Помощ, повреди ми се Inbox-а!

Потребителите на Microsoft Outlook Express често си го харесват. В интерес на истината, добра програма е. Сравнително лекичка, пъргава, нищо излишно, но и нищо липсващо. Според мен изхвърлянето му от по-новите версии Windows в полза на Windows Mail беше грешка.

Много хора, поне в България, продължават да си работят на Windows XP и да са щастливи с него. (Особено ако перспективата е Vista. 🙂 ) Съответно и да използват Outlook Express. Много от тях обаче са се натъквали под една или друга форма на проблема с прелялата папка. Най-често това е Inbox, по-рядко – Sent Items.

Симптоматиката е проста. Безотказният допреди малко Outlook Express отведнъж започва да не тегли съобщенията от сървъра. Плюе неразбираеми грешки и толкова. Караниците с администратора на сървъра не помагат – той твърди, че при него всичко е наред, и други хора взимат поща безпроблемно. Или пък, да кажем, тегленето на съобщения е наред, но отведнъж изпращаните съобщения започват да “не разбират, че са изпратени”. Стоят си в Outbox, при всяко свързване за обмяна на поща заминава поредно копие от тях (за радост на получателя), но не щат да идат в Sent Items! Ако не сте се натъквали вече на проблема, загадката е пълна.

Отговорът е прост. Папките на Outlook Express имат максимален размер 2 гигабайта. Когато бъде достигнат, папката престава да приема нови съобщения. Необходимо е да си направите една или повече нови папки (аз обикновено ги правя като подпапки на въпросната папка), и да преместите част от съобщенията в тях.

Ако обаче папката по някаква причина е успяла да надхвърли 2 гигабайта (и това се случва), е напълно възможно Outlook Express да не иска да я отвори повече. Когато я изберете, не виждате никакви съобщения. А понякога те са много ценни. Тогава… викате неволята.

Нетът е пълен с програмки, които претендират да възстановяват повредени папки на Outlook Express. Повечето от тях дори наистина работят – изваждат ви списъка на съобщенията ви. След което казват: “Хайде сега си плати, за да ти извадим и съобщенията!”. Звучи напълно коректно, но не всеки може или иска да плати сумата (например защото трябва да има международно валидна кредитна карта, и защото заради 15-те долара за програмата ще му смъкнат и още три пъти по толкова за превода). Затова е полезно човек да знае, че съществува и свободният софтуер. 🙂

Програмката, която ви трябва, се нарича undbx. Сваляте си я, разопаковате и слагате някъде. В архива й се съдържа един .HTA файл – отворете го с браузер. Ще видите съвсееем прост интерфейс – път за файловете с папките, път за извадените съобщения, чавка дали да се пробва Recover, бутон за стартиране на възстановяването.

Пътят към файловете с папките може да бъде намерен в Outlook Express, Tools -> Options -> Maintenance -> Store Folder -> Change. Обикновено е нещо от типа на C:\Documents and Settings\%myprofile%\Local Settings\Application Data\Identites\%some_classname%\Microsoft\Outlook Express. (%myprofile% е името на Windows юзера ви, а %some_classname% е идентификатор на Windows клас – съчетание от няколко десетки букви, цифри и тирета.) По-патилите потребители обикновено го преместват на D: – фаловете с този диск са доста по-редки, а съхранената поща е ценно нещо… Както и да е. Копирате този път – това е пътят към папките на Outlook Express. Ако искате да възстановите само една, примерно Inbox, добавете към този път и името на съответния файл, напр. /Inbox.dbx.

Recover чавката ще накара undbx да се опита да възстанови и всички съобщения, които някога сте изтрили от папката. За повечето от тях възстановяването няма да е възможно, или ще е частично, често с гадни разултати. Също, тя удължава доста времето на работата на undbx – ако не ви е реално нужно да си възстановите и изтритите съобщения, не я цъкайте. Но ако ви е нужно, пробвайте.

Пътят за съхраняване на извадените съобщения е папка на диска ви, в която undbx ще създаде подпапки за всяка възстановена папка на Outlook Express. Съобщенията ще се запишат в тези подпапки в .eml формат, като отделни файлове с име, съставено от имената на подателя и на получателя на съобщението.

Спирате Outlook Express, пускате задачката и… чакате. Повредена заради надхвърляне на двата гигабайта папка може да отнеме доста време за обработка; на 2-гигахерцов Celeron с включена опция за Recover е нормално да глътне пет-шест часа. За сметка на това пък буквално не съм видял случай не-изтрито съобщение да не бъде извадено успешно… Изчакахте ли? Честито. Пощата ви е налице.

Папката на Outlook Express продължава да е преляла и да не може да се работи с нея, нали? Това е най-лесно за решаване. Спирате го, влизате в директорията, където се съхраняват папките на Outlook Express, и изтривате (или премествате другаде, ако сте предпазливи) прелялата папка. След това пускате Outlook Express и избирате тази папка. Вече я имате отново, годна за работа – той я създава автоматично.

Но празна. А извадените съобщения също са в не съвсем привичен вид и несгодни за работа. Което, за щастие, се оправя лесно. Изберете с мишката (или Ctrl-A) файловете с възстановените съобщения и просто ги преместете в Outlook Express, право в отворения празен списък на папката. Пак изчакайте (този пък по-малко – при описаните по-горе условия около 15 мин.), и папката ви е възстановена заедно със съобщенията. Ура! А сега побързайте да направите други папки и да разпределите съобщенията в тях. Иначе тази много бързо ще прелее отново.

Би трябвало да е отново преляла, след като нищо не е изгубено ли? Не винаги. При всекидневната работа със съобщения (триене, получаване, триене, получаване…) папките на Outlook Express се фрагментират вътрешно. Фрагментирането пречи на пълноценното използване на обема им. Средно фрагментиран Inbox, прелял над 2 ГБ, при импорт на всички съобщения обратно на чисто обикновено става около 1.9 ГБ. Въпреки това, ако искате да сте предпазливи, отначало преместете в новоизпразнената папка само част от възстановените съобщения, и добавете останалите след като разпределите по други папки тези. Това важи с особена сила за Sent Items, където повечето потребители не трият съобщения (и съответно тя не се фрагментира).

Дано описанието е било полезно. И още повече дано не ви се налага да ви е полезно. 🙂

(На хакерски настроените препоръчвам да вземат хубав дебъгер, да разгледат кода на комерсиалните програмки за вадене на съобщения от повреден .dbx, и да го сравнят с отворения код на undbx. В доста случаи угризенията на съвестта, че не са си платили за тези програмки, ще изчезнат отведнъж. 🙂 )

25 thoughts on “Помощ, повреди ми се Inbox-а!

  1. Илия

    Страхотна статия! Това нещо ми се наложи да го разбера преди доста години.
    Описано е точно и по разбираем начин!

    Reply
  2. Краси

    Outlook е малко неприятен софтуер. Обикновено тия, дето го ползват, използват IE. Поне в нашата фирма е така. Като казвам, че е неприятен, не го казвам напразно. Политиките на домейна са такива, че при създаване на нов потребител в ad, автоматично му се създава и сметка в exchange. Оттам – при login на машината, с домейнското име и парола, outlook автоматично приема, когато бъде стартиран, че трябва да наточи всичко от exchange за този потребител. Това води до редица главоболия, когато потребителя си е просто потребител. Имам предвид – ако му е преинсталирана машината, а той стартира outlook и не му каже да оставя копия от писмата на сървъра, при следваща преинсталация, кореспонденцията му остава история, ако не се внимава. А казвам, outlook върви в комплект с IE, понеже забелязвам, че служителите на фирмата така са свикнали.

    Впрочем, откакто постъпих на работа като администратор, водя люта битка за поетапната миграция към свободен софтуер. Дотук имам напредък, защото вербувах двама от най-тлъстите мениджъри да преминат на комбинацията Thunderbird и Firefox. Обясних, че thunderbird не е глупав и не точи писмата от сървъра при себе си, а само копия. За firefox беше елементарно – показах на въпросните мениджъри, че е съвсем елементарно, само с една-две-три приставка, да се синхронизират историята, отметките и паролите. Съответно, те бяха доволни, че вкъщи могат да продължат сесията, която на служебния компютър са затворени.

    Тази седмица трябва да мигрирам мултимедийните сървъри, които отговарят за музиката и видеото. Началниците, поне повечето, се шашнаха, когато им казах, че за мултимедиен сървър не е необходима кой-знае-колко-скъпа конфигурация. Дори може и стара машинка. Утре ще сложа xubuntu на няколко машини и ще им кажа кое онлайн радио да въртят, кои клипове да въртят…и ще бъде идилия. Платили сме си цялата сума, която се изисква, за да може в помещенията с клиентите да се слуша музика.

    Откакто започнах тази работа, откакто започнах да се боря със стереотипите и затвореността на собствениците, се чувствам, че сякаш помагам на свободния софтуер. Дори вече дарявам на няколко пъти по 25$ на убунту. Дори виждам, че някои мениджъри взеха много да се привързват към свободния софтуер и скоро, ако ги убедя, ще даряват регулярно колкото им сърце дава.

    И последно. Григоре, имаш ли представа как счетоводно да се документира дарение през paypal? Имам предвид, наистина фирмата иска да дари някой долар, обаче главната счетоводителка ни каза да разберем как трябва да осчетоводи дарението. Като разход ли? 🙂

    Reply
  3. Морфиус

    Бях забравил, че експреса няма архивиране и читав експорт… 🙂

    Аутлука бил неприятен, да бе да… неприятен е централизирания модел за някои хора, но за по-големи фирми е задължителен.
    Логиката на АД/Ексчейндж си е много на мястото, на самия сървър си има настройки, права, общи кутии, листове, дали да оставя копия или не, колко да е голяма кутията и т.н.
    Поне аз само веднъж съм виждал извратено изискване Ексчейндж сървър да няма лимити на кутиите, резултата беше доста грозен.
    Пощата не е място за съхранение на файлове.
    Пък и Ексчейндж е замислен да работи с Офис Аутлуук, не с Аутлуук експрес… обратното е все едно да поискаме от Тъндърбърд интеграция с уеб-портал, месинджър и централизирано разпределение на събития и задачи.
    Приятна миграция, не виждам защо са ви били изначално това АД и тоя Ексчейндж при такава постановка.
    Групуер не се ползва само защото го има, то е все едно да караме тирове вместо автомобили.

    Ей я горната постановка, какво се случва с нея ако кажем на сървъра да пази съобщения, Григор ги маха/премества, сървъра пак ги налива… опа, пак стигнахме лимита 🙂

    Reply
  4. Васил Колев

    Григоре, това в кой случай е, като се ползва с pop3, с exchange, с imap, или няма значение?

    @морфиус, пощата и да не е за съхранение на файлове, пак се натрупва. Аз за няколко години и без mail list-овете съм стигнал няколко gb, а бившия ми шеф имаше 18gb в един folder в imap-а (и може да познаеш колко се психираше thunderbird-а 🙂 ), без да е получавал кой-знае какви файлове (но си бяха няколко милиона съобщения).
    (и outlook-а е силно неприятен, няма филтри за imap например)
    Иначе, подобието на outlook в open-source средите е evolution, даже си има exchange connector (аз го ползвам заради способността му да се справи с моята поща).

    Reply
  5. Григор Post author

    @Краси: Уви, нямам представа как се оформя счетоводно дарение през PayPal. Ще попитам няколко познати; ако някой знае, ще пиша.

    @Морфиус: Според мен експорта на Outlook Express не е лош.

    @Васил Колев: Проблемът идва от лимита за размер на папките – каквото и да налива в тях съобщения, резултатът в един момент се пръква.

    Reply
  6. Григор Post author

    @ivo_isa: На мен – за нищо, не върви под Линукс. Някои от клиентите ми обаче си го харесват.

    Reply
  7. pthread

    Или вместо да оправят Outlook-a могат просто да си сложат Thunderbird или Evolution Mail 😉

    Иначе – да, outlook-a си има всичко основно което може да се иска от мейл клиент, но ще си позволя да не се съглася и да кажа, че е леко тромавичък, а интерфейса му дори и в най-новата версия подкарана под win 7 си е на ниво win 98 – като изваден от средата-края на 90те.;)
    Не че обичам анимации и святкащи gui-та, но той си е просто дървен.
    Да не говорим, че в класическия дух на Microsoft продуктите им да не поддържат силна криптография, е и яко скаран с PGP.

    То че под Linux ясно, че никой няма да тръгне да пише порт за него, ама дори и в родното му царство е далеч назад от буревестника да речем (Evolution Mail така и не съм го виждал като как епод win).

    Reply
  8. ivo_isa

    Откакто има gmail, пощенски клиент на машината е абсолютно излишен. Ако искам да си сваля пощата на компа и да я съхраня някъде, мога да ползвам клиента на Opera.

    Reply
  9. Божо

    @pthread – Evolution Mail за windows хич не се държи добре, особено в комбинация с exchange.
    Виж линукският вариант няма проблеми.

    Reply
  10. Galarad

    Office 365 ( http://www.microsoft.com/en-us/office365/buy-small-business.aspx?WT.z_O365_ca=Buy_online-software_en-us#fbid=Hiz6T9Q__L2 ) – пощите са в облака, сървър e там, архивите са там, ползваш уеб клиент от всякъде или легалния Outlook, който върви с пакета. Работи по-добре, отколкото с локален сървър, има антивирусна и антиспам защита, има чат клиент+sharepoint+Online document viewing and basic editing capabilities for Word, Excel, PowerPoint. 25GB размер на пощенската кутия.

    Да, струва 6 долара месечно – дали си струва, всеки може да си прецени.

    @Краси – “Впрочем, откакто постъпих на работа като администратор, водя люта битка за поетапната миграция към свободен софтуер. Дотук имам напредък, защото вербувах двама от най-тлъстите мениджъри да преминат на комбинацията Thunderbird и Firefox” – каквото си надробиш сам, никой враг не може да ти го причини :)). Дано никой не подхвърли на тези мениджъри идеята, че могат да получават на Блекбъри телефоните си офисната поща, календар, задачи – като го направиш безплатно без Exchange, пиши как.

    “Имам предвид – ако му е преинсталирана машината, а той стартира outlook и не му каже да оставя копия от писмата на сървъра, при следваща преинсталация, кореспонденцията му остава история, ако не се внимава” – не разбирам какъв точно е проблема. Защо потребителя трябва да казва нещо на Outlook-a? Защо не му е настроено всичко автоматично? Примерно, сяда на произволен компютър, логва се с домейн името си и всичките услуги му се зареждат на десктопа, заедно с все пощата му (настройката е автоматична, потребителя просто стартира Outlook, дава два пъти next и веднъж ОК и през домейна всико се настройва само).

    За друго може MS да са зле, но офис пакета и Outlook/Exchange са такава блага работа за един администратор, че умът ми не го побира защо някой ще троши направеното, за да прави еквилибристики… Ако ще е Линукс, поне сложи Zimbra collaboration сървър и ги научи да работят с Web клиент-a на Зимбрата, вместо TB/FFox.

    Reply
  11. Григор Post author

    @Galarad: Механизми за колаборация – много. Включително начини който ще да си получава на Блекбърито пощата безплатно без Exchange. За щастие – защото така всеки може да го направи както реши. Outlook / Exchange (плюс още разни неща) са добра платформа за колаборация, Zimbra също е добра. Кое е най-доброто – това, с което администраторът се справя най-добре. Към момента вече един куп платформи, някои от тях безплатни, някои от тях свободни, ти дават възможност да направиш всичко реално необходимо. Въпросът е дали имаш по тях нужните познания. Нямаш ли ги, и най-добрата платформа на света е безполезна.

    Reply
  12. Galarad

    @Григор – кажи ми, моля те, безплатния начин, по който ще си получиш поща, календар и задачи на Блекбъри телефона, без Exchange.

    Да твърдиш, че няма обективни критерии за това кое е най-добро, а фирмата трябва да се “подчини” на администратора си, вместо да си намери такъв, който да може да внедри и поддържа решение Х, е неправилно. Също така е лишено от логика твърдението “дават възможност да направиш всичко реално необходимо”, защото какво точно е реално необходимо не го решаваме ние с теб, а клиента. Zimbra, която е наистина добра платформа, ако искаш да я ползваш с пълните й възможности (архивиране, BES), ще струва горе-долу колкото Exchange. Дай ми пример за друга безплатна/свободна платформа, сравнима със Zimbra.

    Reply
  13. Григор Post author

    @Galarad: Не твърдя, че фирмата трябва да се подчини на администратора. Твърдя, че трябва да си намери администратор, който разбира добре от нейното решение. Точно както и с всеки друг служител. Да се приспособява към администратора си е именно да си слага решение, за което се пускат реклами, че работи добре (тоест, че администраторите разбират от него), без да се вълнува дали то е подходящото за нея.

    Не съм си играл с Блекбъри, но не ми се вярва да е направен така, че да не може да работи с нищо друго освен с Exchange. Мой познат има такава играчка и съм забелязал, че ползва на нея всякакви групови изпълнения – а е заклет линуксаджия и админ на фирмата, в която работи. Ако го чуя скоро (в Щатите е), ще го питам и ще ти пиша с какво комуникира.

    Твърдението “дават възможност да направиш всичко реално необходимо” е единственото, в което има логика. Клиентът не иска “всичко, което може Exchange” – той иска определен набор от неща. До момента не съм видял клиент да поиска неща, които да не могат да се направят със свободен софтуер. В изключително редки случаи съм виждал клиенти да искат неща, които ще е по-скъпо и трудно да се направят със свободен софтуер, отколкото да се плати, инсталира и поддържа Exchange.

    Най-сетне, огромното предимство на свободния софтуер е не че е безплатен, а че е свободен. Иначе казано, че с него не си крепостен селянин на производителя му. Охотно бих платил свободен софтуер, далеч по-скъп от комерсиалния – след първите един-два скъпи ъпгрейда или нужди от консултации с производителя, защото кодът не е свободен и няма как да наемеш някой местен да ти реши проблема, разликата се изплаща и си на печалба. Да не говорим за промени на интерфейси (и преобучаване на персонала към тях), изчезвания на полезни елементи в стека, замяна на вградени услуги с “облачни” външни, които струват допълнително, и т.н.

    Апропо, забравих да ти пиша за Office 365 от предишния коментар. Ако има нещо, на което да са ме научили всички облачни услуги, то е, че в момента, в който информацията ти е на сървъри на Бил, тя е собственост на Бил, и той я прави каквото поиска и продава на когото поиска. Включително ако е подписал с теб договор, че няма да го прави. Ако за теб това е приемлив вариант за фирма, не бих препоръчал на никого да те наеме. Надявам се да не е.

    Reply
  14. Морфиус

    От един аутлук експрес до групуери и колаборация…
    Дали ще е на сървър или на работна станция, важната информация ако не е криптирана, пиши я достъпна, още не съм видял сериозен бизнес да изхвърли Уиндоус решенията, само защото Майкрософт може да им открадне документацията.
    Я да чуя като как ще стане изцяло със свободен софтуер една малка постановчица с 120 клиентски машинки в офиса… 8 отдела – всеки отдел може да се върти по станциите си както си желае, правата са окастрени сериозно за да не могат да мажат излишно, профилите (данни и настройки) на всеки се пазят и архивират централизирано (като се филтрират всякакви мп3, ави и т.н… ако желаят да си ги държат по локалните дискове си е на тяхна отговорност), централизиран мейл сървър с общи кутии за всеки отдел с включени различни права на отделните хора – не всеки може да маха или трие писма, но всеки от отдела чете и може да отговаря… + личните кутии, общи папки на сървър за всеки отдел с различни права на групи + само за четене на групи/потребители от други отдели, железата се купуват на серии по 30 … и се вдигат при проблем за час от имидж (2 диска, различни са само 2 те – с драйверите), в момента в който се логне – домейна си му налива всичко обратно, пощата си му е там и т.н.
    Това всичкото се поддържа от 1 човек и му остава свободно време (след като си е подредил системата).

    Да не говорим за офиси по 3000 души, че там е още по-дебело 🙂

    Reply
  15. Григор Post author

    @Морфиус: Не разбирам. Искаш да кажеш, че това е трудно да стане със свободен софтуер ли? Ако да, бих те насочил към LPI изпитите – в курсовете по тях се преподава включително как се правят такива неща. Чрез базовите функционалности на ОС-а и стандартните му пакети.

    С 3000 души офис не съм пробвал, но с около 150 съм виждал да го правят. Не виждам никаква причина да не става и за произволен брой. Реално единствената пречка е мощността на сървърния клъстер, но тя е еднаква за различните ОС – не вярвам Уиндоус да може да съхрани един и същи обем файлове на по-малко обем от Линукс, или да може да ги прехвърля по-бързо по даден хардуер. Основният проблем е не как да го направиш, а кой от купищата възможни и добри начини да си избереш.

    В онзи случай се справиха 4 души за една седмица, и в момента го поддържа 1 човек, който поддържа на още 3 места такива системи. И реално не повече от 4-5 часа на ден са му заети – почти само с правене на акаунти за нови хора, триене на напусналите, промяна на права и подмяна на отишли си железа. Поставянето на ново желязо изисква все един и същи диск, няма различни за драйвери. Сървърите се “рестартират”, когато им дойде ред да се подменят. Всички профили, данни и прочее се пазят и архивират централизирано, включително отдалечено в secure storage (криптирани, разбира се). Нежелани файлове потребителят просто не може да запише в профила си – само в сесии извън него, на локалната машина (там също е ограничен, но не чак толкова). Обмяната с външния свят върви през стена ниво 7 – единствено шефовете имат право да свалят един куп видове файлове (независимо как са прекръстени), и да посещават определени сайтове… Чувствам се, все едно някой ми е казал: “Я да те видим как ще направиш със свободен компилатор пощенски клиент или браузер. Да не говорим за ядро на операционна система, че там е още по-дебело…”

    За сериозния бизнес – не зная дали немското МВР се води сериозен бизнес. Но при свободния софтуер, поне при базовия, пробиви през сигурността на софтуера почти няма – почти винаги са през юзера. Докато при Уиндоус има предостатъчно и през базовия софтуер. Не че Уиндоус не може също да се направи сигурен – може. Но да ми каже някой, че Линукс е по-несигурен – няма да се съглася. Точно както и че “не ставал” за неща, които се правят на него лесно и удобно чрез базови функционалности на системата.

    Reply
  16. Пешо

    Outlook Express си е много добра програма ако не ползвате мейл много интензивно. Аз лично от хилядолетия ползвам theBat, като свикнеш с някои ръбатости е най-якия pop3(но не и IMAP) клиент.

    Въпреки че напоследък повечето клиенти нямат проблем с 2+ГБ файлове, редно е фолдърите да се държат значително по малки по съвсем друга причина – за бързо търсене. Всички програми които съм пробвал имат адски вбесяващото ‘свойство’ да търсят отзад напред, и намирането на скорошно писмо в голяма база е истинско изпитание за търпението.

    Reply
  17. Виктор

    Хаха, Пешо, значи сме братя по оръжие, така да се каже. Ползвал съм и Пегасус, и Еудора, и Аутлук експрес, но Дъбатът си е Дъбат. 🙂 Тъндърбърд се отказах да го ползвам, защото много държи да прати заедно с писмото ти нещо такова:
    “Thunderbird 2.0.0.17 (Windows/20080914)”, тоест, много държим, ама много, да видят всички с каква операционна система сте. А Дъбат още от 2004 г. си казва, когато някоя папка му стане голяма, не помня 1 ли, 2 ли гигабайта и казва нещо, така и така, много ми е голяма тая папка… IMAP в Дъбат наистина малко нерви, но и с Аутлук експрес е почти същото с IMAP. Пробвах на Тъндърбърд да му заместя тоя низ с интервали, обаче тогава не ще да тръгне, не помня какво ставаше, ама май викаше, че някой го е пипал и няма да тръгне. А аз съм си още с 98, върви бързо, антивирус ми не трябва, хубавините на XP не могат да ме привлекат с нищо. Наскоро си купих външен харддиск, розов, само такива бяха останали, женски, леко педалски, като дамско портмоненце, и в магазина ги питам дали ще върви с 98. Казаха ми категорично, че няма да върви с 98. Обаче, отивам на сайта на производителя, брех, има си драйвер за 98, даже архивиран като .rar :-), тегля аз, гледам някакъв .doc, ама в него текст няма, само картинки. Мечка страх, мене не – пускам аз exe-файла, и хоп, всичко тръгва, имам си 320 гигабайта външен, красив диск и си работи с 98, а е произведен 2010 г. Много се колебах дали да взема розов диск, имали и сини и черни, ама само розови останали… Имаше и един да не е розов, ама с 20-30 процента по-скъп, същия обем. Що е по-скъп, ами защото можел съм да плувам с него под вода до един метър дълбоко. Е, няма да плувам под вода с диска, рекох си, и сега съм с розов диск. 🙂

    Reply
  18. Морфиус

    @Виктор
    Windows 98 е толкова далече от Хр, че няма думи да се опише.
    Хр все пак е НТ базирано… от както с 2000 СП1 разшириха медийните възможности на НТ… просто не искам да се сещам за ония недомислици 95/98/Ме.
    Пък прилепчето не беше ли комерсиално… иначе ако нямаш ИМАП/Ексчейндж насреща е чудесна програмка.

    Reply
  19. Виктор

    Морфиус, така си е, не е безплатен TheBat. Обаче виж каква реклама му праснахме. 🙂 Иначе за уйндоусите, нали, аз понеже работя без монитор, та при мене са много различни нещата… Пък и ползвам едни работи в промпта на 98, които в промпта на XP не работят и ми е мъчно да се откажа от тях (синтезатор, досовски, Захариев :-)) Пък що до мултимедията, пускам си от Ютюб клипове, вървят си… Е, от Вибокс7 не вървят, обаче това е сигурно защото от Гугъл са некадърни и не могат да ме засекат с какво ги гледам, докато тия от Вибокс7 са способни и не ми пускат клиповете, защото съм със стар софтуер, обясняват ми, че за да се “изкефя максимално” (така пише) да си инсталирам нов браузър и плейър… А Ютюб, нали, горките, изобщо не ми обясняват, а просто ми пускат каквото съм тръгнал да гледам (да слушам). 🙂 Уеб достъпът до gmail.com също си върви, прочее, нищо не ми липсва…

    Reply
  20. Морфиус

    @Виктор
    Счетоводните недомислици писани за ДОС ги подкарвам успешно под НТ базираните уиндоуси, включая мрежов достъп (е от 1 клиент на програма разбира се) и мрежов печат… тоя синтезатор (и други подобни които ви касаят) са интересно предизвикателство, може ли да се вземе за тестове от някъде?

    Reply
  21. Виктор

    Всъщност ние вече няколко години си имаме много хубав синтезатор за Уйндоус, SpeechLab на bacl.org. Обаче аз съм се привързал към разни досовски неща, които работят със Захариевия синтезатор, преработен за последно от Торос Хованесян, ползвам го през ковокс с досовски скрийнрийдър. Ето ги тука:
    bezmonitor.com/toros.zip
    bezmonitor.com/eho.zip
    Доколкото си спомням, синтезаторът ползва някои недокументирани прекъсвания на ДОС, но не знам това ли е проблемът…

    Reply
  22. Радо

    Здравейте,виждам ,че сте само специалисти тук и се надявам да помогнете на един абсолютен аматьор!! До този блог се “докопах4 в търсене на начин да си възстановя писмата от inboxa на ОЕ. Доста мъки ми отне зада го настроя първоначално,но сега откривам,че след известен период от време,писмата просто изчезват. След дълго ровене,намерих и папката с DBX файловете и естествено не мога да ги отворя. Пробвах с различни програми,повечето -демо, но нищо не се получи! Само да отбележа ,че работя с два компа-домашен и в офис ,което доста ме затрудни са настройките на ОЕ,защото исках да го ползвами от двата. Този от дома настроих с IMAP за incoming ,което разбрах е необходимо за да може да се ползва и от двата компютъра. Лошото е , че този ,домашния не ми съхранява получените мейли??? В офиса все още си стот,но искам да ги има и на двата! Не знам на какво се дължи това “изчезване”!?? Възможно ли е да ми дадете някакъв съвет,но като за “непрофесионелист”! Използвам ХР,ако е важно!

    Reply
  23. НИК

    Здравейте,търся IT специалис за конфигуриране на Office 365 с рутиране на пощата и на основния сървър ,срещу запалщане естествено – info@hc-sb.com Николай

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *