те оставим да си докараш някой вирус, и тогава да злорадстваме.

  Аз не разбирам нищичко от картини (въпреки че някои мои приятели си мислят, че разбирам – не е вярно). Но ако художник ме предупреди: “Не пипай тая боя с голи ръце, ще ти ги разяде!”, не я пипам. Не съм чак толкова любопитен пари ли огънят.

  Истината е, че ако продължаваш да си любопитна и да разчиташ на антивируса си, до не много време ще си олепиш вируси. Ще дойдеш при мен да ти ги чистя, аз ще омрънкам света, но ще ги почистя, защото е кофти да зарежеш човек в нужда. Но не може ли да си спестим момента с вирусите, и да се видим вместо това на сладка приказка или планинска екскурзия? Според мен си струва повече. (Конкретно аз съм вече старичък за такива срещи, но има предостатъчно чудесни момчета, които сигурно мислят същото. 🙂 )

  @Rumen: Абе в момент на шаш лесно се правят глупави грешки. Цели села се изхранват от тая особеност (“Мамо, блъснах колата…”).

  Reply
 37. JJ

  Имам един “колега” дето цяло село го храни с тая приказка “вирус”. Каквото и да види – вика “вирус е” и преинсталира Вина срещу скромната сума от 30-50лв. Това Event Viewer, логове ала бала въобще се подминава, прас отгоре новата ОС и парите в джоба. И съселяните му вярват и плащат защото страшно са наплашени да не хванат вируси (не че няма случаи и на бацилясали машини)….. така че внимавайте и се пазете и от хора дето във всеки проблем откриват вирус. Много често подобни “инфекции” се оказват – окислени контакни съединения, раздути кондензатори (на десктоп платките), прегрели чипове както и лоши сектори по диска ….ама нека преинсталираме първо да видим дали ше се оправи …смях в залата.

  Reply
 38. Григор Post author

  @JJ: Уви, и това го има. Просто селото не се досеща кой всъщност е вирусът…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *