Моят личен “облак”

Писъкът на ИТ модата напоследък са “облачните” услуги. Много удобно е да носиш със себе си само таблет или смартфон. Когато ти дотрябват изчислителна мощност и обеми, се свързваш към своя акаунт някъде из Мрежата, и използваш тези на сървъра, на който е той. Безплатни места за акаунти колкото щеш, обемите са прилични, изчислителната мощност – също. Ура! Вече можем да се отървем от домашния компютър!

Предвидливият човек обаче би се запитал: “Кой плаща?”. Защото безплатни на тоя свят са две неща – едното е каквото си направиш сам, а другото е сиренцето в капана. Случват се и истински благотворителни места, но те са редки и обикновено са свързани с някоя кауза, подкрепяна от някой богат. Много от местата за безплатни акаунти показват реклами, но с реклами не е лесно да се храниш. Пък и малко приход отгоре винаги е добре дошъл. Нищо лично, просто бизнес.

А личната информация не е малко приход. Тя се купува много охотно, на тон. Имате ли достатъчно от нея за продаване, просто се пригответе. И правителства, и служби, и корпорации, и мафии плащат за нея със злато. Както в миг на откровение казва шефът на една от големите агенции за събиране и продаване на лична информация, “в момента, в който тихичко подшушнахме по съответните канали каква и колко стока предлагаме, правителства и служби направиха една миля опашка пред офиса ни”. Ако някой мисли, че правителствата и службите купуват личната му информация за полезни за него цели, значи не живее на този свят. А и те са дребни платци в сравнение с големите криминални мафии – за тях да знаят примерно кога кой ходи на почивка, и домът му е празен, е бездънен казан с пари. Или кой с какво може да бъде изнуден или рекетиран, кой е адиктивен тип и може да бъде пристрастен към дрога, кой е закъсал или психически уязвим и може да бъде склонен да краде, граби, убива…

Ако смятате, че продавачите на лична информация не биха я продали на подобни хора, значи сте блага, но наивна душа. Парите не миришат. А и ако някой събира и продава лична информация, надали обонянието му е чувствително. Няма толкова гнусна работа, за която да не се намерят хора, готови да я вършат срещу пари. И особено срещу много пари. Както веднъж беше заявил един от шефовете на Facebook, “ако не искате Facebook да споделя информацията ви, не я споделяйте с Facebook”. (Става дума за “споделяне” срещу пари, естествено.)

Затова моят съвет е да не използвате “облачни” услуги. Любима фраза на специалистите по сигурност е, че вашият компютър знае за вас много повече, отколкото вие за себе си. Същото важи за “облака”, който ползвате – тоест, за тези, които му плащат за информацията ви. Помислете каква е вероятността някой да даде парите си за вашата информация, за да я употреби във ваша полза.

Да, но понякога все пак не може без подобни услуги. Или поне е много неудобно. Какво правим тогава?

Ако с право вярвате на някой, който предлага “облачна” услуга, той е вашето спасение. Ключовата думичка тук е “с право”. В тази категория обикновено влиза като минимум близък личен приятел, когото познавате като свестен и искрен човек. Популярни провайдери на услуги, които не биха продавали данните на потребителите си, са изключително редки – тези, които ги продават, печелят доста повече и бързо изхвърлят честните от бизнеса. Но ако имате щастието да познавате такъв, имате решение.

Ако не, можете да си направите “облачна” услуга и сами. Един чудесен проект, който планира да направи тази задача по-лесна, е FreedomBox. Уви, те все още нямат работоспособен продукт.

Вариант е да си направите сами и всичко открай докрай. Ако разбирате мъничко от компютри, няма да ви е никак трудно. Но дори да не сте компютърджии, не е страшно. Подходящо подробно указание, изпълнимо точка по точка, би изкарало изпод ръцете ви напълно работоспособен продукт.

Необходимият хардуер е най-обикновен домашен компютър. За много от типичните “облачни” задачи дори стар и слаб компютър би свършил чудесна работа – всичко, което му е нужно, е още малко памет и голям твърд диск. Сигурно имате не един приятел, който да може спокойно да ви помогне с поставянето им.

Необходимо е и да имате Интернет провайдер, който да предлага статичен IP адрес и да не страда от мания за величие (в смисъл, да не се чувства овластен да ви ограничава връзката, за която сте му платили). Ако вашият провайдер не отговаря на условията, сменете го без никакво колебание. Изрази като “ние предлагаме услуга, а не свързаност, и не може да не я контролираме” и подобни са белег, че този провайдер изживява себе си като цар, а клиентите като роби. Спасявайте се от него поживо-поздраво.

Последната добра новина е, че вашият “облак” може да се направи изцяло със свободен софтуер. Което е по-важно, отколкото повечето хора предполагат, именно заради масовото събиране на лични данни. Надали ще ви хареса, ако някой ви каже: “Имаме юридически доказателства, че последните Х години използвате незаконен софтуер. Ще платите ли сега една сума извън възможностите ви, или ще ни сътрудничите за каквото ние кажем?”. Ако поиска само да донасяте за съседите и приятелите си, ще сте извадили късмет – има и хора, на които са нужни дилъри или мулета на дрога, помощници в обири и т.н…

… Този запис стана прекалено дълъг, а още не съм казал нищо съществено. А същественото е как точно да си направите своята облачна услуга. В следващи записи ще пусна указания стъпка по стъпка как се прави едно или друго. Надявам се и на помощта на компютърните гурута, които са се заблудили в Нета и четат този запис. 🙂 Указанията им може да са безценни за твърде много хора – струва си да напишат по нещо.

23 thoughts on “Моят личен “облак”

 1. Данаил

  @Григор, малко ме изпревари в това начинание, но пък и ти обясняваш по-добре от мен. Провокиран от сайта http://nau4i.me, започнах да правя видеоурок, как да инсталираме и настроим наш домашен сървър (става доста дълъг и май ще е на няколко части). Много бих се радвал, да споделиш, кой софтуер е би предпочел ти и защо. Така до известна степен ще спестиш част от работата ми (малко съм егоист нали, искам друг да свърши работата).

  Reply
 2. Григор Post author

  @Данаил: Свикнал съм на Дебиан, така че бих правил нещо на негова база – най-лесно ще ми е. Но пък и базата е доста богата и сравнително стабилна, така че може да има смисъл.

  Писането засега си го представям на няколко части:

  – как да си сглобим хардуера (в няколко варианта – стар домашен компютър, купен на старо компютър, купен нов за целта компютър…)
  – как да инсталираме и настроим базовата операционна система
  – по един урок за различните функционалности – уеб сървър, файлов сървър, принт сървър, SSH сървър, аудио / видео стрийминг, онлайн редактиране на документи…

  Не зная дали ще ми стигне времето за всичко, но бих пробвал. А още повече бих се радвал, ако го правя заедно с някого. Падам си по колективното творчество. 🙂

  Reply
 3. Galarad

  Григоре, това е много подвеждащо, защото всъщност твоят Интернет доставчик знае много, много повече за теб отколкото доставчика на облачна услуга. Да не говорим, че твоя счетоводител вече е задължен ПО ЗАКОН да докладва на ДАНС за евентуални нередности, които ти като фирма извършваш –

  http://kgs.bg/blog/news/%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82/

  На фона на това, да предупреждаваш света от опасностите на облачните технологии, е равностойно на това да нападаш вятърни мелници с копие.

  Следващото нещо, което не е точно така е частта за правенето на собствен облак. Технологията е достъпна и налична, но за да работи добре трябва поне 4-6 сървъра, колокирани в дейта център, иначе нищо не правиш. Да си пуснеш облак на домашната машина през БТК АДСЛ? И какво точно ще правиш с него?

  Reply
 4. Pastora

  Ако го направите ще бъде страхотно! Пък аз най-съвестно ще се опитам да усвоя предаденото познание… 🙂 Пожелавам успех на начинанието и чакам с нетърпение! 🙂

  Reply
 5. Сашо

  Григоре,
  можеш ли да дадеш един пример, в който някой доставчик на “облачни” услуги е продал информация, принадлежаща на клиентите си? Гугъл, Амазон, Сейлсфорс, Майкрософт? Щом е толкова масова практика, все ще е изтекла информация..

  Reply
 6. Костадин

  Благодаря за хубавата статия.
  Относно частта, отнасяща се до краденето на личната информация, от облачните услуги, още когато за първи прочетох за това, в мене възникна мисълта, как ще се опазва личната информация, с това което си написъл, ти допълнително разви параноята ми :).
  Явно единствения вариант, за сега е хората да си правят, собствени “облаци”.
  По любопитен ми е въпроса, как бизнеса би се справили с подобен проблем 🙂 – първото което ми хрумва е всяка фирма, да има свой частен облак.
  И аз като Pastora, чакъм с нетърпение уроците за “домашния облак”, вече съм много надъхан, да се науча как да го направя.

  Reply
 7. Кирил

  Това ще е страхотно. Аз си сложих ssh сървър на virtualbox, за да видя как се правят нещата. Сега няколко мой наблюдения:
  По “как да инсталираме и настроим базовата операционна система”: Какво точно да се прави ако нямаме или не можем да имаме статично ip. Ако ще правите урока с virtualbox – да се обяснят и настройките на vitrualbox, много по-лесно е да го пробваш на виртуална машина. Иска се само да имаш място на компютъра и много от факторите които биха спрели много хора да го пробват изчезват – не са ти нужни кабели, второ устроиство/компютър и можеш да го пробваш как да стане. Аз имах проблеми със настойките на network, след като го оправих пак не тръгна. Оказа се че, моя доставчик много държи да имаш интернет само за един мак адрес. Ако можете да кажете как да се провери за и как да се заобиколят разни подобни “ограничения” от доставчика. Като човек пробва да инсталира нещо и не може да разбере защо не се получава шанса да се откаже е много голям. Добре е да се каже като се разпределя твърдият диск (home,/, usr, sbin,..) за какво се използват. Да се дадът примерни разпределения на твърдият диск, какво да се монтира на тях, какър формат да са(ntfs, ex3, ex4), има ли нужда да имаш swap(и това четох някъде) – добре е това да каже някой с опит.
  Добре е да се каже и какви са плюсовете на това да имеш облак и какви са минусите.
  Лично според мен добре да се съберете повече хора с опит на едно място, за да можете да го направите по-лесно и ще може да обсъдите кое точно как да го направите.
  Някъде може и големи бисери да съм написал. Извинявам се предварително.

  Reply
 8. Кирил

  Сашо, като за начало google ти четат пощата за да знаят какво точ

  Reply
 9. Данаил

  @Григор Ами урока по инсталиране на операционната система е записан, остава да монтирам звука и т.нар. постпродукция. Аз също го виждам в подобен вариант, а и сега докато съм отпускар имам време да отхвърля малко работа. И при мен става въпрос за Дебиан базирана услуга. Ето линк към това как да се “сглоби” домашен сървър http://nau4i.me/jupgrade/index.php/2010-03-13-09-11-35/141-1 . За това аз смятам да прескоча тази стъпка.
  Идеята ми беше, кой софтуер за база данни, фтп-сървър и така нататък смяташ за подходящ. Също и дали е удачно да се “вдига” мейл или жабер сървър.

  Reply
 10. Кирил

  Извинявам се пак:
  какво точно си получил. Колко държавни служители имат право да отидат при google и да им кажат да дадът цялата информация която имат за теб(ел. поща, контакти, какво си търсил в интернет), без да те предупредят?
  Facebook постоянно продават личната ти информация, а те събират доста. Щом те могат да го правят защо и другите да не могат.

  Reply
 11. Сашо

  Безплатната персонална поща е публична “облачна” технология точно толкова, колкото наличието на сървър вкъщи (или в офиса) е “частен” облак – никак.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Сашо: Доколкото знам, Google и Microsoft продават лична информация само на “сериозни клиенти” (щатските тайни служби), и дори тогава не винаги поименна. (Но за свои цели я ползват до пълно разсъбличане на “клиентите” си. Амазон, доколкото съм чувал, са доста по-“дашни”, и дават доста подробно разбита и анализирана информация, до малко над определяне на конкретните хора (тях – само на американските служби и правителство, но пък неофициално го правят безпроблемно без съдебни и прочее разпореждания – спомни си историята с Уикилийкс). За Сейлсфорс нямам информация. Facebook продават, доколкото знам, всичко на всеки – достатъчно е да не им заявиш открито, че работиш за мафията по домашни обири, и получаваш всичко поименно в добре подредени бази данни, до последното ти записче или like и последната корекция при писането му.

  Информация за всичко това непрекъснато изтича. Достатъчно е да знаеш къде, за да я следиш. Уви, тук обаче няма да ти помогна – трябва да си намериш източниците сам. Има и сравнително достъпни.

  Наличието на сървър вкъщи не е “частен” облак – то е личен облак. “Частен” е и облакът на Facebook, ама от това опазването на личната ти тайна е доникъде.

  @Данаил: Мисля си да започна записите с как да се сглоби сървърът като хардуер. Оттам нататък… ще видим. Може да преповторя някои от твоите уроци – според мен лошо няма. Различните хора възприемат най-добре по различен начин, някои от текст, други от филм – колкото повече варианти, толкова по-добре.

  Reply
 13. jw

  А Google Docs – дали документите, които слага човек там, не се продават?

  Reply
 14. Григор Post author

  @jw: По принцип, когато в играта има корпорация, всичко е въпрос единствено на пари. Корпорациите съществуват, за да правят пари, а не за да бъдат благотворители или да опазват човешките права. Но конкретно от Google бих очаквал все пак да продава такива неща малко по-трудно, отколкото някои други корпорации.

  Reply
 15. Вярвам в доброто

  Навсякъде работят хора, които ще започнат да стават по-добри. На това се надявам.
  Но едва ли ще стане със спиране на кранчета и опити за смачкване.
  Не съм в състояние да бъда изманипулиран от всички, много господари станаха. Човек дава, дава… Накрая започва да не може да дава повече.

  В България все още се вижда небето, не мога да разбера защо трябва да си усложняваме живота с чуждите проблеми.

  Едно време личните облаци си пасваха много добре с локалните мрежи и по-простия хардуер. Сега всичко стана нечовешки сложно и твърде глобално, направо едностранчиво и тоталитарно.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Вярвам в доброто: Има една много хубава приказка – за лудия и зелника.

  Reply
 17. Григор Post author

  @Galarad: Извинявам се за късното одобрение на коментара – бях го прозяпал.

  Иначе, не съм съгласен. Да, моят провайдер знае за мен доста, но това не е повод да си нямам собствен облак. Крадците могат да влязат свободно в града и квартала ми, но това не значи, че няма смисъл да си слагам входна врата с ключалка, нали?

  За счетоводителите – не точно са длъжни да докладват за “нередности”, а са солидарно отговорни при пране на пари, ако съм разбрал правилно закона. Разликата не е много малка.

  За технологията – под “домашен облак” имах предвид нещо, което да служи на твоя дом, а не на домовете на всички в страната. Така че стара машина с по-голям диск, вързана на домашния ти Интернет (БТК ADSL наистина не е най-приятния пример, но никой не е длъжен да избере точно него) е предостатъчна.

  Reply
 18. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Домашният “облак”: Хардуерът

 19. Galarad

  Моля те, обърни внимание пак на момента със счетоводителите – в моя прочит не става въпрос за солидарност, а за директно “снасяне” на информация. За съжаление, счетоводителите виждат закона по същия начин, тоест по-плашливите няма и да се замислят, преди да те докладват.

  “3. събиране на информация от клиента относно целта и характера на отношението, което е установено или предстои да бъде установено с него;
  4. текущо наблюдение върху установените търговски или професионални отношения и проверка на сделките и операциите, извършвани в рамките на тези отношения, доколко те съответстват на наличната информация за клиента, за неговата търговска дейност и рисков профил, в т. ч. изясняване на произхода на средствата в посочените от закона случаи;
  5. разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти.”

  Домашния облак във вида, в който го представяш не решава никакви проблеми, а прави проблеми. Облачния слой на софтуера е излишно усложнение, спрямо алтернативната Линукс инсталация. Облак ти трябва, ако искаш някакви виртуалки да “плуват” в него и при отпадане на хардуера, услугата да продължи да е Live.

  Ако развия твоя пример с крадците, слагането на облак с цел защита е все едно да си заключваш вътрешните врати на спалнята и хола, за да затрудниш евентуалните крадци. За входната врата има Firewall, облака не го замества.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Galarad: Това положение в закона, ако бъде оспорено пред Европейския съд, ще бъде моментално отменено. Така че ДАНС ще излязат с номера, че не се има предвид счетоводителите да стават безплатни доносници. А лошото за тях е, че опитат ли се да го използват и така и иначе, някой като Кашъмов ще го оспори и то ще хвръкне нацяло, с оплескване и на приелите го депутати. Така че тълкуването няма как да е твоето, по принуда.

  Облакът често е необходимост за потребителя. Ще ми е доста трудно да си нося всички нужни ми данни, всичката ми любима музика и прочее на смартфона, без да го задръстя. Или ако тръгна на екскурзия и снимам повечко, доста бързо ще напълня картата. А не държа всичката тази информация за мен някоя корпорация да я продава на който плати. Така че е нужен.

  За входната врата – не разбирам с какво firewall-ът конкурира облака. Целта на облака като защита е не да ти опази вътрешните компютри, а да опази данните ти от това да бъдат “хоствани” от продавачи на данни. Все едно ми обясняваш, че ако си имам врата с ключалка, нямам нужда от жилище зад нея.

  Reply
 21. Ники

  Интересно четиво, Григор. Няколко идеи ми се натрапиха, след като прочетох това и няколко други твои мнения. Благодарско за “вдъхновението”! Когато/и ако/ ги осъществя, ще се опитам да споделя собствен опит/макар и не твърде професионален/.

  Reply
 22. Славо

  Way to go, paranoia!

  Стига сте плашили хората с такива конспиративни теории, които не топлят никого. Дори да се продава тази информация, купувачите едва ли имат интерес точно от това каква чалга слушате, а пък и да имат, това на вас не ви пречи. Предимствата на облачните услуги са толкова много, че аз съм ок всичко там да е достъпно за тайните служби, просто защото знам какво качвам там.

  Иначе да си направим собствен мейл сървър, собствена социална мрежа, собствен затворен онлайн магазин и собствена операционна система, само защото има съвсем малък шанс някой да знае какво правим онлайн. Григоре, ти си power user и ти е интересно да си цъкаш линукса. За повечето народ обаче това е бреме и единственото, които такива статии постигат е ненужен страх… като в комунизма.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Славо: Като не го интересува никого, защо не си сложиш публично достъпни камери в спалнята?

  Разликата не е особено голяма. Нито пък проблемът е, че някой може да те види как правиш секс – все едно този някой не прави също, и като цяло по същия начин. Проблемът е, че някой може да намери как да те шантажира с показаното на тях. Или да види (или да му се стори), че на стената виси нещо скъпо. Или да разбере кога точно ще ходиш на почивка и домът ти ще е празен (тая информация организираната престъпност я плаща като топъл хляб). Другите неща дори не ми се изброяват.

  Накратко – ти, ако искаш, си прави личната информация достъпна. Аз искам да имам контрол какво за мен е достъпно, и какво не – на български няма дума за това, на английски се нарича “privacy” и е основата на всички човешки права. Вероятно правя достъпни повече неща от средния потребител – например всичките ми разкази (колкото и да са лишени от талант, все пак съм вложил труд в тях) са свободно достъпни в Нета. Но това не значи, че ще позволя да ме шпионира и психопрофилира който си пожелае. Най-малкото за да мога да ида да протестирам срещу някой корупционер, без после мазни мутри да ми обясняват как знаели в кое училище ходи детенцето ми. Случи ли се това, ще трябва превантивно да ги застрелям до човек – не мога да позволя риск за децата си. Пък не е хубаво да се стига до такива бруталности.

  И за справка: цъкам си линукса не защото ми е интересно, а защото ме прави по-производителен. Не съм толкова тъп, че да не мога да преценя с какво върша работа по-ефективно. Нито съм такъв идеолог, че да се мъча с нещо по-несгодно.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *