Гърция, фалитът, банките

Най-сетне нещата около Гърция се казаха ясно – тя няма друг изход, освен да обяви фалит. При нейния бюджетен дефицит и нейния външен дълг спасението е невъзможно… По-интересният въпрос е защо това се отричаше досега.

Не съм икономист, но имам право на мнение. И блогът ми е, за да си го кажа. 🙂

Дългът на Гърция е около 370 милиарда евро. Това са много пари, и банките няма да искат да ги загубят. Пред тях има три варианта:

– да си ги вземат от гърците, по един или друг начин
– да си ги извадят от джоба
– да подкупят правителствата си да им ги извадят от джоба на данъкоплатците

Обяви ли Гърция фалит, първият вариант отпада. На теория може да се преговаря с гърците да се опитат да върнат поне малка част от парите, примерно 10%. (Целият пазарлък досега беше затова – с надеждата гърците да върнат поне част от парите.) Ако обаче аз съм банката, не бих имал надежда да успеят. Ако иска да може да връща дългове, Гърция трябва да излезе на бюджетен излишък, а тя дори не може да намали дефицита си под 5%. Така че няма как.

(Иначе казано, ако ще да й опростят всички дългове до момента, Гърция не може да спре да прави нови. Дори към момента вече на практика няма кой да посмее да й даде, а след фалита съвсем. При това положение единственото спасение за нея е да си девалвира рязко валутата, за да намали жизнения стандарт и оттам вътрешното потребление. А докато е в еврозоната, това е невъзможно. Оттук е невъзможно и оставането на Гърция в еврозоната, каквито и трилионни планове да се кроят за запазването й: тя е принудена да се върне към драхмата и да я девалвира. Освен ако гърците внезапно не спрат да стачкуват и протестират, и не се хванат да работят и икономисват като бесни – а това не ми се вярва да е постижимо за сегашното гръцко правителство. Много се надявам да греша, но…)

Другият вариант – банките да си извадят от джоба 370 милиарда – е теоретично възможен. Третият обаче ще им излезе по-евтино, така че вероятно ще се обърнат към него. Ще има голям куп приказки за необходимостта от здрава банкова система, как без нея бизнесът ще умре и икономиката ще се срине, и т.н. И в крайна сметка банките ще бъдат рекапитализирани от бюджети, еврофондове и прочее – иначе казано, собствениците им ще си купят поредните яхти от моя и твоя джоб. На печеливишите – честито.

Само че аз не съм съгласен.

Който яде зелника, никога не е луд. Луд е който си му го дава. Ако някой е взел заем и не го връща, е редно да бъде притиснат. Но ако някой е давал заеми на който е ясно, че няма да ги върне, е редно да ги възстанови от джоба си той. Никой не може да ме убеди, че големите немски и френски банки не са знаели реалното положение в Гърция. След като при това положение са продължили да й отпускат колосални суми… еми сори. Логичното и редно положение е попарата да си я сърбат банките.

Да, да, да. Капитализацията им, катастрофата за бизнеса, щетите за икономиката. Дрън-дрън-дрън, дрън-дрън-ярина. Ако ще ми извадят тези суми от джоба, не ми трябва нестабилна банкова система и щети за икономиката. Да не говорим, че бизнесът изобщо няма да катастрофира, ако тегли заеми от по-отговорни и мъдро подхождащи банки – има предостатъчно такива. Напротив. Нито пък икономиката ще пострада, ако такива суми вместо да влязат в трезори и да идат за яхти, си останат у данъкоплатците, влязат в оборота и идат за масови стоки. Нали?

Ако случайно някой е изпуснал вица що е еврокомунизъм, това е “От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите”. Само че по-верният му вариант е “от всеки данъкоплатец според способностите, на всеки банкер според потребностите”. Когато е за печалба да я прибира банкерът, пък когато е за риск да го отнася данъкоплатецът – то много сладко така!… И апетитът идва с яденето. Видял, че номерът минава, банкерът продължава да търси къде да си вложи парите. Колкото по-високорисково, толкова по-добре – тогава печалбата е най-висока. Съответно следва нов провал, ново бръкване в бюджета (джоба на данъкоплатеца), и после пак…

Само че така икономиката престава да работи. Очакваш ли да подаваш енергия на една верига, пък да я черпиш от друга, машината спира и всички заклинания на света не могат да я задвижат. Като минимум, в един момент данъкоплатците кипват. Френските могат много лесно и да задминат гърците по стачки и размирици – имат си вековни традиции в свалянето на правителства. Немските пък кротко и дисциплинирано ще изберат политици, които да кажат на банките: “Сори, не става вече. По-добре ние вас, отколкото ония отвън и нас, и вас.” И нещата се оправят. Поне там.

… А с Гърция какво ще става, ме е страх да си помисля. За да успеят каквито и да е мерки за спасяване на икономиката й, дори ако обяви фалит и не плати нито стотинка дълг, гърците трябва да приемат да са с кажи-речи български жизнен стандарт за десетилетия напред. Трудно ми е да си го представя.

А почнат ли там голямомащабни размирици и бунтове, съсипе ли се икономиката им, и нашата икономика ще пострада. За добро или лошо, сме като скачени съдове. Така че е вместо да злорадстваме, е по-добре да помислим дали нямаме как да им помогнем. Кой знае колко нямаме как, бюджетът ни е една пета от техния. Но дори малко помощ понякога е много.

Има и друго: обикновеният грък с право не ще да връща тези пари – той е видял от тях твърде малко. Повечето е изкрадено от тесен кръг корупционери. Скъсваме се да се смеем на Бат Бойко как само дрънка глупости и открива обекти, но нищо чудно той, тъпата мутра, с българския бюджет и в криза да е построил повече, отколкото в Гърция е построено със стотиците евромилиарди… Така че обикновеният грък може би има нужда от помощ да открие окралите го политици, да им конфискува и последната стотинка и да ги навре в затвора за дълго време. В обикновени мирни условия не е реалистично, но в момент като този има как да стане.

И тогава нищо чудно икономиката им да се оправи бързо-бързо. Че и заеми да върнат. А покрай тяхната икономика – и нашата, скачени съдове сме…

25 thoughts on “Гърция, фалитът, банките

  1. MilenG

    Напълно съм съгласен с теб.

    Според мен, заплахите за криза в бизнеса са реални, но се отнасят само за бизнесите които не работят.
    Например предишната банка с която работех, освен моята, повечето фирми, които финансираше бяха с калпав бизнес. Но тя го правеше в името на по-голям пазарен дял, сякаш се чувстваше гарантирана по някакъв начин. След като ми поискаха двойно увеличение на лихвата, аз се преместих в други две банки, където получих дори по-добри условия от предишните и. Да казвам ли, че банката беше гръцка?

    Не искам да плащам на банката по-висок процент, за това, че тя не си подбира другите клиенти.

    Според мен, една криза (по-голяма от това, което беше до сега) би се отразила доста положително на бизнеса. Дори 50% от банките да фалират, това няма да е лошо за добре работещия бизнес. Само фирмите, които разчитат на все-по-големи кредити (подобно на Гръцката държава) ще бъдат принудени или да фалират или да станат ефективни.

    По моя скромна преценка сега около 50% от бизнеса не генерира полезни за обществото продукти. Креативността на много хора е насочена в не-продуктивна насока:
    – как да направим евтини и некачествени жилища, и след това да ги продадем на поредните глупаци, които лесно вземат кредити;
    – как да направим поредната реклама на тарифен план, който заробва потребителя;
    – как да консултираме някого за да вземе пари по програма “Конкурентоспособност” (винаги е зле, когато държавата насърчава конкурентоспособността, вместо да намали пречките пред нея).
    – как да измислим поредната застраховка и да я направим задължителна за бизнеса, вместо да въведем по-строга съдебна отговорност, за тези, които причиняват щети.
    – как да фокусираме много пари (взети с кредит) в някакъв ресурс, който да поскъпне заради това, и после да го продадем по-скъпо
    – как да вземаме кредите и след това да не ги връщаме….

    Примери много. Не искам да плащам за лошо-управлявания бизнес на другите.

    Reply
  2. Слав Чо

    “ако гърците внезапно не спрат да стачкуват и протестират, и не се хванат да работят и икономисват като бесни ” то това по принцип самите гърци не знам дали могат, а за искане не говорим въобще. всъщност гърците били ли са под нечие робство някога? май им е дошъл редът. някога с войни сега с пари да ги заробят. най вероятният вариант е “- да подкупят правителствата си да им ги извадят от джоба на данъкоплатците”

    Reply
  3. Кирил

    Аз имам няколко въпроса:
    – Тези банкери в цял свят направиха големи поразии – Исландия стана същото въпреки че беше развита страна, без корупция, със висок стандарт. Приватизираха им банките и за по-малко от 10 години се оказаха с дългове които не могат да изплатят посмъртно. Какво стана там с виновниците и как се реши проблема там?
    – Португалия, Испания, Белгия там какво е положението?
    – В Америка банкерите и умниците от Уолстрийт като сгафиха, каназаха ли ги или взеха от нормалното население пари да ги спонсорират?
    – В някой от случаите има ли наказан?
    – Има ли шанс в Гърция да го направят същото.
    – Гърците като имаха 13та и 14та пенсия и заплата откъде намериха пари – от бюджета или от кредит? Защо ги оставиха да се стигне до тук – не само тези които са им давали пари но и техните политици и банкери?

    Reply
  4. Пешо

    абе не е като обикновеният грък да е видял малко. Точно абсурдния държавен сектор и система от привилегии за държавни служители са една от причините. Четох, че *средната* заплата в железниците им била 6000 евро. А още преди време министър на транспорта беше казал, че ще е по-евтино железниците да затворят и всички желаещи да ги превозват с такси, отколкото да ги оставят да работят и да трупат загуби. Частния сектор също е в голяма степен абсурден и базиран на привилегии (с т.нар. затворени професии), а не на конкуренция. Т.е. Гърция си е една социалистическа икономика. А правителствата там от десетилетия откупуват престоя си на власт като не променят и дори увеличават абсурдите в икономиката, толерират масовото неплащане на данъци и т.н.
    След като заслепени от алчност банкови мениджъри са отпускали заеми срещу големи рискови премии (и вървящите с тях бонуси) , въпреки че им е било ясно какъв огромен риск поемат, сега загубите трябва да понесат банките. И съответно акционерите им да станат по-внимателни какви мениджъри избират, и да ги следят изкъсо. Но по вероятно е сметката да платят всички, чрез печатане на пари и обезценка на еврото. Това е с едно изречение идеята на последния ‘голям план’ за спасение.

    Reply
  5. Шapкан

    ще се усетите вие, че системата е порочна и в червата си и никаква козметика не може я промени към по-“добро”.

    Reply
  6. Кирил

    Печатането на Евро не е толкова лесно. Все пак Евро не може да се печата само от Гърция, а в западна Европа няма да плащат чужди сметки, особенно на алчни балкански страни.
    Ако им отпуснат заем после много ще им извиват ръцете.

    Reply
  7. Пешо

    @Кирил – всъщност печатането на евро е лесно. Не за гърците, но за тези, които са заинтересовани да си приберат безмозъчно раздадените заеми. А те са силни.
    Ясно е и за най-глупавия, че Гърция не може да си върне дълговете – и като резултат някой трябва да загуби една огромна сума пари. Тоя някой може да е или алчните и малоумни заемодатели, или всички европейци. Понеже алчните и малоумни заемодатели имат лостове за влияние, дълговете ще се ликвидират с печатане на пари, т.е. ще ги платят всички европейци чрез обезценяването на спестяванията им.
    Гражданите в западна Европа естествено не искат да плащат чужди сметки, но банкерите в западна Европа искат гражданите на западна Европа да платят чуждите сметки – щото иначе няма кой да ги плати.

    Reply
  8. Славо

    Не разбрах само защо сме като скачени съдове. Знам, че в България има много гръцки инвестиции, които може да се оттеглят. Има много гръцки банки, които може да фалират. Това обаче защо е зле за нас? Тъкмо отваря възможност на Българските банки да се възползват от възможността на пазара и да финансират локалния бизнес, което за нашата икономика си е супер.

    Би ми било интересно да чуя твоите аргументи за скачените съдове.

    Reply
  9. glavolog

    -Здравеите за първи път пиша в този блог, темата ми направи впечатление и затова бих искал да взема отношение по нея:
    -Първо наказани банкери в световен мащаб няма и няма и да има това е сигурно.
    -Второ съм съгласем с Г. Гачев че България и Гърция са като скачени съдове, но тъй като в техния съд има много повече вода, вярвам че при една несигурна икономическа ситуация там, част от водата ще почне да прелива към нас – потвърждение за това са репортажите по телевизията, за голям процент ръст на регистрирани гръцки фирми у нас през последните 1-2 години.
    -Замислете се ако вие сте бизнесмен, и искате да запазите и умножавате парите си къде бихте инвестирали, в страна с изключително несигурна икономическа ситуация или в някоя която има отноително стабилна икономика и почти безплатна работна ръка.
    -Разбира се това мое твърдение не важи за всички сектори и винаги ще има изключения но като цяло мисля че съм прав.
    -А за това кои ще плати баницата мисля че всички граждани по един или друг начин ще я платят, реалността в световен мащаб доказва тези мои думи.
    П.С
    -Славчо в България отдавна няма български банки.

    Reply
  10. JJ

    Хайде да видим какво стана тук и какво видях аз:
    1. Банките раздаваха потребителски, ипотечни и инвестиционни кредити като луди. Ефира трещеше от реклами, а кредит се взимаше и върху някакви виртуални (черни доходи).
    2. Дойде “кризата” и слава богу навреме преди тотално да са набутали в ръцете на много хора в пъти повече пари отколкото могат да плащат като вноски. За Испания, Ирландия, Исландия и някои други вече бяха успяли да си изпълнят таргетите.
    3. Криза. Спряха абсолютно всякакво кредитиране , оставиха бизнеса без пари и го потопиха. Оказа се че са раздали много лоши кредити наляти в бетон и тухли и някакви арх. визуализации на сгради – красиви кооперацийки обградени само с поршета и мерцедеси около които обикалят веселите собственици със своите деца.
    4. Ха сега какво правим – ами като във всичко – разпределяме тежестта на тъпотията си върху всички наши лоялни клиенти – вдигаме лихви без предупреждение по кредитите, вдигаме таксите за всички банкови услуги, за теглене от банкомат и общо взето всичко от което можем да вземем някой лев.
    5. Прибираме имуществото на потопените бизнесмени, което вече е изплатено в голямата си част от тях и го продаваме на % от пазарната цена. Останалото недвижимо го пишем в книгите за провал и го кътаме за бели дни. Защото по 1000Е/кв не можем да го продадем и ще отчетем загуба. Банката загуба не обича, тя е вредна за премии, бонуси и тийм билдинги. Лошите имоти и активи са си там. Те са непродаваеми.

    Всички плащаме за тъпотиите на банките – но това е и една обща глупост. Нямаме финансова култура. Взимаме защото ни дават, не си правим дори прости сметки на приходи и разходи. Познавам много хора изтеглили кредити за ремонт на апартаментите си , купили си плазми, климатици, хладилници и кухни на изплащане (при налични към момента макар и стари моделИ), които сега се чудят какво да правят.

    6. Банките излязоха от кризата и почнаха да звънят, да си правят срещи и да зарибяват нови жертви. Пуснаха и рекламите за кредити. Колелото се върти.

    Reply
  11. Славчо

    за скачените съдове -ок. но някак си не ми дава радост идеята да има все повече и повече гърци работодатели у нас. ако ще да се нарече историческа обремененост или всякак

    Reply
  12. Григор Post author

    @Славчо: За мен неприязънта към гърка работодател идва най-вече от как се показаха гърците работодатели тук през последните 20 години. А причината да се покажат така е, че просто в България навлязоха най-напред мошениците и боклуците от Гърция. Същата е, заради която пък ние се представихме зле в Западна Европа – там отидоха най-напред престъпниците ни. Всеки народ си има и утайката, и каймака.

    А за скачените съдове – Гърция не само дава работодатели, тя е и пазар за много български стоки. Ако жизненият стандарт там се срине, този пазар ще изчезне. Не е хубаво, нали?

    Reply
  13. emo

    Има български банки, ПИБ, ЦКБ и някакви по-малки за които сигурно никой не е чувал

    Reply
  14. emo

    това че са български обаче не виждам какво ще ни огрее, не мисля че националността има голямо значение за един банкер…. всички опрерират на един и същ принцип

    Reply
  15. Шapкан

    скачеността на съдовете е от едината монетарна система на ЕС – като начало.
    Левът пък е фиксиран към еврото.

    ако не сте забелязали, и нас ни гласят за курортно-полицейска зона, каквато е Гърция – без значимо собствено производство, зависими от вноса. И, разбира се, като заградителен отряд срещу емигранти и бежанци.

    малко офтоп, извинявай, Гриша, но понеже е актуално, а съм хремав и зъл, та написах те това: http://sharkannht.blogspot.com/2011/09/blog-post.html

    и още нещо по темата – приходите ЗА ДЪРЖАВАТА много слабо огряват населението на страната. Е, да, от буджетните приходи се изплащат социални помощи. За какво ли ми напомня? Ами за лумпените в древен Рим, плебеите със статус на римски граждани, върли привърженици и крепители на властта тъкмо заради предоставяните им хляб и зрелища.
    Това е то “социалната” държава – поощрява паразитизма и поставя в зависимост от себе си човешки маси, които после може да насочва накъдето й скимне.
    Да, ама този тип държава фалира, защото едрият бизнес вече е по-силен от държавите. Затова им отрежда ролята на местни полицейски участъци, които да се надпреварват да осигуряват най-добри условия за финансовите акули.
    Къде остават интересите на обикновените хора?
    Смешен въпрос.

    Reply
  16. Веселин

    Здравей Григор,

    Аз съм Веселин от блога за ОКР. Там бяхме на твоя територия, тук сме на моя територия. Аз освен, че съм инженер, както вече ти казах, съм също така и икономист и от 20 години се занимавам с управление на пари. Ти си интелегентен човек и за това сигурно разбираш, че човек не бива да се изказва по всякакви теми, дори по такива , за които няма грам образование. Не го прави. Ще ти кажа само, че е много трудно да определиш къде е границата, при която можеш да решиш, че един човек не може да си върне вече дълга. Сигурно си чел, че японците бяха първите, които когато един човек задължнее пред банката, започват всяка сутрин да му се обажда по телефона, за да го попитат как се чуства и следат всичко каквото става с него. Човек, който не се е занимавал с това не може да го разбере. Говоря за конкретен човек, а какво остава за голяма фирма, а какво остава за цяла държава. Не твърдя, че няма световна манипулация на пазарите, но за хора като теб е по-добре тя да се пренесе в сферата на литературата, в която знам , че също си добър или поне на масата с приятели.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Веселин: Много е лесно да кажеш само “Ще ти кажа само…” – кажи малко повече, де. Ще го прочета с много удоволствие.

    Щом си убеден, че нямам “грам образование” в икономиката… 🙂

    (Подсетка: блогът за ОКР е точно същият този. 🙂 )

    Reply
  18. Веселин

    Ти явно не ме разбра. Аз не бих си позволил публично да обсъждам дали трябва да се наливат пари в Гърция, дали ще се разпадне европейския съюз, в каква посока ще отиде долара /макар че колегите често ме питат какво мисля по въпроса/ просто защото смятам, че не притежавам такава информация, която да ми позволи да направя аргументирано изказване. А иначе може само да си чешем езиците на масата . Ти щом смяташ, че от всичко разбираш – действай. Нямам за цел да се заяждам с теб. Специално за ОКР много ми помогна. Просто не си падам по специалисти по всички въпроси.

    Reply
  19. Веселин

    Би могъл да намериш подходящ събеседник за такива разговори в лицето на Сашо Диков или проф.Вучков, например.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Веселин: Един момент. Ако имаш достатъчно познания, за да ме обориш, това е едно нещо – давай ги, ще се радвам да ги прочета. Ако обаче просто не те кефи идеята някой да разбира от повече от едно нещо, това е съвсем друго – не го пробутвай за информираност и запознатост с някаква територия.

    Reply
  21. Веселин

    ОК прав си. Но само като уточнение, че не ме кефи някой да разбира повече от едно нещо, ще кажа, че моите хобита са свързани с кино , литература и изобразително изкуство, и нямат общо с моето образувание. Има хора професионалисти в киното, които казват, че не са виждали човек, който не е професионалист да знае толкова много. Но така или иначе не искам да споря. Продължавай да си вярваш.

    Reply
  22. Веселин

    Понеже си “мара подробната” и за теб има гогромно значение дали е блог или пост, или нещо друго, съм длъжен да си поправя правописа на думата образование, че иначе ще кажеш ” този неграмотник ли ще ми дава акъл”?

    Reply
  23. Григор Post author

    @Веселин: Ама чакай, защо ми се ядосваш така? Аз само поисках да си подкрепиш становището с някой аргумент все пак. Само с претенцията “това е мой терен, ти нищо не разбираш и нямаш грам образование” не се стига далече. Дай някакво свидетелство, че реално имаш някакво понятие от нещата. 🙂

    Reply
  24. Веселин

    приключвам, тъй като изобщо не обичам да споря, още повече да се заяждам. Ако погледнеш по- горе, ще видиш, че още в началото казах, че не разполагам с достатъчно аргументи, за да изказвам някакво становище. Но също така казах, че едва ли има човек, който да може да прецени, какво трябва да се направи, със сигурност. Ако проследиш например някои изказвания на Джордж Сорос ще видиш, че те са по-скоро манипулативни, отколкото аргументирани. Друг финансов гений Уорън Бъфет, който не се изказва много, много първоначално по време на кризата загуби, ако не се лъжа към 20 млрд. долара, но след това си ги върна и с горница. Всеки да си прави изводи.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *