Булгакон 2011

От месеци се каня да пиша за предстоящото събитие. Малко поизплашен заради гадостта, която изиграх (с най-добри чувства) при организирането на тазгодишната Таласъмия (да са живи старозагорският клуб, че въпреки “помощта” ми свършиха работа, и то впечатляваща). И докато посмея да надигна глас, то Булгаконът дойде.

За някои може би вече е късно да си уредят идването. Но за всеки случай да изкукуригам за изгрева.

Тазгодишният Булгакон ще се проведе на обичайното вече напоследък място – Балчик. Времето е от 3 до 6 септември. Домакин ще е отново гостоприемният Тихомир Тачев от балчишкия клуб “Александър Грин”.

Мястото на срещата отново е тихият хотел “Калейдоскоп”. Намира се близо до входа на Балчик, зад гърба на двореца на румънската кралица. Когато идвате от Варна, в един момент ще видите отляво големия светещ надпис на хотел “Париж”, а малко след него – бензиностанция. Горе-долу по средата между двете надясно се отделя мъничко пътче. Тръгвате по него и стигате до “Калейдоскоп”.

Хотелът е потънал в разкошна зеленина. Стаите са тихи, уютни и чисти. Цената (по предварителни планове) е около двайсетина лева на човек на ден и включва закуска, обяд и вечеря. (По спомени от предишната година – вкусно сготвени и предостатъчни като количество.) Ако можех да си го позволя, бих живял там целогодишно – мястото е толкова красиво и спокойно, че се чувстваш като в рая.

Предварителната програма, уви, не ми е известна. Но това няма значение. Едно, че почти никога не е била спазена. 🙂 И второ, че на сборища на поклонници на фантастиката винаги е интересно, с или без програма.

Феновете са и най-голямата ценност, заради която си струва да отиде човек на Булгакон. Общност от мечтателни и чисти душевно хора. Някои с вечно вдигната към звездите глава, други пък железни реалисти, те се разбират чудесно и от половин дума. Толкова топлота и доброта съм виждал в общност почти само в групичките на ентусиастите планинари и на тези, които ходят в свободните си дни да чистят природата. Ако ги пратиш вкупом в ада, те ще го превърнат в рай просто с присъствието си. Струва си да изкараш няколко дни сред тях. Почивка е, в сравнение с която плажът и морето са нищо.

А плажът и морето на Балчик са красиви. Градът – също. Да не говорим за двореца. Нос Калиакра е на двайсетина километра… Абе, има какво да види човек, дори ако не се случва Булгакон в момента. Но феновете придават на и без тях красивото място особен привкус. Усещане за нещо, което може да те крепи и дълго след като е свършило. Че светът не се състои само от блъскане от сутрин до вечер, караници с половинката и скука в неделните следобеди. Че животът е прекрасен, и дълъг, и пълен с приказни неща на живо, в реалността.

Усещане, което не искам да пропусна и тази година. И каня всички, които имат нужда от него, да го споделят.

2 thoughts on “Булгакон 2011

  1. skoklyo

    За мое съжаление тази година няма да мога да дойда, пък и малко ме е срам, понеже така се завъртяха нещата, че още не съм прочел и половината от взетите тогава книги, голям почитател на фантастиката съм, няма що 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *