Спамът от Булмар

Бях обещал преди време да излагам тук всеки по-нахален български спамер, когото хвана. Ето че място в списъка си заслужиха Булмар.

Доколкото разбирам от спамовете им, са автори на някакъв счетоводен софтуер. Спамът им идва от най-различни домейни. Напоследък писмата даже започнаха да включват линк за отписване, “съгласно закона”.

Линкът сочи към unsubscribe.bg. Там можете да въведете е-майла си, за да… си го преместят в другия джоб – спамът, естествено, не престава. Една чудесна илюстрация работят ли в Интернет opt-out методите и колко добър е беззъбият ни закон срещу спама.

Когато ми остане време (вероятно ще е скоро), ще заведа оплакване срещу тях в Комисията по защита на потребителя. За да защитя клиентите си от спама им обаче, съм блокирал на пощенския сървър на хостинга ми входящата поща от:

195.189.81.0/25
spot-mail.com
best-mail.org
best-mail.net
jet-mail.info
fly-mail.info
intranet.bulmar.com

Ако някой клиент изпищи, че няма връзка с тях, ще го посъветвам учтиво да си смени счетоводния продукт. Ще му обясня и защо. Хора, които са спамери, и в добавка на това са некоректни в отписването, надали ще са коректни и като бизнес-партньори. Или поне аз не бих им се доверил. А без доверие бизнес няма.

Ако клиентът много настоява да сваля блокировката, ще му покажа учтиво вратата. И също ще му обясня защо. Ако всеки клиент поиска да отпуша спама отнякъде, всички ще се удавят в спам и ще се махнат от мен. По-изгодно ми е да ме напусне един клиент, отколкото всички.

(Преди няколко дни един нагъл спамер ми писа, че съм му спирал така кореспонденцията, и щял да ме съди. С неизказано удоволствие му отговорих, че моите сървъри са моя собственост, и никой закон не може да ми нареди да приемам на тях каквото не желая. И че законът задължава него да отписва нежелаещите клиенти, но не задължава мен да пренасям и тъпча боклука му в гърлата на хората, които ме хранят срещу това да ги опазвам от боклука му.

Изпратих му и пълните си фирмени данни, за да му е по-удобно да ме даде под съд. Надали е нужно да обяснявам, че това няма да се случи. За съжаление. Съмнявам се да има съдия, който да не е проклинал купищата спам в е-майла си и да не е мечтал да му падне спамер в съдебната зала. И се съмнявам и да има спамер, който да не се досеща за това. За съжаление.)

Очаквайте и следващи представяния на спамери.

35 thoughts on “Спамът от Булмар

 1. крапец

  Ох тези наистина са едни от най-наглите БГ спамери – няма отърване от тях

  Reply
 2. Григор Post author

  @крапец: Отърваването е много просто – блокират се в пощенския сървър посочените по-горе домейни и IP адреси, и спамът от тях приключва. 🙂

  И сори, че ти замазах рекламния линк към сайта – не зная дали се сещаш, но мразя спамери. 🙂

  Reply
 3. Пешо

  хубаво си ги блокирал, но това се отразява само на твоите клиенти. По-добре ги пусни към спам листите, все повече доставчици ги използват и там ще има много по-голям ефект.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Пешо: Съмнявам се. Ако знаеш спам листи, които реално да се ползват от някого, дай някакви координати.

  Reply
 5. JJ

  Зимата, когато не ми е много натоварено един ден от скука си регистрирах мейла и домейна да не получават нежелани мейли в КЗП. Видях идеята от блога на Иво Апостолов, който успешно беше докладвал някакви БГ досадници. Връщах на всеки спамър типово писмо къде точно греши и колко може да му струва грешката – 1500-5000лв са глобите. Резултатите – едно телефонно обаждане с извинение от все сърце лично от мениджъра на фирмата нарушител- явно в базата имат линк с мейл и телефон (нищо сложно при положение че е базата на Търговски Регистър и се продава срещу 10000лв като после се препродава многократно), едно много сериозно извинение (и също учтиво) от друг спамер и едно мълчание от последния наглец Евролан (поредните внесли контейнер с китайски боклуци и чудещи се на кой да ги пробутат).
  Досега някак си подхождах с разбиране към въпросните фирми – труден период, слаби продажби, недалновидни служители с тотално глупава идея да се купи диск с база данни. Проблема е че тези търговци никак не осъзнават каква грешка правят (като мениджъра с който се чухме и говорихме надълго и нашироко по темата). Лошото е че все повече хора се насочват към такъв вид “маркетинг” и е въпрос на време и аз да потопя някой с някоя хилядарка чрез копие на мейл към КЗП. А доколкото знам около 30-40 такива са научили че спаменето не е особено евтино защото и акта към него не е малък. Друг голям проблем е че зачестяват и обявите от сорта – 1000 е-мейла на клиенти пазарували поне веднъж в БГ електронни магазини срещу 100лв. Не мога да си обясня тези данни самите магазини ли ги предоставят или някой ги краде някак си.

  PS: Забравих и една “весела кореспонденция” за семинар със забавна тема тип “Как да уволняваме и съкращаваме колкото си искаме служители когато си искаме без да ни съдят за обезщетения”. Спамърите (някакви адвокати/юристи или тем подобни екземпляри) се засегнаха че това не било спам, че това само било покана (за 300левов семинар), бяха проверили фирмата ми в Апис или нещо от сорта което им показало твърде малкия брой на служителите ми. И тъй като беше зима и на мен ми беше весело им върнах мейл с дефиниция за спам от Уикипедия, сравнение с мейли “поканващи” ни да си купим Виагра и сравнение на двете фирми като им пожелах моите обороти :). Скука … това е когато си четеш спама и отговаряш на него 🙂

  Reply
 6. Григор Post author

  @JJ: Обявите за продажба на е-майли, уви, наистина зачестяват. От електронните магазини понякога ги крадат служители на магазина, но в най-честия случай магазинът тайничко, но много охотно ги продава и сам, Facebook style. На места, където ми искат е-майл за регистрация, избягвам да се регистрирам. Ако ми е абсолютно необходимо, правя и давам уникален е-майл, и си записвам кой на кого е даден. Така бързо научавам кой продава лична информация. 🙂

  И аз бях получил този спам, между другото. Изходящото IP и домейнът – в блеклиста на postfix-а, за целия ми е-майл хостинг, и проблемът е решен. Чудя се дали някой път да не си публикувам блеклиста. Хич няма да е коректно от гледна точка на privacy, но ако спамерите ми скъсат нервите…

  Скука не е да четеш и отговаряш на спама. Скука е когато и спамерите не ти пишат. 😉

  Reply
 7. Nick Angelow

  А аз мисля да бъда по-груб — на всяко писмо със спам в моята пощенска кутия, да връщам на подателя му първоначално 10000-100000-1000000000 (зависи от писмото) копия от собственото му писмо. Може и да добавя някои от идеите, споменати в горните коментари. Та в този смисъл, ще ми трябва помощта ти поне за съвет, но за това ще се чуем допълнително 🙂

  Reply
 8. Славчо

  какво ли щяхте да правите без тия спамери, сигурно същото каквото овчарите ако изчезнат вълците 🙂

  Reply
 9. Васил Колев

  За публикуването – може да направиш един dns blacklist за българските spammer-и (rbldnsd много хубаво се справя), даже ще го mirror-нем на няколко места и няма да се налага да качваш публично информацията кой е в тях.

  А това за КЗП е идейно, ама защо е само за юридически лица – аз не може ли да съм частно лице и да не искам да получавам подобни съобщения (и да си имам собствен domain)?

  Reply
 10. Growchie

  Може да добавиш и spot-mail.info към списъка и да докладваш на M$ с какво се занимава “златният им партньор”. Второто мисля и аз да го направя. Не бих искал да се съглася само с 0/24 блокирането, защото не честно да се рита цял мрежов блок заради едно л–но.

  Reply
 11. Валентин

  Българското законодателство забранява изпращането на непоискани търговски съобщения с изключение на съобщения адресирани до юридически лица, които не са вписани в регистъра на нежелаещите да получават спам. Това значи, че е забранено изпращането на непоискани търговски съобщения адресирани до физически лица (техните e-mail адреси не може да се вкарват в списъка на нежелаещите да получават спам, защото този списък е само за адреси на юридически лица).

  Reply
 12. Григор Post author

  @Славчо: Определено! 🙂 Щяхме да пасем по десетина пъти повече овце. Тоест клиенти. 😉

  @Васил Колев: Това за КЗП е написано в услуга на спамерите. За блеклиста – малко се безпокоя от идеята: като ми качи някой спамер кръвта в главата, прекалено лесно блокирам цели сегменти… като ми мине ги оправям, ама междувременно минават по няколко часа. За един не много използван майлсървър не е страшно, ама ако почнат да ги ползват повечко хора, ще пострада някой съвсем невинен.

  @Growchie Блокирането не е 0/24, а 0/25 – доколкото знам, целият полу-сегмент е на Булмар. За spot-mail.info благодаря. Вече спамовете им не стигат до мен, но ако някой познат се оплаче, че е наспамен от тях, ще ги докладвам на MS без капка колебание.

  @Валентин: Уви, българското законодателство е врата у поле. И причината е, че субектите на това законодателство са предимно уфси тревопасни…

  Reply
 13. Мариана Евлогиева

  @Nick Angelow: Преди да пратиш няколко десетки хиляди писма, виж дали спамърът не се е подписал с твоя собствен адрес!

  За съжаление, в огромна част от спама адресът на подателя е или невалиден, или e същият като на получателя, или е на някой, който няма нищо общо с това.

  Така че е много вероятно хилядите писма да се върнат при теб или да изтормозиш някой, на когото са откраднали адреса и той пък съответно да тръгне да ти го връща на теб.

  Но ако докопаш истинския адрес на спамър, дай го и насам. 😉

  Reply
 14. Пешо

  @Григор
  Едно СМТП което чат-пат използвам явно от време на време бълва спам. И наистина често ми се случва да ми връщат писма защото било в спам лист. Най често лист на spamcop.net или barracudacentral.org. Има и още 3-4 листи. Та искам да кажа, че спам листите явно реално се използват. Въпреки че като се замисля, май не е имало случай на върнато писмо до човек в България. Амо то и връщането на информация по принцип е рядка практика, повечето от спама просто се блокира без уведомления.
  Както и да е, ако рапортуваш до някоя листа все ще има по-голям ефект. Стига да имаш време. Аз преди две-три години рапортувах един много досаден спамер в spamcop.net и имаше ефект. Но първоначалната процедура беше някаква много увъртяна, със сигурност щях да загубя по-малко време просто да си направя филтри. Ама се включи спортната злоба и мисълта за добруването на човечеството, та продължих да ги рапортувам редовно около половин година 🙂

  Reply
 15. Григор Post author

  @Мариана Евлогиева: Имаш предвид Reply-To адреса от хедерите на съобщенията. Истинският източник може да бъде проследен от пътя на съобщението в хедерите. Или писмата да бъдат пратени на адреса, който спамерът е дал за обратна връзка (трябва да подсигури начин за контакт, нали?). Не се безпокой, Ник Ангелов е достатъчно грамотен технически, за да знае тези неща. 🙂 Между другото, правил съм номера, който той описва – ефикасен е в отучването на българските спамери да ти пишат. Но не и в това да ги отучи да спамят, уви.

  @Пешо: Barracudacentral.org, както и целият им антиспам, са да те пази господ. Уви, има неграмотници, които ги използват. Иначе големите листи са много ефикасни, но напоследък не приемат рапорти. Имат си собствени капанчета и черпят инфо само от тях, иначе спамерите им пускат тонове фалшиви рапорти.

  Reply
 16. JJ

  Как стават нещата в КЗП

  http://www.kzp.bg/register/index.jsp?mode=default
  http://www.kzp.bg/register/index.jsp?mode=submit
  http://www.kzp.bg/register/index.jsp?mode=check

  Аз се регистрирах по добрия стар начин с писмо, изпратено по пощата. Две седмици след това получих потвърждение за вписване на е-мейла.

  Ако си мислите че КЗП не предприема нищо , вижте какво е постигнал един борец срещу спама:

  http://www.ivoapostolov.eu/blog/item/119-%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BC?

  Само лошото икономическо положение в момента ме спира някой да не го отнесе с жалба и от мен. За повтарящите се разбира се ще бъда безкомпромисен. А ако сте физически лица – подавайте без ниакакви притеснения. Нужда от регистрация няма.

  Reply
 17. Мариана Евлогиева

  @Григор: Не познавам Ник Ангелов, а реакцията му изглеждаше повече емоционална, отколкото обмислена, затова и сметнах за необходимо да го предупредя.
  В спама, който получавам напоследък, не само като Replay To, но и като From често се появява адресът на получателя. Адрес за обратна връзка може изобщо да няма – има например сайт или телефони.
  Не знам дали първоизточникът може да се проследи с абсолютна сигурност – който знае, да каже как, ще черпя. 🙂 Но се опасявам, че много често това може да е адрес в безплатна поща, който е създаден само за да разпрати спама и спамърът изобщо да не види хилядите обратни съобщения. 🙁

  Reply
 18. Григор Post author

  @Мариана Евлогиева: Първоизточникът в на практика 100% от случаите е овирусен Уиндоус, най-често домашен. Вирусът носи в себе си изпращачка за спам. Получава стандартен темплейт за спама и списък с адреси, на които да го разпрати. Идват или от чат канал, замаскирани в него като обикновено странно съобщение (и евентуално шифровани), или дори през 2P2 мрежа между овирусените компютри (свързаните в мрежа овирусени компютри се наричат “ботнет”).

  Първоизточникът обикновено е трудно проследим, ако нямаш ресурсите и съдействието на съответната полиция. Затова на практика 100% от ботнетовете се контролират от руснаци и китайци. Вирусите не само пръскат спам, но и събират от заразените компютри пароли за банкови сметки, онлайн игри и всичко друго, от което могат да се източат пари, и ги изпращат на ботмастерите си. Другото, което събират и им изпращат, е лична информация. Банковите сметки и прочие си ги “оползотворява” киберпрестъпникът. Личната информация отива за бази данни на службите на съответната държава, срещу което те осигуряват на ботмастера протекция. Държави, в които службите работят по този начин, са основно две – Русия и Китай.

  Подробностите биха отнели стотици страници, но това е основното.

  Reply
 19. Мариана Евлогиева

  Благодаря за пространните обяснения, но аз всъщност говорех за друго. 🙂

  Ник Ангелов имаше желание да наказва с хиляди съобщения спамъри, затова обърнах внимание, че може да не уцели кой е първоизточникът на спама. Имам предвид – кой адрес трябва да ощастливи няколко хиляди пъти. 😉

  По-горе ти пишеш: “Истинският източник може да бъде проследен от пътя на съобщението в хедерите.” Обаче после: “Първоизточникът обикновено е трудно проследим, ако нямаш ресурсите и съдействието на съответната полиция.”

  В крайна сметка може ли човек сам – без СРС-та и без помощта на полицията, мафията и други държавни институции – да разбере на кого да благодари хилядократно за спама или не може?

  Според мен и според второто ти твърдение това никак не е лесно – затова и смятам персоналната саморазправа за непрепоръчителна.

  Това в никакъв случай не означава, че искам да сме мили и добри със спамърите. Ако някой знае как със сигурност да идентифицира кои са виновниците за определен спам, ще помагаме, с каквото можем. 😉

  Reply
 20. Григор Post author

  @Мариана Евлогиева: Истинският източник на спама е определена машина. При българския спам това най-често е фирмата, която и се рекламира – затова връщането на хиляди съобщения действа много ефикасно, дава на спамера идеята какво всъщност върши. И аз съм го правил неведнъж. Ник Ангелов напълно има познанията и ресурсите да идентифицира такива случаи.

  Първоизточникът е поръчителят на спама. В България той обикновено може да бъде лесно установен, тъй като нашите “бизнесмени” са стисльовци и пращат от служебните си пощи, вместо да наемат ботмрежа. Ако обаче спамът е пуснат през ботмрежа, източникът на спама е трудно установим (най-често е фирма-завеска, регистрирана в някоя бананова държава от друга фирма-завеска, и т.н., ботмастерите дават полезни съвети по въпроса), а ботмастерът – почти никога (нито руските, нито китайските служби имат навика да разкриват кого покровителстват и спасяват от издирване). Плюс това, почти 100% от пуснатия през ботмрежи спам всъщност е измама – да пратиш пари по такава обява обикновено значи никога да не си получиш виаграта или там каквото поръчваш, рекламираните “фирми” просто не съществуват.

  Това са причините българският спам почти винаги да можеш да го идентифицираш и да му пратиш хиляди отговори, а масовият чуждестранен – почти никога.

  Между другото, блогът ти е много хубав, само че под някои записи направо прелива от коментарен спам. Гледам, че даже и разговаряш със спамботовете… 🙂

  Reply
 21. Виктор

  Лелеее, Мариана, сега се сетих, че се познаваме… Няма да ни излагаш, ей? Няма да говориш със спам-ботове! Мариана работеше за читалището на слепите и много добре сътрудничехме с нея.

  Reply
 22. Мариана Евлогиева

  @Григор, аз не разговарям със спам ботовете – приказвам си самичка, защото обичам да общувам с интелигентни хора. 😛

  Някои съобщения нарочно не ги трия – защото се забавлявам за тяхна сметка. Други – защото си правя експерименти. Трети – по съображения, които само аз си знам. Но им махам линковете, така че те далавера никаква нямат от спаменето. И изобщо не са толкова много, колкото са ти се сторили.

  Явно по въпроса за спаменето на спамърите нещо не сме се доразбрали, защото мен ме спамят над 90% от чужбина и с трудно установим източник, а ти и Ник Ангелов явно имате предвид основно българските “бизнесмени”.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Мариана Евлогиева: Спамът от чужбина идва на практика 100% от вирусите в овирусени компютри. Те не са направени да приемат поща обратно, така че да им върнеш независимо какъв брой съобщения е технически невъзможно.

  Reply
 24. Петър Петров

  Преди време като се занимавах с пощенски сървъри, при получен спам от български адрес (примерно @abv.bg), пишех едно писмо до администраторите на съответния хост. Не всички администратори откликваха, но понякога спамерът много кофти си загубваше цялата поща.

  Reply
 25. Григор Post author

  @Петър Петров: Ако спамерът е хостнат някъде, някои съдействат. Ако обаче има собствени адреси, обикновено не става.

  Reply
 26. Григор Post author

  @a de: Моментално влизат в блеклиста ми, включително всички IP-та, които използват. И, разбира се, всички домейни и техни IP-та, които направят глупостта да се рекламират през тях. Да си ги съдят за пропуснати щети.

  Reply
 27. Мариана Евлогиева

  Айде сега пък! Погледнахте ли изобщо за какво става дума изобщо или така мразим на кило? 😉

  Аз си направих труда да погледна. Направих го с намерението да си актуализирам черните списъци. Но се оказа, че точно тези са най-малко черни.

  Не съм виждала досега други да пишат в правилата http://mail-list.eu/?page_id=62 си:

  – Преди да изпратите предложение позвънете и винаги искайте разрешение
  – Важно : Винаги искайте разрешение
  – Важно: в случай че изпращате непоискани съобщения се уверете че сте запознати със изискванията на ЗЕТ ( Закон за електронна търговия) и че сте проверили базата си в електронния регистър на фирмите който не желаят да получават съобщения, който се намира в сайта на КЗП http://www.kzp.bg/register/

  От списъка им с клиенти само едни ме спамят и то защото искам да получавам съобщенията им и още не съм кликнала да се отпиша. (А не съм кликнала, защото си правя едно проучване и ми трябват, но това е отделен въпрос.)

  Важното е, че изглежда фирмата се опитва да прави коректен имейл маркетинг и не е честно точно тя да го отнесе заради всички останали.

  А пък ако искате да смачкате някого за назидание на другите, дайте да почнем от стройко.орг (не го пиша на латиница, за да не им правя реклама). Те разпращат едновременно до 600 000 адреса – така казват. Имейлите са от различни податели, но винаги най-долу си правят реклама с линк към сайта, така че може да се филтрират по този израз. Намислила съм да им направя и по-лоши неща, но сега нямам време да ги опиша. 😉

  Reply
 28. Григор Post author

  @Мариана Евлогиева: При количествата фирми, които рекламират, че им разпращат рекламата ти, няма как списъците им да са opt-in – иначе казано, това от правилата е за наивниците. Най-много да са си проверили фирмите в списъка на КЗП (който обаче всеки сериозен спамер използва като спам-списък, и най-добрия начин да те удавят в спам е да се запишеш в него… иди после гони ботнетовете в Бразилия и спам-сървърите в Китай и Русия). Не зная дали забелязваш, но никъде на сайта им не е указано, че списъците им са доброволни и opt-in – пише, че са съставени на базата на публична информация. Ако имаш познат админ, питай го какво значи това, той ще ти го обясни – най-вероятно по начин не като за пред дами… Така че влизат в блеклиста ми на секундата.

  За стройко.орг – ще ги погледна, и ако наистина спамят, и те на секундата влизат в блеклиста. (Естествено, емайлите им се филтрират не по подател, а по IP адрес, така че могат да си пишат из хедерите каквото им скимне. Ако ме ядосат, може да почна да прилагам тактиката на Ники Ангелов. Под мой контрол са над сто сървъра къде ли не, някои от тях на изключително дебели линии. Не ми е никакъв проблем да им пращам по над милион отговора на час в течение на месеци. Да видя ще имат ли парите да накупят достатъчно сървъри, за да могат да обработват този поток… А ако контактите са на клиент, клиентът също се блокира и му се обяснява защо. С предложение да си съди “рекламната агенция”, ако иска да си върне загубите.)

  Reply
 29. JJ

  Григор, малко извън темата : Това с борсовия спам в разказа ти “Ясновидци” дали някой го е прилагал някога или е твоя оригинална идея. Толкова просто и ефективно ми се струва че ….е просто гениално. Добре че не те е обсебила тъмната страна, защото от теб би се получил един брилянтен Дарт Вейдър :)))))

  Reply
 30. Nick Angelow

  Понеже някой питаше за български спамер, ето последния пристигнал при мен:

  From – Wed Sep 7 19:43:38 2011
  X-Account-Key: account10
  X-UIDL: 1315396849276
  X-Mozilla-Status: 0001
  X-Mozilla-Status2: 00000000
  X-Mozilla-Keys:
  Return-path:
  Received: from [85.187.162.15] (port=48060 helo=mx.vmall.bg)
  by mx94.mail.ru with esmtp
  id 1R1GoC-0004Wj-00
  for alabala@mail.ru; Wed, 07 Sep 2011 16:00:48 +0400
  Received-SPF: none (mx94.mail.ru: domain of www-data@mx.vmall.bg does not provide an SPF record) envelope-from=www-data@mx.vmall.bg;
  X-Mru-BL: 0
  X-Mru-PTR: vmall.bg
  X-Mru-NR: 1
  X-Mru-OF: unknown (unknown)
  X-Mru-RC: BG
  Received: by mx.vmall.bg (Postfix, from userid 33)
  id 66D901E07A; Wed, 7 Sep 2011 14:59:55 +0300 (EEST)
  To: alabala@mail.ru
  Subject: Всички готови ли са за първият учебен ден?
  From: “Kidfan”
  MIME-Version: 1.0
  X-Mailer: PHPlist v2.10.15
  X-MessageId: 78
  X-ListMember: ddantgwyn@mail.ru
  Precedence: bulk
  List-Help:
  List-Unsubscribe:
  List-Subscribe:
  List-Owner:
  Content-Type: multipart/alternative;
  boundary=”=_56e17509c46efa348e9b8a1aa2d6ab2c”
  Content-Transfer-Encoding: 7bit
  Message-Id:
  Date: Wed, 7 Sep 2011 14:59:55 +0300 (EEST)
  X-Spam: Not detected
  X-Mras: Ok

  обърнете внимание на темата на писмото 🙂
  и на всичкото отгоре, писмото е някакъв противен флаш и най-нахално отдолу се мъдри ето това: „Съгласно Закона за електронната търговия този мейл е непоискано търговско съобщение. Вашият адрес е взет от публичното интернет пространство.“

  как да не им го върнеш поне няколко хиляди пъти?

  Reply
 31. Мариана Евлогиева

  А най-нахалното е, че като кликнеш на линка за отписване, жалостиво ти казват: “Със съжаление разбираме, че вече не се интересувате от нашите бюлетини с новини. За да ни помогнете да подобрим услугата, ще Ви бъдем благодарни, ако ни кажете защо:”

  Абе, аланкоолу, не ВЕЧЕ не се интересувам, а НИКОГА не съм проявявала интерес! Но това не ти е попречило да ми наспамиш досега над десет адреса!

  Мисля си – мога ли в рамките на 3х1500 безплатни минути, с които разполагам, да им кажа какво точно мисля за тях? Ако и друг има желание да им се обади, телефонът е 0894 728 472. Адрес никъде не намерих, макар че по закон са задължени да го публикуват. Кой държавен орган се занимава с тези неща?

  Reply
 32. Мариана Евлогиева

  А, пропуснах да кажа, че като се отпише човек, го изпровождат със съобщението: “Вие се отписахте от бюлетин с новини и ще получите потвърждение на Вашият email адрес в рамките на няколко минути.”

  Сигурно после ще пратят и имейл, за да питат дали съм получила предишния, с който са потвърдили, че не желая да получавам имейли от тях!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *