Дамски гамбит (наопаки)

Надали някой се съмнява, че официалният кандидат-президент на БСП Ивайло Калфин има нещо общо с Георги Първанов. По-малко са хората, които знаят, че пак той стои прикрито зад гърба и на “проекта” Меглена Кунева. (Не отричам, че и без него тя щеше да събере някакъв процент. Именно той обаче я лансира в кръговете, които основно популяризираха кандидатурата й. Дали няма пръст и в убеждаването й да се кандидатира вече не знам.) Оттук, единствено логичното е на втория тур тези две кандидатури да бъдат обединени в една. Защо му е иначе на Първанов да си дава труда за двете?

Целта обаче не е лесна. При около 41% за Плевнелиев, 27% за Калфин и 15% за Кунева (прогнозни резултати към момента, в който пиша това), на балотаж ще отидат Плевнелиев и Калфин. Разпределението на останалите гласове (без тези на Кунева) към тях го очаквам горе-долу по следния начин:

– Волен Сидеров: гласувалите вероятно ще се разпределят около 3/5 за Плевнелиев и 2/5 за Калфин.
– Прошко Прошков: вероятно почти 100% от гласовете му ще отидат за Плевнелиев
– Атанас Семов: креатура на Първанов е (косвено – чрез Алексей Петров), но гласоподавателите му вероятно ще се разпределят горе-долу поравно
– Светльо Витков: бих очаквал около 2/3 от гласоподавателите му да отидат при Плевнелиев и около 1/3 при Калфин
– Алексей Петров: предполагам, че повечето от гласовете за него са купени и ще идат на втория тур за Калфин
– ДПС: неучаствали активно на първия тур, Доган декларира подкрепа за Калфин на втория (при гласоподавателна активност от около 60% това би означавало около 9% от гласовете).

Сметнато много грубо и набързо, това би означавало Калфин да свие с около 6-7% преднината на Плевнелиев и да дойде на 7-8% зад него. Дали гласовете на Кунева биха му помогнали да ги навакса?

Няма начин. Гласоподавателите на Кунева са в голямата си част не особено активни избирателно хора, решили да гласуват за европейската ориентация и новото лице. Плевнелиев / ГЕРБ не пасват особено добре на тези парадигми, но Калфин / БСП пък са в пълно разминаване с тях – тоест, бих очаквал тази категория гласоподаватели (които от тях ще гласуват на балотажа) да се прелеят дори повече към ГЕРБ, отколкото към БСП. Гласуването за Кунева поради лично доверие към нея според мен е много ниско – тоест, дори тя да се скъса да призовава за подкрепа на Калфин, не би му прибавила повече от 1-2%. Иначе казано, Калфин няма шансове да спечели балотажа, дори ако Кунева го подкрепи.

Дали това изнася на Първанов? Задавам отговор, естествено. На хората зад него пък им изнася още по-малко. Падне ли властта на тази мафия в президентската институция, пада ключът към властта й в съда. А падне ли властта й в съда, варианти много. За България някои от тях са добри, други – лоши, но за кадесарската мафия са лоши всички. А Първанов е кръстникът и капото на тази мафия – логично да очакваме от него да се бори да предотврати това развитие. При наличното положение му остава само една възможност. Не зная дали има как да я реализира, но е само тази.

И тя е: Калфин да се откаже и да подкрепи Кунева на балотажа.

Не зная дали Калфин има юридически това право. Логично според мен е да има, но не съм запознат със законовото положение по въпроса. Ако го има, това може да е печелившият ход на Първанов. Електоратът на Калфин е електоратът на БСП – за когото го призоват, за този ще гласува, без загуба на проценти. Разпределението на гласовете за другите кандидат-президенти също ще бъде доста по-благоприятно към Кунева, отколкото към Калфин. При това положение Кунева ще има напълно реалния шанс да спечели изборите.

Какво ще стане в този случай? Не зная. Зависи доколко новата ни президентка ще е съгласна да целува ръка на Кръстника. Най-вероятно няма да има особен избор, все пак дължи изобщо кандидатурата си на него. Още повече, че зад гърба му стои един от най-обучените, въоръжени и непоколебими силови ресурси на света – агентурата на ФСБ. Ликвидирали са неизвестни количества къде по-видни хора, тръгне ли тя да шикалкави, даже няма да я усетят. Германските и френски служби също не са за подценяване, но няма да искат да влязат в открита война с руските от губеща позиция. Така че тя ще е марионетка на Първанов точно както ще му е марионетка Калфин. (Или Плевнелиев – на Бат Бойко.) Поне ако е наясно с положението си и ако е склонна да го приеме. (Ако не е наясно или не е склонна, схемата се проваля – и да я самоубият, полза няма…)

Все пак ми е интересно, ще се осъществи ли “дамският гамбит” наопаки – жертва на офицер с цел произвеждане на бившата пешка и сегашна дама в цар? Ще е доста необичаен ход. Но добрите шахматисти по това се познават, че играят необичайно и нестандартно. И затова печелят.

Ще видим.

40 thoughts on “Дамски гамбит (наопаки)

 1. JJ

  Имаше един анализ, че за Плевнелиев е много изгодно да отиде на балотаж с Калфин. Една среща с Кунева на финала би имала непредвидим изход точно поради протестния вот и хората неодобряващи ГЕРБ като цяло.
  Признавам си такъв сценарий като твоя дори не съм и допускал че е възможно да се развие. Приемам го за възможен, но интересно би било под какъв предлог Калфин би могъл да се измъкне от надпреварата след като категорично заяви че ще се бори на финал до край. Ако просто каже “отказвам се” (ако има такъв вариант) всички ще схванат схемата – ще посочат с пръст Кунева като резервния вот на БСП и тя ще бъде разгромена. Може би момчетата за мокри поръчки трябва да го “обработят” полуинсценирано, но тогава скандала и отзвука от него ще са жестоки.
  Идва ми друга идея – ако евентуално това наистина е гамбит но с друга цел. Ти си политически бизнес ангел и жертваш 300бона за кампания на една умна опитна и много харизматична личност (на мен поне ми се видя такава)…… Тя става популярна…..Прави си партия…. Хората я харесват …..Бойко се дъни …тя обира протестния вот на парламентарните избори … връщат ти се милиони обратно. От една страна много отдалече ми се виждат президентски избори за започване на такъв вариант, а от друга си спомням царя колко пъти посети България, проведе срещи, кани политици в Мадрид и му отне години докато се заговори изобщо за НДСВ.

  Както каза …ще видим.

  Reply
 2. Любо Николов

  За Доган.
  Лично аз много се съмнявам в неговите приказки за подкрепа.
  Знаеш приказката за скорпиона и жабата.

  Reply
 3. Cliff_Burton

  Слабото място в тези размисли ми се вижда следното – ако Първанов искаше Кунева на балотаж, БСП щяха да издигнат доста по-слаб кандидат, който да завърши трети на първи тур. Това ако приемем, че има начин Калфин да се откаже от балотажа, а мисля, че няма.
  А хората, подрепили Светльо, на втория тур вероятно ще са 2/3 негласуващи и останалите подкрепящи почти на 100% Плевнелиев. Трудно мога да си представя точно тези хора да подкрепят Калфин.

  Reply
 4. Григор Post author

  @Любо Николов: Доган може да е всякакъв, но не е глупак – знае кога ще го ликвидират, ако не даде едно рамо.

  @Cliff_Burton: Не вярвам да има как БСП да издигнат по-силен или по-слаб кандидат. Гласуването за техния кандидат е по партиен признак – колкото, толкова.

  @alexander katt: Предимно интелектуални кръгове, свързани по някакъв начин с политиката. Далеч не само свързаните лично с него. Инфото е от мои наблюдения.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Спас Колев: Ако ги вземе и на парламентарни избори – там резултатът й би бил много по-нисък.

  Reply
 6. Морфиус

  @Григор
  Не се ли замисляш какво ще стане когато учениците на Т. Живков докопат всички власти?
  Не те ли хваща поне малко страх, пред перспективата за нови политически милиционерски безчинства подкрепени с политически присъди?
  Само си представи политическа присъда в случая Г. Оряховица например… ще остане ли изобщо някой в тази държава… или ще затворят границите отново?
  От латински към постсъветски модел може да е точно като да лекуваш малария с чума.

  Reply
 7. Шapкан

  … шушукат си робите в бараката кой ще бъде новият им господар и какви надзиратели ще наеме …

  Reply
 8. Григор Post author

  @Морфиус: На българската политическа сцена има два типа политици: ученици на Тодор Живков и съученици на Тодор Живков (в смисъл завършили същата школа). Най-нормално е да предпочитам първите. Особено когато учителят им изобщо не е бил от най-кадърните в школата си, за разлика от някои от съучениците си…

  Да, хваща ме страх от всичко това. Още повече ме хваща страх пред перспективата Бат Бойко да взриви АЕЦ “Козлодуй” за кеф, или да помоли някой да ни бомбардира с атомни бомби. Да не говорим пък как треперя от идеята да покани марсианците да ни завладеят… Коя власт в България последните години не се е оклепала до уши в политически милиционерски безчинства, че да ме е страх точно от него? Кой е по-малко оклепалият се от него, че да го избера – Меглена Кунева? Благодаря, едно НДСВ ми стига… Разликата на ББ от предишните в това отношение е една – от време на време е принуден да гони и истински престъпници.

  Изобщо, ББ ми се вижда полезен не с това, че е по-свестен от другите – не е – а с това, че е в позиция да е принуден да прави някои по-свестни неща, ако не иска да излети от властта (в посока гробищата) по бързата процедура. И най-вече с това, че е некадърен в мафиотството. Писал съм го много пъти преди – старата ни мафия има великолепно инженерирана система, способна не само почти убедително да създава впечатление за “разумна като за България” демокрация, но и същевременно да удържа 100% от властта и извличането на “принадена стойност” дори при сериозни сътресения (всичко по-малко от парламент, правителство и президент на техни противници – само на парламент и правителство се оказва, че противодействат много успешно, чрез съда). Мафията, дето я гради ББ, ще се разпадне за не повече от година-две след като той падне от власт. И дори при тази мърлява работа той не смогва да поддържа впечатление за демократичност – авторитарността му си личи за всеки. Как да не го предпочитам? Как да не го искам на власт поне още един цял мандат (за повече може да успее да изгради мафията си свястно, а за по-малко няма да може да разгради старата мафия)?

  Апропо, за случая Г. Оряховица междувременно научих и още нещичко. Но няма да го пиша тук, защото без да имам документални доказателства, ще звучи като подкана към линчуване на някои хора (или на цяла една професия). Вместо това бих те подканил да се замислиш дали отношението ти към случая не се определя от личен интерес и обвързаност.

  И още едно апропо, не зная дали знаеш, че едно време са лекували сифилис с малария. Просто за маларията е имало лекарство (хинин), а за сифилиса – не. Сигурно ти звучи налудничаво и престъпно? Благодарение на това “престъпно” лечение са спасени животите на стотици хиляди хора. Уви, ние сме в това положение – да лекуваме една мафия с друга. Просто старата мафия не я лекува нищо друго, а Бойковата и сама ще се разпадне, когато той падне от власт. Ще имаме шанс да си изберем по-свестни хора… ако сме дорасли, и не треперим от призраци вместо от реалните опасности.

  Reply
 9. Пешо

  интересна идея която би проработила, но няма да се случи.
  Аз се чудя защо изобщо бекапето издигна кандидат с очевидно нулеви шансове да победи Плевнелиев, а не подкрепи Кунева. Това беше единственият шанс президента да не е от ГЕРБ.

  Reply
 10. Славчо

  вие наистина ли вярвате че ББ с един чист гол устрем успя да стане от пожникар премиер? 🙂 :)))

  Reply
 11. Шapкан

  мафията се лекува с куршумите на въстаналия народ.
  “Лошите” няма да се изтрепят помежду си, рано или късно те се споразумяват (или едната от страните получава по-мощна подкрепа “отвън”). И като се споразумеят… ще обърнат ЦЯЛОТО си внимание към млеко-вълно-месодайното стадо.
  Мераците да изчакаме бурята да се уталожи от само себе си – забравете ги.
  Ще ни доят, стрижат, дерат и колят. Някои може да разчитат да бъдат назначени за “кучета-пазачи”, но понеже по същина остават овце, когато си изработят ресурса, ще послужат за направата на калпаци.

  няма свестни властници. Дано се убедите по-безболезнено в това

  Reply
 12. mdam

  Мен по-скоро ме плаши възможната прикрита близост между Борисов и Първанов. Нямам еднозначни доказателства за нея, затова ще дам противоречивите:
  – (не противоречиво, а по скоро мнение) Иво Инджев мисли така, а той ги разбира тея работи, въпреки личната си пристрастност
  – в началото на мандата на герб имаше едни случки в кабинета на първанов, които според мен бяха театър в две посоки – първо да се отвлече вниманието от нищоправенето на герб, докато народът свикне – т.е. да се успокои сблъсъкът с реалността, второ: да се регистрира дейност от страна на борисов с/у системата, защото въпреки че той хвалеше първанов, хората не го харесват, следователно са били доволни, трето: да се поставят взаимоотношенията в руслото на противопоставянето, така че множеството да не може да си мисли, че играят в общ отбор, а тези които все пак го осъзнаят да изглеждат ненормални.
  – записите от мишо-бирата са в унисон с горните твърдения
  Залога от цялата схема е реализацията на руските енергийни проекти, а първанов е топлата връзка с русия.

  Reply
 13. mdam

  Къде е БСП в горната схема? БСП е станишев, който реализира висок резултат на изборите с Калфин и следователно си запазва поста. Русия играе с 2-ма кандидати елиминирайки численно конкуренцията, създавайки привидно усещането за съществуващ избор.

  Reply
 14. Григор Post author

  @Пешо: Спас Колев намекна вече – след по-малко от 2 години има нови парламентарни избори. Дотогава Плевнелиев надали ще успее да изчисти съда от старата мафия, за да преодолее опитите му да блокира съденето на мафиоти. Съответно, ББ ще може да бъде атакуван, че не си е спазил обещанието да преследва престъпността и корупцията. Ако тогава бъде издигнато подходящо “бушонче” в стил НДСВ, може да отмъкне достатъчно гласове, за да падне ГЕРБ от власт. Отработена нееднократно маневра.

  Ако Кунева беше похарчена сега, щеше да пропадне шансът да я използват на парламентарните избори. А изпълнителната власт е доста по-важна от президентския пост. Отделно, ГЕРБ можеше да прибягнат до малко повече тоягаджийство на изборите и пак да ги “спечелят” – тогава старата мафия губи и последния си коз. (Не е изключено това да се случи на следващите избори. Впрочем, и на тези го имаше в не много малка степен. Чудя се дали ББ няма да се компрометира окончателно преди да си е изчерпал полезния потенциал.)

  @Славчо: В държава, в която може да съжителствуват президент комунист и министър-председател цар, много неща са възможни. 🙂

  @mdam: В руските енергийни проекти действително има доста хляб за наколенкаджии, така че е напълно възможно ББ да е единомишленик с Първанов в тях. Още повече, че Първанов е в крайна сметка руски агент – колкото и да му бърка нещо в личното здраве, ако е добро за Русия, той ще се усмихва и ще се кланя. Иначе подозирам, че това за прикритата близост е просто твърде сходната им визия към нещата (и двамата са мафиоти, макар и твърде различно кадърни).

  Reply
 15. mdam

  да го кажем така: първанов е водещия офицер, а борисов е изпълнителя, старшинката. но е заложен живота на първанов, не на борисов(п.п. това с живота е шегичка).

  Reply
 16. mdam

  същевременно нещата трябва да стават бавно и протяжно, стъпка по стъпка, не отведнъж, понеже европа иначе колкото и заета да е със себе си ще ги спре.

  Reply
 17. mdam

  Скоро се чудех, с какво ще ни изненадат след Борисов и въобще ми бе убегнала Кунева като възможен нов месия.

  Reply
 18. NCM

  Калфин беше допълнително напомпан с кандидатурата на Данаилов за вице, и ако не беше той нямаше да вземе второто място. Преди Данаилов шансовете му срещу Кунева бяха изравнени и да не кажа, по-малки. Къде видяхте ход на БСП в полза на Кунева?
  И второ – ако тя искаше те пък да спечелят, щеше да си го каже. На пресконференцията тя заяви, че не искам нито нов мандат на БСП, нито ГЕРБ във всички власти. Къде видяхте тук пък нейна подкрепа за БСП?
  Мисля, че прекалявате с конспирациите.

  Reply
 19. Григор Post author

  @mdam: На този етап Европа вече не може да си позволи България да бъде разкапвана. Една Гърция им стига и артисва с огромен излишък. Затова и според мен дават гръб на Бат Бойко – просто в наличните условия той е единствената алтернатива на господа офицерите от ФСБ. Трудно ми е да си представя друго, което да би могло да накара човек като Меркел да застане зад човек като него… И затова и мисля, че по въпроса за руското влияние и разкапването на България не играят заедно с Първанов. Иначе щеше да види подкрепата на Меркел през много криви макарони един след друг.

  @NCM: Честно казано, не ми се вярва Данаилов да е прибавил кой знае колко на Калфин. Два-три процента бих ги повярвал, повече – трудно.

  А че Кунева не може да каже нищо е задължителна част от тази игра. Да каже, че подкрепя Калфин, значи бушончето мигновено да гръмне – няма да става за следващите избори. Да каже, че подкрепя Бат Бойко би било по-естествено (уж същите стойности), но пак не й изнася – гласоподавателите й са именно тези по-десни и продемократични, които не го харесват. Пак си затрива подкрепата за следващите избори…

  Дотук – нищо странно, тя играе стандартната игра на всеки политик. Само че в България в точно този момент трябва да си Светльо Витков, за да вземеш на избори над 0.1%, без да си или част от старата кадесарска мафия, или част от Бойковата. Като се има предвид, че зад кулисите я подкрепя Първанов, имаме отговор на въпроса на коя мафия служи тя. Останалото е преценка тази мафия ли искаме на власт, или другата.

  Reply
 20. Пешо

  @Григор: a бе не знам. Малко прекалено дългосрочна конспирация ми изглежда всичко с хоризонт >= 6 месеца. Плевнелиев разбира се няма да направи нищо за 2 години (нито който и да било на негово място) просто защото президенството е институция с декоративни функции и президента по принцип нищо не прави, дори да му се иска. ББ и сега е атакуван за престъпност/корупция/полицейщина от всички възможни посоки, но не изглежда това да му пречи. След 2 години ще е същото, и ако нещата вървят така пак няма да му пречи. Да не говорим, че ако при президентски избори ‘независим’ кандидат има някакъв шанс, то при парламентарни избори няма никакъв. Кунева няма как да бъде употребена като независима (или дори като зависима) в парламентарни избори.
  Така че едва ли са в ход някакви дългосрочно прицелени конспирации с волното или неволно участие на Кунева. Най-вероятно е най-простото обяснение, че бекапето просто сбърка с Калфин.

  Reply
 21. tonywoolf

  Приятно е да се види до къде стига разнищването на материята от всички политически коментатори. Всичко до тук казано е вярно до някъде, но аз си мисля, че само Шаркан разсъждава трезво. Но дори и да се приложи неговия метод – всички мутри до стената – вакуумът за мутри отново ще се запълни, разбира се с нови мутри. Докато не се промени положението около нас, нищо хубаво няма да се случи в България. Някои от вас си мислят “ура, наШТе спечелиха”, уви, не са спечелили вашите, а онези от външната страна, които редовно преразпределят света. Овчарите и колачите не са толкова много, но поради самата природа на същността си, никога няма да станат овце. Смешно е да се мисли, че овцете навсякъде ще се вдигнат и ще наредят колачите до стената. Ако някога все пак изчезнат, то ще е, не защото сме ги “наредили”, а защото е изчезнала социалната им ниша, необходимостта от тяхното съществуване. Бойко, Плевнелиев, Калфин, разбира се има значение кой къде е, но не чак толкова голямо.

  Reply
 22. Григор Post author

  @tonywoolf: Така е. Но докато не изчезне социалната им ниша, е редно да се погрижим да изберем по-малкото зло, нали?

  Reply
 23. tonywoolf

  Гриша, писмената история на човечеството е от поне 5000 години. През цялото това време има лоши моменти и по-лоши моменти в управлението на света. По-малко лоши моменти има само при племената, живеещи откъснати от света и откривани от време на време по поречието и джунглите на Амазонка. В някои от тях нямат дори понятие за време. Там нещата са ОК, до момента, в който ги открие твоето “по-малко зло”. Наскоро открито племе от 200 члена, беше избито от избягали от задържане наркотрафиканти. Найс, а? Докато бъркаме в джобовете си всеки ден и търсим да открием поне малко от причината за голямото зло (зелени американски, сини димитровки, няма значение), тая социална ниша няма да изчезне. И докато има хора, които вярват, че с избори можеш да избереш нещо различно от политици, нещата няма да се променят, ще си вървят, както са си вървели и до сега.

  Reply
 24. Жилов

  @tonywoolf

  Това, което казваш, не е вярно. Любимото “назад към природата” и прекрасния живот на племената. Човечеството винаги е имало добри моменти и лоши моменти, кризи, разрешаване на кризите и нови, по-големи кризи, които на свой ред да бъдат решени.
  Ето една статия по въпроса:

  economist.com/node/10278703

  Reply
 25. Григор Post author

  @tonywoolf: Писмената история на човечеството помни и предостатъчно опити да се създаде общество без държава. Просто се налага да бъдат издирвани внимателно из нея, защото не са успели да просъществуват забележимо време и да постигнат нещо забележимо. Можеш ли да се досетиш каква е в 95% причината да изчезнат? (Подсетка: не са външни фактори.)

  Reply
 26. Шapкан

  Тони,
  заедно с мутрите до стената изправяме и социалната среда, която ги поражда (капитализма).
  Понеже сама по себе си тази среда (или ниша) няма да изчезне, тя е самоподдържаща се (чрез действията на своите обитатели) система – естествено, в “само”поддръжката решаваща роля играе държавата като институция.
  Така че въпросът не е “какво ще правим докато изчезне”, а “как да я изчезнем”. Разчистването на мутрите е само първата крачка. Необходимо, но недостатъчно условие. Достатъчните условия са няколко – и първото е самоорганизация в прякодемократичен дух и по места (местоживеене, месторабота) при обща координация на основа на федерализма (защото пряката демокрация работи отлично в малки общности, а малките общности не се израждат в йерархия на подчинение именно при федералистично взаимодействие).
  (справка – сегашните “федеративни” държави са такива само по название; всъщност те се базират върху т.нар принцип на субсидиарността: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%B1%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C ама и него прилагат половинчато)
  Развитието (последиците) на първите стъпки определят избора на следващите (трасирани от множеството опити минимум от 1848 година насам).
  във всеки случай, доктрината на примитивизма не е алтернатива. Примитивните племена трудно минават за безвластни дори само заради властта на традициите в тях (“мемокрация”), макар да съдържат отделни елементи на безвластие.

  Гриша,
  би ли могъл да дадеш примери за колапс на безвластни експерименти поради вътрешна несъстоятелност?
  щото аз имам доста примери за прекъсване тъкмо вследствие на външни фактори, най-вече военни
  (четири века забележимо време ли е? толкова е съществувал исландският тинг, форма на бездържавност, и традициите му са прекъснати в хода на инвазията на датчаните, които просто са били по-многобройни)
  (“по-малкото зло”, когато му отстраниш конкуренцията, пораства до голямо… тръгнеш ли да издирваш “още по-малкото”, ще се въртиш в омагьосания кръг до безкрай.

  Reply
 27. Zorn

  Гледам на сайта на ЦИК резултатите и прави впечатление, че във всички големи градове Плевнелиев има преднина, освен в Търговище и Кърджали. Там победител на I-ви тур е Калфин. Освен това в малките градове резултатите варират, но да речем, че превез има Клафин. Струва ми се при тези резултати, потенциалът на левицата и сие е изчерпан. Очаквам нарастване в разликата между двамата на II-ри тур, а не стесняване. А колкото до съсредоточаване на властите в едни ръце – как като ГЕРБ управлява с малцинство в парламента – балон, съмнително спуснат от дамата. Моята прогноза е 65/35 %.

  Reply
 28. Божо

  исландският тинг, форма на бездържавност

  >” Алтингът се смята за най-старият парламент в света. Важно е да се спомене, че няма централизирана изпълнителна власт, тоест законите са прилагани само от самите хора. Това води до кървави вендети, които дават предостатъчно материал за писателите на исландските саги.”
  От wikipedia.

  Май не искаме точно това.
  Само заради материал за нови саги не си струва…

  Reply
 29. Виктор

  Някой да знае защо българските турци гласуват за БСП-БКП? Дали за да ни отмъщават за преименуването?

  Reply
 30. Божо

  Щото слушат тартора. А той като виден комунистически агент ги кара да гласуват за бкп.

  Reply
 31. Шapкан

  Прав си, Божо, ти оспори само един от елементите, но сама по себе си пряката демокрация води до дивотии, ако не е придружена от още няколко ключови елемента, сред които е социалното равенство.

  Турците “слушат тартора”, защото враждебното отношение на българите ги кара да се скупчват около него.

  Reply
 32. Григор Post author

  @Шаркан: Социалното равенство не е лесно постижим момент. Хората обективно са нееднакво способни, трудолюбиви и т.н. Ако системата, в която живеят, е справедлива, много бързо едни ще излязат икономически пред другите и неизбежно ще им станат социално неравни, и в крайна сметка ще започнат да ги експлоатират (което от един момент нататък ще унищожи основите на справедливостта, но това вече е друга тема). А ако системата ги поддържа социално равни, ще отмени справедливостта, а оттам и икономическите стимули. Идеята за съчетаване на справедливост със социално равенство много ми харесва, но досега не съм успял да намеря формула, която да запазва и двете.

  А за турците – понякога наистина е така, но в много случаи скупчването около тартор си им е просто традиция. Както за нас – да се опитваме да изкелепирим за сметка на общото / другия… 🙁

  @Виктор: И слава богу. Таман имаме стимул най-сетне да се научим да използваме главите си…

  Reply
 33. Шapкан

  Гриша,
  какво значи социално равенство?
  Значи липса на привилегии.
  Естествено, в условията на капитализма то е непостижимо. Нито при наличие на държава.
  Справедливостта пък е още по-просто формулирано състояние: както постъпваш с другите, така ще постъпват с теб.

  “просто традиция” е отговор, който свидетелства за отказ от търсенето на причините.
  Основно е така, както ти написах. Тарторът се е обкръжил с по-интелигентните, дал им е късче благоденствие благодарение на работа в обръчите от фирми или в дейности на самото ДПС (корумпирал ги е, просто казано). Обаче основната маса от по-малко образованите селяни, дето се трепят и скапват по тютюна летем и строежите зиме – те имат твърде малко основания да са спокойни, че някое следващо българско правителство няма да подхване нов “възродителен процес”.
  Недоволството обаче от Доган расте, и не от вчера. Но го смятат за “по-малкото зло”.
  Също като тебе реагират. И естествено, заблуждават се. И ти можеш да го видиш – у тях.
  Но не и у себе си.

  (ето затова “търсиш формулата”, която отдавна е изнамерена. Обаче това е самозаблуда. Не я търсиш. Изборът ти е друг, затова тази формула не ти трябва.)

  Reply
 34. Божо

  Турците “слушат тартора”, защото враждебното отношение на българите ги кара да се скупчват около него.

  Е, какво враждебно отношение? Вярно, сред част от българите го има, но също така и сред част от турците го има. Но не може да бъде определящо.
  А тия хора, които идват от Турция, да гласуват, те какво враждебно отношение са изпитали? Не говоря за изгонените през “възродителния процес”, ами съвсем млади идват, дето не знаят и български, но имат гражданство.
  Просто са дисциплинирани.

  Reply
 35. Божо

  ПП
  А нали имаше опити за създаване на алтернативни на ДПС партии? Те защо нямаха успех?
  В Търговище наблюдавах, как ръководството на ДПС се очисти от антикомунистите и останаха само партийни (и предполагам доста от тях КДС-арски) кадри. СИгурно и по другите места е подобно развитието.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *