Причините за земетресението

Днес цял ден слушам и гледам дискусии каква ли е причината за земетресението край Шабла.

Имаше най-различни тези. Особено ме впечатли тази, че земетресението е резултат от сондирането за шистов газ в района. Изпитвам дълбоко уважение към досетилите се да я издигнат. За съжаление обаче, като привърженик на неоспоримите истини и разобличител на мръсните конспирации, съм длъжен да предупредя тези без съмнение добросъвестни, но наивни природозащитници – подвели са ви! Заблудили са ви! Истинската причина е съвсем друга!

А тя е: земетресението е резултат от отглеждането в Добруджа на ГМО. Въобще и не помисляйте да ми се смеете – само издавате некомпетентността си в областта на генотектониката. Ето истината, каквато е:

През последните години в Добружа масово се отглежда ГМО рапица, и то предимно от най-зловещия и най-модифициран сорт “Канюла”. Тъй като е манипулиран да съдържа неприродно високо съдържание на растителни мазнини, които не може да удържи в себе си, този сорт капе върху почвата генетично модифицирано рапично масло, пригодено за гориво-смазочни цели. Маслото се просмуква в дълбочина, по хода на естествените пукнатини в земната кора, и стига до цепнатините между земните тектонични блокове, които се трият и притискат едни други. Като подобрява хлъзгането между тях, ГМО маслото улеснява движението им един спрямо друг, и оттам напоследък опасно зачестилите земетресения в Добруджанския регион. (Епицентърът на земетресенията се оказва извън брега, тъй като течението на подземните реки отнася част от маслото към морето.)

И това е само малка част от истината. Под цяла Добруджа има огромно сладководно езеро, на което се държи водният баланс на тази област. Всички жители там пият от тази вода, реките извират от нея и цяла Добруджа се полива с нея. Просмуквайки се в земята, ГМО маслото попада в това подземно езеро, а оттам във водата за пиене и поливане. Логичният резултат е, че ако в Добруджа се засади не-ГМО рапица, заради поливането с ГМО-заразена вода тя също става ГМО – генетичната зараза се разпространява. И това е най-малкият проблем! Чрез тази вода модифицираните рапични гени попадат също така в другите растения, садени там, например в житото – изобщо не се чудете, ако хлябът “Добруджа” ви мирише на бензин. Нещо повече, тези гени попадат и в поените с водата домашни животни, и правят месото и млякото им негодни за консумация. Изследвания на руски учени сочат, че ушите на отглежданите в Добруджа крави за последните 10 години са придобили форма, 50% по-подобна на рапични листа. И като за капак, тези гени попадат и в хората в региона! Разполагам с изтекла информация, че правителството прикрива резултатите от ужасяващи изследвания, и че тайно пробутва в храната на добруджанци лекарства, които да им пречат да започнат да консумират нафта и двигателно масло.

Уви, тези мерки не могат да ни предпазят от неминуемата катастрофа. Мой колега само преди месец се върна от Добруджа и разказа ужасяващата история на фермера Панталей Христозов. Като умен и наблюдателен българин, той бързо забелязал, че орната му земя е богато напоена с нещо, което горяло и топлело чудесно. В неосведомеността си той го взел за нефт, без да подозира, че всъщност е генно модифицираното масло на рапицата, която сади. И която неизвестни лица с английски акцент му пробутали с огромна отстъпка и обещания за нечувана реколта. Неосведоменият за ужасите на генетиката нашенец използвал буците пръст като гориво, за да сготви жена му вечерята (за която не смогнал да се прибере поради обществена заетост). Какъв бил ужасът му, когато съпругата и децата му на следващия ден се били превърнали в рапични стръкове, вкоренени на двора… За съжаление, колегата ми беше така непредпазлив да разкаже за интервюто в по-широк кръг на познайници. Очевидно сред тях е имало правителствени агенти, защото още на следващия ден той бе прибран в лудница, където започнаха да го тъпчат с лекарства за промиване на мозъка и забравяне какво е видял. Даже вече му бяха изфабрикували история, че е луд от години – нещо, което той е отричал при всеки повод, и често ни е предупреждавал изрично, че не е.

Отглеждането на ГМО рапица в Добруджа има и друг съсипващ околната среда ефект. Водещи американски учени са открили, че прелетните птици над Добруджа непрекъснато намаляват през последните години. Причината е, че рапичните мутанти тайно ги дебнат и ловят, за да захранват неприродната си извънмерна нужда от хранителни вещества. Тъй като са растения, те заравят и разлагат костите на хванатите птици, като източник на минерали – затова не остават видими следи. А тъй като вследствие на усвояването на птича ДНК са развили и птичи поглед, ГМО рапиците отдалеч забелязват опитите хищничеството им да бъде проследено и при наблюдение старателно се преструват на обикновени растения. И тъй като прелетните птици рано или късно ще свършат съвсем, генетичните мутанти без никакво съмнение ще насочат апетита си към единствената друга храна наоколо – естествено, нас. Като се има предвид интелигиентността и координираността им (въпреки всички наблюдения никой не е успял да ги издебне как ловят птиците), без никакво съмнение срещу тях няма да бъдат взети мерки, преди да е станало твърде късно и всички да сме се превърнали в тяхна храна.

Най-сетне, отнасяният в Черно море ГМО продукт оказва смразяващите си ефекти и там. Заради него Черно море преживява такъв невиждан вреден цъфтеж, че Световната картографска организация препоръчва то да бъде именовано на картите като “Цветно море”. Съответно, количеството сероводород във водите му се покачва от ден на ден и съвсем скоро ще достигне повърхността, а след това ще се надигне някоя тиха нощ над нея като облак смъртоносен газ и красивите крайбрежни български градове ще бъдат изтровени. Малкото оцелели българи ще бягат към планините, където с ножове и камъни ще се избиват за възможността да застанат на по-високо и да спасят живота си за по-дълго. А съседските държави ще гледат доволно през границата, ще изчакват да завземат опустялата българска територия и ще си взимат поуки защо не биват да садят ГМО. Без да се досещат, че отровената със сероводород вода на Черно море ще прелее и в Средиземно, а оттам и в Световния океан, и ще унищожи цялото човечество.

Но темата на това предупреждение е ролята на ГМО във вчерашното земетресение – а тя далеч не се изчерпва само с улесняването на движението на земните пластове. Само преди дни смесен френско-английски научен екип обяви резултатите от дългогодишните си изследвания в Добруджа. Ето извадка от монографията им, спешно изпратена за публикуване в ноемврийския брой на “Нейчър”:

Отдавна е известно, че през Динозавърската ера Добруджа е била центърът на обитаемия свят, най-плодородната и развита негова област и люлка на всички господстващи видове, включително на динозаврите. Това е мястото, където те са живели най-дълго и са се развили най-много. Затова дълбоко под Добруджанското плато лежат затрупани най-многото кости на най-големите динозаври, живели някога на Земята.

В една нормална държава те биха търпеливо очаквали мъдрите палеонтолози да ги разкопаят, класифицират и изложат в най-добрите музеи на света, на пълно с гордост и достойнство място. У нас обаче единственото, което достига до тях, е отровното, антиприродно и кощунствено ГМО рапично масло. То се просмуква в тях и модифицира гените им, като им придава растителни качества. След достатъчно модифициране тези огромни кости неизбежно поникват и започват да растат към повърхността, размествайки земните пластове по пътя си. (Именно това е причината за вчерашното земетресение – на смазването и раздвижването на пластовете се дължи земетресението отпреди 2 години пак там.)

Това не са само предположения. В работата си учените неведнъж са установявали контакти с работещите непосредствено край тях сондьори на “Шеврон” и неофициално са научили, че сондите неведнъж са се чупели при натъкване на филизи на динозавърски кости, всяка година все по-близо до повърхността. Въпрос на още само година-две е тези филизи да се покажат, да цъфнат и вържат и да започнат да раждат ужасяващи количества гигантски динозаври. Какво ще стане после знае всеки, гледал сериала “Джурасик парк”.

И всички тези настоящи и неминуеми бедствия се дължат на само един от антиприродните и античовешки ГМО продукти – рапичното масло! А помислете колко още други не са изследвани с такива подробности и зловредните им ефекти още не са известни докрай. Помислете за картофите “Амфора”, генетично модифицирани да наподобяват древногръцка керамика с цел улесняване на производството на ментета. И не са само те – не се ли досещате какво всъщност иде да рече слоганът “Баща ми е картоф от Самоков”, пробутван под маската на реклама?… Ами царевицата с гени от микроби, уж да я пазели от вредители? Помислете логично – дали тя не освобождава в организма ни микроби, като я изядем? Не освобождава, ама друг път!

… Уви, обемът свободно място на сървъра, на който се хоства този блог, е ограничен. Затова не е възможно тук да бъдат изложени и малка част от всички злини, чрез които ГМО застрашават човечеството. Крайно време е обаче да защитим непоколебимо лозунга “ГМО – враг на Шабленска селищна система!”. И да започнем унищожаването на генетично модифицираните организми, генетичните манипулации и изобщо генетиците веднъж и завинаги. Преди те да са унищожили нас.

46 thoughts on “Причините за земетресението

 1. Богданов

  То това като “Лабораторните хроники” – до един момент се смееш, в друг се озъбваш. Честно казано нямам статистика за рапицата, но това лято като си ходих по нашия край все жито гледах насадено.

  Reply
 2. Богданов

  Сега поверих в Е-бей. Цената на динозавърските кости е такава, че ако почнат да ги намират, няма за какво да сеят рапица…

  Reply
 3. Божо

  Хи-хи 😀
  Ако това го беше публикувал оня …… windowsnikolai представям си колко добитък щеше да нацвъка “свежо” отдолу и да се вайка, колко страшна конспирация ни клати…

  Това за “динозавърската ера” особено кърти …(миФката, храма, к’вот дойде 😀 )

  Reply
 4. gezatop

  Това е поръчкова статия, писана под диктовката на злодеите – конспиратори от Шеврон! Тя цели да представи сондьорите като невинни агънца, съдействащи на прогресивните учени. ТОВА НЕ Е ВЯРНО! Дори слабо запознатите със световната конспирация срещу Българския народ са наясно че сондажните кладенци с хоризонталните си разклонения са част от плана за ускорено достигане на маслото от ГМО рапица до пластовете с динозавърски кости. Не се поддавайте на злостните козни на империалистичните прасета – ние трябва да стоим в единен фронт срещу конспирацията!

  Reply
 5. lammoth

  Чувствам се малко гузно, но ще си призная 😳
  Вчера ядох малко повечко боб (вероятно ГМО-боб) и не можах да се стърпя 🙁 Човещинка е все пак 🙂 Съжалявам че насочих свтите порти към Шабла 😳

  ПС Статията наистина е култова 🙂

  Reply
 6. asktisho

  Голем си, бате, голем! 🙂 Евала! Колко хубаво е да прочетеш един хумористичен текст – глътка чист въздух на фона на цялата параноя, която се носи из въздуха наоколо в Добруджанско. 🙂 Според мен, ще измрем от депресията и от собствените си страхове много преди рапицата, сондите и шистовият газ да ни довършат. Което не прави опитите да сондираш на 5 км дълбочина в земетръсен район с потенциал 9-та по Рихтер по-леко малоумен, де. Но ти с тези филизи на динозавърските кости, които всеки момент щели да се покажат на повърхността направо ме разби! Още си трия сълзите от смях. Шест за срока и шест за годината, Гачев!

  Reply
 7. дони

  чудя се дали не си оцапал гащите в напъните да бъдеш забавен и оригинален 🙂

  Reply
 8. Шapкан

  смеете се вие, ама: http://sm.a-bg.net/2011/09/29/ekologiya.htm
  на ред е данъчно облагане на пръдните заради съдържанието на метан в тях. Вероятно ще ни монтират клапани с чип за отчитане на количеството изхвърлян газ. Естествено, чипът ще бъде безжично свързан с НАП… стига някой кабелен оператор да не спечели конкурса за държавна поръчка и тогава връзката ще е жична…
  И докато законопослушните граждани ще се примирят в името на “националния интерес”, кравите, козите, овцете и други четирикраки трудно ще разберат висшата необходимост от чипове в задника…

  Reply
 9. Eneya

  Вече успях да видя цитати от този текст използвани като някакви доказателства за верността на ужасът “ГМО”….
  От друга страна… какво ли се изненадвам. Две трети от коментарите в блога на ‘Истината такава, каквто можеше да бъде” му се заяждат, че твърденията не отговорят на истината. 🙂

  Reply
 10. Славчо

  никой не е познал истината.
  сеизмолозите отвръщат на удара! в резултат на намаляване на заплатите в бан, земните пластове се разбунтуваха.това е. всичко друго е инсинуация!

  Reply
 11. Pingback: Новите талибани | Blogatstvo.com

 12. Marfa

  Не мога обаче да не отбележа, че не си засегнал проблема с влиянието на ваксините, което е в пряка корелация с честотата на използването на ГМО в световен мащаб. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече нараства потребността от консумация на ГМО, което, както вече бе казано, води до изместване на тектоничните плочи, че и до по-страшни работи. Нещата са взаимосвързани… >.<

  Reply
 13. Григор Post author

  @Богданов: Спокойно, те вече никнат сами…

  @Божо: То и сега не пречи. 🙂

  @дони: Не изисква никакво усилие – достатъчно е да слушаш “специалистите” наоколо.

  @Eneya: Къде, че да се повеселя и аз? Че докато пишех това, ми се плачеше…

  @Marfa: Нали трябва да има за какво и другите да пишат?

  Reply
 14. Алекс

  Има и теория, че хора облъчени от GSM антените са пикали бензин близо до мястото на епицентъра (а те са са си жив ГМО) и това е предизвикало земетресението, ама не им пукало за другите, защото и без това умирали от рак.

  Reply
 15. ~!@#$%^&*()_+

  сичко хубаво ама си защо си пропуснал да споменеш за влиянието на гмо върху глобалното затопляне и от там върху вулканичните изригвания и земетресенията, признай си кого прикриваш!!!

  а за който не вярва – ето http://e-vestnik.bg/8893

  Reply
 16. Жилов

  ГМО + шистов газ = APOCALYPSE NOW

  “Срещу глупостта самите богове напразно се борят” – кой би предположил, че глупостта ще е точно обратното на това, което Азимов е писал.

  Reply
 17. JJ

  Забравяте за HAARP, любимото оръжие на конспираторите. Само то е виновно за всичко!
  Моята хипотеза е че посланник Джеймс Уорлик се е напушил с хубава българска тревица и по грешка пуснал грама да се стреля по Добруджа.

  Reply
 18. байГроздан

  ГМО… шистов газ… GSM-и… Билденберги… HAARP… глобално затопляне… глупости….
  истинската причина за това земетресение е толкова очеизбодна /даже очебъркална/, че нищо чудно че никой не и е обърнал внимание…
  Разбира се,че това са тайно кацащи кораби на извънземни които ще ни поробят към края на 2012 година…

  Reply
 19. Некаква

  Толкова много време изхабено в иронизиране на нещо, чийто замисъл единствено и само, е да се накарат КУП КУХИ БЪЛГАРСКИ КРАТУНИ ДА ПОРОВЯТ И ПРОЧЕАТАТ -ЩО Е ТО ШИСТОВ ГАЗ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА УНАС?!! Време, което можеше да е полезно изразходвано, в четене на материали по темата от вън и информиране какво, къде и как се случва?! Жалко, това трябваше да са младите ни “учени” хора, с акъл, а и те като старите “вампири” първо търсят политиката и клюката, а за истината … е, само ако стане време между плюнките или когато ни потече от чешмата – тогава ще му мислим!
  Как пък никой не се зарови да види, че тъпа Полша е написала СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН С ЦЕЛ РЕГУЛАЦИЯ ОПАЗВАНЕ И СПЕЦИАЛНА ЗАЩИТА ОТ ЕКОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ СВЪРЗАНИ С ПРОУЧВАНЕТО ЗА ШИСТОВ ГАЗ, а нашите жалки политици, единственото което са направили е да ИЗВАДЯТ МОСВ ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА? Че никой не прави Екологична Оценка на каквото и да е проучване под земята, защото закона е от преди 1000 години, а тогава едвам са стигали до 200м? Защо не си извадите “учените носове” от зад*ика и да видите, че това което е в главите на учените е ИДЕАЛНИЯ вариант, но той на практика не се случва НИКОГА, ако фирмата може да го заобиколи за по-евтино?! Защо глобата за евентуално замърсяване е 100 000 лева?! ЗАЩО НЕ ЧЕТЕТЕ ПИТАМ?ЗАЩО?! Или вие ще живеете на Марс?
  Какво ли пък се хабя да обяснявам, на група която онанира от кеф, четейки празни словоблудства, вместо да се просвети?!!! Явно нов вид ЕНИЧАРИ са плъзнали по Земята Българска …
  Хай сполай ви!

  Reply
 20. Григор Post author

  @Некаква: Май е време пак да пиша за синдрома на Дунинг-Крюгер… 🙁

  Reply
 21. Некаква

  От пръв поглед е видно, че си страхотен експерт по въпроса за синдрома на Дунинг-Крюгер! Не лишавай драгите читатели, от възможността да пият вода право от извора! Къде ще срещнат друг поразен, готов да им разказваот първо лице, единствено число?! Не губи нито минута, а сядай да пишеш, защото четенето е трудна работа – особено когато материала е достъпен, а проверката му не изисква много време 🙂

  Reply
 22. Божо

  @Некаква – нещо срещаш затруднения с мисленето. Няма страшно – това при 90% от природонаселението се наблюдава за съжаление. Щом види някоя дума, индивидът реагира като кучето на Павлов по определен начин, без да се опита да помисли, за какво всъщност иде реч.

  Айде да обясня, щото съм добричък.

  В статията на Григор не става въпрос за шистовия газ и за методите на добиването му. Нито дали се използват отровни химикали, нито дали има опасност от отравяне на почвата и водите.

  Става въпрос за нелепите твърдения, че проучването за шистов газ е предизвикало земетресението в района на Шабла, който е известен от край време като сеизмичен и където стават често земетресения. Общо взето на 10 години има поне едно слабо, а понякога и по-силни.

  А земетресенията от 31 март 1901 г. които са били 7.1 и 7.2 по Рихтер, те пак от шистовия газ ли са предизвикани? Или може би са знаели за бъдещите проучвания след 110 години и са треснали тогава.

  Айде първо да четем и да помислим, какво е “искал да каже авторът”, преди да се излагаме, че не е смешно, а е жалко.

  Reply
 23. Longanlon

  омг бих предпочел “земята българска” да няма такива спасители, а да е в ръцете на споменатите “еничари”

  Reply
 24. Шapкан

  “земята българска”…
  с какво ли се различава тя от коя да е друга, присвоена на думи земя?

  национализъм и екология – кофти смес

  Reply
 25. Кал

  Материалът забавлява, дума да няма. 🙂

  Сега няколко вторични поуки:

  1. По повод на коментара на Eneya, че вече те цитират там-насам:

  Аз имах предвид същото, като стигнах до този ти коментар:

  Не искам въобще да чуя за теб повече. Ще ида да агитирам срещу теб, въпреки всичкото си нямане на време. Оплачи се на арменския поп, и му кажи, че не си си го заслужил открай докрай. И че ставаш за кмет, или каквото и да било, което носи отговорност за който и да било.

  Че няма никога да гласувам за зелените, си прав. Вече. Да участвам в природозащитни мероприятия, когато мога, няма да се откажа – скъпи са ми. Сигурно понеже “не разбирам мотивацията на хората, които участват в тях”. Но видя ли те на някое, ще се махна от него. Не желая да те срещам повече. Ако някой ме свърже с каузи, свързани с теб, ще се срамувам. Има защо.

  Представи си го цитиран и разнасян из мрежата по ^^^подобен^^^ начин.

  Весело е… Или не е?

  1А. По повод на моя коментар (в другата тема) колко хора четат този блог – „средноголяма медия“, както казах:

  Преброяваме в коментарите нагоре кажи-речи всички активни блогъри в категорията „скептици“ (и целия ѝ диапазон – от „разумни“, тоест склонни към слушане на опонента, до „фанатични“, или в светлината на следващия ти пост, „религиозни“ скептици).

  Които пък ги четат още незнайно каква маса народ. Определено голяма, обаче – нали така?

  Поуката е свързана, отново, с отговорността на писаното.

  А моето даскалеене – с напредващите ми години… 😀

  До на живо (надявам се), довечера или утре!

  (Ако успееш да изровиш от кашоните на ЧоБи бройки от „40 години Тера Фантазия“, ей тоя сборник – http://bgf.zavinagi.org/index.php/40_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1_%D0%B7%D0%B0_%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F_%28%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0_%D0%96%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%2C_2008%29

  – моля донеси ги на Фантастивала. Мисля, че са общо 3.)

  Reply
 26. Григор Post author

  @Кал: Уви, не е весело.

  Но още по-малко весело е друго – че дори ти не осъзнаваш, че тези думи имат причина, която ги оправдава. 🙁 Толкова малко весело, че направо няма къде повече.

  Едно е кандидат за кметското място с претенции за демокрация да си няма на идея защо е нужно да е прозрачен пред избирателите си, и че те го избират за да управлява както те решат, а не както той си реши. Друго е обаче – и то ужасяващо друго – негов поддръжник с наистина рядък интелект и добронамереност също да не може да го разбере, и да смята, че такъв кандидат има как въобще да има място в изпълнителната власт. Първото се среща от време на време, макар и рядко. Второто обаче говори за нещо много, ама много страшно. Много по-страшно, отколкото мислех, когато писах въпросните думи…

  Повече – на живо. Ако те интересува.

  Reply
 27. Кал

  Гри, както казах и в другата тема: Ти не разбра защо Андрей Ковачев ти реагира остро – като човек, а не като “политик”. (Миналия път все още бях твърде ядосан за приказки, сега подсказвам: ключът е “неучтиво отношение към непознат човек”.) По-лошото е, че не си направи труда да провериш дали си разбрал (задавайки необходимите въпроси), а направо тръгна да го “храниш”.

  Това е, което аз пък наричам “безотговорност в писането”. Ти – който редовно ползваш фразата “дори ти не осъзнаваш” – осъзнаваш ли какво ти казвам в момента?

  (А че “храненето” ти прерасна в една важна тема за отговорността, сега вече политическата – добре, тя определено си струваше. Но това е отделно и не заличава кофти вкуса, който ми остави началото на разговора.)

  И тъй като темата е наистина дълга, а времето малко – на живо наистина ще е по-добре. Само нека мине заветният 23-и. 😉

  По-нататък може да сглобя още една разработка за проблемите на общуването в интернет.

  Reply
 28. Siff

  Хах! Страхотно! 🙂

  @Божо: Аргументът: “А земетресенията от 31 март 1901 г. които са били 7.1 и 7.2 по Рихтер, те пак от шистовия газ ли са предизвикани?” не важи пред такива. Те направо биха те запитали тържествуващо и с вдигнат пръст): “А ти откъде знаеш, че през 1901-ва там не е имало проучвания за шистов газ?!” 🙂 🙂

  Reply
 29. Pingback: Пещерата на неандерталеца » За вас, идиоти!

 30. Григор Post author

  @skoklyo: Както казва Голдейкър, няма толкова абсурдно становище, че някой титулован да не се подпише под него.

  В доклада си казват, че ситуацията е “изключително рядка”, но дори това не ми звучи убедително. В условията на подземна тектонична активност вероятността тектонично напрежение да бъде отключено чрез мощност над 1/10 от тази на тектоничното напрежение е напълно приемлива. Да бъде отключено от мощност 1/100 от тази на напрежението обаче е сравнително по-рядка. Да бъде отключено от мощност 1/1000 от тази на напрежението е изключителна рядкост. По-малка е вероятно да го отключи само ако е било на ръба така или иначе, и е щяло да стане и само в срок от дни до часове.

  А мощностите на тектоничните напрежения са огромни. Ако ги сметнеш в тротилов еквивалент, ще установиш, че 1/1000 от това количество тротил надали може да се побере (на достатъчна дълбочина) в сондажната дупка. А хидрофракингът развива мощности, много по-ниски от тези на тротила. Вярно е, земетресение от 1.5 по Рихтер си е на практика кръгло нищо на повърхността, но дори то е бая тонове тротил като мощност. Земетресение от 5.5 по Рихтер пък вече е 10 000 пъти повече мощност…

  За голямо съжаление. Защото да имаш дори ежедневни земетресения от 2-3 по Рихтер е далеч за предпочитане, отколкото на 30 години едно от 6 по Рихтер. Ако са по-дълбоко от 2-3 километра, земетресенията от 2-3 по Рихтер я се усетят изобщо, я не. Това от 6 по Рихтер… 🙁 Затова, уви, няма как да използваме сондиране за шистов газ, за да облекчаваме периодично натрупаното тектонично напрежение. Щеше да е небесна благодат, ако имаше как, но няма.

  Reply
 31. skoklyo

  Григор, лично аз не бих нарекъл абсурдно което и да е становище на тема, по която не съм компетентен, а дори и да съм, абсурдността е въпрос на доказване, не на привиден “здрав разум”. Ти очевидно имаш сериозни познания по въпроса и думите ти звучат логично, така че съм съгласен с казаното от теб. Но същевременно съм сигурен, че докладът на хората не е една страница, определено са компетентни по въпроса и със сигурност са се постарали да звучат логично и убедително, така че съм принуден да се съглася и с тях 😀

  Изглежда малко абсурдно да се приемат едновременно две противоположни становища, но в такова положение човек може да заеме категорична позиция единствено по два начина: или като замижи и избере напосоки, или като се захване със сериозно четене и анализиране и стане достатъчно компетентен по въпроса, стига да разполага с необходимото време и капацитет.

  Това е положение, в което всички хора изпадат на практика ежедневно и най-често хващат първия, по-лесен път, като за оправдание се нагълтват надве-натри с едностранчиви факти и теории или направо с псевдонаука, понеже е формулирана достатъчно убедително и/или авторитетно, а рядко някой може да си позволи подробен анализ и запознаване с материята. Тоест, това, което твърдиш ти и онова, което твърдят ГМО-противниците, на практика е с еднакъв шанс за истинност в очите на обикновен човек.

  Пък и виж какво пише в Уикипедия, човешките сондажи изглежда имат някакъв шанс да предизвикат земетръс дори без употреба на взрив:

  The United States Geological Survey (USGS) reports that “Earthquakes induced by human activity have been documented in a few locations” in the United States, Japan, and Canada; “the cause was injection of fluids into deep wells for waste disposal and secondary recovery of oil, and the use of reservoirs for water supplies.”

  Дори и в случая да се касае за нещо съвсем различно като технология, самото съжителство на думите “сондаж” и “земетресение” кара червената лампа в главите на хората да почне да мига, и едва ли е справедливо да бъдат обвинявани за това.

  Reply
 32. Григор Post author

  @skoklyo: Уви, съжителството на думи наистина светва червени лампи в главите дори на нормалните хора. И много по-уви, единственият начин човек да е реално компетентен по даден въпрос е да седне и да научи темата както трябва. (Или да има познат, който да е със сигурност достатъчно компетентен и достатъчно честен.) Това не е непосилен труд, но все пак е много сериозен.

  Възможно ли е всеки да стане специалист по всичко? Не, естествено. Но ако хората реагират по този начин вместо по първия път, няма да се свръхпретоварят. Тежки масови психози не се случват всеки ден, а и ученето е полезно за мозъка. А реагират ли хората с реално учене, разчитащите на първосигнални реакции псевдоучени и мошеници ще повяхнат масово, и масовите психози ще станат още по-редки. Ще може да се посвещават още повече усилия на учене на темите, мошеничествата ще се затруднят още повече, и т.н., “непорочен” 😉 кръг.

  Принципно сондажи наистина могат да предизвикат (микро)земетресения по тези два начина, но те са напълно различни от хидрофракинга като мощност. Голям град има нужда от десетки хиляди, понякога над милион тона прясна вода на денонощие. Ако тази вода се изпомпва от резервоар на 100 метра под земята, земята над него ще се опита да се сляга. Ако породите са меки, ще стане постепенно и без земетресения. Ако са твърди, може резервоарът да се изпразва, и земята над него да рухне в един момент. Ако изпомпването е траяло примерно 50 години, може да са изпомпани над 1 500 000 000 тона вода – сметни каква енергия ще развие рухването на 100 метра породи в получената кухина. Реалистично е да предизвика микроземетресение. При хидрофракинга идеята е да натъпчеш не кой знае колко много вода в сондажната кухина, но понеже е под високо налягане, тя да напука подземните пластове, за да може газът, създаван от реакцията на химикалите във водата с шистите, да излиза по пукнатините към сондата. Пукнатините обикновено са по няколко милиметра до няколко сантиметра широки – няма как да предизвикат осезаем земетръс. Да бъдат генерирани по-широки пукнатини, които могат да отключат трус, е нужна съответно повече мощност, а тя няма как да бъде вкарана през сондата – опираме пак до същото. Ако ще я помпат 50 години (през сонда като за водоснабдяване на милионен град) има как, но… не е същото.

  При хидрофракинга основната опасност е химикалите във фракинговата вода да попаднат в подпочвените води. Ако се използват опасни химикали, е неприятно. Но дали и какви химикали ще се използват зависи от породите, които трябва да се напукат, и вариантите са много. Така че като гол минимум човек трябва да се информира, преди да протестира. Иначе ставаме като онези, дето плашеха хората с говорещи сини зеленчуци…

  Reply
 33. гмо е хубаво

  ям гмо и ми харесва и унищожавам всяко растение в което няма човешка намеса тъй като е несъвършенно като гмо и може да го съсипе

  Reply
 34. Pingback: Шистофрения | blog.doncho.net

 35. banda88

  Тая статия в началото ми се видя перспективна, но към средата ме изби на смях … по едно време четях по 100 пъти да видя дали говори нашега – е не! Жена му и детето се били превърнали в рапица, растения-убийци, крави с листа – леле мале

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *