Приказките на Любомир Николов

По какво се познава истинският писател? Един белег вероятно би бил, че си почива от писането, като… пише. 🙂

С или без критерии, надали някой ще се усъмни, че Любомир Николов е истински писател. Но отговаря и на този “критерий”. Докато превеждаше и работеше по други проекти, той написа цяла серия приказки. Приказки на различните народи – всички изпод неговото перо, но в стила и духа на съответния народ. Прочел съм ги вече поне по десетина пъти, но продължавам от време на време да си ги чета и да се възхищавам на майсторството му. Ако някой иска да се научи как се пише в национален стил, те са чудесен урок. Без нито капка прекаляване, сякаш чудесна картина, нарисувана само с няколко щрихи. Има на какво да се възхити човек.

Приказките са най-различни. Гръцка, украинска, тайландска, датска, чешка, арабска, циганска, българска, а само преди ден и ирландска… Че даже и една лично негова си, простичка и слънчева като усмивка на дете. А предпоследната е извън тази категория – весело-тъжна, тя май е приказка на всички нас.

Който го може, го може. Спор няма. А аз чакам с огромно нетърпение продължението на историята за Международната конференция. И се надявам един ден да продължи и историята за Елесар.

Мисля, че съм го споменавал и преди, може би неведнъж. Но съм любопитен – колко ли хора биха дарили средства, за да има Любо времето да допише някоя от тези две истории? И колко ли биха дарили средства, за да напише той история по поръчка на читателите? Талант като него не би се затруднил с нищо… А може би да напише нещо, което да е по душа на самия него, да е изненада за читателите? Аз бих.

Ако бихте помогнали за идеята, драснете по някой коментар тук. (Или в неговия блог.) Да видим заслужаваме ли писателите да творят за нас.

4 thoughts on “Приказките на Любомир Николов

  1. Cliff_Burton

    Бих помогнал с някакво целево дарение, както и с идеи. За дарението ще помисля как да стигне до Любо Николов, а с идеите се включвам още сега:

    На мен лично много ми допада моделът, който използваме в Човешката Библиотека. Имам предвид набирането на средства за нов роман на Ники Теллалов:
    http://choveshkata.net/blog/?p=1531

    Мисля си, че ако Любо използва подобен модел ще има добри резултати. За целта моето предложение е Любо да си каже – имам следните идеи в главата си, за едната ще ми трябват два месеца, за другата половин година, за третата две седмици (всички цифри са примерни). За да мога да се посветя на всяка от идеите ми трябват еди си какви средства, за да не се занимавам с нищо друго.

    Добре е също така да има максимална прозрачност по кой проект какви пари са се натрупали и до къде е стигнал самият Любо Николов с изпълнението 🙂

    П.П. И да погледне във форума на книги-игри, там една тема само него чака: http://knigi-igri.net/forum/viewtopic.php?f=65&t=1742 ако има желание да напише книга-игра, мисля, че ще има достатъчно мераклии да си я поръчат предварително 🙂

    Reply
  2. Кал

    Казано на чист китайски език:

    Шъ!

    (Което ми напомня, че е крайно време да задвижим и проекта за History of Middle-earth, заедно с Детелина…)

    Reply
  3. Morro

    О, подкрепям напълно! Чудесна идея, особено за нещо, което му е на сърце на самия Любо Николов – то ще е най-доброто!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *