В света на Windows

Доста хора са си пробвали перото в жанра “как би се чувствал линуксаджия, който за пръв път вижда Windows”. Много от творбите са весели до немай-къде. Повечето обаче не ми допадат. Иронизирането на Windows е често, но липсва добродушната и беззлобна усмивка, която прави смешките истински.

Както и да е. Ще пробвам да се поставя в положението на човек, който за пръв път вижда Windows. Да видим какво ще се получи.

—-

Част 1. Що е Уиндоус?

– Абе ти кога ще пробваш Уиндоус?

– Какво е това Уиндоус?

– Бе ти откъде падаш с твоя Линукс? Операционна система. Като Линукс, ама много по-добра.

– Брях! Тя ли е това, дето виждам на компютъра ти? Може ли да огледам?

– Разбира се. Я кажи, може ли Линукса ей това – да слага прозорци под ъгъл?

– Я, то красиво така! Май не може. Я да пробвам аз…

Наистина е красив тоя Уиндоус. Тапетите, иконките – направо супер… Подреждането на прозорците на лента – работи екстра. Браво на Майкрософт…

– Гошо бе, откъде се включва десктоп куба?

– Десктоп какво?

– Анимацията различните десктопи да са като страни на куб, дето се върти.

– Различните десктопи? Какво имаш предвид?

– Виж на лаптопа ми. Има шест десктопа, нали? Като натиснеш Shift-F11, и стават като стени на куб, и можеш да си го въртиш с мишката.

– Амиии… Май няма точно такава анимация.

– Няма значение, тя е само за красота. Голяма полза от нея няма… А къде ти е обикновения desktop switcher? Как да мина на друг десктоп?

– Няма как. Уиндоус има само един десктоп.

– Ееее, така е много неудобно! Като отвориш десетина програми, не ти ли е несгодно всичките да ги ръчкаш на един екран?… Защо не си сложиш някоя друга графична среда, дето ги поддържа?

– Уиндоус има само една графична среда. Тя всъщност е Уиндоус. И така трябва да бъде. Работната среда е унифицирана, научиш ли я, знаеш как да се справяш с Уиндоус. Не се хабят пари и време за преобучаване на персонала да работи с каквато среда има във фирмата.

– Че защо ще се преобучава персоналът? Не може ли всеки да си работи на каквато графична среда му е най-удобна? Аз примерно не мога да се оправя посмъртно с GNOME, а много хора пък са непроизводителни с KDE. Хората са различни. Не е ли по-изгодно всеки да работи с каквото той е най-производителен?

– И да се купуват различни графични среди? Знаеш ли колко пари ще са това за голяма фирма?

– Да се купуват?!

– Уиндоус струва пари. Немалко. Ако трябва да има няколко различни графични среди, ще струва още повече.

– Уффф… Добре де, съгласих се. Щом става дума за пари… Но пък е удобен, пущината. Има си графични настройки за един куп неща, от линуксите само SuSE с YAST е на това ниво. И как мазно върви само… Ще ми метнеш ли диска да си го инсталирам в къщи, да го поразцъкам малко?

– Няма проблем, ама… нали ти казах, той струва пари. Да не те хванат.

– Че и за лична употреба даже ли струва пари?! А стига бе! Майкрософт как не са фалирали още? Ако не можеш да работиш с него в къщи легално, ще минеш на Линукс. Почнат ли всички да работят на Линукс в къщи, ще искат и в работата.

– Не само че не са фалирали, ами… И за лична. То всеки го пиратства, де, няма кой да те провери.

Аха… Ясно защо Майкрософт процъфтяват. Пиратството в къщи минава “под летвата”, а гонят фирмите. Хитрооооо!… Само че не ми се ще да пиратствам. Не е хубаво така. Покрай Линукс съм се научил, че за каквото ти искат пари, трябва да си го платиш.

– Колко струва?

– Домашната версия е седемдесетина долара, мисля. Професионалната е към сто и трийсет, по спомени. Сървърните са по няколкостотин.

– Каква е разликата?

– Ами, примерно на не-сървърните версии не можеш да пуснеш сървърни програми. И такива ми ти работи.

– Глупости. Ако в домашната версия ще вкарват специално орязване на възможности да пуснеш сървърни програми, тя ще струва да се напише по-скъпо от сървърната. Къде е логиката да е по-евтина? И всеки ще си я прекомпилира без тези орязвания.

– Ще си я прекомпилира, друг път. Нали изходният код на Уиндоус не е достъпен.

– А как тогава проверяваш дали в кода няма някакви гадости? Бях чул преди време нещо, ама не за Уиндоус, а за антивирусите за него. Sony BMG направили СД-та с рууткит, и платили на антивирусаджиите да не го откриват. Как се подсигуряваш да не платят и на Майкрософт такива работи да не си личат?… Защо ме гледаш, все едно съм луд?… Добре де, майната му. Не съм беден, стотина долара къде не отишли. Ще мина да си поръчам един Уиндоус, пък да го видим. Красив е и за доста неща е удобен, спор няма.

Част 2. Новата играчка.

Оглеждам компютъра и се чудя къде да лепна тоя холограмен стикер, дето без него Уиндоус щял да е незаконен. На предния панел? Той е сменяем, какво става, ако се наложи да го подменя? На кутията отстрани? Ами ако го остържа, без да забележа?… Майната му. Това да ми е проблемът. Дай сега да инсталираме Уиндоуса.

Хм-хм. Управлението на партишъните на инсталатора много бедничко, бе! Добре, че поне мога да му кажа на кой партишън да се сложи, да не си замажа Линукса… Сам си прави суап файл – супер, аз предпочитах суап партишън, че е по-бърз, ама нищо… Не ме попита за репозитории, сигурно сам си ги намира. Хитро – като го гледам, че е едничко СД, надали на него има нещо повече от най-стандартните програми.

… Уффф! Свърши инсталацията. Рестарт!

Къде ми е буут менюто?! Защо тръгва направо Уиндоус?! Как да си стигна до Линукса?!

@#&@#Y&&*@#@^&^%#&^@)(#*)@(*#()@#*)@(#*)(@*#)(@*^!@%^@#)*(_(@*#@*&*@^#&@%$%^@^#W&*@&^#…

… Добре, че имам инсталационен диск и за Линукс. Малко оглеждане установява причината – Уиндоус е замазал директно мастер буут партишъна, без нито да попита, нито дори да предупреди. Непременно трябва да рапортувам бъга на Майкрософт, много е гаден. Ум не ми побира как са го проспали.

Преинсталирам буут мениджъра и престартирам. Ура! Познатото ми меню, с още една добавка. Избирам я без колебание. Напред към чудесния свят на Майкрософт!

Наистина изглежда добре. Само че… След половин час търсене се предавам и звънвам на Гошо:

– Абе така и така, инсталирах Уиндоус, ама не мога да открия инсталатора. Сори за тъпотата, ама не го намирам. А без него не знам как да си инсталирам програми.

– Под Уиндоус няма общ инсталатор, като под Линукс. Търсиш си каквито ти трябват програми из Нета и си ги инсталираш. Сваляш инсталационното EXE на програмата, и с него.

– Поне основните програми няма ли ги на някакъв инсталатор? Офис пакет, записвачка за СД/ДВД, чат клиент?

– Не влизат в Уиндоус. Инсталират се допълнително.

– Че тая дистрибуция на Уиндоус много минималистична бе. Няма ли някаква по-пълна? С поне най-стандартните десетина програми.

– Уиндоус няма различни дистрибуции. Каквото виждаш, това е.

Ооохххх. Май ми поспада ентусиазмът. Но пък де да знам, може да е за добро. Под Линукс репозиториите на дистротата, особено на големите, включват почти всичкия съществуващ свободен софтуер, но все пак не съвсем всичкия. Много е удобно, но и те затъпява. Да нямаш централни репозитории определено поддържа формата по-добре. Я да потърсим офис, като начало…

Ха! Защо няма нет?! Оглеждам кабела – включен е. Малко цъкане из системата изяснява проблема – нямам драйвер за мрежовата платка. И не само за нея. Половината хардуер е без драйвери. Вярно е, моят не е най-често срещаният, ама все пак.

– Гошо, абе това чудо някаква стара версия ли е?

– Как ще е стара, бе, Уиндоус 7 последна версия! Какъв ти е проблемът?

– Не ще да ми открие някои хардуери. Линукс също не откриваше доста хардуери преди години, ама напоследък се оправя с почти всичко. Та затова си помислих, че може би съм купил стара…

– Глупости. Под Уиндоус почти винаги се налага да инсталираш по някой драйвер на ръка. Нормално е. Не са ли ти продали с компютъра едно СД с драйвери?

– Че то така хич не е лесно. Пък Уиндоус бил лесен. Аз съм сисадмин, все ще се оправя, ама старите мама и тате закъде са?

– За при теб, да им вземеш пари да им инсталираш драйверите, и да имаш от какво да живееш.

Това вече е аргумент в полза на Уиндоус! Непременно трябва да съм по-благосклонен към него. 🙂

Добре, че съм Плюшкин. СД-то с драйверите е в едно чекмедже заедно с документите на компютъра. След малко инсталиране и няколко рестарта (ей, този Уиндоус рестартира при инсталиране на драйверите! И то за всеки поотделно! Да не би нещо да съм объркал? Трябва да питам Гошо…) най-сетне всичкият хардуер работи.

И работи като слънце, честно. Каквито и екранни ефекти да врътна, вървят мазно като на филм. Линукса определено им се бави повече. Очевидно видеодрайверите на Уиндоус са по-добри. Браво на Майкрософт! Или на който е писал тези драйвери… Сега да си намерим някакъв офис.

– Гошо, нали каза, че Уиндоус има точно един, стандартен десктоп? Така ли е и с офисите?

– Пускаш си Майкрософт Офис, проблемите ти свършват.

– Благодаря… Само за момент… Свързах се със сайта на Майкрософт, ама не виждам откъде да го сваля. Има ъпдейтове за него, ама самия офис го няма.

– Няма го, естествено, той е платен, продава се. Май беше нещо към четиристотин долара, дано не те лъжа.

– Четиристотин?! Че това са бая пари и за мен бе, Гошо… Уф, май ще ставам пират. Мога ли да го смъкна отнякъде?

– Торент сайтовете. Ама си сложи антивирус, че краковете за Офис обикновено са дропери за вируси.

– Антивирус?… Ама аз няма да прехвърлям поща на тоя компютър… – В следващия момент ми просветва вируси за коя ОС чистят от преминаващата поща линуксовските антивируси. – ОК, разбрах… И той ли струва пари?

– Повечето да, ама има и безплатни. Потърси Avast, или AVG Free Edition.

Петнайсет минути и още един рестарт по-късно вече имам и антивирус. Тоя Уиндоус даже и на някои програми при инсталиране иска рестарт. Май нещо съм му оплескал инсталацията, ама няма да се оплаквам на Гошо. Достатъчно се изложих вече. Ако разбере, че съм оплескал нещо толкова просто, съвсем ще ме отпише… Само че след като сложих антивируса компютърът тръгна забележимо по-бавно. Определено съм оплескал нещо. Срам не срам…

– Гошо, абе така и така…

– Нормално е. Антивирусът винаги забавя нещата, нали проверява всичко. На каква машина си, с колко памет?

– Старичка, ама иначе сравнително прилична. Паметта е 1 гигабайт, стига за всичко на света…

– Дрън-дрън. Затова усещаш да ти бави, малко ти е паметта.

– Какво?! На 1 гиг даже най-тежкото KDE хвърчи като змей! Уиндоус толкова ресурси ли лапа?!

– Ако пускаш по-тежки програмки, ще се позабави осезаемо. Препоръчвам ти 2 гига.

– Че аз сървър ли ще търкалям в къщи?… Добре, разбрах. Ще се пробвам, пък колкото.

Успокоен, се заемам да ровя из торент сайтовете.

Първите две-три смъкнати СД-та с Офис не ми свършват работа – антивирусът блокира генератора им на ключове. Бил потенциално нежелана програма. С малко еквилибристика и настояване успявам да го накарам да си затвори очите, но в следващия момент компютърът ми е овирусен. Прав беше Гошо… Реинстал, и пак… На третия път се усещам да търся офис пакет, който да съдържа вече генериран ключ. Имало такива! Още половин час по-късно вече имам и работещ Майкрософт Офис. И символична пиратска шапка.

Спор няма, офис пакетът на Майкрософт е страхотен. Кламерът със съветите е ужасно досаден, но се изключва лесно. Пък, като се замисля, принципно е хитра джвъчка, за начинаещи може да е полезен. Правя си малко проби с програмите – вървят като слънце. Интерфейсът им ми е малко непривичен, ама това е мой проблем, не на Уиндоус. Машината се бави малко, но не кой знае колко. Ако е само за зяпане и няма да върша реална работа, се търпи… Я! Има граматичен коректор! Браво на Майкрософт, свалям им шапка. Такова нещо линуксовските офиси към момента още нямат. Поне за български език.

За сравнение смъквам и инсталирам и ЛибреОфис за Уиндоус – имало и такава версия. Като ги сравнявам, май е една идея по-бедничък. Нищо, което реално да е от полза (като изключим граматичния коректор), ама все пак е демонстрация на възможности. Браво на Майкрософт. Даже имам чувството, че майкрософтският офис е мъничко по-пъргав. Почвам да си мечтая как ли ще хвърчи, ако има версия за Линукс. Непременно трябва да потърся. Ще е странно да няма, нали Майкрософт са фирма все пак, гонят печалба…

Друга приятна изненада е, че Файърфокс и Хром имат версии и за Уиндоус. Въпреки първите опасения се оказва, че и за Уиндоус са безплатни. Пиджин за Уиндоус също е безплатен – ура! С програмата за писане на СД-та и ДВД-та обаче удрям на камък. Самият Уиндоус има някакви възможности, но са толкова хилави, че на практика не се броят. Опитът да си намеря нещо от категорията на K3b ме отвежда пак в света на комерсиалните, платени програми (K3b още я няма за Уиндоус)… Въздъхвам, намествам пиратската шапка и смъквам от торент сайта Nero. Работи прилично, даже се справя с рипване на СД-та и ДВД-та. Едно-две СД-та от колекцията ми отказва да ги рипне – били комерсиални. Мразя софтуер да ми нарежда какво мога и какво не, но като се замисля, на теория има моралното право – простено да му е.

Дотук добре. Връщам се на офиса и пробвам да работя с него. Върви много прилично, но записва файловете в Microsoft Open XML формат – ЛибреОфис не го чете както трябва. Справката в Интернет показва, че го чете както трябва само Майкрософт Офис. С малко човъркане откривам, че мога да запиша файловете и като куп други формати. ODF не се поддържа; чета в Нета, че имало плъгин за него, но ми писна да търся. Записвам си файла като класически DOC, и си го прочитам с ЛибреОфиса. Става! Има интероперабилност между Линукс и Уиндоус офисите! Браво на Майкрософт… е, всъщност май повече на ЛибреОфис, нали той чете формата на Майкрософт, а не обратното…

Супер. Я да видим как ще върви под Уиндоус филм. Така и не смогнах да гледам Born of Hope… Хм!

– Гошо, абе не мога да си отворя линуксовския партишън с Уиндоус. Аз ли нещо не разбирам, или…

– Няма да можеш. Уиндоус чете само FAT и NTFS партишъни, линуксовските не ги чете.

– Не може да бъде! Линукс чете FAT и NTFS спокойно, че и още няколко десетки други формата. Да не ме будалкаш? Не мога да повярвам, че ОС за пари, и то немалко, няма да може да…

– Не може. Това е положението. Откопирай си филма на уиндоуския диск под Линукс.

Какво пък, все е начин. След пет минути филмът вече е достъпен, и…

– Гошо, абе пак не ми чете филма нещо. Само не ми казвай, че Уиндоус не чете филми. Няма да ти повярвам. Знам, че мои приятели гледат филми под него.

– Какъв е филма, AVI ли е? Няма да го чете директно. Свали си кодеци.

Ооооххх…

Справката в Уикипедия показва, че Уиндоус чете единствено неговия си WMV, плюс един-два най-прости видео формата. Въздъхвам и почвам да търся кодеци из Нета. Утре ще ме е страх да се погледна в огледалото, да нямам брада на висулки. Или да не видя зад себе си Явор Колев.

За щастие, намирам свободен пакет кодеци. (След като преравям един куп сайтове, които го предлагат платено, или са пакетирали с него разни неща, които антивирусът отказва да пусне.) Десет минути по-късно гледам филма. Доста от възможностите, с които съм свикнал, обаче Windows Media Player ги няма. Писва ми. Оказва се, че има VLC за Уиндоус – ура!

Искам да се пробвам с графична обработка под Уиндоус. Де факто стандартът за целта се оказва Adobe Photoshop. Поредната комерсиална програма за пиратстване… За момент изкушението да работя с нещо легално надделява, когато разбирам, че има и GIMP за Уиндоус, и се отказвам от Photoshop. За щастие се оказва, че има GIMPShop – версия на GIMP, модифицирана да изглежда и да се държи като Photoshop. С неизказан кеф свалям пиратската шапка и се пробвам с GIMPShop. Малко е непривично, и производителността хич я няма. Но както и с офис пакета, проблемът е в мен, а не в Уиндоус или GIMPShop. Ако бях свикнал на Photoshop, пък GIMP-а щеше да ми е несгоден и непроизводителен.

Още няколко подобни опита завършват в крайна сметка със слагане под Уиндоус на линуксовски програми. На края на деня единствено оформлението различава новичкия ми Уиндоус от Линукса ми. Оглеждам дали няма как да му сложа тема като на Линукс. Май не. Оказва се, че е възможно обратното – Линукс има тема, подобна на Уиндоус, но не това търся… Изобщо, май Уиндоус е хубаво нещо, ако му сложиш всички програми за Линукс.

Само че с всички тези програми и Линукс е поне толкова хубаво нещо. И се слагат доста по-удобно. Да не говорим, че последните ядра поддържат от раз почти всякакъв хардуер. Май ще си остана на Линукс.

Като цяло, оценката ми за Уиндоус е, че не е лошо нещо. Не разбрах защо разправят, че непрекъснато забивал – вече няколко часа работя с него, нито веднъж не е забил. Нито пък се е овирусил, или поне още не съм забелязал – това за вирусите по него сигурно също са лъжи. Поне ако не сваляш програми от торенти, а си ги купуваш.

Има си недостатъците, ама коя ОС ги няма? Като цяло е използваем. Вградената му поддръжка на хардуер е на нивото на Линукс отпреди три-четири години, ама нищо, има потенциал да се развива. И бая ресурси лапа, ама сигурно има как да се оптимизира. Ако Майкрософт го пуснат като отворен код, сигурно мераклиите до година-две ще го изчистят и оптимизират на ниво да е сериозна конкуренция на Линукс като пъргавина и икономия на ресурси. Не е вярно и че всичко за него е платено – аз си го оборудвах открай докрай със свободни програми, имам си всичко нужно. Хем и са същите като под Линукс, няма нужда да се пренаучавам.

Я да потърсим из Нета как е положението с други софтуери?… Като цяло май предпечатът под Линукс е зян. Отзивите за Скрибус при натоварване с големи задачи не са добри, така че Adobe InDesign май се оказва без конкуренция под Уиндоус. (Не че е проблем да бъде пуснат под WinE под Линукс, ама все пак. И не че разни предпечати за епълски машини не го слагат в джоба си, ама пак все пак.) Една купчина специализирани софтуери ги има само за Уиндоус; повечето са с много тясна сфера на приложение, но заедно покриват доста нужди. За доста други цели обаче софтуерите за Линукс пък са по-добри. Очевидно Уиндоус си има предимствата, колкото и да го плюят.

Като заключение, не мога да кажа, че съм станал пръв фен на Уиндоус, но с удоволстие свидетелствам, че е годен за употреба. И… ако имате проблеми с драйвери за него, с удоволствие ще ви помогна, срещу скромна сума. 🙂

53 thoughts on “В света на Windows

 1. Богданов

  Леко прееекспонираш, голяма част от описаните проблеми ги няма много отдавна. И драйверите са си наред в седмицата, и DivX си поддържа вградено, а и отдавна не забива.
  Реално погледнато още ХР реши основните проблеми на уиндовса.
  А за останалото – правилото 80-20 си важи с пълна сила /Кви десктоп кубове, норманите потребители с един десктоп не могат да се оправят/.
  Но имаш талант в писането, признавам си.

  Reply
 2. Longanlon

  тва го разкажи на леля Гинка счетоводителката, дето знае че Интернета е това синичкото долу в ляво

  за всеки влак си има пътници баце

  Reply
 3. alexander katt

  Нищо не ти пречи да си сложиш OpenOffice за Win, макар че ако си ползвал и двата ще знаеш, че е мн по-смотан от Microsoft-ския. И не знам защо трябва Microsoft да поддържата odt, а не обратното, при положение че техния офис е с десетина години по-стар от отворения.

  А иначе Adobe InDesign е най-добрата програма за предпечат, под Windows и Mac (версията за Mac няма никакви предимства, това са митове). Тя няма аналог под linux, както и стотици други програми.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Богданов: За драйверите – в голяма част си прав, но не напълно. Няма хардуер, дето да няма драйвер за Уиндоус, но далеч не всички драйвери са вградени директно в Уиндоус; в точно тази дисциплина Линукс е по-добър. Че седмицата не забива – потвърждавам го. 🙂 Според мен основните проблеми на Уиндоус ги реши още 2000, а 98 си го спомням с най-топли чувства; от XP също съм прилично доволен, и нищо чудно да бих бил и от седмицата, ако я ползвах. Така че никак не съм анти-Уиндоус. 🙂

  @Longanlon: Напълно съм съгласен. Ако Уиндоус изчезне, ще съм почти толкова разтревожен, колкото и ако Линукс изчезне. Не само защото Уиндоус реално ме храни с недостатъците си (които не са нито прекалено много, нито прекалено ужасни). Загубата на избор винаги е неприятна и често е опасна.

  @alexander katt: Не зная дали си забелязал – написаното е добродушна шега. OpenOffice (а сега LibreOffice) ползвам от доста години, наред с Microsoft Office (при клиенти). На мен ми е доста по-удобен, но защото съм свикнал с него, проблемът си е в мен. Точно както за някои хора OOo е “смотан”, понеже не са му свикнали, и проблемът всъщност е в тях. Естествено, че не трябва Microsoft да поддържат odt – нищо не трябва да поддържат. Въпрос на удобство за потребителите е (все пак ODT е приетият стандарт).

  Adobe InDesign наистина е добра програма за предпечат (ако и безумно бъгава – приятелката ми работи предпечат вече повече от 10 години, и като я гледам как се връзва на възел, за да заобикаля бъговете на програмата, жал ми става). И не е голям проблем да бъде пусната под Линукс, през WinE (доскоро можеше само през Cegeda, но емулаторът за Уиндоус напредна много напоследък). Даже почва да работи по-стабилно. 🙂

  Reply
 5. Georgi

  @Григор
  Харесва ми как конструираш истории. Аз също искам да се науча на техническо ниво, понякога ми се отдава, но то е от вдъхновение.

  Що се отнася до темата. Добре си го описал, но има много повече хора, макари леймъри, които могат да ти помогнат дори без пари с Уиндоус, отколкото има за Линукс. И не е нужно да имаш много познания да се научиш сам да се справяш на някакво приемливо ниво. Да уточня аз също съм фен на Линукс.

  Що се отнася за предпечата и графиката, мисля и ти знаеш бъдещето на Линукс там е светло даже си имат нещо като движение. Мисля, че графиката предимно за уеб ще се развива, но не съм напълно сигурен.

  Reply
 6. Божо

  @Longanlon: виждал съм човек, който се сблъсква за първи път с уиндос. Преди това беше живял дълго в Германия и работил само на Линукс. Точно като леля Гинка реагира 😀

  Reply
 7. Жилов

  Безплатна програма, която ми харесва повече от NERO е CD Burner XP.

  За организиране на десктопа има една друга безплатна програмка – Fences – иконките се слагат в отделни секции (като самите секции реално побират в себе си повече отколкото площта на самия десктоп).

  Reply
 8. Григор Post author

  @Georgi: Така е – просто писах, да е весело. 🙂

  @Жилов: Има и много други. Което е чудесно. 🙂

  Reply
 9. tonywoolf

  @Григор: Ама само как те сдъвкаха набързо. 🙂 Чудесна реакция. Различията в мненията, поне в сферата на софтуера са винаги добре дошли.

  Reply
 10. Siff

  Забавно четиво! 🙂

  Няколко коментара и от мен: за няколко десктоп-а под Windows от години ползвам AltDesk: http://www.astonshell.com/altdesk/. Не знам дали има кубове и т.н., тъй като ползвам един абсолютно прост “скин”, но ми върши прекрасна работа. Хм, да, платен е. 🙂

  За цените: Microsoft се изпедепцаха и, поне в САЩ и Канада, предлагат на големи фирми огромни отстъпки за служителите им – от порядъка на $20-тина за Windows-а и $10-$20 за Office.

  Не съм много сигурен, че Windows върви по-бързо от Linux, поне по мои наблюдения (на стария ми P4 с 2GB RAM и с ATI 4750), Linux-a е по-бърз. Windows-а може и да е по-мазен, но поне на мен не ми е направило впечатление.

  И накрая: благодаря за информацията за GIMPShop – тичам да го пробвам (все пак ползвам PhotoShop от ’93-та 🙂 ) !

  Поздрави!

  Reply
 11. scanman

  Хех, готино. Аз пък кави ядове съм брал с линукс, ще взема и аз да си разкажа патилата, някой ден 🙂 Последен пример – последния линукс минт, чудесен, прекрасен, но не мога да си пусна безжичната. Сканира за мрежи намира я и е до там, а не е като да кажеш че съвсем за пръв път виждам линукс.

  В последната версия на puppy linux, която съм инсталирал на една стара машина преди паролата за wifi трябва да напишеш “s:” иначе не тръгва посмъртно. За да разбереш че трябва да сложиш въпросната буква трябва да се регистрираш във форум и да питаш как става номера. Иначе наистина е уникално, под сто МБ цяла ОС и работи и си има всичко… почти

  Гореспоменатото Сусе не съм пробвал отдавна, от последния път когато инсталирах драиверите за Nvidia и заби тотално.

  Изобщо ползвам виндос, но му слагам веднага comodo, avira, open office, 7zip, img burn, irfan viewer.

  … И следя блогове като твоя откъдето научавам за последните номера, като това за update на флаш player:))

  Отделно има неизбежни идиотщини като това да кликнеш на картинка и да почне да ти сваля заразен pdf

  И сега… след стартиране използва 1.27 рам но работи, авирата се оплаква че има заразени файлове, но няма достъп. Linux версията не може да се update и не ги открива, накратко ужаси с тез компютри, затова изобщо съм спрял да се разправям, докато работи не пипам нищо :)))

  А от друга страна си представи как Сотир Дудов, които вижда за пръв път linux ще си инсталира примерно Мета Trader, как ще търси инструкции за неговата версия точно, как ще сваля fonts през конзола и въобще… Тва ако има лудия късмет да си пусне wireless и да му тръгне видеокартата.

  Reply
 12. Григор Post author

  @scanman;: Да си призная, аз вече от години не съм имал проблеми с безжички. Случва се за някоя по-екзотична карта да няма драйвер, но проблемите са дотам. Преди три-четири години поддръжката им беше кошмарна, ама сега е прилична. Преди нещо време пробвах да ръгна мобилен модем (тъп и дървен хуавейски, от тези, дето Виваком ги дава срещу абонамент), и направо цъфнах – след половин минута автоматично разпознаване и настройки машинката ме попита за държава, оператор и договорен план. 🙂 И това на “трудния” и “професионален” Дебиан. Убеден съм, че има и здраво недоклатени дистрота, ама уви, навсякъде 90% е боклук.

  Драйверите за Nvidia (със затворения код) ги избягвам. Когато станат – стават, къде отведнъж, къде с три дена ръчкане. Но когато не стават, не стават и не можеш нищо да направиш. Noveau-то е по-бедно на възможности и по-бавничко (засега), но винаги тръгва от раз. Свободният софтуер си е свободен софтуер… 🙂 За Линукс версията на Авирата – за какво ти е? По цял ден се занимавам с линукси, и поне до момента не съм видял овирусен. Антивирус (ClamAV) имам на пощенските си сървъри, да чисти уиндоуските вируси от преминаващите съобщения. Работи като слънце.

  За MetaTrader – тия руснаци като пишат не мислят за съвместимост. Имам при едни клиенти сървър, и понякога съдействам за инсталиране и на клиентското приложение. Под Уиндоус работи желязно, спор няма. Само че за да го постигне, ползва такива API call-ове, че се чудя откъде са ги научили – в документациите на Майкрософт не съм могъл да ги открия. Не съм пробвал да го пусна под WinE, може би ще е интересно. Но каквото тръгва под WinE, тръгва с просто цъкване върху него. Сотир Дудов би могъл изобщо да не разбере, че не е под Уиндоус. Напоследък с тези съвместимости има приличен напредък.

  Reply
 13. Григор Post author

  @emo: Братята македонци в такива случаи казват: “Паре ке ми даеш, маймун ке се сторам.”

  Reply
 14. Морфиус

  На приказка много забавно, но само до там…
  Докато основното благо на Линукс е разнообразието, ще си остане под 5% при десктопите, просто бизнеса иска стандартизирани и сертифицирани решения.
  Което налага и образователни стандарти.
  А хората често виждат компютър или в образованието или в службата.
  И цикъла се затваря.
  Я се замисли защо създадоха Ред Хет ентерпрайз и се бориха 2 години за сертификация…

  Reply
 15. Божо

  @tttt – да де, ама трябва да търсиш допълнителни програми, а освен това за ReiserFS единственият тул, който съм намерил до сега позволява само да бъдат копирани файлове от ReiserFS към уиндос и нищо повече.

  Reply
 16. Данаил

  Аз отскоро пак имам досег до уиндоус. Просто на работата ми няма как да е с друго. Горе долу се справям с разликите, макар още да цъкам колелцето на мишката за пейст. Ама това са бели кахъри както се казва.
  С линукс съм от както имам собсвен компютър. И да ви кажа никога нищо не ми е липсвало с него. Просто всичко си ми работи. И видеокартата ми позволява да гледам видео с HD резолюция, и WiFi ми работи без проблем (до преди година можеше да работи само с WPA2/PSK криптиране на мрежата, но сега си работи и с WEP).
  Просто съвременните линукс дистрибуции отговарят на всички изисквания за една десктоп машина. Единствената пречка пред това линукс да стане десктоп операционна система са навиците които хората си създават. А навици за работа с уиндоус се създават в училище, на работа и т.н. В САЩ Apple имат доста сериозен дял от пазара. И то главно сред младите, защото в университетите се работи масово с тях, и хората просто свикват.

  Reply
 17. Galarad

  Игри Григоре. Няма игри.

  Надявам се, няма да спорим дали това е сериозно/несериозно, смислено/безмислено. В момента, в който искаш да се разсееш и да поиграеш WoW, някой Зомби шутър и т.н., трябва да рестартираш.

  Нямам никаква представа на какво се дължи тоталното игнориране от страна на Линукс обществото на поддръжката на игри, но това е основната пречка пред налагането на тази ОС като универсална десктоп ОС.

  Reply
 18. Ценко Цонев

  Прекрасен материал!
  Докато го четях се чудех дали Григор не описал моето състояние, когато преди две-три седмици един приятел ме помоли да му “оправя” компютъра т.е. да му преинсталирам Уиндоуса…. Нещо, което признавам, не бях правил от 5-6 години… Бях забравил какво е да ровиш из нета, да дириш драйвери и софтуер…. МЪКА!!!!
  Но иначе съм съгласен, че основния принцип е правото на избор. НО…. За съжаление и това в България не е както трябва…
  Преди известно време спорих с една учителка по “компютърна техника и технологии”… май нещо такова беше…. за името на предмета по който преподава. Та обучението на средношколците се състоеше в работа с приложенията на Майкрософт (офис пакет най-вече)… И аз я попитах, защо ЛЪЖАТ децата, че учат компютърни технологии, като реално дисциплината трябва да се казва “Работа с офис приложението на Майкрософт – Microsoft Office”… Отговора беше, програмата я спуска МОН…
  Ако попитаме МОН, защо се изучава САМО Microsoft Ofiice, а не и други алтернативни офис пакети, те ще отговорят, че това е най-разпространения пакет в България…. И омагьосания кръг е затворен….. Затова голяма част от работещите с компютри отъждествяват работата с офис пакета на Микрософт с работа с текстообработваща програма…
  Същия довод в учебниците по история е и за “гениалността” на Борис за приобщаването на България към християнската вяра… Но това е друга тема…..

  Reply
 19. байГроздан

  @Григор:
  като цяло си прав, обаче:
  забелязал съм, че линуксаджии много обичат да сравняват колко бил по бърз “Линукса” от “Уиндоуса” сравнявайки го с доста старя вече ХР /ако не се лъжа вече чукна 10 години/. 7-цата вярно че гълта повече ресурси и от ХР и от повечето линуксовски дистрота, но не чак толкова много колкото се опитват да изкарат някои линуксаджии, а пък е доста по бърза ОС / по моя преценка спрямо дебиан, убунту и сусе/
  за КДЕ – по красиво е от Гном-а, но не е за хора които трудно се оправят с конзола /поне според мен/
  Никой не може да ме убеди, че да настроиш линукс да работи и да изглежда както искаш е по лесно от колкото уиндоус! /да вземем за пример добавянето на езици (което е почти еднакво) и след това настройването на клавишната комбинация за смяна между езиците (това вече е доста по връткаво в дебиан/

  Reply
 20. Григор Post author

  @Galarad: Видеодрайверите. Без бързи видеодрайвери нямаш свестни игри. А видеодрайверите за Линукс са бавни. (Като изключим интелските, но пък интелските видеота са бавни на фона на ATI и NVidia.) За ATI и NVidia има драйвери със затворен код, които са значително по-бавни от тези за Уиндоус (и са непредсказуеми – някъде работят като пушка, някъде отказват, някъде работят, но правят мръсни ядове…), и драйвери с отворен код, правени чрез reverse engineering, които като правило са още по-бавни.

  Причините, които се скланят, са много. Основният пул патенти във видеотата ги държи NVidia, а те, по слухове, са вече 30% собственост на Майкрософт – тоест, МС са реално мажоритарният собственик. Познай кога ще пуснат свестен драйвер за Линукс, или свободни спецификации, по които да може да бъде написан… Друга причина е, че е по-евтино да разработиш и произвеждаш един чип, отколкото пет различни. И производителите масово произвеждат само един, най-мощния чип, и след това го слагат в различни корпуси и ограничават софтуерно, през драйвера, за покриване на по-ниските сегменти на пазара. Познай дали това създава интерес да се отвори драйверът – а затворен драйвер много трудно ще има качеството на отворените, гълта много ресурси, по-изгодно е да се надроби джаста-праста…

  @Ценко Цонев: За МОН не ми се говори, както и за други министерства – корупцията около софтуера е просто втрещяваща. Но мисля, че успешна позиция може да е да води човек борба с лъжливото име на дисциплината. Когато навсякъде настоява да се чуе: “Това не е предмет Компютърна техника и технологии – това е предмет Работа с продуктите на фирмата Майкрософт”, почва замисляне и просветване на лампички тук-таме.

  @байГроздан: Седмицата наистина е доста по-добра от XP в много отношения. За бързината обаче не съм съгласен. На еднакъв хардуер по мои наблюдения работи горе-долу еднакво бързо с прилично Линукс дистро. (Ако няма антивирус – тогава, естествено, работи по-бавно. Дали това е проблем на седмицата или не, обаче е въпрос, на който не съм успял да си отговоря еднозначно.)

  КДЕ и Гном според мен са два различни типа естетика. На някои хора допада единият, на някои другият. Аз не смогвам да разбера естетиката на Гном, направо не мога да работя с него. Но имам и много приятели, за които той е по-удобен от КДЕ. И това е чудесно – хората имат избор, и всеки може да открие с какво конкретно той е най-производителен и какво най му харесва.

  Да те убеждавам, че да настроиш Линукс да работи е по-лесно, нямам намерение – то наистина е по-лесно. Като правило не се налага да търсиш и слагаш драйвери. Търсенето на програмите също отпада – просто цъкваш “искам това, това и това”. За свикнал човек разликата е почти никаква, но за по-неопитните я има. Настройката на кирилицата също не разбирам какво й е сложното. Добавяш си през Control Center-а клавиатура за кирилица, казваш й каква подредба искаш за конкретно този потребител, цъкваш с кой клавиш или комбинация искаш да се превключва, и това е. Нищо различно от Уиндоус. Само възможните клавиши за превключване са повече, но това надали е беда.

  Сложното е, ако хардуерът няма драйвери за Линукс направо в ядрото. Тогава вече опираш и до командния ред (апропо, човек, който се бои от команден ред, ми звучи толкова достоверно, колкото и човек, който няма да отиде на работа с градския транспорт, ако колата му е повредена). Но напоследък и това се решава – драйверът най-често идва направо в пакет за пакетната система, цъкаш върху него, въвеждаш руут парола и готово. Истински мръсният номер е, когато драйверът е със затворен код – такива драйвери често са негодни за работа. Бях си купил навремето Lexmark E250dn, с обещанието, че има драйвери за Линукс. Драйверът беше едно CD, и се оказа неработещ – две седмици усилия от сутрин до вечер не помогнаха. След още две седмици обаче в OpenPrinters.org излезе драйверче за него – 3 K голямо. Копираш го в която директория ти е написано в указанието и печатът тръгва като песен…

  Reply
 21. tonywoolf

  Работя с линукс от първите версии на Редхат, та до сега. Също и с Уиндоус, от времето на 3.1. В момента съм с Атом процесор на 1.8 и 2 гб рам. На компа имам инсталирани Кубунту с KDE 4.6.5 и Уиндоус 7, 64 бита, ултимейт. Разликата в работата на двете операционни системи е очеизбодна. Кубунтуто така влачи, че, ще цитирам по памет от един форум: “Като пусна клип на Тити Папазов, всичко му се разбира”. Седмицата направо лети на тази машина, вървят игри, които иначе имат страховити изисквания. С всяка следваща дистрибуция на линукс, независимо от разработчика, операционната система става все по тежка, лагава, изискваща ресурси. Преди години бях споменал в един разговор, че в момента, в който линукс настигне уиндоус по функционалност, като мултимедийна среда, ще изисква 2 пъти повече ресурси. Линукс, за съжаление, е доста далече от тая мултимедийна функционалност (визирам предимно игрите, макар че Nexuiz върви прилично), а вече изисква доста изчислителна мощ. Така че, оборудвайте се с по-новичък хардуер и чакайте следващата дистрибуция с KDE. Между другото, разликата между двете среди (уин и КДЕ, примерно, та и Юнити) се усеща най-вече на по-слаб хардуер. Иначе хубава история, весела, приятна и забавна. Благодаря! 🙂

  Reply
 22. Григор Post author

  @tonywoolf: Според мен Кубунту е груба грешка, особено 32-битовата версия. Колкото Убунту с Гном е (или поне допреди Юнити беше) най-добрият Гном наоколо, толкова Кубунту е най-лошото КДЕ наоколо, с огромна дистанция пред следващите. Поне по мои впечатления. Веднъж го махнах от една (доста старичка) машина и сложих Дебиан с КДЕ. Уж е същото, все пак Убунту е лекичко пребоядисан Дебиан, но разликата беше втрещяваща. Дебиан направо хвърчеше на тази машина… Пробвай някое друго дистро. Кое да е друго, само не Кубунту. И пробвай 64-битова версия, за да имаш сравнимост.

  Reply
 23. байГроздан

  От майкрософт предлагат /за оригинален уиндоус разбира се/ безплатна антивирусна която смея да твърдя е доста по лека от всичко друго /което върши работа на антивирус/ и честно казано си върши работата добре /един минус е че е много орязана като функции има само най основни настройки – ако искаш пълна верся трябва да се бръкнеш по надълбоко/. Разбирасе съм съгласен че под линукс изобщо не е нужен антивирус 🙂
  забелязал съм че седмицата е като стара “Волга” харчи толкова ресурс колкото и дадеш, т.е. тръгва и върви сносно и със 700 МВ рам и 2500+ семпрон без да цикли, но ако и дадеш 4 ядрен процесор и 4 гига рам /което вече не е чак немислимо скъп хардуер както беше преди години/ ще хвърчи и ще остави линукса да му диша прахта. Докато линукса малко ми напомня на 98цата – на какъвто и хардуер да инсталираш си използва еднакво количество ресурс. /не знам дали и линукса е така, но на по мощен компютър не е много по-бърз от по слабия – поне по мои наблюдения.

  Reply
 24. tonywoolf

  @Григор: Пробвал съм. Много дистрибуции. Просто в момента е Кубунту. Разлика има, да, но мисълта ми беше друга.

  Reply
 25. Данаил

  Моите познати, които харесват уиндоус, се опитват да ме убедят, колко е велик и хубав. Аз се опитвам да им покажа колко удобен е Линукс. За всяка страна доводите на другата са маловажни. За мен например игрите не са важни, за друг са важни. Кое обаче е важното в действителност? Истината е някъде по средата.

  Reply
 26. Григор Post author

  @байГроздан: Абе хардуерът винаги си е от значение. В къщи съм на древен сандък с едноядрен процесор и 1 гиг памет – много неща вървят добре, но истински тежките задачи се мотаят. Тях ги пускам тихомълком на един от фирмените ми сървъри, четириядрена машина с 4 гига памет – мели ги като звяр, без да се усети никакъв лаг в сървърските му функции. Хич не е вярно, че няма разлика в скоростта на различните машини.

  Голямата разлика е при малки ресурси. Работя с КДЕ, което е най-тежкият съществуващ десктоп за Линукс. Сваля звезди от небето, но направо е жаден слон – на под 512М памет върви, ама отвориш ли няколко по-сериозни програмки, почва да се бави. (LXDE, което е приблизително с удобствата на 98, на 128М хвърчи.) Но сипеш ли му достатъчно памет, върви много прилично. Предполагам, че и със седмицата е същото. Прилично написаната ОС винаги оползотворява поне 95% от ресурсите на хардуера (в това отношение са прилични не само Уиндоус и Линукс, ами и стари неща като ОС/2, и почти неизвестни като SkyOS и прочее). За да върви друга ОС много по-добре, трябва да оползотворява над 100% – как? Не ми се вярва.

  @Данаил: Различните хора имат различни навици, нужди и оптимални начини за работа. Напълно нормално е на някой да му е по-удобен Линукс, на друг – Уиндоус. Универсална истина просто няма, дори по средата, всеки потребител е различен.

  Reply
 27. Данаил

  @Григор: и аз това исках да кажа. Просто навиците на всеки са различни и за това и всеки човек има различни предпочитания.

  Reply
 28. ~!@#$%^&*()_+

  няколко дни си траях.ма накрая ша си го кажа

  “къде са ми десктопите?” секи път като ли нсталирам линук си викам “супер идея”, после не ги ползвам. и под виндовс се пробвах неяколко пъти (нвидия ги предлага + Н-тина фрии програм9) ама така и не можах да им свикна. от друга страна ми е много гадно без втори монитор. в линукса има някаква поддръжка, ама е много според зависи, особено за лаптопи.

  въх, виндовса замръзна/иска рестартиране/скапа се, а линукса не, само Х-а, иначе самото ядро си работи (втф, от гледна точка на потребителя)

  рестартиране:
  тука е малко по сложно, виндовса не зарежда кода в паметта, мапва файла като памет. съответно не можеш да го променяш докато се изпълнява, но заема по-малко памет и стартира по-бързо. кое е по-добре, това или да не се рестартира 2 пъти в годината?

  драйверите, немам спомен да ми се е налагало “на ръка”

  ама в крйна сметка, който квото предпочита и нема начин писанието да не е предубедено

  Reply
 29. ~!@#$%^&*()_+

  няколко дни си траях.ма накрая ша си го кажа

  “къде са ми десктопите?” секи път като ли нсталирам линук си викам “супер идея”, после не ги ползвам. и под виндовс се пробвах неяколко пъти (нвидия ги предлага + Н-тина фрии програм9) ама така и не можах да им свикна. от друга страна ми е много гадно без втори монитор. в линукса има някаква поддръжка, ама е много според зависи, особено за лаптопи.

  въх, виндовса замръзна/иска рестартиране/скапа се, а линукса не, само Х-а, иначе самото ядро си работи (втф, от гледна точка на потребителя)

  рестартиране:
  тука е малко по-сложно, виндовса не зарежда кода в паметта, мапва файла като памет. съответно не можеш да го променяш докато се изпълнява, но заема по-малко памет и стартира по-бързо. кое е по-добре, това или да не се рестартира 2 пъти в годината?

  драйверите, немам спомен да ми се е налагало “на ръка”

  ама в крйна сметка, който квото предпочита и нема начин писанието да не е предубедено

  Reply
 30. Шapкан

  Гриша,
  посъветвай ме как да ъпдейтна една дивотия, наречена DjVu Solo 3.1, понеже има няколко ценни книги в такъв формат, но текущата версия не иска да ги чете, давайки някаква странна грешка = 25.

  (това е един отвратителен формат, но в друг същите тези книги не съм намерил. Става дума най-вече за книгата на Александр Марков “Рождение сложности”)

  Reply
 31. Григор Post author

  @Шаркан: Дивотията ми е напълно непозната, но може да те посъветвам да пробваш calibre. Не зная дали поддържа тоя формат; може да се пробва. А ако имаш Линукс с КДЕ, стандартният му viewer – Okular – го чете безпроблемно. Пробвано.

  Reply
 32. go_fire

  И аз да се включа с малко коментари. Разказа започва с това, че Шиндош бил красив и можел джвачки дето ГНУ/Линукс не може. Напълно не бих се съгласил. Една от гордостите ми е, че не съм ползвал никога ОС-и поддържащи Аеро, но познавам например Метис, който е от преди Вкиста и със сигурност може повече в гмечене на прозорци. За красотата е субективно, но не знам такова дистро дето с няколко щракания да не може да го докараш да мяза на Москвич Седмак. Може би просто си искал да влезеш в темата, не знам, но не съм съгласен.

  Иначе ми стана интересно, че лирическия герой изпитва същите трудности и намира същите решения като при един действителен случай, връзка за който дадоха по-нагоре.

  Но имам и още една критика ОО.о, Лисока, ВЛЦ не са приложения за ГНУ/Линукс. Да те имат такива версии, но историческия им път започва от М$ Шиндош и едва на доста по-късен етап придобиват версии. Още ни натриват носа, че опънатия и огнения вървят по-добре на тяхната ОС. Учебникарски пример е пълната неинтегрираност на лисунгера с нашите среди. С някой добавки се постига нещо почти приемливо, но не може да се сравнява да речем с Казехадзе.

  По между другото съм използвал Скрибий в реална обстановка нееднократно и ако изключим някой дървени решения, които с времето все повече отпадат, не му липсва нищо, за да бъде използван напълно ползотворно в предпечата. Той пък е пример за ГНУ/Линукс програма. Да има версии за огризки и М$ Шиндош, но те се появиха едва при 1,5.

  За какво служи въпросния граматически речник?

  И към Шаркан. В ГНУ/Линукс има програми за прехвърляне от дежавю в пдф, не е възможно за твоята ОС да няма, но така ще загубиш от размер на файла, възможности за качествен печат и необходим изчислителен ресурс за отваряне и четене на файловете. Просто пдф е по-лошия формат. Единствено предимство, че може да съдържа текст в себе си, а дежавю е изцяло графика.

  Reply
 33. Борко

  Причината хората да не ползват Линукс, не е защото “е за хакери”, а защото MS са монополисти и са превзели пазара. Иначе моята майка, както и майките на други приятели се справят при условие, че не са програмисти така че няма проблеми (при Убунту конкретно).

  Тези разлики които са посочени са интересни, но ест има и други ъгли, под които може да се гледа. Какво правим когато искаме да изкараме много пари? Може да разбработваме нещо изцяло базирано на open source – Абв.бг, Vbox7, Sun Sytems, а може и да ползваме proprietary софт. Не ми се спира на предимствата и недостатъците на двете, но такива има.

  Аз ползвам и Линукс и Уиндоус. Уиндоус заради игрите, Flash програмирането и тренировките ми по reverse engineering, Линукс за всичко останало – филми, снимки, програмиране, сървъри. Важното за мене е по-скоро не usability-то или дизайна, по-важен е процеса на разработка на софта. Едните са black box, proprietary monopolists другите са open source, community driven idealists.

  Пак…анализът на двата подхода е дълга тема а и не мога да съм безкрайно изчерпателен по нея.

  Reply
 34. Григор Post author

  @Борко: Линукс отдавна вече не го пишат идеалисти. Което си има и предимствата, и недостатъците.

  Reply
 35. go_fire

  Аз някак си наистина съм втрещен когато чета игри и обратна инженерия в едно изречение и дважди, когато в едно словосъчетание участва хем фалш, хем програмиране.

  А на какво са си направили парите няколко мизерни, незабележими проектчета някак си вмъкнати заедно с бивше величие е без никакво значение, защото от тях не сме видяли и ред освободен в благодарност. Защо не сложи и Замунда или Дата?

  Reply
 36. Борко

  @Григор вероятно си прав, но не знам за какво точно говориш. Предполагам за Canonicial, но не мисля че имат кой знае какъв принос. Те определят какво ще се вкара в официалната репозитория, но кода все пак идва главно от милионите ентусиасти, а не няколко стотинте програмиста при тях, които са презаети с това да ревизират кода на идеалистите. Но не залагам кило кръв на това мое предположение де. И пак казвам, когато говоря за Линукс аз не говоря толкова за операционната система, а идеалогията която тя наложи. Тоест май по-скоро говоря за GNU, но както и да е.

  @go_fire Не разбирам кое те стряска? Не ти се вижда смислено да ползвам Уиндоус за тези функции ли? Или ти е странно, че деля Флаш от програмирането … казвам го в смисъл на Флаш и всичкото останало програмиране (тва че 90% от флашърите са толкова далече от истинското програмиране, че даже и не знаят какво е не е мнение а факт, но то е тема за друг въпрос, ако ти си флашър и си мислиш че съм искал да засегна тази част от програмистите да знаеш, че не е така, все пак имам приятели флашъри които са по-добри програмисти и от мене, както и аз също пиша на флаш).

  Или ти е чудно как някой може да е флаш програмист, reverse engineer и Линуксджия едновременно (в много аспекти на програмирането съм много добър ама reverse engineering и Linux не са ми силните страни, за сега съм начинаещ там, ест много съм зарибен, ама уча още 10 други неща едновременно)? Аз наистина само за това ползвам Уиндоус, поради стечение на обстоятелствата. Факт е че комерсиални и популярни игри на Линукс няма (освен Quake), факт е че Flash/Flex builder за Линукс няма. За reverse engineering-a, ми него ползвам да пиша хакове за игри така че пак се връщаме на Уиндоус. Аз съм програмист, не пиша само на Джава и С/С++, пиша на Python, PHP, JavaScript, C#, Haskell, Scheme, PostScript, ActionScript трябва ми всичко, включително и Уиндоус. Но всичко останало си правя на Линукс дори и гледането на филмите, защото е факт че не знам как да подкарам филми на Уиндоус. Ест преди съм го правел и за 5 мин мога да се науча ама за мене е обидно моята операционна система, която мждр е съвсем легално копие, да ме кара да се уча и отделям време за това да гледам филми, нещо което не трябва да става без никакви усилия.

  А второто изречение не ти го разбрах? Абв.бг и Vbox7 са първите два най-популярни сайта в България. Това е едно на ръка, затова ги посочих. А за това че те не публикуват отворен код вероятно си прав. Съвсем не казвам че са, но знам че платформите, които ползват, тууловете, и средата…ми всичко им е open source. Какво произвеждат те е друг въпрос. А за Замунда и Дата нищо не знам. Само за Vbox7 съм 100% сигурен че знам какво става там, защото съквартиранта ми беше дълго време в екипа от програмисти, при него ходех да се оплаквам директно когато засичах бъг.

  Не съм сигурен защо (бе може да се каже, че съм ама не мога да отворя Джо-Хари толкова точно тука) ама отговора на go_fire много ме издразни, някак си го усетих агресивен, което съвсем може да не е вярно, а само така да ми се струва. Затова съм гледал от една страна да му отговоря под висчки възможни ъгли, като във същото време да съм politically correct и да не се заяждам. Така че не си мисли че хуля флашърите че са тъпи или че се праскам колко много езика знам (не че не съм горд с това де, ама не е това предмета на дискусията, просто го показах за да се знае за какво ползвам Убунту, а иначе че не ги знам в дълбочина, не ги знам … ама все пак мога да ги ползвам при това добре)

  @Григор за пореден път ще те помоля да сложиш post subscription функция, не мисля че е трудно след като ползваш WordPress, а не виждам защо не го имаш за полезно. В твоят Блог както съм забелязъл дискусиите са дори и по-интересни от постовете ти, защото се изказват много на брой при това интересни мнения, които разширяват темата. Всеки мой отговор също я разширява, а без feedback за него няма как да знам кой какво мисли за него.

  Reply
 37. Борко

  Ъм…да…по прицнип пиша дълги постове…аз така и говоря, и не, не е изморително само за слушателите ми, изморително е и за мене. В един друг Блог на мой приятел винаги пиша отговори дълги колкото неговият пост или даже и повече и затова той казваше на майтап “Това не е моят Блог, това е напият Блог” :D. Но е факт че само така една ситуация може да се погледне под всички възможни ъгли, сега дали е нужно…това въпрос от по-високо ниво.

  Reply
 38. Григор Post author

  @Борко: Имам предвид, че примерно в ядрото (Линукс) към 90% от кода идва от фирми. В повечето GNU проекти са по-малко, но пак фирми имат принос. В MySQL, OpenOffice.org и куп други проекти почти 100% от кода е писан от фирми.

  Въпросът за едното изречение беше за фалш и програмиране, не за флаш и програмиране. 🙂

  Post subscription никога не съм смятал за нужно да сложа, защото не мисля, че блогът ми и записите в него са чак такава ценност. Че ги четат доста хора повече ме безпокои, отколкото ме радва – усещам тежестта на отговорността.

  А в дългите коментари лошо няма. 🙂

  Reply
 39. Борко

  @Григор ОМГ…фалш :D. Не съм прочел правилно, извинявам се :). Въпреки че като гледам по-горе написах Flash де :?. Нищо 🙂

  Интересно…не бих предположил че може да те безпокои. Сега си го представям, но мислех че само кеф може да изпиташ от това :). Блогът е сред най-стойностните, на които съм попадал :thumbsup:

  Reply
 40. go_fire

  Аз наистина написах falsh, но имах предвид точно flash. Това по една стара тролска традиция. Грешката е вярна. Ами борко пожелавам ти успех в начинанията, макар едно такова разпиляване “сред хиляда” да е леко притеснително, но пък с времето всичко ще си дойде на мястото и или ще се окаже, че си всестранно надарен или ще си откриеш истински интересуващите те неща. Успех!

  Reply
 41. Борко

  @go_fire съгалсен съм с тебе за разпиляването. Усетил съм, че се зарибявам по много неща едновременно, и накрая никое не го докаравам до край, но все пак научвам доста неща а и с времето забелязах, че се научавам да си подбирам field-овете все по-оптимално :). Благодаря ти за пожеланието :thumbsup:

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *